2006-05-31 14 浏览
今晚本人打算跟家人一同六人到霸王山莊食晚飯,以慶祝爸爸媽媽既結婚周年紀念。本人早已兩日前訂了六時半既,所以我們約六時十五分左右便到達目的地。到達後,接待員便安排了一張六人給我們,但由於此正是冷氣風口位之下,而本人父母並受不住位子正受冷氣吹著,而且當時只有半場坐滿,所以我們一家要求轉換另一張。但他們以沒有其他六人為理由而拒絕給我們換,不過就本人所見,起碼有兩張是可供我們選擇,但佢地回應我們....那些已給其他人訂了,並堅拒不給我們換....直至他們一位似部長級既人走埋黎,起初,我們都係心平氣和地理論,而且我們以為部長級既人會知咩叫做以客為先,但佢俾我地既反應係.....無,而且更加強硬。最後,直至本人問一句"我地所訂既同人地訂果D係咪有分別?" .....之後.....勢估唔到果位部長竟然答: "係" ......估唔到今時今日咁有名既餐廳竟然仲會有態度如此惡劣既侍應同部長....唉....仲枉本人冒名而來.......本人為免留係果度吃一肚氣既飯,所以決定坐都唔坐而走....特此奉勸各位,如果有心吃一間服務態度好少少既餐廳,就千祈唔好揀呢間啦~~

估唔到今時今日咁有名既餐廳竟然仲會有態度如此惡劣既侍應部長....唉....仲枉本人冒名而來.......本人為免留係果度吃一肚氣既飯,所以決定坐都唔坐而走....

2006-05-31 19 浏览
2005年8月26日這間分店已開了一陣子,在尖沙咀時已經去過數次,既然在這兒開了分店,當然要來試試廚子的水準去到那裡.宋嫂魚羹:名字就聽得多,品嚐反而是第一次,這裡可以叫一客真好,不過我喝了一口就皺起眉頭來,不過它的味道不好,而是湯內放了我最討厭的芫茜......酸辣湯:因為喝不了那魚羹,所以和大人對換了,喝前也很怕它會很辣,喝了幾口後也不覺得辣,湯的濃淡度適中,材料也算多.蟹粉小籠包:十多元兩個,絕對不是價格貨,若然真的有蟹粉就平到笑,包的湯汁很豐富,咬了一小口啜乾湯汁後,就整個放入口,蟹味幾乎嚐不到,但湯汁的鮮味可補不足.乾煸四季豆:油分不算太多,四季豆的臭青味盡去,火侯處理得頗好,豆豆軟硬度很恰當,口感保存得很好.雞絲粉皮:醬汁都幾香濃,雞肉略鞋,不過粉皮就好滑.鎮江肴肉:每次惠顧京川滬食店,九成也會叫這個,入口時是冰凍得來有少許硬,當豬皮凍在口水溶化時,混和鎮江香醋的酸,感覺良好.豆沙鍋餅:和坊間的沒什麼大分別,過人之處是面層鋪滿了白芝麻,令香甜的它多了一份香口醉雞vs菜飯:我和大人吃飽了,不過要買外賣回家,這是分開的菜式,醉雞的酒味後香濃,但不會像其他食店般,帶有苦味,菜飯不
2005年8月26日

雞絲粉皮:醬汁都幾香濃,雞肉略鞋,不過粉皮就好滑.
醉雞vs菜飯:我和大人吃飽了,不過要買外賣回家,這是分開的菜式,醉雞的酒味後香濃,但不會像其他食店般,帶有苦味,菜飯不過不失.
總括來說,這裡的水準和老尖那店差不多,開得那麼近,未來的日子,翻兜的機會極高.
2006-05-23 5 浏览
上星期五食,好味,但宵夜時段食仍覺得幾貴,因為d o野食細碟。醉轉彎最抵,好重手的酒。另叫了牛肉健康麵,但麵麵唔係幾好味呢。棒棒雞絲粉皮食唔出同一般雞絲粉皮有咩分別。翡翠餃就幾得,好香梅菜味。小籠包okay,話晒得獎的。
醉轉彎最抵,好重手的酒。
另叫了牛肉健康麵,但麵麵唔係幾好味呢。
棒棒雞絲粉皮食唔出同一般雞絲粉皮有咩分別。
翡翠餃就幾得,好香梅菜味。
小籠包okay,話晒得獎的。
2006-05-16 4 浏览
母親節那天我帶著媽媽,仔女一家五口來食飯,聽人講就聽得多呢間餐廳經常要排隊,但真係估唔到7點鐘已經人山人海!眼見門口果個知客妹妹比好多人圍住,都唔好意思去追問叫飛叫到我地未,只係問佢拿左本menu睇睇,不過o係咁忙既時間佢仲可以o甘有禮貌同笑容回應我~都覺得呢間餐廳d員工都幾好!等左差唔多一個鐘終於有位喇!佢地安排左我地坐一張長卡位!坐5個人剛剛好,唔算太迫!我地冇叫到母親節套餐,選擇散叫~松子黃魚~味道ok~!小籠包~果真好食~皮十分薄汁很多!有湯的蟹粉小籠包~味道麻麻,d蟹粉好"聲"!雞絲粉皮~d麻醬"結"左d,都係翡翠拉麵好食d~!火腿津白~雲吞雞~味道ok~!小圓啼~蚊得好林既一隻豬手,好好味~d汁o岩o岩好唔會太"結"!菜飯~可能d師父太趕時間,d米生的~之後有個經理話換過2煲比我地!d服務態度都ok!見個肥經理都好有歉意!等左4個字到煲飯仲未到,個部長就行過黎同我地講菜飯會等耐少少~過左一陣菜飯就到左喇!之後仲問我地呢2煲新既o唔ok~!幾好丫呢間餐廳d員工服務態度!整體黎講我地一家五口都食得幾開心,媽媽同老婆又有花收!
眼見門口果個知客妹妹比好多人圍住,都唔好意思去追問
我地冇叫到母親節套餐,選擇散叫~
松子黃魚~味道ok~!
小籠包~果真好食~皮十分薄汁很多!
有湯的蟹粉小籠包~味道麻麻,d蟹粉好"聲"!
雞絲粉皮~d麻醬"結"左d,都係翡翠拉麵好食d~!
火腿津白~雲吞雞~味道ok~!

整體黎講我地一家五口都食得幾開心,媽媽同老婆又有
花收!
2006-05-15 8 浏览
昨日母親節同d仔女去食飯, 明知會好多人而且又要等齊仔女, 所以成10點至上去食.一坐底, 已經有個侍應俾左支康乃馨我, 好周到, 胃口都好d. 我地叫左個套餐, 圍起唔駛100元一位, 好抵食!同埋咁夜都仲好多人, 真係估唔到.
同埋咁夜都仲好多人, 真係估唔到.
2006-05-07 26 浏览
昨天跟屋企人去了哩間聞名已久的地方預先慶祝母親節.7點未夠已經要等位.當中等位的人群中有的已經訂好位,但因為餐廳要求齊人先會先安排入座,所以就算訂左位都要等到人齊佢地先會俾枱你.所以都令到d客人幾勞氣.環境都算坐得舒服唯一令我覺得唔得的是因為樓底太矮,所以嘈得好緊要.令到我地一家人一食完就要急急腳走.可能下次去要係d唔好咁旺場的時間去.覺得好味的是小籠包,皮夠薄,不過唔係好夠熱.霸王炒飯好鹹.醉雞一般都係中環花滿樓好味d.而且價錢唔算便d野又細碟.
而且價錢唔算便d野又細碟.

2006-05-05 18 浏览
聽朋友講荃灣新開一間京川菜館--霸王山莊,今天放假特意與太太試試看.但去到已見排哂長龍(7點半),本來捻住唔食,但接待員親切的態度及懶洋洋的性格令我坐下來等了一會.入座了,眼見員工們都很忙,也不好意思要求招呼,但在這車水馬龍中亦有侍應特意上前服務及開茶等,這點值得一讚.這裡的氣氛有點緊湊,但員工們都面帶笑容,由其是沒空的經理們.看過了菜牌,點了---小籠包:皮真的很薄,好多湯水,熱烘烘,味道亦不俗! 松子桂花魚:酸甜汁香,桂花魚亦很新鮮,但稍酸了一點,以及太多粉,少魚肉. 擔擔面:麻醬味十分香,面條十分細滑,可惜味香卻不太濃郁. 草莓桂花糕:這甜點我的太太十分喜歡,因為它不會太甜且有著桂花及草莓的鮮味,聽經理說母親節套餐有新推出的蜜桃桂花糕,吸引了太太了! 還有這兒的二十元飲料,買一送一,更有低糖選擇,我也點了兩杯,惜飲料不夠凍.是次光顧有得有失,得的是在等侯,進餐都感受到樂.失的是等侯超過十五分鐘多,流失了不少時間.但定會再度光顧及介紹親友.
2006-05-03 6 浏览
17:15在荃灣地鐵站,雞咁腳走去霸王山莊趕食佢既尾班下午茶。去到問個侍應仲有冇下午茶食,答案是正面的。裝修好簡潔,顏色配搭得宜,加上又寬又長的卡位,好舒服。再看其他的座位,有綠色配合啡色的椅子,以及頗有taste的餐具,印象分攞晒。因為時間既關係,瞄一瞄下午茶的餐牌便急不及待去點菜。著名的小籠包、鍋貼、蘿蔔絲酥餅、上海排骨麵和咸菜胡椒豬肚湯,應有盡有。相信是即叫即制,落單後都得了一段小時間。但一下子,就有四樣菜一齊送到。小籠包名副其實係皮簿餡靚,而且多汁,比很多大酒店的還要好。鍋貼亦毫不遜色,很好味,同埋個底煎得幾脆。仲有蘿蔔絲酥餅,好鬆化,又足料,但感覺有點似在吃笑口酥。上海排骨麵算幾好味,略嫌豬排唔夠多,和那條算是伴碟的菜較為馬虎。最後來的咸菜胡椒豬肚湯,賣相似樣,起碼給我感覺是乾淨的,另外胡椒味幾重,豬肚好爽,我挺鐘意。侍應個個笑臉迎人,服務都幾殷勤。一揚手就有人來serve,收碟時更不時聽到"唔好意思"或是"多謝"等字眼,做得好稱職。本人亦有拜訪過這裡的洗手間,想唔到連洗手間都是如此的衛生,更有點裝修,確實令我有點驚喜。

2006-04-30 19 浏览
我和朋友於2006年4月28日晚上,與朋友到荃灣大河道登發大厦 2樓「霸王山莊」吃晚飯,由於我朋友很喜歡吃她們很馳名的「花彫醉雞」,我們是專程去這間餐廳吃飯的。當我們到達商場地下,餐廳的服務員極力向我們推介餐廳的食物,而其中一個推介餐牌印有「花彫醉雞」,當時我的朋友指著餐牌,很開心說有「花彫醉雞」,而當時服務員沒有向我們提及此款醉雞現在沒有發售。我們到達餐廳,隨即點「花彫醉雞」,怎料負責帶位的那位waitress回應:「宜家無花彫醉雞!」由於當時每張餐桌上都有推介「花彫醉雞」的餐牌,我善意地提出意見地說:「即然無得賣,我建議你們不要放這款餐牌,或應在上面註明暫沒有發售的字眼,向顧客說明...」但她竟大條道理地說:「我們d 醉雞係即用花彫酒及秘製汁整的,宜家無哂,所以先至無得賣」態度極不友善和表現不耐煩,令我和我的朋友為之十分氣結。至於食物都尚算ok既, 部份員工服務態度就需要改善。

至於食物都尚算ok既, 部份員工服務態度就需要改善。

2006-04-27 8 浏览
荃灣區的食肆一係就大眾化, 一係就酒樓為主. 好似呢間新式上海菜的, 算是第一間.通常d人食上海菜一定食小籠包, 但我就不喜歡點心喇, 好彩餐牌上的選擇很多.其實我最鍾意星期頭黎食晚飯, 因人少D, 坐得舒服. 裝修雅潔, 可以同朋友眾下, 心情都好D.

2006-04-27 8 浏览
同同事試呢間, 揀左四人餐, 有點心,冷盤, 菜, 燒餅配菜, 飯等, 好多野食同幾好味. 最重要係坐得舒服價錢合理, 向荃灣區中午係好難得既.
2006-04-24 16 浏览
我兩個人去到,侍應稱當晚唔算太旺, 故我只咗等5分鐘,就可以入座, 兩個人叫咗 1籠小籠包, 酸辣湯, 什菜炒年糕, 醉雞, 雞絲粉皮. 小籠包算是最好味既一項,有汁,皮薄. 但其餘食品都唔掂, 酸辣湯夠料但係味道好淡, 唔酸唔辣仲有隻小飛飛係入面, 炒年糕又係好似唔記得落鹽咁,無咩味道,叫個經理俾d豆瓣醬,佢竟然叫我同枱上面既辣椒油!!!大哥唔好玩啦! 加落去咪咩味道都錯晒啦,仲點食呀! 醉雞, 唔算太差, 起咗骨, 不過我覺得酒味過濃, 同除咗酒味就咩味都無!! 味道方面唔合格, 好彩起咗骨補番d 分! 至於雞絲粉皮呢,如果各下好鐘意食粉皮的話,就啱晒你啦!因為粉皮多過雞絲同青瓜絲! 死咪?服務方面, 就更奇怪,等位嗰時,個侍應仲話今日唔旺,成晚都無人加茶,埋單時同佢講笑問佢,今日真係旺? 佢仲話一d 都唔旺!嘩.. 咁平時如果真係旺的話, 咪所以客人都無茶飲都得啦!
2006-04-20 10 浏览
到下午茶時間...點了小籠包同牛肉面.小籠包真的名不虛傳一到台己經見到內裏有一層汁皮十分薄汁很多...正正正...牛肉面反而普通.計埋加一及tips $26.00
到下午茶時間...
點了小籠包同牛肉面.
小籠包真的名不虛傳
一到台己經見到內裏有一層汁
皮十分薄汁很多...正正正...
牛肉面反而普通.
計埋加一及tips $26.00
2006-04-12 5 浏览
1. 醉雞--- 必食, 好重酒味, 雞又滑, 正~2. 小籠包--- ok, 0的肉再鮮0的會更好, 金記好似好d3. 蟹粉小籠包--- $1 promote 都可以食下, 因為佢唔夠蟹粉, 麻麻地, 十幾蚊一粒不如去鴻星(一定好食好多)4. 灌湯蟹粉小籠包--- 有個好細的candle 燒住, 一點都整唔熱, 裝飾似d, 係癈, waitress 都知係癈, 佢叫你快0的食左佢先食其他野, 跟住佢立即收左個candle5. 紅油炒手--- 個汁超正, 皮好滑6. 松子桂花魚--- 太多炸粉, 無什麼肉7. 杭州炒年糕--- ok, 幾好8. 酸辣湯--- 太辣, 如果多雞紅會好好多, 幾次都用爛爛地的大湯碗上, 有次無蓋, 用左大碟反轉蓋住p.s. -唔搭台的話, 基本上環境係幾舒服-只有經理係超有禮貌, 其他waiter/waitress 都係黑黑地面
1. 醉雞--- 必食, 好重酒味, 雞又滑, 正~
5. 紅油炒手--- 個汁超正, 皮好滑
6. 松子桂花魚--- 太多炸粉, 無什麼肉
7. 杭州炒年糕--- ok, 幾好

p.s.
-唔搭台的話, 基本上環境係幾舒服
2006-03-27 9 浏览
小籠包同砂鍋雲吞雞我覺得好好食....lee度食晚飯一定要訂枱...因為好多人....