招聘中
$16,000-$21,000
$21,000-$23,500
$16,000-$19,500
月薪 (面议)

青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2022-06-26 76 浏览
二訪呢間泰國餐廳~第一個印象一定舒服乾淨,約返幾位朋友食飯吹水都係好選擇,仲要冇好嘈嘅音樂🤩👍比讚藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯~啲飯係藍色😮重點係菠蘿,燒過嘅菠蘿好新鮮好香甜中帶酸,將碟炒飯完全升級左。唔好忽略咗肉鬆同腰果呢啲配料😋我覺得都係主角之一,加埋提子乾,成碟飯酸酸甜甜又開胃,又有唔同嘅口感惹味拼盤~雞皮卷同酸腸都係第一次食,真係有一大塊雞皮包住肉料😍好滿足,入面好似係腸,會唔會係雞皮包住酸腸呢。有一粒好似棗類嘅嘢,估計應該係雞棗,好特別,表面咬開有食棗既口感炭燒豬頸肉~豬頸肉燒到惹味焦香,點埋酸辣青醬真係冇得頂,酸辣嘅味道充滿住成個味覺,超級香口甜品係香蕉煎餅~面頭唧滿煉奶加朱古力醬,餅皮包住香蕉蓉,呢個配搭點會唔好食呢😆因為好甜,三個人分享就差唔多
🍴 泰式生蝦($128)❖ 有5隻大大隻嘅生蝦🍤個sauce超辣🤣食到流晒口水🤤🍴 荔枝菠蘿紅咖喱大蝦($128)❖ 佢有幾款咖哩,揀咗呢個食落唔算辣嘅紅咖哩,配埋薄餅食超邪惡🤤荔枝配咖哩食落比想像中夾,唔錯👍🏻🍴 香辣蟹蒜炒麵($118)❖ 本身想食金邊粉,但見到呢個又覺得幾吸引🙆🏻‍♀️蟹肉超多🤤炒麵口感有啲似上海炒麵😂好香口,有微微嘅辣味😆🍴 香蕉薄餅($78)❖ 最尾嗌咗個甜品🤤有Nutella同煉奶嘅甜品基本上無得輸,配埋熱辣辣嘅薄餅食好滿足❤️‍🔥
🍴 泰式生蝦($128)
❖ 有5隻大大隻嘅生蝦🍤個sauce超辣🤣食到流晒口水🤤

🍴 荔枝菠蘿紅咖喱大蝦($128)

🍴 香辣蟹蒜炒麵($118)

🍴 香蕉薄餅($78)
之前跟朋友來過慶生,留下不錯的印象☺️最近發現他們家的餐牌換新了呢,款式選擇同樣吸引🙆🏻‍♀️是新式泰菜的不二之選~✨馬薩拉香料牛肉咖喱✨香草蒜蓉包二訪當然要吃點新的🙌🏼咖喱類的選擇分別為大蝦、豬、雞和牛肉🍛這次選了較少吃的牛肉🐮一碗的醬汁也挺多,肉量合理,裡頭還加入了不少的蔬菜🥬🥔咖喱的香料味很夠濃,吃多幾口的辣味就跑出來了!另外當然也點了吃咖喱的最愛配搭:蒜蓉包🫶🏻每件都夠脆又大件,牛油蒜蓉味很香😋✨藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯上回吃過泰菜必點的金邊粉,這次就試試新推出的炒飯✌🏼加入藍碟花的顏色很美,把蟹肉、肉鬆和腰果拌勻一起吃,肉鬆的鹹香最突出。如果飯粒乾身一點會更好吃😌另外還有好幾片菠蘿,酸甜味道也不錯🍍✨香蕉薄餅這裡竟有讓人超想念在泰國市集必吃的香蕉煎餅🇹🇭二話不說,一定要點!餅皮相對軟身,香脆度一般,裡頭夾著的香蕉片也有點薄🙈🍌純粹過過口癮吧~✨蝶豆花椰子奶蓋✨楊枝甘露奶蓋飲品選擇豐富,點了兩杯店家推薦的奶蓋,兩杯都很美呢!😍味道主要為奶香,個人較喜歡楊枝甘露的版本,有芒果和西柚肉🥭層次更讚🥰

✨馬薩拉香料牛肉咖喱
✨香草蒜蓉包

✨藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯

✨香蕉薄餅

✨蝶豆花椰子奶蓋
✨楊枝甘露奶蓋
馬薩拉香料牛肉咖喱  、香草蒜蓉包
藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
香蕉薄餅
蝶豆花椰子奶蓋 、楊枝甘露奶蓋
餐廳:青花 (旺角)地址:旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-108號舖旺角The Forest呢間青花開咗4年左右,餐廳以新派東南亞菜為主打,佢哋4月底出咗個新嘅Menu,主要圍繞泰國菜🇹🇭,亦有其他東南亞國家菜式🇲🇾 餐廳前排仲裝修過,同以往一樣喺用天然色系做主調,今次就突顯出一種田園風格🌾✝️泰式豬頸肉沙律 $86先將豬頸肉燒香,再以泰式嘅整法加入豆角、西芹、洋蔥🧅、炸蒜片等配菜,食落酸辣開胃,有陣陣辣椒香🌶️,豬頸肉份量唔少,爽口得嚟帶有炭燒肉香🔥✝️藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138超級睛👀、打卡一流嘅菠蘿炒飯📸,有別傳統用原隻菠蘿去裝住啲炒飯,青花用咗藍蝶花去為炒飯上色,藍紫色嘅飯粒配上花蟹肉碎🦀、肉鬆、腰果、提子乾、菠蘿🍍、洋蔥等🧅,蟹肉嘅鮮香加上香甜嘅菠蘿,配以唔同口感同味道嘅食材,層次相當豐富👍✝️馬拉盞炒椰菜 $68馬拉盞即喺馬來西亞版嘅蝦醬,食落鹹香惹味😋,我諗就算唔鍾意食菜嘅人食呢個馬拉盞炒椰菜都會變得好鍾意❤️,不過對我呢啲比較鍾意清淡嘅人嚟講就有少少濃味🤏✝️泰式糕點拼盤 $68呢個泰式糕點拼盤有椰青糕、椰汁西米糕同斑蘭椰汁糕各兩件,啱晒鍾意咩甜品都想試吓嘅人
餐廳:青花 (旺角)

✝️泰式豬頸肉沙律 $86
豬頸肉份量唔少,爽口得嚟帶有炭燒肉香🔥

✝️藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138

✝️馬拉盞炒椰菜 $68
馬拉盞即喺馬來西亞版嘅蝦醬,食落鹹香惹味😋,

✝️泰式糕點拼盤 $68
呢個泰式糕點拼盤有椰青糕、椰汁西米糕同斑蘭椰汁糕各兩件,
啱晒鍾意咩甜品都想試吓嘅人,食完之後真喺好想去泰國一轉🥺

飲品叫咗杯泰國珍珠奶茶奶蓋($48)同椰皇($42),
平時珍珠奶茶就飲得多,泰式珍珠奶茶都喺第一次試🧋,本身泰式奶茶比較甜喺預期之內,加咗奶蓋同軟韌適中嘅珍珠,都值得一試;
椰皇唔算好大個🥥,但喺飲落清甜,如果可以打開埋個椰子殼,有得食埋裏面啲椰子肉就更好
2022-06-25
2022-06-25 46 浏览
這間位於旺角的新派東南亞菜餐廳,乃藝術甜品店ᴀᴛᴜᴍ旗下的品牌,裝修以大自然為設計主題,四周採用很多綠色植物裝飾佈置,環境開揚加上柔和燈光,令人身心舒適。🦋芒果大蝦沙律 $118大蝦好彈牙好新鮮,沙律用了芒果醬拌,果香豐盈,清新開胃,充滿夏日氣色。🦋泰式生蝦 $128選用新鮮生蝦,非急凍蝦,肉質特別爽口彈牙,一碟得5隻手快有手慢無。🦋炭燒牛肉串燒沙爹 $82牛肉串燒帶炭火香,蘸上沙爹醬吃更添惹味。🦋芒果糯米飯 $78蝶豆花糯米飯配上芒果,顏色繽紛,引發食慾,糯米軟熟煙靭,椰醬甜度剛剛好,芒果多汁味甜,互相搭配得天衣無縫,必點之選。🦋楊枝甘露奶蓋 $48用材十足,用了好多芒果肉及柚子果肉,感覺好像飲緊楊枝甘露,酸甜的楊枝甘露疊上濃郁的芝士奶蓋,底部還有魔芋,口感豐富。🦋三色冰奶蓋 $48三色冰奶蓋上面放了彩色的龍鬚糖,非常吸晴,看著龍鬚慢慢溶掉,感覺很治癒。三色糖膠配搭香滑椰奶和奶蓋,帶來三種不同口感,甜而不膩。

🦋芒果大蝦沙律 $118

🦋泰式生蝦 $128

🦋炭燒牛肉串燒沙爹 $82
牛肉串燒帶炭火香,蘸上沙爹醬吃更添惹味。

🦋芒果糯米飯 $78

🦋楊枝甘露奶蓋 $48

🦋三色冰奶蓋 $48
2022-06-23 102 浏览
呢間係the forest內既熱門泰國菜近期轉左新餐牌!好耐以前同朋友食過一次覺得唔錯,所以見佢地咁啱轉感新餐牌就拉埋朋友過黎試試!餐廳環街寬敞樓底又高,整個感覺好舒服.酸辣鳳爪沙律泰國菜之中最鍾意既沙律之一!酸辣清爽又刺激既口味同夏天好match,入口醒胃又爽口.無骨鳳爪入口爽彈,再配搭青瓜,豆角,紫洋蔥等等,口感層次更豐富.泰式虎蝦金邊粉上枱既時候見到2隻大虎蝦已經覺得好吸引!虎蝦下既金邊粉加上蛋碎,豆卜,炸魚片同花生碎.金邊粉爽彈中沾上少少蛋漿後變得充滿蛋香,加上少少酸酸甜甜既茄汁香令味道更香.虎蝦大大隻得黎彈牙又帶蝦香.路邊炭火蒜炒牛肉生菜包將經典生菜包既豬肉換成牛肉炒香,牛肉蘸上泰式酸辣汁,味道帶少少青檸酸香及辣椒香.配上清甜充滿水份既脆生菜,唔會過heavy又清爽.楊枝甘露奶蓋底下有芒果啫喱,新鮮芒果肉,柚子肉,杯頂上一層厚奶蓋顯得更有層次.味道帶隻芒果熱帶甜味及柚子清新香味,雖然奶蓋厚但整體唔會過甜膩.泰國咸檸梳打鹹鹹酸酸既味道解渴又解膩,加上清爽梳打飲完醒神晒.

路邊炭火蒜炒牛肉生菜包
清爽.

楊枝甘露奶蓋

泰國咸檸梳打
鹹鹹酸酸既味道解渴又解膩,加上清爽梳打飲完醒神晒.
午餐
  • 泰式虎蝦金邊粉
  • 楊枝甘露奶蓋
  • 酸辣鳳爪沙律
1K
2022-06-22 45 浏览
炎熱的夏天總是讓人食欲不振,食酸酸甜甜的泰國菜就最適合不過,讓人胃口大開!炭燒牛肉串燒沙嗲(4串) ($82)香氣十足,牛肉軟腍,蘸點味道濃厚帶甜的沙嗲醬更為惹味!炭燒豬頸肉•酸辣青醬 ($118)豬頸肉帶有少許脂肪,邊位帶有微微酥脆,爽脆彈牙,口感飽滿有層次感,香辣惹味又毫無肥膩感。藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 ($138)以蝶豆花入饌把飯染成紫藍色,伴碟的原條新鮮菠蘿呈金黃色,入口鮮甜多汁。炒飯內有香甜的菠蘿粒和提子乾,再加上蟹肉、腰果及肉鬆,味道鮮甜且有層次感,美味開胃。芒果糯米飯 ($78)糯米飯暖笠笠,口感軟熟,吃落又不會太黏口,芒果細緻無渣,清香多汁,配搭椰香滿滿的椰漿和清甜香濃的烤椰子乾,每一啖也滋味無窮!楊枝甘露奶蓋 ($48)口感順滑,味道清爽,口感豐富,充滿夏天的味道,喝了超級消暑。
炭燒牛肉串燒沙嗲(4串) ($82)
香氣十足,牛肉軟腍,蘸點味道濃厚帶甜的沙嗲醬更為惹味!
炭燒豬頸肉•酸辣青醬 ($118)
藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 ($138)

芒果糯米飯 ($78)
楊枝甘露奶蓋 ($48)
餐廳裝修簡約精美, 座位寬敞舒適💺🌿🌴用了不少綠色植物同精美乾花作裝飾點綴🌸🌼💐☺️店員親切 有禮貌 服務態度良好🌟 環境不錯 就好似城市中的一個小後花園🏡適合影相打卡 📸主打創新東南亞泰菜🇹🇭🤩食物賣相精緻 又份量十足💞泰式生蝦 ($128): 3.8/5❄冰鎮住夠晒凍️🧊有6隻新鮮生蝦🧡大細啱啱好 (●´□`)♡肉質夠厚 有彈性 😍食落爽口鮮甜~~🧄連埋蒜片//辣椒片同秘制辣醬一齊食🌶超惹味 又開胃(๑ˊ͈ ॢꇴ ˋ͈)〜♡॰ॱ🦐泰式虎蝦金邊粉🥘 ($138): 4/5面頭放上兩大隻虎蝦🦐🦐虎蝦煎得好香 好大隻\(●´ϖ`●)/又爽口彈牙 鮮味十足♡♡♡配上酸甜啱啱好嘅金邊粉 𝐣𝐞𝐧𝐠金邊粉好惹味 麵質煙韌仲有好多其他配料(づ。◕‿‿◕。)づ有炒蛋, 豆乾, 🥜花生碎, 芽菜每一啖都好豐富食完都冇飽滯感💞唔錯╰(*´︶`*)╯🔥 路邊炭火蒜炒牛肉生菜包🥬 ($118): 4.5/5大大碟炒牛肉🐮啖啖甜蜜焦香嘅肉🍖同青椒🫑紅椒 蒜頭🧄包入清爽的生菜🥬加埋特製酸辣醬汁🌶口感豐富 肉質爆發 (●´∀`)ノ♡唔會好油膩🤭好香口 食完好滿足 ´͈ ᵕ `͈ ♡°◌̊💙💜蝶豆花青檸茶🧉(壺)($56): 4.

餐廳裝修簡約精美, 座位寬敞舒適💺
🌿🌴用了不少綠色植物同精美乾花作裝飾點綴🌸🌼💐

❄冰鎮住夠晒凍️🧊
有6隻新鮮生蝦🧡
大細啱啱好 (●´□`)♡
肉質夠厚 有彈性 😍
食落爽口鮮甜~~
🧄連埋蒜片//辣椒片同秘制辣醬一齊食🌶
超惹味 又開胃(๑ˊ͈ ॢꇴ ˋ͈)〜♡॰ॱ

🦐泰式虎蝦金邊粉🥘 ($138): 4/5

面頭放上兩大隻虎蝦🦐🦐
虎蝦煎得好香 好大隻\(●´ϖ`●)/
又爽口彈牙 鮮味十足♡♡♡
配上酸甜啱啱好嘅金邊粉 𝐣𝐞𝐧𝐠
金邊粉好惹味 麵質煙韌
仲有好多其他配料(づ。◕‿‿◕。)づ
有炒蛋, 豆乾, 🥜花生碎, 芽菜
每一啖都好豐富

💙💜蝶豆花青檸茶🧉(壺)($56): 4.5/5

叫咗一壺可以𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞💕
蝶豆花茶入口清甜 妤清新🍵
加入了蜂蜜調甜味🍯
甜味啱啱好 *:゚*。⋆ฺ(*´◡`)
自行加配青檸汁🍋
蝶豆花茶就是會由藍色變成紫色
顏色好靚 畫面治癒 (≧◡≦)♥︎♥︎

🍌🥞香蕉薄餅($78): 4.2/5

好掛住泰國嘅香蕉煎餅💞
香蕉薄餅🍌
抹上大量朱古力醬同煉奶🍫🥛
薄餅煎到微脆(◍•ᴗ•◍)
入面夾住一片片香蕉🤤
多重口感 𝐣𝐞𝐧𝐠( ˘ ³˘)♥
邪惡嘅香蕉薄餅😈
如果薄餅煎得更香脆就更好🫣

📍 青花 𝐂𝐡𝐚𝐦𝐩𝐚𝐤 (旺角)
🐰: 4.2/5

#eatwithkeikei #atumchampak
#sweetiedaily_mongkok

2022-06-16
  • 泰式虎蝦金邊粉
  • 蝶豆花青檸茶
  • 路邊炭火蒜炒牛肉生菜包
2022-06-21 32 浏览
作為一個泰式甜品愛好者特別鍾意芒果糯米飯龍眼冰椰子冰><今次我被其他foodie飲既嗰杯嘢飲吸引特意去左Search呢間青花一入到去心諗果然係人氣餐廳中午係坐滿曬人但係環境都會給予人一種高級感等左一陣先有位然後發現原來有得book如果想節省時間或者唔想排就記得啦
٩(´ε` ٩
~~~~~~~~~~~~~~~~~~♪ 路邊炭火蒜炒牛肉生菜包 $118 (8.5/10) Keto健康之選~因為個日唔想食太多澱粉質,蒜炒牛肉有好重的蒜味!所以我鍾意❤️而且生菜包住牛肉咁食感覺都清新!鍾意重味道/辣d既朋友可以考慮點辣醬-v-♪ 油酥手抓薄餅 $52 (8.5/10) 呢個係為左點奶油咖喱雞而叫的單單食感覺都好酥好鬆軟~♪ 馬薩拉奶油咖喱雞 $118 (9/10) 奶油咖喱雞好香好重奶油味~本身都幾怕好大陣香料味但係可以取得平衡而且雞塊嫩滑既同時數量都好多~薯仔都係難得地脆得黎淋~~將油酥餅浸落咖喱更加係絕配!♪ 芒果糯米飯 $78 (9.5/10) *推薦一上到黎真係驚喜左~係蝶豆花色呀同埋第一次食到有d熱辣辣既糯米飯但係估唔到同椰汁真係頗夾的面頭撒了些許烘乾椰子碎為整碟糯米
作為一個泰式甜品愛好者

但係環境都會給予人一種高級感
等左一陣先有位然後發現原來有得book
如果想節省時間或者唔想排就記得啦

٩(´ε` ٩

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
♪ 路邊炭火蒜炒牛肉生菜包 $118 (8.5/10)
Keto健康之選~
因為個日唔想食太多澱粉質,
蒜炒牛肉有好重的蒜味!所以我鍾意❤️
而且生菜包住牛肉咁食感覺都清新!
鍾意重味道/辣d既朋友可以考慮點辣醬-v-

♪ 油酥手抓薄餅 $52 (8.5/10)
呢個係為左點奶油咖喱雞而叫的
單單食感覺都好酥好鬆軟~

♪ 馬薩拉奶油咖喱雞 $118 (9/10)
奶油咖喱雞好香好重奶油味~
本身都幾怕好大陣香料味但係可以取得平衡
而且雞塊嫩滑既同時數量都好多~
薯仔都係難得地脆得黎淋~~
將油酥餅浸落咖喱更加係絕配!

♪ 芒果糯米飯 $78 (9.5/10) *推薦
一上到黎真係驚喜左~係蝶豆花色呀
同埋第一次食到有d熱辣辣既糯米飯
但係估唔到同椰汁真係頗夾的
面頭撒了些許烘乾椰子碎
為整碟糯米飯提高了層次和口感
芒果如果再甜一些的話就完美了><

♪ 龍眼冰奶蓋 $48 (10/10) *必點!~
個人鍾意非常鍾意呢杯野以致我要比滿分
首先面頭有碧綠粉紅龍鬚係奶蓋上面
打卡基本上係滿分咁制
而且三色冰內籠都好有特色~
奶蓋唔會過甜同埋椰奶都明顯飲到
再加上三色冰獨有的果凍
完全直中我的喜好呢~~

♪ 楊枝甘露奶蓋 $48 (8.5/10)
反倒其實我係為呢杯野而來
芒果唔算多而且不太甜有點兒失望
但係比料都算充足
不能說差但係有丁點兒失望而已

~~~~~~~~~~~~~~~

● ● 總結 ● ●
呢間嘢坐得好舒服同時
都食到好多東南亞特色小菜
而且食品製作都精美
個人認為餐廳值得這個價錢~
2022-06-21 39 浏览
位於旺角 The Forest 嘅泰國菜打卡聖地📸環境好似身處泰國 設計都好仔細 有種渡假感覺🏝🦀 藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 ($138)好吸睛嘅炒飯因為用左藍蝶花炒飯係藍色 而且鋪滿左蟹肉 肉鬆 💙加左提子乾 炒香過嘅腰果重點係燒菠蘿 切到一片片好精緻🍍呢個炒飯絕對唔係得個樣幾有鑊氣同帶點甜甜味 推介💯🐖 炭燒豬頸肉 . 酸辣青醬 ($118) 係好大碟嘅豬頸肉🤤每一片都好大塊同厚肉配埋酸辣青醬 有D辣的後勁但酸酸地幾開胃👍🏻🥭 芒果糯米飯 ($78) 呢度甜品好有驚喜✨糯米飯都係用左藍蝶花 而且夠煙韌芒果幾甜 一啖飯再一啖芒果 加上椰汁 正🥥🍌 香蕉薄餅 ($78)好懷念泰國街頭嘅香蕉薄餅🇹🇭超邪惡但久唔久食一次係滿足的薄餅好薄 夾住香蕉片 🍌加左好多朱古力醬同煉奶一人只可以食最多2,3塊唔係會好漏🙌🏻🥛 蝶豆花椰子奶蓋 ($48) 係粉藍色飲品🦋顏值滿分 飲落有好香椰子味唔會太甜 奶蓋厚度適中
位於旺角 The Forest 嘅泰國菜打卡聖地📸
環境好似身處泰國
設計都好仔細 有種渡假感覺🏝

🦀 藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 ($138)

好吸睛嘅炒飯因為用左藍蝶花炒
飯係藍色 而且鋪滿左蟹肉 肉鬆 💙
加左提子乾 炒香過嘅腰果
重點係燒菠蘿 切到一片片好精緻🍍
呢個炒飯絕對唔係得個樣
幾有鑊氣同帶點甜甜味 推介💯

🐖 炭燒豬頸肉 . 酸辣青醬 ($118)

係好大碟嘅豬頸肉🤤
每一片都好大塊同厚肉
配埋酸辣青醬 有D辣的後勁但酸酸地幾開胃👍🏻

🥭 芒果糯米飯 ($78)

呢度甜品好有驚喜✨
糯米飯都係用左藍蝶花 而且夠煙韌
芒果幾甜 一啖飯再一啖芒果 加上椰汁 正🥥

🍌 香蕉薄餅 ($78)

好懷念泰國街頭嘅香蕉薄餅🇹🇭
超邪惡但久唔久食一次係滿足的
薄餅好薄 夾住香蕉片 🍌
加左好多朱古力醬同煉奶
一人只可以食最多2,3塊
唔係會好漏🙌🏻

🥛 蝶豆花椰子奶蓋 ($48)

係粉藍色飲品🦋
顏值滿分 飲落有好香椰子味
唔會太甜 奶蓋厚度適中
2022-06-18
  • 芒果糯米飯
  • 藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
𓈒𓏸𓐍位於旺角的The Forest商場的青花bookmark了很久終於吃到了!週六的下午1200一開店已經出現人龍輪候入座環境寬敞 有不少卡位和窗邊位置都非常舒適好喜歡他們的【酸辣鳳爪沙律】!中辣的口味吃得好過癮酸辣的醃汁非常清爽 帶有淡淡的青蘋果香(?)【南薑椰汁雞湯】令人喜出望外湯的質感幼滑 酸酸的味道十分開胃雞塊也有好好地調味過 肉質保持嫩滑【惹味拼盤】一次過滿足不同的口味雞皮卷一咬油香四溢 酸腸是地道的泰國風味兩種不同的沾汁有著不同的滋味【藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯】賣相非常不錯!藍色的炒飯非常特別 加上提子乾 菠蘿和蟹肉的鮮味菠蘿非常甜蜜多汁! 吃一口菠蘿再一口飯 鹹甜對比喜歡肉鬆放在旁的處理 隨著自己的口味適量拌進飯裡額外增添一份鹹香【香辣菠蘿梳打】口味獨特!微辣的口味鮮少在飲品裡嚐到喝起來酸酸甜甜 非常開胃【泰國珍珠奶茶奶蓋】是地道的泰茶口味加上奶蓋額外多一份綿密 小小的珍珠不會過硬過軟整體來說用餐體驗非常滿意環境舒適 店員反應迅速 食物擺盤好看而且好吃𓈒𓏸𓐍 𓇢 酸辣鳳爪沙律 ⑧②𓇢 白冬蔭功。南薑椰汁雞湯 (小) ⑧⑥𓇢 惹味拼盤 (小)⑨⑥(雞皮卷。酸腸。蝦卷。魚餅。雞棗

𓈒𓏸𓐍

位於旺角的The Forest商場的青花
bookmark了很久終於吃到了!

週六的下午1200一開店已經出現人龍輪候入座
環境寬敞 有不少卡位和窗邊位置都非常舒適

好喜歡他們的【酸辣鳳爪沙律】!中辣的口味吃得好過癮
酸辣的醃汁非常清爽 帶有淡淡的青蘋果香(?)
白冬蔭功。南薑椰汁雞湯 (小)

【南薑椰汁雞湯】令人喜出望外
湯的質感幼滑 酸酸的味道十分開胃
雞塊也有好好地調味過 肉質保持嫩滑
惹味拼盤 (小)

【惹味拼盤】一次過滿足不同的口味
雞皮卷一咬油香四溢 酸腸是地道的泰國風味
兩種不同的沾汁有著不同的滋味
藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯

【藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯】賣相非常不錯!
藍色的炒飯非常特別 加上提子乾 菠蘿和蟹肉的鮮味

整體來說用餐體驗非常滿意
環境舒適 店員反應迅速 食物擺盤好看而且好吃

𓈒𓏸𓐍

𓇢 酸辣鳳爪沙律 ⑧②
𓇢 白冬蔭功。南薑椰汁雞湯 (小) ⑧⑥
𓇢 惹味拼盤 (小)⑨⑥
(雞皮卷。酸腸。蝦卷。魚餅。雞棗)
𓇢 藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 ①③⑧
𓇢 香辣菠蘿梳打 ③⑧
𓇢 泰國珍珠奶茶奶蓋 ④⑧

【用餐時間90分鐘】

2022-06-19
酸辣鳳爪沙律
白冬蔭功。南薑椰汁雞湯 (小)
惹味拼盤 (小)
香辣菠蘿梳打
  • 藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
  • 惹味拼盤(小)
  • 泰國珍珠奶茶奶蓋
2022-06-20 47 浏览
呢一間喺the forest嘅泰國餐廳 個人真係超鍾意🇹🇭環境好靚 坐得好舒服😌🌳 呢到嘅生菜包必食🥬同平時唔同 佢唔係包豬肉碎 而係包炭火蒜炒豬腩肉🐷燒得好香口 好惹味 再配埋生菜正!
2022-06-19 49 浏览
“藍碟花蟹肉菠蘿炒飯”($138)“馬薩拉香料牛肉咖喱”($128)“炭燒豬肉串燒沙嗲(4串)”($76)“油酥手抓薄餅(3片)”($52)“蝶豆花青檸茶”($56/壺)呢間喺旺角嘅青花一向都好有人氣早幾日5點左右經過發現有啲位一於入去食返個Early Dinner🥰Menu上面好多菜式選擇都幾多藍碟花蟹肉菠蘿炒飯就最吸引到我😍啲飯落咗碟豆花煮所以係深藍色💙加上大量蟹肉🦀,菠蘿🍍,肉鬆,腰果,提子乾🍇食落味道甜甜地口感又豐富☺️旁邊仲有幾舊又大又甜又多汁嘅燒菠蘿🤤另外叫咗個馬薩拉香料牛肉咖喱🐮咖喱香料味比想像中濃郁又香辣,好惹味🤤牛肉大大件,食落軟腍一啲都唔韌☺️裏面仲有薯仔,秋葵,茄子等蔬菜食得咖喱又點少得配返份油酥薄餅😛呢道嘅薄餅上枱時漲卜卜好得意😝酥脆得嚟又唔會太油膩,點咖喱就岩哂😋最後仲要咗份炭燒豬肉串燒沙嗲🐷一份有4大串,食落好香炭燒味☺️而且啲肉仲唔會太乾柴柴😚配埋個濃濃嘅沙嗲醬一流😋飲品方面叫咗一壺蝶豆花青檸茶share用碗裝住超有儀式感😆打卡一流😆味道酸酸甜甜咁好解渴☺️份量夠哂多4個人share都夠飲🤣
“藍碟花蟹肉菠蘿炒飯”($138)

“馬薩拉香料牛肉咖喱”($128)

“炭燒豬肉串燒沙嗲(4串)”($76)

“油酥手抓薄餅(3片)”($52)

“蝶豆花青檸茶”($56/壺)

呢間喺旺角嘅青花一向都好有人氣

早幾日5點左右經過發現有啲位

一於入去食返個Early Dinner🥰

Menu上面好多菜式選擇都幾多

藍碟花蟹肉菠蘿炒飯就最吸引到我😍

啲飯落咗碟豆花煮所以係深藍色💙

加上大量蟹肉🦀,菠蘿🍍,肉鬆,腰果,提子乾🍇

食落味道甜甜地口感又豐富☺️

旁邊仲有幾舊又大又甜又多汁嘅燒菠蘿🤤

另外叫咗個馬薩拉香料牛肉咖喱🐮

咖喱香料味比想像中濃郁又香辣,好惹味🤤

牛肉大大件,食落軟腍一啲都唔韌☺️

裏面仲有薯仔,秋葵,茄子等蔬菜

食得咖喱又點少得配返份油酥薄餅😛

呢道嘅薄餅上枱時漲卜卜好得意😝

酥脆得嚟又唔會太油膩,點咖喱就岩哂😋

最後仲要咗份炭燒豬肉串燒沙嗲🐷

一份有4大串,食落好香炭燒味☺️

而且啲肉仲唔會太乾柴柴😚

配埋個濃濃嘅沙嗲醬一流😋

飲品方面叫咗一壺蝶豆花青檸茶share

用碗裝住超有儀式感😆打卡一流😆

味道酸酸甜甜咁好解渴☺️

份量夠哂多4個人share都夠飲🤣
【青花】🍃位於旺角The Forest一樓,之前同朋友行商場見到呢間餐廳,已經被佢外表吸引,今次終於去左食了💚餐廳走大自然風格,室內擺放左芒草、乾花,環境好優閒舒適,室外仲有一塊綠油油既草地💚今次好幸運地坐到窗邊位,睇到塊草地心情都特別好🥰❥ 酸辣鳳爪沙律 $82完全無骨~酸甜中帶少少辣,好醒胃💫❥ 炭燒豬頸肉•酸辣青醬 $118豬頸肉份量好多😳好厚身,油脂比例唔錯🥰一定要沾埋泰式酸辣青醬,夠晒惹味!但真係有d辣🌶結果我地係又要辣又要食🤣好彩仲配埋少量沙律🥗可以平衡一下辣既感覺😛❥ 雞皮卷 $82‼️非常驚喜😍😍😍即叫即炸🔥外皮好香脆,內裡既雞肉餡嫩滑多汁🤩沾埋泰式甜酸醬更加好食😋❥ 芒果糯米飯 $78糯米飯加左碟豆花,所以係藍色💙好特別好靚呀☺️芒果肉厚多汁🥭食落夠清甜!❥ 泰國珍珠奶茶奶蓋 $48一聽個名就知係邪惡野🤩但係我鍾意🤭奶茶底好香濃,又唔會太甜~啜埋面上面層奶蓋,大滿足💝❥ 鮮熱情果梳打 $42見到呢杯既造型我地都一齊驚嘆左😳估唔到賣相咁靚!!真係有舊熱情果喺度😆飲落酸酸甜甜,好refreshing✨

❥ 酸辣鳳爪沙律 $82
完全無骨~酸甜中帶少少辣,好醒胃💫

❥ 炭燒豬頸肉•酸辣青醬 $118
豬頸肉份量好多😳好厚身,油脂比例唔錯🥰
一定要沾埋泰式酸辣青醬,夠晒惹味!
但真係有d辣🌶結果我地係又要辣又要食🤣
好彩仲配埋少量沙律🥗可以平衡一下辣既感覺😛

❥ 雞皮卷 $82
‼️非常驚喜😍😍😍

❥ 芒果糯米飯 $78

❥ 泰國珍珠奶茶奶蓋 $48
一聽個名就知係邪惡野🤩但係我鍾意🤭
奶茶底好香濃,又唔會太甜~
啜埋面上面層奶蓋,大滿足💝

❥ 鮮熱情果梳打 $42
見到呢杯既造型我地都一齊驚嘆左😳
估唔到賣相咁靚!!真係有舊熱情果喺度😆
飲落酸酸甜甜,好refreshing✨
2022-06-11
午餐
2022-06-17 114 浏览
夜晚去開旺角,見唔少人推薦呢間餐廳,所以就即刻book枱一試,去到餐廳,環境非常好,職員都好有禮貌,訂咗5點半既枱,去到見到無咩人以為無咩人幫襯先發現張張枱上面都放咗個留座既牌仔好彩咁早去同埋有book到枱我地叫咗個泰式虎蝦金邊粉($138),馬薩拉奶油咖哩雞($118)另加白飯($15),油酥手薄抓餅($52),泰式珍珠奶茶奶蓋($48)咖哩唔記得咗影相薄餅真係好好食,見到咁多人推薦,我都唔執輸,叫咗個薄餅加咖哩,但反而同個薄餅唔係好夾,兩樣分開黎食味道會更好🤣🤣(叫完先發現用黎點薄餅既應該係叫紅咖哩個款先岩)金邊粉炒得好入味,呢個份量同味道黎講都對得住佢既價錢,個人對燒蝦真係無法抗拒,佢呢碟仲比夠兩隻(通常啲餐廳都係就咁一隻就算),兩個人食都易啲share ! 另外個薄餅真係勁勁勁勁正,咩都唔點就咁食都好有味好好食,52蚊就足足有3塊,黎到個陣仲係漲卜卜熱辣辣。奶茶方面個茶底就係正宗泰式奶茶味,珍珠就有少少失色,無咩甜味,奶蓋方面都好正!好creamy,下次經開應該都會買杯takeaway🤣不過咖哩方面我記麻麻地,呢個咖哩口味唔係太岩我,硬係有種唔知咩國家(印度?)既咖哩味咁,不過
好彩咁早去同埋有book到枱

泰式珍珠奶茶奶蓋

咖哩唔記得咗影相

另外個薄餅真係勁勁勁勁正,咩都唔點就咁食都好有味好好食,52蚊就足足有3塊,黎到個陣仲係漲卜卜熱辣辣。奶茶方面個茶底就係正宗泰式奶茶味,珍珠就有少少失色,無咩甜味,奶蓋方面都好正!好creamy,下次經開應該都會買杯takeaway🤣不過咖哩方面我記麻麻地,呢個咖哩口味唔係太岩我,硬係有種唔知咩國家(印度?)既咖哩味咁,不過同行朋友就好岩個種味用咗黎送飯食

總結:推薦,味道好,位置方便,服務好,值得一試!(建議book定枱先)
2022-06-16
泰式珍珠奶茶奶蓋