2023-04-08 51 浏览
再一次食雲家😋吃過一次絕對會想再吃的米線👍🏻無論幾點黎,店外一定會有長長既人龍,就知有幾多fans特登黎食😋😋一人一碗大米線好滿足😊‼️必點小鍋米線 $31‼️有酸辣、麻辣、麻酸辣配料:芽菜、酸菜、韮菜、蔥、芫茜🌟🌟有辣有豬肉碎,無辣無豬肉碎‼️加餸‼️🌟豬頸肉 $18份量多,大大件,口感爽脆有彈性,肉味濃郁、油份重。 🌟豬紅 $9入味之餘又有口感。🌟金錢肚 $15口感爽脆,易咀嚼入口。🌟豬大腸 $10感比較有嚼勁,且不硬,而且又入味。🌟豬扒 $15切件另上,唔怕豬扒會淋。豬扒口感唔靭,脂肪分佈適中。🌟涼拌墨魚頭 $46每次都會叫墨魚頭,爽口彈牙,配上蒜茸更美味,幾乎唔洗點汁已經好夠味。🌟炸春卷(5隻)$24中意食芋頭嘅你一定要叫,勁好食😋炸得脆口而不油膩。餐牌如下。

一人一碗大米線好滿足😊

‼️必點小鍋米線 $31‼️有酸辣、麻辣、麻酸辣
配料:芽菜、酸菜、韮菜、蔥、芫茜
🌟🌟有辣有豬肉碎,無辣無豬肉碎

‼️加餸‼️
🌟豬頸肉 $18
份量多,大大件,口感爽脆有彈性,肉味濃郁、油份重。
🌟豬紅 $9
入味之餘又有口感。
🌟金錢肚 $15
口感爽脆,易咀嚼入口。
🌟豬大腸 $10
感比較有嚼勁,且不硬,而且又入味。
🌟豬扒 $15
切件另上,唔怕豬扒會淋。豬扒口感唔靭,脂肪分佈適中。

🌟涼拌墨魚頭 $46

🌟炸春卷(5隻)$24
中意食芋頭嘅你一定要叫,勁好食😋炸得脆口而不油膩。

餐牌如下。

[雲家小鍋米線]

Bookmark已久嘅米線舖,晏晝兩點去到仍然大排長龍~

·肥牛腩肉酸辣米線
·螺旋草豬軟骨麻酸辣米線
·涼拌墨魚頭
·醬拌皮蛋

雲家嘅主角一定係小食同配料,眼見每一枱必叫涼拌墨魚頭,食落的確好惹味~ 墨魚頭脹卜卜,非常爽脆,上面鋪滿蒜泥,中意重口味嘅朋友一定唔可以錯過🤍

醬拌皮蛋都有驚喜~ 原本我麻麻地黃金皮蛋,以往食過嘅都好重蛋味⋯不過雲家將皮蛋處理得好好,同樣鋪滿蒜泥外,咬落仲好彈牙!係我食過最好食嘅黃色皮蛋~

米線方面,麻同酸嘅味道唔算分明,但湯底濃郁,加上十分足料,每一啖都食到配料,日日大排長龍都唔係冇原因嘅 (⁎❝᷀ົ ˙̫ ❝᷀ົ⁎)

豬軟骨同腩肉好入味,螺旋草健康得來又可以索晒啲湯底,強烈建議大家黎食可以揀螺旋草加肉嘅配搭!!(•͈⌔•͈⑅)

8/10
傍晚時分同朋友經過雲家小窩米線,見到有2個位,唔使排隊,咁梗係即刻入去食返碗米線。🐙涼拌墨魚頭$46我哋兩個都鍾意食墨魚頭,輕勺過嘅墨魚頭,入口爽彈之餘,伴以炒香嘅蒜蓉,好香口。🐂牛腩小鍋米線$46🥢加 金錢肚$15,豬肚$9,通菜$7☕️飲熱奶茶$10我要麻辣, 中辣🌶️🌶️,大大碗,湯底麻辣平衡,金錢肚同豬肚處理得很好,冇異味,爽口。配料有芽菜、酸菜、韭菜、蔥、莞茜等,小店好慷慨,每一啖米線都食到配菜,惹味又滋味。杯熱奶茶都幾香滑~🍲小鍋紅薯粉 $34🥢加腩肉$10,螺旋草$9🍋飲熱檸水$10朋友就要麻辣,小辣🌶️,一樣有芽菜、酸菜、韭菜、蔥、莞茜等配料,紅薯粉口感爽滑柔韌;螺旋草吸收咗濃郁麻香嘅湯底,麻辣爽口;腩肉亦炆得好焾,成碗食晒🍜😆。

🐙涼拌墨魚頭$46

🐂牛腩小鍋米線$46
🥢加 金錢肚$15,豬肚$9,通菜$7
☕️飲熱奶茶$10

杯熱奶茶都幾香滑~

🍲小鍋紅薯粉 $34
🥢加腩肉$10,螺旋草$9
🍋飲熱檸水$10

2023-04-02
2023-04-03 141 浏览
涼拌墨魚頭($45)份量不少。墨魚頭勁爽勁彈牙,口感一流。撈咗辣蒜蔥醬汁,更加惹味。推薦。腩肉魚腐小鍋紅薯粉($51)凍檸水(+$3)要咗BB辣,好輕微嘅辣度,下次可以挑戰高一級小小辣。湯底好濃厚,唔算肥膩,好味道(最重要之後冇口渴)。紅薯粉正常。腩肉尚算大件及有啲厚度,唔會碎濕濕,而且鹵水幾入味。魚腐當然用嚟索啲湯一齊食啦。大腸豬耳小鍋米線($49)凍檸茶(+$3)清湯湯底同樣唔肥膩,調味足但唔過咸。米線正常。大腸鹵水入味,冇臭味。豬耳爽口,肥位少。下午茶時段,凍熱飲品加$3。
涼拌墨魚頭($45)

腩肉魚腐小鍋紅薯粉($51)凍檸水(+$3)

大腸豬耳小鍋米線($49)凍檸茶(+$3)

下午茶時段,凍熱飲品加$3。
涼拌墨魚頭
腩肉魚腐小鍋紅薯粉
大腸豬耳小鍋米線
$75.5 (下午茶)
涼拌墨魚頭
2023-04-02 51 浏览
🥇好耐冇食既米線😋.荃灣出名多米線,星期五放工前忽發其想,好想黎食呢度既個墨魚頭🤩嚟到之後排晒長龍,好彩都唔係等咗好耐就入到👍🏻不過入到去都要俾啲耐性,要等好一陣先有得食🤣🤣.咁今次就嚟到就叫左薯粉,特別叫咗佢整淋啲,嚟到都唔算好淋😂但老人家我都叫做咬到嘅😝今次叫咗麻酸辣小辣,之後就因為碗野太大碗,食得太慢,越食越辣🤣🐡🐡就叫咗中辣,我飲左一啖已經辣到我傻咗😂扮健康咁叫左螺旋藻,份量超多😆.主角墨魚頭同幾年前一樣好食🤤爽彈得黎又易咬,仲要好夠味👍🏻真係唔係度度都做到😋今次叫埋佢個蒜泥白肉,超多蒜,同埋佢冇同個墨魚頭用同一個汁,唔錯☺️.#fatfat4ever_荃灣 #fatfat4ever
🥇好耐冇食既米線😋
#fatfat4ever_荃灣 #fatfat4ever
2023-03-30 36 浏览
呢間餐廳喺米線關注組度都幾出名同埋聽人講啲小食都唔錯 所以就一於去試吓 嗰日都幾多人排隊 炸春卷(5隻) $24春卷炸得幾香脆 同埋餡料都幾飽滿 又唔會太過油膩小鍋米線 (酸辣) $30呢個叫咗BB辣 果然唔係好辣嘅 湯底酸味比較出表同埋都幾多豬肉碎 米線軟硬程度適中總括嚟講 呢間嘅米線果然唔錯(小

炸春卷(5隻) $24
春卷炸得幾香脆 同埋餡料都幾飽滿 又唔會太過油膩

小鍋米線 (酸辣) $30

總括嚟講 呢間嘅米線果然唔錯(小
2023-03-30 30 浏览
今日難得早啲放工去咗荃灣食米線,朋友介紹呢間好出名,一於嚟試吓!我哋叫咗兩碗米線,一碗係豬耳,豬軟骨,豬膶米線,同一碗雲家米線,另外仲叫咗個涼拌墨魚頭。雲加米線材料好豐富,有源源不絕嘅雞絲,紫菜,雞翼,台灣腸,肉碎,冬菇,魚春卷,超大份,嚟到嘅份量大到我諗兩個女仔都先食得晒😂😂豬耳豬軟骨都炆得好入味,好淋!佢嘅涼拌墨魚頭幾出色🥰加上特製嘅黑醋,開胃得來又好食,份量亦都好足!因為我哋喺6:00就食飯,仲有下午茶優惠,加$3就可以有杯嘢飲😋😋

最近見到IG都有唔少米線排行榜🤣雖然未係去到對米線咁瘋狂,要試齊On list既米線🍜不過米線對於我黎講都係一個好好既午餐選擇👍🏼而今日就收工後自己嗌左碗米線同小食🍤勁豐富呀!。🐒小鍋米線(酸辣中辣)💰$31👉🏻芫荽+$9👉🏻豬潤+$9👉🏻牛腩+$15👉🏻凍奶茶+$3(下午茶優惠)佢除左有湯米線之外仲有熱撈同涼拌米線,款款都會有幾款配料跟埋,今次就揀左酸辣中辣🌶️本身諗住挑戰下自己😂但原來都唔係好辣,如果中意辣又想食酸既朋友建議可以食酸麻辣配料方面加左3款,一上枱就見到我片芫荽海🥬而豬潤同牛腩都大概有5-6件,份量係一個女仔未必食得哂 。🐒炸雞中翼💰$30@4隻🐒涼拌墨魚頭💰$46🐒秘製豬頸肉💰$47另外都嗌左3款小食,雖然自己一個,但係諗小食食唔哂可以take away就好好地慰勞自己🤣其實係俾藉口自己放肆三款我最鍾意係涼拌墨魚頭🦑因為佢既秘製醬汁辣得黎仲好重蒜味🧄而係旁邊個汁係酸味,集香辣酸於一身👍🏼炸雞翼同豬頸肉就會有個泰式辣醬配埋,同樣熱辣辣十分惹味

🐒小鍋米線(酸辣中辣)💰$31
👉🏻芫荽+$9
👉🏻豬潤+$9
👉🏻牛腩+$15
👉🏻凍奶茶+$3(下午茶優惠)

配料方面加左3款,一上枱就見到我片芫荽海🥬
而豬潤同牛腩都大概有5-6件,份量係一個女仔未必食得哂

🐒炸雞中翼💰$30@4隻
🐒涼拌墨魚頭💰$46

🐒秘製豬頸肉💰$47

炸雞翼同豬頸肉就會有個泰式辣醬配埋,同樣熱辣辣十分惹味
2023-03-28 46 浏览
係荃灣講起米線 大家可能都會諗起雲家無論堂食定外賣都長期大排長龍 亦係米線關注組人氣之選.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ⸝⸝⸝⸝小鍋米線 配腩肉 魚肉春卷|𝟰𝟵配豬紅 蘿蔔|𝟰𝟲除咗湯米線之外 仲有熱拌或涼拌配料多達40幾款 由$7-18不等原本配料已經有芽菜、酸菜、韮菜、芫茜、蔥可以揀酸辣 / 麻辣 BB辣至勁辣任勻選擇湯底濃郁又唔會過鹹⸝⸝⸝⸝涼拌墨魚頭|𝟰𝟱幾乎每枱都會點 首先真係好抵食.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ墨魚頭好多 一開始仲擔心食唔哂口感爽脆彈牙 而且大量香蔥蒜蓉 最後只有食唔停口(˵¯̴͒ꇴ¯̴͒˵) 大推大推⸝⸝⸝⸝蒜泥白肉|𝟰𝟬有別一般蒜泥白肉 完全被惹味蒜泥覆蓋( ื▿ ื)肥瘦均勻 每啖夾住蒜泥醬汁無得輸好大份好抵食₍₍ ◟(∗ˊ꒵ˋ∗)◞ ₎₎
係荃灣講起米線 大家可能都會諗起雲家
無論堂食定外賣都長期大排長龍
亦係米線關注組人氣之選.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ

小鍋米線
配腩肉 魚肉春卷|𝟰𝟵
配豬紅 蘿蔔|𝟰𝟲
除咗湯米線之外 仲有熱拌或涼拌
配料多達40幾款 由$7-18不等
原本配料已經有芽菜、酸菜、韮菜、芫茜、蔥
可以揀酸辣 / 麻辣 BB辣至勁辣任勻選擇
湯底濃郁又唔會過鹹

涼拌墨魚頭|𝟰𝟱
幾乎每枱都會點 首先真係好抵食.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ
墨魚頭好多 一開始仲擔心食唔哂
口感爽脆彈牙 而且大量香蔥蒜蓉
最後只有食唔停口(˵¯̴͒ꇴ¯̴͒˵) 大推大推

蒜泥白肉|𝟰𝟬
有別一般蒜泥白肉 完全被惹味蒜泥覆蓋( ื▿ ื)
肥瘦均勻 每啖夾住蒜泥醬汁無得輸
好大份好抵食₍₍ ◟(∗ˊ꒵ˋ∗)◞ ₎₎
2023-03-25 38 浏览
行完荃灣搵嘢食,唔知點解荃灣好多出名的米線,今日黎到 雲家 ~嗌咗最多人推薦嘅小食涼拌墨魚,太肚餓嘅關係揀咗4餸小鍋米線。墨魚真係好食入口滑溜、咬落爽脆,面頭鋪滿蒜茸同香蔥,幾開胃。小鍋米線本身湯底有芽菜、肉碎、香茜、蔥,加咗木耳、螺旋藻、蘿蔔同滷水蛋。太多餸,同隔離碗相比,啲湯就要滿瀉。螺旋藻好得意,第一次見,有如其名真係螺旋樣,唔係平時食開普通海藻海帶咁扁平,不過味道差唔多,都係同一類嘢,口感爽啲。份量太多,食唔哂,下次唔好眼闊肚窄🙈🙈

墨魚真係好食
入口滑溜、咬落爽脆,面頭鋪滿蒜茸同香蔥,幾開胃。

小鍋米線

份量太多,食唔哂,下次唔好眼闊肚窄🙈🙈
如果有睇開fb米線關注組, 應該點都聽過”雲家小鍋米線”, 我都好奇黎食佢嘅米線✌🏻. 排左好耐先有得食呢. 🥢麻辣肥牛小鍋米線Menu上大部分米線30蚊起就有一大碗好抵食, 我揀左肥牛仲+10蚊加餸食豬大腸. 肥牛好足料, 我鐘意d肥牛唔會過量地多肥膏, 店家嘅肥牛夠高質又勁入味. 配料豬肉碎, 芽菜, 酸菜, 韭菜, 葱睇得出廚師大大力落, 實要令到個米線夠哂香夠哂出味, 米線腍軟度perfect, 最讚係小鍋湯底, 飲!🥢豬紅韭菜重慶酸辣粉QQ酸辣粉好好味呀, 豬紅多又好味, 加左大大粒雲呑食完真心飽, 估唔到豬紅同韭菜嘅份量多到爆!!!🥢好得人驚地, 我地不知不覺嗌左平時喺_仔一定會嗌嘅餸😌, 有驚喜要推推.🥢蒜泥白肉CS地估唔到蒜泥白肉都係打卡嘅菜式! 店家用上大大量蒜泥完全覆蓋住肥美腩肉, 務求令人每一啖都重口味勁正, 每一片腩肉又長又厚切好抵食.🥢醬拌皮蛋Li款蛋蛋個蛋黃好黃呀, 同平時食開黑色黃係另一個口感. 食落係溏心口感滑滑的, 蒜蓉令到皮蛋味道更香更濃.🥢豆腐大大枝都只係+8蚊ja! 解辣首選.

豬大腸
肥牛

酸辣粉
雲呑

🥢
豆腐大大枝都只係+8蚊ja! 解辣首選.

2023-03-24
豬大腸
肥牛
酸辣粉
雲呑
  • 醬幸皮蛋
2023-03-17 81 浏览
知道雲家前排係元朗開左分店🏬 就估到佢愈黎愈出名啦🥰 荃灣店.. 我7點幾黎到已經排曬長龍..佢既涼拌墨魚頭係勁好食🥹 但我食唔到咁多野~ 唯有加餸過下口癮🥹 叫左個麻酸小辣既小鍋米線~ 要墨魚頭同埋台灣腸💓 其實成個碗底都係墨魚頭😶 影唔到咁多~ 好新鮮爽口🥲 見到佢哋係用江西米線,真係好好食😋 夠曬幼滑爽口🍜 而且掛湯力十足~ 食過幾間好食嘅米線都係用江西米線😍❤️另一個叫左麻辣肥牛小鍋米線~ 加豬大腸😀 豬太腸切左條😆 都幾特別~ 煙煙韌韌咁ʕ •ᴥ•ʔ 肥牛份量都好充足😛 都幾嫩口仲有個小食~ 雞翼😋 炸到金黃色😆 外脆內嫩😋

仲有個小食~ 雞翼😋 炸到金黃色😆 外脆內嫩😋
2023-03-14 107 浏览
睇住啲食評同埋like數,所以去荃灣買餃子,順道先揀去呢間米線試吓,失望到不得之了。所謂每日限量供應嘅腩肉,似湯渣又唔入味,完全唔明點解咁樣都係特別推介。米線煮得好淋,完全冇咬口。通菜淥熟過頭,又係淋。豬耳叫做可以,不過冇乜味道。叫咗中辣嘅酸辣湯底,又唔酸又唔辣,冇味道。唯一比較可取,可能係個份量,真心好大碗,正常女仔一定食剩,建議衝量一下食量先 order。我真係想問吓,點解會有咁多人like呢間米線同埋點寫得出咁多好評。
2023-03-11
2023-03-09 99 浏览
到咗食飯時間,餐廳外已經聚集人群,有叫外賣又有排隊等位,所以就跟住排吓啦小鍋紅薯粉🌶️薯粉係粗管有彈性 好滑嘟嘟 碗粉入面有好多配菜 芽菜 酸菜 肉碎咁湯底幾惹味 酸味同麻辣味都好夠 食完條脷會痺咗金錢肚🐃滷水味滷得好入味 口感有少少彈性墨魚頭🦑份量都幾多 新鮮口感彈牙 推薦腩肉🐽有少少似豬頸肉 薄薄一片 唔算嫩但夠入味秘製豬頸肉🐖一大塊豬頸肉切片 香口 肉質嫩過腩肉 好食手拍青瓜🥒青瓜清新大碟 有麻油香 酸醋都幾好味

小鍋紅薯粉🌶️

一大塊豬頸肉切片 香口 肉質嫩過腩肉 好食

手拍青瓜🥒
青瓜清新大碟 有麻油香 酸醋都幾好味

2023-02-25 108 浏览
喺網上見到雲家雲南米線係全港最好食米線嘅頭五名之一,心唸點可以唔試下佢!今日係中午去食晏就,咁啱去到冇乜人排隊,等咗3-4個字就有位,好開心!入面鋪頭較舊,座位都較窄,不過唔緊要,最緊要係米線好食🥳點咗個招牌雞絲螺旋藻小鍋米線酸辣小辣,非常非常大碗!啲雞絲同螺旋藻係多到傻咗!好開心呢間米線鋪可以咁足份量,對大食嘅我黎講真係大正!湯底本身跟埋平時米線鋪都會見到嘅芽菜、肉醬、芫荽、蔥等配料,佢啲米線淥得啱啱好,唔會好冧又唔會好硬身,雞絲係手撕雞絲,連埋螺旋藻撈埋個湯一齊食係非常非常之好食,每一啖都食到每個配料嘅精華仲點咗個出名小食墨魚咀,佢份量多之餘仲有好多蒜蓉蒜油嘅香味,就好似用緊一個好平嘅價錢食緊出邊百幾蚊先食到嘅蒜蓉蒸海鮮咁。總括而言今餐真係食得非常之開心、滿足、抵食!

入面鋪頭較舊,座位都較窄,不過唔緊要,最緊要係米線好食🥳
好開心呢間米線鋪可以咁足份量,對大食嘅我黎講真係大正!

總括而言今餐真係食得非常之開心、滿足、抵食!
雞絲螺旋藻酸辣小辣小鍋米線
蒜蓉墨魚咀