2009-04-20 14 浏览
lunch 時間黎食....自己要左石鍋磨菇牛肉飯 ($50)....個飯上檯時勁熱....好多料...好似食極都食唔完.........味道唔差 (其實係無乜特別)....但份量奇多.....餐茶要左個柚子茶.....估唔又幾好味.....建議坐出邊....因為店內好大油煙味.....同埋商場的冷氣比店內的冷氣涼D.....
餐茶要左個柚子茶.....估唔又幾好味.....
2009-03-26 9 浏览
在此現今海嘯的環境下,我是第一次見到餐廳居然沒有Reception見到客人來到不是第一時間帶位,而是不知道是叫其他人來幫忙,還是在裝忙總之明明餐廳有位置,卻要我在店外等上數分鐘才總叫有人來帶位這是我對此餐廳的第一感覺!入到餐廳內的位置,茶杯等是有了,卻沒有茶,是要怎樣叫侍應生點菜加水,不知道是不是沒經驗的關係,幾個都像是遊魂,沒笑容也不懂說話最後總叫找到一個像經理似的女服務員比較正常,至少該做的都做了~事後才發現,原來店內有分燒烤位跟非燒烤位,可惜店員帶位時並沒有問我們要否燒烤幸好坐了燒烤位,不然後來點菜時就要轉位了,唉(但其實燒烤位中間有一大洞,如果我是不打算燒烤的,是不太方便吃東西)同行三人,叫了一個二人的燒烤套餐,再另加一個原味粉絲供燒烤的肉類有尤魚、牛肉、雞肉等雖然價錢跟外面的韓國燒烤店差不多,但品質就比較好肉比較嫩,而且配以店內提供的醬汁是很好吃。個人比較喜歡蝦,吃起來還有一點點鮮甜味人蔘雞湯以這個價錢來說,是不錯了~湯汁好喝,不過請不要寄望很有人蔘味個人不建議吃雞,因為可能"鄧"太久,雞肉都沒有味道,而且好散石頭鍋飯誠意之作,飯香,愛吃飯焦的人更加不能錯過肉呢,並剛剛好,不
總之明明餐廳有位置,卻要我在店外等上數分鐘才總叫有人來帶位
這是我對此餐廳的第一感覺!

入到餐廳內的位置,茶杯等是有了,卻沒有茶,是要怎樣

幸好坐了燒烤位,不然後來點菜時就要轉位了,唉

同行三人,叫了一個二人的燒烤套餐,再另加一個原味粉絲

供燒烤的肉類有尤魚、牛肉、雞肉等
雖然價錢跟外面的韓國燒烤店差不多,但品質就比較好

人蔘雞湯

石頭鍋飯
誠意之作,飯香,愛吃飯焦的人更加不能錯過
肉呢,並剛剛好,不會un,配以飯香及其醬汁(紅色的,酸味比較重),好味!
不過我們之前在韓國吃過是配醬汁,偏咸味的,於是叫侍應另拿醬汁給我們
可惜遊魂病又發作了,他的意思可能想說飯只配紅色的醬汁,可惜說話ee俄俄,實在不明白他想說什麼
結果好像答應了另拿醬汁吧.....過沒多久,醬汁來了,卻是很杰的....跟之前吃很稀的不同
只是想詢問一下為什麼醬汁會這麼杰,又再次ee哦哦,唉
好心請一些懂得說話的服務生吧!

蘆薈茶
跟餐送的,但明顯對客人不夠貼心
來的一杯茶,是水再加類似蘆薈濃縮液,但濃縮液是尚未攪"雲"
導致濃縮液是沉底,然後上面只是暖水
初頭搞不清楚是不是濃縮液時,我還在研究是不是只是蘆薈的粒粒,
直至喝了一口,才搞清楚那沉底的一定是濃縮液,結果自行攪拌後就好飲得多
如果廚房沒空替客人攪拌濃縮液的,就不如像酒店般另上濃縮液,讓客人自己來
一係就請服務生提醒客人要先攪拌。不然像我這樣的情況,多奇怪!

OK的分數,是給食物,以及價錢,服務態度.....除了那個像女經理的服務生
其他簡直不太像樣,比街坊茶餐廳更不如
燒烤用的肉
人蔘雞湯
燒烤用的肉
  • 燒烤套餐,石頭鍋飯
2009-03-15
上星期六同女友去o左呢間店到食晏,入到到坐底,一人叫o左到牛肉韓國麪,上枱o既時候,d麪發到好似意粉咁,一望到唔想食,食落去超淋,好爛,d牛肉亦冇乜味,一人要$50,咁o既質素真係唔可以接受!!
上星期六同女友去o左呢間店到食晏,
入到到坐底,一人叫o左到牛肉韓國麪,
上枱o既時候,d麪發到好似意粉咁,一望
到唔想食,食落去超淋,好爛,d牛肉亦冇
乜味,一人要$50,咁o既質素真係唔可以
接受!!
2009-02-07 1 浏览
昨夜和太太及女兒在這裡開飯,叫了一個雞肉石頭飯, 及雜菌石頭飯二個都有湯, 有飲品, 有前菜,最好味o既係石頭飯, 又夠熱, 有飯焦,野食都,嘢黎得好快,價錢可以,直得一試,服務態度亦都不錯,如果三五知己想吹水,呢到都係一個唔錯既選擇。
  • 傳統韓式石頭飯
2009-01-26 4 浏览
(1)鐵板牛肉午餐($52) : 牛肉份量都幾多, 仲有好多菜, D肉又幾淋, 又夠味.又有泡菜,但都CHILI..(2)石頭蘑菇牛肉飯 ($50) : 牛肉份量又係好足, 又有好多洋蔥同紅蘿蔔,GOOD~~都有泡菜送......(3)醬燒鰻魚便當 ($45) : 有炒粉絲,好味, 仲有飯,鰻魚細得滯, 都係有好多菜,仲有兩款前菜 ( 菠菜同狗王炒蛋 )唔錯 (4) 要多個三式前菜 ($28) : 我要左煎豆腐同煎蛋卷....兩款都唔得.. 個個餐都有野飲同湯..... 食左 $ 193...............
, 又夠味
.又有泡菜,但都CHILI..
都有泡菜送......
, 都係有好多菜,仲有兩款前菜 ( 菠菜同狗王炒蛋 )唔錯

個個餐都有野飲同湯.....
食左 $ 193...............
鐵板牛肉
石頭蘑菇牛肉飯
醬燒鰻魚便當
煎豆腐同煎蛋卷
鐵板牛肉
石頭蘑菇牛肉飯
2008-12-30 1 浏览
去過 lee 間 2 次2 次都好滿意同開心咁食第一次同男朋友黍, 佢叫左個海鮮拉麵 (因為佢知道我鐘意食海鮮)但係麻麻地, 幾十蚊既海鮮都知道係唔應該要有要求我就叫左個招牌石頭飯, 嘩 .. 好多肉, 好多菜, 好好味, 熱騰騰既飯, 食得我好開心 價錢合理, 又好味, 只係唔應該叫平既海鮮第二次叫埋阿媽同家姐一齊食男朋友今次自己叫, 要左個鐵板燒肉, 有湯, 有飲品, 有前菜, 冇記錯既話, 應該只係 $7十幾 阿媽唔食肉, 所以叫左什錦豆腐湯 + noodle, 因為係素食, 所以冇乜味, waitress 小姐夠細心, 叫廚房 d 湯只要加 salt, 唔要有肉湯底我都係要石頭飯, $4十幾蚊個, 值得叫 家姐要左個 人參chicken soup, 好夠味四個人, 加埋一都冇 $400....好 ok!!
去過 lee 間 2 次
2 次都好滿意同開心咁食

但係麻麻地, 幾十蚊既海鮮都知道係唔應該要有要求

價錢合理, 又好味, 只係唔應該叫平既海鮮

第二次叫埋阿媽同家姐一齊食

我都係要石頭飯, $4十幾蚊個, 值得叫

家姐要左個 人參chicken soup, 好夠味

四個人, 加埋一都冇 $400....好 ok!!
  • 石頭飯
之前吃過這家的Q版韓燒覺得很好玩味道又不錯所以這次又再來!可惜水準不及以前其實它的食物味道不特出,只不過是可以玩玩Q版韓燒過一下手癮這次來看到餐牌的價錢知道他們加價了加了價水準不是應該也會加的嗎?叫了豆腐鍋+牛肋骨再加人蔘雞湯前菜的泡菜味道很怪,比超級市場買的還要差首先豆腐鍋的豆腐不是滑豆腐不在說都不知道他們是用些什麼豆腐,又乾又硬可以用筷子夾起好一段時間的豆腐好吃的程度大家可想而知豆腐鍋的顏色看上去紅紅的,以為會很辣,可惜都只是淡而無味再說牛肋骨硬得不像樣,而且一眼看上去就能看見一條條的筋不說我還以為自己在吃牛筋人蔘雞湯應該是全晚最好的一個吧不過味精很重,沒有人蔘的味道雖然說很便宜但是也應該有個水準吧?!餐飲蘆薈蜜的份量十分少,然後要加上糖水感覺像是喝超級市場包裝椰果內的糖水這家應該不會有下次的了就算有,都只限Q版韓燒,其他的免問
之前吃過這家的Q版韓燒覺得很好玩味道又不錯所以這次又再來!
可惜水準不及以前

其實它的食物味道不特出,只不過是可以玩玩Q版韓燒過一下手癮
這次來看到餐牌的價錢知道他們加價了
加了價水準不是應該也會加的嗎?
叫了豆腐鍋+牛肋骨再加人蔘雞湯
前菜的泡菜味道很怪,比超級市場買的還要差
首先豆腐鍋的豆腐不是滑豆腐不在說
都不知道他們是用些什麼豆腐,又乾又硬
可以用筷子夾起好一段時間的豆腐好吃的程度大家可想而知

豆腐鍋的顏色看上去紅紅的,以為會很辣,可惜都只是淡而無味
再說牛肋骨硬得不像樣,
而且一眼看上去就能看見一條條的筋
不說我還以為自己在吃牛筋

人蔘雞湯應該是全晚最好的一個吧
不過味精很重,沒有人蔘的味道
雖然說很便宜但是也應該有個水準吧?!
餐飲蘆薈蜜的份量十分少,然後要加上糖水
感覺像是喝超級市場包裝椰果內的糖水

這家應該不會有下次的了
就算有,都只限Q版韓燒,其他的免問
  • Q版韓燒
2008-10-11 2 浏览
同老公仔食韓國菜, 點了2款:Q版鐵板餐~烤雞肉前菜: 一般, 有泡菜, 豆腐干, 青瓜紫菜湯: 味精多紫菜飯: 石鍋大大碗烤雞肉: 好野味, 正柚子蜜: 味道淡, 中和燒烤的熱氣Q版鐵板: 油彈到手, 幾油煙, 滴油傳統雜錦燒牛肉石頭飯 好熱, 有飯羔, 好味
同老公仔食韓國菜, 點了2款:

Q版鐵板餐~烤雞肉
前菜: 一般, 有泡菜, 豆腐干, 青瓜
紫菜湯: 味精多
紫菜飯: 石鍋大大碗
烤雞肉: 好野味, 正
柚子蜜: 味道淡, 中和燒烤的熱氣
Q版鐵板: 油彈到手, 幾油煙, 滴油

傳統雜錦燒牛肉石頭飯
好熱, 有飯羔, 好味
2008-09-08 4 浏览
剛開張時吃過一次覺得不錯,可是一直都沒再來了。這次再來卻覺得水準有點差。牛肉石頭飯︰吃石頭飯的好處,就是可以一直吃一直保持熱騰騰的溫度。牛肉份量很多,味道也調得不錯。可是覺得飯有點濕,再乾身少少會更好。豆腐海鮮鍋︰看到顏色紅通通的,但吃起來都不覺得辣。豆腐碎碎的,也不是滑,有點失望。海鮮有蜆、魷魚等,但味道不是特別好,最後也吃剩了。餐都有前菜,但味道只是一般,泡菜更是淡淡的味道。唯一有改善的就是餐飲的柚子蜜,比以前的份量正常了。

前菜
牛肉石頭飯
2008-09-02
試過奧海城分店 不論用料, 味道 及 服務 算是不錯。上個星期日去葵芳分店 真的令我大失所望落左 order 後....食物陸續上檯 . 跟住就有一陣好臭好臭的氣味 踴過黎.十足漏煤氣咁難頂............. 媽咪即刻追尋臭味來源............點知原來就係我地o個碗 蔘雞湯..隻雞係晒變質 ( 呈灰黑色) ..直情可以用腐肉 黎形容...臭到嘔... 跟住我地同侍應講 "你地呢煲湯臭到離晒譜"過左15 mins 都冇人主動黎同我地交待 件事( 我地就坐左o係度你眼望我眼) .. 跟住就有位小姐收起碗湯,但就一句聲都冇出。再等左10mins 他們換過一碗正常的給我. 1) 腐雞不可接受. 難道厨師們一點也分別不出 什麼叫新鮮 / 過期 ?2) 餐廳應該主動同客人交待, 過左成total 25分鐘之後 ,我地先知原來佢地做過另外一碗給我們-- 記得我曾經在其他食店都遇過呢類事件, 但該店的經理會立即同我地交待,亦會主動問我地" 你想我地厨房重做一碟的給你/ cancel 呢個 order / 改轉另一樣食物 ?
試過奧海城分店 不論用料, 味道 及 服務 算是不錯。
上個星期日去葵芳分店 真的令我大失所望

跟住我地同侍應講 "你地呢煲湯臭到離晒譜"

再等左10mins 他們換過一碗正常的給我.
  • Nothing
2008-08-07 9 浏览
幾件清減雞胸後,跑了幾區,直踩至八時許,累了,但不想吃,卻不得不補充點熱量。Hea在一角,點了個冷麵,合著眼等吃。未幾,送來一碗「紅噹噹」的蕎麥冷麵,看得冒汗!托它的福,三魂七魄都找回來了!問過侍應是否辣,「很少的辣」,結果無叫減辣,蕎麥麵都蘸著濃濃辣汁,看來各人對辣審美眼光大不同。配料豐富,粗切的紅蘿蔔、粗切的梨、粗切的青瓜,什麼都是粗切,心淡,蕎麥麵軟韌,很喜歡吃韓式蕎麥麵,尖沙咀「秀」做的不錯,這裡調味方面只能以辣來形容,三分鐘後什麼味也分辯不出,想起日前Alex所言,「流著汗咁辛苦吃辣,為乜?」,道盡是晚心情。吃畢,電話再次響起,有家歸不得,心更累,胃又痛起來。埋單去,份量足夠有餘,收費亦合理,若有機會再吃,會叫走掉「很少的」辣。

2008-08-02 9 浏览
同老婆睇完mummy,已經10點,黎左依度食晚餐只係叫左兩個石頭飯套餐有湯,泡菜,同埋柚子茶湯普通 泡菜幾辣 而飯就幾足料,有飯羔,好味above average埋單$103 算係平價既韓國餐廳ps. 見島其他食客有叫小型爐燒烤 遲d會再黎試下
同老婆睇完mummy,已經10點,黎左依度食晚餐

只係叫左兩個石頭飯套餐
有湯,泡菜,同埋柚子茶
湯普通 泡菜幾辣
而飯就幾足料,有飯羔,好味
above average

埋單$103
算係平價既韓國餐廳

ps. 見島其他食客有叫小型爐燒烤
遲d會再黎試下
$50 (宵夜)
整體都ok,唯一要投訴一下既係,比人安排坐室外路口既枱,d人等緊位成日都挨埋黎,成餐飯感覺好有壓迫感,最慘係有個長頭髮既女人挨埋黎之後,同個朋友傾計傾到進入忘我景介,個頭係咁擰係咁擰,我心諗:小姐,你d頭皮呀,我唯有麻煩果位小姐行過少少,點知佢仲問我點解,我話唔係好衛生囉,所以下次被安排坐果張枱既食友小心d
2008-07-07
尋日(06/07/2008)同屋企人睇完功夫熊貓,之後食石頭飯就去左新都會分店,我地去到都係8:15pm姐,已經有好多人企係門口等位,之後我就去拎票等,個女侍應禮貌地拎位票先啦,未有位住,我見果個女侍應同埋著恤衫的男人,不停大叫,真不明白點解他們不用咪叫??好彩好多都走左,我地先可以有得食...蔥薄餅 - 幾好味, 有蔥同紅椒, 餅唔會乾爭爭最好味o既係石頭飯, 又夠熱, 有飯焦,d烤雞肉又好味! d o野食都o黎得ok快, 不過..裡面幾油煙食食下...坐我(格)籬果個人話冷氣滴水.想調位坐.就同一位女侍應嘈..心諗..又有o野睇我見個女侍應唔想同佢嘈.就走左.之後.有一個女侍應走埋去問...條友話我搵你經理...個女侍應話.唔好意思我經理依家有o野做緊好忙....我有咩可以幫到你話冷氣滴水.你叫我點食呀...想調位個女侍應話.我依家站時冇枱比到你,我全場爆晒...條友無奈地說..算啦...食完快d走...個女侍應拎左幾張紙比佢..

我地去到都係8:15pm姐,已經有好多人企係門口等位,

之後我就去拎票等,個女侍應禮貌地拎位票先啦,未有位住,

好彩好多都走左,我地先可以有得食...

蔥薄餅 - 幾好味, 有蔥同紅椒, 餅唔會乾爭爭

最好味o既係石頭飯, 又夠熱, 有飯焦,d烤雞肉又好味!

d o野食都o黎得ok快, 不過..裡面幾油煙

我見個女侍應唔想同佢嘈.就走左.

之後.有一個女侍應走埋去問...條友話我搵你經理...

話冷氣滴水.你叫我點食呀...想調位

個女侍應話.我依家站時冇枱比到你,我全場爆晒...

是日跟女友到葵芳打算找她心目中的涼鞋,對這一帶不算熟悉,最後也隨便找家店食晚飯好了。我們特別算了在較早時間吃晚飯,為的就是想避開高峰期的人群,加上又可以在沒有限時之下慢慢享用食物,所以當這裡晚市開始便一個箭步成為這晚的第一對客人了。左想右計,最後還是選了個Q版二人鐵板餐,因為它包括了一個雜錦烤肉拼盤、一個石鍋飯和一個雜菜煲。先來的是前菜和烤肉雜錦拼盤。之前下單曾問及前菜那三種款式是那幾種,他答道是泡菜、菠菜和大荳芽菜﹔不過到來的原來不是菠菜,而是莧菜呢.....看來那位侍應要惡補一下了。而味道方面,只有泡菜的表現極度不理想,其他的都算正常。而那個拼盤,內有:牛肋骨(原來是牛仔骨)、雞肉、鮮牛肉、新鮮磨菇、少量洋蔥和樣子不錯的豬頸肉。那個Q版的燒烤爐實在可愛,不過它有一個問題,那就是它奉不了多少的油份,如果滿瀉了那該如何是好呢﹖也罷,還沒發生的事情,待發生時才去解決好了。說時遲,那時快,石鍋飯和雜菜煲在烤板夠熱前來到了。石鍋的樣子和味道也頗正宗,材料當然不會是甚麼上的貨,以這價錢算是"交足功課"了。飯底的一點點飯焦,是額外的美食呢。雜菜煲有大量的韓式粉絲,湯底味道只找到非常有限的師傅,吃

也罷,還沒發生的事情,待發生時才去解決好了。

雜菜煲有大量的韓式粉絲,湯底味道只找到非常有限的師傅,吃著吃著其實不太感到它的存在。

回到燒烤了,這兒的磨菇出奇地新鮮,雪白的切面便是新鮮的證據。牛肋骨醃味帶甜、下的化學品不算太利害,是在可接受的程度之內。令人驚喜的是豬頸肉,爽脆彈牙又富有不少肉汁,不錯啊。

以二百多元的價錢換到這個三人餐,絕對是超值的。特別要提出一點,是該店在"店外"的坐位感覺頗好,車高臨下的感覺和不會被燒烤油煙"攻擊",所以要坐的話,坐在外邊是比在店內的好。

最後,我倆不知不覺便烤了個半小時呢,真是快樂不知時日過~
不錯的燒烤拼盤
石頭鍋飯、柚子茶