有日放假行過尖沙咀,見到有間沾麵店一直想試下,但夜晚都要排隊先可以入席,而且店舖又主打高溫石鍋沾麵,真係越多人排就越想試終於有一日中午行過,見無人排隊,就二話不說入去試試先要試當然要試店舖推介 【石燒濃厚豚骨魚介味玉沾麵】啦佢加麵都係免費先最正....我最後係加左香鬆飯,因為店舖介紹有另一番風味食法,緊係要試下等左陣,石鍋沾麵終於黎哂聽說湯底魚介磨粉煮成,再用石鍋盛載,濃郁又保持到溫度。你睇下個湯底仲係滾緊出哂煙,小朋友真係要小心主推每日 手打製麵,真係彈牙又口感,好好味~最後我食哂d麵,留返少少湯底,先記得仲有個香鬆飯未食呀 立即將飯撈落去湯底,食返碗飽飽魚介湯飯總結: 石鍋魚介沾麵好有特色,免費加麵岩哂大食朋友,如果似我細食,普通麵加個香鬆飯,已經飽到行不郁啦

終於有一日中午行過,見無人排隊,就二話不說入去試試先

要試當然要試店舖推介
【石燒濃厚豚骨魚介味玉沾麵】啦

佢加麵都係免費先最正....

等左陣,石鍋沾麵終於黎哂

主推每日 手打製麵,真係彈牙又口感,好好味~

最後我食哂d麵,留返少少湯底,先記得仲有個香鬆飯未食呀
立即將飯撈落去湯底,食返碗飽飽魚介湯飯

2019-03-13
  • 石燒濃厚豚骨魚介味玉沾麵
2019-03-31 18 浏览
今日下午約了朋友行街,行街前先食個午餐。今天去了開張已一段時間,但一直沒有機會試的沾麵專門店。簡簡單單點了一個豚骨魚介沾麵,兩個人只是要了一個麵,但麵的份量就要了特盛,共有400g,不用加錢也可以加大麵的份量,很正。湯底熱乎乎,加上一大塊既厚且稔的豚肉,不消一會兒已吃光。另要了炒野菜,為平凡但不簡單的沾麵加多點味道。小食要了餃子,煎得香噴噴,外脆內軟。原來餐廳正在慶祝開幕2週年,光顧便有優惠券贈送,下次要試試其他先。

湯底熱乎乎,加上一大塊既厚且稔的豚肉,不消一會兒已吃光。

另要了炒野菜,為平凡但不簡單的沾麵加多點味道。

小食要了餃子,煎得香噴噴,外脆內軟。

2019-03-31
2019-03-28 3 浏览
尖沙咀美食店林立,日本拉麵店也不少,今次光顧這間位於麼地道嘅風雲丸,亦是開飯熱點。食店裝修很有日本拉麵店風格,光顧客人甚多,等了一會入座。先來小食唐揚炸鷄,炸粉很薄,炸得香脆可口,鷄肉夠入味,再來一客羽根餃子,同樣煎得香脆,饀料肉汁豐富,配上信州提子梳打,提子味濃厚芳香,飲落解渴清凉。豚骨魚介拉麵熱辣送到,大塊厚身豚肉,頗具質感,拉麵亦份量十足。接着甜品是日本綠茶雪糕,綠茶味濃厚而清香,香甜滑溜,细细品嚐,更添凉快滿足。
食店裝修很有日本拉麵店風格,光顧客人甚多,等了一會入座。

2019-03-28 9 浏览
周末到尖沙咀K11購物,人流衆多,適逢细雨纷纷,行經河內道有間風雲丸拉麵店,裝修甚具東洋風味顧客甚多,剛好有張枱,侍應安排入座。石鍋豚骨鱼介味玉沾麵份量十足,流心既鷄蛋,厚厚豚肉,闊條拉麵,熱熱石鍋盛載濃湯另上,豚肉和拉麵浸在石鍋湯弄熱進食,別有一番風味。飲品選擇多,完熟梅酒,酒味香醇,浸有两粒熟梅,完蓋樽装,加入冰粒,很清新嘅感覺,再來一杯日本米雪糕、,冰凍潤喉,充滿米香,慢慢咀嚼,還有一粒粒軟滑飯粒,頗具新意,期間人流不息,頗具人氣嘅食店。

2019-03-27 16 浏览
在灣仔和尖沙咀逛街,都曾經看到「風雲丸」的招牌,而我是個拉麵控,當然蠢蠢欲動。今天剛巧去尖沙咀,就去試試吧。店內有方枱和吧枱,我們被安排坐吧枱。看著廚師👨‍🍳在烹煮食物的認真態度,又是另一種享受。辣豚骨魚介拉麵$93,有一片叉燒、荀條和蔥粒。叉燒是厚切的,肥中有瘦,瘦中有肥,很像五花腩,不過因為叉燒經過炙燒,所以油脂不會覺得肥膩,因為太愛吃,所以追加了兩片,都只是$30。湯頭濃度高,辣度適中,加上麵的靭度適中,我喜歡這個麵又粗又有嚼勁。辛口沙拉燒餃子$38,餃子🥟底部煎得很香脆,餡料肉汁豐富,配合辣醬、蔥粒和沙律汁,令我三扒兩撥,便吃完了。唐揚炸雞🍗$35,炸雞採用雞腿肉,所以肉質嫩滑。而表皮的炸漿又不會過厚,想不到拉麵店的炸雞,比炸雞專門店的不遑多讓。

辣豚骨魚介拉麵$93,有一片叉燒、荀條和蔥粒。

2019-03-25 18 浏览
許多人說這兒的沾麵好,但我卻無法理解。最近太太和小友到其灣仔店那邊吃完後回來大讚,說那厚叉燒非常美味。小弟心立想 : "難道水準有改善了?" 在好奇心驅使下,今天一支公就到了尖咀那分舖去吃,我想和灣仔店的水平也不會相距太遠了吧....和之前一樣,再度叫了豚骨魚介味玉沾麵,麵量除了富士山盛之外,點多少的錢都是一樣。不想太浪費的我,就點了300g麵吃....麵上桌一睇,300g的份量一點都不多,早知該點特盛好了。及後吃一口麵,質地太硬了....此時又有點慶幸沒有叫多麵....小友大讚的炙叉燒,厚是夠厚但咬下去卻見十分嚡口,特別是瘦的部份,真的韌硬得很....溏心蛋一咬開,看到那剖面就知是失望之作。不說了,大家請看相吧....沾湯的好處是夠熱燙,絕對是滾熱辣上桌,但味道卻一味的死鹹,鹹到讓人非常咯喉....有麵在場就必會有餃子相隨。這兒的羽根餃子,底尚算脆;餃子饀菜肉參半味尚可....回家後不禁跟太太及小友怨了兩句 ---- 這樣的沾麵,怎可能跟好吃二字沾上邊 ?

2019-03-25 22 浏览
首先就是門口排隊位置十分大風,今日仲要有微雨,吹到頭痛。建議拎飛排隊會好d.之前經過幾次都被門口好搶眼嘅招牌吸引,但試完覺得失望!叫左兩個小食,餃子及炸雞,餃子味道普通,反而炸雞唔錯,好juice.麵食反而比炸物更遲先到,等左將近20分鐘先到。一個沾麵及辛辣湯麵,先講辛辣湯麵,湯底只有辣,好油無味,唔咸唔香。但個沾麵湯底就超級咸同好油,舊叉燒都係勁肥,食左唔夠一半已經放棄,要勁飲多水。呢間應該唔會再試。
之前經過幾次都被門口好搶眼嘅招牌吸引,但試完覺得失望!

一個沾麵及辛辣湯麵,先講辛辣湯麵,湯底只有辣,好油無味
,唔咸唔香。但個沾麵湯底就超級咸同好油
,舊叉燒都係勁肥,食左唔夠一半已經放棄
,要勁飲多水。呢間應該唔會再試。
2019-03-24
2019-03-24 18 浏览
當日中午打算同老婆係附近搵野食E肚, 見到尼間店門面幾靚, 同埋好似無食過拉麵/沾麵, 又未食過尼間, 就決定入去試一試, 見到宣傳及大大隻字話石鍋300度, 個卓頭幾吸引, 分別叫左2個豚肉沾麵, 但到既時候好失望, 說好的300度沒有,我諗只有60度,湯汁稀,唔知叫沾麵定湯麵。。另外明明睇圖的話麵上面有蔥, 首先其中一碗麵上面唔見有蔥, 咁同職員講啦, 個職員望左幾秒, 話D 蔥係個湯度, OK...真係有喎...跟住另一碗後上發現 D 蔥又係個麵上面, D 湯又無蔥喎.....其實有無個準則呢 ??? 唯一較好既係個溫泉蛋,最後總結食過正宗沾麵既人唔好試,成世未食過沾麵既人建議更加唔好試。。埋單2xx。 唔值

埋單2xx。
 唔值
2019-03-12
2019-03-23 12 浏览
自從在日本吃過一次沾麪之後,就打開了對沾麪的興趣,只有香港有沾麪的店就會去嘗嘗。風雲丸最先就開在灣仔的,那時候風頭一時無兩, 排隊的人龍不絕,那時已經想去試,但人龍實在太長。如今開在K11的對面,真的很方便。必點豚骨魚介味玉沾麪,這裡的麪量能按客人需參要選不同的份量,這樣就不會造成浪費了!湯用石鍋盛着,上菜還bulubulu的滾着,香氣撲鼻!拉麪還是自家製的呢。這裡還有很多不同的飲品,日本直送,使人彷彿置身日本呢!最後來一杯柚子雪糕,啖啖柚子香,還真的有柚子粒呢!

這裡還有很多不同的飲品,日本直送,使人彷彿置身日本呢!

最後來一杯柚子雪糕,啖啖柚子香,還真的有柚子粒呢!
2019-03-20 35 浏览
這麵店的外貌和店內的裝修設計都給人一種日本feel。顔色奪目得來又給予食客一個整齊舒適的環境。~豚骨魚介味玉沾麵 $93這個多數第一次來此店必吃的沾麵果然名不虛傳,據說用來放熱騰騰的湯的石鍋可讓湯底由頭至尾都保持熱度,非常貼心。湯底的味道濃郁,豬骨的精髓已融入湯內,加上了魚介粉,果然味道豐富。搾點檸檬汁在湯內,更覺清新,亦可中和濃厚湯底膩的感覺。爽滑彈牙的沾麵掛了濃湯滋味無窮。特盛麵有400g, 剛好給我們二人分亨。肥瘦適中的厚炙燒䐁肉和味玉的流心蛋黃正好為沾麵增添口感。~羽根餃子 $35薄薄的餃皮內是豐富的餡料,煎餃子外多了一片脆脆,沾上日本醋來吃更加美味!~燒汁唐揚炸雞 $38唐揚炸雞外脆,內裹的雞肉嫰滑。雞醃得非常入味,沾上燒汁來吃,味道變得更濃郁。~信州白桃蘇打 $28日本直送的飲品配日本的食物是最好不過的,微甜的白桃汁加有氣蘇打的組合是絕對的討人喜歡。

~豚骨魚介味玉沾麵 $93

~羽根餃子 $35

~燒汁唐揚炸雞 $38

~信州白桃蘇打 $28
2019-03-18
2019-03-19 9 浏览
最近天氣都是陰陰有點冷,這晚因為工作多,遲了放工,一個人很難吃東西,又想吃熱辣辣帶點湯的東西,想起之前K11對面有間很奪目吸睛的日本拉麵,晚上燈火通明,常常出現人龍,人氣還很高。還好時間已經很晚了,所以不用排隊,馬上可內進。坐下看看周圍很多人都是叫沾麵,反而拉麵少人叫,餐牌内也有飯,小吃有炸雞,餃子等等,很適合喜歡飲一杯的人仕。豬骨魚介拉麵: 拉麵的麵比一般粗,湯底很濃稠,魚介和豬骨味都濃郁,膠質豐滿,义燒很厚實的一大塊腩肉,是燒後才煮的,入囗很鬆軟。另有2條笋。 如果嫌材料不夠,可另追加配料。吃完後全身都很温暖。

還好時間已經很晚了,所以不用排隊,馬上可內進。

如果嫌材料不夠,可另追加配料。
吃完後全身都很温暖。

2019-03-14
2019-03-18 24 浏览
經過尖沙咀 看到這間店的外觀挻特別所以決定去探探店 去到的時候很多人等了大約15分鐘就有位了我們很快就看餐牌及點單這裡的環境很日本風格耶唯一不同的是不會用日文大叫歡迎光臨太大聲會嚇到客人🤭·辣豚骨魚介沾麵已經很久沒食沾麵了 這次食沒有失望味道蠻辛辣的 不過很惹味 雖然要飲水解辣但我還要食下去耶😋·辣豚骨魚介拉麵麵質爽口彈牙 也是很惹味😋 一次過食到2隻口味的麵真的很棒棒噠🤤·辛口唐揚炸雞這個絕對要趁熱食才很耶~雞塊炸到很鬆脆可口 一份真的不夠食🤔·照燒餃子這個餃子煎到像一幅布的樣子而且很脆口 一食的時候裡面的肉汁就流出來入面原來是菜肉餃子來的😋希望下次再來食其他口味還有炸雞都要試試其他口味呢
經過尖沙咀 看到這間店的外觀挻特別

·辣豚骨魚介拉麵
麵質爽口彈牙 也是很惹味😋
一次過食到2隻口味的麵真的很棒棒噠🤤

·辛口唐揚炸雞
這個絕對要趁熱食才很耶~
雞塊炸到很鬆脆可口 一份真的不夠食🤔

·照燒餃子
這個餃子煎到像一幅布的樣子
而且很脆口 一食的時候裡面的肉汁就流出來
入面原來是菜肉餃子來的😋

希望下次再來食其他口味
還有炸雞都要試試其他口味呢

2019-03-17 28 浏览
尖沙咀風雲丸裝修特別,裡裡外外充滿日本風,帶著好奇心一試。點了豚骨魚介味玉沾麵$93,湯底不太鹹且夠熱,麵條軟硬適中,厚切慢煮豚骨連同中間脂肪層吃口感很不錯,唯獨味玉比較失色,溏心效果不夠突出。另外還有羽根雞翼$35煎成很美的冰花狀,味道卻沒有特別,餃皮亦比較乾導致吃不下,不推介。
尖沙咀風雲丸裝修特別,裡裡外外充滿日本風,帶著好奇心一試。

慢煮叉燒
味玉
另外還有羽根雞翼$35
羽根餃子
慢煮叉燒
2019-03-12 43 浏览
今日同朋友去左尖沙咀行一陣,行到咁上下經過見到間風雲丸就想去食下醫下肚同休息一下望下門口個餐牌都岩食好快就安排好入去坐同朋友一人點一個麵分別點了豚骨魚介味玉沾麵,辣豚骨魚介沾麵再加個味筍,麵可以有得選大細,選特大都唔需要加錢豚骨魚介味玉沾麵-湯底香濃豚肉味道再配合起有溫泉蛋加埋竹筍特別美味.加少少檸檬汁入去食.麵既軟硬度都適中.辣豚骨魚介沾麵-滾住既湯底又唔會好辣喎,都幾野味呀.豚肉都幾香,麵既軟硬度都適中.
望下門口個餐牌都岩食
2019-03-10
豚骨魚介味玉沾麵
辣豚骨魚介沾麵
2019-03-11 42 浏览
上年去大阪試過食沾麵,感覺啲湯汁太杰,對我嚟講麻麻地,都係有多湯嘅麵好食啲,今晚嚟開附近上堂,近近哋嚟呢間試吓……呢間其實係食沾麵嘅,但我對沾麵麻麻地,所以我哋都係叫咗豚肉介子湯拉麵、煎餃子及提子汽水……我個人覺得這個豚肉介子拉麵味道、麵質麻麻地,吾係咁好食,有D失望,吾明湯麵啲湯吾熱,吾知烹調過程中邊part出現問題,我覺得熱食嘅食物吾夠熱,實在差了一些,影響整體的美味程度……人哋日本啲拉麵,即使普通一間都係整得熱辣辣好好味……餃子就煎得ok,整體嚟講都沒有什麽特別,比想像中差點……

餃子就煎得ok,整體嚟講都沒有什麽特別,比想像中差點……
提子汽水

餃子