2007-11-10 15 浏览
我地擇套餐$46傳統石頭飯(包一小碟泡菜,但麻麻地。另有杯紫菜湯及油子茶(暖暖地好好飲,未飲過咁好味油子茶。$38人參雞湯(半隻雞)-估唔到有咁大隻雞,但湯味太多味噌,雞肉係凍雞肉不過以咁過價錢有韓國食,算係扺食啦!
不過以咁過價錢有韓國食,算係扺食啦!
2007-10-01 3 浏览
入嚟食lunch,吃了海鮮橡實麵,海鮮有蝦、青口、帶子同魷魚。材料方面幾令人失望:蝦好唔掂,肉霉又腥,帶子係幾"粒"細細粒肉粒,其他料得少少。d橡實麵係啡色靭靭哋,但唔算特別好食。個麵套餐要成六十蚊唔抵。但太太試咗石頭飯佢話唔錯,所以冇俾喊面。
2007-09-27 2 浏览
我星期六去咗e間到食飯,比我印象唔得,有d服務好好,有d黑口黑面,放野食上枱(拍)一聲,著恤衫的男人服務好好,問你都會講聲(請問要d咩野食呢)good,另外著恤衫的女人就唔得,無笑容,黑口黑面,一d禮貌都無,兩個服務相差好遠,我叫著恤衫女人落單,佢叫我等等,ok,我等,之後佢行到收銀位就無理我,你唔得間可以叫其他人幫我,但佢之後無咗件事囉,最大問題係佢成日周圍走係到玩同追逐,還叫得好大聲,佢重玩到同個女仔坐咗係地下到,你地開緊工都可以玩到這樣?我地望住個男人,佢都有叫佢唔好玩,但佢無理佢囉!原全當個男人無到,你係返工唔係返黎玩咖!至於食品方面石頭飯都ok,但d飯太小啦,唔係好夠,個鑯板雞肉唔夠熱,沙冰好好味,不過柚子茶就甜咗小小,大至上食物都ok啦!
我們叫了一些燒烤,一個小燒板,上面自己放生食物燒。可是它沒有傳統韓食店的抽烟系統,格離枱不路食,我們一路吸。而且自己燒時,D 油彈到周圍都係。不過石頭煱飯有水準,值得一試。

不過石頭煱飯有水準,值得一試。
2007-08-20
諗住係梨花園集團會有信心保証,點知失望而回。今年六月幫襯過,兩個人去,見到餐牌上有"香辣牛肉鍋",就諗起銅鑼灣廣場韓雅林好好食嘅"香辣牛肉湯",於是點咗個"香辣牛肉鍋",另外點咗一個唔記得乜乜雞扒飯,結果兩款都唔好食,香辣牛肉鍋唔辣又唔香,雞扒好大陣雪味。枱好細張,逼逼夾,兩個人去想叫多樣小食,不過無野好食,因為選擇太少,而且張枱好細,都無位放,都係草草食完埋單走人。
諗住係梨花園集團會有信心保証,點知失望而回。

2007-08-08 9 浏览
今天和男友食傳統石頭飯,打邊爐,,,第一次試石頭飯..原來麻麻地,同埋d沖我個人覺得好難食..另外打邊爐個湯底就幾好..人蔘雞湯底..但中途發生左件小意外,就係原來經理將個爐擺得太近牆,搞到食食下野'矸'一聲,因為燒著左塊木牆..-.-"...我地一開頭唔知咩事問佢做咩事,佢好淡定咁講'無,燒到塊木者'..一句唔好意思都無....-.-石頭飯套餐-$46火鍋-$78加一服務費
今天和男友食傳統石頭飯,打邊爐,,,
石頭飯套餐-$46
火鍋-$78
加一服務費
2007-08-01
除了說地點,此店無論食物/服務及佈置均適合以此形容。先談食物。說實在以此價錢,堆頭已算是有,食物味道亦比預期稍好;至於服務水準,不少同好俱說其侍應態度欠佳求其將食物上桌便算,但自己試過將那大堆頭石頭飯移位時,那東西確實又熱又重,侍應上菜時較為心急或粗魯在所難免,個人認為仍情有可原。反而最彈的還是佈置。既然知道自己的食物又大堆頭數量又多,桌的大小和桌距實在是太擠太小,首先食物上桌不便、食客又不便,格局亦即時下降。管理層未能好好將此店定位,看似中價的外表內裡卻是茶餐廳格局,期許落差太大,反而是令顧客失望的主因也...
除了說地點,此店無論食物/服務及佈置均適合以此形容。

2007-06-27 3 浏览
今晚同mummy o係呢度食飯,我見menu有個Q版一人前燒烤幾盞鬼,就叫來試下。個餐有牛肉、雞肉、豬頸肉同牛肋骨揀,我揀左牛肋骨。前菜先來了一個泡菜同另一款前菜(唔知叫咩菜,個樣有d似通菜),味道一般啦,可能自己唔太好韓式的前菜。之後就到個燒烤,有個鐵板仔比你自己燒,d 牛肋骨味道調得唔錯,好入味,而且d肉質地都幾好,唔"un"!不過個侍應就麻麻地,佢明明知個餐係我叫,都將個爐放到去我mummy o個度,明明d前菜o野飲,擺好d就可以有位放,但佢都係求其見有位放低就算。講返個餐,仲有白飯,我喜歡飯上加上的紫菜,加埋一齊食,食得更惹味。個餐仲有個柚子茶,味道甜左d,但入面有柚子,感覺唔係糖水溝。總結來講,呢間o野價錢唔貴,質素就一般啦!

總結來講,呢間o野價錢唔貴,質素就一般啦!
2007-06-27
麻辣牛肉麵set $46一鍋上, 都幾大個幾多, 辛辣麵, 幾大個.味道唔錯呀, 牛肉都幾辣, 正.所謂set 係包埋一碟小泡菜和一杯韓式餐飲泡菜普通, 餐飲要蘆薈茶, 蘆薈肉唔多, 可以咁啦.泡菜什錦石頭飯$42石頭鍋夠熱, 泡菜加埋其他菜, 好多好足料, 撈埋一齊食, 好夠味.食到最後, 飯仲係出緊煙, 冬天食一定好夠暖呀.仲有飯焦tim 呀, d 飯焦唔會太, 又夠脆, 好正.
麻辣牛肉麵set $46
一鍋上, 都幾大個幾多, 辛辣麵, 幾大個.
味道唔錯呀, 牛肉都幾辣, 正.
所謂set 係包埋一碟小泡菜和一杯韓式餐飲
泡菜普通, 餐飲要蘆薈茶, 蘆薈肉唔多, 可以咁啦.

泡菜什錦石頭飯$42
食到最後, 飯仲係出緊煙, 冬天食一定好夠暖呀.
仲有飯焦tim 呀, d 飯焦唔會太, 又夠脆, 好正.
2007-06-24 4 浏览
因為時間尚早~我地唔使點等位就入得去~經過一輪討論,究竟燒唔燒~or鍋唔鍋~我地個個都係叫set石頭飯~個waitress話~~你地諗左咁耐終於諗到la咁我又答返佢\話~~haha~sorry~~係我諗得耐~跟住個waitress的臉有一絲的異樣~~我方才感到佢\有幾不滿咁等我地~頭先個句係諗住潤下我地...但諗唔到我會咁答佢\....~=.=llll我個人認為個到的services 麻麻...雖然佢\地勤倒水~一來miss單,2來係咁吹人走...真係要不得...個經理都係~~至於個飯~我個人諗為細左d~同太膩,個汁麻麻~~荃灣的翠華合發個石頭飯好食過佢\~~不過價錢係新都會黎講叫做平...so算~我見d人多數係咁燒~or 火鍋~~可能呢2樣先係呢間野好食的地方吧~~今次係我簽卡...d services咁真係唔使指意我比tips....
因為時間尚早~

waitress話~~你地諗左咁耐終於諗到la
咁我又答返佢\話~~haha~sorry~~係我諗得耐~
跟住個waitress的臉有一絲的異樣~~

不過價錢係新都會黎講叫做平...so算~

2007-05-20
說的不是食物,而是我的新DC! 最近,很榮幸的有人稱讚小妹食物照片出色。實在小妹攝影技術不怎麼樣,又不懂photo editing;美麗的照片,絕對是新DC之功勞。 同事lunch,也忍不住手拍照。其實原物很普通,不過是簡單的韓式牛肉炒粉絲,味道也一般,主要是粉絲太稔,牛肉又少少鞋;但拍出來,卻十分省鏡,讓我忍不住記下來! 講回食物,韓食家的食物不過不失,不過最近推了不少新飲品,以果汁為主打,是日試了Crushed peach juice,有粒粒蜜桃肉碎,很清甜幾好味的。 再寫多一項關於服務,據不正式統計,多人去食飯的話,點菜漏單的機會達90%,要小心~~ ;p
說的不是食物,而是我的新DC!

2007-05-19
韓食家由開張至今食過了好幾次,當中最喜愛食的是它的磨菇抄粉絲,跟女朋友試過人參雞,它有gimmick的男版女版,但也只是普通。其實它的食物味道唔差,環境好好且舒服,價錢又合理,惜地理位置令我們不會首會想到他,難免有點可惜。
2007-05-07 15 浏览
我喜歡韓國菜,平日三五知己都會來呢度吃飯,呢度的石頭飯熱騰騰,我特種意,就係(女經理)太度極差,態度輕浮.而家覺得來呢度吃飯等於來呢度吃女經理既氣,看女經理既面色
2007-05-04 0 浏览
今晚和幾朋友來食飯,本人對食物的要求不高,注重的是環境和服務,到這裡吃飯關直出錢買難受,因為這的服務實在大差了,由其是那個女的沒穿制服應該是管理層人吧,叫她好幾次都不理人,當聽不見,臉黑過默斗,請問有這樣的對代客人的嗎?不明白老板怎會請這樣的黑臉神的,服務差極了,以後都不會在來了
2007-05-03
1/5/2007 睇完Spiderman3 黎呢度食晚餐, 當時7:15pm, 唔算多人, 等左幾分鐘就有位了. 叫左兩個飯餐, 1.牛肉石頭飯2.雞肉石頭飯. 分別有一碗好咸既紫菜湯, 同少少泡菜, 泡菜得個辣字, 唔好食的. 好在個飯都唔錯, d 似都ok, 醬汁也可以. 飲品就要左柚子茶, 都係可以的. 我地再加多一個"煎豆腐", 薄薄地有4 舊.總體而言, 都可以一吃, 埋單$118, 唔算貴!

總體而言, 都可以一吃, 埋單$118, 唔算貴!