2018-07-18 498 浏览
陈仪兴是新蒲岗几十年老字号的潮州打冷店, 由一间正铺扩展到依家三间铺, N x N年前嚟呢度考试已经食过, 近年嚟彩虹道运动场打波都食过几次, 觉得唔错, 但今晚嚟食劲失望, 食物除了味浓....就祇有浓味, 近呢几年好少食味精咁重手嘅食店, 口渴到回家落车直情要入七仔买支啤酒解渴.卤水鹅 (1/4只)1/4只巧大碟, 真正潮州卤水鹅的大Size, 味道好浓咸, 但欠了点卤水的醇和香, 鹅肉浸滑得好嫩滑, 肉质松软, 若然个卤水胆正的话......就very good 鸟冻马友 ($168)冻乌头就食得多, 冻马友第一次食, 估唔到马友冻食会咁好食, 鱼肉油滑富肉汁, 完全冇腥气, 祇有微微的咸及香, 食到鱼嘅鲜甜, 食味颇佳卤水拼无咩特别煎蚝饼蚝肉鲜甜, 却落得好少, 粉浆太多, 劲索油, 食到满口油....椒盐鲜鱿大量炸蒜, 椒盐下得够, 好香口惹味, 佢地个炸浆睇落都几薄, 唔知点解咁油的!杞子猪膶浸番薯叶呢个味道算适中了, 唔会咸死你, 猪膶嫩口唔腥, 番薯叶黄左, 有黄气, 不要浪费猪膶精华, 饮碗猪润汤补下身,  净饮其实都偏咸。

卤水鹅 (1/4只)

卤水鹅 (1/4只)

冻马友 ($168)

冻马友 ($168)

卤水拼
无咩特别