2020-09-30 88 浏览
最近好興staycation!沒有旅行去,也只好留港消費,去趟白沙灣碼頭酒店,當去了個旅行。去白沙灣碼頭酒店其實很方便,有shuttle bus,也有很多巴士和小巴選擇!今次特別想介紹酒店地下的一間日本餐廳——食之劇場。單是名字已充滿日劇氣氛。進入餐廳前會經過海旁,讓你看到一艘艘停泊在海旁的遊艇🛥️,畫面很療癒。進到去裝修別緻見氣派,和窗亦盡顯和風,座位選擇包括:bar枱、窗旁、包廂。點了個Omakase Set,由前菜到甜品,共14道菜。先來前菜三點,有鹽燒銀杏、水髮菜高纖腸伴土佐醋、炸紫菜沙甸魚。既有青澀,又有酸甜,更有炸脆口感,叫人期待往後的。再來刺身五點,包括:金目鯛、鱸魚、牡丹蝦、真蠔配蜂蜜醬、深海池魚。魚生總括新鮮,白魚清新,真蠔引入入勝,很很很很很肥美!去到赤身魚,金目鯛也是肉質細緻肥美。唐揚物環節,一個盛合中有炸櫻花蝦、炸本菇、炸紫蘇葉,還有一個很特別的是炸蕎麥麵。配黑炭鹽來吃,味道剛剛好,提鮮了。已經很飽,再來壽司,共五件:拖羅、筋子、赤身、鯛、依左目。筋子好好食,有爆漿的效果,讓鮮味沾滿口腔。你以為肥美的拖羅已是完美的句號?最後來個日本蜆湯,視覺上比較清淡,但入口味道

已經很飽,再來壽司,共五件:拖羅、
筋子、赤身、鯛、依左目。筋子好好食,有爆漿的效果,讓鮮味沾滿口腔。你以為肥美的拖羅已是完美的句號?最後來個日本蜆湯,視覺上比較清淡,但入口味道鮮甜,蜆肉亦無沙。最最最後後是甜品了,師傅送上自家製蕨糕,新鮮搓當然特別純熟,好似特別柔軟的糯米糍,沾滿黃豆粉,很好吃。
男朋友生日 當然要有帶佢食好野特登帶佢入白沙灣走走逛逛訂了一間好有情調的日本餐廳望住個海 食omakase.🌟《星 Hoshi Set》$1400✦前菜三點鹽燒銀杏、土佐醋水髮菜、炸物沙甸魚紫菜本來淺黃色的銀杏燒熟後呈翠綠色口感Q彈 微微的苦澀中帶點回甘是種簡單又好吃的風味.✦刺身三點伊左目、北海道真蠔 、中拖羅其中真蠔🦪真係唔係講笑肉質鮮甜肥美 口感非常Creamy金屬味同海水味都唔重 更突顯本身的鮮甜.✦燒物英國有機海鹽燒魚胶魚皮燒至金黃焦脆 內裏肉質仍然保持嫩滑原汁原味 唔洗點酸汁都夠哂鮮味不過點埋特製嘅柚子酸汁 又更有層次喎.✦ A4和牛壽喜燒一片片粉嫩色的A4和牛 鋪在鍋上未加生蛋已經覺得好嫩滑加埋更加有creamy的感覺撈飯最好不過 加多碗飯丫唔該.🌟《Omakase Set》$1200同樣有前菜三點 就不多說了✦刺身五點金目鯛、黑鱸魚、牡丹蝦、真蠔、深海池魚黑鱸魚比較少見 魚皮有稍微火炙過火炙後味道更香 魚身更顯堅韌有嚼勁深海池魚亦很不錯 清甜爽滑.✦炸物櫻花蝦、本菇、紫蘇葉、蕎麥麵平時食天婦羅蝦就食得多 炸櫻花蝦真係第一次入面有少少似蝦滑 好爽滑沾滿一點點櫻花蝦 形成對

男朋友生日 當然要有帶佢食好野
特登帶佢入白沙灣走走逛逛
訂了一間好有情調的日本餐廳
望住個海 食omakase
🌟《星 Hoshi Set》$1400
✦前菜三點
鹽燒銀杏、土佐醋水髮菜、炸物沙甸魚紫菜
本來淺黃色的銀杏燒熟後呈翠綠色
口感Q彈 微微的苦澀中帶點回甘
是種簡單又好吃的風味

刺身三點
伊左目、北海道真蠔 、中拖羅
其中真蠔🦪真係唔係講笑
肉質鮮甜肥美 口感非常Creamy

撈飯最好不過 加多碗飯丫唔該

🌟《Omakase Set》$1200
同樣有前菜三點 就不多說了
刺身五點

金目鯛、黑鱸魚、牡丹蝦、真蠔、深海池魚
黑鱸魚比較少見 魚皮有稍微火炙過
火炙後味道更香 魚身更顯堅韌有嚼勁
深海池魚亦很不錯 清甜爽滑

✦炸物
櫻花蝦、本菇、紫蘇葉、蕎麥麵

平時食天婦羅蝦就食得多 炸櫻花蝦真係第一次
入面有少少似蝦滑 好爽滑
沾滿一點點櫻花蝦 形成對比
本菇雖然經過煮炸 內裏仍然保持水份
而蕎麥麵就帶來少少童年媽咪麵的趣味
這邊炸物種類都好特別 配黑炭鹽亦好有意思
壽司五件
拖羅、筋子、赤身、真鯛、伊左目

兩個set都有湯同甜品
✦湯物
豚肉麵豉湯、日本蜆湯
甜品
自家黃豆粉蕨糕 很讚

比起市面上一貫的蕨糕輕盈
既有煙韌口感 又不會硬至癡牙的嚼勁
旁邊的Hojicha 茶凍就顯得有點失色
2020-09-28 110 浏览
同男朋友book左兩日一夜既the pier hotel💕💕酒店送呢間日式餐廳既早餐set我係呢個時候search先知呢間餐廳喺西貢數一數二出名 所以內心都好期待🤩我同男朋友都揀左日式set (有三文魚、沙律、甜蛋、日本米飯、麵豉湯)(另:早餐其實選擇不多 另一set是西式早餐 類似all day breakfast)平時我麻麻地喜歡熟既三文魚但呢個真係超好味好香口 咬落去又唔會太硬 煮得剛剛好😍日本米飯都好有質素啊 不過可能因為係早餐 份量比較迷你😅餐廳內環境很好 好乾淨、簡潔社交距離既措施都做得好好同隔離相距好遠😂出面既環境真係好靚一出去就係白沙灣喇😍😍😍食完野仲可以散下步 享受人生🤣
酒店送呢間日式餐廳既早餐set

平時我麻麻地喜歡熟既三文魚
但呢個真係超好味
好香口 咬落去又唔會太硬 煮得剛剛好😍
日本米飯都好有質素啊 不過可能因為係早餐 份量比較迷你😅

餐廳內環境很好 好乾淨、簡潔
社交距離既措施都做得好好
同隔離相距好遠😂

出面既環境真係好靚
一出去就係白沙灣喇😍😍😍
食完野仲可以散下步 享受人生🤣
2020-09-20
早餐
2020-09-24 131 浏览
近排疫情好番少少,我就決定再同朋友黎呢間位於西貢白沙灣嘅餐廳嘆番個omakase嘅晚餐🤤。咁啱原來餐廳轉左新餐牌,我就揀左個廚師發板嘅set🥳。.前菜3點: 今晚嘅前菜有無花果、炸魚肝、沖繩水雲,水雲加左少少醋所以會酸酸甜甜,味道清新好開胃😋。.刺身5點: 金目鯛、牡丹蝦、池魚、深海池魚、日本赤崎生蠔我個人就最鍾意就係金目鯛,面頭有少少燒個更香,而每一款刺身都好新鮮,口感味道一流💕。.炸物:門鱔夾明太子、紫酥葉、米茄子。門鱔嘅呢個食法之前未試過,另有一番風味🤩,而炸物仲配上竹碳鹽,特別之餘亦對身體健康❤️。.壽司五貫:海膽、魚子、石門貝、日本黑陸魚、赤身。石門貝好爽口,而且每一款魚都各有特色😍。.湯:蜆清湯,有淡淡嘅蜆香味,夠曬清新💕。.甜品:蘋果煎茶果凍,蘋果同煎茶嘅香味估唔到好搭配唔會太甜,非常滿足🤤。
刺身5點: 金目鯛、牡丹蝦、池魚、深海池魚、日本赤崎生蠔
湯:蜆清湯,有淡淡嘅蜆香味,夠曬清新💕。

特地在享用Omakase三日後才寫食記,看看久未吃刺身的身體是否能適應,結果毫無異樣😌,而那份初嚐Omakase的回憶還穩固地定在腦海中,微漾閒適🌿。位處西貢碼頭酒店的食之劇場,簡約佈置讓人更能專注於舌尖的味道。每道菜的擺盤花心思,料理者仿似在碟上作畫🌾。從前菜至最後的甜品,味覺有高低起伏,卻不是大起大落,而是温柔地觸碰每個味蕾區,由淡入濃,再由稠至稀,最後含一片薄荷葉🌱,令口腔回復淡然。有幸與料理者聊聊,同意積累經驗的重要,亦知道認真的態度不一定能讓對方滿足,卻是對自己的修行起了一大關鍵🌟。這裏的食材會告訴你,什麼是用心料理。👨🏻‍🍳🧑🏻‍🍳-#前菜3點🌾🌼前菜一抹綠楓葉、幾瓣黃菊花,如同在輕涼的晚上提醒你初秋已至,來幾口微甜、微酸、微甘吧!😊秘製醬汁淋上微甘甜的新鮮無花果,醬汁不鹹卻有醬油香,少酸。迷你沙甸魚後一片海苔弄成天婦羅,十足的脆。首次吃水雲,滑溜少黏稠的口感、微酸味配比其黏稠的山芋,添點碗下的芥末,令整道前菜已具甜酸甘辣。-#刺身5點白肉魚刺身以花形💐呈現,實話説,我多年前吃到腥極的魚生後便沒再吃魚類刺身😖,是次戰戰兢兢地以筷子拈起一塊深海池魚,有驚喜😳:淡甜軟而無筋,再
前菜3點
前菜(水雲伴山芋)

#前菜3點

刺身(黑鯥魚)
刺身(深海池魚)

#刺身5點

白肉魚刺身以花形💐呈現,實話説,我多年前吃到腥極的魚生後便沒再吃魚類刺身😖,是次戰戰兢兢地以筷子拈起一塊深海池魚,有驚喜😳:淡甜軟而無筋,再點一下透明的白豉油,鮮味突出來,白豉油勝在不鹹,香鮮。🥰我更愛被輕炙過的黑鯥魚,牠比前者味淡,但能細咬出魚油脂,伴以煙燻味。石垣貝是時令之物,我反而印象不深。🦪蠔真肥美,實際味道不濃,伴以與無花果同味醬汁,吃後不會令口腔充滿黏液。赤身拖羅油脂不多,有着本身的甘香潤鮮,勝在厚身,哈哈。
炸物

#炸物
間場炸物教我認識天婦羅原來蘸備長炭鹽更佳,炸粉便不用再可憐兮兮地軟掉了。上桌時還以為下面兩塊是茄子片,一咬是肉質較結實的日本甜番薯🍠,點一下炭鹽,造就甜、鹹滋味。🍤花竹蝦頭也炸得脆,我也吃光了,這部分則有點鹹了。
壽司(筋子)

#壽司5貫

再以較淡味的甘目鯛及依佐木魚更新味覺,還有較為漿感的牡丹蝦。最後2貫壽司中的筋子壽司再刷新我對食材的認識💡,原來筋子是連卵巢薄膜的三文魚籽,因為經醃製,入口如同一波海水湧進來,是夜最鹹非其莫屬,然而爆破一刻會滲出點點甜味,完全不腥,有些奇妙🤓。最後的海膽是我愛的軟溶口感啊!🤤
熱湯

#熱湯

就是蜆肉飽滿的熱湯,助我暖胃☺️,好比西餐最後點一杯熱茶或咖啡。
甜品2點

#甜品

簡潔有力的兩道甜品,令我喜出望外!蘋果果凍吃到最後出茶味,竟然吃到層次。❤️黃豆粉蕨餅令我着迷,蕨餅軟糯彈牙卻完全不黏牙,不死甜,聽説蕨餅如此質感有賴即日製、從不入雪櫃的功勞,😢後悔沒有問是否可以單買些蕨餅呢!希望下次再來還可以嚐到。

PS 特地把照片調至秋感☺️
2020-09-10
前菜3點
前菜(水雲伴山芋)
刺身(黑鯥魚)
刺身(深海池魚)
炸物
壽司(筋子)
熱湯
甜品2點
  • 甜品
2020-09-10 1050 浏览
朋友生日當然要食好D,今次就去左白沙灣酒店既食之劇場餐廳食omakase慶祝,晚宴有四款SET,一人價錢由$700至$1400左右,反正都黎到就揀最貴既星 HOSHI SET,食之前餐廳師傅出黎自我介紹,然後講解左個前菜三味,感覺態度好認真同埋介紹得好詳細,師傅建議我地由最淡味食到最濃味•愛知縣無花果配沙律汁呢個無花果就咁食有淡淡嘅果香同埋甜味,感覺比香港賣嘅無花果甜同埋飽滿,配埋沙律汁食會令到個味道更加立體•天婦羅呢個天婦羅係一塊紫菜加好多魚仔組成,炸粉好薄,而且炸得好脆,不過坦白講係有少少油,所以感覺一般•豆乳凍配面豉呢個好特別,食落下面係嘅豆乳凍好香豆味,而且食落好順滑,面頭鋪滿左面豉豆,配返豆乳凍食可以中和返面佢個咸味,食落仲幾甘刺身三味配左個白豉油,佢係由黑豉油提鍊而成,食落會比較鮮重d同埋冇咁咸。聞落係好大浸木魚乾味,好香~•石垣貝佢個質感有d似象拔蚌,但就冇咁爽,味道好清甜,建議呢個唔好點豉油食先會更加食到佢個鮮甜•北海道石蠔配和風汁隻蠔都幾大隻架,大約係L size,仲好飽滿,食落係甜味、海水味同金屬味都好平衡嘅感覺,好creamy,個蠔味濃到係會不斷係個口度徘徊,超令

•愛知縣無花果配沙律汁

•天婦羅

•豆乳凍配面豉

•石垣貝

•北海道石蠔配和風汁
隻蠔都幾大隻架,大約係L size,仲好飽滿,食落係甜味、海水味同金屬味都好平衡嘅感覺,好creamy,個蠔味濃到係會不斷係個口度徘徊,超令人回味

•拖羅
睇都見到佢勁多油花,而且分佈到好平均,一入口就已經開始溶,仲要勁香濃魚油味,食完成個口都係果股香味

•鱈魚燒
魚肉幾結實,而且加左醬汁係面之後燒得好香,配埋個沙律醬食好惹味

•A4和牛壽喜燒
呢個真係健康得黎又好食~個A4和牛係超淋,一食係首先有浸似煙燻嘅味先,之後d脂肪位係會係個口度溶化左,完全係幸福嘅感覺~牛肉底下仲有好多蔬菜,非常健康~個壽喜燒汁都好好味,配埋蒟蒻條真係絕配,QQ彈彈又吸晒d汁,真係唔惹少!

•自家製甜品
呢個甜品全部野都係師傅自己親手整,入面有雲呢拿雪糕、黃豆粉闕餅同埋面頭鋪左日本紅豆,雪糕係非常香濃嘅,而且好順滑,真係食到同出面買嘅好唔同,而個闕餅質地比出面買嘅要軟一d,我覺得呢個口質非常之好,呢個甜品用黎總結成餐飯真係感覺好完滿~
2020-09-07
餐廳擁有廣闊無敵大海景,寧靜宜人環境,位於白沙灣碼頭酒店,位置雖然隔涉,但一切都值得,客人可選擇坐吧檯,可一睹師傅精湛既技術,或者選擇私隱度極高的包廂,空間大坐得舒服,方便聊天店員為我們斟上由日本白神山地出產的礦泉水,飲用同清洗食材都係用它,礦物質較低,可以呈現食物原味,之後主廚出來為我們簡單介紹今晚菜單的食材和構思,為一會兒「美食劇場」拉開序幕....------和食晚宴 - 星 Hoshi $1400/人第一道:前菜3點食既次序是無花果 —> 天婦羅 —> 豆乳愛知縣無花果新鮮的無花果表皮色澤比較深,果肉厚且多汁,再加少少沙律汁,清甜淡雅,口感軟綿魚仔天婦羅外型非常精緻,上面一片紫菜,下面用好多魚仔炸成網狀,炸漿薄而乾身,入口時不會有油饐味,不過我覺得味道比較淡,如果有多一點調味會更好豆乳配麵豉麵豉外型有點似紅豆,而豆乳表面好平滑,一開始會覺得豆乳同麵豉好似唔係好夾咁,但一食味道充滿驚喜,滿溢豆的原味,口感順滑,再配上麵豉咸香,一濃一淡,互相輝映第二道:刺身3點食既次序是石垣貝 —> 北海道赤崎生蠔 —> 拖羅食用之前店員提供左白豉油讓我們配刺身食,

------

豆乳配麵豉

第二道:刺身3點
食既次序是石垣貝 —> 北海道赤崎生蠔 —> 拖羅
刺身3點

食用之前店員提供左白豉油讓我們配刺身食,顏色近乎透明,由黑豉油提鍊出來,甜味鮮明,但味道冇一般豉油咁咸,而刺身亦唔會因為蘸了醬油而變得深色
白豉油

石垣貝
刺身放在橢圓形的殼上,外觀艷麗,有螺旋狀紋理,味道同象拔蚌相若,肉身厚實,不會太爽脆又不會太軟,有鮮甜味
石垣貝

北海道赤崎蠔
生蠔肥美飽滿,發出珍珠般光澤,濃濃海水味,同時亦有一點銅味,加左和風醬汁亦冇損生蠔鮮甜,反而令味道再提升,非常滿足
北海道赤崎蠔

拖羅
顏色粉嫩,油花分佈平均,魚香持久,非常甘香,讓人停不了口
拖羅

第三道:燒物 - 燒銀鱈魚
鱈魚加了醬油去燒至表面金黃色,魚皮脆香,魚身白肉質嫩滑,而且厚肉兼少骨,不用加沙律醬,原汁原味已經好惹味
燒銀鱈魚

第四道:主食 - A4和牛壽喜燒
讓人回味無窮的和牛壽喜燒,店員建議我們可將溫泉蛋直接食或加在鍋內,我比較喜歡把和牛蘸上蛋汁一齊食,肉質更軟嫩,入口慢慢融化,而且愈食愈有和牛濃郁甘香,充滿油香,除左 A4和牛,鍋內還有蔬菜、日式粉絲、豆腐等,吸收湯汁和肉汁的精華,又濃又香,非常滋味
A4和牛壽喜燒

第五道:甜品
全部都係師傅自家製,黃豆粉闕餅口感滑溜,柔軟易嚼,帶出冰涼的質感,而雲呢拿雪糕好幼滑,唔易溶化且奶味凸出,仲有紅豆做點綴,大大提升整體甜度,為美食劇場劃上句號
黃豆粉闕餅配雲呢拿雪糕
2020-09-07
2020-09-09 213 浏览
環境一流,有白沙灣碼頭無敵大海景,而且所有裝修、佈置、擺盤都好靚好講究,所以一坐低就令人好期待。不過佢價錢都有返咁上下,我地冇食omakase,叫左兩個lunch set,分別係鰻魚飯($380),和牛三文治($420),另外叫左杯酒。可能因為賣得呢個價錢,事先已經有一定期望,但實際食完,我個人感覺淨係食物係唔值呢個價,唔係唔好食,但有少少到喉唔到肺的不滿足🙈鰻魚飯份量偏細,鰻魚係燒得好食的,甘口帶焦香,而且冇骨,不過得一塊,唔夠喉。至於個飯勁乾,又唔夠汁,食落好掛念印象中好食的鰻魚飯連飯都好好食的感覺,人地每粒飯都飽滿軟糯,加埋香甜甘香的鰻魚醬汁,令人每啖都好滿足,但呢度好坦白完全做唔到一半。個和牛三文治更奇怪,用得咁肥的肉,都可以唔係入口即溶,而係有筋又靭又咬唔開🤦🏻‍♀️ 順帶一提,高級餐廳連杯茶都冇,淨係俾左杯普通熱水🙈總括嚟講,如果真係好有錢,又唔介意俾貴少少價錢食個靚環境,呢度都係一個幾有私隱度的好選擇,可以靜靜地睇下海景傾下計,但如果淨係計食物質素,同一價錢出返巿區,我相信有好多更好選擇,所以我就冇下次啦🤣

順帶一提,高級餐廳連杯茶都冇,淨係俾左杯普通熱水🙈

之前搵餐廳時,無意中見到食之劇場d食評~哇!樣樣菜都好精緻!好夢幻~就好想黎試啦!(都係俾樣吸引到🤦🏻‍♀️)適逢之前係我同男朋友anniversary~就黎試下佢啦!你打去book位時~服務員會事先whtspp當日餐牌俾你~等你揀選你想要嘅餐~而大家雖然同檯但都揀唔同嘅餐嫁所以都幾好~可以試到唔同嘢~(🚙佢係位於酒店㗎!所以會有車位,但唔多~但放心~對出碼頭有公眾停車場~入咪錶~都有位ge平日🚗)出面對住個海(但餐廳冇景ge😂)我地分別叫左「雲」($800)同「天」($1100)價錢分別在於食材/份量/種類例如以壽司黎講兩者都有3件但「天」就多個飯咁~🌟白神山水(每支$58)佢聲稱係日本d天然水~而我地係完全唔識飲~😂😂😂覺得冇咩分別(個度係冇水供應!所以一定要另外叫嘢飲)🌟前菜(豆乳/番茄/菠菜)原諒我咁簡潔😅其實佢地d名好「令」但因為實在太長(例如日本某地方出個番茄)所以就講番佢本體算~非常夢幻因為佢係放左d煙係個木盒入面然後師父會係你面前打開再好快速急口令式咁樣介紹每一樣食材😂個盒好似d櫥窗放左好多裝飾物~例如貝殼啊草啊乾花咁~打卡一流~但食物質素就普普通通冇咩特別⋯Gimmic
之前搵餐廳時,
無意中見到食之劇場d食評~
哇!樣樣菜都好精緻!
好夢幻~
就好想黎試啦!(都係俾樣吸引到🤦🏻‍♀️)
適逢之前係我同男朋友anniversary~
就黎試下佢啦!
你打去book位時~
服務員會事先whtspp當日餐牌俾你~
等你揀選你想要嘅餐~
而大家雖然同檯但都揀唔同嘅餐嫁
所以都幾好~
可以試到唔同嘢~
(🚙佢係位於酒店㗎!所以會有車位,
出面對住個海(但餐廳冇景ge😂)

我地分別叫左「雲」($800)同「天」($1100)
價錢分別在於食材/份量/種類
例如以壽司黎講兩者都有3件
但「天」就多個飯咁~

🌟白神山水(每支$58)
佢聲稱係日本d天然水~
而我地係完全唔識飲~😂😂😂
覺得冇咩分別
(個度係冇水供應!所以一定要另外叫嘢飲)

🌟前菜(豆乳/番茄/菠菜)
原諒我咁簡潔😅
其實佢地d名好「令」
但因為實在太長(例如日本某地方出個番茄)
所以就講番佢本體算~
非常夢幻
因為佢係放左d煙係個木盒入面
然後師父會係你面前打開
再好快速急口令式咁樣介紹每一樣食材😂
個盒好似d櫥窗放左好多裝飾物~
例如貝殼啊草啊乾花咁~
打卡一流~
但食物質素就普普通通
冇咩特別⋯Gimmick嘢

🌟生蠔/蝦膠配蝦刺身/魚生
lee個好味!!
首先生蠔好新鮮好鮮甜
蝦膠就好特別!就好似我哋平時食桃膠!
一啲都唔腥!甜甜酸酸咁!
魚生都好新鮮!

🌟牛肉粒
冇咩太特別😂😂😂
冇海港城「日山」d牛咁好味!
(食日本和牛~暫時覺得「日山」最正🤤參考我之前食評🤣)

🌟喜之次
有驚喜!
佢有喜之次又叫做海中紅寶石!
成條魚d肉好有質感
唔鬆散!
燒完好好味!
成條好快KO左!

🌟高湯煮魚柳
如題😂😂

🌟燒魷魚

🌟壽司🍣
正常!未去到好味到好有記憶點😂😂😂
特別點係佢地d豉油係透明㗎!

🌟湯及飯

🌟vanilla雪糕配桃🍑
(特登用朱古力寫上祝賀說話❤️)
🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
我個人認為佢d貌相好俾心機
但食物又未去到好好食
價錢感覺有某程度上用係扮令上面~
個環境係好私隱~
服務亦不錯~
但如果有冇興趣take 2
咁就不會了~
我個人覺得overpriceddd
2020-09-02 179 浏览
限聚令下,farewell 朋友的一餐為午餐,選址西貢呢間餐廳,因為好奇,之前經過白沙灣見到呢間酒店好似幾靚,住唔到酒店,都有機會試下餐廳。第一次黎就揀咗廚師發辯,每人$780, 價錢算合理,但始終有期望。點知第一道菜就嚇親,個沙律比和民賣相及味道更差,內心即刻一沉。猶幸之後嘅燒魚、魚生都幾新鮮,燒魚值得一讃,主打係金目鯛,個湯同甜品就普通。但食完呢餐唔飽。餐廳只供應日本水,要茶要另外收錢,但食完魚會想飲啖茶清下味蕾。今次坐唔到窗口位,無得對住個海食,有啲可惜。

今次坐唔到窗口位,無得對住個海食,有啲可惜。

Omakase  salad
2020-08-26
2020-07-23 298 浏览
今天我地去了享用美味的午餐,就係@thepierhotelhongkong旁邊!不僅服務態度周到和十分友好-他們這裡的食物當然值得更多的認可!我地叫了兩個lunch set :先來一個完美烤鰻魚然後一碗舒適的熱窩物🥘就係豚肉烏冬面!入面有好多菜同湯都好好飲!沙拉的菜好生鮮 好特別 仲有個鐵碗 好細心,前菜三文魚好特別啊 有驚喜啊 。Overall, 這家餐廳好合識約會同假期。當忙碌的氛圍使您不知所措時,值得到這個隱藏的餐廳放鬆一下。
當忙碌的氛圍使您不知所措時,值得到這個隱藏的餐廳放鬆一下。
2020-07-22 257 浏览
Came here for the amazing lunch meal @thepierhotelhongkong! Not only the service was attentive and friendly- their food definitely deserves more recognition! Perfectly grilled eel & bowl of comfort food 🥘 pork with udon! Worth to drop by this hidden gem when feeling overwhelmed by the busy vibe.Location: Sai Kung Rating: 8/10 /we also loved their tiramisu homemade dessert to end the perfect lunch, will definitely come back to try their dinner omakase next time!

Location: Sai Kung
Rating: 8/10
  • 甜品
  • 鰻魚飯
2020-07-17 2777 浏览
終於有機會黎食個omakase嘅dinner🤤,期待已久,呢間位於西貢白沙灣嘅日式餐廳環境優美❤️,對住一片無敵大海景,我同朋友就叫左「海」餐($600)。.前菜3點:餐廳係個盒到做左煙霧效果,一定要影低😂。最左邊嘅係日式豆腐,淡淡嘅豆味同非常滑身。中間嘅係茄子,最右邊嘅係水雲,而次序最好由左至右食。.刺身2點:左邊嘅係黑鯪魚,非常有魚鮮味💕。右邊嘅係池魚,我個人就比較鍾意池魚,比較香嘅油香味🤤,而呢度亦用左無色醬油保持光澤。.蒸物:今晚嘅就有三文魚籽鰻魚蒸蛋,非常滑身,而且三文魚籽嘅味道同蛋味好搭配🥳,底下亦會食到非常肥美嘅鰻魚,令到個蒸蛋更香👏。.燒物:燒物方面就有松葉蟹肉甲羅燒,再配上4片多士,蟹肉嘅份量好充足😍,就咁食會有少少太濃郁,配上多士就啱啱好。.手卷:吞拿魚手卷十分吸引👍,師傅仲幫我切開左,更方便食用。.湯:味增湯好有日式風味,清淡得黎又不失鮮味😊。.甜品:今晚嘅甜品係用自家製嘅雲呢拿雪糕,下面再配上黃金桃,更增口感同滿足感❤️,雪糕同桃都好搭,食完都唔會覺得膩。
前菜3點:
餐廳係個盒到做左煙霧效果,一定要影低😂。
最左邊嘅係日式豆腐,淡淡嘅豆味同非常滑身。
中間嘅係茄子,最右邊嘅係水雲,而次序最好由左至右食。

刺身2點:
蒸物:
燒物:
手卷:
吞拿魚手卷十分吸引👍,師傅仲幫我切開左,更方便食用。
湯:
味增湯好有日式風味,清淡得黎又不失鮮味😊。
甜品
為慶祝朋友生日🎂預先book咗西貢omakase 諗住比個surprise佢🥳呢度遠離繁囂 又有靚景睇 🌌對於慶祝特別日子而言 確係一個唔錯嘅選擇🥰✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨我哋order了「 海 」Umi Set $600 🌊先上前菜3點 木盒打開嘅一瞬間煙霧離漫即刻要拎起手機係咁影📸😝納豆豆腐(左):納豆帶出淡淡嘅咸香味 豆腐囗感幼滑和風茄子🍆 (中):入囗爽嫩 木魚碎更增添風味😋水雲(右):酸酸甜甜滑不溜囗 ✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨剌身2點:黑鯥魚(左) 🐠肉質彈口而鮮美池魚(右) 🐟 肉質緊實爽口、略帶油香🤤✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨蒸物:日式魚籽鰻魚茶碗蒸茶碗蒸滑嘟嘟😚 充滿魚籽同鰻魚精華🐟絕對係我食過最滑嘅茶碗蒸❣️✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨燒物:松葉蟹肉甲羅燒🔥松葉蟹肉加上洋蔥碎 味道鮮甜🦀🧅有必於其他餐廳食到嘅咸香味較重✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨卷物:吞拿魚蓉手卷🐟 吞拿魚蓉細幼香滑 食落去有一種軟綿綿嘅口感 再加上脂香 味道非常鮮甜👍🏻✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨湯:味噌湯加入嫩滑嘅豆腐同昆布口感細緻 清淡得嚟又有營養👍🏻✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨甜品:桃

為慶祝朋友生日🎂

和風茄子🍆 (中):入囗爽嫩 木魚碎更增添風味😋

水雲(右):酸酸甜甜滑不溜囗

剌身2點:

黑鯥魚(左) 🐠肉質彈口而鮮美

池魚(右) 🐟 肉質緊實爽口、略帶油香🤤

蒸物:日式魚籽鰻魚茶碗蒸

自家製雪糕口感香滑 配上浸過白酒嘅桃肉

甜品層次豐富 感覺非常滿足🥰

為呢餐生日飯畫上完美嘅句號🌊

2020-07-14 208 浏览
講真.呢個價錢可以食啲更好嘅omakase🙄佢係話用日本八神山嘅天然神水煮嘅嘢食但係店員冇斟過俾我地.我諗係貴在出煙嘅前菜同個甜品.首先訂位嗰日,佢話之後會用WhatsApp send個Menu過嚟,然後再錄音同我講有冇人對食物敏感要轉嘢食嘅,我話其中一位朋友對蝦同貝類敏感所以預先同侍應講,到要食飯嗰日佢再打嚟問一次確認訂枱同係咪對蝦同貝類敏感,開始晚餐越食越唔對路,食到差唔多完嘅時候問佢點解我哋兩個嘅嘢食都係一模一樣咁你點解要問我朋友係咪對個樣食物敏感仲要問係邊位咁你問黎做咩呢?🙄佢嘅答覆係唔想我同朋友兩個人既食才不一樣,會覺得好有分別所以將我哋兩個嘅嘢食都整埋同一款🤷🏽‍♀️,但係完全冇預先通知我同我溝通,師傅話侍應唔知道佢會整咩比客人食所以侍應唔會特別同我哋溝通,問完態度380度轉變😒呢個係另外叫既.油份還可以.但唔係最正前菜係特別嘅.有煙燻木香味金目鯛係好食嘅食得出佢係新鮮嘅同埋魚皮燒得好香,肉嘅質地係Juicy嘅👍🏻呢條魚鹽燒得黎幾特別.再配上蘋果.提升魚嘅味道.但係肉質比較少炸魚冬瓜木魚湯.清甜.淡淡木魚金菇.,北海道海膽.不過不失.唔驚喜食日本嘢當然唔少得sake.可惜佢係
但係店員冇斟過俾我地.
呢個係另外叫既.油份還可以.但唔係最正
前菜係特別嘅.有煙燻木香味

炸魚冬瓜木魚湯.清甜.淡淡木魚金菇.

北海道海膽.不過不失.唔驚喜

食日本嘢當然唔少得sake.可惜佢係冇杯揀.其中一隻杯仲要腥腥地.但友人講話無所謂🙄

甜品係最滿意嘅最好食嘅💕自家製雲呢拿雪糕配蛋黃醬.白酒煮嘅桃.雲呢拿雪糕不得不讚.係好食嘅再配上蛋黃醬😋桃好清新

總括嚟講係有啲失望嘅🙄.睇佢啲食評唔係咁嘅.食評真係唔可以亂信🗣可一不可再