2017-04-01 678 浏览
本身不算一個拉麵迷,但近年香港冒起了不少很吸引的拉麵店,霸嗎拉麵  是我第一位最想試的。之前就有朋友介紹過我,最近又有同事提起,的起心肝約定好友這一晚要來吃!霸嗎 就在登龍街,門面是很實在的日本風格。辛辣炙燒豚肉味玉拉麵 ( Karatama-Uma)光是 [ 最強惹味香辣拉麵!]  已經很吸引了。叫了 小辣,平時怕太辣的人也是可以試試,因為辣味適中之餘還很惹味麵質彈牙,湯比較 「杰」,沾在拉麵上,每一口都可以吃到香濃的湯底。重點是 叉燒 質感厚滑,肥瘦的部份分佈得平均。基本上每吃一口都很讚嘆!當然了,絕對沒有那種羶味!旁邊也有調味粉,隨你喜歡的增加辛辣感。豬骨豚肉紫菜玉子拉麵 (NoriTama-uma)選擇了走葱看到味筍就很開心雖然只是配料,但卻扮演著重要的角色。湯底固然是一碗拉麵的靈魂,這裡的豚肉也真是很出色。除了夠厚大, 鹹度也是調教得剛剛好!味玉不過不失,面質不會煮得太淋,這點我很滿意。真的是大滿足!雖然門前有人排隊,但等待的時間卻是很短。看到店員很有效率之外,店內的設計空間很巧妙,地方不大卻有很多座位又不會感覺擠逼。除了味道高質,店員服務很貼心,很有耐性。終於明白朋友推薦的
本身不算一個拉麵迷,

但近年香港冒起了不少很吸引的拉麵店,

霸嗎拉麵  是我第一位最想試的。

之前就有朋友介紹過我,

最近又有同事提起,

的起心肝約定好友這一晚要來吃!

霸嗎 就在登龍街,

門面是很實在的日本風格。
辛辣炙燒豚肉味玉拉麵 ( Karatama-Uma)

光是 [ 最強惹味香辣拉麵!]  已經很吸引了。
辛辣炙燒豚肉味玉拉麵
叫了 小辣,

平時怕太辣的人也是可以試試,

因為辣味適中之餘還很惹味

麵質彈牙,

湯比較 「杰」,沾在拉麵上,

每一口都可以吃到香濃的湯底。

重點是 叉燒

質感厚滑,

肥瘦的部份分佈得平均。

基本上每吃一口都很讚嘆!

當然了,絕對沒有那種羶味!
旁邊也有調味粉,

隨你喜歡的增加辛辣感。
豬骨豚肉紫菜玉子拉麵
豬骨豚肉紫菜玉子拉麵 (NoriTama-uma)

選擇了走葱

看到味筍就很開心

雖然只是配料,

但卻扮演著重要的角色。

湯底固然是一碗拉麵的靈魂,

這裡的豚肉也真是很出色。

除了夠厚大, 鹹度也是調教得剛剛好!

味玉不過不失,

面質不會煮得太淋,

這點我很滿意。
真的是大滿足!
雖然門前有人排隊,
但等待的時間卻是很短。

看到店員很有效率之外,

店內的設計空間很巧妙,

地方不大卻有很多座位又不會感覺擠逼。
除了味道高質,

店員服務很貼心,很有耐性。

終於明白朋友推薦的原因了
辛辣炙燒豚肉味玉拉麵
豬骨豚肉紫菜玉子拉麵
2017-03-30 95 浏览
基本上如果得我一個人食晚餐的話,拉麵真係我既首選之一😆因爲唔洗諗叫咩餸,一碗過就搞掂👍🏼正!加上食完會有一種好滿足好幸福既感覺🤤今次就試下期待已久嘅霸嗎拉麵,因為我有好多朋友既評價都唔錯😛所以我都幾期待😎灸燒豚肉味玉拉麵-HKD88$湯底係豬骨湯底,濃郁度足夠,不過可惜香度不足😕,沒有令人一上枱就覺得很肚餓的感覺🤔麵係曲麵,硬度我選擇了「硬」,我大約影了三分鐘相依然有彈性,唔錯👍🏼叉燒🍖係令人最驚喜嘅地方,燒得夠軟身,味玉🥚流心度也剛剛好,比較不滿意既地方係麵既份量比較細,同樣既價錢,我諗我會食「三田製麵廠🍜」🙈

灸燒豚肉味玉拉麵-HKD88$
2017-01-11
  • 炙燒豚肉味玉拉麵
2017-03-29 131 浏览
登龍街一直都是是飲食街,記錄著香港飲食潮流及食肆的興衰。如豚王小舖變大舖,Jamie's Italian 毎況愈下長龍不再,而哪霸拉麵則在尖沙咀開分店。今次經過,決定一試。點的是辣的豬骨湯拉麵。賣相是不錯的。先喝一點湯,可以說是平平無奇,由味道,溫度,濃度沒有一樣有吸引之處。我叫的是中辣,但一點都不辣。再說那塊义焼,有燒過的跡像,這應該是很香口的,但我咬的第一口,第一感覺是凍的,即义燒是一早準備好的,十分沒趣。難有機會再有下次。
點的是辣的豬骨湯拉麵。
難有機會再有下次。
2017-03-12
2017-03-27 81 浏览
本人真係幾喜歡日本嘢,壽司同拉麵都係心水食物,好似今次就去試下霸嗎拉麵!嚟自廣島嘅佢好唔好味呢?一入到去,就感覺到佢裝修得幾舒服,用層板分隔開唔同枱嘅食客,就算坐對面都唔駛對住人口面咁一齊食,幾貼心!打開menu,有白湯拉麵、仲有期間限定嘅撈麵,不過撈麵好似太港式,所以都係試佢專登整一大張海報嚟推介嘅「最強惹味香辣拉麵」($93)啦!同埋成個星期都慳住食,決定對自己好啲,叫埋個炸雞小食同埋雪糕!麵方面,如果唔夠熱嘅拉麵我一定畀嬲嬲佢,不過呢到嘅麵夠哂熱度,讚!麵身係幼麵,係日本先食到嗰種麵質,咬落幾彈牙。湯底幾香濃,我叫咗小辣,個人認為好夾個麵,不過就可以再辣少少!食得辣嘅朋友可以叫中辣!至於不可或缺嘅叉燒呢,真係好大塊!厚度又有返咁上下,正!溏心蛋水準就合格啦,都算入味嘅,不過質感可以再好啲!整體嚟講主打嘅麵麵係出色嘅,個麵好好質地,而個湯亦夠味夠熱,直情飲咗大半碗XD香辣拉麵 ($93)不過佢嘅小食同埋甜品都一樣出色,好似個唐揚炸雞($35)就非常熱辣辣,上枱一陣我先開始食,一眼睇落去似乎唔熱,一咬開立即噴煙!表現出佢即製之餘,雞肉都幾滑,而且炸粉嘅調味都做得好好,唔咸而且好惹味!
香辣拉麵 ($93)
不過佢嘅小食同埋甜品都一樣出色,好似個唐揚炸雞($35)就非常熱辣辣,上枱一陣我先開始食,一眼睇落去似乎唔熱,一咬開立即噴煙!表現出佢即製之餘,雞肉都幾滑,而且炸粉嘅調味都做得好好,唔咸而且好惹味!推薦!至於抹茶雪糕($28)就真係禾稈冚珍珠喇,張紙就只係寫抹茶雪糕,上枱先知唔止雪糕,仲配埋紅豆醬,個醬唔太甜而且好多紅豆,而雪糕嘅抹茶味都好香濃,配埋真係一絕!所以話,呢到啲嘢食真係凍熱都一樣出色呀!
唐揚炸雞($35)
抹茶雪糕($28)
2017-03-23
  • 抹茶雪糕
  • 炸雞
  • 拉麵
2017-03-27 684 浏览
要晌銅鑼灣食拉麵,十居其九都會去登龍街,嗰到成條街有好多間拉麵店:豚王、金田家、三田製麵所等,不過今次同友人以上幾間麵唔揀,選擇咗呢間廣島霸嗎拉麵。我地嚟到時都已經9點,好彩早一步入到,隔一陣出面都已經要排隊...安頓好後即時睇下餐牌,除咗平時大家食開嘅豬骨湯底拉麵,見呢間有雞湯底拉麵,之前都未試過,所以今次決定作新嘗試雞叉燒味玉雞白湯拉麵一嚟到,感覺個湯底比平時嘅顏色較淡,怕唔夠味,不過食落味道仍舊好濃,而湯底亦唔係好油膩,忍唔住一路吃麵一路飲,另外個雞叉燒幾特別,有叉燒厚道,但事實上蒜香雞煎得唔錯,配搭埋湯底都幾夾。至於個麵睇落喺佢地自己counter 到自己整,個麵質幾特別,睇落有啲似米線,但堅韌度一啲都唔同,都算係佢地其中一個賣點另外亦叫咗個羽根燒餃子,餃子個網底非常薄而脆,而餃子個皮好薄,餡料都算多,一口食落滿滿的,很滿足另外叫咗個蘋果梳打做嘢飲,如果大家日後嚟到,或者晌超市見得,不妨要買嚟飲,真係非常好飲,令我都特登記低個招牌吃後大家都好滿意,餃子同拉麵都令人驚喜,實在係最佳配搭....(同埋呢間麵店唔洗加一呀,感覺更加抵)
2017-03-23
2017-03-24 131 浏览
上星期lunch hour,決定去登龍街食飯,知道係尖沙咀嘅霸嗎拉麵開左係到,決定一試!點左1個沙拉炸雞同辛辣炙豚肉味玉拉麵。麵質我揀嘅係偏硬,佢都煮得好合乎我要求但隻蛋有D過熟,上枱時浸係湯到,我已經即刻撈起,都已經變左熟蛋**比佢memu張相仲要熟叉燒好厚,肥瘦我認為適中,不過食到一半有好濃嘅豬羶味...唔太喜歡。炸雞嘅炸粉有D厚,而且極油,唔係沙律醬嘅油,係炸雞油,好漏,食左1舊已經唔想食。好失望,唔會翻頭。

麵質我揀嘅係偏硬,佢都煮得好合乎我要求

好失望,唔會翻頭。
2017-03-11
2017-03-20 135 浏览
湯頭又濃又杰又冇味,是一點咸味和豚肉鮮味也沒有不會再去這店號稱廣島規模最大的拉麵連鎖店,有著「最強濃厚豚骨No.1湯底」,更說是由廣島總店派出總廚駐店指導。一般人可能會被這些口號嚇到要跪拜,但其實稍為認識拉麵的人就知這些宣傳多數名過於實,例如,真的是「信你一成,雙目失明」。豚肉方面,大大塊,賣相都幾吸引,不過都係偏肥偏鹹及肉質比較老,似已煮了一段時間。10分滿分,呢碗拉麵得3分左右。最好味應該係隻蛋,糖心嘅。
湯頭又濃又杰又冇味,是一點咸味和豚肉鮮味也沒有
不會再去

灸燒豚肉玉拉麵
2017-03-19
2017-03-19 119 浏览
登龍近年有翻天覆地的變化,要食拉麵的話,呢條街就已經有3-4個選擇。今次揀左霸嗎拉麵,以為會係一個驚喜,點知極度失望。拉麵質素非常一般,湯底仲有啲腥唔新鮮,總之一啲都唔覺得係日本拉麵應有的水準。希望店舖可以做好品質管理。另外,點左餃子做小食,失望程度同樣爆燈,不試也罷。總之,餐廳想趕上日本拉麵的熱潮,都要確保食品的質素,要知道香港有太多唔同特色的拉麵店,要站得著腳,真係要花點功夫喺食物上,虛有其表不是長久的方法。

另外,點左餃子做小食,失望程度同樣爆燈,不試也罷。

2017-02-19
2017-03-16 97 浏览
同朋友行完街街,見肚餓,誤打誤撞入咗黎食拉麵呢間地道廣島拉麵,環境舒適我叫了辣味雞叉燒拉麵已經叫了小辣,但都幾辣吓但湯底都食得出鮮甜!雞叉燒有兩舊夠曬足料! 又滑又唔多脂肪,仲大大舊好正拉麵軟硬道適中正啊!Lunch加十幾蚊有餃子食賣想好得意煎得好香好脆!餃子個餡都好正好香,肉質又滑我覺得呢個幾抵,下次會想試加炸雞!叫了提子梳打酒share!!!都幾多汔!而且唔太甜,食到成身汗飲就最啱因爲夠凍!呢間拉麵真心不錯,下次會想試豬
同朋友行完街街,見肚餓,誤打誤撞入咗黎食拉麵

呢間地道廣島拉麵,環境舒適
辣味雞叉燒
我叫了辣味雞叉燒拉麵
已經叫了小辣,但都幾辣吓

但湯底都食得出鮮甜!

雞叉燒有兩舊夠曬足料! 又滑又唔多脂肪,仲大大舊好正

拉麵軟硬道適中
正啊!
餃子
Lunch加十幾蚊有餃子食

賣想好得意
煎得好香好脆!

餃子個餡都好正好香,肉質又滑
我覺得呢個幾抵,下次會想試加炸雞
提子味梳打酒
叫了提子梳打酒share!!!
都幾多汔!

而且唔太甜,食到成身汗飲就最啱因爲夠凍!

呢間拉麵真心不錯,下次會想試豬
辣味雞叉燒
餃子
提子味梳打酒
2017-03-14 1001 浏览
Bari-uma在日本廣島,有十多間分店,是廣島最大規模的拉麵店。雖然並沒有吃過日本分店,但在香港已經吃過了很多次,整體很不錯,喜歡這裡的原因就是因為這裡的豚肉是非常厚的,跟一般的拉麵店吃到的有所不同。裝修帶有濃厚的日式味道,坐位尚算寬敞,比很多日式拉麵店來得舒適這𥚃主要有2款湯底的拉麵,豬骨湯和雞白湯拉麵,分別也有辣或唔辣的選擇,而且也有兒童餐提供給小朋友。店員更特意推介新加設的期間限定豚角葱油撈麵,本來心思思也想要試,不過最後卻敵不過厚切叉燒的吸引力。炙燒豚肉味玉拉麵$88豚肉拉面的湯頭是豚骨醬油湯底,顏色呈淡啡色的,湯頭以豬骨,雞骨熬超過十小時,並加有醬油在內,增加湯頭層次的味道,但卻不會來得太鹹。湯頭質地較為濃稠,帶有香濃的豬骨味,面層更泛有一層薄薄的豬油,適當的油膩感卻曾添湯汁的香味。就是這塊厚切叉燒最心得我心,叉燒是用上腩肉的部份,有大概1cm 的厚度,肉質肥瘦相間,經過炙燒後的叉燒表面呈焦糖色,燒得既juicy 又焦香,部分的油脂在燒的過程中已溢出,所以吃上口並不會感到過於油膩,但卻有油脂的甘香味。糖心蛋可選擇切開或不切開,個人更喜歡原隻上,蛋黃可以原汁原味保留著。咬一口
炙燒豚肉味玉拉麵$88

糖心蛋可選擇切開或不切開,個人更喜歡原隻上,蛋黃可以原汁原味保留著。咬一口軟綿綿的蛋白,內層的蛋白還是滑溜溜的,濃郁的蛋黃呈流心狀,香味甚濃。煮蛋的時間拿掐得很好。
配料方面有青葱和味筍,味筍很好入口,味道不大,沒有苦澀味。
廣島拉麵的麵條是以細麵為基礎,這𥚃更設有自家工房在店內,麵條每日新鮮製造。
麵的幼度並不會太幼,比一蘭的粗上一度,配上適中硬度的麵條,個人更喜歡這個質感和口感,覺得來得剛剛好。

雞叉燒味玉雞白湯拉麵$88

以雞骨熬製的雞白湯,呈現白色的湯頭,喝一口,帶有鮮甜的雞味,湯頭較為清甜,跟豚骨湯大不同。
鮮甜的雞湯配上口味清淡的雞叉燒來吃,兩者口味配合得很好,更能突顯雞味,顯得相得益彰。
2大片雞叉燒應該是用上腿部的肉,沒有帶有很多脂肪,肉質很鬆軟而且很嫩滑,厚度雖然比不上豚肉,但同樣也切得很厚,上面帶有少許炸蒜粒,很香口。
配料方面則用上青葱和木耳,木耳很夠爽脆,而糖心蛋也是全隻上

沙拉唐揚炸雞$38
熱辣辣的炸雞,外層炸得微脆,內裡香軟嫩滑,配上葱花和沙律醬同食特別惹味
沙律醬很creamy,筆者喜歡蘸上大量沙律醬來吃,如果份量可以多一點就好了。
原來而家有得儲印仔,每儲夠四個便可獲一客食物,食夠12個印仔更有免費拉麵,而今餐已輕易儲到四個,下次便可以免費享有唐揚炸雞呢。
2017-03-07
  • 炙燒豚肉味玉拉麵
  • 雞叉燒味玉雞白湯拉麵
2017-03-13 197 浏览
今日下午茶時間去左食拉麵,見登龍街有好多間唔識揀,最後決定入呢間試下。因為未食過呢間餐廳,所以3個人都係叫最普通呢豚肉醬油拉麵,仲加左份炸雞同煎餃子。豚肉醬油拉麵拉麵口感一般,唔夠爽口。湯方面無豚肉味,偏鹹,拉麵同湯配合得唔係幾好。豚肉方面,大大塊,賣相都幾吸引,不過都係偏鹹。10分滿分,呢碗拉麵得5分左右。最好味應該係隻蛋,糖心嘅。炸雞大大件,不過雞肉唔滑,又唔juicy,不過勝在飽肚。煎餃子無咩特別,一般餃子味道。總括黎講,呢間拉麵店嘅食物味道一般,如果想搵好味嘅拉麵,銅鑼灣有更好嘅選擇。不過呢度勝在大件飽肚。

豚肉醬油拉麵
炸雞
大大件,不過雞肉唔滑,又唔juicy,不過勝在飽肚。

煎餃子
無咩特別,一般餃子味道。

2017-02-28
2017-03-12 142 浏览
在冷风里吹了半个小时 居然等到一碗比味千还难吃的拉面 太失望了 选的鸡叉烧拉面 硬度选的适中硬度 但是面很硬 汤也很油 我可以说豆芽菜比面好吃吗 溏心蛋中规中矩 答应我不要排队吃这家好吗
在冷风里吹了半个小时 居然等到一碗比味千还难吃的拉面
太失望了
溏心蛋中规中矩
答应我不要排队吃这家好吗
2017-03-11 112 浏览
近排食得太多西餐,於是轉下口味,今日決定食日式拉麵。來到銅鑼灣登龍街,日式餐廳林立,左揀下右揀下,同事留意到霸嗎拉麵是自家制麵,感覺幾特別,加上門面吸引,二話不說入去試一試。食客點菜都係用紙剔選,並可選擇麵的硬度,更可少油少葱走葱走荀。午飯時段更可用加$12享用羽根餃子或唐揚炸雞,唔執輸嘅我哋當然分別order 一客餃子及炸雞先來雞义燒味肉雞白湯拉麵,雞肉圓圓地,很似平時食開的日本义燒,咬落肉質鬆軟有雞味。麵質彈牙有嚼勁,掛湯能力一流。湯底是比較特別的雞湯,咸咸地幾清甜有鮮雞味。同事點的是炙燒豚肉味玉拉麵,豚肉望落很厚切,賣相吸引。有點想試這個拉麵,唯有下次再試啦~羽根燒餃子,底部煎得香脆,菜肉比例均分,食完5隻都唔太夠喉。唐揚炸雞,雞肉大大件,沾上檸檬汁更為醒胃。時值午飯時段,越接近1點,就越多上班族來吃拉麵,餐廳內人頭湧湧,能夠在登龍街一帶搶到咁多客源,屹立不倒,完全不失一點霸氣!
近排食得太多西餐,於是轉下口味,今日決定食日式拉麵。

唐揚炸雞,雞肉大大件,沾上檸檬汁更為醒胃。
2017-03-07
2017-03-03 265 浏览
已經係第3次黎 不過今次係去CWB店 今次麵係叫左小辣既雞肉拉 同 中辣既豚肉拉麵 不過朋友覺得中辣都唔辣 而整人覺得小辣都已經好辣 真係人人唔同 炸雞熱時好味 不過一凍左就瑋般般
炸雞熱時好味 不過一凍左就瑋般般
2017-02-27 238 浏览
滿街的拉麵店是登龍街特點?要突圍而出可不容易。食物方面,這間實在不錯,足料,好味,絕對可以和其他拉麵店爭長短。裝修設計正常地很日本化,但擠迫感稍強,店子小小坐多幾位也正常。可惜,服務員粗聲粗氣太無禮,要改善。
午餐