星期六,老婆家姐一向都好鐘意搵一D得意,創新既食肆品嚐。今次去呢間樓上鋪既點心餐廳。 上到去,要排隊,等左大約20-30分鐘。入到去,間鋪有裝修,有少少復古味,座位頗窄,而且比較嘈吵。同一般茶樓一樣比較嘈。點心樣樣都很有特色,我推介睇住流奶同埋鴿吞鳳梨。睇住流奶($49): 一籠3件,個樣好得意,有2隻眼喺個包上面,而且個包面染上黃色。味道可以,流沙的。但個包皮好似厚左D。鴿吞鳳梨($59): 即係鳳梨酥,師傅整到好似隻鴿子咁,好似樣。跟住用個籠裝住,有創意。味道一般。總括以言,呢間食肆點心好創新,有特色。但如果追求味道的話,呢間就略嫌不足啦!

點心樣樣都很有特色,我推介睇住流奶同埋鴿吞鳳梨

流沙包
2017-07-08
流沙包
  • 鴿吞鳳梨
  • 睇住流奶
2017-8-18 (Fri) 8pm 🌙✨#好味度: ***#抵食度: ***#環境度: ***#推介度: ***.這是一間蠻新式的飲茶新據點,無論在裝潢和菜式上也與傳統茶樓截然不同。菜單上有很多款式供選擇,上至冷盤小吃、點心、湯,下至飯麵蔬菜、甜品都一應俱全。大部分菜式都是融洽傳統點心,再配合新式配料或造型而成。所以,這裡偏向創新和清新的口味未必能夠符合追求傳統點心口味的人。晚餐時間入席,環境比較嘈吵。1) 睇住流奶 $49>>> 這個樣子怪可愛的奶皇包是最熱門菜式之一,幾乎每枱都會出現。蠻多人喜歡有眼睛下方微微刺穿,讓裡頭的奶皇醬流出就好像在流口水的模樣。流沙適中,味道尚可。2) 龍鬚芥蘭 $89>>> 賣相翠綠吸引,味道偏清淡和爽口,份量適合3-4人享用。3) 炒蝦腸粉 $69>>> 賣相感覺相當惹味,味道屬一般,不過不失。#002 完。
2017-8-18 (Fri) 8pm 🌙✨
#好味度: ***
#抵食度: ***
#環境度: ***
#推介度: ***

1) 睇住流奶 $49

2) 龍鬚芥蘭 $89

3) 炒蝦腸粉 $69
>>> 賣相感覺相當惹味,味道屬一般,不過不失。

#002 完。
2017-08-18
2017-08-18 7661 浏览
今次生日晚飯 「飲茶」初體驗 大滿足呀餐廳在The One附近 棟大廈高樓層係 瑞生酒店 設計都幾modern喎一早電話訂左枱 但去到話無落過booking 幸好都有即時枱安排到大家一坐低就為餐具所驚艷透明波波(含黑松露)大餐牌見到 但點菜紙無 問店員 照order到😍波波皮夠薄 內餡爽脆 配埋黑松露 好香呀睇住流奶 $49 流沙奶黃包 不會過甜 而且較重咸蛋香味鴿吞鳯梨 $59 賣相小巧精緻 帶酥香的鳯梨酥 影相一流椒鹽鬍鬚 $79 呢個大家讚不絕口 炸粉恰恰包住魷魚鬚 炸得香之餘 彈牙易咬 加少少青檸汁又更開胃了三杯醉雞 $69 無骨雞腿弄成醉雞卷 厚度適中 醉雞汁也很易讓人接受豬手豬腳 $69 清得很乾淨 沒有留著毛毛 汁料夠「蒜」青瓜索晒味都好正 友人不愛吃豬腳也能食青瓜舉手雞花 $79 賣相靚 「雞花」配上有點像鎮江骨既汁料 好搭配!連配上的菠蘿都好好味 推介!羽衣甘蘭 也是大餐牌有 點餐紙無的 照order了 羽衣甘蘭營養價值很高但唔係度度有得買/ 食,一見到呢度有 即點!!!呢道菜處理得很好 沒有苦澀味 配埋百合 清甜芳香大雞春卷 $59 香脆熱辣 餡料新鮮 花膠蒸飯 香
今次生日晚飯 「飲茶」初體驗 大滿足呀

大家一坐低就為餐具所驚艷

透明波波
透明波波(含黑松露)

睇住流奶 $49

大雞春卷 $59

香脆熱辣 餡料新鮮

香氣四溢 花膠彈牙 賣相一流
近墨者黑

在「近朱者赤」同「近墨者黑」取捨下 揀左黑既 有蛋白襯托 黑中帶光明 墨汁香但不會變「墨魚咀」或「黑人牙」正呀 大家相對覺得這款吸引過花膠飯 無咁膩

補充一下 這裡除了食物較精緻 茶也有別一般 可選 紅棗紅袍/ 玄米綠茶/ 杭州白菊 店員推介白菊 因不含咖啡因 花茶也是男女皆宜 大家都好鍾意飲啊

作為生日聚餐 這裡是人與相機大塊朵頤的好地方啊
豬手豬腳
舉手雞花
大雞春卷
2017-08-17 122 浏览
之前係ig紅過一排嘅莫過於呢一間飲茶。因為今日係朋友嘅聚會,所以來呢度試吓。呢度嘅人都好多,所以我預早訂位,能夠快啲入座。呢度出名用好可愛嘅樣貌呈上精緻嘅點心,叉燒包用好可愛嘅豬仔造型,流沙奶黃包用黃色嘅外皮呈上,裏面嘅奶黃真係會流出黎架!綠茶流沙包就用綠色嘅外皮,都幾重綠茶味,唔錯!另外都叫咗個墨魚汁炒飯,粒粒飯都有墨魚汁香味,估唔到中西合璧能夠帶出呢個感覺,幾惹味。當然少不了飲茶會叫嘅燒賣,呢度係用蟹子燒賣,上面鋪滿着橙色嘅蟹子,都好爽口,肉質鮮嫩。
呢度嘅人都好多,所以我預早訂位,能夠快啲入座。

2017-08-06 18761 浏览
其實想試呢間好耐,因為見到啲點心個樣咁得意有咁多好評,不過一直都無機會,最近終於訂咗枱同媽咪食,現時總共有三間分店;分佈喺中環、尖沙咀、旺角。連英文名都係用返廣東話拼音「YUM CHA」裝修絕對唔係傳統嘅酒樓,新派之餘帶點華麗效果,俾人感覺都幾好。有小吃、小菜、點心等等,但我相信大部份人都應該集中叫點心,始終呢度係點心最出名,原本仲諗住做咩唔俾茶水,原來係餐牌度揀,最後揀咗白菊花茶。黎到好似話系一定叫戈個好卡通既奶黃包同埋豬仔叉燒包,最尾就緊系兩樣都叫左,媽呀我終於見識到嘔奶🤣入面有啲鹹蛋黃味,幾好食呀難怪系招牌菜。對眼前面仲整左個位比人影「流奶」,幾貼心呀。豬仔好得意!真系好岩影相,豬仔叉燒包皮比較厚,叉燒同汁味濃,但叉燒甜左啲,同埋入面叉燒份量多啲會更好,有種吾夠喉既感覺。仲有一款都有啲人氣既就系鴨仔鳳梨酥,最得意既系有個鳥籠裝住,好盞鬼,得意到吾捨得食,外皮好軟林林,入面既鳳梨好香呀,細細舊岩岩好,吾會太漏,不過呢味堅貴囉。媽咪話咁樣影好似鴨仔系度游水咁🤣質素一般,果然食野都系叫招牌菜會好啲,蟹籽都幾大粒,不過好快就灘涼左,食落去吾多新鮮咁。

連英文名都係用返廣東話拼音「YUM CHA」

入面有啲鹹蛋黃味,幾好食呀
難怪系招牌菜。
睇住流奶
對眼前面仲整左個位比人影「流奶」,幾貼心呀。

一籠八戒

鴿吞鳳梨

媽咪話咁樣影好似鴨仔系度游水咁🤣

蟹籽燒賣

鴿吞鳳梨
2017-07-30 257 浏览
早前我同幾位朋友聚會,其中1個就推薦呢間食肆,於是成為我地晚上聚會的地方我訂位既時候,佢分兩段時間(6pm 同8pm),我地揀左6pm...到左果日,我地準時就坐,侍應好快咁遞上菜單俾我地睇,價錢屬於中上我地一食食到10點幾先至埋單整體黎講,食物水評都唔錯,我都會推薦俾其他人黎食我地一行5人,總共大概食左HKD 800, 對我地黎講都okp.s.我無意之中發現原來呢間食肆可以儲Asia Miles...當然唔會miss左呢個機會去儲啦

我地一食食到10點幾先至埋單

整體黎講,食物水評都唔錯,我都會推薦俾其他人黎食

2017-07-21 482 浏览
/👩🏻‍🍳創意新式酒樓<飲茶>👀睇住流奶💛($49)▪️🙆🏻一籠3隻黃色小包子,造型搞鬼。泥到熱辣辣,包質鬆軟,內餡沒有想像中流沙,要用力先唧到出泥😭唧到個小包子個外型都扁晒。-👉🏼同一般的奶皇流沙包味道分別不大,食落有奶皇嘅甜同鹹蛋嘅香,略厭內餡偏少🙁包子皮有點厚。🕊鴿吞鳳梨🍍($59)▪️籠中鴿子,未泥之前先指定要食依個😻💁🏻好有意境呀 成個造型,雖然定價有點高,但呃到like😂👉🏼🍍我完全係土鳳梨酥頭號粉😎當然依個無咁正,食落好似台灣個d求其雜牌嘅鳳梨酥。👉🏼泥到係新鮮滾熱辣👍外皮欠缺牛油香,但都算酥脆鬆化。內餡係鳳梨冬瓜蓉餡,不是一絲絲新鮮鳳梨肉😖都勝在不太甜,但味道屬普通。🐔舉手雞花($79)▪️😭諗左好耐要咕嚕肉bb定依個,我好鐘意d肉蘸上甜甜酸酸嘅醬汁煮制,但我見好多人都點依味菜,就一試😻👉🏼一盆有4件單骨雞翼加2串新鮮鳳梨肉🍍雞肉表面蓋滿juicy濃厚嘅醬汁撒上芝麻,未食已經胃口大開🤤👉🏼將雞翼拆單骨更方便食用👍外皮炸得非常香脆,即使蘸滿醬汁仍能保持香脆度。咬落啖啖肉😋雖然肉質不算太嫩滑,但都令人一口接一口。👉🏼醬汁類似糖醋骨嘅味,香甜帶點酸嘅惹味,濃厚🤤👉🏼
/👩🏻‍🍳創意新式酒樓
<飲茶>

👀睇住流奶💛($49)
▪️

🕊鴿吞鳳梨🍍($59)
▪️
籠中鴿子,未泥之前先指定要食依個😻
💁🏻好有意境呀 成個造型,雖然定價有點高,但呃到like😂

🐔舉手雞花($79)
▪️
👉🏼鳳梨串沒有特別煮制,但非常甜又多汁。

A.皮蛋豆腐+A.七彩茄子+B.流口水雞($119 Set)
A.皮蛋豆腐🥚
👨🏻‍🍳切得非常齊整薄片嘅豆腐,豆腐口感滑溜,有豆香,配上旁邊惹味嘅麻醬,簡單 很美味。
👉🏼中間放了一點皮蛋蓉碎,略厭有點少,皮蛋味不突出。如果有點皮蛋顆粒嘅咬口就更好。

A.七彩茄子🍆
🙂茄子調味比口水雞辣同香🌶喜歡酸瓜粒。茄子質地軟腍但切得太薄太幼,欠缺口感。

B.流口水雞🐔💦
👉🏼🌶調味是偏麻嘅辣,略厭調味不夠香。配料 酸瓜🥒青瓜🥜花生粒比雞肉更入味😋雞肉是卷狀切皮的,厚肉不會太嚡,整體不錯。

近墨者黑($109)
▪️
正體是墨汁海鮮蛋白炒飯💁🏻墨汁嘅黑色飯好吸引但食落無墨汁味同普通蛋白炒飯差不多🤔
👉🏼但炒得幾香,米飯粒粒都蘸滿墨汁,不會粘埋一團。
👉🏼配料只有中間嘅一小塊蛋白和幾粒杞子,米飯混有粒粒彈牙嘅蝦肉🦐和爽脆的蔥粒,整體味道略為單調。
2017-07-07 912 浏览
知道呢間餐廳好多特別點心,本來帶朋友黎試呢間餐廳既點心,其實自己都黎過2次,點知今次一入到餐廳未坐低已經覺得又熱又焗,叫啲員工開大啲冷氣先知原來冷氣壞左,餐廳又熱又焗叫人點食野? 環境熱都算,比服務員落單落左好耐一樣食物都未到,之後就追單拎番黎睇先知原來前5分鐘先入單,打單既人可以咁耐先入單都算,食到最後叫埋單,叫左有20分鐘埋單,都未有人黎收錢,要再叫服務員追收錢收銀先黎,點解收銀(Fxxxx)做野效率可以咁慢? 呢間公司系咪應該要檢討下? 又熱又焗食野都出晒汗,原本都覺得呢間餐廳啲野食幾好味,但咁既服務態度同環境叫客人點黎食野?不過都要讚下點心同小菜都很好吃同服務員都有親切笑容,每次追單投訴環境焗,服務員都不斷講唔好意思,但下次想飲茶都未必會再考慮呢間

2017-07-06
  • 一籠八戒
  • 睇住流奶
2017-06-29 890 浏览
反覆想想花唔花時間寫這篇食評,但最後我都決定一寫來抒發己見,可能始終那句「希望越大、失望越大」!其實自己一早已想試人氣高企嘅「飲茶」,剛巧生日主角話想係「飲茶」慶生,因有七至八個人,一早已訂定枱(一樣限時90分鐘)。當晚準時去到,踏入餐廳第一個感覺係好似去咗街市,嘈吵情度比一般酒樓更甚,而且地面好滑,要小心行走先唔會滑倒。座位又set得好進取,枱與枱好近、非常擠迫不舒服,而廚房用開放式設計,但抽風又做得唔妥善,令在座一位朋友氣管頗不適。未評食物前先講一段插曲,我係先入座的幾個,已選定部分點心冷盤小炒等,之後將點菜紙交俾遲來的朋友選擇、再入單,所以上菜時,大家都唔會太在意前後選了什麼,來到食物手機食完後就即時品嚐。食到近尾聲時,有個侍應姨姨突然過來話邊樣、邊樣同邊樣(一set小吃拼盤)係原本隔離枱,同事上錯枱.......一段ee哦哦說話,彷似問返我哋解決方法,咁我哋覺得反正食咗,你過來ee哦哦都應該只想計入賬單,所以我哋話你照計返!食飽飽埋單臨走時發現,枱面有兩張上菜紙,一張係原本所叫的食物紙,另一張係後來放下的食物紙,上面標明上錯的三款食物為"Free"!問題就係如果貴餐廳有政策,當

!問題就係如果貴餐廳有政策,當上錯食物而顧客又食了,就免收費。而家俾顧客感覺餐廳一時一樣,嘗試走到顧客面前ee哦哦,好似博一博顧客反應如何!?
當然我知道當時係可以相討,但為免影響生日慶祝興致,我哋係完全唔介意付錢,只是唔好俾顧客見到標明"Free"的單據,但又做不到。感覺貴餐廳採取兒嬉博取心態,問到如顧客肯付就賺咗、否則就當免費,這完全不是對客之道!

還有,埋單時完全沒有提顧客有信用卡優惠、又無講可以儲飛行里數,明明我哋個個都有這張用卡或可儲里數任擇其一,只是剛巧埋單的朋友無用這卡,就此喪失優惠!這是餐廳應有態度?這是對客之道?

點菜時,係主menu見到但未必岀現在點心紙,編號又混亂,似喺點心紙上玩尋找遊戲。而且壽星主角至愛嘅腸粉類及某些基本蒸點,晚市居然不供應,咁稱得上飲茶
?!

所選的小食拼盤:太子麻菜、七彩茄子、呷醋木耳(無影相) - 麻菜味道ok又特別,茄子&木耳不過不失。

上錯的小食拼盤:不知名字、豆腐、醉雞 - 酸酸哋的柚子瓜或蘿蔔係最好食、這樣的百扁豆腐超普通、醉雞酒味濃但無鮮味。

睇住流奶、吉川奶子、一籠八戒 - 真正的賣樣賣萌三寶,奶王包普通不夠奶香、叉燒包餡太乾無味。

鳳梨咕嚕 - 咕嚕肉中規中矩、沒有特別,而伴菜菠蘿如燒一燒,效果必定倍增。

椒鹽鬍鬚 - 太油又唔脆的尤魚鬚。

龍鬚芥蘭 - 爽口算好味。

安格牛河 - 超級失望,完全無鍋氣又一舊舊的乾炒牛河。

松露炆伊 - 松露香,算ok。

還有,透明波波 - 我無食(不評)、珍珠雲吞 - 以為大大粒好抵食,其實肉太多蝦不爽口、雞扒湯麵 - 超油而不脆的炸雞扒!

「飲茶」真正名過於實,每樣食物都似乎只懂賣樣,吸引相機先食朋友,而忘記食物質素嘅重要!總括,食物質素+餐廳環境+用膳過程跟價錢不成正比,就只此一試吧!
2017-06-24
庆祝纪念
生日
2017-06-19 634 浏览
某日朋友推介左食呢間新潮中菜館 YAM CHA嗰排食左太多西餐食下中餐都唔錯佢位於加連威老道一間新開既精品酒店3/F入到去地方幾大 枱與枱之間有一定既空間唔會好似一般酒樓或者餐廳咁逼當日雖然係星期日但我地去到已經係9點幾得番兩三枱客必食既一定係佢既招牌影相item流心包有睇住流奶(奶黃)同吉川奶子(綠茶)兩款身為抹茶控當然唔駛猶豫平時麻麻地流沙包 因爲覺得好漏 但食呢個就無呢種感覺我地嗌左皮蛋豆腐 娃娃菜 豬手豬腳........仲有我超級大愛既雞絲粉皮 我唔鍾意食皮蛋但個豆腐真係超滑仲有好多野好想食同埋佢個玄米綠茶淡淡地但好香 令我飲唔停雖然以相機食先既賣相黎講 呢度既價位的確比一般酒樓貴但以環境同食物質素黎講都係可以接受既價位
某日朋友推介左食呢間新潮中菜館 YAM CHA

有睇住流奶(奶黃)同吉川奶子(綠茶)兩款
身為抹茶控當然唔駛猶豫
平時麻麻地流沙包 因爲覺得好漏
但食呢個就無呢種感覺
我地嗌左皮蛋豆腐 娃娃菜 豬手豬腳........
仲有我超級大愛既雞絲粉皮

雞絲粉皮 皮蛋豆腐
  • 雞絲拉皮
  • 皮蛋豆腐
2017-06-16 224 浏览
普通精緻點心每碟range from$49 to $69.  稍貴、覺得唔係太值,因為味道一般。Tea pot too small, had to keep asking to refill the tea.  室內冷氣嚴重唔夠。點心揀左豬仔造型的叉燒包 (賣相贏晒)、流心綠茶既吉川奶子、有色蝦餃 (only 3 small pcs)、 皮蛋豆腐、雞絲粉皮、xo醬炒蘿白糕 、fried crab claw甜品選了楊枝甘露 / 棉花糖 and 麻茸糯米糍 / 甜心心。楊枝甘露味道無乜特別,有yuzu和西米粒but棉花糖就非常甜and實。 麻茸糯米糍ok, 下面有乾冰,營造雪盤效果。豬仔造型的叉燒包 - pretty good 可以試一次就算。

claw

豬仔造型的叉燒包 - pretty good

可以試一次就算。
2017-06-10
2017-06-15 238 浏览
餐具設計好靚,淺藍色晶瑩碗,令飲茶呢件好平凡既事,添上一刻高貴。飲茶既點心,係各大社交平台都有見到蹤影,因此我都決定去試一試。必叫吉川奶子,$49 有3 個流心包,外型非常可愛,入面有綠茶流心,吉穿即刻漏奶,抵死有趣。包皮做得鬆軟,配合熱辣辣既流心,味道不錯,唔會太甜。上檯時非常熱,要小心熱流心熱親嘴。點心最緊要新鮮夠熱,做得不錯。不過價錢偏貴,除返開要成$17一個包。近朱者赤,$109。即係鹹魚雞粒炒飯,飯係紅色唔洗驚,飲茶註明係用天然菜汁染色,唔係化學野。飯係普通白飯,並非紅米飯。飯炒得乾爽,粒粒分明,鹹魚份量適中,有香味而不會過鹹。不過份量偏少,女仔都可以食晒一碟。手抓餅。呢個好食,少少脆得黎唔會過油。我like。舉手雞花,$79。甜甜地,有菠蘿伴著一齊食,酸酸甜甜,啖啖肉,都幾容易咬得開。幾開胃,夏天食唔錯。送飯都唔錯。襯熱食時,外皮仍然有脆度,用手拿著食,有趣。焦糖魚丁,$99。魚丁又係甜甜地,幾特別。雖然係甜,但係唔會覺得奇怪,都算幾match。魚丁細細粒,一啖可以食到好多粒,口感豐富。總體而言,飲茶d點心都幾特別,賣相精緻,選料比一般點心高級。不過份量太小,而且價錢偏高。
餐具設計好靚,
淺藍色晶瑩碗,
令飲茶呢件好平凡既事,
添上一刻高貴。

飲茶既點心,
係各大社交平台都有見到蹤影,
因此我都決定去試一試。

必叫吉川奶子,$49 有3 個流心包,
外型非常可愛,
入面有綠茶流心,
吉穿即刻漏奶,抵死有趣。

包皮做得鬆軟,配合熱辣辣既流心,
味道不錯,唔會太甜。
上檯時非常熱,
要小心熱流心熱親嘴。
點心最緊要新鮮夠熱,
做得不錯。

不過價錢偏貴,除返開要成$17一個包。

近朱者赤,$109。
即係鹹魚雞粒炒飯,
飯係紅色唔洗驚,
飲茶註明係用天然菜汁染色,
唔係化學野。

飯係普通白飯,並非紅米飯。
飯炒得乾爽,粒粒分明,
鹹魚份量適中,
有香味而不會過鹹。

不過份量偏少,
女仔都可以食晒一碟。

手抓餅
呢個好食,
少少脆得黎唔會過油。
我like。

舉手雞花,$79。
甜甜地,有菠蘿伴著一齊食,酸酸甜甜,
啖啖肉,都幾容易咬得開。
幾開胃,夏天食唔錯。
送飯都唔錯。

襯熱食時,外皮仍然有脆度,
用手拿著食,
有趣。

焦糖魚丁,$99。
魚丁又係甜甜地,幾特別。
雖然係甜,但係唔會覺得奇怪,
都算幾match。
魚丁細細粒,一啖可以食到好多粒,口感豐富。

總體而言,飲茶d點心都幾特別,
賣相精緻,選料比一般點心高級。

不過份量太小,而且價錢偏高。
2017-05-26
飲茶吃點心,我所注重的是茶要好喝,坐的地方夠舒適。食物質素及賣相固然也要好,來來去去不是蝦餃燒賣,就是腸粉及飽點。看到這裡的點心賣相特別,加入了卡通題材的確給引不少本地人及外國旅客前來光顧。可是我並不喜歡餐廳的坐位及格局,枱與枱之間很逼,侍應也會在你進餐時左穿右插送餐加水及執枱,一點兒的碰撞實在難以避免。不清楚為何看過餐牌後並沒有太大的喜悅,也沒有很大的衝動想甚麼都叫來試試,大慨因為點心及很多菜式的價格比很多酒樓都定得較高了……※ 小吃拼盤 ~ 千萬別以為有多款小吃放在一碟內,而是分為三小碟奉上。我們二人選了包括有:太子麻菜、呷醋木耳、雞絲粉皮。全部皆是冷盤。* 太子麻菜切成一小撮加上蟹籽舖面,配合麻醬及沙律醋的確很香,口感爽脆。* 呷醋木耳當然帶有陳醋的香及酸,也混合了一點芥末沙律醬,加上爽口的百合片及大粒杞子,又是開胃的菜式。* 雞絲粉皮加有紅蘿白絲,青瓜絲,芝麻及麻醬汁,味道不過不失。※ 蟹籽燒賣 ~ 雖然燒賣外皮由傳統的黃變了綠色,味道沒有分別。加上蝦肉很少也不是原隻,豬肉也偏腍,口感及味道不佳。※ 南乳金角 ~ 這跟一般的咸水角不大分別。剛炸出來又熱又脆,但吃不出南乳味,餡料

1985 浏览

太子麻菜

呷醋木耳

雞絲粉皮

蟹籽燒賣

※ 南乳金角 ~ 這跟一般的咸水角不大分別。剛炸出來又熱又脆,但吃不出南乳味,餡料分量不多。

南乳金角

※ 吉川奶子 ~ 一籠三隻綠色飽飽加了精靈的眼仔有點像青蛙。賣相可愛配合這特別名字就是叫人去拮穿它吧?! 當然它的賣點就是流心綠茶餡。就讓我幫它開一個窿,壓一下飽子,綠色的“口水“流出嚟啦! 這份甜飽點也成了整餐的亮點,有得玩有得食,味道也不錯。

幫吉川奶子開了個窿

當試過新派新奇的點心後,為它們的可愛賣相拍了幾張照片就是了。然而,我還是比較鍾情在傳統酒樓輕輕鬆鬆地嘆茶吃點心呢。

2017-05-26
太子麻菜
呷醋木耳
幫吉川奶子開了個窿
2017-06-10 235 浏览
飲茶早前呢已經好多人嚟㗎!但係我自己就等到今日先有時間嚟試下!來到見到的感覺幾舒服,坐下望到餐牌上就好開心啦!點心嘅樣真係好可愛呀!整件事唔好淨係講味道,一望到起碼心情即刻愉快好多,都值回票價。食物方面,味道其實算普通,眼見隔離呢枱的外國遊客,他們所點的菜和我們差唔多,但他們真係全部食物只係食咗一啖,就埋單走啦!我估可能咁啱外國人嘅口味不同,但見到咁多食物都覺得好浪費,因為本身又唔係話價錢好平,又會不是真的難食到一些都食唔到落去。我自己就覺得味道係ok,未至於完全放唔到入口啦!起碼我都會食曬,但係你話下次會唔會嚟飲茶呢?咁我又未必會喇 !有其他酒樓其他嘅環境會更加舒適嘅!
飲茶
早前呢已經好多人嚟㗎!
但係我自己就等到今日先有時間嚟試下!
來到見到的感覺幾舒服,
坐下望到餐牌上就好開心啦!
點心嘅樣真係好可愛呀

食物方面,味道其實算普通,
眼見隔離呢枱的外國遊客,
他們所點的菜和我們差唔多,
但他們真係全部食物只係食咗一啖,
就埋單走啦!
我估可能咁啱外國人嘅口味不同,
但見到咁多食物都覺得好浪費,
因為本身又唔係話價錢好平,
又會不是真的難食到一些都食唔到落去。
我自己就覺得味道係ok,
未至於完全放唔到入口啦!
起碼我都會食曬,
但係你話下次會唔會嚟飲茶呢?
咁我又未必會喇 !
有其他酒樓其他嘅環境會更加舒適嘅!

2017-03-20
2017-06-05 170 浏览
4個人晚餐去飲茶,好多得意點心呀。又有豬仔、又有雀仔等等前菜有:皮蛋豆腐、雞絲粉皮、鹽水鵝,個鵝都算係最好食。點心方面:叉燒包、炸魷魚鬚、炒腸粉、個大春卷好好味,熱辣辣上枱,一碟都夠4個人食。墨魚汁飯夠特別咕嚕肉個醬汁做得幾好,可拉出絲,味道唔錯。
4個人晚餐去飲茶,好多得意點心呀。又有豬仔、又有雀仔等等
前菜有:皮蛋豆腐、雞絲粉皮、鹽水鵝,個鵝都算係最好食。
墨魚汁飯夠特別
咕嚕肉個醬汁做得幾好,可拉出絲,味道唔錯。