2010-07-11 24 浏览
今次想講嘅唔係食物, 因為食物一般, 食完都唔會特別諗起再去食過, 再加上咁嘅服務態度...唉....簡直真係不知所謂....我地响LUNCH 時間去食,點餐時,有個男侍應四眼, 眼細細, 但係聲好大, 仲好似審犯咁語氣問我地要咩...因為LUNCH TIME, 所以我地睇午餐SET 個MENU 去點餐, 我地叫咗一個特色石頭飯, 個石頭飯(KIMCHI/雞肉/牛肉/豬肉) 因沒有註明是任選一樣, 我地以為全部肉同KIMCHI都有,叫完之後, 個男侍應, 問要咩呀???我話叫咗啦..佢再問..要咩呀??, 原來佢係想問我地要KIMCHI / 雞/牛/豬, 佢大聲到真係有啲比佢嚇親...仲要係勁冇禮貌...唉...總之嘢食真一般, 但係啲侍應嘅服務態度, 真係不知所謂.....
2010-07-10
2010-06-11 24 浏览
約了朋友傾計,朋友選了吃韓國菜。三個人,點了三個燒烤套廳,有兩個前菜,一個泡菜,一杯飲品和一個燒烤。先說服務態度。可能是暑期工,問什麼都不知道,到找了個看似經理的,問他烤肉有多辣,他說不知怎叫辣。同行有一朋友不吃得辣,我的問題很簡單,是否很辣,結果那經理繞了一大段還只推說人人口味不同!再說其他,每人有三個配菜,結果要前後三次都拿齊給我們。至於食物,配菜可有可無,紫菜湯尚算好飲,烤肉份算小,不過味道總算不錯,至少我滿意。而且人不多,可以一路傾計到收舖都沒有著我們離開,都算係咁。下次再來,都會幫襯,但希望服務態度會有改善。
約了朋友傾計,朋友選了吃韓國菜。

再說其他,每人有三個配菜,結果要前後三次都拿齊給我們。

而且人不多,可以一路傾計到收舖都沒有著我們離開,都算係咁。

下次再來,都會幫襯,但希望服務態度會有改善。
可有可無的前菜
尚算好飲的湯
可說美味的烤肉
2010-06-05
可說美味的烤肉
2010-05-28 14 浏览
到達時間: 20:10輪候時間: 唔洗排,因為見冇排先再次光臨環境: 座位之間較迫挾.上菜速度: 略慢食物: 今次選擇了燒烤晚餐,味道一般服務: 一般埋單時間: 3分鐘內博士評語: 唔知仲會唔會有下一次!!譔寫日期: 2010-05-28
2010-02-03
(非会员)
上星期去完韓國,先發覺d食物完全係無得同香港o既韓國菜比o既,一返到o黎,當然係去食我的最愛石頭飯啦,同女友平時行過,都好想入去試下,不過都係好多人,今次七點左右,見人少少,就入去試試啦打開menu,見有個2人燒烤晚餐,有什錦燒肉,又有人蔘雞湯,仲有一個我們的至愛石頭飯,兼有兩杯韓國茶,當然試下啦首先黎個三色前菜,有泡菜及兩種前菜,泡菜味道都幾開胃,前菜一般之後就黎左燒肉什錦,d肉醃得好好味,好juicy,仲有海鮮都算新鮮之後就到至愛登場,傳統石頭飯有好多料架,當然唔少得加韓式辣醬啦,味道比韓國o個d出色一百倍呀(個人認為)最後反而先至黎人蔘雞,味道都算過得去啦,依餐食得好飽,服務都算唔錯啦!!

一返到o黎,當然係去食我的最愛石頭飯啦
,同女友平時行過,都好想入去試下,

不過都係好多人,今次七點左右,見人少少,就入去試試啦

兼有兩杯韓國茶,當然試下啦

之後就黎左燒肉什錦,d肉醃得好好味,好juicy
,仲有海鮮都算新鮮

最後反而先至黎人蔘雞
,味道都算過得去啦,

依餐食得好飽,服務都算唔錯啦!!
2010-04-06
  • 石頭飯
2010-04-16 16 浏览
今日見工,一個人在新都會人生路不熟,由一樓行到五樓,終於o係依間叫韓食家停低,因發現佢地有一個$38套餐有飯有又粉c,好似好鬼抵,當然要試下啦原來間餐廳分開兩邊o既,帶位帶我入左裡面坐(都幾好呀,可以望到個公園架)之後當然叫返o個個$38套餐啦,發雞盲叫o左泡菜豬肉飯拼手c雞湯粉c,飲柚子茶(免費),黎到先記得自己唔食得辣添,唯有扮可憐自己認錯叫個女侍應可唔可以幫我換個雞飯啦,出乎意料,個女侍應好有禮貌咁同我講:小姐,若果你食唔到辣,我即刻幫你換過呀!就係換野o個一分鐘,我就比依間餐廳o既良好服務感動到,所以終於獻出我的第一次,要在(開飯)中讚揚一下依間餐廳o既管理及良好服務,若見得成工,我必定再去幫襯兼推薦比同事
今日見工
,一個人在新都會人生路不熟,
由一樓行到五樓,終於o係依間叫韓食家停低,
出乎意料
要在(開飯)中讚揚一下依間餐廳o既管理及良好服務,
若見得成工,我必定再去幫襯兼推薦比同事
2010-04-15
2010-02-08 7 浏览
韓食家星期日三個人去葵芳韓食家,一段長時間沒有幫襯,今次再食感覺係「不可一,不可再!」三個人叫了三個石頭鍋飯,有蘑菇牛肉石頭鍋飯,有辣豬肉石鍋飯,有傳統石鍋飯!最失敗叫了的是傳統味石頭煱飯,只有素菜與一隻蛋!難食到!!食完這餐石頭飯之後喉嚨痛,好慘呀!原因是飯底好燶!!!kimchi差左, 湯是味精水加胡椒粉,只能說一句,這一間韓食家將會成為回憶!店內好大油煙味,食完一身味!埋單163食吉野家好過
韓食家

最失敗叫了的是傳統味石頭煱飯,只有素菜與一隻蛋!難食到!!

食完這餐石頭飯之後喉嚨痛,好慘呀!原因是飯底好燶!!!

店內好大油煙味,食完一身味!

埋單163

食吉野家好過

kimchi差左, 湯是味精水加胡椒粉
辣豬肉石鍋飯
蘑菇牛肉石頭鍋飯
差,最失敗叫了的是傳統味石頭煱飯,只有素菜與一隻蛋!難食到!!
2010-01-18 18 浏览
因為開BLOG一週年 為了慶祝 最近比較忙的隊友們都抽出時間來聚一聚找了一間韓國餐廳 人家主打韓式燒烤 可是因為不想等位等太久放棄了燒烤 要了一張爐壞了的枱 小隊們點了三個餐來share第一個是雞肉粉絲煲 可以選擇煮好上枱還是自己煮~ 貪玩的小隊們當然是要自己煮 不過........小隊不一會兒便雞手鴨腳................. 囧~~最後唯有先把菜都拿出來才成功煮到這個粉絲煲 味道不錯~~ 用來配飯吃也很棒^^粉仔跟伯爵麵事後說起 如果下次是要煮好的還是自己煮~ 大家也一致覺得還是自己煮開心雖然很狼狽~ hoho 第二個餐是鰻魚石頭窩飯 haha 很不韓式的一個飯~它的鰻魚很大一下 而且也算肥美 整體來說還是不錯 最後一道是鐵板燒牛肋骨 本來最期待這道~ 可是卻是最令人失望的~賣相看上去還可以 可是牛肋骨不得過肥 而骨質又很韌 吃得很辛苦也沒甚麼肉味 ~_~ anyway 有一段長時間沒有好好聚過的小隊們 一頓飯聊過不停開心得很有時就是這樣食物質素就算不是最好 但有三五知己在旁 在能享受一個愉快的時光而這間韓國餐廳 只能說不過不失而已~
找了一間韓國餐廳 人家主打韓式燒烤 可是因為不想等位等太久
放棄了燒烤 要了一張爐壞了的枱

小隊們點了三個餐來share
第一個是雞肉粉絲煲 可以選擇煮好上枱還是自己煮~
貪玩的小隊們當然是要自己煮 不過........
最後唯有先把菜都拿出來
才成功煮到這個粉絲煲 味道不錯~~ 用來配飯吃也很棒^^
雖然很狼狽~ hoho

第二個餐是鰻魚石頭窩飯 haha 很不韓式的一個飯~
它的鰻魚很大一下 而且也算肥美 整體來說還是不錯

也沒甚麼肉味 ~_~

而這間韓國餐廳 只能說不過不失而已~
2010-01-01
跟新同事食生日飯雖然新同事們很nice但收到舊同事祝賀我的sms,仍然好miss佢地呀5人點了5個set lunch鰻魚炒粉絲香辣豬肉炒粉絲石頭雞肉飯人參雞湯半隻香辣牛肉湯面我的鰻魚炒粉絲一般啦唔係有d喉嚨痛, 我一定食石頭飯同事的香辣牛肉湯面賣相都唔錯所有set都有1小碟泡菜同一杯飲品炒粉絲有海帶湯上菜速度快,岩晒打工仔一個小時來食個lunch
跟新同事食生日飯
雖然新同事們很nice
但收到舊同事祝賀我的sms,仍然好miss佢地呀

5人點了5個set lunch
鰻魚炒粉絲
香辣豬肉炒粉絲
石頭雞肉飯
人參雞湯半隻
香辣牛肉湯面

我的鰻魚炒粉絲一般啦
唔係有d喉嚨痛, 我一定食石頭飯
同事的香辣牛肉湯面賣相都唔錯

所有set都有1小碟泡菜同一杯飲品
炒粉絲有海帶湯
上菜速度快,岩晒打工仔一個小時來食個lunch
2009-12-31
庆祝纪念
生日
2009-11-08 28 浏览
其實想食呢間好耐, 想食韓燒, 因為去漢x個d去過幾次冇乜新意, 見到食評呢度有韓燒,咁咪try下lor。可能食慣食廣東菜, 相對來說"韓燒"味度勁濃味....好甜、好辣, 自己食唔慣一入到去,基本上係要等帶位個個人出來, 先有人理門口個堆客, 其他人係唔會理個bor~入到去,我地叫左一個set dinner + 辣味尤魚(單叫), 好快咁就d野來齊個set din 有:紙菜湯- =味精湯, 咸粉絲- 中意食公仔面既人會中意呢個味,撈公味咁三個前菜- 涼瓜:好咸、魚仔: 勁咸、kimchi:好辣(呢三碟野真係食晒個腎真係會有事)白飯- 1個飲品- 柚子蜜: 勁甜, 甜到槍口豬肉- 呢個勁甜, ok既, 但食食下我地唔敢再食雞肉- 呢個ok菜沙律- 只是一堆生菜+醋(可refuel)另外叫左個辣味尤魚, 勁辣呀.........試過呢次後, 唔敢再去, 唔係唔好味, 只係所有味度太濃, 要不停飲水食菜, 食食下我都要搵水洗走晒d汁先敢食.........

個set din 有:
紙菜湯- =味精湯, 咸
粉絲- 中意食公仔面既人會中意呢個味,撈公味咁
三個前菜- 涼瓜:好咸、魚仔: 勁咸、kimchi:好辣
(呢三碟野真係食晒個腎真係會有事
白飯- 1個
飲品- 柚子蜜: 勁甜, 甜到槍口
豬肉- 呢個勁甜, ok既, 但食食下我地唔敢再食
雞肉- 呢個ok
菜沙律- 只是一堆生菜+醋(可refuel)

另外叫左個辣味尤魚, 勁辣呀.........

Promote
店入面
店內
湯、三個前菜、沙律
豬+雞肉, 白飯
個爐
粉絲(似公仔面味)
燒緊la~
2009-11-07
Promote
店內
個爐
粉絲(似公仔面味)
$38 + $20 轉套餐(湯,前菜,飯,鮮果,熱飲品)好抵食!服務態度有禮,又唔會趕住執野催你走~紫菜湯一般,好似鹽水一樣! 最好食係韓式牛肉,豬肉OK~ 前菜普普通通,反而出面任食韓燒整嘅前菜會仲好食!
2009-10-08
$38 + $20 轉套餐(湯,前菜,飯,鮮果,飲品)
牛肉
好 開 心 同 姊 妹 行 完 街 ~ 買埋 香 水 ^_^點 知 比 呢 間 咁 既 餐 廳 影 響 了 心 情 .黎 到 有 好 多 位 , 是 但 坐 算.個 女Waiter 拎 餐 具 比 我 地 , 係 好 大 力 咁 掉 落 黎 囉 ! 有 冇 搞 錯 呀 , 我 地 係 黎 食 野 既 都 希 望 有 好 既 服 務 質 素 提 供 啦.真 係 最 怕 去 到 d 咁 既 餐 廳 !大 家 唔 想 受 氣 既 話 , 還 是 去 第 二 間 食 吧.隔 離 台 先 好 笑 !!佢 地 發 覺 個 個 豆 腐 煲 入 面 有 d i r t y 野 喎 ,就 叫 Waitress 換 左 佢 啦 . . . 點 知 . . . 返 黎 都 係 同 一 煲 . . . 囧"( 佢 地 同 我 地 都 認 得 個 個 煲 )笑 左 出 黎 . . . 2 個 人 叫 左 兩 個 餐 :*~海 解 湯 麵 餐 (單叫 HKD52, 跟餐 HKD58 )>同 MENU 完 完 全 全 係 兩 回 事 !!好 淡 !!以 為 自 己 點 錯 左 !!*~辣 豬 肉 石 鍋 飯

點 知 比 呢 間 咁 既 餐 廳 影 響 了 心 情 .

黎 到 有 好 多 位 , 是 但 坐 算.

真 係 最 怕 去 到 d 咁 既 餐 廳 !

隔 離 台 先 好 笑 !!
返 黎 都 係 同 一 煲 . . . 囧"

2 個 人 叫 左 兩 個 餐 :

*~辣 豬 肉 石 鍋 飯 餐
>呢 個 開 頭 望 都 O K , 黠 知 一 撈 就 . . . 濃 哂 ! OMG

*~人 蔘 雞 湯 ( 半 隻 )
>呢 個 都 o k 既 , Food Court 既 水 平 囉.

*~黎 左 跟 餐 既 泡 菜 同 湯...
>原 本 唔 想 講 野 . . . 見 到 d 湯 就 話 :
〔 都 係 是 是 但 但 飲 左 佢 算 啦 , 費 時 留 比 下 一 手 〕
隔 離 台 同 對 面 姊 妹 此 時 就 噴 飯 大 笑 出 黎 !!

(此 時 成 為 了 這 個 D i n n e r 最 開 心 既 時 候 XD )

我 覺 得 : 不 合 格 . 服 務 差 差 差 !!!!!!!!

雖 然 唔 係 話 好 貴 , 但 服 務 應 該 好 一 點 吧.
望 落 都 唔 錯
ok 既 柚 子 密
完 完 全 全 唔 同 左 樣 ! 好 淡 !
唉 . . . 表 面 o k , 下 面 n o w a y /.\
人 蔘 雞 湯 ( 半 隻 ) 都 o k
2009-08-23
望 落 都 唔 錯
人 蔘 雞 湯 ( 半 隻 ) 都 o k
2009-08-18 10 浏览
又到了午餐啦.今日真開心一大班同事一起出去食.大家一志決定去試下呢間韓食家.到步既時間大約係一點鐘左右,唔需要等位.大家坐底睇下Menu傾下計,我自己就叫左個飯餐跟柚子茶.湯個湯好水,好似水加胡椒粉咁.味道算一般.泡菜水左少少,味道唔算辣.柚子茶唔算好甜,柚子唔多,可接受啦.石頭泡菜豬肉飯石碗夠熱,自己張D汁同飯餸撈埋一起之後,食落都幾辣下,不過辣得黎算幾好食.仲算畀佢攞返個尾彩.午餐黎講,唔算太貴,中等啦.韓國嘢黎講就真係一般.麻麻地啦.

又到了午餐啦.
今日真開心一大班同事一起出去食.
大家一志決定去試下呢間韓食家.
到步既時間大約係一點鐘左右,唔需要等位.

大家坐底睇下Menu傾下計,我自己就叫左個飯餐跟柚子茶.

個湯好水,好似水加胡椒粉咁.味道算一般.

泡菜
水左少少,味道唔算辣.
柚子茶
唔算好甜,柚子唔多,可接受啦.

石頭泡菜豬肉飯

Menu
餐具
湯 + 泡菜 + 柚子茶
石頭泡菜豬肉飯
2009-08-17
Menu
2009-07-02 7 浏览
去左呢度食晚餐, 都係求其食, 所以冇乜所謂啦~叫左:1) 香辣牛肉湯麵餐 (有泡菜同野飲, 叫左紅棗茶) $482) 特色石頭窩飯 $463) 2杯用檯面上張紙既coupons換既凍檸檬果蜜 免費個麵有應有既辣, 好多配菜同好大碗, 有好多舊牛肉, 但如果有隻半生熟蛋就好喇! $48黎講都抵食, 唔算貴但個前菜泡菜就唔好食, 好似擺左好耐咁...有d發紅棗茶好似好hea咁, 個杯邊仲有一pat野, 咪叫佢換囉, 但我估佢只係將我杯野倒去另一個杯度囉, 所以完全唔熱..個飯ok啦, 加番隻蛋又唔使錢會開心d...個樣幾靚, 但唔知「特色」意義何在, 因為同普通既石頭鍋飯冇分別!凍檸檬果蜜, 如果一早見到coupons, 就唔使叫餐喇! 因為要餐就加$8, 只係多左泡菜同野飲咋喎~唔使錢既野, 好飲極有限, 不過我覺得都可以接受!! 有輕微既青檸味, 溝到好淡都仲有味, 都算係咁喇!
去左呢度食晚餐, 都係求其食, 所以冇乜所謂啦~
叫左:
2) 特色石頭窩飯 $46
3) 2杯用檯面上張紙既coupons換既凍檸檬果蜜 免費

但個前菜泡菜就唔好食, 好似擺左好耐咁...有d發
特色石頭窩飯
香辣牛肉湯麵
coupon
2009-06-26
(非会员)
2009-06-21 5 浏览
之前其實都食過韓食家......覺得麻麻......一心諗住俾多次機會佢.........所以再去試......但都係唔OK.......態度...........一般...............又唔夠人手喎..........有點兒慢.....最搞笑係...........我見到佢有張coupon送杯唔知咩蜜 (係凍飲)我都知送既係好極有限架啦..........但冇諗過係甘差囉.....嗰杯所謂既咩蜜.........係杯凍水加片青檸囉.....真係多謝哂呀....唔送好過送啦~~~~再跟住要食夠$150先可以簽卡喎........好在有cash啫............應該係當眼處寫清楚嗎!!!!!!好唔會再去架啦!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
之前其實都食過韓食家......覺得麻麻......
但都係唔OK.......
唔送好過送啦~~~~
再跟住要食夠$150先可以簽卡喎........
係咪記錯名?食完而家上呢度睇..3分店..最好間係 大角咀 3x 比 x..一般多都係..先講第1次幫襯呢間位於 新都會5樓..都幾麻煩..個商場唔係話去5樓就一定去到間野..係出面睇menu同等用左兩分鐘..無人出黎做接待或介紹下....望入去都仲有1/3位...自己走入去..我叫左石鍋磨菇牛肉飯,跟湯,蘆薈茶,泡菜 見台面張野有得"met"一邊出黎即時當卷用,,換取一杯檸水..結果真係得..但係一杯自己好易沖到既檸檬水溝小小糖水..冰大大粒..都估到無咁大隻隔那除街跳...湯同菜黎先..湯一般啦..清淡囉..唔知咩湯黎..菜就無吉xx咁好...但自己都唔太喜歡食呢d辣野..飯黎la..石頭飯賣點是熱力勁..仲耐過煲仔飯..15min先開始食得快..但講味道真係唔覺食梗乜.要侍應拎醬油,燒汁(唔知係咪.傑傑地..)來都仍無乜味..試朋友個辣豬肉..係好d..相比我個個..但同中式菜..真係求其煮碟xx炒肉片/ 蒸好過...最近有記憶既係仲有美x快x食過..都好過呢度..埋單時 叫個侍應佢聽到 望左我一下..唔夠1秒眼神就繼續做自己野..一句都無講....好在佢之後同同事講幾多號台埋.
埋單時 叫個侍應佢聽到 望左我一下..唔夠1秒眼神就繼續做自己野..一句都無講....好在佢之後同同事講幾多號台埋..但個下真係唔出聲唔知佢收唔收到嫁嗎...