2016-08-31 9650 浏览
自助餐食得多 但未試過半島自助晩餐今次為慶祝爸爸生日 一家人決定去下先無可否認 自助餐收費既某部分係源自酒店是供既環境/格調享受整體酒店好grand好闊落 當然侍應服務都好好講番食物部份 款式吾算好多 主打高質魚生自助形式 吾需要排隊 成個刺身船放出黎好靚特別心心眼佢個帶子身 又大又鮮甜 成碟任食好爽甜品款式比較多 件件都好精緻果然酒店既甜品都係有保證我每樣試d都好飽以$600幾蚊自助晩餐而言 算係吾錯下次目標可以試其他高級酒店
自助餐食得多 但未試過半島自助晩餐

果然酒店既甜品都係有保證
我每樣試d都好飽

以$600幾蚊自助晩餐而言 算係吾錯
下次目標可以試其他高級酒店
半島露台餐廳推出2位成人可以帶2個8歲以下兒童免費自助餐到8月31日。趁老公放假就book定試下。5:55pm仍未入得,一定要準時6:00pm先可以入場。果然一如其他食評總類選擇不多,更可以用一眼睇晒形容。唯有記望貴精不貴多,可惜.....三文魚(正常)帶子(不夠鮮)沒有生蠔,唯一回本鮑魚仔就好得(夠冧入味)自家制朱古力雪糕非常好吃,其他就真係印象不深。一家三口,2大1小$1500到落樓包三小時泊車。服務有五星級水準。如果諗住試下半島六星酒店就一試無彷。否則諗住食豐富的自助餐就不合適啦!

2016-08-29
2016-07-31 14664 浏览
自己生日,唔想食嚟食去都係嗰幾間Buffet,,老婆就幫我揀咗呢間,話想食吓個環境。有揸車嘅話,可以有三個鐘代客泊車。Extra就八十,咁四個鐘除開都係廿蚊個鐘,抵!仲可以門口落車,爽!環境的確唔錯,有小朋友嘅,會一早將高凳準備好。位置今次坐窗邊,有境睇。小朋友向下望到噴水池,同有好多靚車,對小男孩嚟講,係額外節目。食物方面,老實講,唔係太多選擇,無可能可以滿足到所有人嘅要求。我當晚有海鮮拼盤:有螺,鮑魚,龍蝦沙律,青口。魚生有帶子,三文魚,吞拿魚,赤貝,甜蝦,蟹腳,墨魚。另有迷你Sushi,海鳗,花之戀,鯛魚都係要試一試。其他冷盤,煙三文魚同埋沙律值得一試。但係想食生蠔嘅,就會失望。我個人生蠔麻麻地,所以問題唔大。熟食方面,燒牛肉我當晚唔錯,羊肉老婆話麻麻。咖哩又真係唔錯,值得一試。湯就一般,但麵包就要試試。魚就唔錯,可試。另有款牛脷好味,要試少少。甜品方面,生果一般,無驚喜。另外有Cinnamon 同Raspberry stick, 值得一試。Chocolate Lover就有唔錯嘅選擇。仲有好好味嘅ice cream同Sherbet,加上有好多Toppings,正!Macaroo

甜品方面,生果一般,無驚喜。另外有Cinnamon 同Raspberry stick, 值得一試。Chocolate Lover就有唔錯嘅選擇。仲有好好味嘅ice cream同Sherbet,加上有好多Toppings,正!Macaroon就當然一定要試。

最後有Souffle可以叫,一般,無乜特別。

總體唔錯,要食即煮Pasta,生蠔同中式燒味點心者,慎選!環境同服務就真係無得彈,補番哂,值得一試。
2016-07-30
  • 甜品
  • 鮑魚
  • 頭盤
2016-06-14 11652 浏览
朋友生日想食buffet,唔需要食物種類好多,但想坐得舒服傾到計,我最後選擇左半島酒店到達餐廳,侍應好好安排我哋坐食物枱附近,由於之前睇食評知道食物種類唔多,所以去到見到反而覺得種類比我想像中多好多,亦都好啱我同朋友嘅口味首先試吓刺身,每樣野都好新鮮,三文魚好肥美,帶子都唔細隻,蟹腳都唔似一般buffet咁鹹,選擇不少另外再食咗燒牛肉,肉質好另外有好多汁可以選擇,另外仲食咗焗帶子,天婦羅蝦,羊肉沙嗲串燒,除咗羊肉串冇乜味之外其餘都好好味另外甜品方面選擇唔算太多,但佢個 homemade 雪糕我覺得非常好味,尤其是 resberry,感覺好Fresh 又唔會太甜不過成餐飯覺得麻麻哋嘅係嗰個檸檬梳乎厘,每一位限一個,我就覺得佢淋咗個汁上去之後就太過甜喇,最後食咗幾啖就無食不過整體上我都覺得餐晚飯不錯,但如果同等價錢,我諗我都係會選擇其他選擇更多嘅buffet

2016-03-31 11818 浏览
是日放假,盡下孝心,帶媽咪去半島食高級lunch buffet最好味便是蟹肉沙律同埋個帶子頭盤,帶子很鮮甜,熟度剛剛好,入口嫩滑,很新鮮,啱晒我呢個帶子迷,今次真係食到夠!少有韓國士多啤梨,很甜,很多汁,車厘子雖然不算很大粒,但很爽甜甜品最好味是個 cheesecake, 是我最喜歡那種酸酸甜甜,很滑的口感呢度啲餐具都靚呀

呢度啲餐具都靚呀
2016-03-20 12222 浏览
提起半島就讓我想起了英殖時期的香港了,古典優雅的英式建築物的在香港的確愈見愈小,半島酒店當然是其中之一,這個百年歷史級酒店的環境真的不是蓋,華麗又古典,一進入了酒店範圍時候,已經覺得自己身置於電影場景當中,掃興的是,我沒有打扮成貴婦一樣,又或者打扮成這樣1920年代的貴婦,這樣子就更入戲了!今次我沒有怎樣拍自己的盤子了,因為自己裝盤一定就不會漂亮了,就為免讓大家看笑話。加上這麼高貴的場所,我真的沒有辦法拍照,因為太安靜而且拍照的時候可是會變成全場焦點,好難為情!好吧,重點來了,先讚讚吧、其實The Verandah選擇上不多,當然其實你可以說貴精不貴多,The Verandah比較著重於冷盤和甜點上,我個人很喜歡他們的冷盤,品質十分好,而且選擇上比起其他區域的比較多。至於主菜上選選性其實不多,我個人最喜歡他們的烤牛肉,烤得剛剛好,帶點血但又不是腥,而且醃好的牛肉又柔軟及入味。我也特愛他們的銀製茶具,雖然是很重,但真的不常見,看見其表面痕跡,我想這個茶具都有一段歷史,看著這茶具更增復古及英倫味了!甜點上要讚他們用的是movenpick的雪糕,這樣就有點回本的感覺哈哈。而raspberry
今次我沒有怎樣拍自己的盤子了,因為自己裝盤一定就不會漂亮了,就為免讓大家看笑話。加上這麼高貴的場所,我真的沒有辦法拍照,因為太安靜而且拍照的時候可是會變成全場焦點,好難為情!好吧,重點來了,先讚讚吧、其實The Verandah選擇上不多,當然其實你可以說貴精不貴多,The Verandah比較著重於冷盤和甜點上,我個人很喜歡他們的冷盤,品質十分好,而且選擇上比起其他區域的比較多。至於主菜上選選性其實不多,我個人最喜歡他們的烤牛肉,烤得剛剛好,帶點血但又不是腥,而且醃好的牛肉又柔軟及入味。我也特愛他們的銀製茶具,雖然是很重,但真的不常見,看見其表面痕跡,我想這個茶具都有一段歷史,看著這茶具更增復古及英倫味了!甜點上要讚他們用的是movenpick的雪糕,這樣就有點回本的感覺哈哈。而raspberry souffle酸酸甜甜,十分鬆軟,很舒服很輕柔的飯後甜品。當天的水果質素也是十分好,特別是草莓和西瓜。草莓雖小但十分甜,西瓜也清爽,有點好奇出產地是在什麼地方呢?最後要讚揚一下他們的服務質素真的是一流,服務周到,收碟子永遠收得是時候,會主動為你添茶,坐下時更紳士地為你拉椅子推椅子,這一刻即使我不是什麼有錢人,在這個十分美麗的環境下,虛榮心影響下,覺得自己好像電影中,抽著細煙的貴婦人啊。
當然讚完便有彈啦,其實價錢上和食物款式數量有點不相符,好聽點就是貴,品質雖然不差可是沒有驚喜,有點失望,這間百年名酒店,我期望是更高更好的質素,最令人失望是壽司區,壽司雖然款式不小,但完全不新鮮,壽司飯搓得十分硬!至於魚生的質素,除了三文魚及甜蝦質素是可以接受之外,帶子吞拿魚等等,比放題的更不如!海鮮區選擇小之有小,沒有什麼海鮮可以拿,最後只吃了小鮑魚和龍蝦杯。順帶一提,我個人比較討厭沙律佔率過高的自助餐,The Verandah也不是例外,Salad Bar佔用的空間真的比任何一區的多,我有點好奇,誰會付800多元只來吃菜呢?
The Verandah的確環境及服務指數一流,但食物上有很多及很大的改善空間,如果不是因為服務質素好,我看怕的沒有太多優點可以數了。如果你要想有很多選擇的自助餐,The Verandah 不是你的選擇,但如果你想哄女友哄男友歡心,來過浪漫情調,看看夜景,感受一下英式茶室設計的空間,反正都是有情飲水飽,食物選擇不多的它就完全沒有問題了。
2016-03-14
2016-03-15 9021 浏览
(lunch buffet:12:00-14:30~價錢:$468/位, +10% c.s.)食物款式..視乎自己岩唔岩食! 都係一般大路國際性食物日式,西式,中式,印泰式,燒牛&羊架,麵包/沙律,甜品等等留意到餐廳部份熱葷..會用飽歷日子既staub廚具想像由全新用到陳年既感覺~都應該好長年資呢通常buffet食量唔多~但鐘意環境舒適度~加上食物選擇性迎合到我同另一半各人喜好~而時間又可以坐得夠耐呢日式食物..整體都精緻~壽司飯握得夠實..味道好唔錯刺身類新鮮~原隻鮑魚燜得入味..口感唔硬剛好又有咬口冷盤類..仲有好多hams~但無食到! 試左依幾款翡翠螺依家唔算鐘意食..味道普遍! 其他無特別沙律菜新鮮款式都有幾種~調味沙律都有幾款..味道ok法包唔係硬脆皮口感~比較薄韌帶鹹香..有拉扯感"菇凍"幾得意..味道較清淡,菇味唔濃吞拿魚就無乜特別感燒蔬果&薯仔~無加入太多調味..味道少鹹帶清新扇貝個汁一般~唔係咖哩..又唔係濃濃既葡汁味魚柳反而有焦香..魚肉唔鞋口印度飯及咖哩~前款咖哩香料味好重帶鞋口微苦另一款..如果係瑪莎拉的話又唔濃郁~咖哩味都淡印度飯過乾..有d係乾到硬+起焦有兩
食物款式..視乎自己岩唔岩食! 都係一般大路國際性食物
日式,西式,中式,印泰式,燒牛&羊架,麵包/沙律,甜品等等
留意到餐廳部份熱葷..會用飽歷日子既staub廚具
冷盤類..仲有好多hams~但無食到! 試左依幾款
翡翠螺依家唔算鐘意食..味道普遍! 其他無特別
沙律菜新鮮款式都有幾種~調味沙律都有幾款..味道ok
法包唔係硬脆皮口感~比較薄韌帶鹹香..有拉扯感
"菇凍"幾得意..味道較清淡,菇味唔濃
吞拿魚就無乜特別感
印度飯過乾..有d係乾到硬+起焦
有兩款湯..另一半兩款都試過晒
依款係薯仔湯~見佢每款飲1碗..應該唔好味
因為如果好味果d湯類~佢起碼會飲3-4碗
甜品試左好少~朱古力mousse & 芒果布甸~個人覺得超甜漏
所以其他蛋糕類都無試~macaron比預期無咁甜~口感脆鬆
雪糕類約有5款~試2款sorbet..超甜到接受唔到
最後..拼個生果盆同另一半一齊食
經理好細心~即刻送2隻小碟比我地用
餐飲..我要熱咖啡~老闆要熱檸茶
無想像到半島都會用凍奶而唔係熱奶(雖然我唔落奶..但會想知呢)
整體服務非常細心..會遠遠關顧每檯食客所有需要
食物方面岩食既選擇比較少~水準較為普通
2016-02-27 7045 浏览
出左雙糧 緊係要同媽咪食好野啦 佢㨂左半島酒店自助餐 果然識食😋雖然有預早booking 但都因為太full要坐住外邊嘅位置先 同buffet位置有少少距離⋯包飲品一杯 難得去半島食野喎 緊係嘆返杯齋啡啦香噴噴嘅咖啡味 濃郁嘅咖啡油 入口甘而不苦 正👍🏼 媽咪叫左熱檸茶 五片檸檬同茶都分開上重有一個隔茶渣器具配上 十分細心👍🏼坐左一陣 就入去拎野食 今次真係要相機食先😍 各式各樣嘅海鮮刺身盡現眼前 而且擺得十分整齊青口 帶子 鮮蝦 田螺 同長腳蟹少不了 長腳蟹更加係女肥大肉厚 肉質鮮甜鮮蝦同田螺彈牙有嚼口 刺身鮮味無窮😋 壽司都好多款 多到唔知試邊款好😂 麵包同餅乾又係勁多款式 ... 沙律方面 生菜 羅馬菜 豆苖同粟米係常客估唔到半島重有迷李蘿白 非常爽甜火腿同樣有好選擇 更有原隻西班牙黑毛豬腿👍🏼 要特別介紹一下 半島嘅鵝肝醬筒同原隻鮑魚仔鵝肝醬筒每人只限一個 好矜貴😂😂😂超香嘅肝醬入口味道濃郁 配上香脆嘅迷李筒有一種令人食完齒頰留香嘅感覺 好想再吃一個唷🙏🏼至於原隻鮑魚仔係無限量供應 不過好快就俾人拎晒鮑魚仔沾有一啲甜甜嘅醬 肉質鮮甜彈牙 回味無窮 甜品方面 感
出左雙糧 緊係要同媽咪食好野啦

青口 帶子 鮮蝦 田螺 同長腳蟹少不了

長腳蟹更加係女肥大肉厚 肉質鮮甜

鮮蝦同田螺彈牙有嚼口 刺身鮮味無窮😋

壽司都好多款 多到唔知試邊款好😂

麵包同餅乾又係勁多款式 ...

沙律方面 生菜 羅馬菜 豆苖同粟米係常客

食左一個鐘左右 比較近buffet bar嘅位置終於有位

侍應亦非常細心幫我地調返入去坐

好開心可以望住半個菠蘿包同維港燈光匯演食野😍

2016-02-12 7455 浏览
從回舊地,令人回想前事,時間每分每秒過去,就只有少量回憶藏於心裹。記得細個第一次嚟半島酒店食飯,同樣露台餐廳食自助餐,由下車一刻眼球就被華麗風格牽引,半島酒店建於1928年,是香港歷史最悠久的酒店,融合東西方文化精髓,將歐洲設計帶到香港,到依家都無大改變,酒店內亦擺放的各種古蹟文物比客人欣賞。1950年,酒店就喺露天平臺上圍建露臺餐廳。 半島酒店嘅露台餐廳係香港首間供應自助餐的餐廳。走入近66年歷史嘅餐廳,環境整潔光猛,以白色為主,大理石為地板,牆身有鏡面,另一面就係大型玻璃,會睇到科學館及文化中心全景,而餐廳設於一樓,視野特別廣闊,當日天氣好,望向出面格外醒神,枱上都放有應節裝飾品,自助餐食物桌上鮮花擺設,帶出濃厚嘅節日氣氛。大家如果係電影迷,一定知占士邦係半島酒店拍攝過,自 1974 年電影《鐵金剛大戰金槍客》、《鐵金剛勇破火箭嶺》和《新鐵金剛之不日殺機》都曾在香港取景,其中就有一幕主角搭直升機到半島酒店頂樓,當時該片導演 蓋漢彌爾頓 (Guy Hamilton) 對酒店的服務和豪華設施皆讚不絕口,並把酒店外貌和套間拍攝下來放進電影中。食自助餐最搶手嘅一定係刺身!朋友就最鐘意,我就
從回舊地,
令人回想前事,
時間每分每秒過去,
就只有少量回憶藏於心裹。

自助餐最搶手嘅一定係刺身!朋友就最鐘意,我就只係拎咗少量試一試,無謂做大嘥鬼嘛!三文魚肉質有光澤,吸引到我嘅眼球,紋理晶凝雪藏後形成嘅水份唔多,油脂味濃。另外,壽司配搭簡單得嚟,就唔多吸引,用熟蝦壽司、腌制蘿蔔作飯卷,令印象大減。
要延長戰鬥力,之後就拎咗沙律、火腿及芝士,慢慢一邊食一邊傾,每塊火腿都有令令嘅油脂光感,鹹香味十足,再配上一啲麵包中和一下,再搭上喜歡嘅芝士,味道濃郁,真的好想要一杯白酒來清一清。
其中有意大利燴飯,岩哂要食飯先飽嘅朋友!可以自己揀定配料,度身訂造嘅口味,廚師就會幫你製作好,都幾有趣,朋友就攞咗粟米白汁味,中間有啲海鮮增加咬口。
之前讀過台灣暢銷作家水淼嘅《20幾歲 自己的人生自己戰鬥》,教識我係職場上或人與人之間嘅關係,一啲對人處事嘅橋妙,用咗好多比寓同日常故事,令讀者更加容易明白當中嘅道理,解決一啲心理上嘅困惑,當我遇到挫折時俾咗好多鼓勵我。
俗語:人生得一知己,夫復何求,以我今日有兩知己相伴,多謝好友嘅現金卷,令我哋三個今日嚟到咁elegant嘅餐廳,但係我哋同樣大食,自助餐就可以比我哋好好發揮下,低調咁食好多 哈哈,到甜品時間,肚裏嘅容量都差唔多full,襯我去拎甜品嘅時間,朋友偷偷請店員安排,砌出生日小蛋糕,用栗子蛋糕為主,加上 Macron、生日牌及爉蠋,真有心思,食一齊吃下有種特別嘅甜蜜滋味,都多謝用心嘅店員。

甜品方面選擇種類都足夠,有大人小朋友都鐘意嘅雪糕、貝殼牛油蛋糕、芒果及紅豆抹茶布甸、芝士蛋糕、葡撻等,但甜到都比較高,有點吃不下去。餐飲就揀咗伯爵茶,成為有一個滿足嘅下午。
由學生時期,都踏足社會,係我第一份暑期工開始,身邊就會多咗一種關係叫"同事",就好似友達至上、戀人未滿,大家嘅關係又唔係好朋友,但又唔會成日見到對方,所以唔算係陌生人,係工作上,做錯嘅時候會有一些指責,當失意情緒低落嘅時候又會得到對方嘅鼓勵,重回返正確軌道,又會得到更多嘅信任。今日生日,希望一年比一年可以認識到更多人和事就好了!
露台餐廳 The Verandah
早餐(星期一至六): 07:00-10:00
早餐(星期日及公眾假期): 07:00-10:30
午餐: 12:00-14:30
晚餐: 18:00-22:00
露台咖啡廳: 07:00-23:00 (糕點及三文治於14:00-18:00供應)
尖沙咀彌敦道19-21號半島酒店1樓
Tel: 2696 6766
用餐优惠
現金券
2015-09-24 17006 浏览
從來無踏入過半島,除咗地下個洗手間。 一入餐廳,好似唐頓莊園,哈哈, 侍應很細心,真誠,食得好放鬆舒服。睇住個天由亮變暗. 這裡沒有大堆頭的生蠔,龍蝦。 而且一眼望落,都唔係好多食物咁,擺得好含蓄, 但係度食,係食 食物心思 同埋出邊都無嘅野。 龍蝦做成芒果牛油果沙拉,可以優雅進食。 蝦肉僅僅熟,果汁的酸令蝦肉更鮮甜,好複雜,相比其他酒店,就咁擺札龍蝦出嚟就好單調了。 食鮑魚仲好過食酒店 自助餐 質素嘅生蠔啦。 又大隻又稔。刺身好多款同新鮮,好耐無食過好食的吞拿刺身啦。sushi 又係好好食,賣相精緻,最鐘意蝦沙律。 scallop 略嫌失去鮮甜味了。 蟹腳也很普通。另外每人都有一個蕃茄凍湯, er. 我唔鐘意, 好大陣椒味。 Cold cuts 有smoked mussel, 但味道怪怪地。 Serrano ham 都係無咩味咁。 反而 smoked ham. Smoked bacon 好咸香, 鴨肉 ? (真係食到一絲絲肉)醬多士好正。 熱食種類好少, 有啲唔係放係有蓋食物盤 都唔係几熱。 唔知係咪做緊西班牙節主題呢,有seafood paella, 黑豚肉呢啲西班牙菜式。 燒牛同
從來無踏入過半島,除咗地下個洗手間。

睇住個天由亮變暗.

食鮑魚仲好過食酒店 自助餐 質素嘅生蠔啦。 又大隻又稔。

刺身好多款同新鮮,好耐無食過好食的吞拿刺身啦。

燒牛同燒羊好食,雖然唔係我鐘意的 medium rare. 但唔韌,有肉味,仲準備 Yorkshire pudding. 真係好有心思。 現場仲見到粟米糕, 從來未食過,大廚好有耐性講解,學到好多野呀。

頭先食帶子刺身無味,但呢個焗帶子超鮮甜。芝士焗龍蝦都係,就算芝士味濃郁,蝦肉都保持超鮮甜。
貪得意攞咗 芝士 同 rosemary bun. D cheese 好羶呀。 rosemary bun 就咁食好大陣草味, 但兩樣一齊又中和咗咁。 但我都係唔鍾意食。

羅馬生菜很嫩很脆, 有很特別的 mango yoghurt dressing. 必試。

几乎都無咩食過熱食落肚, 所以飲咗兩碗 雞精湯。 連中湯都咁好飲, 真係好似飲緊精華落肚咁, 好補.
甜品時間, 侍應每人分一個Mango souffle。 芒果汁係你面前加的,所以穿咗個隆, 個芒果汁略甜但都好食。 因為今日我生日,所以我個個 souffle 插咗蠟燭,有塊生日牌。
自助甜品裡的必吃是朱古力 macaroon. 第一,我鐘意dark choc. 這個朱古力味濃郁,中間厚厚朱古力餡,外加一陣風般的外層。 其他味道的 macaroon 也很出色。

Passion fruit Mousse 和 Pistachio mousse。 前者酸酸甜甜,無葯水味,後者濃濃果仁味。

食Churro,因為西班牙主題麻。
Lime sherbet 又係酸酸的,食咗咁多,食呢個消滯。

Raspberry sherbet唔好食,葯水味。

Vanilla ice cream , 好勁個陣vanilla 味,唔係几like.

Strawberry ice cream 同lime sherbet 一樣咁好食, 兩個入面都有果肉。
跟餐飲的玉桂朱古力,好食之餘又係心思啊

2015-05-23 26540 浏览
生日緊係要食好d~~Book左食半島lunch buffet,12:00-14:30可以食2個半鐘,其實都足夠,因為食物款式唔算太多。麵包反而有驚喜,絕對會再encore!!  但為免咁快填飽個肚所以唯有忍住唔食住..刺身係任夾,三文魚頗新鮮,由於我只食三文魚所以唔知其他味道如何~壽司細細舊,可以試多幾款。 個人覺得主菜款式真係唔多同埋唔太吸引,唯一真係覺得好味ge係咖哩牛腩香濃ge咖喱汁配上炆到好"lum" ge牛腩,真係想叫碗白飯丫!! 甜品款式反而幾多選擇,對於係甜品控ge我黎講簡直係人生一大樂事!!  士多啤梨雪糕入面有士多啤梨肉,酸酸甜甜好正~~ 葡撻係另一款推介ge甜品,細細舊,絕對會再食多幾舊先夠喉!!
麵包反而有驚喜,絕對會再encore!!

2015-05-07
生日
相真係影得唔多,去到先明白點解個個食評都只得一兩張相。因為晚餐時段真係好有情調,有點暗,影相有點難度,加上太餓,所以唔會有心機影相哈哈。所以今次係破例無食物照,只係有曉晴拎左既食物相~為左慶祝情人節同友人生日,要令大家都開心既只有自助餐既姐~因為基於友人淨係鍾意食熱盤、鍾意有情調兼浪漫既環境,鍾意上等既服務,鍾意睇夜景,鍾意慢拍子,諗過度過之後決定黎半島食自助餐。有諗過差不多價錢不如去洲際,但洲際係分時段,每個時段兩個半鐘,曉晴食過茶園既自助餐,兩個鐘係真係chur,因為曉晴食得好慢。而大部分自助餐既熱盤都好難食,或無乜特別,而我同佢都唔食海鮮生蠔個D既,所以最後為了靚同浪漫同埋可以食足4個鐘頭,曉晴偷偷決定Book半島。非常誇張的說,曉晴已經係提早一個月前Book,網上系統顯示FULL晒,唔信邪就打電話Book,想Book 14號已經係無晒位,心諗,究竟D人係提早幾多Book正日?我呢加使唔使Book定下年情人節?所以退而求其次,要了13號晚。客服態度極不客氣,話想要Window Sit,佢竟話:「唔保證有架喎小姐」,我知!我講定姐,你可以話「到時安排啊~睇情況而定啊~」都唔使咁惡呱
相真係影得唔多,去到先明白點解個個食評都只得一兩張相。
所以今次係破例無食物照,只係有曉晴拎左既食物相~

為左慶祝情人節同友人生日,要令大家都開心既只有自助餐既姐~

非常誇張的說,曉晴已經係提早一個月前Book,網上系統顯示FULL晒,唔信邪就打電話Book,想Book 14號已經係無晒位,心諗,究竟D人係提早幾多Book正日?我呢加使唔使Book定下年情人節?所以退而求其次,要了13號晚。客服態度極不客氣,話想要Window Sit,佢竟話:「唔保證有架喎小姐」,我知!我講定姐,你可以話「到時安排啊~睇情況而定啊~」都唔使咁惡呱,再講多句:「講明先,當晚無生蠔架喎」其實即使我係唔care生蠔,你咁講野都有問題啦,算,唔同你計,Book到就算數啦。我留生日牌啦,佢本來話會留一件Chocolate Mocuss Cake俾我,點知當日只係俾個牌我,明明個個都有小SildeCake,好過份,其實傳統酒店係咪應該服務好返少少會好D呢?

當日係我知道一定會遲到既情況下,曉晴打去客服delay booking,都好順利延到半個鐘,其實我就建議大家準時6點到既,因為D大陸人係around 7點到,D細路仔係周圍跑,野食又會整到亂晒,所以準時到又可以食盡佢,又可以hea,會好D。
都好安全咁六點半到,由專人帶位入座,原來Window Sit唔多,好可惜我地坐唔到可以望到維港既個邊,而係另一邊睇太空館既個邊,我諗都係book位時講到明會好d,好在友人都好開心有景睇,都抵返晒啦哈哈~

入座後每檯有一個侍應服侍,當晚服侍我地既個位哥哥好好,幫我地影相,安排放袋個D啦,會靜雞雞同我商量上生日安排既野啦,非常細心。而且好識得影相,有求必應,Well,咁既服務先襯得返既咁既價錢架嘛~ 然後食前都會送一個小食,當晚係芝麻醬龍蝦脆筒,超級好食,龍蝦新鮮,配上芝麻醬,完全唔會漏,真係好好食,令我地都好期待個自助餐

係既,個自助餐係比我想像中更加少野食既,但熟食係佔50%,甜品生果25%,冷盤壽司佔25%,咁都岩我當初揀既原則既,友人都係食得好開心。湯同熱盤全部真材實料,啖啖新鮮又夠熱,又煮得岩岩好。友人大讚咖喱牛極入味,手切牛火喉夠,西湯忌廉夠濃,所有熱盤都完全係無得輸既!可惜無羊食,又無煎鵝肝......

曉晴集中係甜品、麵包同冷盤。半島既牛油係極級好食,佢會預先放一塊係你檯,食完可以叫哥哥添既,曉晴就添左兩次啦!!!
麵包:得三款,食左六七個,五穀麥包既麥味係由口腔傳上鼻腔出,極級好食!香草包香而不膩,法包就外脆內軟啦,配上自家製忌廉牛油係無得輸,可惜麵包無得翻熱,唔係就正到喊!

沙律:沙律菜兩款,新鮮香甜;番茄仔睇色水就知係本地貨,好食既,但選擇真係少。

壽司火炙左口魚係唔可以錯過的,入口即融,非常好食!而卷物同其他壽司都好好食,可惜都係一早整定,而刺身都係切好晒放係度,有D唔合衛生,食左四片三文魚,又唔係其他食友講到咁難食,係無預期中咁鮮味姐,好食既,肥瘦平均,做到水準既!

冷盤:鵝肝麵包一定要食,香甘而不油膩,齒脥留香既感覺真係得半島好食,仲有鮑魚仔,唔食冷盤既友人都食左三個,好好食!
甜品相中見既係咁多啦,曉晴習慣係每款都拎一件,唔理咩黎都拎返黎試晒先,可想而知甜品既數量係真心少,而且四個鐘係唔會換款,老實講,對於甜品控既曉晴黎講係真係唔夠,完全係少!!以甜品出名既半島竟然少甜品係真係失望!但係甜品又唔係想像咁好食,全部都偏甜,除左五款macaron水準一流不死甜又好食,其他都甜到不得了,特別係朱古力系列既甜品全部都好甜,朱古力成分好弱;Cheese Cake夠滑夠濃但甜膩左少少;焗肉桂芒果蛋糕係好好食,最好食係佢啦!Tart類都好食,我諗半島係焗點既甜品會好食,凍餅類既都係非常普通。雪糕全部自家制既,真材實料但太甜,當中最好食既都係椰子雪巴,啖啖純椰子既感覺非常好,但係要自己「畢」,但雪糕勺好黏,好污糟,後來食仲溝晒味,真係幾核突......Cupcake蛋糕底唔滑會卡喉,個Cream暖既無味既;一杯杯既慕絲都係甜既,芒果味唔出,奶味唔夠濃,每款試過之後都無再添過啦。
老實講,如果要食甜品既話,去Mr.Steak個自助餐啦,每半個鐘轉一次款,仲要款款都咁好食,都只係二百蚊個人,半島真係要檢討下啦~但係~平均黎講係好食既,BUT I Expected MORE MORE MORE AND MOREEEE!
送既芒果Soffle甜到嘔嘔嘔嘔嘔嘔,食左兩啖就放棄左,對唔住~

成餐飯選擇唔多,但質素係一流既,本就已經一早知回唔到,但我同友人都食到飽到嘔,已經夠啦~食到咁高質素既食物,我覺得已經回晒本!最緊要係食果個開心,個個都開心嘛~對於第一次入半島既曉晴黎講真係唔錯架~友人話如果有錢,下年再黎過~因為個feel真係好浪漫,而且可以由6點坐到11點既感覺真係一級的好~服務又無得彈,抵晒啦~~~~~~~~ 笑是俾麵包、服務同環境的~~~~
2015-02-13
  • 鵝肝麵包
  • 麵包
2015-02-21 25285 浏览
由於青蛙正日將會出國渡過,媽媽特意提前跟青蛙吃生日飯 ^^星期六的晚上, 青蛙放工後會合媽媽,然後結伴前往位於半島酒店內的''露台餐廳''享用自助晚餐。慶幸豬大人識人的原固,青蛙才能如願以償的坐在窗旁,邊吃邊看美夜景 ^^巡視一週過後, 鎖定了目標,便輕步的返回座位。不知道是青蛙絕少機會上高級酒店用膳的關係,青蛙總是規行矩步﹑攝手攝腳, 拘謹得很。鄉下妹出城, 看見寬敞的二人檯﹑典型的餐具排列﹑浪漫的小洋燭配花,按捺不住又要先拍個照片 ^^不一會, 服務員便先送上一人一客的鵝肝醬卷筒。造型精緻﹑有如雪糕; 味道尚可﹑開胃。再來就是即渣西瓜汁,鮮甜而清新 ^^媽媽一人更飲了兩杯呢!!事不宜遲, 先來頭盤。鮑魚: 最為吸睛及回本的食物, 不過較為韌。蟹鉗: 開了殼方便食用, 想不到仍能保持水份﹑鮮甜, 好吃。帶子: 細小但新鮮。黑毛豬: 入口甘香﹑肉味濃, 不俗。龍蝦肉沙律: 龍蝦肉不鮮也不甜, 一般。天婦羅海老: 即炸熱辣辣, 炸漿薄﹑海老彈牙。刺生三文魚: 夠肥美, 但不喜歡不是師傅即切, 而是一盤盤任取。中湯: 媽媽最喜愛, 因為清甜而不是有味水。西湯: 好喝而且充滿忌廉香味。由於熟
由於青蛙正日將會出國渡過,
媽媽特意提前跟青蛙吃生日飯 ^^

星期六的晚上, 青蛙放工後會合媽媽,

然後結伴前往位於半島酒店內的''露台餐廳''享用自助晚餐。
慶幸豬大人識人的原固,

青蛙才能如願以償的坐在窗旁,

邊吃邊看美夜景 ^^
巡視一週過後, 鎖定了目標,

便輕步的返回座位。

不知道是青蛙絕少機會上高級酒店用膳的關係,

青蛙總是規行矩步﹑攝手攝腳, 拘謹得很。
鄉下妹出城, 看見寬敞的二人檯﹑

典型的餐具排列﹑浪漫的小洋燭配花,

按捺不住又要先拍個照片 ^^
不一會, 服務員便先送上一人一客的鵝肝醬卷筒。

造型精緻﹑有如雪糕;

味道尚可﹑開胃。
再來就是即渣西瓜汁,

鮮甜而清新 ^^

媽媽一人更飲了兩杯呢!!
事不宜遲, 先來頭盤。

鮑魚: 最為吸睛及回本的食物, 不過較為韌。

帶子: 細小但新鮮。
黑毛豬: 入口甘香﹑肉味濃, 不俗。
龍蝦肉沙律: 龍蝦肉不鮮也不甜, 一般。
天婦羅海老: 即炸熱辣辣, 炸漿薄﹑海老彈牙。
中湯: 媽媽最喜愛, 因為清甜而不是有味水。
西湯: 好喝而且充滿忌廉香味。

由於熟食選擇少之又少,

所以轉眼到了甜品時間 = =''
葡撻: 一口一個方便食用, 撻皮脆又不太甜, 讚!

其餘甜品..........不值一提 >.<
基於青蛙生日, 所以贈送了一件精緻的蛋糕 ^^
玉桂朱古力: 不合青蛙與媽媽胃口。
咖啡: 正正常常, 不是特別香。
梳乎哩: 因為加了檸檬汁, 所以味道怪怪的。
雪糕: 朱古力味濃, 不俗!
生果: 新鮮﹑清甜。
题外话/补充资料: 論環境, 一流; 論質素, 一般; 論款式, 太少~ 差不多的價錢, 可以有更好的選擇!!! 如: 洲際酒店吧......
2015-01-10
2015-02-17 20832 浏览
看了各位食家的評論,還是決定吃中午自助餐,晚市雖然多了疏乎厘,鵝肝筒,但多了300大洋似乎不值。。餐廳供應3款的ham,3款也不太喜歡,一款是煙燻味太濃,另外一款是太乾太硬很咸,很難入口。。刺身是新鮮的,但帶子不鮮味,size很小,另外供應的2款車厘茄,很實很多汁,不太甜,服務員說是本地的產品。。另外午餐有提供鮑魚,但太咸,這樣反而破壞鮑魚的鮮味。。而友人說烤牛肉很乾,不好吃。。甜品質素很高。其他食物味道和質素也比下去,差不多每款甜品也吃過,樣樣都很讚。。總括來說,除了甜品,其他食物根本不合乎價錢和預期。。幸好只吃了午餐。。。

• 甜品
2015-02-04 18025 浏览
今朝去了半島吃早餐 之前見好多人說半島酒店的食物好好食,我又早左起身,咁就去食下早餐啦! 餐廳推介就早餐是健康美食,我去到見多數是外國人用餐,個度環境優雅高貴,寧靜,環境幾好既! 而食物方面我見選擇不多,美式佔大部分,都有中式的,我都試食曬全部,其實都唔係超級好食,早餐仲係350加一,信用卡又無優惠,只係個度會員先可優惠,埋單385一位,食完覺得不值,試食一次好了,下不為例啦!講番食物方面,選擇不太多,但都有幾樣係比較好食,炒滑蛋,窩夫,麵包,炸春卷,薯餅,有些乾果,比較好吃點! 飲品見有橙汁,西柚汁,飲過覺得超酸, 我另外點左杯奶茶,自己加奶同糖,仲好飲! 影左都全部食物的相,看看吧!
影左都全部食物的相,看看吧!
中式食物
點的奶茶
奶皇包,炸春卷,薯餅,炒滑蛋,雲呢拿吉士包,紅x方包
2015-02-04
  • 麵包