餐厅: 雅 ‧悠蔬食
资讯:

2020-03-20 152 浏览
之前都黎過呢間素食,其實一向都有d名氣。今次同屋企人一齊黎,疫症其間真係少左好多人。我地叫左好多餸,素雞腿、魚餅、炒金邊粉等。最好食既係炒女邊粉,夠辣夠入味,同平常金邊粉冇咩分別,好食!仲有抗疫糖水送!
2020-03-17
2020-03-19 141 浏览
平時好少寫食評,相都唔記得影🙈,今日想食健康d,食素食,用左$30優惠外賣自取,真係好抵,同朋友買左兩個玉子素鹵肉飯便當,因為本身有野飲就無要野飲,半個鐘去攞,要上樓,上到去見都幾多人食,侍應都幾有禮貌,攞外賣見到有野飲,佢話送糖水,真係好驚喜,有兩杯雪梨南北杏,兩杯檸檬柚子,入面仲有蘆薈,鹵肉飯好好味,有水果同沙律菜配搭,食完無負擔,朋友都話好味好飯🤣,會再幫襯,糖水同野飲係送嘅都好真材實料,柚子茶自己加水又沖左次,好味
2020-03-19
30 分钟 (外卖自取)
用餐优惠
信用卡優惠
2020-03-19 4037 浏览
雅悠蔬食一洗吃素等於老套嘅印象,原來家下食素先係緊貼潮流😅更是一種生活態度。我本身係一個間中食素嘅人,Vegan 晤係重 點,味道先係我最concern. 而雅悠蔬食絕對係兩樣都做得非常出色嘅一間餐廳💛前菜三點賣相精緻,色彩繽紛 ,誘人食慾,有d好似食高級日本菜嘅前奏☺️焗千層香濃不油膩,意粉煙韌 , 素肉醬茄 汁味較淡 ,但合我何車✌🏻乳酪蛋糕反而比一般嘅cheese cake黎得清爽,唔太甜,但又會食到芝士嘅香味。素馬拉盞炒通菜,同一般泰國餐廳食到嘅一樣,用上秘製嘅素醬汁,唔會太鹹,絕對係嘗素入門版。蜜汁脆燒腐皮卷,用腐皮做的素食,口感特別出色,炸過之後外脆內軟,唔會好熱氣藜麥蔬菜越式米紙卷,加d酸汁更醒神開胃,啖啖清新refresh嘅感覺🤣香芒牛油果蓿芽手卷,見到好多人比like, 梗係要叫翻客驗證下啦!果然冇令我地失望,兩種生果嘅配搭very match, 紫菜亦都夠脆。有人食素或許是為了養生,有人也許是因為信仰,亦都有人吃素為左保護環境,我自己呢排都多咗買素食產品,希望香港可以多啲唔同類型嘅餐廳比大家選擇啦!

香芒牛油果蓿芽手卷,

2020-03-17 171 浏览
我已經比OpenRice團隊激到無咩心機寫食評俾個好評又話人哋係試食,俾個差評又話帶有攻擊性侮辱性我今次冇堂食,因為這間素食店終於有外賣自取,叫了一個素食千層麵,很有芝士味但又不油膩。另外也叫了一碗西湯,紫背天葵雪梨茶比我想像中的好飲很香甜的雪梨味。當然送的甜品更是最窩心之選,香港人要打打氣!另外還叫了一個素食手卷,味道當然就冇有肉的好食,不過口感營養都十分不錯今次外賣自取不在餐廳吃,所以沒有太多餐廳的照片,親愛的OpenRice管理者,就睇吓你今次批唔批。
我已經比OpenRice團隊激到無咩心機寫食評
俾個好評又話人哋係試食,俾個差評又話帶有攻擊性侮辱性
當然送的甜品更是最窩心之選,香港人要打打氣!
外卖自取
2020-03-16 2468 浏览
位於尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓B號舖的雅悠蔬食 (Leisurely Veggie),主打多國菜素食菜式。餐廳以紫色為主色,感覺舒適優雅。餐廳設有午市套餐,價錢約五十多元至九十多元,餐牌圖文並茂,相當詳細。餐廳是素食餐廳,如果菜式有雞蛋或牛奶的成份,也會在餐牌上說明。餐牌的後頁還有特飲和甜品的選擇,甜品款式也頗為精緻及有心思。約十分鐘後,前菜 青紅蘿蔔馬蹄雪耳保肺湯 配 芝麻蜜汁薯仔蓮藕 (Carrot & Snow Fungus Soup , Lotus Root with Honey) 來到了。保肺湯熱騰騰的,味道清潤,味道比想像中濃厚,青紅蘿蔔切成一口一粒,還有雪耳等配料。小食的味道也相當不錯,薯仔煎得表面微焦頗為香口。每一件有蓮藕都沾上充足的蜜汁。主菜 蒲燒玉子淮山蓉素鰻魚配日本珍珠米 來到了,(Grilled Veggie Eel & Tamagoyaki Rice)。素鰻魚質感香脆,口感和真正鰻魚頗為相似。日本珍珠米口感軟糯,配上微甜的蒲燒醬汁。還有玉子、醃蘿蔔、青豆等作配菜,頗為豐富。點了一客特飲 - 藍蝶花雪梨汁 (Butterfly Pea & Pear J

點了一客特飲 - 藍蝶花雪梨汁 (Butterfly Pea & Pear Juice),賣相精緻。特飲感覺冰爽,能嚐到相當自然濃郁的雪梨味。
2020-02-13
  • 前菜
  • 椰香紫薯千層糕
2020-03-16 1592 浏览
This restaurant has given me very good impression when I came last time. I decided to give it a go again after a few years of not having it, luckily it wasn’t too full on a weekday. We order two sets dinner to share between the two of us. Picked a tomato vegan risotto and also a lasagna pasta made with veggie instead of meat! Both sets came with an option of soup (Chinese /western) and two plates of starters. we picked the former one which included a lot of Chinese ingredients. the small appetiz
the small appetizer was fresh and flavorful- two options one on the Chinese side and the other one is on the western side.
our seaweed rolls then arrived, it was flavorful tasty and crunchy! A lot better than how I assumed to be, the seaweed was not soggy at all and the veggie, avocado 🥑 asparagus was so refreshing!
first main arrived, portion was huge and mushroom cooked very nicely. Presented well and also very delicious! My friend loved it!!
the highlight of the night for myself was definitely this pasta with cheese and lots of veggies! - eggplant, taro, sweet potatoes, potatoes! Superb food and not feeling too guilty afterwards too.
the sets also came with a pick of two desserts, we opted for the cheesecake and matcha pudding. They also provided a free dessert for us! Overall, this is my top choice for vegan Chinese food 🥘 & restaurant in Hong Kong. Lasagna is always the best with perfect amount of veggies and cheese 🧀! Mushroom tomato 🍅 risotto was also awesome 👏 ended up with a delicious lemon 🍋 cheesecake which will satisfy your tastebud ! Well doneee!
  • 香芒牛油果苜蓿芽手卷
  • 前菜
  • 手卷
  • 蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷
2020-03-11 186 浏览
睇到咁靚既環境唔講真係以為自己去錯地方去鬼去左d網紅打卡cafe,成間舖既裝飾都勁有公主feel, 但其實呢間係一間素食餐廳係做facial 之前就搵少少野食下,無意中就發現左呢間餐廳!餐廳有供應午市套餐,原來而家食素都好多選擇,菜式仲同我地平時食開既差唔多午市套餐加$10可以配餐湯同前菜我就叫咗個素鰻魚試下,食落去口感真係好似食緊魚肉咁,真係估唔到而家素食既味道都可以做到咁接近本身既味道,真係令到我對素食大大改觀套餐仲可以加錢升級飲品加配甜品咁靚嘅環境我梗係升級左杯咖啡嘆下雖然好想叫埋甜品,但係食唔晒就無謂浪費!點知原來餐廳仲有送糖水,係雪梨雪耳煲海底椰,夠哂滋潤!今次的確係一個對素食好新既體驗,大家都可以為環保出一分力多食素!

午市套餐加$10可以配餐湯同前菜

套餐仲可以加錢升級飲品加配甜品
咁靚嘅環境我梗係升級左杯咖啡嘆下

2020-03-04
午餐
2020-03-10 146 浏览
第一次黎試,整體感覺係吾錯。環境坐得舒服。裝飾得幾光猛。食物味道都可以。大啡菇好食 🤤 。雖然今次係單點,見到餐廳有套餐都幾吸引。將來初一十五再食齋,會再考慮返嚟試其他嘢。
  • 黑松露薯蓉焗大啡菇
  • 泰式香煎如餅
2020-03-06 87 浏览
如果要👧🏻講中西式素食既例子,齋菜同沙律一定走唔甩,但為食既👧🏻今次搵左啲唔同食法既素食介紹俾各位朋友仔。呢間餐廳俾👧🏻既感覺好似間cafe咁,坐得好舒服,同朋友一齊黎食嘢傾計感覺都唔錯😊晚餐時段有Dinner set供應,👧🏻同👦🏻分別揀左西式煮法同中式煮法既食物,跟住就同大家介紹下味道上有咩分別啦。前菜包括左兩款小食,分別係麻醬牛蒡青爪粉皮同埋泰式鮮果沙律,粉皮落左好多麻醬所以👦🏻👧🏻都覺得食落比較膩,相反另一款鮮果沙律感覺清新同開胃。苜蓿牙手卷分別有配蘆筍或者芒果牛油果既,手卷入面包苜蓿牙既口感好清爽,加上唔係包飯唔會整淋塊紫菜,包蘆筍會比較清淡,而包芒果牛油果就會有水果香甜味。餐湯都係有兩款可以揀,分別係西式既忌廉湯同埋中式既燉湯,忌廉湯因為有白松露所以好香同好濃郁,而中湯比較清飲落好舒服。主食👧🏻揀左大啡菇鮮豆包栗子紫薯焗千層闊條麵,每層麵中間舖滿左唔同既蔬菜,每嗒食落都有唔同既口感;👦🏻就揀左牛肝菌栗子芋頭野菌啫啫煲配糙米飯,呢個煲仔菜上枱非常香,而且入面好足料,醬汁惹味得黎又唔會太鹹。甜品就揀左唔洗另外加錢既椰香紫薯千層糕同柚子乳酪蛋糕,千層糕口感煙韌同好香椰子味,柚子乳

前菜

苜蓿牙手卷

餐湯

主食

甜品
就揀左唔洗另外加錢既椰香紫薯千層糕同柚子乳酪蛋糕,千層糕口感煙韌同好香椰子味,柚子乳酪蛋糕就好清香,柚子既酸甜減輕左乳酪個濃郁既味道。

每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)
味道 : 4.25 / 5
環境 : 4/ 5
外觀 : 4/ 5
價錢 : 2.5 / 5
服務 : 3.75 / 5
回頭率 : 4 / 5
總分 : 22.5 / 30

性價比
呢度晚市設有每人最低消費,如果係想散叫既朋友仔記得留意番個價錢嗌得夠唔夠錢呀,講番個Dinner set先,一個套餐都包左幾多野食,而且唔同烹調方法既素食可以帶俾顧客新鮮感,每論中意中式定西式都一定會搵到中意既素食🤤
  • 香芒牛油果苜蓿芽手卷
  • 牛肝菌栗子芋頭野菌啫啫煲
  • 椰香紫薯千層糕
  • 蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷
  • 泰式鮮果沙律
  • 大啡菇鮮豆包栗子紫薯焗千層闊條麵
  • 柚子乳酪蛋糕
2020-03-05 119 浏览
食得太多肉就會間唔中想食下齋打掃下腸胃😉今日放工後就去左間新式創意齋舖食晚餐,環境係以紫色同白色為主,坐落好放鬆舒服,影相都好靚❤菜式整得好有心意,擺得好靚顏色都好吸引,味道仲好好味添,食齋一d都唔齋ar😍依度食晚餐設有最低消費$200/位ga🙂以咁高質素既齋菜黎講,依度絕對值得黎食👍餐廳仲好有心係客人用餐完畢後送上滋潤糖水一盅--燉雪梨紅棗百合糖水🍐係宜家特別需要保護氣管既時期依個糖水真係適合不過😊為食餐單: Dinner set🍽 $228涼拌杞子百合黑木耳🥔酸酸地又爽口既前菜,開胃又可口😘凱撒藜麥沙律🥗有新鮮蕃茄仔、沙律菜、藜麥、脆面包粒撈埋沙律醬,好fresh又健康😋香芒牛油果苜蓿芽手卷🥑用紫菜包住芒果、牛油果、苜蓿芽既手卷,芒果香甜,牛油果味濃,一齊同苜蓿芽食,清新得黎又唔會太齋🤩摩利菌雪燕忌廉濃湯🥣我真係太愛依個湯了😍😍好香好濃既菌菇味,忌廉奶味又香,配搭得好好,仲有唔少雪燕係湯入面,用料唔會吝嗇🤤蘆筍竹笙蘑菇青醬忌廉燴扁意粉伴鹽酥G🍝鹽酥G係炸香菇🍄好好味😋意粉一上枱已經非常吸引,鮮綠色再伴一d菜,非常吸精😍滿滿青醬超濃郁,啖啖意粉都好滋味😋宇治抹茶紅豆椰汁糕(兩件)🍮抹

為食餐單:
Dinner set🍽 $228
涼拌杞子百合黑木耳🥔

酸酸地又爽口既前菜,開胃又可口😘

凱撒藜麥沙律🥗

香芒牛油果苜蓿芽手卷🥑

摩利菌雪燕忌廉濃湯🥣

蘆筍竹笙蘑菇青醬忌廉燴扁意粉伴鹽酥G🍝

宇治抹茶紅豆椰汁糕(兩件)🍮

抹茶迷既至愛🍵淡淡綠茶加上粒粒紅豆,好正既飯後甜品🧀
2020-03-04
  • 摩利菌雪燕忌廉濃湯
2020-03-04 585 浏览
今日收工後約左朋友係尖沙咀等, 我地都念緊今晚去邊食, 跟住用電話睇過附近有咩餐廳係未去過而又想食既, 搵搵下搵到間好岩我地呢d文青人去既地方, 最後緊係試下book位啦, 上到去真無令我地失望, 環境都非常寬尚及舒適, 讚! ♕✧✧✧✧✧✧✧✧✧♕【涼拌杞子百合黑木耳、凱撒藜麥沙律】識得用紅火龍果拼藜麥, 伴無花果黑醋、泰式香茅金柚鮮果沙律, 睇得出選料組合上既心思, 係健康同美味既平衡!✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧【蘆筍素香鬆苜宿芽手卷】苜蓿芽獨有既香味我都好鐘意。材料有青瓜、蘆筍、苜蓿芽同紫菜非常新鮮同爽口、口感豐富。不過呢味真係要快食、因為怕紫菜變淋。✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧【香芒牛油果苜宿芽手卷】牛油果其實被視為超級食物, 維他命 E 有強勁既抗氧化功能, 有助身體避開自由基既攻擊, 從而有效保護腦部細胞, 達到預防腦部衰退既功效;而苜蓿芽係一種低熱量高纖維量, 營養豐富既天然碱性食物, 佢嘅草青味就未必個個人都啱, 但我就好鍾意, 味道夠fresh。侍應會好細心咁提醒大家要盡快食, 因為紫菜放耐咗會淋, 讚!✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧【摩利菌雪燕忌廉濃湯】味道香濃, 濃稠適中。✧✧✧✧✧✧✧
【涼拌杞子百合黑木耳、凱撒藜麥沙律】
【蘆筍素香鬆苜宿芽手卷】
【香芒牛油果苜宿芽手卷】
【摩利菌雪燕忌廉濃湯】
味道香濃, 濃稠適中。
【姬松茸椰子黃耳竹笙燉湯湯】
搭配好的煲湯料, 使用方便, 這些湯料質量上乘, 煲湯瀰漫著墨魚乾濃郁的香味, 係呢個季節煲一鍋滋陰湯水, 係我面前充滿著清香四溢既味道, 好等我喝上一碗靚湯, 滿滿幸福既味道。
【牛油果茄子雙薯藜麥焗千層闊麵】
唔用肉醬整既千層麵都係第一次食, 面頭有勁邪惡既芝士, 千層麵入面有牛油果、茄子、仲有啲薯仔粒, 加埋番茄醬, 味道非常開胃而且好有驚喜。
【蘆筍竹笙蘑菇青醬忌廉燴扁意粉伴鹽酥】
講真出去食咁多次野以黎從未試過呢道菜味道可以咁夾, 真心諗唔到素食可以咁多款式咁好味, 香氣滿溢的青醬, 配上彈牙的扁意粉, 實在是健康美味的蔬素食之選! ✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧
【焦糖海鹽榛子千層班戟】
焦糖同cream夠香滑, 而且唔會太多, 又有海鹽中和甜度, 同薄薄嘅皮融合, 啱啱恰到好處, 而且下層榛子班戟皮, 薄又好重榛子味, 食多D都冇惡罪感, 而家講起都好想食, 力推!
【巧克力蜜糖吐司遇上香草雪糕】
巧克力蜜糖吐司遇上香草雪糕賣相吸引, 份量都唔少, 咬落口感煙煙韌韌, 真心唔錯。
✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧
【香脆五穀杏仁牛乳】(熱)
杏仁味道香濃, 配上牛乳係一個非常好既配搭, 認真好好飲。
✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧
【鹹柑橘蜜】(熱)
套餐還包一杯飲品, 味道都幾好。
✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧
P.S:晚市最低消費每人$200 , 價錢略貴, 但食物質素高, 非常推薦去食!
2020-03-03
2020-03-03 111 浏览
一向好少食齋,但見呢間樓上鋪齋鋪幾靚,所以一試普通餐廳來說,環境算是高雅,還不錯。菜色不少泰式「如」餅😋先點了一個泰式如餅配上白飯,魚餅口感頗有彈性,而且應該是加了五層㙮在餅中,十分香,很有真正的泰式魚餅風味,和吃真正的魚餅味道接近。共有四塊,加上泰式甜酸醬,可以送到一碗飯😋如餅的厚度還算可以,都算大塊另外點了這「炸雞」,外表真的可以 以假亂真!🤣 裏面原來是由很多層腐皮卷成的,外皮十分脆,再咬入中間的一層層的腐皮,相當有口感,配上酸酸甜甜的泰式醬,十分不錯😋總結,環境幾靚,食物有質素😋
一向好少食齋,但見呢間樓上鋪齋鋪幾靚,所以一試

普通餐廳來說,環境算是高雅,還不錯。

菜色不少

泰式「如」餅😋

共有四塊,加上泰式甜酸醬,可以送到一碗飯😋

如餅的厚度還算可以,都算大塊

總結,環境幾靚,食物有質素😋
午餐今日選擇食下素,清下毒素。呢間雅悠蔬食,裝修好有宮廷特色,以粉紫色做主題。午市餐牌中西日台都有,我就揀左呢個印日派嘅咖哩。加$10可以有埋前菜同湯,有中有西,我就選擇中湯。前菜係胡麻茄子伴醬燒牛蒡。湯係木瓜雪耳花生潤肺湯。食埋呢啲營養湯料,已經飽飽地喇。主菜我揀嘅係日式蘋果咖喱野菜黃耳焗飯($78)。焗飯用嘅係珍珠靚米,上面有拉絲芝士,入面有啲好有咬口嘅雞髀菇,當然仲有蘋果同埋西蘭花呢啲健康蔬果,焗完依然好有水份。因為係日式咖喱,所以味道一啲都唔辣!飲品選擇即磨咖啡。幾濃架。甜品加左$20要海鹽焦糖榛子千層班戟,上面嘅奶油帶有海鹽味,反而榛子同焦糖就唔算突出。班戟每層都算薄身,口感煙韌,味道係幾有蛋香嘅原味,總括黎講唔算膩。另外呢度仲大送抗炎糖水,超有良心!呢碗集合雪梨海底椰南北杏燉雪耳,即刻覺得個肺嘅健康指數又提高左!

加$10可以有埋前菜同湯,有中有西,我就選擇中湯。
前菜係胡麻茄子伴醬燒牛蒡。湯係木瓜雪耳花生潤肺湯。
食埋呢啲營養湯料,已經飽飽地喇。

主菜我揀嘅係日式蘋果咖喱野菜黃耳焗飯($78)。
因為係日式咖喱,所以味道一啲都唔辣!

飲品選擇即磨咖啡。幾濃架。

2020-03-03
2020-02-29 88 浏览
難得搵到個環境比較 girly 的地方食素,某天放工,我帶了朋友來吃晚餐,普遍我地都好滿意呢!晚餐savory: 我們點的和風照燒汁素鰻魚手作薄餅:都做到同真鰻魚好接近,但一定要好趁熱食先得,因為凍左個pizza 就會硬到難咬d。不過我欣賞它的燒汁真是不太heavy。我同朋友share 的水果茶簡接性做埋飯後甜品,但水果味真的很fresh, 不像是亂加糖漿既過甜晚餐中的大滿足是:黑松露鮮蔬炒飯- 外型同香味都攞滿分! 而且面上既脆脆口感真係令個炒飯既texture 做到不是簡單boring 普通的甜品- 都ok總結:我同朋友都係first time visitor, 覺得職員們都有禮貌同很清楚交代有咩係已暫停或已售罄,所以覺得他們又有效率,對客人都有耐性的。而且當天送的雪耳糖水很窩心,喺冬天簡直是雪中送炭的,謝謝。

晚餐中的大滿足是:

甜品- 都ok

總結:
而且當天送的雪耳糖水很窩心,喺冬天簡直是雪中送炭的,謝謝。

• 黑松露鮮蔬炒飯
2020-02-28 70 浏览
最近令人值得反思的就是健康和如何保護生態。食素可以減碳排放量,環保健康,確實是不錯方法。餐廳以紫色為主 ,配合柔和燈光和純音樂。令人心靈放鬆。食物精緻講究, 定期更換菜單,確保客人有新鮮感。朋友和我二人點了兩個午市套餐,蒲燒玉子淮山蓉素鰻魚配日本珍珠米$88,配抺焦糖海鹽榛子千層班戟$20; 韓式五色牛旁拌飯$88,配 藍碟花雪梨汁$10。頭盤就是香脆法包和南瓜湯,南瓜湯非常濃郁開胃,味道遠勝過不少西餐廳。蒲燒玉子淮山蓉素鰻魚飯,素鰻魚配上醬汁,鰻魚燒得香脆,口感和味道都很似真鰻魚,加埋配菜酸薑、蘿蔔很開胃。朋友點的牛蒡拌飯配上用炸菇取代的的韓式炸雞,非常神似,味道帶點微辣。焦糖海鹽榛子千層班戟的班戟皮煙韌有蛋香味, 忌廉香滑,好食。 藍碟花雪梨汁味道清新,外型吸引,最適合女士們打卡影相。 最後餐廳送上暖暖心意,每人一碗蘋果雪梨海底椰糖水,祝大家身體健康,為疫情打打氣,非常有心。

藍碟花雪梨汁味道清新,外型吸引,最適合女士們打卡影相。