餐室即是舊式茶餐廳,通常無服務,廚藝一般,衛生情況差。不過凡事總有例外,今日在深水埗閒逛完買完電腦用品,想食隻炸肶,我們一行人於是去了近日爆紅的雪山冰廳大快朵頤。$22一隻的炸肶果然沒有令我失望,份量大(足足有一隻手掌大小!)。皮脆肉質嫩,而且是新鮮炸起,上桌時熱辣辣,完全是超乎預期的質素。既然炸肶好吃,又多點一份雪山孖寶,即半隻海南雞+豉汁蒸魚。海南雞已去骨,雞胸也是剛剛熟的程度,啖啖肉又軟嫩。此外附加的甜醬油夠濃,酸辣汁提胃而不搶,哪裡還有東西可以投訴?水準及得上正宗海南雞餐廳了吧!另一款是蒸魚(盲曹),需時約15分鐘,上桌時的蒸氣已證明它是新鮮蒸好,但入口一刻更是令人滿意,肉身爽口彈牙,骨量少,附加的甜醬油跟豆豉粒完整,甜中帶咸,能把便宜的盲曹蒸煮至此程度,已不像茶餐廳了吧!但是2款孖寶只要$158!2款孖寶只要$158!2款孖寶只要$158!很重要所以說三次。這餐可以加$28要一盅竹絲雞湯,湯底也是清𥇦可見,不會過咸(即無味精!),餐室燉湯無味精,多難得!既然那麼好吃,就再點一份叻沙龍皇雜菜煲吧!$65一鍋,青口,蝦,魷魚,粉絲的量多得讓我們以為在吃海鮮鍋!叻沙湯底味道當然不用

既然炸肶好吃,又多點一份雪山孖寶,即半隻海南雞+豉汁蒸魚。

但是
2款孖寶只要$158!

很重要所以說三次。

既然那麼好吃,就再點一份叻沙龍皇雜菜煲吧!$65一鍋,青口,蝦,魷魚,粉絲的量多得讓我們以為在吃海鮮鍋!叻沙湯底味道當然不用置疑,

而這三人餐的份量,足夠四個人吃了!

最後,餐廳特色樽仔奶茶也值得一試,最特別是入了樽,不用擔心一般茶餐廳的問題:冰塊過多!奶茶底滑,茶味濃,絕對是令人懷念的餐室奶茶味道!
题外话/补充资料: 不得不提! 老一輩的夥計服務非常好,貼心有禮貌,比某些五星級酒店請的炒散年輕人好得多!
香港好多人以為深水埗好雜好亂, 都唔敢去。雖然我在澳門長大,卻偏偏喜愛好有香港特色的地方。自問也是一個有品位的人茶餐廳更是香港人集體回憶,於是去食晚飯。第一道菜就是蒜蓉jur jur雞煲,到咗時候特別新鮮滾熱辣,雞肉鮮嫩,亦有很多蒜蓉味道。煮得恰到好處。第二道菜就是炒西蘭花。炒得非常翠綠,加上蒜蓉來炒,將美味帶到極點。最後飲到最出名嘅紅豆冰,紅豆好嫩滑。而且分量適中,絕對冇苦劫味。綜合以上分析,我會再邀請其他朋友一齊嚟食晚餐。慶祝自己嘅生日。😘😘😊
香港好多人以為深水埗好雜好亂, 都唔敢去。

茶餐廳更是香港人集體回憶,於是去食晚飯。

第一道菜就是蒜蓉jur jur雞煲,
第二道菜就是炒西蘭花。
炒得非常翠綠,加上蒜蓉來炒,將美味帶到極點。
最後飲到最出名嘅紅豆冰,紅豆好嫩滑。
而且分量適中,絕對冇苦劫味。
綜合以上分析,我會再邀請其他朋友一齊嚟食晚餐。
慶祝自己嘅生日。😘😘😊
香港好多餐廳,其實都屬於過度吹捧,例如一間喺大圍嘅腸粉,我會話腸粉其實點好味都唔會好驚豔,因為都只係一樣普通嘅小食;又例如某小食店嘅手撕雞,味道再驚艷佢都只係一碟手撕雞, 最多雞有雞味,口感嫩滑,唔通你會預期佢會畀到你一啲更加突出嘅豬牛羊味?冇錯,曾經我都覺得一啲普通平民嘅美食再驚艷都只係一啲平民嘅質素,但係今日當我嚟到雪山冰廳,就徹底改變咗我嘅諗法。.雪山冰廳係1956年已經開始營業,而家裝修咗,變得更時尚加乾淨企理。食物好多都保持返以前嘅水準,味道我會話佢係一間真正令到我覺得好驚艷嘅茶餐廳!. ✨樽仔咖啡$25係好復古嘅一樣飲品,要做到好飲,其實真係唔容易。呢度嘅樽仔咖啡,咖啡味特濃,甜度又啱啱好;咖啡唔苦澀,入口回甘,仲好滑好香同行朋友叫嘅熱奶茶都係無得輸,勁香滑.✨又再講下炸雞髀 $22呢隻炸雞髀比普通炸雞髀大起碼三分之一,比成年男士嘅手掌仲要大,肉厚香滑,唔會因為經過炸而令到肉質變乾,炸到外脆內嫩,而且調味相當好!輕微嘅辣度喺呢個冬天食簡直令人體內回暖,熱情非凡!.✨叫咗個特餐,有一碗喇沙,配櫻花蝦炒蛋同埋奶油牛角酥 $48講真嘅,我平時鍾意食餐包多過牛角酥,所以牛角酥我原本

樽仔咖啡$25
同行朋友叫嘅熱奶茶都係無得輸,勁香滑

✨又再講下炸雞髀 $22
講真嘅,我平時鍾意食餐包多過牛角酥,所以牛角酥我原本只諗住淺嚐一啖,點知呢一啖就令我充滿驚喜!夾咗甜甜哋嘅奶油,令到成件事好特別;櫻花蝦炒蛋好滑唔油, 配牛角包一齊食,係另一個滋味嘅境界。
至於喇沙湯麵,摻摻嘅意思係油麵配米粉,粗幼口感令到咬落去感覺好得意😁喇沙湯底微辣又唔會好油,少少椰香味,配蝦、 魚片同豆卜,正宗得嚟又有少少fusion。
一個偶然嘅相遇,令到我搵到一間驚喜嘅茶餐廳。 呢間茶餐廳內在環境真係分分鐘畀西餐廳仲要乾淨企理,油煙唔大,員工服務親切,最緊要價錢唔貴,真正令到我值得去寫一篇食評讚美呢間茶餐廳。地方可能少少偏遠,但係由深水埗地鐵站行過去,十分鐘路程之內就會到達,不妨有機會去幫襯一次街坊小店👍
2018-12-29
2018-12-29 28 浏览
提起西多士, 紅豆冰, 相信大家定必拋出糖漿,花生醬, 花奶等標準材料。但今天在雪山冰室, 卻嚐過匠心獨運的一餐。我點了一份以特別醬料製作的西多士, 和特別方式沖制的紅豆冰, 究竟如何特別, 這裡僅以圖片賣個關子, 希望你們自己能找出答案。這裡的西多除了厚切飽滿, 醬料也特別的香甜, 咬下去香脆之餘, 醬料的甜已蓋過糖漿, 所以其實不必再下糖漿, 只不過在腦海裡早就輸入了"吃西多必須用糖漿"的看法而已。至於紅豆冰, 除了以另外的飲料代替淡奶, 飲料中也加入特別的材料, 我本期望這樣的配搭更為香滑, 但製成品卻不明顯, 整體來說不過不失, 只是其獨有的發揮, 令我覺得不妨一試。我們以為傳統的味道已根植於內心, 哪知他人卻在前人的礎石下推陳出新, 創造另一番滋味。或許並非最好的味道, 但我們若適時放下過去的羈纏, 自信不拘,活出真我自非難事。獨特的下午茶, 能有如此體會, 這一餐也就不枉吃了

2018-12-29 75 浏览
這間早於1956年便已在深水埗區開業,歷史非常悠久的「雪山冰廳」,今時今日雖再非由開業時的老闆經營,亦已非昔日六、七十年代,充滿老香港氣息的模樣,但在原先老闆的親戚頂手之後,「雪山」舊貌換新顏,又的確比以往光猛新淨了不少,店舖中雖仍保留著一幅洋溢著濃厚懷舊畫風的祝賀「雪山冰廳」開幕誌慶的牌匾,但更吸睛的,卻是一大幅長形繪畫著一條龍吐珠在水中游泳,意頭十足,並寫著「雪山王」三個大字的掛畫。而且在冰廳供應的食物款式和種類上,也有與時並進,推陳出新,為這間歷史悠久的冰廳帶來一番新的氣象。 叫來「二人套餐」($158)一客,在「人氣海南雞」(半隻)和「是日鮮魚」中揀了一條細鱗代替不用加錢的鯧魚或盲鰽(需另加 $20),在十多款小菜選擇中揀了「燒汁野菌牛仔骨」,配以「蒜蓉炒白菜仔」,加多兩碗「季節燉湯」(套餐 + $28)、一瓶「樽仔奶茶」(套餐 + $7)和兩碗白飯,這一晚,兩夫妻就在這間「雪山冰廳」吃了一頓晚餐。 兩盅燉湯最先送上,是十分足料的「蟲草花燉赤肉」,湯色清而湯味濃,味道雖偏濃了點,仍好喝。「燒汁野菌牛仔骨」挺好吃,肉質腍而不韌,夠惹味。大大碟的「蒜蓉炒白菜仔」甚夠鑊氣,蒜
燒汁野菌牛仔骨」挺好吃,肉質腍而不韌,夠惹味。
大大碟的「蒜蓉炒白菜仔」甚夠鑊氣,蒜蓉甚多,味道亦足。油是多了一點,撇去多餘的油份後,還不錯。
原條「清蒸細鱗」反而讓自己有點失望,魚肉欠缺了應有的鮮味,而且亦不太滑,要多蘸些蒸魚豉油才能為這蒸魚添上更佳的味道。
樽仔奶茶」口感極滑,茶味濃郁,味道雖稍稍偏甜,仍可接受。
其實這兒我最感興趣的是幾款波士推介,每日限量供應,只售 50份,以波士頓龍蝦做主角的菜式,有「波士頓龍蝦公司通粉」(原價 $128,特價 $88)、「波士頓龍蝦叻沙摻摻」(原價 $178,特價 $98)和「芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯」(原價 $208,特價 $108),價錢相當吸引,不過這夜兩夫妻還是想吃中菜多些,這幾款波士推介,就要留待下次光顧才可試了。
2018-12-22 49 浏览
第一次到訪,先點特餐櫻花蝦炒蛋好足料,每啖都好多好多櫻花蝦👍🏻👍🏻牛角包亦好食,只係細個d姐😂叻沙湯麵味道吸引,如果可以辣d就更好,叻沙既蝦好新鮮,又大隻榛子醬西多幾吸引,比一般既花生醬西多創新,如果可以做到流心就更吸引😍薯條好脆,紫菜味可以加強,亦可以考慮多幾個味道揀以冰廳黎講,環境幾乾淨,又光猛👍🏻值得再去食其他食物🤤
第一次到訪,先點特餐
薯條好脆,紫菜味可以加強,亦可以考慮多幾個味道揀

以冰廳黎講,環境幾乾淨,又光猛👍🏻
值得再去食其他食物🤤
2018-12-22
  • 櫻花蝦炒蛋
  • 榛子醬西多士
2018-12-20 42 浏览
Discovered this restaurant because I was eating at the famous garden bakery next door.This joint seems to be old as well because it says since 1956.The decor and everything looks new so it could have moved from another place or refurbished.Food in general is not that expensive being located in SSP.Fish and Chips is a bargain for $30 if it tastes good!Here it comes seasoned with seaweed powder and you get some orange sauce which I guess is thousand island sauce.I only put salt and vinegar, lemon

I only put salt and vinegar, lemon and ketchup on my fish and chips so did not touch that stuff.
The chips were ok and not overdone.
The fish was battered in breadcrumbs so it was nice and crispy on the outside and the texture of the fish was soft and jelly like but quite good in HK terms.
Even though it was too soft for its own good you could see the flakes.

The Hainan chicken was complimented with rice that had a hint of coconut.

Finished with an ice cream float and a tea a with red beans which my friend had.

Will probably be back to try other stuff if I am in the area again.
之前見到有人介紹話有冰室有得食喇沙,我就已經心心眼。因為平時食喇沙都唔平,如果冰室有得食,價錢相對會抵啲。所以,我就決定同朋友去一試。 餐廳原來有多年歷史,但最近翻新過,所以裝潢簇新,座位寬敝,環境舒適。侍應帶我們坐卡位,放下晚餐餐牌。 看到特餐餐牌上有喇沙可選,另外還可配櫻花蝦炒蛋奶油牛角酥,超抵食!餐牌上,仲有好多其他吸引而經典的冰室美食,如流心西多士、紅豆冰同蕃茄濃湯通粉…… 我同朋友都心大心細,大家都有喜愛的食物想試。於是,即使預料到可能會打包,都點咗唔少食物。 -檳城喇沙摻摻配櫻花蝦炒蛋奶油牛角酥(走牛角酥)($48) -椒鹽鮮魷 ($68) -蕃茄濃湯吉列豬扒通粉 ($35) -樽仔招牌奶茶 ($12)-港式茶走紅豆冰 (轉配加 $7) -流心榛子醬西多士 ($25) 檳城喇沙摻摻 這個喇沙好對版,賣相超吸引,未吃已經傳來濃郁的喇沙香味。這海鮮喇沙好足料,有兩隻蝦、兩塊魚片,還有豆腐卜。蝦肉爽滑鮮甜,魚片亦好彈牙;食喇沙一定唔可以無嘅,就係豆腐卜! 豆腐卜吸滿喇沙湯汁的精華,一咬,湯汁溢出,下一秒一定係將豆腐卜一併吃掉,享受喇沙精華中的精華。 喇沙湯盡是蝦味,椰

-檳城喇沙摻摻配櫻花蝦炒蛋奶油牛角酥(走牛角酥)($48)
-椒鹽鮮魷 ($68)
-蕃茄濃湯吉列豬扒通粉 ($35)
-樽仔招牌奶茶 ($12)
-港式茶走紅豆冰 (轉配加 $7)
-流心榛子醬西多士 ($25)

檳城喇沙摻摻

喇沙湯盡是蝦味,椰奶味同花生味,辣味卻是慢慢滲出,惹味而微微的辣,令人回味。而摻摻是指油麵和米粉的拼合,油麵有咬口,不會過稔;而米粉亦唔會糊,爽口分明,整體來說真的很不錯!

櫻花蝦炒蛋
我跟朋友擔心吃不完,所以沒有要牛角包,只是要了炒蛋。

炒蛋來到時,滿佈蛋汁,賣相吸引。炒蛋份量不少,蝦的數目都多,絕非以零星數隻來蒙混過關。這炒蛋估計用了不少於2隻蛋去炒,蛋汁爆多;蛋炒得滑嫩,炒過的櫻花蝦帶來香濃的蝦味,令炒蛋更有層次。

椒鹽鮮魷

椒鹽鮮魷看起來不太金黃,賣相不及平時吃的吸引;

不過,難得的是只加了少許少炸粉去炸,吃到鮮魷魚的鮮味和彈牙口感。調味亦好,鹹味剛好而又嘗到些許的辣。

蕃茄濃湯吉列豬扒通粉
蕃茄濃湯通粉是朋友吃的,單看湯色,覺得是靠譜的。

朋友說味道也不錯,蕃茄味也是突出的,絕不是茄汁水。吉列豬扒炸的香脆,但口感軟,肉質亦不嚡,整體質素也不錯。

樽仔招牌奶茶
這個樽仔奶茶味道不能自由選擇少甜或茶走,但正是這樣才能喝到餐廳的原裝奶茶。

我們相信,每家餐廳都有自己沖製奶茶的配方,而茶同奶的比例亦不一樣。這樽仔奶茶沒有加冰,但冰凍過後喝起來,茶味更突出,奶沒加很多,但足以令奶茶入口滑溜,令人回味。

茶走紅豆
紅豆冰喝不少,但茶走紅豆冰卻是第一次喝。

沒想到,在這吃晚飯還可為人生紀錄一個第一次。這個茶走紅豆冰的紅豆甜度恰到好處,而且煮得夠稔,「起沙」一樣,正!而這個紅豆冰加入茶,感覺沒傳統紅豆冰的甜和「膩」,是個不錯的嘗試。

流心榛子醬西多士
最初點這個,是為了拍照,「流心」二字也實在太吸引;可惜,事與願違,我們就只能用來滿足我們的胃了。

西多士即叫即炸,送來時還呈上一大枝糖漿。老闆,你也太慷慨,太邪惡了吧?

厚厚的西多士外層炸得香脆,切開,中間的榛子醬並沒有流出,但吃起來則是濃濃的NUTELLA榛子醬味道;

配上多士上的牛油,更加完美。吃西多士的幸福感,就在於此。

吃過是次晚餐,不知要等多久才再有藉口吃好西呢?這頓晚餐過後,我們大抵要努力多做運動!
2018-10-02
2018-12-14 58 浏览
很多人以為深水埗好雜好亂, 都唔敢去。雖然我在澳洲長大,卻偏偏喜愛好有香港特色的地方。自問也是一個有品位的人會當起身肚餓就會想食茶餐廳。茶餐廳更是香港人集體回憶,於是去食晚飯。尤其鄰近地鐵站非常方便。第一道菜就是蒜蓉雞煲,到咗時候特別新鮮滾熱辣,雞肉鮮嫩,亦有很多蒜蓉味道。煮得恰到好處。另外油菜真係唔錯。咁多蠔油。最後飲到最出名嘅紅豆冰,紅豆好嫩滑。而且分量適中,絕對冇苦劫味。綜合以上分析,我會再邀請其他朋友一齊嚟食晚餐。慶祝自己嘅生日。😘😘😊
很多人以為深水埗好雜好亂, 都唔敢去。

會當起身肚餓就會想食茶餐廳。
茶餐廳更是香港人集體回憶,於是去食晚飯。
尤其鄰近地鐵站非常方便。
第一道菜就是蒜蓉雞煲,
另外油菜真係唔錯。
咁多蠔油。
最後飲到最出名嘅紅豆冰,紅豆好嫩滑。
而且分量適中,絕對冇苦劫味。
綜合以上分析,我會再邀請其他朋友一齊嚟食晚餐。
慶祝自己嘅生日。😘😘😊
2018-12-08 1522 浏览
星期六下午二時左右到達雪山冰龐,坐無虛席,非常旺場!港口味生炸脾 加炸薯條 $30 + $8餐廳的招牌菜,必點!炸脾十分巨型,足足有一隻手掌大!炸脾上灑上大量七味粉和炸蒜粒,令炸脾又香又惹味!炸脾最吸引是外脆內嫩,雞皮炸至脆卜卜,雞內保持嫩滑多汁!超讚!十分推介!炸薯條同樣炸至熱辣辣,脆卜卜!紅豆冰 (跟餐)紅豆冰甜度適中!如果紅豆煮得再軟身一些就更好!特餐——檳城叻沙摻摻 $48湯底叻沙蝦湯味濃郁,帶椰奶香味,略帶微辣,好惹味!有兩隻蝦、豆卜、魚片,摻摻意思是油麵加米粉,份量充足!日本櫻花蝦炒蛋、奶油牛角酥(跟餐)牛角酥入面塗上奶油,入口又香又甜,夾上櫻花蝦炒蛋一齊食更加美味!炒蛋嫩滑,加入大量櫻花蝦,充滿蝦的鮮味,十分驚喜的配搭!樽仔招牌奶茶  $7 (跟餐價)茶味香,奶味淡,質地順滑!
星期六下午二時左右到達雪山冰龐,坐無虛席,非常旺場!

港口味生炸脾 加炸薯條 $30 + $8

炸薯條同樣炸至熱辣辣,脆卜卜!

紅豆冰 (跟餐)
紅豆冰甜度適中!如果紅豆煮得再軟身一些就更好!

特餐——檳城叻沙摻摻 $48
湯底叻沙蝦湯味濃郁,帶椰奶香味,略帶微辣,好惹味!

有兩隻蝦、豆卜、魚片,摻摻意思是油麵加米粉,份量充足!

日本櫻花蝦炒蛋、奶油牛角酥(跟餐)
炒蛋嫩滑,加入大量櫻花蝦,充滿蝦的鮮味,十分驚喜的配搭!

樽仔招牌奶茶  $7 (跟餐價)
茶味香,奶味淡,質地順滑!
2018-12-07 66 浏览
今天去西九龍廣場看傢俬,未去之前和契女來這裡吃個下午茶,因為這裡近西九龍廣場,又不會太迫。我們一行三人,點了些下午茶和散點的小吃。生炸雞髀$30,雞脾有女生的手掌般大,而且外脆內軟,表面放了很多辣椒粉,帶起雞肉的香味。樽仔咖啡跟餐加$7,這個凍咖啡,因為沒有加冰,所以咖啡味濃郁,入口有回甘香味。榛子🌰醬西多$28,西多士非常厚身,內裡包著的榛子醬不會太甜,這個配搭在其他地方很少吃到,既然來到一定要試。

我們一行三人,點了些下午茶和散點的小吃。

2018-12-05 89 浏览
每一個月我地都會帶囡囡去玩具街行街買玩具,而雪山冰廳就係我地泊車附近,如果搭地鐵係深水埗D2出口步行約6分鐘就到啦。泊完車剛好經過,已經要排隊入去食啦,餐廳已經全場滿座,餐廳始於一九五六年,現在懷舊冰室真係愈黎愈小。餐廳誠意推介-芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯,製作需時,等了十五至二十分鐘就有啦,好大碗,有半邊龍蝦,但肉質略韌了一點,但龍蝦新鮮,配料亦好豐富,有蟹柳、飽魚片、魷魚、冬菇等等,芝士白汁味道恰到好處。港口味沙嗲牛肉通粉+牛乳炒蛋配奶油-沙嗲牛肉,牛肉索晒沙嗲,好正,通粉煮到剛剛好,唔太硬唔太淋,牛乳炒蛋好香牛乳味,炒到好滑,牛角酥加了奶油,甜甜地幾特別流心榛子醬西多士-第一次食,入面都搽滿晒榛子醬, 好邪惡呀,食落唔太甜,不用加糖漿已經好好味,啖啖榛子味。熱朱古力黑牛

熱朱古力

黑牛
2018-12-01 71 浏览
窮遊香港-勁足料龍蝦焗飯.為左之後食炸雞同麻辣今日食清淡d呢間餐廳份量偏多 勁抵食.今日叫左 2人餐$158 跟2個飯👍🏻一條魚(細鱗+$20)👍🏻一個小菜(蜜糖脆薯牛柳粒)👍🏻一碟菜👍🏻五指毛桃燉湯+跟餐$28+樽仔奶茶$7⭐️龍蝦海鮮芝士焗飯$108+紅豆冰$7.⭐️先講白汁龍蝦飯$108有半隻龍蝦 勁足料既(試過d唔足料既 遲d再講下)啖啖都有海鮮 蝦魷魚青口咩都有底下係炒飯 份量夠多.⭐️蜜糖脆薯牛柳粒牛肉同薯仔表面痴住蜜糖黑椒香呢個都好好食 送飯一流.⭐️清蒸細鱗魚但條魚未拉直都比筷子長1.4倍(可睇圖)清蒸比較淡口 想濃味d可以加茄子或其他做法+10蚊.⭐️湯都係一流個燉湯勁足料 豬肉 雞肉 五指毛桃藥材 冇味精2個人既可以叫1個試下.⭐️茶走紅豆冰都係比較小見既 呢個配合幾夾既(但如果d豆更沙就完美啦).#雪山冰室地址:深水埗青山道62d號地舖.⭐️評分:味道:4/5環境:4/5服務:4/5衛生:4/5抵食:4/5
窮遊香港-勁足料龍蝦焗飯
為左之後食炸雞同麻辣
今日食清淡d
呢間餐廳份量偏多 勁抵食
今日叫左 2人餐$158 跟2個飯
👍🏻一條魚(細鱗+$20)
👍🏻一個小菜(蜜糖脆薯牛柳粒)
👍🏻一碟菜
👍🏻五指毛桃燉湯+跟餐$28+樽仔奶茶$7
⭐️龍蝦海鮮芝士焗飯$108+紅豆冰$7
⭐️先講白汁龍蝦飯$108
有半隻龍蝦 勁足料既(試過d唔足料既 遲d再講下)
啖啖都有海鮮 蝦魷魚青口咩都有
底下係炒飯 份量夠多
⭐️蜜糖脆薯牛柳粒
牛肉同薯仔表面痴住蜜糖黑椒香
呢個都好好食 送飯一流
⭐️清蒸細鱗魚
但條魚未拉直都比筷子長1.4倍(可睇圖)
清蒸比較淡口 想濃味d可以加茄子或其他做法+10蚊
⭐️湯都係一流
個燉湯勁足料 豬肉 雞肉 五指毛桃藥材 冇味精
2個人既可以叫1個試下
⭐️茶走紅豆冰都係比較小見既 呢個配合幾夾既
(但如果d豆更沙就完美啦)
#雪山冰室
服務:4/5
衛生:4/5
抵食:4/5
2018-11-28 87 浏览
今日去左深水埗搵好野食,醒起之前朋友有介紹過「雪山冰廳」於是就去試一試啦🤤!呢間冰廳原來已經有60年歷史架啦😮!近年重新裝修過,所以環境新淨、光猛,但仍然保留左懷舊冰室必定有嘅卡位設計。星期日嘅早餐時間會推遲到下午2點,真係好貼心,岩曬我呢d訓到晏一晏但又想食早餐嘅懶人😂。金牌早餐(五香肉丁米、牛乳炒蛋配鮮奶多士)五香肉丁其實都係罐頭貨色,味道就唔太大驚喜。但牛乳炒蛋同鮮奶多士真係好食,多士鬆軟、有好香嘅牛奶味;炒蛋亦好滑,同樣都係有好香嘅牛奶味,好正😋聞落有好香嘅麻香,但食落其實唔會好搶好辣,雞肉亦都係好嫩滑,但份量略為細碗。茶味、咖啡味香濃,標榜用左黑白淡奶,所以飲落的而且確非常滑口,可惜所做樽仔飲品都係預先沖調好,所以係冇得揀甜度,點甜左小小,但整體味道唔錯!如果想試一試正式嘅懷舊茶餐廳味道,但又想坐得舒服的話,雪山冰廳係一個唔錯嘅選擇。

金牌早餐

五香肉丁火粉
鮮乳炒蛋配牛奶多士

金牌早餐(五香肉丁米、牛乳炒蛋配鮮奶多士)
麻辣嫩雞米線

樽仔咖啡、奶茶

2018-11-17
$40 (早餐)
五香肉丁火粉
鮮乳炒蛋配牛奶多士
麻辣嫩雞米線
樽仔咖啡、奶茶
  • 樽仔奶茶
  • 檳城叻沙摻摻
  • 牛奶多士
2018-11-27 46 浏览
今日出咗糧自己去咗深水埗行街,發覺而家好多街頭直銷,有不同類形,自己被一個賣多用途攪拌机嘅人吸引住,見佢講得咁好,就買咗一個,行多一陣就係附近嘅冰山歺聽食埋飯先。入去坐底,望完歺牌,叫咗嗰 芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯,等咗一陣飯來了,十分之香,龍蝦肉超彈牙,芝士酱汁又香又多,撈埋食一流,最正係杯凍茶,簡直冇得頂,食到飽飽回家,就最過癮。

,望完歺牌,