2017-09-25 92 浏览
十一月plan 左去韓國, 但appetite 已經出哂黎。諗住去間韓式餐廳頂住檔先, 就試左新野。銅鑼灣鬧市難得搵到間上既, 格局好乾淨。其實可以話有少少fusion, 因為同西餐好似, 先上頭盤沙律。呢客韓式野菜沙律好refresh, 岩夏天食。攻煮一直奉行沙律一定要吃得天然、無味精、多菜少油少化學調味。呢度都算合格。胡麻醬味道複雜特別,準備好為之後的main course 打定底 ,至少健康。Ta-da! 主菜來了 ! 這個牛仔肉韓潮春川芝士鍋不得了! 賣相好 (同menu 上90%相似!) 之餘又有專人幫你煮埋, 自稱cooking idiot 的也不用擔心。 睇到有勁多mozzarella cheese , 芝士控的我表示發癲! 將新鮮雜菜同鮮嫩韓牛放入中間炒熟, 再加上韓式燒烤醬,香味撲鼻。炒牛肉味道帶甜,據知牛肉秘方是醃肉的手法,令牛肉更加軟滑。燒熱鍋後下油,落洋葱略炒,薯仔, 洋葱, 椰菜絲, 年糕同瓜炒至軟身時,放入本菇和紅蘿蔔同炒,當紅蘿蔔至軟身,加大葱略炒,就可以落牛肉炒至轉色。除了牛肉新鮮度是整道菜的靈魂外,醃肉醬汁也很重要。呢個牛肉吸引哂醬汁同菜的精華, 味

Ta-da! 主菜來了 ! 這個牛仔肉韓潮春川芝士鍋不得了! 賣相好 (同menu 上90%相似!) 之餘又有專人幫你煮埋, 自稱cooking idiot 的也不用擔心。 睇到有勁多mozzarella cheese , 芝士控的我表示發癲! 將新鮮雜菜同鮮嫩韓牛放入中間炒熟, 再加上韓式燒烤醬,香味撲鼻。炒牛肉味道帶甜,據知牛肉秘方是醃肉的手法,令牛肉更加軟滑。燒熱鍋後下油,落洋葱略炒,薯仔, 洋葱, 椰菜絲, 年糕同瓜炒至軟身時,放入本菇和紅蘿蔔同炒,當紅蘿蔔至軟身,加大葱略炒,就可以落牛肉炒至轉色。除了牛肉新鮮度是整道菜的靈魂外,醃肉醬汁也很重要。呢個牛肉吸引哂醬汁同菜的精華, 味道特別吃出幸福口感或許選牛肉也是重要過程, 老闆㨂的這部分的肉帶有少許網狀油脂,炒後油脂會融化,吃起來不感油膩,而且肉質柔軟,牛肉味濃,令人停不了口。

另一靈魂所在是芝士。在不同的野菜上配上濃郁的芝士,再帶出拉絲效果,吸引力完全爆燈! 融化的芝士漿很香, 與入味多汁的牛肉吃起來特別匹配。也點綴了炒過的菜, 每啖也芝香豐腴。

重有呢味韓潮炸雞, 酸甜的醬突出了蜜糖味。總括來說味道有層次, 複雜,外皮酥脆,雞肉軟嫩,整體很滿意! 雞件是指所以部位, 頗有雞味, 但吃時要小心別令上顎受損。新店未有洒牌未能送啤酒, 但試了牛油果檸檬特飲, 一樣清新消膩。

檸檬的維他命 C及膳食纖維,比鮮橙高出兩三倍。加上牛油果,含大量鉀質,可助身體排出多餘的鈉,平日愛吃鹹的,喝了助去水腫。你可能會好奇杯野咩味? 試後感是牛油果的果肉質地細膩,味道鮮美,似乳酪,有點核桃味, 鹹鹹地。但檸檬將成杯野提昇了。

好啦, 我好很期待即將來臨的韓國之旅!

2017-09-14
2017-09-25 73 浏览
最近銅鑼灣有楝新大廈落成叫Aura on Pennington, 最低果幾層都係食肆, 樓上就寫字樓。本住飲頭啖湯嘅精神去搵食, 就睇中左2樓一間叫韓讚嘅餐廳, 主打韓式料理。一出電梯就感覺好有活力, 成間餐廳都好光猛, 裝修當然係最新!睇睇個menu, 發現有水耕菜! 喺某啲有機舖頭或者外國式超市可能會買到,但喺餐廳見到都係第一次。依家人人都話要食得健康,水耕其實係一種種植的方法。不用泥土,植物種在水中,所需養份來自「營養液」,非常環保。不過因為呢度嘅水耕菜菜式以沙律為主,但我暫時又唔太方便食生冷野,所以決定下次再黎先試。最後俾個雜錦海鮮鍋吸引住,即管叫黎試下。一上枱就俾隻大墨魚同八爪魚嚇親,兩隻都大到就黎連個鍋都載唔住,我地得3個女仔,邊食到咁多@@等左一陣個湯滾起就先載左一碗黎飲,個湯底好清甜,完全係海鮮煲出黎嘅鮮味,微辣,我唔食得辣都接受到,仲覺得個味道好過癮! 未食啲海鮮個湯就無左一大半,好彩佢隨鍋附送另一大碗湯,可以一路食一路加湯。呢個海鮮鍋嘅海鮮真係包羅萬有,八爪魚,墨魚大隻都不在話下,仲有蝦,蜆,青口都好鮮味,而且仲好似食極都食唔完。。。。食到一大半就有位侍應走過黎話如

呢個海鮮鍋嘅海鮮真係包羅萬有,八爪魚,墨魚大隻都不在話下,仲有蝦,蜆,青口都好鮮味,而且仲好似食極都食唔完。。。。食到一大半就有位侍應走過黎話如果要加韓國麵就叫佢,我地諗都應該係某種牌子嘅韓國即食麵,點知一出黎我地都互望左一下~咦!白色嘅韓國麵?!真係第一次食呢啲鍋唔係食即食麵。個麵質好煙韌,就算我地中途掛住傾偈,搞到佢煲左好耐,佢都依然係好有口感,讚!

而我另外2位朋友都有叫野飲,仲幾有特式下,一杯係羽衣甘藍鮮芒果沙冰,另一杯係牛油果檸檬特飲,雖然我同佢地無緣,不過朋友嘅評價都幾高,尤其係羽衣甘藍鮮芒果沙冰,朋友話飲到新鮮嘅羽衣甘藍味,好清新,而且佢屬十字花科蔬菜,有豐富的抗氧化營養素,包括維他命A、C、鈣質、纖維,係抗癌恩物。

短期內都會再黎,我要放肆食沙律同飲羽衣甘藍鮮芒果沙冰,仲好想試埋佢地嘅甜品!
2017-09-25 68 浏览
與哈韓好友是日收獲甚豐,心情大好。路經渣甸坊時接過一張韓國餐廳傳單,始知原來有一幢新食廈。餐廳光線柔和,再加上播放當下幟熱的韓文歌,整體環境尚算不俗!鹵豬蹄肉(半份) - 食落口感柔軟煙韌,質感冰涼,肉味甚香濃。包著菜或蘸醬食更加別有一番風味。牛肉炒粉絲 - 粉絲幼細彈牙,彌漫著香濃的麻油味!配上軟稔不嚡口的牛肉及蛋絲、紅蘿蔔絲、椰菜絲等,吃畢大滿足!高麗人蔘雞湯 - 雞肉幼嫩嫩滑,份量足足一大隻。湯底清甜,配上人蔘、紅棗、糯米等,食完均顯得十分飽。羽衣甘藍鮮芒果沙冰 - 入口清新爽爽,一股涼快的青草味仍留在口腔裡!既解渴又清涼。芒果新鮮富有甜味,不錯!
與哈韓好友是日收獲甚豐,心情大好。
路經渣甸坊時接過一張韓國餐廳傳單,始知原來有一幢新食廈。

包著菜或蘸醬食更加別有一番風味。

牛肉炒粉絲 - 粉絲幼細彈牙,彌漫著香濃的麻油味!

高麗人蔘雞湯 - 雞肉幼嫩嫩滑,份量足足一大隻。
湯底清甜,配上人蔘、紅棗、糯米等,食完均顯得十分飽。

既解渴又清涼。芒果新鮮富有甜味,不錯!

2017-09-23 78 浏览
銅鑼灣的飲食大廈愈來愈普級,最近新開業的Aura on Pennington,暫時有三間食肆,日式,泰式與韓式。最後朋友選擇韓式的韓讚,她始終最愛吃韓國菜嘛。今晚韓讚超熱鬧,朋友笑說韓劇中的餐聚居然會在韓讚進行,三十多人舉杯暢飲,確實超似呢。看見餐聚那班食客吃得興高采烈,津津樂道,於是我問店員他們究竟吃甚麼,原來他們所吃的是韓潮春川芝士鍋,我們也來一客黑豚肉的。韓潮春川芝士鍋配料豐富得很,蔬菜七彩繽紛,有紫椰菜,紅蘿蔔,白蘿蔔,薯仔,冬菇,年糕,青瓜,紅椒,大蔥,翠玉瓜及椰菜。在這裡吃鍋物會有店員幫忙炒鍋,店員先用油炒香蒜粒,然後放上絲狀蔬菜熱炒。炒至差不多時間,再將黑豚肉拌炒,黑豚肉炒熟後把餘下蔬菜加入,混合辣醬,便可以開動。圓鍋中間是春川炒黑豚肉,外圈則是濃稠誘人的芝士。食材沾上了芝士之後看起來更美味,也強烈建議要加芝士吃會比較好吃,芝士有解辣的作用。整個韓潮春川芝士鍋不得不說芝士的濃郁感配上韓式辣醬的口感十分的滋味,尤其是那黑豚肉的滑嫩口感,真的想天天報到來吃。另一樣不可錯過的韓食一定是大蔥牛骨湯,韓國人經常喝的。大蔥牛骨湯熬煮好幾個小時,裡面有粉絲,蔥花和幾塊牛骨,牛骨上的牛肉

另一樣不可錯過的韓食一定是大蔥牛骨湯,韓國人經常喝的。大蔥牛骨湯熬煮好幾個小時,裡面有粉絲,蔥花和幾塊牛骨,牛骨上的牛肉吃起來有牛骨的香甜味道,難怪韓國人會這麼愛牛骨湯。

韓讚的DIY果汁很有趣,將所有新鮮蔬果用迷你攪拌器攪拌成果汁。原本我也想體驗一下攪拌果汁的樂趣,但是店員服務太殷勤,替我們攪拌好。

不論我的草莓,香蕉,水耕菜,還是朋友的芒果,青瓜,牛油果乳酪都非常新鮮甜美,因為這些果汁都以新鮮蔬果即打而成,喝起來清新感不絕。
2017-09-21 77 浏览
早排約咗舊同學聚聚舊,講起想食韓國菜,知道銅鑼灣Aura on Pennington有新開張嘅韓國餐廳就決定黎嘗嘗新。坐低無耐仲諗緊食乜嘅時候,店員就送上食親韓國菜都唔少得嘅開胃菜送上,前菜當然唔少得Kimchi啦,仲有埋沙律添。因為大家都屬於「食肉獸」,肉就當然唔少得!一黎就點咗個烤肉拼盤 - 牛肉、黑豚肉、雞肉 ($168)!份量方面都無令到我地失望,可以滿足得到4隻「食肉獸」對肉嘅渴望!三種肉再倒埋特製嘅醬汁落鐵板,陣陣「肉香」即刻湧出黎!朋友對於芝士情有獨鐘,所以亦都點咗店員極力推薦嘅芝士海鮮焗年糕($128)黎滿足一下呢位芝士迷。其實芝士拎去焗,再配埋新鮮嘅海鮮又真係好難會整得衰,但係呢道菜勝在芝士再加韓式辣醬個種風味,有少少辣之餘又有濃郁芝士味,滿足到芝士迷之餘又有煙煙韌韌嘅年糕滿足「口慾」,滋味又肚飽!講起「韓風」當然唔會MISS炸雞與啤酒啦,我地食住個勢ORDER左個韓式芝士炸雞!巨量嘅芝士鋪係炸雞之下…見到都流哂口水。食嘅時候需要出動到叉將芝士拉絲,卷到成舊炸雞都係芝士,簡直係「食肉獸」同埋「芝士迷」必點之選!但係食呢個記得要趁熱食,攤凍左之後芝士會比較難卷同埋炸雞嘅

講起「韓風」當然唔會MISS炸雞與啤酒啦,我地食住個勢ORDER左個韓式芝士炸雞!巨量嘅芝士鋪係炸雞之下…見到都流哂口水。食嘅時候需要出動到叉將芝士拉絲,卷到成舊炸雞都係芝士,簡直係「食肉獸」同埋「芝士迷」必點之選!但係食呢個記得要趁熱食,攤凍左之後芝士會比較難卷同埋炸雞嘅皮會略嫌軟身,係「相機食先」之後,店員都好貼心咁幫我地盤炸雞加返熱 #辛苦哂

最後亦都係我極力推介必點菜式 - 高麗人蔘雞湯($168)!!!堅係成隻雞上,人蔘味仲好出,厲害在於人蔘味好出之餘個湯仲依然好清,有家的味道,絕對要試!
3K
2017-09-21 187 浏览
又一新韓國菜館進駐銅鑼灣,友人C君食極不厭,邀請我一齊去試下。坐落於新大廈內,裝潢明亮光潔,不同色彩的椅子增添幾分潮派。飲品方面幾特別,多數以新鮮蔬果製作。我DIY了一杯採用芒果,青瓜和牛油果乳酪。將所有材料放入搞拌機,混合一起就可以飲喇。質感濃稠有點似奶昔。味道方面最突出的係青瓜味,清新好味。C君是個不折不扣的芝士控,芝士鍋怎少得。材料上枱後將所有交由店員代勞,輕輕鬆鬆地等食吧!材料非常豐富,有牛肉,年糕,各様蔬菜,混入了韓醬好入味。建議每一啖都蘸上熔化的芝士,棒極!最後加入烏冬煲煮,所有精華滲入,每條都充滿滋味。新派韓菜少不了炸雞,點了一客韓潮炸雞。雞肉好嫰滑,用了韓國辣醬調味過,辣辣地,惹味!越食越停不了。

DIY芒果,青瓜,牛油果乳酪

2017-09-20
DIY芒果,青瓜,牛油果乳酪
2017-09-20 3423 浏览
襯個女未有工返, 兩母女去行街買定衫返工. 行街前搵食先. 以免夜咗好難搵位. 知道渣甸街有兩座大廈好多嘢食. 就去搵搵先. 去到Aura on Pennington 附近, 有位叔叔見我地搵緊食咩! 就介紹佢手頭上的宣傳單張. 又問我地想食中西日韓邊樣. 我地最後揀咗韓國. 叔叔就帶我地去2樓(韓讚). 餐廳是新開的. 一出LIFT職員欣勤接待. 入到餐廳安排我地坐近窗邊, 非常開揚. 而且餐廳裝修用淺藍色. 非常簡潔舒服. 再望望餐牌. 好多嘢揀. 首先叫咗一壺水果茶. 好多不同水果再加紅茶包. 打開個蓋, 好香水果味. 飲落清甜. 雜錦海鮮鍋~個鍋足夠2個人食. 因為有個烏冬送. 有好多不同海鮮. 真材實料. 大鮮海蝦, 大青口, 八爪魚, 鮮魷, 細蜆, 蓄茄, 鮮冬菇, 白蘿蔔, 大蔥, 洋蔥, 大蒜. 原本個湯底係辣的. 但我個女唔太食得辣. 職員好細心咁 "筆"走辣湯, 再加上清湯. 抵讚. 剛才所提及的海鮮. 每樣都好新鮮. 大蝦肉爽. 蝦味濃. 八爪魚唔UN.鮮魷大大隻. 蜆就比較細, 冇肉. 要特別推介韓讚的雪糕. 問過職員係意大利入口的. 我地2個人試咗3款雪糕.

蜂蜜牛奶~牛奶味香濃, 但蜂蜜味不是太濃, 雪糕香滑
豆腐~超正, 豆腐味香濃, 雪糕香滑
薑味~係職員介紹我地試的. 真的冇介紹錯. 薑味濃郁, 有薑渣的. 口感豊富. 雪糕香滑

原本有好多食物都想試. 但我地只有2個人. 要等下次約埋一大班朋友, 就可以試多好多款式.
题外话/补充资料: 職員要讚, 個個都好有禮貌. 又主動
  • 薑味雪糕
  • 水果茶
2017-09-19 103 浏览
係銅鑼灣返工既食力組組員話係呢幢大廈入面新開左呢間韓食店, 叫我同佢去食芝士鍋, 身為芝士控既我又點會拒絕呢?! 呢間韓食店似係走新式年青路線, 地下七彩既六角型地磚, 配上顏色繽紛既餐椅及掛上星星及波波燈, 播著輕快音樂, 比人一種幾舒服感覺!坐底後侍應先送上前菜2款, 喜愛佢既甜味薯仔粒, 可以任食就好啦!!打開餐牌睇下有咩食先, 食物選擇都唔少喎, 包括沙律, 小食, 鍋類, 主菜類等仲有特式飲品供應點左一客原味泡菜餅 ($88), 煎成一大個圓圈再切成一小件, 方便進食! 煎到外面脆身內裏軟糯, 食到泡菜既味道, 喜歡佢邊位既硬脆, 點埋個醬汁好好味!經常係韓劇見到演員食飯時有湯送白飯, 呢客紅卜卜既海鮮豆腐湯 ($98), 上枱時仲係好滾熱辣, 湯底味濃帶有少許辣度, 材料有豆腐, 生蛋, 蜆, 蝦等, 用黎送白飯都唔錯, 食完成身都熱晒!到左今餐既重頭菜出場 - 韓潮春川芝士鍋(鷄肉) ($278), 呢個鍋仲有牛/豬肉選擇, 腦海已設定芝士要配鷄, 所以就要左鷄肉! 呢個鍋係即場由侍應烹煮, 送上擺碟靚仔既食材, 見到都幾豐富, 圍邊有蘿蔔, 翠玉瓜, 冬菇絲, 紫

仲有特式飲品供應

原味泡菜餅

海鮮豆腐湯

到左今餐既重頭菜出場 - 韓潮春川芝士鍋(鷄肉) ($278), 呢個鍋仲有牛/豬肉選擇, 腦海已設定芝士要配鷄, 所以就要左鷄肉! 呢個鍋係即場由侍應烹煮, 送上擺碟靚仔既食材, 見到都幾豐富, 圍邊有蘿蔔, 翠玉瓜, 冬菇絲, 紫椰菜絲, 年糕及鷄肉!

韓潮春川芝士鍋(鷄肉)

先落蒜粒及油起鍋先, 蒜粒既香味散發出黎, 先落鷄肉同椰菜炒香, 跟著就落埋其他配料, 然後再倒芝士粒於鍋邊, 等芝士熔掉就可以開始食啦!

將鷄肉及年糕用芝士包住食, 芝味滿分, 鷄肉幾滑及加埋辣醬一齊炒都幾入味; 而年糕被芝士包圍住既口感軟糯, 甜辣年糕加埋咸香芝士, 味道好有層次感! 實在太邪惡啦!

未完架喎, 之後仲會放湯煮韓國拉麵, 麵質比較煙韌, 食埋呢個真係飽到一個點呀!

呢個芝士鍋確係"滋芝味" 呀
原味泡菜餅
韓潮春川芝士鍋(鷄肉)
2017-09-19 65 浏览
話說我同朋友大家都算係個好『韓』之人好多時出到黎諗唔到食d咩都會食韓國菜, 輕食既, 快食既韓式店都試過今日簡左呢間原來係新店, 新業唔係好耐, 所以裝修都好新&好干淨! 7:00晚飯時間黎講依然尚早, 所以一入果時得幾台客, 不久人都開始多但又未至於好滿同朋友點左個特飲, 第一次係出面飲呢d真係新鮮渣既果汁左:牛油果檸檬特飲右:DIY果汁(蕃茄、菠蘿、奇異果)左:朋友覺得兩款生果味都好出,但會覺得如果奶或乳酪再多d味道會更好右:最過癮係自己飲品自己整,三款食物mix埋既味道好夾,本來三款如果唔當造的話,杯飲品可以好酸,幸好現在是夏天,三款食物都係時令水果,所以水果既甜分都浸出來💛特別食完辣野可以解辣既感覺!燒肉拼盤(牛肉、雞肉、黑豚肉)$168如果你有選擇困難症的話,li個拼盤可以滿足你三款肉既願望❤黑豚肉牛肉雞肉,呢個真係食肉獸之選個人首選黑豚肉,肉質鮮嫩! 就算醃過之後,仍吃到黑豚肉既原味,幾好食!牛肉香料味都幾濃,烤得剛剛而且食落仲有少少肉汁,唔會太干,個人幾中意有少少咬口既牛肉,如果大家係好濃味既呢個牛肉係不二之選雞肉算係三款中比較失望既肉類🤦🏻‍♀  可能因為一個盤既肉大家
話說我同朋友大家都算係個好『韓』之人
同朋友點左個特飲, 第一次係出面飲呢d真係新鮮渣既果汁
左:牛油果檸檬特飲
右:DIY果汁(蕃茄、菠蘿、奇異果)
燒肉拼盤(牛肉、雞肉、黑豚肉)$168
如果你有選擇困難症的話,li個拼盤可以滿足你三款肉既願望❤
黑豚肉牛肉雞肉,呢個真係食肉獸之選
雞肉算係三款中比較失望既肉類🤦🏻‍♀  可能因為一個盤既肉大家既火喉同時間都不同相對地雞肉煮既時間over左,引致肉質雞較為老,煎得太亁所以肉質變得較為鞋口,雞肉有點失望🤦🏻‍♀
不過三款味道唔差,相信只係廚師一時失手

海鮮煎蔥餅$108🌟
同韓國既煎蔥餅口感差不多,煎餅唔係煎得好脆口個種而且海鮮材料十足,幾乎切開既每一塊都有👍🏻
但因為有d厚度,所以兩個人食都會飽肚,如果多d人黎食先叫會比較好~
另外個人比較中意多汁既野食,如果可以切合香港人口味煎得脆少少同沾醬既汁俾多少少會更好👍🏻👍🏻

韓潮春川芝士鍋
呢個算係我同朋友黎食既主要原因~~~~~ 炒辣雞係韓國既熱門食品之一!
可自選一款肉類 - 我哋揀咗雞肉,職員會幫忙將所有材料準備好後,即場幫我哋將材料順序將需時耐d既材料落鍋炒,整道菜完成大約需時7,8分鐘左右,最後當然落芝士碎圍邊咁就可以食得啦~~~

店員亦有細心講解點樣夾法最好,可以將芝士完美地將食物捲起包住一起食用。
芝士溶左之後好易就可以做成拉絲,本身雞肉味道唔算好濃好重味,主要靠甜辣醬來提味,再加埋芝士一齊食成件事變得好邪惡!😂😂😂

食到大半時可加埋隨鍋附送既韓國麵攪拌均勻享用,所有精華都沾滿麵條上面,十分美味❤
但如果你唔算食得好辣既朋友可以叫佢落少d醬,唔洗成日覺得自己想噴火既感覺😂😂😂

2個人黎食真係有點over,其實叫一個雞+一個小食就可以,同朋友次次出到黎都叫到成枱都係,飽到一個點!真係開心又滿足的一天❤
2017-09-15
2017-09-18 96 浏览
聽說最近銅鑼灣又有新飲食熱點,吃貨又開始出動了!渣甸街又有新飲食大廈啦,Aura on Pennington 就是新建大廈,我身為吃貨當然要先去嚐嚐鮮啦。這次我就先試試看韓讚食品味道如何。環境挺清新的,裝潢很漂亮,藍色的牆身加上白色 天花和不規則配色地板,有別於其他韓國餐廳,這樣更有特色。窗邊更是掛著圓形燈和星星燈。只要下單後,就會奉送韓國特色小菜和沙拉。泡菜酸辣度剛好,非常開胃。先試下這個芝士海鮮焗年糕,芝士控表示不能不試,滿滿的芝士撲滿,經焗過後的芝士更香氣撲鼻 要拉絲完全沒難度!芝士沾滿海鮮,味道更濃郁。而海鮮有青口、海蝦、魷魚和蜆。吃到底部是年糕,口感煙韌,再配上韓式辣醬,喜歡吃重口味的我,簡直停不下手。DIY鮮果汁有創意又健康。一個小小的榨汁機,你可以自己動手完成一杯新鮮蔬果果汁。蔬果還有多種口味選擇呢。這個韓式芝士炸雞包吃得你撐不下去,海量般的芝士墊底,卷著炸雞拉絲,味道香濃又津津有味!炸雞也很香脆,雞肉嫩滑。又一個芝士控必愛!芝士溶漿炒飯,這是我最喜歡的一道菜,滿滿的芝士淨火燒後慢慢溶成漿,再配上一些美味配菜攪拌均勻,就能吃了。味道好特別,既有濃濃芝士味又帶有韓式泡菜的酸

又一個芝士控必愛!芝士溶漿炒飯,這是我最喜歡的一道菜,滿滿的芝士淨火燒後慢慢溶成漿,再配上一些美味配菜攪拌均勻,就能吃了。味道好特別,既有濃濃芝士味又帶有韓式泡菜的酸辣,另一番風味。
1K
每次約fd 出來, 都會由我呢個業餘foodies 搵gathering 餐廳, 平時最鍾意試新野既我今次就選中呢間新開, 暫時全好評韓國餐廳睇番address 原來唔止餐廳係新, 連成棟商廈都係新, 好光猛乾淨, 目前只有幾間餐廳, 相信不久會成為餐廳林立熱點. 一入去管理員好nice 好有禮貌馬上過來幫我地㩒lift, 臉帶笑容. 好想比幾個讚佢餐廳裝置好溫馨, 燈係星星同月亮, 夜晚來窗上有住星月倒映真係幾靚. 原本睇完食評一心想試個芝士煱, 但見到menu最後都轉肽呢個雜錦海鮮鍋睇落實在太吸引, 暫時都未見到其他人食評, 一於身先士卒試下佢既底蘊. 問左staff 係2人份量, 除左海鮮仲會跟個麵. 唔sure 夠唔夠食, 所以野食order 住1個鍋先等待途中有2碟韓式小菜. 麻油芽菜食落清清地, 但估唔到另一碟泡茶會咁辣. 係我食泡菜(包括去韓國食) 而來最辣既. 怕辣既要小心啦. 其實我超愛呢種辣度, 不過最近要戒口, 只能小食幾片飲品我同fd 叫左個菠蘿同oreo 沙冰. menu 菠蘿沙冰明明係好靚既白色, 仲有片菠蘿係一邊架嘛. 🙈 不過味道係唔差, 酸酸好fres

原本睇完食評一心想試個芝士煱, 但見到menu最後都轉肽

飲品我同fd 叫左個菠蘿同oreo 沙冰. menu 菠蘿沙冰明明係好靚既白色, 仲有片菠蘿係一邊架嘛. 🙈 不過味道係唔差, 酸酸好fresh, 好香菠蘿味, 我個人幾鍾意. 不過fd 就覺得太酸, 佢鍾意oreo 多d (個人覺得有d 甜同唔夠香). 口味各花入各眼啦

終於等到海鮮鍋啦! 準備都有段時間, 不過上到來真係好震撼, 超大條魷魚同八爪魚!!!
煲滾後會有staff 幫手切細魷魚同八爪魚

等待中已經流哂口水, 因為好鮮香
海鮮除左mega size 魷魚同八爪魚, 仲有青口, 鮮蝦, 蜆等. 其中最鍾意個魷魚, 肉質厚身軟腍, 八爪魚口感就比較有嚼勁同結實, 蝦, 青口都好新鮮. 有d 可惜係個幾粒蜆好細粒同埋有d腥.第一次淨食海鮮都半飽.

其他配料都好豐富, 有韓式年糕, 超吸湯白蘿蔔, 娃娃菜, 菇, 豆腐, 西洋菜等. 食得7788, 麵出場.

原來係烏東, 應該會更有口感. 但唔記得熄火煮耐左😂 口感打左折扣, 但味道仍然十分美味.
無味精/artificial調味, 只係海鮮同蔬菜煲成真正海鮮湯, 湯頭好鮮甜. 雖然已經飽, 但都忍唔住畢左幾碗湯飲. 最後成煲比我地清得乾乾淨淨. 原本仲有d 擔心淨叫一個煲會唔夠飽, 估唔到原來岩岩好, 超滿足

每張枱小擺設都唔同, 我超鍾情隔離枱呢款水滴鬱金香~ 臨走前都要影番張😆
全晚我個fd 都講左3, 4次呢度環境好好. 始終新開張, 所有野都新淨, 卡箱座位好舒服, 一邊就係落地窗, 佈置好有心思
臨走前見到佢新開張個lunch/ tea menu 超抵, 下次一定要再過來試下

• 雜錦海鮮鍋
韓國步隊鍋我吃過好幾次,我還是第一次去吃,韓國的芝士鍋,我同賜2個人吃得十分飽,我認為4個人一起吃會比較好。雖然看起來不多,但是因為有芝士和年榚的關系。 還有韓國麵(有點像烏冬但又不是烏冬)(囗感十分討喜) 芝士味道不太濃郁,但是能夠拉出一條條絲的芝士絲,還可拉很高的。吃入口還有淡淡香的芝士味道,我相信不論喜不喜歡芝士的人也能夠吃。而且配上年榚和,雞肉,真的很好吃。因為雞肉本身已經有泡菜香辣醬的味道配上芝士真的滿好吃的。而且店家十分貼心,我當初也十分怕要自己炒這個雞肉,我很怕弄髒。但是店員會幫我弄的。(這太棒了,謝謝)而且她還先把最難熟的先下煮,最後才煮菜,為什麼我知道。因為我現場看着店員都煮的。 牛肋骨這一個帶一點小甜味,是藥材的甜味。 藥材香味撲鼻。湯汁完全滲透在牛肋骨當中.蘿蔔也是完全滲透了湯汁。吃下每一口也同時感覺湯汁的存在。飲品,小青檸梳打水這個飲品十分討喜,因為我不喜歡甜的。而這個一點都不甜.感覺又清爽。地址 銅鑼灣渣甸街66號Aura on Pennington 2樓 2/F, Aura on Pennington, 66 Jardine's Bazaar, Ca

韓國步隊鍋我吃過好幾次,
我還是第一次去吃,
韓國的芝士鍋,
我同賜2個人吃得十分飽,我認為4個人一起吃會比較好。
雖然看起來不多,但是因為有芝士和年榚的關系。

還有韓國麵(有點像烏冬但又不是烏冬)(囗感十分討喜)

吃入口還有淡淡香的芝士味道,
我相信不論喜不喜歡芝士的人也能夠吃。
而且配上年榚和,雞肉,真的很好吃。

因為雞肉本身已經有泡菜香辣醬的味道配上芝士真的滿好吃的。
而且店家十分貼心,
我當初也十分怕要自己炒這個雞肉,我很怕弄髒。
但是店員會幫我弄的。(這太棒了,謝謝)
而且她還先把最難熟的先下煮,最後才煮菜,
為什麼我知道。
因為我現場看着店員都煮的。

牛肋骨這一個帶一點小甜味,
是藥材的甜味。

藥材香味撲鼻。
湯汁完全滲透在牛肋骨當中.
蘿蔔也是完全滲透了湯汁。

吃下每一口也同時感覺湯汁的存在。

飲品,
小青檸梳打水
這個飲品十分討喜,因為我不喜歡甜的。
而這個一點都不甜.

感覺又清爽。

地址

2/F, Aura on Pennington, 66 Jardine's Bazaar, Causeway Bay
漢朝春川芝士鍋 278元
炆牛肋骨 228元
小青檸梳打水35元

免責聲明:本文章所發表的全部內容均屬個人意見及感受,並不代表該品牌之言論及立場。
如需協助或希望獲得更多有關資訊, 請直接聯絡該餐廳查詢.如從而引起任何損失或法律糾紛,本人概不負責.
銅鑼灣新開左間韓式餐廳 今晚同媽咪一齊去食 餐廳位於Aura on Pennington既2樓 入到去燈光明亮 位置寬敞舒適 空間感夠大 令人感到好舒服店員先送上免費的䦕胃前菜 雖然是免費 但沙律菜非常新鮮 值得一讚!我地點左個芝士海鮮焗年糕 $128芝士控表示非常滿意 焗過既芝士香氣撲鼻 而且超級拉絲!!! 海鮮有青口、海蝦、魷魚和蜆 全部都好新鮮 年糕煙韌有咬口 又吾會好硬 偏軟身 雖然整個菜式配上韓式辣醬 對於我呢個食吾到辣既人黎講 係會feel到少少辣 但撈埋芝士一齊食 可以中和到辣味 而且變得更惹味~ 輕鬆解決^_^韓潮春川芝士鍋 配雞肉 $278這個芝士鍋也是不得了 店員為我們準備好材料 再係我地面前開爐炒辣醬雞肉 加入蔬菜 薯仔 年糕等材料 炒好後再淋上海量既芝士係側邊 呢個鍋既辣度比海鮮鍋低啲 雞肉口感吾鞋偏淋 每一口都捲上芝士真係十分滿足 仲配一份韓國麵 食到最後再加入鍋食 呢個鍋絕對足夠三至四人分享 味道真係做得吾錯 大家值得一試最後點左份明洞炒雜菜 $78蔬菜新鮮 而且炒得吾油膩 調味適中 也是不錯~芝士控覺得這間餐廳的芝士相當味美 不論芝士既拉絲程度 口感 味道
我地點左個芝士海鮮焗年糕 $128
韓潮春川芝士鍋 配雞肉 $278
最後點左份明洞炒雜菜 $78
蔬菜新鮮 而且炒得吾油膩 調味適中 也是不錯~
芝士控覺得這間餐廳的芝士相當味美 不論芝士既拉絲程度 口感 味道 都能與香港有名的韓燒餐廳相提並論 不過所有芝士都是要趁熱吃 涼了口感會變硬的喔~
整體感覺餐廳食物質素不錯 而且店員態度親切友善 值得再去!
1K
2017-09-12 643 浏览
我最鐘意嘅韓綜三時三餐又開播了,經常追看,睇睇下都會特別想食韓國菜,最近都食左好幾間,當中以呢間「韓讚」最出色是日落住微雨,一行四人黎到渣甸街晚飯,呢棟大廈可能仲新,暫時得兩間食肆,相信之後會愈黎愈多餐廳進駐。韓讚位置都幾闊落,裝潢都幾靚啊,藍色牆身撞黃、白天花,地板不規則嘅配色,木枱配上木色、黃綠色椅子,感覺年輕,而最靚嘅就係掛喺窗邊嘅圓形燈同星星燈,相信喺街外抬頭都可以望到的。餐牌選擇豐富,有鍋類、沙律、餃子、煎餅、紫菜卷、鐵板烤肉、湯品、炸雞、飯麵、三文治、鬆餅、甜品等,定價合理,同一般連鎖韓國餐廳差不多。飲品選擇都好多,有韓式飲品、梳打、咖啡、朱古力、抹茶、水果茶、沙冰等,仲有鮮果汁,見到隔離枱點左,會即場用榨汁機榨,搞到我地仲心思思即刻上網睇下部榨汁機咩價位,想買部番公司玩下落單後,店員好快送上沙律、小菜,沙律幾新鮮,而泡菜味道都唔錯,不過就唔係任食,每碟係$20。辣醬炒年糕 $118炒年糕嘅味道對辦,除左圓形年糕,仲食到唔少沙白、魷魚、泡菜,年糕煙韌,份量不少韓潮炸雞 $98全晚點嘅菜都好滿意,唯獨呢份炸雞,有點失望。醬嘅味道調配得好,唔會太黏太稠身,但雞嘅炸漿偏厚硬,而且

沙律、小菜

沙律

辣醬炒年糕 $118

韓潮炸雞 $98
全晚點嘅菜都好滿意,唯獨呢份炸雞,有點失望。醬嘅味道調配得好,唔會太黏太稠身,但雞嘅炸漿偏厚硬,而且唔知點解試左好幾舊,都冇乜肉食,顯得粉更加厚
事後同店員反映過,期待佢地繼續改進。

韓潮春川芝士鍋(牛仔肉)配韓國麵一份 $298
最期待嘅芝士鍋出現了,呢款芝士可以配牛仔肉/雞肉/黑豚肉,店員先送上鍋、牛仔肉、配料、芝士,然後一邊幫我地炒一邊教我地點做,好細心。雖然見到佢加入左好多辣醬,但容易入口,唔會覺得好辣,牛仔肉炒過都嫩腍十足,而且份量大方,唔會得幾片,卷埋爐邊芝士食,好美味,我都食唔停口
配料仲有菇、洋蔥、年糕、薯仔、瓜、蘿蔔、娃娃菜,加埋辣醬炒過,又香口又惹味。臨尾仲整番個韓國麵,望落有啲似讚歧烏冬,不過炒過之後屬於爽口,冇咁煙韌,店員仲幫我地炒埋,重新加左辣醬,食到捧住個肚走
人多嘅話可以一試啊,但如果得我同男朋友兩個相信食完都食唔落其他野,因為份量不少啊。

牛仔肉

韓國麵

韓國麵

海鮮煎蔥餅 $108
每次食韓國菜必點嘅煎餅,除左海鮮煎,仲有泡菜餅、馬鈴薯餅,鐵板上,煎餅略厚,不過煎得幾香脆而且唔會油淋淋,裡面有唔少魷魚,口感一流,配上酸酸地嘅汁,開胃又解膩

海鮮煎蔥餅

海鮮豆腐湯配白飯 $98
湯品方面仲有牛肉粉絲湯、銀鱈魚湯、牛骨湯、泡菜湯、水餃年糕湯,當然唔少得人蔘雞湯。
向嗜辣,我地就揀番最愛海鮮豆腐湯,豆腐滑溜,裡面有少量沙白,湯底容易入口,唔會太辣太嗆喉,送飯一流

海鮮豆腐湯配白飯

朱古力恐龍、oero沙冰、鮮芒果沙冰、鮮菠蘿沙冰 $35/杯
飲品方面都唔錯呢,朱古力恐龍面頭灑上大量阿華田粉,飲時要小心濁親,朱古力味濃郁
而菠蘿沙冰係同行朋友都讚新鮮好飲。
朱古力恐龍

oero沙冰

鮮芒果沙冰

呢間餐廳環境唔錯,坐卡位望到街景都幾舒服,除左炸雞一般之外,其他菜式都好滿意。加上可能新開業,客人未算好多,店員都好細心招呼,令我地邊食都邊笑話有下次啊~
2017-09-10
牛仔肉
朱古力恐龍
星期日趁放假約左幾個朋友過海食飯,本來心情都一般,因為冇帶遮出門口,黑仔到爆,淋到濕哂…不過慶幸食左個唔錯嘅晚餐,算係彌補少少。呢間餐廳應該係新開冇耐,見食評唔多,估唔到幾有水準,環境、服務同食物我個人都俾幾高分。呢棟大廈喺渣甸街,之前未黎過,所以都花左少少時間去搵,大廈嘅職員都好有禮餐廳都幾大,有唔少位置,裝潢色彩豐富,走年輕路線,有一部分卡位,一部係梳化位,而且可能新開張冇耐,唔算好多客,真係坐得舒適。我地揀左窗邊嘅卡位,視野廣闊啲,可以食得更多(我話嘅!)所有野都好乾淨企理,希望下次再黎時都一樣keep到,我成日食啲連鎖韓國野都食到悶了,今日黎到呢度好有新鮮感。呢度嘅食物都有好多選擇,定價同一般韓國野差唔多,唔算話好貴,我地人均二百蚊,食到好飽好飽~點完野食之後,店員好快就送上沙律同泡菜,沙律菜好新鮮架,泡菜夠酸夠辣,好食韓潮春川芝士鍋(配韓國麵一份):我地揀左牛仔肉,材料豐富,有主角牛肉、蘿蔔、年糕、薯仔、什菌、洋蔥、翠玉瓜、娃娃菜等,當然唔少得海量芝士,真係正到暈,芝士控不能錯過,我一試難忘,雖然啲芝士又肥又邪惡,我都唔理,狂食。本來店員問我地想自己試下炒定佢幫我地炒,我地第

點完野食之後,店員好快就送上沙律泡菜,沙律菜好新鮮架,泡菜夠酸夠辣,好食

韓潮春川芝士鍋(配韓國麵一份):我地揀左牛仔肉,材料豐富,有主角牛肉、蘿蔔、年糕、薯仔、什菌、洋蔥、翠玉瓜、娃娃菜等,當然唔少得海量芝士,真係正到暈,芝士控不能錯過,我一試難忘,雖然啲芝士又肥又邪惡,我都唔理,狂食。本來店員問我地想自己試下炒定佢幫我地炒,我地第一次食,唔係好知點做,所以佢都好細心,一路幫我地炒一路教我地點做,下次黎到,我地就知了,其實都好簡單。加左少少蒜爆香,然後加入牛肉,牛肉份量都唔少,最重要係炒完都好腍,一啲都唔韌,好好食,冇揀錯

然後再加年糕,佢地有條狀年糕,亦有片狀圓形年糕兩款,加埋啲辣醬一流,而且夠哂煙韌。配菜全部都好入味,而且唔洗驚太辣,可能遷就香港人口味,都調整過,唔係太食得辣嘅朋友都食到。等到芝士半溶狀態,就可以撈埋牛或者其他配料一齊食,拉絲效果出眾,啱哂我呢啲港女。臨尾仲煮埋個韓國麵,大滿足

辣醬炒年糕 :呢份味道都唔錯呀,雖然要百幾蚊,但份量都不少,我地四個人都食唔哂。片狀圓形年糕都幾煙韌,而目好掛汁,呢份年糕嘅辣度都幾足,可能唔食得辣嘅朋友未必啱,有另一款唔辣嘅芝士海鮮焗年糕可能啱食啲。炒年糕醬多,裡面仲有啲蜆肉、泡菜

海鮮豆腐湯:韓式湯品一向都係我最愛,揀左豆腐辣湯,配上白飯,味道對辦,唔會太辣,食完亦都冇好口渴嘅情況

韓潮炸雞炸雞嘅款式唔多,我地點左一份試下,份量唔少,唔洗一百蚊,其實都幾抵食,韓醬嘅味道亦調配得宜,只係雞件骨多肉少,炸粉厚左啲。

海鮮煎蔥餅:鐵板上嘅蔥餅都唔錯呢,煎得幾香脆,食到裡面有魷魚。除左呢款,仲有泡菜餅、芝士海鮮蔥餅、馬鈴薯餅。

飲品方面選擇超多,杯杯都好吸引,有果汁、韓式飲品、咖啡、水果茶、沙冰等等,我地點左oreo沙冰、鮮菠蘿沙冰、朱古力恐龍(阿華田)、鮮芒果沙冰都唔錯,而且$35杯可以接受。整體黎講,呢間韓國野有下次喔!

2017-09-10