2009-01-07 27 浏览
連續兩編都是我,但是一讚一彈.之前說過來了很多遍但都是下午茶,終於找到機會打算來試一下晚餐,誰知出事了.有大約10款set dinner,價錢分兩種: 一是主菜跟飲品; 二是湯+沙律+主菜+飲品二人都選後者,這夜一直周旋於牛扒和意粉,最終要了rib eye,整份set dinner中最貴的一個($198). 另一份要了大蝦意粉($158)先來的是三文魚沙律,沙律菜加了醋,很醒胃,比creamy 沙律醬好. 三文魚則較少.湯 - set dinner 的湯是青豆湯,一看便眉頭深鎖,寧加$5要了雜菜湯,雜菜有粟米,青豆,蘑菇等等,一系列的雜菜混合在一起,有點奇怪.主菜 :忌簾汁大蝦意粉 - 5-6隻大蝦烤得不錯,只味道很淡,意粉則很重忌簾味,濃了一點,意粉煮得剛好,不會太"淋".Rib eye - 要了5成熟,最終應該是最少7成吧. 肉質較"鞋",亦缺乏了肉汁. 只有伴碟的辣味燒烤汁可以加分,其它的一概不行.另加$$要了marble cheesecake, 是全晚最好的了. 餐飲則要了每次都點的CaramelMacchiato.整個晚上,除了我們就只有一枱客,這樣做下去恐怕會有點危機. 而
連續兩編都是我,但是一讚一彈.

主菜 :

Macchiato.

整個晚上,除了我們就只有一枱客,這樣做下去恐怕會有點危機. 而以他的質素和價錢,我不會再來吃晚飯,tea還是可以的.
三文魚沙律
大蝦意粉
Rib eye
Marble Cheesecake
  • Caramel Macchiato
2008-11-02 8 浏览
最近一次光臨已是大約三星期前,忘卻欠此食評,現在後加吧來了兩次,都是下午茶時段,一次周日,這次周六,人挺多的,安排坐在一張狹小二人枱,不舒服,提起手就會撞,後來轉了四人枱,這店服務不錯的,縱然這次落order 的落錯了,先記點吃的我點的是 "Salmon & egg salad sandwiches" ,加$5可轉Focaccia or Baguette. 我當然要了Focaccia ,上次亦是點這個,份量之大,起出預期,Focaccia 烘過,脆脆的,極討好,內有tomato,lettuce,這次照辦轉碗,跟餐又點了Iced Caramel Macchiato,很香,Caramel 味很重,而且很大一杯,散叫也要$40,$5X 一個set,未免太超值吧.另一個set要了 Cheese & Ham Open Sandwiches,這 Cheese & Ham Open Sandwiches,這個賣相沒特別,雖然也是用Focaccia,但份量較少.落錯的order是這樣的 : 侍應帶來的是Tuna Focaccia, 我告之我是點Salmon 的,好也很樂意去換,等了10mins左右,來
最近一次光臨已是大約三星期前,忘卻欠此食評,現在後加吧

落錯的order是這樣的 : 侍應帶來的是Tuna Focaccia, 我告之我是點Salmon 的,好也很樂意去換,等了10mins左右,來的是Salmon,可惜是普通白麵飽,waiter 那是才告之 Focaccia賣完,天呀,不要玩弄我呀,而且他們為何不先跟我說才弄這個Salmon 呢?! 不想再Say No, 只好接受,但所有心情都沒了,不想吃白麵飽,而且賣相不討好,正當失落之際,waiter拿來甜品menu說我可以免費選一款甜品,選了Apple Pie. 雖然不太好吃,一來是冷的,二來心情不佳. 最終送到友人肚中,但十分欣賞他們的服務,蛋糕不是什麼貴價的東西,但至少他們會做點事去安撫客人,那是最重要的,因為錯不在客人,(我已問過友人是否我沒把Salmon 說清楚,但不是),最重要是要把客人的心留住. 第一次來過後,很喜歡過地方,因為小店附近人流不多,而且coffee好喝,經此一役,亦會再來,因為我很欣賞也們的服務,不似Brunch & Supper 般把錯失撞在客人身上(P.S. 數個月後仍然不想前往,氣還在.)
  • Caramel Macchiato
  • Salmon & egg salad Focaccia
(非会员)
多謝網友的食評, 友人揀選了阿麥... 晚上八點幾去到, 仲有好多人; 餐廳如其名, "書房", 好有窗明几淨的感覺, 見到份用格仔布設計的menu已經好精神,套餐包:1. 南瓜湯 2. 沙律 3.main dish ard 8-10 options4. drink 價錢視乎你main dish 要什麼, 約$100-150,另加一 比一般cafe 係貴d, 但環境舒服, 食物質素好, 想三五知己在銅鑼灣hea 吓, / 小情侶享受吓, 不錯吧 la!環境:雖然不是很大, 但佈置好雅緻及心思, 有梳化位; 每枱有特式擺品; 我估下午TEA TIME 都好RELAXING; 牆上有好靚ge相片..
多謝網友的食評, 友人揀選了阿麥...

見到份用格仔布設計的menu已經好精神,

套餐包:
1. 南瓜湯 2. 沙律 [with 三文魚/牛脷/蝦餅]
3.main dish [pasta / riviolini / steak ...] ard 8-10 options
4. drink [多款咖啡]
價錢視乎你main dish 要什麼, 約$100-150,另加一 [想要CAKE/DESSERT請再加約25]
[可以自行選其他食品,不跟套餐]

環境:
1.套餐包埋的沙律,可配圖中的牛脷/ 蝦餅, 正! 個汁酸酸辣辣,掂!
2.雜菌配白酒忌薕汁,味道rich! 不跟餐,約$78
3.鴨胸"淋滑", ard $148 套餐
素松露意大利雲吞, ard $138 套餐
3.鴨胸"淋滑", ard $148 套餐
素松露意大利雲吞, ard $138 套餐
  • 試過GE 都好喎!
2008-09-06 12 浏览
sep 02, 08,叫咗3個set dinner : 1) 南瓜湯 x 3-伴上嘅麵包都熱,不俗-個湯小"杰"身,南瓜味1般,但都可以叫合格 2) 蝦,西瓜沙律 x 3-另1選擇喺尼斯沙律,問過侍應即唔同款嘅西沙律菜-咁緊喺叫呢個啦,話晒都未食咁配搭嘅沙律-有西瓜啦(好甜,唔似浸過嘢),車厘茄啦,青瓜片啦,中蝦啦(肉質結實,小小鮮味)同幾款西沙律菜-個dressing除咗面頭嘅1000島醬之外,仲有碟底嘅黑醋汁(酸中帶甜)-整體味道好豐富-1致激讚 3) 主菜i) 菠菜芝士餡大粒4方雲吞配忌廉汁-個皮唔厚,適中,個餡都充實,味道有芝士味,但不溫不火-個汁都好夠味-1個好唔錯嘅雲吞,雖然薄薄哋,但食落都幾膩吓 ii) 帶子,燈籠椒有機意粉配忌廉汁-慣性要求要煮硬d,當然唔會諗,我就覺得未夠al dente,但2位友人都覺得夠硬囉喎-個燈籠椒好甜,不過呢碟最失手喺個帶子調味過鹹,但又唔覺帶得起個鮮味(可能隻帶子根本無嘜鮮味啦) iii) 香烤豬仔肋骨-賣相都幾靚仔,又乾爽兼有光澤-肉質相當鬆,肉理清晰,可惜調味太重手,而且個醬,我期望會有d甜味啦,sorry,都喺得鹹味,所以全碟味道好單
sep 02, 08,叫咗3個set dinner :

1) 南瓜湯 x 3
-伴上嘅麵包都熱,不俗
-個湯小"杰"身,南瓜味1般,但都可以叫合格

2) 蝦,西瓜沙律 x 3
-另1選擇喺尼斯沙律,問過侍應即唔同款嘅西沙律菜
-咁緊喺叫呢個啦,話晒都未食咁配搭嘅沙律
-整體味道好豐富
-1致激讚

3) 主菜
i) 菠菜芝士餡大粒4方雲吞配忌廉汁
-個皮唔厚,適中,個餡都充實,味道有芝士味,但不溫不火
-個汁都好夠味
-1個好唔錯嘅雲吞,雖然薄薄哋,但食落都幾膩吓

ii) 帶子,燈籠椒有機意粉配忌廉汁

iii) 香烤豬仔肋骨
-賣相都幾靚仔,又乾爽兼有光澤
-肉質相當鬆,肉理清晰,可惜調味太重手,而且個醬,我期望會有d甜味啦,sorry,都喺得鹹味,所以全碟味道好單1-得個鹹字,真的side咗咁好肉質嘅豬仔骨
-底下墊咗多款蔬菜-青瓜片,紅蘿蔔條仔,粟米條仔,薯仔,小白菜

4) 飲品
i) vanilla milk
-好少有見到個drink list有flavored milk
-咁我即時問吓點整出嚟先叫,哦............原來喺+入唔同口味嘅糖水

ii) ice lychee tea

iii) hot caramel milk
-我就要咗熱焦糖奶
-面頭嘅奶打得好幼滑
-因為只喺糖水關係,所以不要期望焦糖味濃

- 多謝友人請食飯

- 每1枱都有1個唔同款嘅食物公仔

- 服務就真喺要讚,因我呢d麻煩友,又要求人哋唔好1次過上咗d主菜,要逐碟逐碟上,因我哋喺share嚟食。佢又真喺做到喎

- 出菜速度都算慢,所以嚟食就要有心理準備

- 其實呢度喺出名飲咖啡............所以款式有好多..........不過我哋都無叫到
2008-08-13 6 浏览
同朋友去過兩次,上次只點了咖啡和蛋糕,已知其咖啡水準不俗。這次點了SET DINNER ,主菜是煎魚柳,同行朋友推介之選,雖不算極品也算可口,比同級餐廳好吃。配菜是GRILL VEGETABLE ,健康又好味。餐飲點了CARAMEL MACCHIATO, 味道固然好,賣相更是一流~ 下次約朋友出銅鑼灣一定再幫襯!
同朋友去過兩次,上次只點了咖啡和蛋糕,已知其咖啡水準不俗。

第一次去飲o既LATTE
看得出店員好有心機
CARAMEL MACCHIATO
  • TIRAMISU
2008-07-08 11 浏览
星期日雨下過不停, 由於肚餓的關係, 決定入內食下午茶。 $62 (加一前) 包括 pasta 及飲品, 選了crab, asparagus pasta and iced hazelnut coffee。 意粉軟硬適中和汁的味道剛好, 料不算多。 至於咖啡, 淡淡的 hazelnut 咖啡不太甜但又有咖啡的香味, 不錯。地點不太方便, 但算是區內少不用等位嘆下午茶的好地方。
地點不太方便, 但算是區內少不用等位嘆下午茶的好地方。

2008-07-07 12 浏览
今天試了這裡的 tea. Tea set 也有數款 pasta 選擇, 適合來找 late lunch 的我們.我選了Mushroom Spaghetti with white wine sauce, 飲品有多款選擇, 我於 flavored coffee 選了杏仁酒味的 iced coffee. 這個 coffee 是帶杏仁味, 但不會有酒味的. 味道不錯, 杏仁很香. 咖啡味可再濃一點. 意粉味道幾濃, 帶少許白酒味, mushroom 份量尚可.這裡的小裝飾都是花布為主, 例如檯上的花是布做的花, menu 上的蝴蝶結, 是用花布來縛著的. 幾有心思. 座位也舒適.

2008-05-18 13 浏览
我一直是阿麥書房的fans, 都知道開了間阿麥廚房,但係地方唔就腳,一直無試過。今日去醫院探完剛生完BB的朋友,要等到一點至可以探BB,所以先去吃午飯,順路這了這裡。午飯價錢大約65-70元,包咖啡及湯或沙津。菜式都是西式的意粉午扒之類。我選了個芝士菠菜意大利雲吞。芝士味極濃,多吃幾個有少少「漏」,不過真係幾好食,幸好蔬菜伴碟,食埋菜中和味蕾,看來好像份量很小,但吃下來卻剛好飽了。咖啡試了Study's Coffee. 以書房為名的咖啡,既然係書房fans當然要試下!仲有Bitter同Sweet選,我選了bitter因為平時飲啡都鍾意齋啡。朋友叫左Sweet,我試左一啖係比Bitter甜但係怕苦的話都要落糖!咖啡的濃度介乎American 同 日本UCC的中間,有咖啡的香但愛濃味如我又覺有少少淡口。如果你鍾意Hea,呢度係幾Hea,連服務員都有悠閒感,但服務速度尚可。可惜我埋單之時唔記得自己有阿麥書房的書蟲咭,原來都有九五折ga,如果你都係阿麥書房書蟲,記得埋單前攞出唻!PS除左書蟲,都有幾隻小昆蟲飛唻飛去,要小心D啦~~
PS除左書蟲,都有幾隻小昆蟲飛唻飛去,要小心D啦~~
Study's Coffee
Study's Coffee
2008-05-01 10 浏览
Came with mum on 1st May holiday for lunch... unfortunately they don't have main dishes, only a few pasta dishes, 3-4 types of sandwiches and 4-5 salads. Overall the taste is ok, very plain and unimaginative, and the portions were not enough for lunch, only good for afternoon tea sets. The coffee tasted watered-down, but they have decaf and skimmed milk upon request. Environment is alright if you want to come here and work, read or chat with friends. Not particularly cheap for the amount and quality of food - 2 salads and a pasta with 3 drinks came up to $182.
2008-04-06 19 浏览
尋晚同友人去食晚飯,由於獅子信用卡有買一送一優惠,所以決定到阿麥試菜八人行,點了六個SETS (價錢由$108-$148 不等),另加散叫主菜買一送一($90 一個菜,每日兩款選擇)SET DINNER 有:玉米湯/麵包煙三文魚沙律主菜(我們點了香煎倉魚,龍利柳伴玫瑰汁,牛仔肉,羊鞍等)咖啡或茶(加$5 轉特飲)要讚的是這裡環境相當舒適,有書卷味,Cafe 來說相當好,而且服務態度也不錯,笑面迎人。食物方面,以cafe 水準來說已算不俗,問題係價錢方面不算便宜,所以相對上要求要調高一點,唯沙律及主菜都給我不太新鮮的感覺,主菜份量更加是不足夠,可幸是咖啡賣相及味道相當惹人好感。總括而言,這裡值得推介,但不是晚餐,是下午時段靜靜的看書歎咖啡,絕對是一個享受!

SET DINNER 有:
玉米湯/麵包
煙三文魚沙律
主菜(我們點了香煎倉魚,龍利柳伴玫瑰汁,牛仔肉,羊鞍等)
咖啡或茶(加$5 轉特飲)

2008-03-25 18 浏览
情人節果日諗住去新開的阿麥廚房同女朋友食個情人節餐。環境呢度都算係唔錯, 附近都幾靜, 同埋裝修都尚可, 不過硬係嫌d座位設計到同大家樂果d咁。服務都ok, d侍應都幾有禮貌。不過食物就真係差左d, 最離譜係我女朋友叫左個羊架, 但係竟然連幾多成熟都無得揀, 大佬, 成七百蚊個餐你竟然同我講話無得要幾多成熟? 咁我不如去新波士鋸扒好過?跟住個甜品心大軟, 賣相ok, 不過中間d涵已經流流地出來, 好似唔係好認真咁d製作。不過飲coffee都仲係ok gei, 但係咁的價錢我下次睇怕都唔會再來過
情人節果日諗住去新開的阿麥廚房同女朋友食個情人節餐。
服務都ok, d侍應都幾有禮貌。
2008-03-18 20 浏览
17 Mar 08 (Mon) 7:00 pm去到只有3檯人, 好多位揀. 桌上的小花很精緻. 員工相信只有3人, 如果不是相信會蝕本. 燈光是頗光的, 因它也不是sell 浪漫. 有些書供食客看, 又可以拿自己的書來交換,也有些文化活動的單張.食物方面,選擇不多, 只有3個set dinner. 我們選了白汁魚,香草羊. 質素ok.只有蘋果湯.餐飲叫了hot chocolate.也像coffee般做了心形泡泡沫花紋.服務幾好.可能由於少客, 所以可以多些時間照顧你.等你飲完湯再上沙律, 再吃完才上主菜.我食得慢都無問題.
17 Mar 08 (Mon) 7:00 pm
2008-03-10 8 浏览
這裡環境不錯,只是燈光稍嫌光了些──也許想配合那個讓人拿書取閱的書架吧?想不到姐妹店阿麥書房的文化氣息也飄了過來。我覺得雪梨椰菜花湯跟餐包都不錯,主菜甚麼腸醉雞腿更是相當好吃!倒是人人讚好的咖啡我嫌苦了些,不過我沒有喝咖啡的習慣,也許這才是正宗?侍應也相當有禮、友善。總體來說算是一家讓人愉快的店子。

侍應也相當有禮、友善。總體來說算是一家讓人愉快的店子。
2008-02-29 26 浏览
從Felix口中得知,在加路連山道開了一間阿麥廚房,而那裡的咖啡也是咖啡會館出品的,所以便決定來試試。我們叫了兩個晚餐,食物包括烤茄子伴水牛芝士、蘑菇湯、吞拿魚尼斯沙律、煎龍配牛油汁、燒羊架寶文酥、coffee和espresso。烤茄子伴水牛芝士- 烤茄子烤得太乾身,唔大出色,醬汁太濃,搶了食物的本味;水牛芝士,薄薄的份量又少。蘑菇湯- 幾香蘑菇味,但唔多夠濃,不過不失。吞拿魚尼斯沙律- 本來沙律都唔錯,但竟然又是用那太濃的醬汁,感覺已經唔多得了,完全沒有誠意的表現。煎龍配牛油汁(意粉) - 龍魚煎得太熟,好韌;意粉又煮得太淋,唔多好食。燒羊架寶文酥- 羊架比較好一點,幾淋味道幾好、但個醬汁也是過濃,和個羊架唔多配合,有點失敗。coffee - 味道都算幾好,比一般餐廳的出色。espresso - 真的幾有咖啡會館的影子,真想不到,這竟是今晚最出色的。食物味道普通、而且感覺完全沒有誠意,但飲品出色、如果只是來飲杯,也是不錯的。
蘑菇湯- 幾香蘑菇味,但唔多夠濃,不過不失。
coffee - 味道都算幾好,比一般餐廳的出色。

2008-02-26 7 浏览
上星期原本想入去食lunch因之前行過知道有間新店,但當日lunch time 實在太爆場. 最後昨天才可入內一試,但所見人數突然減半,不知何解.坐落環境清雅乾淨,沒有油煙味滿佈,值得一讚,因有時幾好食都好,但食到一頭油煙味,行出餐廳,都會有遺憾.Lunch time好自然order了lunch-set,點了忌廉什菌意粉,個餐湯以大杯奉上,意外中加添意外的好味.但食餐飽沒有餐飽碟,實在有點不知所措.忌廉什菌意粉,個汁食得出無白酒又有點淡味.好一般的水準,意粉質地沒有口感,很硬,但并都是這樣.另可一讚是咖啡很可口,牛奶濃度很充足,賣相亦不俗,很有心思.總括而言是"不過不失"啦!!!

總括而言是"不過不失"啦!!!