2018-10-07 36 浏览
之前又去旅行又病又返學,好耐冇出嚟試新野啦,今日去完尖沙咀整完頭髮,咁岩見到呢間野,男友話呢間野都出名,又唔算多人排隊,咁就入去試吓啦,我就叫咗個野菜豚角豚骨沾麵,男友就叫咗個辛辣野菜豚骨沾麵,我嗰個就有好多芽菜,有啲好似肉丁咁樣嘅豬肉啦,咁成件事就有啲似打邊爐,放啲麵入去石鍋整熱佢食,啲麵個質地就比較似烏冬嘅質地,湯底就冇乜特別,不過不失,啲肉丁就偏肥,但好惹味,男友嗰個呢就剩係得椰菜辛辣湯同埋面囉,但係佢好滿意。另外我哋都叫咗個沙律唐掦雞,味道普通,冇乜驚喜。
2018-10-06 27 浏览
今日”有幸”試左呢間拉麵店,完全令人失望。拉麵是生的,完全沒有煮開,沾麵的湯完全係凍的。兩碗拉麵竟然要等了超過1個鐘先有得食,仲要係咁既質素。廚師和侍應態度差,追單完全被無視!最經典就係食食下麵竟然跳制無電?
今日”有幸”試左呢間拉麵店,完全令人失望。

拉麵是生的,完全沒有煮開,沾麵的湯完全係凍的。
兩碗拉麵竟然要等了超過1個鐘先有得食,仲要係咁既質素。
廚師侍應態度差,追單完全被無視!最經典就係食食下麵竟然跳制無電?
2018-10-02 30 浏览
終於可以同友人一試呢間係灣仔成日排長龍既沾麵店!我地大概7點幾8點左右到門口,初初以為好多人等緊,原來只係D遊客企左係到姐!去到店員話執好張枱俾我地就可以入!第一次黎食當然要試下佢最原本既味道先啦!友人就叫左另外一個味道!石燒濃厚豚骨魚介味玉沾麵,黎到果陣見到個石鍋既氣勢真係好熱!D煙好大,個湯就好似好滾咁!當呢個氣勢完左之後,原來D湯唔係好多架乍,大概係半碗左右,但係keep住都好熱的!麵我揀左係凍既同埋300g,個湯食落去味道唔錯!可能因為夠熱啦,同埋覺得好似有少少辣!唔知係咪因為多黑椒呢!肉有一舊係肥D一舊係瘦D既,唔錯唔錯!蛋係流心既!我仲加左筍,D筍點左D湯好好味!特濃山椒魚干沾麵,友人叫左凍麵同埋200g,不過睇落D麵好似同我果個份量差唔多!個湯味道感覺冇我食果個咁濃,反而我食果個湯更似特濃山椒,因為食到尾果陣我果個湯個碗底仲多黑椒!原味餃子,我諗應該熱食果陣會好食D,脆D,因為我地兩個掛住食個麵搞到最後先食個餃子!下次唔會架啦!不過雖然已經凍左,但個餃子味道都唔錯的!有機會一定會再黎試下其他味道!
去到店員話執好張枱俾我地就可以入!

不過雖然已經凍左,但個餃子味道都唔錯的!

有機會一定會再黎試下其他味道!
2018-09-26
  • 石燒濃厚豚骨魚介味玉沾麵
2018-10-01 27 浏览
今日同朋友去食我全港最鐘意食既拉麵店,沒錯,佢就係風雲丸啦。依間有日本黎既過江龍,真係超級好食,唔怪得佢大排長龍既。石燒濃厚豚骨魚介味玉拉麵$93用石頭鍋裝住沾麵湯,熱辣辣熱辣辣,同以往一樣咁好食,只不過今次就油膩左小小,油份重左,令湯掛唔上麵。個面同之前成一樣好彈下,個蛋就早早得好好,次次都係流心架。風雲丸                                                                                    尖沙咀麼地道30號Mody House地舖
依間有日本黎既過江龍,真係超級好食,唔怪得佢大排長龍既。

石燒濃厚豚骨魚介味玉拉麵$93

風雲丸

尖沙咀麼地道30號Mody House地舖
2018-09-27
2018-09-30 26 浏览
位於尖沙咀的風雲丸,是一間日本過江龍沾麵店。灣仔店長期排長龍,時日要到尖沙咀工作,工作前便跟男朋友重拾沾麵的美味。石燒肉豚骨魚介沾麵$128+味玉$12超級喜歡吃風雲丸的沾麵,味濃味重,令人一食難忘。熱辣辣的魚介沾湯,採用石頭鍋呈上,保持湯頭的熱度,翻滾的湯越來越濃,味道鮮甜,可惜是此師博落油太多,有點過油。四大片叉燒是這個Mega麵的招牌,厚片豚肉叉燒,肥膏和瘦肉層層相隔,油脂金香得過份,吃光四片,超級滿腹阿。麵條像烏冬麵,粗身圓潤,沾上沾湯,味道一流呢。
位於尖沙咀的風雲丸,是一間日本過江龍沾麵店。

石燒肉豚骨魚介沾麵$128+味玉$12

超級喜歡吃風雲丸的沾麵,味濃味重,令人一食難忘。

麵條像烏冬麵,粗身圓潤,沾上沾湯,味道一流呢。
2018-09-29
2018-09-22 58 浏览
又多一間麵店係尖沙咀出現,睇真D原來是吃沾麵的專門店,裝修又美觀亦顯眼,雖然要排隊,但是專吃沾麵的店舖不太多,所以一於試試!日式的設計!有圖有價錢,十分清晰!小童餐都有👍🏻👍🏻辛辣豚骨魚介沾麵$93口味重,份量足。沾汁選用大量豬骨與背脂,加上魚介以慢火低溫慢慢熬製而成,沾汁比一般來得濃重厚身,膠質豐富!豚骨魚介味玉沾麵$93拉麵彈牙,沾汁濃如忌廉,厚厚的油脂香,掛在粗身麵條上,口感濃郁飽滿,加上大大件的豚肉,灸燒得香口,吃罷齒頰留香👍🏻👍🏻唐揚炸雞-$35(5件)
日式的設計!
有圖有價錢,十分清晰!
小童餐都有👍🏻👍🏻
辛辣豚骨魚介沾麵$93
豚骨魚介味玉沾麵$93
唐揚炸雞-$35(5件)
2018-09-21 28 浏览
在尖沙咀和朋友上完跳舞課堂後,經過新開的風雲丸,可能是平日晚上9時的關係,之前長長的人龍已經不復見,於是我們決定把跳舞時消耗的卡路里雙倍奉還,朋友點了200g肉盛魚湯沾麵,而我點了普通豚肉魚湯玉子沾麵,正在衡量200g沾麵到抵有多少之際,朋友已經急不及待點完餐了,算了吧!反正不用加錢,難得肚子餓得很,就括出去,我點的沾麵來到時沒有太大驚喜,肉的份量是意料之內,而麵的份量看上去都應該可以不浪費地吃完,但朋友那份餐捧來時,大家都「嘩」的一聲叫出來,「肉盛」這個名字果然名不虛傳,她那碗麵上盛著半寸厚的3塊手掌般大的五花腩,加上200g沾麵,我都很期待她能完成整碗麵。啡色魚湯沒有一般拉麵湯頭那麼鹹,清淡一點,來的時候很燙,點著粗粗的沾麵一起吃卻沒什麼味道,麵質很彈,但最讚的是那塊肉,是我在香港吃到唯一有日本風味的肉,看上去肥的部份,吃下去卻不是肥膏,完全不油膩,軟滑可口,完全不是一片薄叉燒,非常有份量和質感,同樣一碗麵,此價錢比其他拉麵店化算,有機會一定會試店內其他食物。最後我朋友偷偷地放了一大塊肉在我碗內,但她竟然吃罷所有其他的,從未見過她吃完整個餐的我不禁嘩然。
2018-09-13
  • 豚骨魚介味玉沾麵
2018-09-20 38 浏览
今日下午和同事在尖沙咀見客,之後同事有事走先,我就自己行下,突然想起風雲丸在尖沙咀開左分店,佢地嘅沾麵好好味,好想食返碗,上網查到原來就在我附近的麼地道,立即前往用餐。新店裝修和灣仔店差不多,一樣有在日本拉麵店的感覺。今次就試下咖哩豚骨魚介沾麵,濃湯是用燒到好熱的石鍋載住,食完麵個鍋重熱,濃湯是豬骨熬成,再加入魚介粉,我選的是咖喱味道,所以除了豚骨魚介味,還有咖哩香味,將彈牙的拉麵沾上濃湯食,好美味!提一提麵可以選擇多或少的份量,配合吾同食量的客人。我還追加了炙燒豚肉和味玉。豚肉入味林滑,流心蛋黃汁香滑。燒汁唐揚炸雞外脆肉嫩,加左燒汁更美味。辛肉爆彈,尼個未食過,所以叫來試下,原來是免治豬肉粒,味道比較辣,加入和麵一齊食,又辣又惹味!

燒汁唐揚炸雞外脆肉嫩,加左燒汁更美味。

2018-09-18 56 浏览
事先聲明,我好鍾意食拉麵不過唔鍾意食沾麵,有朋友話呢間好食,於是我懷住興奮既心情去試!..點知又中伏.......石窩上賣相吸引,但豚骨魚介個汁好咸... 仲好杰牛油魚介個汁好食D,不過食食下感覺好似茶餐廰既白汁雞肉飯既白汁總括來說,唔值得去試Not a great raman place, the broth is not nice, not recommend. 題外話,鋪頭職員都係後生仔女,其中一個手腳好快,快到送碟炸雞比我既時候,'sir'左我舊炸雞係枱面... 我感到好無奈鋪頭唔係大,佢地送餐攞住個石窩快速地係你身邊你頭頂經過,好幾次都有煙係我頭頂飄過其實我明白香港租貴,食野位置難免會迫D,職員更加要小心D唔好只求快手。就算唔係石窩係冷麵,你倒到人地一身都係都唔好啦
點知又中伏.......

石窩上賣相吸引,但豚骨魚介個汁好咸... 仲好杰
總括來說,唔值得去試

就算唔係石窩係冷麵,你倒到人地一身都係都唔好啦
忌廉魚介沾麵
豚骨魚介沾麵
题外话/补充资料: 鋪頭職員都係後生仔女,其中一個手腳好快,快到送碟炸雞比我既時候,'sir'左我舊炸雞係枱面... 我感到好無奈 鋪頭唔係大,佢地送餐攞住個石窩快速地係你身邊你頭頂經過,好幾次都有煙係我頭頂飄過 其實我明白香港租貴,食野位置難免會迫D,職員更加要小心D唔好只求快手。 就算唔係石窩係冷麵,你倒到人地一身都係都唔好啦
2018-09-14
$120 (宵夜)
  • nothing
2018-09-18 70 浏览
之前食過灣仔個間覺得ok所以行過尖沙咀就試下佢嘅分店,點知伏到。。。。。我就點左個豚骨魚介味玉沾麵 (石燒沾麵) $93個石鍋上菜個時真係夠哂滾,呢樣我好appreciate但係個湯咸到食唔哂🤮佢似係落左好多鹽而完全唔係魚介個隻濃郁咸香嘅味。。。。重點係我叫嘅係沾麵,但係個湯係沾唔到,稀到完全掛唔到麵。。。唔怪得整到咁咸。。然後啲麵係硬到咬唔到🤨 (我本身係鐘意食偏硬身嘅麵)然後到配菜,個叉燒雖然好大嚿,但係有三分二都係肥肉,完全係食唔到 (可能有人會prefer肥肉但係個人就麻麻)個溏心蛋先係失望重點,個黃竟然係熟的🤬🤬🤬自問一生人無乜試過係街食溏心蛋個黃係會熟(請睇上圖)我對呢間野真係4個字 失望。難食😕

我就點左個豚骨魚介味玉沾麵 (石燒沾麵) $93

個石鍋上菜個時真係夠哂滾,呢樣我好appreciate

然後啲麵係硬到咬唔到🤨 (我本身係鐘意食偏硬身嘅麵)

我對呢間野真係4個字 失望。難食😕
2018-09-18 57 浏览
尖沙咀新開排隊沾麵店。我呢個食家緊係要湊熱鬧啦!星期日的兩點半多, 只有數個人排隊等緊位時可以睇定menu食咩店内裝修帶點日本風選單很清楚, 按自已的喜好揀選沙拉唐揚炸雞呢個掂呀!炸既脆度剛剛好,雞肉鬆軟肉盛豚骨魚介沾麵 特別一提200 g300 g, 400g 都是同一個收費,大家可以按自已食量去order啊!不要貪心呢!我們二人選了一個中的份量。肉的份量不小沾麵幼滑雞蛋勁入味唯獨個湯本人覺得太濃.信州白桃梳打

尖沙咀新開排隊沾麵店。
我呢個食家緊係要湊熱鬧啦!

星期日的兩點半多, 只有數個人排隊

等緊位時可以睇定menu食咩

店内裝修帶點日本風

選單很清楚, 按自已的喜好揀選

沙拉唐揚炸雞
呢個掂呀!炸既脆度剛剛好,雞肉鬆軟

肉盛豚骨魚介沾麵
不要貪心呢!

我們二人選了一個中的份量。
肉的份量不小
沾麵幼滑
雞蛋勁入味
唯獨個湯本人覺得太濃

信州白桃梳打

2018-09-01
下午茶
2018-09-17 40 浏览
週末冇事做就去尖沙咀做按摩,做完好肚餓,剛落樓就望到對面有一家拉麵店,門口有客人排隊等候入座,原來是風雲丸在尖沙咀開左分店,之前在灣仔都食過佢地d麵,好味嫁,怪不得甘多人等位食,我也想試試這間分店,已加入排隊行列!店內地方雖然不大,但裝修設計好有日本feel。唐揚炸雞:即叫即炸,上枱時熱騰騰,外層酥脆,肉質鮮嫩。羽根餃子:餃子皮薄饀足料,底部煎得香脆,點些餃子醋更美味!豬骨魚介拉麵:湯底極濃郁,用大量日本豬骨熬製10小時,豬骨精華盡出,最後加入優質魚介粉。十分惹味!拉麵是每天新鮮製作,掛湯、爽滑又彈牙,還可自選大中小份量,配合不同食量的食客。炙燒豚肉:厚切豚肉入味夠林滑。味玉:流心的味玉又香又美味!

店內地方雖然不大,但裝修設計好有日本feel。

唐揚炸雞:即叫即炸,上枱時熱騰騰,外層酥脆,肉質鮮嫩。

羽根餃子:餃子皮薄饀足料,底部煎得香脆,點些餃子醋更美味!
炙燒豚肉:厚切豚肉入味夠林滑。
味玉:流心的味玉又香又美味!
2018-09-08
2018-09-16 46 浏览
自從食過灣仔既風雲丸沾麵, 令人一試難忘, 但每次經過, 門外總是排了長長既人龍, 人氣沾麵原來靜悄悄係尖東開左分店! 打風前夕, 門外未見有人龍排隊, 拿拿林食碗沾麵先返屋企。餐牌款式、價錢跟灣仔總店一樣, 除左主打既沾麵, 仲有拉麵、日式小食、飲品、雪糕供應。沾麵份量分為並盛 (200g)、大盛 (300g)、特盛 (400g)選擇, 今次我就試試【咖哩豚骨魚介沾麵】HK$93咖哩豚骨魚介湯以石鍋盛裝熱辣辣上檯, 淡淡又香噴噴既咖哩味, 咖哩味很出, 不是辣咖哩, 甜中帶少少鹹; 沾麵沒有軟硬度選擇, 麵質偏硬, 質感似烏冬, 有咬口, 很彈牙, 沾麵有溫同埋冷選擇, 我就揀左溫, 將沾麵落湯即夾起, 沾麵很易掛湯, 每條都沾上熱辣辣既湯汁, 不會太鹹, 如果麵質可以再林返D會更好。豚肉不算太厚, 有1/3為肥油, 所以入口唔會太油膩, 肉質很林, 表面微微燒過, 幾香~ 額外可自選配料, 份量都幾多, 栗米粒為常溫, 清甜~ 【粟米粒】+HK$12最令人意想不到好食既係【沙拉唐揚炸雞】HK$38即叫即炸, 熱辣辣, 表面炸得金黃香脆, 外乾不有半點油膩, keep到豐富肉汁, 肉

今次我就試試【咖哩豚骨魚介沾麵】HK$93
咖哩豚骨魚介沾麵

如果麵質可以再林返D會更好。

最令人意想不到好食既係【沙拉唐揚炸雞HK$38
即叫即炸, 熱辣辣, 表面炸得金黃香脆, 外乾不有半點油膩, keep到豐富肉汁, 肉質更是嫩滑, 無骨炸雞, 啖啖肉, 點上沙律醬, 味道更加提升! 值得一試!

呢度亦提供數款日本製既飲品【信州白桃梳打】HK$28
信州白桃梳打

日本製雪糕【日本米雪糕】HK$28作完美句號
呢款雪糕係香港比較少見, 奶味很重, 很滑, 間中有少少類似飯粒狀既咬下, 味道唔錯!
日本米雪糕

唔知係咪打風關係, 人手似乎唔太足, 落order後上檯速度很慢, 什至有漏單錯單情況出現,
就連流心玉子都缺貨, 還好食物質素不會太差~
2018-09-15
日本米雪糕
剛好腦裡面想吃拉麵,於是就去試一試最近新開的這間風雲丸,裝修方面都好搶眼好吸引呀。今次叫咗一個豚骨魚介拉麵($88)   先呷一口湯,湯底非常濃郁好夠味,好有魚香同豬骨香味, 我揀咗軟面嘅質感,軟硬程度都合格,但可以再軟一些。最驚喜的是豚肉煎香了,肥瘦適中不會感覺太肥膩、肉質軟滑。風雲丸嘅沾麵都是主打,下次可以再去試一試,因為無論環境,服務質素,以及食物, 都是值得再來一次。
今次叫咗一個豚骨魚介拉麵($88)
最驚喜的是豚肉煎香了,肥瘦適中不會感覺太肥膩、肉質軟滑。
豚骨魚介拉麵
2018-09-01
豚骨魚介拉麵
2018-09-16 23 浏览
同朋友在尖沙咀行完K11. 好肚餓係時候食飯,正離開K11不遠見到對面新開了一間好大的日本拉麵店。大大個招牌,遠處一眼就被它吸引了,於是我們就決定要食呢間拉麵店!雖然要排隊,好彩隊不是太長,我們可以看定餐牌諗定叫什麼拉麵🍜!餐廳推出限定拉麵,鮮牛油忌廉魚介沾麵、特濃山椒魚干沾麵。餐牌上有很多款不同口味的沾麵、拉麵。而麵的份量可以按所需選擇(200g, 300g, 400g 是免費),如800g 便加$45。我們最後叫了牛油忌廉魚介沾麵和野菜豚骨魚介沾麵。牛油忌廉魚介沾麵,湯底好有忌廉湯甘好creamy, 加上魚介和牛油味沾一沾麵好濃的忌廉味,令我想起渴忌廉雞湯咁,喜歡喝忌廉雞湯的我,這個沾麵我很喜歡!😋野菜豚骨魚介沾麵,這個魚介味比較濃,配上野菜都好不錯。

餐廳推出限定拉麵,鮮牛油忌廉魚介沾麵、特濃山椒魚干沾麵。

我們最後叫了牛油忌廉魚介沾麵和野菜豚骨魚介沾麵。

野菜豚骨魚介沾麵,這個魚介味比較濃,配上野菜都好不錯。