👧🏻😋👅🍽✨食美軒 (旺角/何文田太平道)-❤️成日係Openrice尋寶, 搵到D套餐優惠實在太抵, 可以物超所值去食好西!❤️網上套餐D相同實物一模一樣! 色香味俱全!❤️家庭聚四人去食所以買左兩個二人餐, 食完之後發現餐廳更新左offer, 而家四人餐多左一個dish仲要人均平左, 少嬲🤣 不過算啦個餐本身係超值, 都俾得開心既❤️侍應姐姐睇黎係做開熟客生意, 都好識同我地吹下水, 老人家都好開心呀~-⛄️🍂🦀👫🏻😋冬日限定「金秋蟹宴」2人套餐 $588-1️⃣ 蟹粉小籠包 (2個)✨一人一籠細細個好方便食~✨係外皮睇已經見到金黃色, 咬開入面勁juicy爆晒汁✨皮薄餡靚完美封存左蟹汁-2️⃣ 酥炸蟹皇蓋 (2份) ✨勁多蟹肉好鮮味, 真材實料, 同出去酒樓食圍餐差好遠..✨炸粉唔錯都幾薄, 漲卜卜既✨入面餡料切到好細, 洋蔥絲等等完全冇影響到蟹肉幼滑質感-3️⃣ 雪裡藏龍✨果陣買套餐第一下見到以為係賽磅蟹, 雪裡藏龍呢個dish就第一次見✨一大舊炒蛋白伴住勁多隻蝦仔; 蛋白好滑蝦好鮮, 仲有少少脆口紫蘇葉, 少少鹹, 連埋個蛋白食一脆一滑口感特別✨蝦頭放左D薯蓉令擺盤更穩陣, 蝦仔企晒係度-4️⃣ 蟹
👧🏻😋👅🍽✨
食美軒 (旺角/何文田太平道)
❤️網上套餐D相同實物一模一樣! 色香味俱全!
⛄️🍂🦀👫🏻😋
冬日限定「金秋蟹宴」2人套餐 $588
1️⃣ 蟹粉小籠包 (2個)
✨一人一籠細細個好方便食~
✨係外皮睇已經見到金黃色, 咬開入面勁juicy爆晒汁
✨皮薄餡靚完美封存左蟹汁

2️⃣ 酥炸蟹皇蓋 (2份)
✨勁多蟹肉好鮮味, 真材實料, 同出去酒樓食圍餐差好遠..
✨炸粉唔錯都幾薄, 漲卜卜既
✨入面餡料切到好細, 洋蔥絲等等完全冇影響到蟹肉幼滑質感

3️⃣ 雪裡藏龍
✨蝦頭放左D薯蓉令擺盤更穩陣, 蝦仔企晒係度

4️⃣ 蟹粉豆苗
✨豆苗好嫩! 勁勁勁多蟹粉, 撈到每一條菜都有, 然後都仲有剩
✨蟹粉汁好濃香唔會太鹹, 仲有蟹肉絲咬到

5️⃣ 臘味煲仔飯 (2位)
✨個煲仔飯就一大煲上, 我地可以按照個人對飯焦喜好睇時間不飯, 另有一碗煲仔飯必備既豉油
✨臘味又係分另一碟上, 潤腸, 臘腸, 臘肉, 臘鴨全部都好高質
✨特別highlight潤腸好粉好滑, 充滿油香; 臘肉拖過水唔會死鹹, 真係食到流晒口水

6️⃣ 薑汁湯圓
✨一人一碗是日糖水, 套餐冇包但我諗個個都會送?
✨薑汁唔算好薑, 但飲完都有少少暖; 湯圓有花生同芝麻, 應是來貨, 都好味!

另收原價加一服務費
2021-12-14 64 浏览
平日甚少走到太平道,今日飯聚才知道這條寧靜的街道竟然有這間有水準的中藥館。表面看似水靜河飛,但一踏望餐廳卻是高朋滿座,職員都十分忙碌。餐廳座位寬敞舒適,燈光明亮,有不少玉器裝飾,裝潢古樸風雅。襯現在還是大閘蟹的季節,當然要捉緊蟹黃菜式的尾巴,我們一行四人點了冬日限定「金秋蟹宴」4人套餐 ,用開飯網預訂只需$888 (原價$1422)價錢已經包括了加一服務費!平均每人只需$250 很化算呢!== 冬日限定「金秋蟹宴」4人套餐==🦀🥟蟹粉小籠包 (4個) - 分開4個小籠上,小籠包皮薄,內裡湯汁滾燙,有肉香,蘸醋汁更提味。🦀酥炸蟹皇蓋 (4份) - 很香口,外層酥脆,內裡蟹肉多,每口都是鮮甜蟹肉;蟹肉混了沙律醬特別惹味,好吃但帶膩感。🐟鎮江醋香龍利柳 - 酸香惹味🦀🥚雪裡藏龍 - 類似賽螃蟹,但配上的是蝦;除了蝦仁,還有原隻炸蝦,脆得可以連殼食。🦀🥬蟹粉豆苗 豆苗十分鮮嫩,加上大量蟹粉,既油香撲鼻,又增加滑溜口感。另外好想食煲仔飯,所以點了一個蠟味煲仔飯($78/位),份量很大!蠟味有臘腸、潤腸和臘鴨,鋪滿了整整一個大碟!煲仔飯有油香,底部有飯焦很可口!加上但甜的煲仔飯豉油實在美味!聽聞蟹

餐廳座位寬敞舒適,燈光明亮,有不少玉器裝飾,裝潢古樸風雅。

== 冬日限定「金秋蟹宴」4人套餐==

🐟鎮江醋香龍利柳 - 酸香惹味

🦀🥬蟹粉豆苗
豆苗十分鮮嫩,加上大量蟹粉,既油香撲鼻,又增加滑溜口感。

聽聞蟹粉套餐只做到今個月,想吃的要快手啦!
2021-12-10
2021-12-14 36 浏览
最近又到咗食蟹既好季節,小編既朋友見倒唔少人推介就決定一試,提提大家可先用openrice訂位,即可以優惠價$588 (76折) 限時秒殺【食美軒】「金秋蟹宴」2人套餐 (原價$774)。另外值得一讚店員服務幾好幾主動,整體用餐體驗良好_蟹粉小籠包 (2個)大大粒蟹粉小籠包用蒸籠仔上,皮夠薄食落都幾多汁,鍾詫意食小籠包既朋友仔絕對不能錯過!酥炸蟹皇蓋 (2份)有驚喜!食既時候真係啖啖蟹膏同蟹肉,大家仲可以配埋飯一齊食好惹味雪裡藏龍同個名一樣真係外層蛋白內層仲有啖啖蟹肉!旁邊仲有一啲蝦肉,配飯一流蟹粉豆苗有冇朋友仔同小編一樣鍾意食豆苗呢? 配上足料蟹粉好滿足臘味煲仔飯 (2位)到重頭戲一定要試吓佢呢個煲仔飯,值得一讚臘腸同潤腸一啲都唔肥!啲飯一粒粒仲有飯焦!天氣涼咗食完暖笠笠

_
蟹粉小籠包 (2個)

酥炸蟹皇蓋 (2份)

有冇朋友仔同小編一樣鍾意食豆苗呢? 配上足料蟹粉好滿足

臘味煲仔飯 (2位)
2021-12-14 47 浏览
秋季絕對係是啖蟹好季節🦀 一於黎個「金秋蟹宴」🦀🦀臘味煲仔飯粒粒米飯🍚都吸收左臘味嘅咸香,讓人回味無窮🤩🦀酥炸蟹皇蓋外皮酥脆內餡軟嫩絲滑,美味😍🦀蟹粉小籠包豐富的蟹黃、蟹肉和滿溢蟹粉肉汁🤤將蟹肉的甜美滋味完整封存在透薄麵皮裡,一口咬下,餡香湯鮮🦀蟹粉豆苗每一口都能吃到蟹粉的鮮甜濃郁,與豆苗的口感完美融合😋總括而言,餐廳食物服務質素都很高,而且地點都好方便。親戚朋友聚會是一個不錯的選擇😊

秋季絕對係是啖蟹好季節🦀
一於黎個「金秋蟹宴」🦀

🦀臘味煲仔飯
粒粒米飯🍚都吸收左臘味嘅咸香,讓人回味無窮🤩

🦀酥炸蟹皇蓋

外皮酥脆內餡軟嫩絲滑,美味😍

🦀蟹粉小籠包

豐富的蟹黃、蟹肉和滿溢蟹粉肉汁🤤
將蟹肉的甜美滋味完整封存在透薄麵皮裡,一口咬下,餡香湯鮮

🦀蟹粉豆苗

每一口都能吃到蟹粉的鮮甜濃郁,與豆苗的口感完美融合😋

總括而言,餐廳食物服務質素都很高,而且地點都好方便。
親戚朋友聚會是一個不錯的選擇😊
  • 蟹粉豆苗
  • 蟹粉小籠包
2021-12-13 49 浏览
是日同好耐無見的朋友去食美軒食DINNER,因為佢見到OP做緊優惠,冬日限定「金秋蟹宴」套餐,有不同味道的蟹食,去到餐廳有好多卡位坐,同朋友食飯談天都舒服朋友點左人鏒烏龍茶,都好香好好飲,哩個冬日限定「金秋蟹宴」的套餐分別有蟹粉小籠包 (2個) 酥炸蟹皇蓋 (2份) 雪裡藏龍 蟹粉豆苗 臘味煲仔飯 (2位) 甜品酥炸蟹皇蓋酥炸蟹皇蓋真的啖啖蟹絲同蟹肉,食落好重蟹味,加埋少少CREAM真的好香口,蟹粉小籠包蟹粉小籠包上來時真的好多湯汁,一入口真的好多蟹粉,同埋因為夠熱,食落好重蟹味肉味,雪裡藏龍雪裡藏龍有蝦同埋蛋白,蛋白炒得剛剛好火侯,加埋大大隻的蝦真的好爽口,蟹粉豆苗 蟹粉豆苗 都唔少,蟹粉的味道都唔錯,加埋豆苗真的送飯一流,臘味煲仔飯臘味煲仔飯都有膶腸,臘腸,同埋油鴨,加埋煲仔上的飯,真的粒粒分明,由其膶腸真的好好食,唔會死鹹,甜品-芝麻湯圓 一人兩粒的薑湯芝麻湯圓,作為金秋蟹宴的ENDING,哩個金秋蟹宴真的唔錯,同朋友CHILL左好耐都得~~
是日同好耐無見的朋友去食美軒食DINNER,
因為佢見到OP做緊優惠,冬日限定「金秋蟹宴」套餐,
朋友點左人鏒烏龍茶,都好香好好飲,
哩個冬日限定「金秋蟹宴」的套餐分別有

蟹粉小籠包 (2個)
酥炸蟹皇蓋 (2份)
蟹粉豆苗
臘味煲仔飯 (2位)
甜品

蟹粉豆苗

蟹粉豆苗 都唔少,蟹粉的味道都唔錯,加埋豆苗真的送飯一流,

甜品-芝麻湯圓

2021-12-09
  • 金秋蟹宴,
2021-12-12 43 浏览
秋冬最好食蟹和臘味。老友有好介紹,嚟間飯店最近推廣限定「金秋蟹宴」,有齊臘味和蟹的原素。相約一起去嘆美食。蟹粉小龍包皮薄餡靚,肉汁鮮嫩。酥炸蟹皇蓋炸得黃金色好吸引。一絲絲蟹肉,啖啖肉,滋味無窮。雪裡藏龍蛋白又香又滑,不油膩。蝦隻又爽又彈。另一款炸蝦,連蝦殻都酥脆。蟹粉豆苗非常鮮甜的豆苗,配搭蟹粉一流。臘味煲仔飯淋上少許豉油再焗一焗更香。飯粒有油香。臘肉,臘腸,潤腸和臘鴨都充份顯示出冬季的來臨,最合時宜。
秋冬最好食蟹和臘味。

蟹粉小龍包
皮薄餡靚,肉汁鮮嫩。

酥炸蟹皇蓋
炸得黃金色好吸引。一絲絲蟹肉,啖啖肉,滋味無窮。

蟹粉豆苗
非常鮮甜的豆苗,配搭蟹粉一流。

臘味煲仔飯
淋上少許豉油再焗一焗更香。
飯粒有油香。
臘肉,臘腸,潤腸和臘鴨都充份顯示出冬季的來臨,最合時宜。

2021-12-10
2021-12-11 15 浏览
今日約埋朋友去食蟹宴慶祝生日,這家裝修古色古香,到處有玉石擺設酥炸蟹皇蓋炸到金黃飽滿,外層酥脆,饀料有好多蟹肉,用料豐富,蟹肉加蟹黃味夠惹味。蟹粉小籠包呢個係蟹粉宴靈魂,小籠包皮透薄,一啖咬開好鮮味,湯汁金黃色,成個食,滿口蟹油香。雪裡藏龍 擺碟精美,蛋白加蝦肉,入口即化,非常滑溜,蝦肉細粒爽口,原隻炸蝦殼軟薄,蝦肉好爽口。蟹粉豆苗 金黃色配翠綠色,蟹粉甘香鮮甜,豆曲爽口又嫩,啖啖蟹肉香,清新。臘味煲仔飯 最鍾意用沙鍋上,飯吸收晒臘味油,飯口質煙韌,冬天我經常食臘味,臘鴨滑、臘腸、潤腸惹味,臘肉香,食完特別暖胃附送薑汁湯圓,食完蟹,配薑湯係絕配,好抵食,下次再黎

附送薑汁湯圓,食完蟹,配薑湯係絕配,好抵食,下次再黎
2021-11-27
2021-12-11 39 浏览
一向鐘意食蟹,但又懶得拆殼😛咁啱見到openrice有優惠,4人蟹宴套餐🦀只需要$888,咁抵食,所以約咗幾個朋友一齊去。蟹粉小籠包🥟皮薄餡靚,一咬蟹香滲出,重要多湯汁,啖啖蟹黃,令人回味無窮。😋酥炸蟹皇蓋啖啖蟹膏蟹肉,好足料,重有雞脾菇同洋葱一齊炒香,食落好有口感。雪裡藏龍🦐蛋白炒到好似雪山咁,非常滑溜,配埋彈牙嘅蝦仁食,口感層次豐富。重有炸蝦點綴,賣相加哂分,食落又香口。👍🏻蟹粉豆苗🥬豆苗幼嫩爽口,配埋金黃嘅蟹膏蟹肉,食落鮮甜。臘味煲仔飯🍖🍚臘味油脂滲透係煲仔飯,食落非常香口,米飯粒粒分明,重有焦香味。臘味都幾豐富,有臘肉、臘腸、臘鴨同膶腸,冬天必食。😋
蟹粉小籠包🥟
雪裡藏龍🦐
蟹粉豆苗🥬
豆苗幼嫩爽口,配埋金黃嘅蟹膏蟹肉,食落鮮甜。
臘味煲仔飯🍖🍚
2021-12-11 21 浏览
好耐冇嚟呢頭食飯,今晚朋友約咗嚟呢邊,原來都開咗啲新餐廳。呢間嘢門口細細,但係上到樓上其實好闊落,而且仲擺滿玉器擺設,感覺好傳統嘅中菜。坐低後嗌左壺人參烏龍茶,淡淡香味,人參味仲會回甘,所以我真係好喜歡呢款茶。蟹粉小籠包,佢個小籠包皮薄多汁,肉餡因為有蟹粉而變得好鮮甜,真係好高質。酥炸蟹皇蓋,蟹蓋炸到金黃色,但係咬落去一啲都唔覺得好熱氣。中間仲有啖啖一絲絲蟹肉,岩晒我呢啲懶人。雪裡藏龍,呢個餸嘅名好特別,其實係炒蛋白,中間有蝦仁。個賣相都好靚,啲蝦都炸到個殼脆卜卜,好香口。蟹粉豆苗,呢個係我最喜歡嘅菜,因為佢啲豆苗真係好嫩,配埋蟹粉汁真係好鮮甜。臘味煲仔飯,我自己都未食過臘味,今次係第一次試。食落又唔係想像中咁乾咁硬。而且唔會真係好咸,而個臘腸甜甜地都繼好味。薑汁芝麻湯圓,佢個薑汁本身冇落糖,但係好夠薑味,飲完暖笠笠,因為咁而令到湯圓嘅甜度就變得岩岩好,好完美嘅配搭。
好耐冇嚟呢頭食飯,今晚朋友約咗嚟呢邊,原來都開咗啲新餐廳。

酥炸蟹皇蓋,蟹蓋炸到金黃色,但係咬落去一啲都唔覺得好熱氣。

中間仲有啖啖一絲絲蟹肉,岩晒我呢啲懶人。

媽咪是上海人,現在大閘蟹當道,當然要同媽咪食好嘢啦!在OpenRice睇到美食軒有金秋蟹宴二人套餐,毫不猶豫立即去試吓。套餐包括蟹粉小籠包兩個,酥炸蟹黃蓋兩份,雪理藏龍,蟹粉豆苗和臘味煲仔飯,剛好有優惠價$588全包。當侍應送上熱辣辣的蟹粉小籠包,食落有蟹膏嘅香味,亦都好Juicy。而蟹黃蓋內有蟹肉亦都非常香口,另外驚喜嘅係雪裡藏龍係嫩滑嘅蛋白藏有爽口嘅蝦仁,配上脆口嘅紫菜,真係唔錯嘅配搭。媽咪話最近啲菜類好貴竟然有大大碟嘅豆苗配上蟹粉,份量不少。值得一讃是侍應嘅細心,送上煲仔飯待1分鐘之後,為我們放醬油,同分一人一碗煲仔飯,臘味有齊潤腸丶臘腸丶臘肉和臘鴨四種,十分豐富。整體餐廳環境寬敞,侍應細心有禮,最緊要就係媽咪食得開心。

而蟹黃蓋內有蟹肉亦都非常香口,

媽咪話最近啲菜類好貴竟然有大大碟嘅豆苗配上蟹粉,份量不少。

整體餐廳環境寬敞,侍應細心有禮,最緊要就係媽咪食得開心。
3K
2021-12-11 40 浏览
蟹痴的我,今晚又出動了。「金秋蟹宴」五道菜,水準不錯,份量足,滿足!酥炸蟹皇蓋手工菜,有懷舊感覺。可見一絲一絲的蟹肉,蟹味十足。蟹粉小籠包我的至愛。可見肉汁在小籠包內,小心翼翼地放入口內,嘩!立即爆汁,滋味啊!雪裡藏龍又一手工菜,火喉要控制得宜才能做到蝦隻的爽彈,蛋白的滑溜。還有炸蝦酥脆不油膩。蟹粉豆苗豆苗翠綠鮮嫩,時令菜蔬。配以蟹粉認真邪惡。臘味煲仔飯臘腸,臘肉,臘鴨,潤腸飯粒軟熟,充滿著油脂香。飯焦更是極品。
蟹痴的我,今晚又出動了。
「金秋蟹宴」五道菜,水準不錯,份量足,滿足!

酥炸蟹皇蓋
手工菜,有懷舊感覺。
可見一絲一絲的蟹肉,蟹味十足。

雪裡藏龍
又一手工菜,火喉要控制得宜才能做到蝦隻的爽彈,蛋白的滑溜。
還有炸蝦酥脆不油膩。

蟹粉豆苗
豆苗翠綠鮮嫩,時令菜蔬。配以蟹粉認真邪惡。

臘味煲仔飯
臘腸,臘肉,臘鴨,潤腸
飯粒軟熟,充滿著油脂香。飯焦更是極品。

2021-12-11
2021-12-09 21 浏览
今晚相約久違了的朋友飯聚~ 想搵間好坐又唔會限時中菜, 飲下茶傾下偈~朋友見到而家做緊優惠「金秋蟹宴二人套餐」 $588, 就試試佢!餐廳座位好寬敞, 大部分都係卡位, 好好坐!坐低就點左人蔘烏龍茶, 一飲~好香啵~ 有少少似桂花味, 仲有回甘甜味~好impressed!!蟹粉小籠包 粉皮厚薄適中, 唔會怕一夾就穿滿漏晒D汁出來~趁熱食先~ 一啖咬落去~ 滿滿的蟹粉湯汁即刻滲出!! 滿足!酥炸蟹皇蓋成隻蟹蓋都被滿滿的蟹肉填滿~ 外層炸到脆卜卜~ 裡面全部都係一梳梳蟹肉同金黃蟹肉~ 但神奇係, 就算食完成隻都唔會覺得好膩~雪裡藏龍感覺似賽旁蟹~ 但蛋白部分做得唔錯, 好滑!! 蝦仁炒得岩岩好, 晶瑩剔透唔會太熟~唯一略嫌旁邊D熟蝦唔係好夠鮮味~蟹粉豆苗大大的一盤!! 而且蟹粉都足料~ 睇下幾大塊蟹膏!豆苗都係嫩同爽甜! 唔錯~臘味煲仔飯上碟時臘味已經係分碟上, 但係同飯一齊煲的~碟臘味仲要好鬼大碟~ 有臘腸、潤腸、臘肉、臘鴨~ 非常之咁足料!唔怪之煲無飯咁香!! 甜鼓油唔夠可以自己再加~ 我仲食左兩碗飯添! 最後食左咁多蟹, 食返碗薑汁湯圓暖一暖就perfect啦!整體而言, 呢個套餐雖

餐廳座位好寬敞, 大部分都係卡位, 好好坐!

蟹粉小籠包

粉皮厚薄適中, 唔會怕一夾就穿滿漏晒D汁出來~

酥炸蟹皇蓋
但神奇係, 就算食完成隻都唔會覺得好膩~

雪裡藏龍
感覺似賽旁蟹~ 但蛋白部分做得唔錯, 好滑!!
蝦仁炒得岩岩好, 晶瑩剔透唔會太熟~
唯一略嫌旁邊D熟蝦唔係好夠鮮味~

蟹粉豆苗
大大的一盤!! 而且蟹粉都足料~ 睇下幾大塊蟹膏!
豆苗都係嫩同爽甜! 唔錯~

臘味煲仔飯
上碟時臘味已經係分碟上, 但係同飯一齊煲的~
唔怪之煲無飯咁香!! 甜鼓油唔夠可以自己再加~
我仲食左兩碗飯添!

最後食左咁多蟹, 食返碗薑汁湯圓暖一暖就perfect啦!

整體而言, 呢個套餐雖然係for 二人, 但每一樣都非常足料同大碟, 份量我覺得三個女仔食都OK!
食物味道亦很不錯~ 環境又好坐~ 服務都好好~價錢都好合理~
所以下次可以再來食飯傾下偈同埋值得推介俾朋友!
下次來試試其他小菜同點心先!
2021-12-02
2021-12-07 46 浏览
食美軒喺何文田太平道,近旺角東站。雖然餐廳門面比較「其貌不揚」,但入到餐廳又另一番光景。裝潢古樸風雅,座位寬敞舒適,燈光明亮,同街外靜謐環境成鮮明對比。我哋四個人訂咗兩個「金秋蟹宴」2人套餐。【酥炸蟹皇蓋】炸到金黃色,香脆外皮入面全部係蟹肉絲,個蟹蓋有返咁上下深所以蟹肉都相當多,啖啖蟹肉好滿足~【蟹粉小籠包】每個小籬包都用個蒸籠仔裝住,好cute~隔住皮都望到小籠包入面橙黃色嘅蟹粉,真正皮薄餡靚,咬落去入面幾多湯汁。【雪裡藏龍】好有武俠小說風格嘅菜名,雪即係蛋白、龍即係蝦仁,蛋白香滑蝦仁都幾多,最特別係味道類似珍珠葉嘅配菜,連埋蛋白一齊食又幾夾。【蟹粉豆苗】蟹粉量都幾多,差唔多覆蓋晒全碟豆苗,豆苗都幾鮮爽。【臘味煲仔飯】秋冬必食嘅煲仔飯,好大煲,有齊臘腸、膶腸、臘肉、臘鴨,天氣轉冷食感覺暖笠笠。最後仲有【薑茶湯丸】,享受甜品,驅寒暖身。不管外面秋風瀟瀟,飽餐一頓,嘆吓茶傾吓計,度過溫暖滿足嘅一晚。

我哋四個人訂咗兩個「金秋蟹宴」2人套餐。

最後仲有【薑茶湯丸】,享受甜品,驅寒暖身。

2021-12-07 59 浏览
朋友都知道我最愛吃蟹,當得悉有限時秒殺的金秋蟹宴,第一時間邀請我出席正門位於自由道上,有專屬的樓梯上一樓餐廳面積偌大,盡是舒適的卡座,充滿私人空間,最適合閨蜜間暢談先來每人一大隻內含豐富蟹黃、蟹肉和滿溢肉汁的蟹粉小籠包然後就是一人一份炸至金黃飄香的酥炸蟹皇蓋!口感外酥內軟,味道富有層次感雪裡藏龍將蛋白打成泡沫包着蝦仁,再加數隻炸蝦,旁邊伴着炸蝦頭,滋味十足蟹粉豆苗將炒得黃澄澄的蟹肉、蟹黃和蟹膏一併送入嘴巴,對於懶得拆蟹吃的人來說實在是一大滿足臘味煲仔飯有臘鴨、臘腸及潤腸!侍應為我們將甜豉油淋上飯面再蓋上蓋,米飯飯焦可原塊刮起,金黃勁脆結帳時,餐廳送上芝麻湯圓作為甜品,香滑濃郁
正門位於自由道上,有專屬的樓梯上一樓
蟹粉小籠包
先來每人一大隻內含豐富蟹黃、蟹肉和滿溢肉汁的蟹粉小籠包
芝麻湯圓
結帳時,餐廳送上芝麻湯圓作為甜品,香滑濃郁
2021-11-29
芝麻湯圓
2021-12-07 33 浏览
近排天氣轉涼比我網上搵到何文田太平道嘅食美軒推出咗個金秋蟹宴二人套餐開飯啦網上訂位仲有七六折好似幾抵餐廳鄰近旺角東火車站喺正太平道遊樂場對面好易搵到蟹粉小籠包小籠包麵皮透薄得嚟夠柔韌夾得起唔易穿而且蟹粉同埋肉餡比例完美保留鮮嫩肉汁同時突出蟹粉甘香酥炸蟹皇蓋蟹蓋釀滿蟹粉以及蟹肉然後蘸滿麵包糠油炸色澤金黃口感酥脆而且真心鮮甜雪𥚃藏龍蛋白經過打發然後加入蝦仁快炒質感綿密輕盈而且白滑細軟加上蝦仁肉質緊緻彈嫩整體層次豐富蟹粉豆苗豆苗莖葉翠綠爽嫩而且油潤亮澤加埋蟹粉可以去除草腥苦澀保留蔬菜清甜臘味煲仔飯臘味煲仔飯有齊哂臘腸潤腸以及臘肉臘鴨秋冬季節必點煲仔飯火喉掌握得好煲底可以剷起成塊飯焦夠哂香脆之餘又唔會燶得濟姜茶湯圓晚市每位奉送甜品;芝麻湯圓煙韌流沙配搭薑茶驅寒暖胃啱哂秋涼天氣

餐廳鄰近旺角東火車站喺正太平道遊樂場對面好易搵到

雪𥚃藏龍