2021-01-06 51 浏览
向來我都很喜歡食手工麵,愛上它用心制作及親民感覺😊😊。今次黎試下呢間“露面”,一入門口就見呢句說話《做人呢,最緊要係開心》,簡單9個字,如果人生做到日日開心就好啦!😍😍😍✋叫左個午餐:油潑辣子魯肉麵🍜🍜~麵質煙韌而軟糯,辣油辣中帶麻,好香花椒味🌶🌶,粒粒魯肉更有口感,值得推介👍👍拍青瓜🥒🥒~酸味蒜味適中,青瓜爽口蜂蜜茉莉綠茶🍹🍹~不過不失,唔太甜,如果有椰果更好🏖🏖下午茶:白菜餃子麵~5粒餃子大大粒🥟🥟,咬落肉汁豐富,白菜清甜,湯底好清冇味精豆漿🥛:冇乜豆味秘制醉雞:花雕酒香而不濃,雞肉嫩滑🐔🐔總括而言,高CP值,職員服務好好,主動提供碗仔,熱水洗餐具,十分貼心🥰🥰🥰

✋叫左個午餐:
拍青瓜🥒🥒~酸味蒜味適中,青瓜爽口
蜂蜜茉莉綠茶🍹🍹~不過不失,唔太甜,如果有椰果更好

🏖🏖下午茶:
豆漿🥛:冇乜豆味

秘制醉雞:花雕酒香而不濃,雞肉嫩滑🐔🐔

2021-01-06 39 浏览
疫情關係最近經常放工買外賣吃 嘗試了不同公司附近的外賣 一人拌麵套餐好抵食 有一款麵食+小食+飲品 我點了招牌之一的油撥辣子魯肉Biang Biang麵要小辣 第一次食Biang Biang麵外表似刀削麵不過就薄身少少 手工麵條有彈性好好味 附送嘅一碗清湯我全加進去 變成湯面食法 小食嘅手拍小青瓜份量多 蒜蓉味好重 正!冷/熱蜂蜜茉莉綠茶都不用加錢 好多款小食都想試結果不知不覺點了很多...秘製香槽醉雞 非常推介 雞肉好滑而且好入味 韭菜豬肉水餃 一盒5隻 手工人手包隻隻皮薄餡料多 韭菜味濃郁好鍾意芥香麻醬雞絲粉皮都好大份 這店的小食款款份量也不少 粉皮QQ 青瓜絲爽脆雞肉也不少 這份量當午餐吃也沒有問題
疫情關係最近經常放工買外賣吃 嘗試了不同公司附近的外賣

2021-01-05 366 浏览
今日行經灣仔,被通知要買外賣返屋企。經過莊士敦道,有一間露面手工拌麵餐廳,好似幾好食。同外買拌麵就算返到屋企凍咗少少都唔使番熱食,又方便!這裏有多款的台式拌麵,價錢喺灣仔來講都合理!見到蕃茄牛腩拌麵真係心心眼,我超鍾意食茄牛腩!芥香麻醬雞絲粉皮 $42開胃菜絕對少不了雞絲粉皮,份量超大份,配上麻醬和芝麻醬,非常開胃!青瓜絲切得幼身又清爽,粉皮嫩滑,所有材料一齊食,非常滿足。鮮茄牛腩伴麵$55我覺得這個拌麵好食兼抵食!牛腩總共都有10餘粒,好腍好入味!牛腩更帶有些少脂肪,有濃郁的油脂香和牛肉香!鮮茄汁亦夠味,嫩滑爽彈,掛汁。油撥辣子魯肉biang biang麵 $55我點左小辣,好惹味!材料主要有魯肉和冬菇粒,滷得入味。冬菇粒亦好香口,帶有少少辣,真係好食。Biang biang麵像平時的粗面,但它比較薄身同滑,食落口q嫩爽滑,有嚼勁同掛汁!所以麵條都好入味!台式滷肉拌麵 $52材料都是魯肉和冬菇,好入味,不過就唔辣。對比之下,辣子魯肉麵帶辣更惹味!秘製香糟醉雞 $58醉雞最重要就係夠入味和酒香,呢度做得不錯,雞肉非常入味,而且整體都好嫩滑。醉雞帶甜,好鮮味。咁多食物加埋都係二百幾蚊,而

同外買拌麵就算返到屋企凍咗少少都唔使番熱食,又方便!

芥香麻醬雞絲粉皮 $42

青瓜絲切得幼身又清爽,粉皮嫩滑,所有材料一齊食,非常滿足。

鮮茄牛腩伴麵$55

油撥辣子魯肉biang biang麵 $55

台式滷肉拌麵 $52

秘製香糟醉雞 $58

咁多食物加埋都係二百幾蚊,而且真係好好食,每一碟的份量都唔少,鮮茄牛腩拌麵同麻醬雞絲粉皮一定會再食!

2020-12-30
  • 芥香麻醬雞絲粉皮
  • 鮮茄牛腩拌麵
2021-01-05 29 浏览
疫情嚴重好多人都叫外賣,中午經過呢間小店,一於幫襯小店支持一下。野生松茸鮮雞湯松茸味十分濃厚,入口的時候是雞肉生鮮,而且好熱,吃得出店家是燉左一段時間。非常推薦每客加一份雞湯。在現在那麼冷的天氣,暖暖的湯除左可以保胃,還可以增加食慾。湯裡面的料足,雖然長時間燉但是都不會講雞肉煮到太老。高湯小雲吞蛋麵六大粒雲吞,麵本身Q彈而且蛋香足。所以想吃麵食的朋友們可以點。鎮店蟹王伴麵蟹本身鮮味十足, 非常推薦這一道, 蟹肉分量還算多,這道菜本身是吃店家的自豪的螃蟹。甜鮮的蟹肉一口接一口,完全停不下來。朋友們一定要點一寸,但上枱要早點吃麵才不會乾。

高湯小雲吞蛋麵

鎮店蟹王伴麵
2021-01-03 42 浏览
外賣一定唔夠堂食好食啦,所以最後決定入咗去食完先番工。店舖細細但係都有好多選擇。芥香麻醬雞絲粉皮麻醬不會太甜,而且還帶了一些辣味。非常開胃。粉皮是屬於彈牙,並不會太爛,所以如果是2-3人可以點一份來share,因為份量上是較多的,性價比十足。韭菜豬肉水餃豬肉水餃最怕就是豬肉的味,但是這間不會有而且還帶左滴鮮味。應該是在醃制上下左功夫,加上配有醬汁,所以可以把味蓋過去。黑松露雜菌忌廉菠菜寬麵黑松露的味道十分搶眼,麵本身是偏厚實,建議襯熱就食,味道上是需要較重的調味,但是就算重調味都不會蓋過松露的味道,都還可以吃到淡淡的松露香味。

韭菜豬肉水餃

黑松露雜菌忌廉菠菜寬麵
2021-01-01 422 浏览
在灣仔跟朋友吃飯,經過這家覺得乾淨整潔,感覺比較安心。一人拌飯套餐 $82朋友點的一人拌飯套餐,包一份主食選了巴蜀口水雞。巴蜀口水雞擺盤精緻,雞肉滑嫩,一個人份量剛好,兩個人分著吃也可以多吃些其他的。另包一碗滷肉飯,味道不錯,飯多,適合男生!飲品加$6要了巨峰茉莉寒天茶,可以點少甜少冰,不會太甜,寒天增加口感!麻麻辣辣牛展Biang Biang麵 $68愛辣的我自然要了大辣,不過覺得口味偏香港人辣度,也不算辣。牛展軟腍入味,不過麵條有點偏軟,如果彈牙一點會更好。巴蜀粒粒大雲吞(5粒) $35雲吞足料,頗為飽肚,夠惹味!極品陳年龍鳳檸蜜 $30這杯味道很濃郁,也很健康,難怪點餐時連店員也說這杯好喝!芥香麻醬雞絲粉皮 $42這份小吃份量也很足,尤其我喜歡麻醬很多,吃到最後還是有滿滿的麻醬呢!整體辣味比較一樣,沒有想象中辣但可以自己再加辣,比較喜歡小吃類呢!
在灣仔跟朋友吃飯,經過這家覺得乾淨整潔,感覺比較安心。

一人拌飯套餐 $82

一人拌飯套餐
巴蜀口水雞
滷肉飯
巨峰茉莉寒天茶

麻麻辣辣牛展Biang Biang麵 $68

巴蜀粒粒大雲吞(5粒) $35

雲吞足料,頗為飽肚,夠惹味!

巴蜀粒粒大雲吞(5粒)

極品陳年龍鳳檸蜜 $30

這杯味道很濃郁,也很健康,難怪點餐時連店員也說這杯好喝!

極品陳年龍鳳檸蜜

芥香麻醬雞絲粉皮 $42

一人拌飯套餐
巴蜀口水雞
滷肉飯
巨峰茉莉寒天茶
麻麻辣辣牛展Biang Biang麵
巴蜀粒粒大雲吞(5粒)
極品陳年龍鳳檸蜜
2020-12-31 290 浏览
今日在灣仔工作,收工後順便買些外賣回家。家人比較喜歡吃中菜,灣仔一帶有不少餐廳,今次試了這家新餐廳。餐廳裝修光猛企理,每台之間都用隔板分開,乾淨衛生。晚市外賣有不少選擇,例如手工拌麵、湯麵、水餃、雲吞等選擇,外賣一款菜加$1。⭐️鎮店蟹皇拌麵$98雖然外賣是是湯麵分開,不過也不建議放太久,因為麵條會糊。蟹皇湯呈橙黃色,還有絲絲蟹黃,入口鹹香,鮮味很突出。⭐️芥香麻醬雞絲粉皮$42由於是外賣,所以回家後我加了芝麻醬,很香很好吃。寬條粉皮QQ軟軟,配上爽脆的青瓜絲和雞絲,最佳小吃無疑。⭐️老壇酸菜湯小雲吞$42白白的湯加上小雲吞,一共有10顆小雲吞,入口足料,好好吃!⭐️韭菜豬肉水餃$30每隻餃子都貨真價實,煙韌的餃子皮裝滿滿滿的韭菜,入口很棒。⭐️白菜豬肉水餃$30內餡是飽滿的白菜和豬肉新鮮好味道。▫️店員幫忙下單的姨姨態度很好,值得稱讚。
今日在灣仔工作,收工後順便買些外賣回家。

餐廳裝修光猛企理,每台之間都用隔板分開,乾淨衛生。

⭐️鎮店蟹皇拌麵$98
鎮店蟹皇拌麵

雖然外賣是是湯麵分開,不過也不建議放太久,因為麵條會糊。

鎮店蟹皇拌麵

蟹皇湯呈橙黃色,還有絲絲蟹黃,入口鹹香,鮮味很突出。

⭐️芥香麻醬雞絲粉皮$42
芥香麻醬雞絲粉皮

由於是外賣,所以回家後我加了芝麻醬,很香很好吃。

芥香麻醬雞絲粉皮

寬條粉皮QQ軟軟,配上爽脆的青瓜絲和雞絲,最佳小吃無疑。

⭐️老壇酸菜湯小雲吞$42
老壇酸菜湯小雲吞

白白的湯加上小雲吞,一共有10顆小雲吞,入口足料,好好吃!

⭐️韭菜豬肉水餃$30
韭菜豬肉水餃

每隻餃子都貨真價實,煙韌的餃子皮裝滿滿滿的韭菜,入口很棒。

⭐️白菜豬肉水餃$30
白菜豬肉水餃

內餡是飽滿的白菜和豬肉新鮮好味道。

▫️店員幫忙下單的姨姨態度很好,值得稱讚。

白菜豬肉水餃
2020-12-31 115 浏览
伏伏伏!!!第一,比佢個餐牌fake 左,「 魯肉飯套餐」包主食同一碗魯肉飯,「主食」英文又譯做「noodles」 。。點知原來主食係等如一碟餸,無noodles的! $82蚊嚟講,性價比極低!第二,魯肉飯賣相唔錯,都夠熱。。。但就勁多生米,唔知以為自己食緊台式risotto...肉切得太大舊,又好似炆得未夠林,簡單嚟講得個樣。。。第三,加$18蚊的鮮雞野菌湯,又係得個樣,奶白色幾多菇,但一飲落去,酸嘅! 唔知係啲菇處理得唔好定咩。。呢間嘢,完全不推薦,性格比低,味道唔合格!
伏伏伏!!!

呢間嘢,完全不推薦,性格比低,味道唔合格!
2020-12-27 318 浏览
在灣仔搵到一間新開的露麵,是一間手工車仔麵店,在疫情之下,勇氣可加,店舖是主打手工製麵,裝修簡單,但掛住一張張抽象派的畫都是與麵有關,值得欣賞下。野生松茸鮮雞湯($38),天氣凍凍地最好叫盅燉湯先飲,湯是好清甜燉雞湯,感覺沒有落味精,松茸味好香,雞有大2片,雞肉嫰滑啖啖肉,冬天暖笠笠之選。鎮店蟹皇拌麵($98),是一碗拌麵加一碗蟹皇醬,醬皇醬入面好多蟹膏同一絲絲好甜的蟹肉,真係落足心機拆蟹肉。未撈蟹皇醬前,可以先試試手工麵,好彈牙、煙煙韌韌,而且好有咬口,麵底相當出色。將麵混合蟹皇醬後,加入2-3匙醋,酸酸甜甜,將蟹膏蟹肉的味昇華了不少,非常開胃。鮮茄牛腩拌麵($55),牛腩炆到好嫰口、半肥瘦,鬆軟得黎又無渣,蕃茄底很濃味,而且個汁帶點甜味,整體都很美味。芥香麻醬雞絲粉皮($42),粉皮好爽口,帶點涼浸浸的感覺,芝麻醬的麻香味濃滑,而且是非常多醬,一絲絲都青瓜好脆口,每一口都很滿足。每碟只有300卡路里,作為低卡之選,果然驚喜。

鮮茄牛腩拌麵

鮮茄牛腩拌麵
芥香麻醬雞絲粉皮
佢嘅香芋鮮奶係好飲過任何一間台式飲品店肥妹仔呢排去港島嘅次數多咗,發現有一間新開嘅手工麵店。佢主打嘅係佢嘅手工麵,於是就同肥媽一齊入咗去試吓。一入到去佢嘅裝修都幾新潮,而且座位好闊落,坐得好舒服。肥妹仔我叫咗個麻醬涼皮,佢嘅麻醬好濃,涼皮爽口彈牙,但係醬汁唔夠多,如果再多少少就仲家好。另外肥妹仔仲叫咗一個酸菜雲吞。肥妹仔以為酸菜係煮個湯入邊,係好似酸菜湯底咁樣。原來佢嘅酸菜雲吞係一碗清湯雲吞加上少少酸菜,冇咩特別,味道不錯。戲肉黎啦!肥妹仔最期待嘅係呢一個蟹粉撈麵,佢嘅蟹粉份量好多,撈完成碗仲有好多淨!但係個味道坦白講蟹味唔太重,但係反而好重咸魚果種鹹香味。如果鍾意食重口味嘅朋友一定要試!麵條好爽口彈牙。另外肥妹仔同肥媽仲嗌左一杯香芋鮮奶同埋百香果。個杯香芋鮮奶真係令肥妹非常驚喜!佢嘅芋頭蓉超多,而且超級香滑同埋甜,係好飲過任何一間台式飲品店!肥妹仔叫咗兩杯飲,真心非常佩服。
佢嘅香芋鮮奶係好飲過任何一間台式飲品店

一入到去佢嘅裝修都幾新潮,而且座位好闊落,坐得好舒服。
2020-11-22
2020-12-24 59 浏览
我向來都鍾意食麵,見到有呢間手工麵店覺得吸引,唔算好大間,但望入去覺得乾淨企理,咁就入去食咗兩個午餐。午市限定,有一人拌麵套餐及一人伴飯套餐,$82抵食。第一個套餐揀咗油拌辣子滷肉麵、麻辣雲耳及蜂蜜綠茶。油拌辣子滷肉麵真係好好食,闊身的麵質超滑,表面有少少油的口感,呢種唔係膩,半肥瘦滷肉,味道濃郁,分量豐富,我揀了中辣,唔算好辣,剛好。第二個套餐揀咗秘製香糟醉雞,一碗滷肉飯及追加野生松茸鮮雞湯。醉雞味道幾特別,啲雞唔肥唔瘦我覺得幾好食,滷肉飯都好,如果汁多啲更好,一碗飯份量啱啱一個人食,雞湯真材實料都好好味。

午市限定,有一人拌麵套餐及一人伴飯套餐,$82抵食。

2020-12-21 69 浏览
.上星期同男朋友行完利東街 唔記得依家18:00後無堂食😅就唯有係附近買啲嘢去公園食了行經呢間台灣菜既小店 就決定一試叫左油潑辣子魯肉Biang Biang麵 雞絲粉皮上湯娃娃菜 麻辣雲耳 野生松茸鮮雞湯冬天最岩就係食熱同辣嘢 一打開好香噴噴原盅雞湯雖然外賣係用膠碗上 但都好正松茸清得黎唔會無味 味道剛剛好 雞湯好鮮鐘意呢個湯唔會太咸 用黎配辣子魯肉biang biang麵就最好不過Biang biang麵其實係寬身麵條 好索汁 每條麵都掛到汁 咬落煙煙韌韌咁魯肉切到細細粒 可以好方便咁將成個麵mix好肉質唔會太硬 帶點軟腍感.男朋友好欣賞個雲耳 麻辣無得輸 屬小麻小辣酸酸地好開胃口.雞絲粉皮係另外配上胡麻醬 可以根據自己喜好加入醬汁主要係都雞絲 青瓜絲同涼皮 加入醬汁後mix勻就食得 .最後當然唔少得飲品激推香芋鮮奶 建議大家可以都開始唔好搞勻住飲一飲底下既芋泥先超好味 芋泥蓉好香甜 之後mix完再飲又係另一種感覺會淡返少少 鮮奶香濃幼滑🥰食完辣嘢飲佢話最適合不過
行經呢間台灣菜既小店 就決定一試
超好味 芋泥蓉好香甜 之後mix完再飲又係另一種感覺
會淡返少少 鮮奶香濃幼滑🥰食完辣嘢飲佢話最適合不過
2020-12-14
2020-12-21 56 浏览
灣仔一向都有好多好野食,中西日泰,甚至特式國家菜式都有!今日又比我發現一間特式拌麵小店!小店座落於修頓球場附近,星期日都有下午茶,價錢合理就決定入去試下!除左拌麵,佢地仲有餛飩、湯、小食等等,好多選擇呀!鎮店蟹皇拌麵因為自己好鐘意食蟹,所以都忍唔住係主餐牌叫左蟹皇拌麵。金黃色既蟹皇醬混合左蟹膏同蟹肉,十分鮮甜;拌麵岩岩好掛到蟹皇醬,好好食!麵質彈且煙韌,唔錯唔錯!粒粒巴蜀大餛飩 + 傳統開陽蔥油拌麵(下午茶)我地另外叫左個下午茶,5粒大餛飩 加開陽蔥油拌麵。本身鐘意食蔥既我,去親食上海菜都必點開陽蔥油拌麵,不過好少地方做呢個麵,同一般有好多蔥油波住麵咁:S呢個蔥油岩岩好,蔥又少得好香,加上粒粒蝦米,香口惹味~巴蜀大餛飩就正正常常~椒香麻辣小餛飩(下午茶)10粒麻辣小餛飩岩岩好一啖一粒,不過略嫌餡太少而皮太多~芥香麻醬雞絲粉皮呢個雞絲粉皮好大碟,粉皮彈牙,再鋪上層層青瓜絲同雞絲。上面覆蓋住麻醬,mix埋一齊食,岩岩好~強烈推薦開陽蔥油拌麵!!

除左拌麵,佢地仲有餛飩、湯、小食等等,好多選擇呀!

鎮店蟹皇拌麵

粒粒巴蜀大餛飩 + 傳統開陽蔥油拌麵(下午茶)
椒香麻辣小餛飩(下午茶)
10粒麻辣小餛飩岩岩好一啖一粒,不過略嫌餡太少而皮太多~

芥香麻醬雞絲粉皮

強烈推薦開陽蔥油拌麵!!
開陽拌麵
2020-12-20
下午茶
開陽拌麵
2020-12-21 45 浏览
蟹粉 拌麵, 蟹黃金面賣相蔚為壯觀:絲絲蟹肉打底, 膏黃精華鋪滿整碗, 蘇式麵條上滿滿地蓋上炒好的蟹粉,金燦燦,油汪汪,入口唇齒留香,一口麵條包裹了滿滿的蟹粉,入口鮮甜,太幸福啦松茸雞湯, 松茸有特別的濃香,口感如鮑魚,極潤滑爽口, 雞都幾鮮嫰, 口感細緻, 食材既精華完全融合左湯頭內面, 入口鮮甜, 天氣凍凍地, 入這個湯真係至岩啦魯肉拌麵, 皮五花肉並且自己切成小小肉塊, 帶皮的QQ口感,還有豬油的香氣, 拌麵再搭上少許去油高湯味道更好

2020-12-20 45 浏览
做人呢,最緊要係開心。餐廳位於灣仔近金鐘,平日office hour 一定超多人,但宜家夜市做到六點真係唔人咁濟。店內多打卡位,店員很堅持即點即煮麵,很快手。油潑辣子魯肉biang biang 麵 55 有冬菇粒和豬肉粒,很香口。麵質彈牙重糟醉雞58好香既酒味,覺得雞很滑。份量也很抵。開揚蔥油麵手拍青瓜28超級多青瓜,係酸酸既唔辣。娃娃菜煮得好林好林。韮菜餃子蛋麵五隻超大隻,蛋麵很幼。打包回家當然冇堂食咁正,很希望疫情快d過,到時同朋友黎安心咁食返個麵。
做人呢,最緊要係開心。

店內多打卡位,店員很堅持即點即煮麵,很快手。

油潑辣子魯肉biang biang 麵 55

有冬菇粒和豬肉粒,很香口。麵質彈牙

重糟醉雞58

好香既酒味,覺得雞很滑。份量也很抵。

開揚蔥油麵

手拍青瓜28

超級多青瓜,係酸酸既唔辣。

娃娃菜

煮得好林好林。

韮菜餃子蛋麵

五隻超大隻,蛋麵很幼。