2017-04-19
尖咀搵好野食,見到openrice食評。。。呢間啲點心好可愛,反正成日食日本野同西餐,今次食下中式野先呢間野。。近龍城大藥房,原來係間精品酒店入邊,感覺幾特別,由搭lift上到3樓,裝修格局唔似酒店1130去到,好彩唔洗等,有位可以即刻安排入座餐廳暗暗地,梳化位有鏡,環境佈置加埋雲石枱似high tea多啲不過隻碗幾得意,有條金魚仔係度不過侍應只係俾點心紙,俾漏左menu,望下周圍隔離枱,個個都拎menu?我地得點心紙,睇極都唔明。。。唔知叫咩款,侍應咁忙,唯有自己走出去拎有menu有相睇,就知想食咩叫左3款點心,1個飯,1個甜品set點心有睇住流奶(黃色,入邊係奶皇流心餡),吉川奶子(綠色,入邊係綠茶流心餡),蟹籽燒賣最好食係睇住流奶,個奶皇餡好香要趁熱食同埋小心夾起個底會穿,先做到流出來嘅效果吉川奶子就。。。如果個抹茶流心餡再多啲抹茶味就好,我都算係有少少抹茶控,所以先叫呢個試下,但有點失望至於個蟹籽燒賣,賣相係靚,但就鋪左好多蟹子係上邊,不過好普通同埋唔算特別好味,都係去返酒樓食會好味啲整體上,點心價錢比較貴,諗住呢啲整得精緻,可能抵俾,點知好失望之後叫左一個飯,個名叫近墨者黑(
1130去到,好彩唔洗等,有位可以即刻安排入座
不過隻碗幾得意,有條金魚仔係度
叫左3款點心,1個飯,1個甜品set
最好食係睇住流奶,個奶皇餡好香
要趁熱食同埋小心夾起個底會穿,先做到流出來嘅效果
用墨魚汁整嘅飯。。。。估唔到食完啲黑無黑,抹咀時有些少黑咋,平時出邊食墨汁飯或者意粉,成口成棚牙都黑㗎嘛
呢個飯。。。。無乜特別,普通亂炒,無鑊氣
甜品一上枱,周圍啲人就望住
好有仙境嘅感覺,侍應提我地小心下邊有乾冰
咁靚,咁似藝術品嘅甜品,一定係相機食左先
食左棉花糖就食下邊個楊枝甘露,諗住叫呢個應該穩陣,柚子係好香,個味唔錯,仲要好多咁灑左係面,但個布甸整得麻麻,失敗
仲有壺茶未講,餐廳指定每枱客必叫,有啲貴,我地叫左杭洲菊花,不過係幾香,幾好飲(一個茶包沖一壺,沖完一壺再加水都仲係幾正,唔錯唔錯)
食咁多野好似得壺茶同睇住流奶呢個點心好味,而且仲咁貴,好睇唔好食,去一次就夠,無一下次