2019-02-07
今日夜左食飯,所以就過黎睇下喺間成日都有條人龍喺門口嘅風雲丸到底仲駛唔駛排隊。時間大約9點令鐘,人龍的確少左,不過我都要排大約10分鐘先可以入去。之後我地好快就點左餸等醫肚。點知我地坐左大約10-15分鐘,d野食先至到。令到我有d懷疑平日有人龍唔係真係因爲人氣,而只係速度慢🤔第一次食當然要試下招牌豚骨魚介味玉沾麵。湯底 - 好濃好香,因為用石鍋上嘅關係,所以好夠熱,食沾麵唔怕食到一半個湯比個麵搞到凍唒。特別之處係佢濃得黎唔算咸,就咁飲都ok,所以我加左個飯,最後當粥食,味道岩岩好😋麵 - 硬得黎夠彈牙👍🏻豚肉 - 好淋好肥好好味,雖然黎嗰陣好大塊,初初有d擔心要一次過食唒成塊,後尾發現原來好淋,用筷子都夾得開!由於小妹有d貪心,想試埋個辣,所以另外加左辛肉爆彈,個辣味唔太辣 (我係譚仔食十少辣嗰d人),都係原味好食d。同三田製麵所比,我覺得三田個湯好飲d,但呢度個肉好食d。但如果下次要排好耐隊,都未必會再食。
第一次食當然要試下招牌豚骨魚介味玉沾麵。
麵 - 硬得黎夠彈牙👍🏻