招聘中
$16,000-$21,000
$21,000-$23,500
$16,000-$19,500
月薪 (面议)

青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2022-06-07 1617 浏览
¨̮⃝ Roti paratha $52油酥手抓薄餅一份有3片 而且頗大塊😛 食落夠鬆脆又唔會太油🥳 薄餅沾香辣既咖哩非常滋味🤤Roti paratha served in 3 big pieces🫓 It’s chewy and crunchy but not oily yet😚 It also paired well with the aromatic curry😋評分: 8.5/10🌟¨̮⃝ Banana Pancake $78坦白講香蕉薄餅令我有啲失望🫣 因為食落好油🫠 不過個薄餅都算脆身的👌🏻 同埋入面既香蕉蓉都唔錯🍌Honestly, I was pretty disappointed for the oily texture🥹 while the pancake was still crispy yet🥞 The banana fillings inside were quite nice too😆評分: 7/10🌟 ¨̮⃝ Spicy stir fry clams $128篤篤炒卜卜蜆絕對係男朋友既至愛🤩 蜆肉食落幾鮮、甜辣醬辣辣地都好滋味🤪 可惜有啲蜆肉食到有沙🥲 應該係死咗既蜆

¨̮⃝ Roti paratha $52
評分: 8.5/10🌟

¨̮⃝ Banana Pancake $78
評分: 7/10🌟

¨̮⃝ Spicy stir fry clams $128
篤篤炒卜卜蜆絕對係男朋友既至愛🤩 蜆肉食落幾鮮、甜辣醬辣辣地都好滋味🤪 可惜有啲蜆肉食到有沙🥲 應該係死咗既蜆入面既沙跌咗出黎🤥
Spicy clams is my bf’s all-time favourite🤣 Clams were fresh and the spicy sauce was appetising🥰 while some of them had sand inside😭
評分: 7.5/10🌟

¨̮⃝ Chicken Tikka Masala $118
馬薩拉奶油咖喱雞係腌過既雞肉配辣既咖哩汁而成🍛 食落雞肉夠滑🐥 咖哩帶奶油香同少少辣味😍 不過雞肉既份量偏少 好食既野食當然想食多啲喇😳
Chicken Tikka Masala consisted of roasted marinated chicken chunks in spiced curry sauce🥘 The chicken was tender and juicy🍗, with a hint of creaminess from the spicy curry🌶 Good food of small portions was not enough😩
評分: 8/10🌟

¨̮⃝ Mango & Pomelo milk foam $48
非常推介呢杯楊枝甘露奶蓋😻 飲落好清新好順滑🫶🏻 而且芒果同柚子都好甜 有驚喜💛
Highly recommend it!💥 It was super rich, fresh, and smooth🍹 The mango & pomelo added some sweetness to the whole flavour🥭
評分: 9/10🌟

¨̮⃝ Butterfly pea & coconut milk foam $48
蝶豆花椰子奶蓋既賣相用黎打卡一百分💕 藍白既漸層好清新 飲落係好濃郁既椰子味 唔錯😽
The presentation was super ig-able✨ Pretty layers of blue💙 and white🤍, with a strong and milky coconut flavour🥥 Quite good😌
評分: 8/10🌟
—————————————————————————————
青花 (The Forest) (旺角)

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiff旺角
𓍼 #foodietiff推介
𓍼 #foodietiff黃店💛

#hongkong #hongkongcafe #hongkongfood #hkfoodlover #foodaholichk #hkfoodie #cafehopping #青花 #旺角 #香港美食 #美食攝影 #旺角美食 #旺角黃店 #香蕉煎餅 #香港好去處 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활
Spicy stir fry clams
Chicken Tikka Masala
Mango & Pomelo milk foam
Spicy stir fry clams
Chicken Tikka Masala
  • 油酥手抓薄餅
2022-06-07 47 浏览
📍青花最近成日見呢間泰國野賣相勁吸引😛好似好正咁 質素真係不錯👍🏼醉鬼惹火炒粿條 $118呢個熱辣辣 炒得好有鑊氣 又唔會太油 辣辣哋 粿條有少少煙煙韌韌 好容易一口接一口就食哂😝仲有好多蔬菜 都好入味又爽脆 食食下仲發現左隻邪惡的草菇🫣馬薩拉奶油咖喱雞$118呢個好惹味 食得出有好多香料味 不過唔算好咸但係唔算好奶油 雞嘅部份唔會好乾好柴 仲有啲蔬菜同咖哩好夾 用嚟點薄餅食都唔錯 炭燒豬肉串沙嗲$76 呢個要趁熱食 豬凍咗真係冇咁好食 反而好鍾意個沙嗲汁好香花生醬味 甜甜地仲有啲花生粒 意外發現其實點薄餅都好夾🥳油酥手抓薄餅$52外型好得意成個波咁 真係幾唔錯 唔會好油 只食到一半薄餅凍咗但係都仲脆🥹👍🏼楊枝甘露奶蓋$48 好多芒果同同西柚粒 奶蓋冇咩鹹味但有淡淡的忌廉芝士味 所以飲落會幾creamy 又唔會太甜😝泰國珍珠奶茶奶蓋$48加咗奶蓋會令到杯奶茶更加creamy 如果鍾意飲珍珠奶茶嘅都可以一試😉
📍青花

楊枝甘露奶蓋$48

泰國珍珠奶茶奶蓋$48
2022-05-29
  • 醉鬼惹火炒粿條
餐廳裝修好靚!! 用咗好多綠色植物去裝飾 真係好似森林咁🥹環境靚又好舒服 打卡真係一流👏🏻而且侍應全部都好nice好有禮貌🫶🏻 安排窗邊位比我地🥹👏🏻環境服務都好掂 食物品質更加無得輸! 🍂泰式虎蝦金邊粉 $138食泰國嘢一定要食金邊粉! 🤤賣相好吸引 有兩隻虎蝦🍤 肉質唔梅仲好彈牙金邊粉酸酸甜甜 好夠味 麵質煙韌有咬口✨我自己就中意濕身嘅金邊粉 如果佢炒得濕啲就更加好😋另外配埋豆腐乾 花生粒 蛋絲 口感更加豐富 但係略嫌蛋絲同豆腐乾太乾有少少鞋口 但整體係好味嘅🫶🏻🍂炭燒牛肉串燒沙嗲 $82極推薦!!!! 超級好味🥹🥹我會因為佢再幫襯呢間本身冇乜特別期待 點知一食就心心眼咗牛肉串燒得啱啱好 表面焦香 脆脆地 再加上面頭惹味嘅調味粉 就咁食已經好夠味 當然配埋香濃嘅沙嗲醬就更加正🥹🥹 牛肉一啲都唔鞋口 肉質好淋 好易咬開🤤 而且好多肉汁👏🏻肉汁加埋牛肉本身嘅油脂 真係好正😍😍 特別中意嘅表面嘅調味粉 好惹味😍🍂馬薩拉奶油咖喱雞 $118唯一有啲失望嘅菜😔佢偏辣唔係好食到奶油香味 而且得好少雞 而且細舊🥲雞都偏鞋口 肉質唔滑仲有其他配菜 例如秋葵茄子同薯仔 都算幾豐富建議配埋飯嚟食 拎嚟

🍂泰式虎蝦金邊粉 $138

極推薦!!!! 超級好味🥹🥹我會因為佢再幫襯呢間
本身冇乜特別期待 點知一食就心心眼咗

🍂馬薩拉奶油咖喱雞 $118
仲有其他配菜 例如秋葵茄子同薯仔 都算幾豐富
建議配埋飯嚟食 拎嚟撈飯其實都幾正 只係我食唔出有奶油香味有少少失望😢

🍂香蕉煎餅 $78
近期新品✨好似食緊泰國街邊嘅香蕉煎餅咁🫶🏻
個薄餅皮有少少特別 咬落煙韌同厚身過平時食嘅香蕉煎餅🤭香蕉餡都算多 加埋朱古力醬真係好好食😍😍
2022-06-07 109 浏览
商場行完街好肚餓,發玩隔離有間幾靚既泰國菜👀餐廳都幾大,入座後過左陣已經坐滿人,好彩早少少嚟到~沙律菜、蔬果🥬口感爽脆,混入蟹肉同吃,多了幾分鹹鮮味🥭除了芒果粒,還有芒果汁,清新開胃~雞翼香噴噴💓外皮微脆,肉質嫩滑、冇雪味。燒焦香氣加上甜甜蜜糖味🍯大人小朋友都鍾意😋建議可用竹籤串起雞翼燒,客人食用更方便 ~賣相精緻✨大虎蝦🦐煎得夠乾身、香口,金邊粉食落份量都唔少❗️麵條幼細而薄~坊間好多金邊粉唔係太甜就太酸,令人好易有飽滯‼️呢度酸甜比例剛好👍🏻唔錯期待已久嘅香蕉糯米飯果然冇令人失望😍糯米飯特登用蝶豆花染色,色彩奪目🦋味道跟白色糯米飯無異~🍌濃濃香蕉配上微苦焦糖,幸好有鹹香糯米飯相伴,即時中和香蕉甜膩感,煙韌軟糯~同食緊楊枝甘露無異❗️味道天然,芒果🥭椰汁味濃郁🥥啖啖新鮮果肉,滿口熱帶風情,消暑解渴🍹

芒果蟹肉沙律

馬來燒雞翼

泰式虎蝦金邊粉

焦糖香蕉糯米飯

楊枝甘露奶蓋

2022-06-01
在人來人往的旺角區,有間充滿熱帶氣息的新派東南亞菜餐廳 • ~餐廳為藝術甜品店ᴀᴛᴜᴍ旗下的品牌,四周用綠色植物包圍,食物賣相吸引,價格合理,深得年輕人歡迎呀~ 「 惹味拼盤🍖 $96/S 」 拼盤有雞皮卷、酸腸、蝦卷、魚餅 和 雞棗,賣相不錯。每款食物都不錯,當中我最愛雞皮卷☺️,外脆內多汁,沾一沾泰式醬更好吃~ 「 馬薩拉奶油咖喱雞🥘 $118 」 香料味很重的咖喱雞,跟一般的泰國甜咖喱完全不一樣呢! 咖喱有雞肉、茄子🍆、蓮藕、薯仔🥔、秋葵等等~ 「 蒜蓉炒椰菜🥬 $68 」 「 香草蒜蓉包🥖$48 」 蒜蓉包有4大塊,焗得香脆,蒜香濃郁。不過麵包偏乾,沾醬吃比較好。 「 芒果糯米飯🥭 $78 」 吃泰國菜當然要吃芒果糯米飯啦😆! 藍碟花糯米飯與鮮芒果的搭配,顏色吸引,打卡一流。糯米飯黏度超高🤣,一定要用刀叉才能分開吃呀~ • 🍽 青花 🗝#旺角 The Forest 1樓107-108號舖
在人來人往的旺角區,有間充滿熱帶氣息的新派東南亞菜餐廳 •

「 惹味拼盤🍖 $96/S 」

「 馬薩拉奶油咖喱雞🥘 $118 」

「 蒜蓉炒椰菜🥬 $68 」

「 香草蒜蓉包🥖$48 」

「 芒果糯米飯🥭 $78 」

• 🍽 青花
🗝#旺角 The Forest 1樓107-108號舖
記得中學個時The Forest先啱啱開,個時呢到好空乜舖都冇,淨係得burger食,而家開咗好多唔同舖頭,同埋成個商場好綠油油,好似一個城市綠洲~如果要係呢到泊一泊岸,咁嚟食呢間就冇錯(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 記得一年前食過一次都覺得幾impressive,今次決定嚟再戰✧*。٩(ˊᗜˋ*)و✧*。不過一睇就發現瑪來餐廳轉咗menu,所以就試啲新嘢😛前菜嗌咗一份芒果蟹肉沙律 ($118)沙律菜、青瓜、蕃茄都幾爽脆🥗而且芒果非常濃郁香甜,蟹肉份量幾多,調味方面偏甜一啲幾特別😙藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 ($138) 蟹肉份量都幾多🦀炒飯落咗蝶豆花令成個炒飯顏色更加吸引💙飯都算炒得乾身,加埋肉鬆、腰果令口感同味道更加豐富~除咗炒飯入面有嘅菠蘿同提子乾,側邊仲有原條燒菠蘿🍍芒果糯米飯 ($78) 應該係每間泰菜必備嘅甜品🤪呢到糯米飯加左蝶豆花色,藍藍地色好靚😍芒果又大隻又甜,熟成度啱啱好🥭特別欣賞佢哋加咗啲椰子片同杏仁片,增加咗個口感🥥蝶豆花椰子奶蓋 ($48)藍白色嘅配色好似天空同雲咁,好ig-able☁️奶蓋唔算好厚,飲落去偏清新一啲🌿鮮熱情果梳打 ($42)係有成個熱情果落咗落去,真心好足料,神奇嘅係就

蝶豆花椰子奶蓋 ($48)藍白色嘅配色好似天空同雲咁,好ig-able☁️奶蓋唔算好厚,飲落去偏清新一啲🌿鮮熱情果梳打 ($42)係有成個熱情果落咗落去,真心好足料,神奇嘅係就算幼飲管,飲熱情果籽都完全OK ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

除咗食物質素唔錯,餐廳環境貫徹The forest嘅主題,用咗好多綠化元素🌴而且有個落地玻璃,加埋樓底好高,座位都夠寬闊舒適🥰店員服務都幾殷勤,成餐飯真心食得好開心,唔怪得之當日全場爆滿☺️絕對會繼續回訪😚
之前已經見過唔少人介紹過呢間新派泰國菜,前排襯開番晚市堂食所以同朋友黎咗試吓😆佢哋嘅菜式好精緻,今次叫左幾款黎試吓,味道亦唔錯架👍🏻 _🥗泰式豬頸肉沙律 $88一開頭梗係要叫個開胃前菜,豬頸肉份量好多,食落去幾有咬口,配上青瓜、蕃茄仔、洋蔥等,酸酸甜甜好開胃😊🍛馬薩拉香料牛肉咖喱 $128見倒餐牌有幾款咖喱選擇,今次就揀咗平時比較少見既牛肉咖喱,牛肉味香濃🥩馬薩拉香料落咗大蒜、薑、洋蔥、印度辣椒等等製成,好惹味🤩另外入面都有多款蔬菜包括山葵、薯仔、茄子、蓮藕等等,大家記得叫碗白飯或者手抓薄餅一齊食啦😋🍤油酥手抓薄餅 $52同一般手抓餅唔一樣烤完之後變得漲卜卜,食落去幾酥脆但不會太油膩😆🌶冬陰公 (小) $98冬陰公可選大小,今次叫既小份二人分享剛剛好! 入面有大蝦、蕃茄、蘑菇等配料,小編就覺得佢地既冬陰公比起出面較為酸😂🥭芒果糯米飯 $78見倒個賣相咁吸引當然要叫黎試吓! 用咗蝶豆花令到飯粒變成美美既紫藍色 ❤食落去糯米飯都夠軟糯,口感不錯😉千萬不要錯過旁邊那些烤椰子乾,一齊食更有口感😃

佢哋嘅菜式好精緻,今次叫左幾款黎試吓,味道亦唔錯架👍🏻

_
🥗泰式豬頸肉沙律 $88

🍛馬薩拉香料牛肉咖喱 $128

🍤油酥手抓薄餅 $52

🌶冬陰公 (小) $98

🥭芒果糯米飯 $78
YEAH有三日連假!放工後約咗朋友喺旺角食飯,去咗波鞋街附近The Forest 既青花食泰國野😙估唔到平日夜晚8點都座無虛席😳!餐廳啲裝修都幾靚,用咗好多芒草、乾花做佈置,望落去都好舒服。我哋揀咗一個主食,加小食同飲品~🔸 泰式豬頸肉沙律🥗有好多片豬頸肉,燒得幾香口,唔會好肥。有啲豆角、洋蔥、芹菜,沙律汁酸酸辣辣,都幾開胃!🔸 惹味拼盤👍🏻我哋叫咗一個細嘅拼盤,分別有雞皮卷、酸腸、蝦卷、魚餅、雞棗。我覺得雞皮卷係最好食,簡直可以單點呢個小食,外面雞皮炸得香脆,完全沒有油膩的感覺,中間包着的雞肉亦很嫩滑,相當可口好食!🔸 香辣蟹蒜炒麵🦀平時食泰國嘢多數都叫Pad thai、炒河等等,今次見到呢個炒麵覺得幾特別,一於試吓!炒麵都幾惹味,微辣,而且用左油麵,幾有嚼勁,連同蟹肉、蛋碎、菇菇食,都唔錯!🔸 白冬陰功 •南薑椰汁雞湯我第一次飲白冬陰功😳🙈你當係酸酸地嘅椰汁雞湯,雞肉係燒過的,雞肉的份量超級多,呢個湯可以兩至三個人share😋🔸 鮮熱情果梳打🍹食咗幾樣嘢都辣辣地,叫杯梳打就啱晒,原隻熱情果果肉都到咗落梳打,飲落去好有口感,超爽~📍#青花 (The Forest) (#旺角美食)旺角

🔸 泰式豬頸肉沙律🥗

🔸 惹味拼盤👍🏻

🔸 香辣蟹蒜炒麵🦀

🔸 白冬陰功 •南薑椰汁雞湯

🔸 鮮熱情果梳打🍹

📍#青花 (The Forest) (#旺角美食)

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️Instagram @eatistruelove.hk 🌟
2022-06-04 1376 浏览
呢間泰菜見人打卡就打得多 一直未有機會試 朋友話佢哋轉左餐牌 咁就一於喺假期之前一晚過嚟試吓 用美食迎接假期😍*""*.·°∴ ☆…·…·…·…·…·…·…·☆·°*""*. .*""*.·°∴ ☆…·…·…🥗泰式涼拌茄子沙律 $78食泰國嘢係絕對唔可以唔食沙律呢樣開胃菜!泰式酸辣汁幾時都咁吸引🤩茄子🍆大件上😂另有青瓜🥒秋葵 全部索哂醬汁係一流!🥘馬薩拉奶油咖喱雞 $118平時都多數食紅黃咖喱🥘但今次揀樣特別啲嘅。佢比平時嘅黃咖喱更濃郁,香料味十足🌶入面除左有雞,仲有薯仔🥔蓮藕、茄子🍆呢款建議配薄餅🫓冇咁滯😆🫓油酥手抓薄餅 $52呢個驚喜呀!我以為係薄薄地3片咁🫓原來係3個波😆好大件好酥脆 所以揀咖喱嘅你要嗌!🥢篤篤炒卜卜蜆 $128🌶香辣、惹味十足嘅炒蜆!比大排檔豉椒炒蜆多左陣香辣味🌶有少少似豆板醬😆重點係每隻蜆都勁!大!隻!全碟都係!唔係得個殼嗰啲🥬馬拉盞炒芥蘭 $78🧋泰國珍珠奶茶奶蓋 $48我係衝着呢杯嘢黎!作為泰茶加珍奶加奶蓋忠粉 呢杯嘢一次過滿足哂我所有願望😍😍🥹🥹🧋佢又唔算好甜啊 仲有咁creamy又唔漏嘅奶蓋 I love it!!🧡

🥗泰式涼拌茄子沙律 $78

篤篤炒卜卜蜆
馬拉盞炒芥蘭
泰國珍珠奶茶奶蓋
2022-06-01 1054 浏览
𝗵𝗮𝗱 𝗮𝗻 𝗮𝗺𝗮𝘇𝗶𝗻𝗴 𝘁𝗵𝗮𝗶 𝗺𝗲𝗮𝗹 𝗮𝘁 @atumchampak 𝗮𝗻𝗱 𝗶'𝗺 𝗵𝗼𝗻𝗲𝘀𝘁𝗹𝘆 𝘀𝘂𝗿𝗽𝗿𝗶𝘀𝗲𝗱 𝗵𝗼𝘄 𝗱𝗲𝗹𝗶𝗰𝗶𝗼𝘂𝘀 𝘁𝗵𝗲𝗶𝗿 𝗱𝗶𝘀𝗵𝗲𝘀 𝘄𝗲𝗿𝗲! 𝘁𝗵𝗲 𝗳𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗿𝗶𝗰𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝘁𝗼𝗺 𝘆𝘂𝗺 𝘀𝗼𝘂𝗽 𝘄𝗲𝗿𝗲 𝘃𝗲𝗿𝘆 𝘁𝗮𝘀𝘁𝘆 𝗯𝘂𝘁 𝘁𝗵𝗲 𝗱𝗲𝗲𝗽 𝗳𝗿𝗶𝗲𝗱 𝘁𝗼𝗺 𝘆𝘂𝗺 𝘄𝗶𝗻𝗴𝘀 𝘄𝗮𝘀 𝗱𝗲𝗳𝗶𝗻𝗶𝘁𝗲𝗹𝘆 𝗺𝘆 𝗳𝗮𝘃𝗼𝗿𝗶𝘁𝗲😋 𝗶𝘁 𝘄𝗲𝗻𝘁 𝘀𝗼 𝘄𝗲𝗹𝗹 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝘁𝗵𝗲 𝗽𝗶𝗻𝗲𝗮𝗽𝗽𝗹𝗲 𝘁𝗼𝗺 𝘆𝘂𝗺 𝘀𝗼𝗱𝗮 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗰𝗵𝗶𝗹𝗶 𝗼𝗻 𝘁𝗼𝗽!𝗲𝘃𝗲𝗿𝘆 𝗷𝘂𝘀𝘁 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗴𝗿𝗲𝗮𝘁 𝗮𝗻𝗱 𝘄𝗲𝗹𝗹 𝗽𝗿𝗲𝘀𝗲𝗻𝘁𝗲𝗱✨.幾年前已經食過幾次嘅 @atumchampak 原來已經轉咗menu,仲記得當年比佢個爆谷龍鬚糖花生醬雪糕驚艷到!不過嘢食依舊無令人失望,蟹肉炒飯除咗菠蘿粒仲有原條燒菠蘿,加埋鮮甜蟹肉同提子乾炒得好惹味,漲卜卜手抓餅索哂白冬蔭公湯汁,好鍾意佢夠creamy夠酸,不過最出色都係冬陰功雞翼,酸辣度十中又夠大隻!最後芒果糯米飯同兩杯飲品一樣無失望,唔會死甜又食到生
幾年前已經食過幾次嘅 @atumchampak 原來已經轉咗menu,仲記得當年比佢個爆谷龍鬚糖花生醬雪糕驚艷到!不過嘢食依舊無令人失望,蟹肉炒飯除咗菠蘿粒仲有原條燒菠蘿,加埋鮮甜蟹肉同提子乾炒得好惹味,漲卜卜手抓餅索哂白冬蔭公湯汁,好鍾意佢夠creamy夠酸,不過最出色都係冬陰功雞翼,酸辣度十中又夠大隻!最後芒果糯米飯同兩杯飲品一樣無失望,唔會死甜又食到生果本身甜味,鍾意泰菜又想坐得舒服嘅不妨一試!
白冬蔭公·南薑椰奶雞湯
芒果糯米飯
香辣菠蘿梳打
白冬蔭公·南薑椰奶雞湯
芒果糯米飯
香辣菠蘿梳打
2022-05-31 54 浏览
青花 Champak @ 旺角 Mong Kok📍旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-108號舖📍Shop 107-108, 1/F, The Forest, 17 Nelson Street, Mong Kok幾年前食過一次今次再食,發現餐廳座位既SETTING好少有少少改變印象中上次黎食感覺上坐得逼D同埋環境嘈D今次感覺上餐廳開揚左泰式生蝦 $128基本上每次食泰菜,如果MENU有既話一定會點既ITEM雖然得五隻,但唔係普通雪藏貨,生蝦比較厚身少少同埋質地有彈性篤篤炒卜卜蜆 $128蜆肉唔會細細粒無肉食,都幾鮮味,醬汁甜甜辣辣香辣蟹蒜炒麵 $118一上枱就聞到好香蟹油加蒜香,蟹肉份量絕對唔吝嗇泰國奶茶 $38楊枝甘露奶蓋 $48配左奶蓋反而無咁甜,飲落會解渴DSony A7ii + Sony FE 40mm f2.5G
青花 Champak @ 旺角 Mong Kok

幾年前食過一次
今次再食,發現餐廳座位既SETTING好少有少少改變
印象中上次黎食感覺上坐得逼D同埋環境嘈D
今次感覺上餐廳開揚左

泰式生蝦 $128
基本上每次食泰菜,如果MENU有既話一定會點既ITEM

篤篤炒卜卜蜆 $128
蜆肉唔會細細粒無肉食,都幾鮮味,醬汁甜甜辣辣

香辣蟹蒜炒麵 $118
一上枱就聞到好香蟹油加蒜香,蟹肉份量絕對唔吝嗇

泰國奶茶 $38

楊枝甘露奶蓋 $48
配左奶蓋反而無咁甜,飲落會解渴D

2022-05-29
2022-05-30 37 浏览
係The Forest入面,環境乾淨舒服,落地玻璃外仲有一片草地~ 食物都好高質😍✨炭燒豬肉串燒沙嗲($76/4串)✨馬薩拉奶油咖喱雞($118)✨白飯 ($15)✨泰式虎蝦金邊粉 ($138)✨香蕉薄餅($78)✨泰象青檸梳打 ($36)小食揀左炭燒豬肉串燒沙嗲,燒得超香,而且燒完都唔會乾,帶少少香茅味,點埋呢個沙嗲汁食超級正!主食我哋試咗兩款,馬薩拉奶油咖喱雞同泰式虎蝦金邊粉,2樣都好正好岀色😍 馬薩拉奶油咖喱雞,雞肉好大舊好滑,個咖喱都做到好creamy!雖然顏色唔係咁靚,但食落真係好唔錯🤓 金邊粉就賣相同味道都超得! 有2隻大虎蝦係上面,又大隻又新鮮,金邊粉質感比較粗身,食落會帶少少煙韌,係我鐘意既口感🥰最後叫埋個甜品,因為香蕉煎餅實左太吸引😍 灑上大量朱古力醬,然後煎脆左既餅入面夾住一片片香蕉,一啖食到多種口感同味道,甜品叫呢個超滿足😍

✨炭燒豬肉串燒沙嗲($76/4串)
✨馬薩拉奶油咖喱雞($118)
✨白飯 ($15)
✨泰式虎蝦金邊粉 ($138)
✨香蕉薄餅($78)
✨泰象青檸梳打 ($36)

2022-05-30 36 浏览
青花位於旺角The Forest,主打泰國菜,當中更融入唔少東南亞元素✨ 近期餐廳換上新裝修及新menu,就再次到訪~裝修換上大地色系,以乾花裝飾為主,配合埋落地玻璃設計及植物擺設,感覺清新又舒適😍❀ 泰式虎蝦金邊粉 🍝泰國菜中最鐘意就係食金邊粉🥰 依碟賣相好吸引,金邊粉上有兩大隻虎蝦做裝飾,而且仲好足料👍🏻 金邊粉軟硬度適中,酸酸甜甜好開胃☺️ 虎蝦食落新鮮彈牙,撈埋花生碎、豆乾及青檸汁食更加惹味~❀ 荔枝菠蘿紅咖喱大蝦 🥘上枱就已經聞到好香😍 依款咖喱特別地配上荔枝及菠蘿,水果既酸甜味會中和下咖喱既香辣味,所以食落會無咁辣,配搭得唔錯呢✨ 咖喱入面除咗大蝦及水果,仲有茄子及秋葵,用料好豐富👍🏻❀ 油酥手抓薄餅 🫓有3大塊脹卜卜既薄餅😝 特登叫嚟蘸埋咖哩汁食,薄餅好酥脆,配咖喱汁食好正😍❀ 炭燒豬肉串燒沙嗲 🍢串燒既肉質好軟腍,而且整得好入味,帶有陣陣炭香味,旁邊既沙嗲醬有濃郁花生香味,配串燒食好夾✨❀ 芒果糯米飯 🥭糯米飯以蝶豆花汁製成,顏色好靚~芒果酸甜滋味,椰奶味道香濃~最有驚喜係表面灑上既烤椰子脆片,熱辣辣又香脆,增加唔少口感!❀ 楊枝甘露奶蓋 🥭啖啖都飲到唔同配料,有芒果、柚

❀ 泰式虎蝦金邊粉 🍝

❀ 荔枝菠蘿紅咖喱大蝦 🥘

❀ 油酥手抓薄餅 🫓

❀ 炭燒豬肉串燒沙嗲 🍢

❀ 芒果糯米飯 🥭

❀ 楊枝甘露奶蓋 🥭
啖啖都飲到唔同配料,有芒果、柚肉及啫喱好足料!飲落酸甜開胃,配埋奶蓋亦唔會太膩

❀ 泰國珍珠奶茶奶蓋 🧋
好邪惡既飲品😍 泰奶加入奶蓋,令味道增添多份濃厚既奶香味,配埋珍珠更有口感

• 泰式虎蝦金邊粉
  • 芒果糯米飯
  • 荔枝菠蘿紅咖喱大蝦
💚 不經不覺青花都開左好幾年了~ 我哋都唔係第一次食啦😆 隔咗一排,啲嘢食都仲係咁好食👍🏼 價錢仲要相當合理,性價比好高呀!😍💚 惹味拼盤 (小) $96首先來一個小吃!有泰式魚餅,雞棗,雞槌,酸腸~ 點埋醬汁,酸酸甜甜很開胃!💚 泰式虎蝦金邊粉 $138虎蝦有兩大隻啊!🦐 我同🐼一人一隻唔使淨😁 金邊粉很惹味😋💚 藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138上枱嘅時候覺得飯嘅顏色好特別,原來係因為加咗蝶豆花🤣 有腰果,肉鬆,蟹肉分開擺,自己鍾意要幾多撈幾多!好鍾意佢切開菠蘿擺在一邊,慢慢一大嚿一大嚿食很好味❤️💚 馬拉盞炒芥蘭 $78其實我哋都好鍾意食菜㗎💟 特別係馬拉盞咁惹味,仲更加鍾意~💚 芒果糯米飯 $78🐼話要嗌嘅甜品👍🏼 上邊啲炸椰子片好香脆🤩 雖然好飽但係到食到😂😂💚 有機會會再來喔!當日都見到好多一大班朋友嚟,覺得係聚餐嘅好地點😁 不過要book位啊,見佢平日夜晚都full~

💚 惹味拼盤 (小) $96

💚 泰式虎蝦金邊粉 $138
虎蝦有兩大隻啊!🦐 我同🐼一人一隻唔使淨😁 金邊粉很惹味😋

💚 藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138

💚 馬拉盞炒芥蘭 $78
其實我哋都好鍾意食菜㗎💟 特別係馬拉盞咁惹味,仲更加鍾意~

💚 芒果糯米飯 $78

如果在旺角想找泰國餐廳 可考慮這家位於The Forest的「青花」💛食物整體還不錯吧 是比較新派的泰國菜 勝在餐廳裝潢別緻 環境舒服 適合跟三五知己來吃飯~ 小編們當天去 剛好隔壁就有檯女生在慶生拍照 氣氛挺好的啊!【路邊炭火蒜炒豬腩生菜包 $118 🥬🐷】有別於市面上的生菜包 這裡的以豬腩肉取代肉碎~腩肉的份量給得超慷慨的 4-6個人分來吃都完全沒問題!豬腩經烤過後帶炭烤香 外皮和肥膏部份比較爽彈 並非那種render至入口即溶的口感 醬汁香甜帶辣 非常惹味 以生菜夾著吃 解膩剛好!【白冬陰功·南薑椰汁雞湯 (小) $86 🐔】湯汁主調帶淡淡雞味 椰奶的乳香 和青檸的酸 整體雖然不是特別富層次 但喝起來很開胃 作為前菜不錯 而且配料給得很足 裡頭有不少雞塊跟草菇 當中雞肉肉質挺嫩 雞味頗濃郁~【荔枝菠蘿紅咖哩大蝦 $128 🥘】大蝦爽口彈牙 咖哩辣度中低水平吧 因為加了新鮮荔枝跟菠蘿 所以吃起來多了水果帶來的香甜 是比較溫醇的紅咖哩【油酥手抓薄餅 $52 🫓】跟一般手抓餅不一樣 烤過後變得漲卜卜!用來點咖哩吃一流😋【芒果糯米飯 $78 🥭】糯米飯加了蝶豆花 所以變成美美的藍色!口感

【路邊炭火蒜炒豬腩生菜包 $118 🥬🐷】

醬汁香甜帶辣 非常惹味 以生菜夾著吃 解膩剛好!

【白冬陰功·南薑椰汁雞湯 (小) $86 🐔】

【荔枝菠蘿紅咖哩大蝦 $128 🥘】

【油酥手抓薄餅 $52 🫓】
跟一般手抓餅不一樣 烤過後變得漲卜卜!用來點咖哩吃一流😋

【芒果糯米飯 $78 🥭】

糯米飯加了蝶豆花 所以變成美美的藍色!口感偏軟糯黏口 芒果清甜多汁 加上帶淡淡鹹香的椰汁 這配搭基本上不會錯啦!