2016-05-02 310 浏览
之前見到fb有介紹長洲開左間新野已經好想去試下!次次去長洲都係食魚蛋薯塔個d悶呀--今次五一假期帶埋2小狗一齊去長洲行下,順便食下野!主要真係想去呢間試下唔知係咪比較難搵 所以唔算太多人仲有位!!見到店內裝修幾有心思加分靜靜地坐底食下野真係幾舒服唔洗同人逼由於有小狗不能坐到店內哈哈所以只能坐外面好彩天氣仲係比較涼由於掃街咁食左好多野所以都無叫太多野食今次特等黎就係想試下個香煎芒果糯米飯但點知自己無睇清楚叫左普通芒果糯米飯我以為只係得一款原來係有煎同唔煎架叫錯左!下次要再試雜果賓治跟食物叫加$16?唔係好記得個碗好有特色幾靚飲品味道不過不失但個芒果糯米飯係幾好食椰汁可以多d會更好食之後再加左個香蕉pancake好好食啊可能個人本身都幾鍾意食香蕉所以覺得可以再多d香蕉同朱古力醬下次會留肚去再試下海南雞飯又唔洗同人逼價錢真係好合理架!3樣野都係$6x蚊好抵食下次去長洲一定會再去!
之前見到fb有介紹長洲開左間新野
已經好想去試下!
次次去長洲都係食魚蛋薯塔個d

叫左普通芒果糯米飯
我以為只係得一款
原來係有煎同唔煎架
叫錯左!下次要再試
雜果賓治跟食物叫加$16?
唔係好記得
下次會留肚去再試下海南雞飯

又唔洗同人逼
價錢真係好合理架!3樣野都係$6x蚊
好抵食
下次去長洲一定會再去!

2016-05-01
芒果糯米飯
香蕉pancake
2016-03-27 385 浏览
前幾星期在網上發現這家小店,發現竟然有我最愛的泰菜-水門雞飯!於是就馬上來長洲試試到底什麼來頭!雖然店內坐位不多,而且空氣不算流通,然而,其裝修卻別樹一格,復古味濃之餘,亦帶點泰國街頭風味!到點餐時,因店內只有一個店員,恰巧那段時間人流比較多,等候時間長一點,不過也是可以接受。說到店員,不得不提,服務態度好到不得了,禮貌好的確為這小店加了很多分!點了英式伯爵茶和蜜糖雲尼拿茶,我比較喜歡蜜糖雲尼拿味,味道比較香甜,甜度剛到恰處不帶膩!而且茶還可以無限添飲。 這個手撕海南雞飯($35) 我認為是泰國俗稱的水門雞飯,打從小編從泰國返港後都未曾現香港有「水門雞飯」提供的食肆,能夠在香港再吃到跟泰國一樣的風味真是感動流涕呀!我這一趟果然沒有白廢,誠意推介好味飯!不過原本是有湯附隨的,可惜賣光沒有機會試,以我所知,湯和飯配合,味道會更佳。另外,小編亦點了Pad Thai($32),味道比平時的泰式炒金邊粉辣一點,但略嫌食物溫度不足,味道不過不失。最後當然不少得甜品,有芒果煎糯米飯($35),第一次吃「煎」的糯米飯,黏牙得來又帶點脆,覺挺趣緻。下次有機會一定會再來吃雞飯(希望可以有湯附隨)!

下次有機會一定會再來吃雞飯(希望可以有湯附隨)!
2016-02-27
2016-03-26 298 浏览
👧 我帶你去青樓👦 下?青樓不是不是,青流是也。長洲除了大大魚蛋、紅豆餅等經典小吃外,開了一間很特色的小店。小店是吃泰國茶的,食物種類不算多。 我們點了青 流 手 撕 海 南 雞 飯 $35飯的份量不多,女孩子吃一個差不多,男孩子可能會有點不夠吧。雞飯會跟小小酸辣汁,和飯撈在一起吃很好吃,雞不會太老,都幾嫩。 另外我們點了香 煎 芒 果 糯 米 飯普通糯米飯吃得多,煎的還是的一次。糯米飯會等得比較耐,可能因為要慢慢煎的關係吧。糯米飯配上椰汁外層煎到脆卜卜中間帶有煙煙韌韌,口感確一流。和同朋友share作為飯後甜品是個不錯的選擇除左糯米飯外 還有金邊粉、泰式pancake和熱狗等等啊~
👧 我帶你去青樓

👦 下?青樓

不是不是,青流是也。

我們點了青 流 手 撕 海 南 雞 飯 $35

另外我們點了香 煎 芒 果 糯 米 飯

除左糯米飯外 還有金邊粉、泰式pancake和熱狗等等啊~

2016-02-27 584 浏览
難得GOGO放星期六,約左一齊去長洲行下同奴食,好耐冇去過長洲,多了不少新美食呢,今次第一站是去呢間餐廳,主打泰國街頭小食,我就係為左個香蕉PANCAKE而來。小小的店子,裝潢甚有特色,以深藍綠色為主調,牆上貼了不少經典名星海報及黑膠唱片,磁磚地板,汽油桶造型的枱椅,帶點異國懷舊味道。餐廳裡有賣夏威夷恤衫及飾物等,襯晒沙灘用呀。餐廳的menu就在這個黑板上,食物不算太多選擇,可能是新店的關係。士多啤梨茶,跟食品價$10,十分精緻的茶具呢。茶包來的。透明的紅色,杯內有士多啤梨肉,賣相不俗,但其實冇乜味道,茶味都好淡。青流蘋果特飲,跟食品價$29用的是泰國銀杯,賣相甚有泰國風呀。有清新的蘋果香氣同少少酒味,加上雜果,完全感受到清涼爽,夏天飲必正呀。PAD THAI,$32,小小的一碟,份量不多,但個人幾喜歡咁樣,因為可留肚食甜品,泰式炒金邊粉,有花生碎、炒蛋、芽菜、蝦及蔥等好多配料,砂糖及辣椒粉,先用來攪勻食的,味道酸酸甜甜少少辣,好醒胃呀。香蕉PANCAKE,$22,因情意結之下想試XD,因之前去蘇梅食過好好味,而加想回味呀,班戟皮口感軟腍,香蕉份量適中,但不夠香,如果多點朱古力醬會更好
餐廳裡有賣夏威夷恤衫及飾物等,襯晒沙灘用呀。
士多啤梨茶,跟食品價$10,十分精緻的茶具呢。
茶包來的。
香蕉PANCAKE,$22,因情意結之下想試XD,因之前去蘇梅食過好好味,而加想回味呀,班戟皮口感軟腍,香蕉份量適中,但不夠香,如果多點朱古力醬會更好,都值得一試呀。

有特色的店子,感覺RELAX,食物水準平均,飲品有好有麻麻地,服務態度不俗,下次會再去呀。

環境方面,室內太焗,只有三數張枱仔。所以移師到室外進餐。侍應態度良好。士多啤梨茶,送都唔會再飲,聞落是化學香氛味,飲落就淡然無味,勉強飲左幾啖,成壺都放棄左。雖然個壺真係好靚,但金玉其外,敗絮其中。嘥哂個咁靚既壺至於煎糯米飯,本來慕其名而來,一黎到,有造型架喎!係心型的糯米飯,賣相不錯,飯上面鋪上椰絲。可惜一嚐,好似食緊煲仔飯啲飯焦咁,太乾太硬,寧願食返軟糯糯每一粒都被椰汁包圍住的糯米飯好過。香蕉pancake,沒有驚喜,但都好食既。海南雞飯,飯有驚喜,幾好食,嫌手撕雞太少,但手撕都有誠意既。反而個個胡淑冬瓜湯好好飲!!
士多啤梨茶,送都唔會再飲,聞落是化學香氛味,飲落就淡然無味
,勉強飲左幾啖,成壺都放棄左
。雖然個壺真係好靚,但金玉其外,敗絮其中。嘥哂個咁靚既壺

,太乾太硬,寧願食返軟糯糯每一粒都被椰汁包圍住的糯米飯好過

香蕉pancake,沒有驚喜,但都好食既。

反而個個胡淑冬瓜湯好好飲
海南雞飯
香蕉 pancake
海南雞飯
2016-01-17 365 浏览
每次黎長洲晚餐一定會食海鮮,因為平靚正。今次反傳統食泰式美食,入到餐廳已經被裝潢同價錢吸引,毫不留情點曬所有野食。手撕海南雞飯好美味 ($30) 飯粒分明、有咬口。再追加!另送冬瓜胡椒湯 芒果煎糯米飯真係值得一試,估唔到咁好味又創新。($32) 香蕉班㦸賣相都流晒口水,新鮮熱辣。($32) 呢間餐廳充滿亮點,年輕老闆又靚仔,下次會再幫襯
每次黎長洲晚餐一定會食海鮮,因為平靚正。

手撕海南雞飯好美味 ($30) 飯粒分明、有咬口。再追加!
另送冬瓜胡椒湯
手撕海南雞飯

芒果煎糯米飯真係值得一試,估唔到咁好味又創新。($32)
芒果煎糯米飯

香蕉班㦸賣相都流晒口水,新鮮熱辣。($32)
香蕉班㦸

呢間餐廳充滿亮點,年輕老闆又靚仔,下次會再幫襯
手撕海南雞飯
芒果煎糯米飯
香蕉班㦸
  • 青流特飲
2016-01-17 253 浏览
無意中經過間有格調泰國餐,被它店內的音樂吸引,便決定跟朋友一試。店舖雖小,卻有分室外和室內,方便了我們有帶狗的朋友。食物雖然選擇不多但很好吃,我們點了pad Thai($28),海南雞($30)飯和芒果煎糯米飯($32)和飲品。海南雞的雞肉很入味,配上胡椒冬瓜湯分量剛剛好。而Pad Thai有沙糖和辣椒粉在旁味道正宗。最後有他們自家創的芒果煎糯米飯,超好吃!希望下次來有多點菜式😊
pad  thai
芒果煎糥米飯