2018-11-28
今日去左深水埗搵好野食,醒起之前朋友有介紹過「雪山冰廳」於是就去試一試啦🤤!呢間冰廳原來已經有60年歷史架啦😮!近年重新裝修過,所以環境新淨、光猛,但仍然保留左懷舊冰室必定有嘅卡位設計。星期日嘅早餐時間會推遲到下午2點,真係好貼心,岩曬我呢d訓到晏一晏但又想食早餐嘅懶人😂。金牌早餐(五香肉丁米、牛乳炒蛋配鮮奶多士)五香肉丁其實都係罐頭貨色,味道就唔太大驚喜。但牛乳炒蛋同鮮奶多士真係好食,多士鬆軟、有好香嘅牛奶味;炒蛋亦好滑,同樣都係有好香嘅牛奶味,好正😋聞落有好香嘅麻香,但食落其實唔會好搶好辣,雞肉亦都係好嫩滑,但份量略為細碗。茶味、咖啡味香濃,標榜用左黑白淡奶,所以飲落的而且確非常滑口,可惜所做樽仔飲品都係預先沖調好,所以係冇得揀甜度,點甜左小小,但整體味道唔錯!如果想試一試正式嘅懷舊茶餐廳味道,但又想坐得舒服的話,雪山冰廳係一個唔錯嘅選擇。
五香肉丁火粉
鮮乳炒蛋配牛奶多士
金牌早餐(五香肉丁米、牛乳炒蛋配鮮奶多士)
麻辣嫩雞米線
樽仔咖啡、奶茶