2018-07-24
好耐無食潮州菜, 心血來潮想起之前在網上看過有朋友打卡食過陳儀興飯店, 話有傳統潮式餸菜, 於是便與家人去試試。家中有老人家, 十分喜歡潮州菜。一去到飯店, 已見到牆壁四周貼著各式各樣的菜式和價目。琳瑯滿目, 目不暇給。雖然是老店, 但陳儀興的餐牌毫無殘舊感。一口氣叫了幾款潮菜, 包括生醃瀨尿蝦、滷水鵝腸、炸蠔餅、蜆仔拼咸菜、春菜煲。另外叫了一款廣東菜, 醬爆豬王喉。整體來說, 味道算正宗, 猶其是鵝腸更是驚喜。我很久沒有吃過滷得入味而又爽脆的鵝腸, 這個我非常推薦。至於蠔餅, 由於老人家喜歡, 特別叫廚房炸得「透D」, 送來時還是出煙, 吃落去非常香脆, 蠔仔也沒有任何腥臭味。春菜煲又係好出色, 一黎到我們已急不及待咁夾黎食, 既有豬油香味, 而春菜也炆得夠淋, 食到唔記得影相。至於令我最失望的係事前最滿懷期待的生醃瀨尿蝦。生醃螄蚶有好多潮州店都有, 難得第一次見到有飯店菜單入面有生醃瀨尿蝦, 所以一見到就即點, 也充滿期望。但一吃上口, 魚露味唔夠, 而瀨尿蝦亦太細隻無乜肉, 但卻是全晚最貴的菜式, 價值$128。只能說, 要食得返古法的生醃海鮮, 可能只可以返內地先食到(如果唔怕
雖然是老店, 但陳儀興的餐牌毫無殘舊感。
整體來說, 味道算正宗, 猶其是鵝腸更是驚喜。我很久沒有吃過滷得入味而又爽脆的鵝腸, 這個我非常推薦。至於蠔餅, 由於老人家喜歡, 特別叫廚房炸得「透D」, 送來時還是出煙, 吃落去非常香脆, 蠔仔也沒有任何腥臭味。春菜煲又係好出色, 一黎到我們已急不及待咁夾黎食, 既有豬油香味, 而春菜也炆得夠淋, 食到唔記得影相。至於令我最失望的係事前最滿懷期待的生醃瀨尿蝦。生醃螄蚶有好多潮州店都有, 難得第一次見到有飯店菜單入面有生醃瀨尿蝦, 所以一見到就即點, 也充滿期望。但一吃上口, 魚露味唔夠, 而瀨尿蝦亦太細隻無乜肉, 但卻是全晚最貴的菜式, 價值$128。只能說, 要食得返古法的生醃海鮮, 可能只可以返內地先食到(如果唔怕污染的話)。