2019-02-26 2661 浏览
為食的我與家人來到聞名已久的陳根記,我們還未到六時已來到,但已經坐了不少人,我們也能輕鬆找到座位,可是不消十五分鐘,整個幾十張枱的範圍已坐滿,真的嚇了一跳。 我們也急不及待點菜,深怕等候太久。老闆走來幫我們並推介了新鮮燒起的【燒鵝】,正好家人都是好酒之徒,便來一碟佐酒。來到時,還很熱辣辣,鵝皮也很香脆,再夾起一塊鵝背肉,肉質還算嫩口,也很入味,估不到水準也相當不俗。雖然已點了燒鵝,但他們的【根記頭抽雞】是限時限刻的限量品,加上全家人都十分喜歡吃雞,也不客氣地點上半隻。顏色上得漂亮,有著豉油的香味,也帶上點點甜甜的味道,而不得不稱讚那個嫩滑細緻的肉質,真的做得非常出色,皆因他們用的是冰鮮雞,但卻做出鮮雞的味道來。接著來了一道香口的【砵仔焗魚腸】,賣相已是不佳,有點焗燶的感覺,幸好內裡還不算鞋口,不過味道就真是一般,唯一好處是吃不到腥味。來到大排檔,豈能錯過極具鑊氣的【豉椒炒鵝腸】,有點不能批評的是只用上急凍鵝腸,味道的確是會差一點,但想想這麼多人,又豈會用得到新鮮的,相信市場供應量也不會那麼多。此道勝在醬汁香濃惹味,加上配料都入了味,不過,如果炒得更為乾身一點,相信會更美味。 小炒後即時
為食的我與家人來到聞名已久的陳根記,我們還未到六時已來到,
但已經坐了不少人,我們也能輕鬆找到座位,可是不消十五分鐘,
整個幾十張枱的範圍已坐滿,真的嚇了一跳。

我們也急不及待點菜,深怕等候太久。
老闆走來幫我們並推介了新鮮燒起的【燒鵝】,
正好家人都是好酒之徒,便來一碟佐酒。來到時,還很熱辣辣,
雖然已點了燒鵝,但他們的【根記頭抽雞】是限時限刻的限量品,
加上全家人都十分喜歡吃雞,也不客氣地點上半隻。

來到大排檔,豈能錯過極具鑊氣的【豉椒炒鵝腸】,
有點不能批評的是只用上急凍鵝腸,味道的確是會差一點,

小炒後即時來個椒鹽的香口小食,就是【椒鹽九肚魚】,
雖然看上去的確香脆,但此水準又真的有點講不通,應該可以更為香脆可口的。

最後,當然來一個【薑汁芥蘭】了,芥蘭正是當造,爽脆鮮甜,
而當中薑汁的味道更去除了那種草青的氣味,簡簡單單又好吃。
2019-02-21
2019-02-26 939 浏览
聽聞陳根記搬咗入商場,心裏有點疑惑,味道會跌Watt 嗎?雖然不是它的「粉𢇃」,冬天也會幫襯幾次,夏天則嫌太熱。裝修同以往類似,檯櫈一樣,完全是大牌檔的格局。餐牌同以往差不多,選擇豐富,我們不加思索便叫了幾個主打。Wasabi 蟹籽手撕雞(例牌$85.-): 一如以往,鷄肉十分之滑溜,由鷄脾肉拆出來,加入蟹籽丶海蜇和青瓜絲,口感豐富。Wasabi 加埋沙律醬,這個前菜十分之好味。不過它都幾多Wasabi,所以有D供鼻,我們覺得過癮,但未必人人接受。👍🏻👍🏻👍🏻芝士粟米魚柳($82):魚柳表面炸粉很薄,魚柳厚身,啖啖肉。粟米汁帶有淡淡芝士香,yummy! 對我來説,芝士還可以加多D,使佢有更濃的芝士味。😋😋😋美極一枝骨($80-)其實是細豬的豬脾位,肉質幼嫩。它加咗美極去醃,不單止香,還咸中帶甜,味道啱啱好。👍🏻👍🏻👍🏻總結而言,陳根記是值得支持的。

總結而言,陳根記是值得支持的。
2019-02-20
  • 美極一枝骨
  • Wasabi  蟹籽手撕雞
  • 芝士粟米魚柳
2019-02-20 1134 浏览
元宵佳節約好友食好野……六點半去到羅位,好多人啊,等左四十五分鐘先有位。Wasabi 蟹籽手撕雞中伏我覺得無雞味,肉質太淋了,味道一般,唔會再食第二次馬來盞通菜呢個菜ok啦,不過不失,起碼唔會難食蒜蓉蒸蝦蝦夠新鮮,鮮味,蒜茸蒸過火,唔夠香口,不過對於一個特價例牌菜黎講,都算唔錯啦!涼瓜炆蟹四個菜,最好味呢個菜啦,可能太多單了,差小小火候,蟹肉有點難脫殼,味道就下次都會再食,蟹肉唔似其他大排檔炸得太干,有保留蟹肉的鮮嫩大排檔風味,服務態度都幾好,上菜速度都算快。
元宵佳節約好友食好野……

六點半去到羅位,好多人啊,等左四十五分鐘先有位。

Wasabi 蟹籽手撕雞中伏
我覺得無雞味,肉質太淋了,味道一般,唔會再食第二次

馬來盞通菜
呢個菜ok啦,不過不失,起碼唔會難食

蒜蓉蒸蝦

涼瓜炆蟹
下次都會再食,蟹肉唔似其他大排檔炸得太干,有保留蟹肉的鮮嫩

大排檔風味,服務態度都幾好,上菜速度都算快。
2019-02-19
  • 涼瓜炆蟹
2019-02-19 394 浏览
正呀講起大排檔 係我腦入面第一個諗起就係陳 根 記!難得有外國朋友黎 就帶左佢去試下我地香港特色野蠔餅夠哂脆 而且蠔仔都足料 但係有啲細份啦(可能係我大食)Wasabi手撕雞不得不食既陳根記招牌fusion菜第一次聽依個菜個時覺得點解會將兩樣咁唔關事既野放埋一齊但食落又意外地好食其實我就覺得陳根記係幾好食 啲野食都夠獲氣 但我既日本朋友好似真係麻麻地鐘意啦
正呀
講起大排檔 係我腦入面第一個諗起就係
陳 根 記!
難得有外國朋友黎 就帶左佢去試下我地香港特色野

蠔餅
夠哂脆 而且蠔仔都足料 但係有啲細份啦(可能係我大食)

不得不食既陳根記招牌fusion菜
第一次聽依個菜個時覺得點解會將兩樣咁唔關事既野放埋一齊
但食落又意外地好食

其實我就覺得陳根記係幾好食 啲野食都夠獲氣
但我既日本朋友好似真係麻麻地鐘意啦

2019-02-08 1702 浏览
陳根記係沙田一直都好出名😋而我今次係第一次黎食😍黎到陳根記係石門新鋪 唔知味道如何呢?(星期六9:30左右入座 手撕雞已經賣曬啦😞如果想食記住早啲黎啊!)椒鹽九肚魚 怕魚骨既朋友絕對可以放心嗌!九肚魚既魚骨係炸成好軟/散曬 食得落肚無事的👌🏻炸粉薄得黎Keep到香脆🤤椒鹽味唔重 但都好夠味!反而突顯出九肚魚既鮮味🤤略嫌唔夠味更可點附上既喼汁/鹽 食出另一風味咬落去外脆 肉嫩滑 炸得唔油膩 我同屋企人都好鍾意食😋👍🏻孜然棒棒骨 最鍾意食惹味野😆咬落去好重孜然味 勁香!肉質好嫩完全唔韌!而且都好入味🤤👍🏻佢仲有俾個泰式酸辣汁你點架!點咗仲好食!!豉椒炒蜆大排檔必食既餸!!❤️嗌炒蜆最怕成pat茨汁/鹹/全部都係殼!但呢到有驚喜😍有獲氣 豉椒味重得黎唔會太鹹 好夠味!每粒蜆均能掛汁 配埋青椒更好味🤤蜆肉更係鮮甜無沙 份量多食極都有😆👍🏻香煎蠔餅 好足料🤤每一啖都食到蠔仔!而且呢到既蠔餅係無落太多炸粉!酥脆香口 脆卜卜 送汽水/啤酒一流😈但我略嫌炸得太過火😢食起黎好乾同令蠔仔無乜鮮味/水分豉油皇鵝腸 普普通通 鵝腸食起黎係幾爽口 不過就唔夠獲氣同唔夠味 個汁非常淡同煮得好水 同想像中有出入🤨反而

椒鹽九肚魚
怕魚骨既朋友絕對可以放心嗌!
九肚魚既魚骨係炸成好軟/散曬 食得落肚無事的👌🏻
略嫌唔夠味更可點附上既喼汁/鹽 食出另一風味
咬落去外脆 肉嫩滑 炸得唔油膩
我同屋企人都好鍾意食😋👍🏻

孜然棒棒骨
最鍾意食惹味野😆咬落去好重孜然味 勁香!
肉質好嫩完全唔韌!而且都好入味🤤👍🏻
佢仲有俾個泰式酸辣汁你點架!點咗仲好食!!

豉椒炒蜆
大排檔必食既餸!!❤️
嗌炒蜆最怕成pat茨汁/鹹/全部都係殼!
但呢到有驚喜😍有獲氣 豉椒味重得黎唔會太鹹
好夠味!
每粒蜆均能掛汁 配埋青椒更好味🤤
蜆肉更係鮮甜無沙 份量多食極都有😆👍🏻

香煎蠔餅
好足料🤤每一啖都食到蠔仔!
而且呢到既蠔餅係無落太多炸粉!
酥脆香口 脆卜卜 送汽水/啤酒一流😈

外皮炸得熱熱的 口感味道似pancake皮
帶點煙韌 用麵包糠炸過黎 咬落去好脆😆
又好香牛油味🔥
芒果雪過黎好夠凍 仲好甜多汁🤤👍🏻💯
做到冰火交融!重點一定要買完即食唔好擺太耐!
咁食先最好味架😋
個底仲有好多Cream 夠曬邪惡😈🤘🏻
雖然是商場室內店,但裝修跟以往大排擋一樣,我更喜歡這裡,因為地面不再濕答答,感覺乾淨。同以往一樣圓檯,膠凳,食具也是。回正題,食物。份量巨多的豬手必點的wasabi 手撕雞,wasabi味比以往重,青瓜有部分不夠爽脆。叫了一份例,上來好大碟,原來下面墊了兩大枝雞骨雞肉比例仍佔全碟的7成每次來都必食的孜然骨,是惹味,燒得外脆內嫩,但孜然味不足。配酸辣汁更好味份量多,粉絲很多,低下全是菜,配蝦米冬菇。相片可以,每樣食材都不吝嗇。味道還好,對南乳汁沒很喜歡的說,味略淡。另有$6茶位,以往好像沒茶費的。付款除了現金,也可用八達通,方便

回正題,食物。

醉拳
Wasabi  手撕雞
孜然一枝骨
2019-02-04 1237 浏览
是日係團年飯,一家約左星期六7:30食飯,當日一早6:15去到攞飛,但已經爆場,外面門口仲有好多人排隊。拎左大枱18號飛,眼見7點仲係叫緊1號枱,我地都打定輸數,要轉場,諗住人齊睇下食其他野。好好彩人齊7:30左右,就岩岩叫到我地,不過就要同其他人搭枱。 琶琵豆腐外脆內軟,豆味最重,反而食唔出其他配料味道,整體偏清淡。 椒鹽瀨尿蝦瀨尿蝦偏細隻,主要都係食味道,蝦殼脆卜卜,炒得好乾身,唔錯。 金銀蛋時菜好家常的菜式,鹹蛋有鹹香味,皮蛋係食口感,食落時菜都有鹹香味,整體清爽又好味。 香煎蠔餅今次可能太忙,上次比較大塊同完整,今次好散,蠔仔份量好似都少左咁,但都煎得好香口,又有蛋香味。 WASABI 蟹籽手撕雞一食落太大陣WASABI味,食多2舊眼淚水都出埋,真係有D 頂唔順,WASABI味搶曬雞味、火腿、青瓜等其他配料的味道,蟹籽份量太少,食唔出蟹籽的口感。 陳根記黎左石門之後,食過2次,今次水準好似無預期咁理想,可能臨近過年人多,食物水準下降。吸取上次經驗,如果多人食飯真係要一早6點前攞飛,因為大枱好似比較少。第1次黎都要等2個半鐘左右,所以想食就要早D 攞飛啦!

琶琵豆腐

外脆內軟,豆味最重,反而食唔出其他配料味道,整體偏清淡。
琵琶豆腐

椒鹽瀨尿蝦

瀨尿蝦偏細隻,主要都係食味道,蝦殼脆卜卜,炒得好乾身,唔錯

金銀蛋時菜

金銀蛋時菜

WASABI 蟹籽手撕雞

一食落太大陣WASABI味,食多2舊眼淚水都出埋
WASABI蟹籽手撕雞

2019-01-31 822 浏览
陳根記那麼多年,小炒水準維持一貫的也不錯,從原址搬了以後也多了點不同風味的小菜。有時候看到辣辣的菜式就忍不住要點,十三香豬雜,又有辣又有豬雜就立刻點了。香是香,咸度也足,但味道很單一,就是差很多香料的感覺。豬雜是還可以了。香芹炒蠔粒,蠔粒比較多蠔殼碎,但整體鮮而不腥。有點菜甫粒,香芹粒,炒得比較咸,要送飯才可以。這咕嚕肉,骨多肉小肥多,炸得有點硬,但味道是很好的。所以說小炒水準都不錯就是這個意思。

2019-01-30 693 浏览
和幾個同學去食飯 菜都未上完就通知我地時間到左 飲左d酒 5個人 9個菜 最後一道炒避風塘辣蟹未上已經話我地知時間就到準備要離開 酒仲都有半支未飲曬 80分鐘對於大排檔黎講根本都唔夠時間 所以大家自己衡量去唔去好 食物份量夠 味道偏重口味 有d太鹹地方真係細左好多所以宜家只可以懷念下大排檔個氣氛 真係約朋友聚會大排檔飲酒食飯 唔係首選
酒仲都有半支未飲曬

2019-01-29
$250 (宵夜)
2019-01-28 543 浏览
自從陳根記由禾輋搬左去石門,一直都念念不忘佢既黃金蝦。咁今次同家人團年,就提議去陳根記。因為無車,所以我地都好依賴公共交通工具。而搬左去石門既陳根記,反而更就腳。係馬鐵石門站C出口,行5分鐘左右就到。之前係禾輋,如果唔係撘巴士,要係新城市果邊行過去都要行大約15-20分鐘。入到商場,直望已經見到陳根記三個字,再黎就係一堆人。好多人係門口等緊呢,我地已經預先打電話過黎問有無得訂位。阿姐話只有walk-in。我地黎到先知係可以用app落飛。我地六個人拿C既飛,18:50開始等,20:15就入到。唔計其他,淨係計C既飛係要等60張枱。幸好,中間好多number都係無人應。所以都唔駛等到九點先食得。環境其實係比以前細左1/3,不過冬天坐室內就無咁凍。仍然係自己寫number,再畀阿姐落單,但用左POS落單都快左。價錢方便有一些食開既餸加左價,包括黃金蝦。但食物質素仍然保持到。不過有些以前有既餸呢家無左呢,例如:海鮮什菜煲。而且呢家要收茶錢。
2019-01-27
庆祝纪念
团年饭
  • 胡椒蝦
  • 頭抽雞
2019-01-27 623 浏览
陳根記真係好好吃😋 wasabi手撕雞,撞正星期二蒜蓉蒸蝦例牌特價!非常之香!然後再叫番我地以前誤打誤撞叫嘅砵仔腸粉 呢個真係好好吃! 其實係肉醬煎腸粉,但好香口 十萬個推薦! !😚💓💓💓 芒果一口脆係我第一次試! 外熱內冷 好好味!
陳根記真係好好吃😋
Wasabi手撕雞

wasabi手撕雞,撞正星期二蒜蓉蒸蝦例牌特價!非常之香!
然後再叫番我地以前誤打誤撞叫嘅砵仔腸粉 呢個真係好好吃!

其實係肉醬煎腸粉,但好香口 十萬個推薦! !😚💓💓💓
芒果一口脆係我第一次試! 外熱內冷 好好味!
2019-01-26 741 浏览
公司附近新開陳根記,與同事一起來試試,同事book到七點,去到出面已排到人山人海。地方很大,算清潔好坐,餐牌有很多很多選擇。wasabi手撕雞,很多人推介,叫了一隻,很大碟,wasabi味不算太重。琵琶豆腐,我自己蠻喜歡,很脆,很入味。炸豬腸,我未吃過,我的同事已吃完了。豉椒炒蜆,反而比較細碟,味道可以。他們連甜品都做埋,叫了紅豆西米、芒果一口脆、芒果pancake ,他們的甜品整體不算甜,個人推介後兩者。總括來說,食物份量足,價錢合理,好坐,但限時食1.5小時
地方很大,算清潔好坐,餐牌有很多很多選擇。

琵琶豆腐,我自己蠻喜歡,很脆,很入味。

炸豬腸,我未吃過,我的同事已吃完了。

豉椒炒蜆,反而比較細碟,味道可以。

總括來說,食物份量足,價錢合理,好坐,但限時食1.5小時
芒果一口脆,魯水鴨
2019-01-23
2019-01-25 739 浏览
陳根記由禾輋搬入石門京瑞廣場身為沙田人 梗係要去試下啦裝修仍然整返大排檔既環境#Wasabi蟹籽手撕雞 例 ($85)呢個係招牌菜 但已經失色不少完全食唔出Wasabi味 只係2隻雞脾啲肉撕開哂連雞既鮮味都冇埋#琵琶豆腐 ($62)呢碟野超大碟加抵食!大大粒既豆腐有成14粒咁多食5粒落肚已經飽到上心口味道一般 都係魚肉撈豆腐拎去炸如果想試多啲其他菜建議唔好叫呢樣餸#椒鹽鮮魷 ($82)呢碟真心失望 可能求其一間茶餐廳都好食過佢椒鹽去咗邊呢?問個姐姐原來就係分開放個啲淮鹽鮮魷就咁撈勁厚既炸粉拎去炸原完冇調過味 冇味同好似食緊炸粉咁#估你唔到砵仔腸粉($68)呢個有驚喜 原來係炸左既腸粉 外脆內軟再撈肉醬同豬肉 另外有牛肉揀呢個幾特別 撈飯食就最岩#馬拉盞炒白菜($58)一邊係蒜蓉炒 另一邊係馬拉盞炒不過大部分都係食到蒜蓉味欣賞佢既大碟only!
陳根記由禾輋搬入石門京瑞廣場
身為沙田人 梗係要去試下啦
裝修仍然整返大排檔既環境

#Wasabi蟹籽手撕雞 例 ($85)
呢個係招牌菜 但已經失色不少

完全食唔出Wasabi味 只係2隻雞脾啲肉撕開哂
連雞既鮮味都冇埋
Wasabi蟹籽手撕雞

#琵琶豆腐 ($62)
呢碟野超大碟加抵食!大大粒既豆腐有成14粒咁多

食5粒落肚已經飽到上心口
味道一般 都係魚肉撈豆腐拎去炸

如果想試多啲其他菜
建議唔好叫呢樣餸
琵琶豆腐

#椒鹽鮮魷 ($82)
呢碟真心失望 可能求其一間茶餐廳都好食過佢
椒鹽去咗邊呢?問個姐姐
原來就係分開放個啲淮鹽

鮮魷就咁撈勁厚既炸粉
拎去炸
原完冇調過味 冇味同好似食緊炸粉咁
椒鹽鮮魷

#估你唔到砵仔腸粉($68)
呢個有驚喜 原來係炸左既腸粉 外脆內軟

再撈肉醬同豬肉 另外有牛肉揀
呢個幾特別 撈飯食就最岩
估你唔到砵仔腸粉

#馬拉盞炒白菜
($58)
一邊係蒜蓉炒 另一邊係馬拉盞炒
不過大部分都係食到蒜蓉味

欣賞佢既大碟only!
馬拉盞炒白菜
2019-01-25
Wasabi蟹籽手撕雞
估你唔到砵仔腸粉
馬拉盞炒白菜
2019-01-23 549 浏览
一直不愛寫東西的我,因為是吃貨,沒事就會去吃吃吃,那第一篇就寫給陳根記。其實很早朋友就推薦說可以去陳根記,但因為交通問題,一直沒去。說下交通:港鐵的話坐馬鐵到石門站,港鐵下來走路3分鐘就到〜再來說說環境,哈哈哈環境已變成餐廳,以前經典大排擋感覺沒了說說小菜1.蟹籽手撕雞$88 /例裡面有點方腿肉和手撕雞,還有蟹籽,放了點芥末〜味道很爽口!!瘋狂打☎️!2.避風塘炒辣蟹$170 /例大排檔招牌哈哈,味道呢不功不過〜但價格真的超級美麗!可以試試3.腐乳通菜$58 /例通菜配上腐乳又鮮又好吃〜一盤都吃完啦裡面服務的阿姨態度都很好哦我和朋友兩個人吃了$360~吃到撐〜

說下交通:港鐵的話坐馬鐵到石門站,港鐵下來走路3分鐘就到〜
再來說說環境,哈哈哈環境已變成餐廳,以前經典大排擋感覺沒了

說說小菜

1.蟹籽手撕雞$88 /例

2.避風塘炒辣蟹$170 /例

3.腐乳通菜$58 /例
通菜配上腐乳又鮮又好吃〜一盤都吃完啦

裡面服務的阿姨態度都很好哦
我和朋友兩個人吃了$360~吃到撐〜
2019-01-06
2019-01-21 608 浏览
我的好閨蜜忽然好想食陳根記😮甘我地就收早飛入石門食la入到去要等位。我立即去拎飛先😑wawa!要等成20張枱😵😵但冇計啦。專程入黎都系為左食佢所以我地決定等🤨可能星期五所以好多人😵😵不過石門依家周邊都好多野食搵日要再黎試下其他🤭等左。。。。40分鐘終於到我地喇😲😲好肚餓丫即刻叫左個冬陰功湯蜆。椒鹽9肚魚。蒜茸開邊虾。生炒骨。蠔餅。當然5少得啤1啤la😗😗好快就黎左個冬陰功浸蜆🤩🌶keep 到水準,不過系d 蜆有d 有沙!椒鹽9肚魚和以前欠d 未夠脆同未夠熱。😣蠔餅🧡❤️🧡💛Ho 味熱呼呼😗生炒骨😖😖5好味。5夠酸。好un 。。5夠熱。開邊虾正常😊不過不失環境不錯👍🏻d 野食都好快上枱唯獨啤酒🍻野飲要追下。不過1追即黎!服務keep 到🧡💛
我的好閨蜜忽然好想食陳根記😮
甘我地就收早飛入石門食la
入到去要等位。我立即去拎飛先😑
wawa!要等成20張枱😵😵
但冇計啦。專程入黎都系為左食佢所以我地決定等🤨
可能星期五所以好多人😵😵不過石門依家周邊都好多野食
搵日要再黎試下其他🤭
等左。。。。40分鐘終於到我地喇😲😲
當然5少得啤1啤la😗😗
椒鹽9肚魚和以前欠d 未夠脆同未夠熱。😣
蠔餅🧡❤️🧡💛Ho 味熱呼呼😗
生炒骨😖😖5好味。5夠酸。好un 。。5夠熱。
開邊虾正常😊不過不失
環境不錯👍🏻d 野食都好快上枱
唯獨啤酒🍻野飲要追下。不過1追即黎!
服務keep 到🧡💛

椒鹽9肚魚