2019-01-31 67 浏览
係尖沙咀行街突然口痕想食拉面之前經過呢頭已經見呢間鋪頭好多人排咁岩6點左右冇咩人就入去食下😆叫左最普通個豬湯拉面雖然冇人等緊但都等左15分鐘左右先有得食我同朋友都覺得一般啦個肉同叉燒個口感好唔同有啲似梅菜扣肉個舊整體而言 我就覺得豚王 一蘭個啲湯底比較岩我地口味多啲🤤🤤
係尖沙咀行街突然口痕想食拉面

個肉同叉燒個口感好唔同
有啲似梅菜扣肉個舊
整體而言 我就覺得豚王 一蘭個啲湯底比較岩我地口味多啲🤤🤤
2019-01-31 69 浏览
這間人龍拉麵店,經過了很多次,但每次見到條人龍就已經放棄,今晚難得看到等候的人不算太多,終於可以一嚐當中的滋味了!我們共點了兩款:1. 極上原隻龍蝦味玉拉麵這款是「期間限定」,所以一定沒有不選的理由吧!龍蝦質感彈牙扎實,份量頗大。湯頭亦非常濃郁,味道有點像櫻花蝦的感覺,非常適合重口味的我🤤2. 炙熱豚肉味肉拉麵食拉麵一定要點classic味道!輕輕燒過的豚肉非常香口,而且厚度十足。不過湯頭可以稀一點。除拉麵以外,我們還點了照燒餃子當小食。餃子的底部非常香脆,而且外皮很薄,配合和風照燒汁,味道恰到好處!這間拉麵店可以按自己的喜好選擇麵條的軟硬,非常貼心。

我們共點了兩款:
1. 極上原隻龍蝦味玉拉麵

2. 炙熱豚肉味肉拉麵

這間拉麵店可以按自己的喜好選擇麵條的軟硬,非常貼心。
2019-01-25
宵夜
2019-01-30 52 浏览
放工後再做完gym,一心打算在假期前席好好享受一下來一份大晚餐,怎料9點多來到尖沙咀這間拉麵還是人山人海的,實在是難以置信!幸好排隊等候時間很短,很快便可以被安排入坐!🤤有備而來的我們點了拉麵店的鎮店之寶!炙燒豚肉海苔味玉拉麵🐷🍜豚肉沒有很油膩的感覺,反而因為下湯前有輕輕燒過更爽口!而用海苔配拉麵就是一直以來我覺得最配的吃法!雞义燒味玉雞白湯拉麵🐣🍜又大又厚的雞肉口感100分,這款「親子丼」拉麵用的雞肉十分有質素,是不太肥但肉質彈牙的雞义燒,百吃不厭!

幸好排隊等候時間很短,很快便可以被安排入坐!🤤

有備而來的我們點了拉麵店的鎮店之寶!
炙燒豚肉海苔味玉拉麵🐷🍜

雞义燒味玉雞白湯拉麵🐣🍜
2019-01-23
宵夜
2019-01-28 66 浏览
炙燒豚肉味玉拉麵👍🏻🍜($88 ,硬麵少油)招牌拉麵,黎到點都要叫一碗,叉燒係燒既,因為算肥,都幾香口。食一至兩塊就夠。湯幾濃郁,不過未去到好味到會掛住既味道。麵係比較幼身,可以掛到多d湯。👍🏻原隻龍蝦味玉拉麵🦞🍜🥢👍🏻($128)只可以話 好足料!湯係好濃郁既,不過我覺得配拉麵都係豬骨湯好d,龍蝦肉都幾鞋,覺得係gimmick 野。羽根燒餃子🥟🥢($35)5件好普通,好小椰菜,唔香。埋單2個人就2百幾蚊。🍜
炙燒豚肉味玉拉麵👍🏻🍜($88 ,硬麵少油)

原隻龍蝦味玉拉麵🦞🍜🥢👍🏻($128)

羽根燒餃子🥟🥢($35)5件
好普通,好小椰菜,唔香。

埋單2個人就2百幾蚊。🍜
2019-01-25 50 浏览
其實之前都食開,早兩日又食完所以喺度講下平時喺度都係食豬骨湯底,今次我特別少少就食下今期流行嘅雞白湯拉麵雞白湯拉麵湯底非常重雞味,而且食落亦都冇豬骨湯底咁油膩,有一浸鮮甜味,另外佢嘅雞叉燒都非常嫩滑本人覺得比普通豬肉叉燒更好味另外叫咗一下辣餃子同朋友share,佢哋都剪到外層好香脆,配上酸酸甜甜嘅餃子汁都好好食另外我朋友叫咗個豚肉石鍋飯,我偷偷地食咗一啖真係覺得有日本嘅味道佢哋嘅豬肉非常juicy,一啖豬肉一啖飯嘅感覺真係好滿足
其實之前都食開,早兩日又食完所以喺度講下

本人覺得比普通豬肉叉燒更好味

佢哋嘅豬肉非常juicy,一啖豬肉一啖飯嘅感覺真係好滿足

2019-01-15 102 浏览
每次經過尖沙咀霸嗎拉麵出面條斜路,都會見到一條長龍在外面排緊。今次有朋自遠方來,一於幾個人去會一會佢啦!嘩,真的不出所料又一條長龍。一坐低見到別人點嘅期間限定,全隻龍蝦🦞拉麵真係個樣都令我垂涎三尺🤤 一於點呢個!朋友就點左豚肉拉麵。一上菜我已經忍不住拿起隻蝦鉗咬啦!其實鉗係有剪開少少的只需輕輕力就咬得開,蝦肉非常結實,絕對是新鮮食材。嗰湯先至正「櫻花蝦豬骨濃蝦湯」,係好濃郁香味,我個人覺得是真材實料,因為飲左好多都唔會好勁渴證明不是靠味精的😂 蝦身一莫就成舊肉抽出來,嘩⋯😍 如果蝦肉不烤咁耐可能會更鮮甜😋 我又忍不住試試朋友個豚肉,真的是不錯的。豚肉好厚身,但煮到好軟熟。温泉蛋不得不提,蛋白不怕熬到軔,一咬內裏蛋黃緩緩流曬入口👍總的來說值得一試
2019-01-11
食物難食!食拉麵湯底唔夠熱請問想點吖?無服務唔緊要,加埋員工個個黑口黑面!食日本餐重衰過茶記..堅係第一次!無冷氣流注汗食“暖“拉麵!真係唔明D人食垃圾都要去排隊!我哋係啱啱唔洗排隊先試吓.絕無下次.劣食
2019-01-13 85 浏览
👉雞叉燒味玉雞白湯拉麵($88)呢碗拉麵個湯底系雞湯 雞湯味道好濃郁👍但唔知系咪因為雞湯關係 就算落單個陣簡左少油都系咁多油☻希望餐廳可以再改善下呢點~拉麵質感我簡左正常 佢款拉麵有啲似上海幼麵 但我個人會比較中意粗麵多啲 如果你都系中意粗面又食呢間 可以試下招牌炙燒豚肉味玉拉麵😌而雞叉燒係好厚都好滑!!😛味玉即系溏心蛋🤤呢間拉麵嘅溏心蛋整到好流心 好中意haha😋宜家好似仲有得免費加蛋個啲 可以問下店員😏
👉雞叉燒味玉雞白湯拉麵($88)

2018-09-19
  • 炙燒豚肉海苔味玉拉麵
2019-01-11 101 浏览
星期五同朋友收工一齊喺尖沙咀食飯~成日經過The One都見到呢間拉麵大排長龍,想試好耐,今日終於嚟咗試喇~👏🏻👏🏻可能我哋夜食,無平日咁長龍,等咗10-15分鐘就到我哋喇~拉麵都有幾多選擇仲有個期間限定嘅龍蝦拉麵~呢度落單係寫紙仔,都幾好,可以按個人口味選擇軟麵、硬麵、少蔥等~我叫咗個‘炙燒豚肉海苔味玉拉麵’~湯底好濃郁,但一d都唔覺鹹,感覺湯底好真材實料,食完都唔覺特別口渴~好多時出面d拉麵都多味精,食完總覺得好口渴,但今次食完完全無咁嘅感覺~豚肉比想像中厚身,但食落好鬆軟👍🏻👍🏻仲有不得不提呢個流心蛋,好正啊!😋朋友叫嘅龍蝦拉麵睇落都好吸引🤤
星期五同朋友收工一齊喺尖沙咀食飯~
可能我哋夜食,無平日咁長龍,等咗10-15分鐘就到我哋喇~

拉麵都有幾多選擇

仲有個期間限定嘅龍蝦拉麵~

我叫咗個‘炙燒豚肉海苔味玉拉麵’~

豚肉比想像中厚身,但食落好鬆軟👍🏻👍🏻

仲有不得不提呢個流心蛋,好正啊!😋

朋友叫嘅龍蝦拉麵睇落都好吸引🤤
2019-01-11
2018-12-25 200 浏览
今日午餐食得比較晏,17:20到左門口,已經有人排緊家,門面已經贏左對面街。十分鐘左右就入左去坐底左。1)豬骨豚肉紫菜玉子拉麵(軟麵)2)辛辣炙燒豚肉味玉拉麵(適中)3)唐揚炸雞(5件)今次上菜時間算快,賣相同菜譜相片大致相同。有三片(半塊)紫菜;豚肉有口感,肥瘦厚道適中;玉子有少少流心;炸雞好多汁。整體上合格。其實呢間拉麵食過好幾次,就係覺得食左幾次依然有水準先再次幫襯。不過今日再試,就覺得有點失望。首先軟麵不夠軟,而且濃湯底有點膩,飲埋湯底就好口渴。可能肚餓,唔洗半個鐘就完成全部食物。

豬骨豚肉紫菜玉子拉麵
辛辣炙燒豚肉味玉拉麵
唐揚炸雞(5件)

1)豬骨豚肉紫菜玉子拉麵(軟麵)
2)辛辣炙燒豚肉味玉拉麵(適中)
3)唐揚炸雞(5件)

今次上菜時間算快,賣相同菜譜相片大致相同。

可能肚餓,唔洗半個鐘就完成全部食物。
2018-12-25
唐揚炸雞(5件)
2018-12-25 156 浏览
難得想食下拉麵🍜~之前有印象近排特別有原隻龍蝦拉麵,就來去試下,而且價錢唔係好貴喎⋯⋯晚上5點幾到,唔使排隊。一入去就有位坐,環境氣氛有D似日本咁。首先點左1. 極上原隻龍蝦拉麵🍜 上麵需時,最後先到,一上就比佢吸引啦,嘩~原隻龍蝦呀~湯底有蝦味但唔濃,可以接受2. 灸燒豚肉拉麵🍜好快就上到,一大塊豚肉,豚肉好冧,一咬就鬆開如果加塊豚肉更好,睇落去會豐富D,湯底ok唔係死咸。3.食拉麵必點餃子🥟,餃子通常無死🤣

首先點左

如果加塊豚肉更好,睇落去會豐富D,湯底ok唔係死咸。

食拉麵必點餃子🥟,餃子通常無死🤣
灸燒豚肉拉麵
煎餃+梳打酒
極上原隻龍蝦拉麵
灸燒豚肉拉麵
極上原隻龍蝦拉麵
  • 極上原隻龍蝦味玉拉麵
本身中意食拉麵,尤其鐘意半熟蛋,落尖沙咀行街肚餓見到,見名字幾特別就話想試下。入去裝潢都好日式,三四點左右唔算多人,坐低已經有人比杯冰水我,叫人都會即刻應你,自己搵左個面壁位坐低,叫左碗辛辣豚肉玉子拉麵,湯底濃郁,唔似一般豚骨湯底偏咸,豚肉半肥瘦唔會好膩,半熟蛋就達到普遍水準,比拉麵颱風好食,但同其他拉麵店例如丸京對比就只係水準相當,但價錢就較貴,可能係因為辛辣湯底,所以並不會特登再試,但整體黎講,行過入去食下,是可以的!
2018-11-08
  • 炙燒豚肉味玉拉麵
2018-12-21 114 浏览
第一次聽到雞叉燒呢樣野,好新奇,感覺好似比傳統日式叉燒light 啲,試下又無壞暫時都唔覺邊到有得食雞叉燒,希望唔好令我失望啦雞叉燒味玉雞白湯拉麵$88湯底比較清,我叫左少油,偏淡口味!但雞叉燒就令我失望啦,叉燒冇乜點燒過,食落唔香,有啲似白烚雞肉,而且有啲柴雞叉燒辛辣雞白湯$我比較鐘意辛辣湯底,味道濃啲,惹味啲!佢既辛辣唔算太辣,唔係好食得辣既人都接受到蛋有水準,流心的,同埋比夠成粒你,唔會唔夠喉
暫時都唔覺邊到有得食雞叉燒,希望唔好令我失望啦

雞叉燒味玉雞白湯拉麵$88

雞叉燒辛辣雞白湯$

蛋有水準,流心的,同埋比夠成粒你,唔會唔夠喉
曾經看過一些文章, 形容日本是香港人的另一個家鄉. 真心的佩服這個作家, 可以把香港人對日本的情感形容得如此淋漓盡致, 如此貼地. 今天, 就來探討一下如何舒解思鄉之情. 當然, 最理想的莫過於買張機票, 直接回鄉以解舒困, 可惜這不是一個可行性高的辦法. 要有效而又快捷的, 還是在香港到日本餐廳飽餐一頓. 這些年, 很多日本餐廳都來香港設立分店. 最利害的, 是它們能夠把味道越洋過海之餘, 還可以給客人置身日本的感覺. 今天, 我們到了一拉麪店吃中午飯. 在店外, 已能相當的感受到日本氣息, 其外觀正正就是日系的門面. 進入店後, 其格局也跟日本的拉麪店沒有兩樣, 可以看到廚師在煮拉麪. 抬頭望, 更有美麗的日風繪圖. 再來就分享一下今天的午餐食點了炙燒豚肉味玉拉麵及雞叉燒味玉雞白湯拉麵, 再加了羽根燒餃子及唐揚炸雞. 燒豚肉味玉拉麵是豬骨湯底, 跟日本地道一樣的乳白濃厚, 入口肉味豐富. 炙燒豚肉有小量油脂, 入口香口即溶, 肉質細嫩. 味玉即温泉蛋, 微醎, 流心. 拉麪爽口彈牙. 店家十分細心, 客人在點單上除可自選硬, 中, 軟身拉麪之外, 還可要求少油, 少或走蔥及走筍.雞

雞叉燒味玉雞白湯拉麵用雞湯底, 似乎跟在日本吃鹽味拉麪有點相似, 微鹹之餘帶有清甜雞味. 雞叉燒嫩滑, 微咬口感.

燒餃子菜肉比例理想. 餃皮香口, 餡料微濕.
唐揚炸雞配有檸檬, 加上檸檬汁後既開胃又更感不油膩. 雞肉香脆結實, 多汁.

服務方面, 店員服務態度親切有禮. 食物亦在很短時間內送上.
题外话/补充资料: 大家食完以後, 可下載 Storellet App 儲績分.
2018-12-18
2018-12-10 141 浏览
成日見好多人排隊,見唔係好多人。就排下啦~前面有大概7~8個人,等左15分鐘左右就有得入坐我同老公一個叫招牌豚肉玉子拉麵、一個雞湯拉麵🍜等左5分鐘就到齊食物👍招牌豚肉玉子拉麵:湯頭唔夠濃,麵質同平時屋企煮既拉麵無分別,豚肉味道ok 不過偏肥,最好食係玉子(正常流心)雞湯拉麵:湯頭太清,又唔係清甜又唔濃雞湯味🤨麵質同豚肉果碗一樣😕雞扒正常總括:比(一land 🍜仲要差)仲要排隊,我地就一定無下次

我同老公一個叫招牌豚肉玉子拉麵、一個雞湯拉麵🍜

等左5分鐘就到齊食物👍

總括:比(一land 🍜仲要差)仲要排隊,我地就一定無下次
2018-12-09