2010-02-27 10 浏览
我地叫了1. PEACH TEA - 味道一般.2. LATTE - 好正, 奶及COFFEE的分量非常的好, 可惜細杯左小小3. APPLE CRUMBLE -黎個係超水準既CRUMBLE不太甜跟ICE CREAM一起食,真係好味都震....4. GREEN TEA CHEESECAKE - CHEESE CAKE好滑, GREEN TEA的味有點似曾相識, 我覺得PLAIN NEW YORK CHEESECAKE會更好.星期六一個BUSTLING既CWB, 比我地找到一間好QUIET既CAFE好好比我地坐了1個多小時真的很RELAXING.
我地叫了
1. PEACH TEA - 味道一般.

2010-02-02 23 浏览
放假的週五,看完下午場電影,又到北角領了獎(順道多謝OR一直的厚愛呀~~),開始覺得肚餓又累了。再次開始shopping前,少有的自己一個人吃了頓下午茶充充電。 加路連山道一帶的店,都是旺中帶靜又風光青翠,悠閒氣氛很是吸引。在Cafe Tornado與阿麥之間猶豫一刻,最後還是被Mackie的可愛cozy氣氛打動,進了它的店。我不只獨個霸佔偌大的靠窗四人位,開始時更是全場唯一客人,可以享受難得的清靜寫意時光;食到半場也只得另一女生進場,整體氣氛仍是安靜寧謐,十分舒適。很喜歡店內可愛的檯面公仔及自家縫menu,由於選擇也不少,落單主要靠女店員推介: Mixed Berries crunchy oats($30)-下午茶目標很明確,當然是甜品啦!!這裡的dessert menu以芝士餅為主,在女店員介紹選了這件較特色的即焗甜品,原來是件熱暖濕潤的藍莓蛋糕,口味微酸清新,質感濕潤豐厚,加上香脆燕麥粒,及大大球雲尼拿雪糕,冷熱口味對比吸引,好吃! Caramel Macchiato($35->$8)-下午茶時段惠顧任何甜品,都可隨意挑選花式咖啡/花茶配成套餐,週一至五更特價至$38,非

Caramel Macchiato($35->$8)-下午茶時段惠顧任何甜品,都可隨意挑選花式咖啡/花茶配成套餐,週一至五更特價至$38,非常抵食。我選的焦糖瑪奇朵咖啡不但泡沫豐盈、賣相精緻,上檯香氣撲鼻,而且焦糖醬充足,味道又香又甜,很適合甜魔一族!不過講究咖啡香醇度的話,水準只是平平,但以套餐價已是不多可得的出品了!

很少自己一個人,到外面享受美食;而今次經歷後,也學懂了原來自已一個人,也可以享受一頓很幸福的下午茶。有機會還想試它更多芝士餅與咖啡啊!
可愛menu與座檯擺設
焦糖香甜動人
其他甜品選擇
其他咖啡選擇
2010-01-07 10 浏览
已經係上年12月尾的晚飯了.跟女友及其死黨and her新婚老公小聚會,他們為報答我們幫忙籌備婚禮而作的晚餐.他們在銅鑼灣工作,所以他們話事.他們說有時候會在這兒食lunch,而我們又在港島區住,所以簡單的選了這地方.佢地話在加路連山道的餐廳,我立即以為在南華會附近添.好在佢地提醒加路連山道是U型,餐廳不在那一端的,反而在加蘭中心附近找那出名賣熱狗的丹麥餅店會仲好.所以我倆在富豪酒店行過去5分鐘,一搵說搵到.(富豪酒店開左鼎泰豐,下次要試!)比較少到這類的cafe restaurant食飯.以前也有去cafe eos,黑麥等,不過這些印象一般.這裡的地方有點靜中帶旺,丹麥餅店打落全部都係食店,這餐廳左右幾間都係新開一到兩年(佢地話),所以有點銅鑼灣FRINGE的味道,而又無大坑咁入.餐廳坐位唔算多,不過好似比隔壁那些大間好多,正正合適我地要食簡單的nice dinner的要求.又有好多免費單張文藝雜誌睇,等佢地時都唔覺好悶.是晚都有7成8成滿,友人到,選食物.menu好似係手造,好鬼homemade feel.SET DINNER九十幾至百多元,pasta又有肉眼扒又有.我地四人叫左3
已經係上年12月尾的晚飯了.

是晚都有7成8成滿,友人到,選食物.menu好似係手造,好鬼homemade feel.SET DINNER九十幾至百多元,pasta又有肉眼扒又有.我地四人叫左3個SET,同一個散叫的意粉加$30轉SET.如下:
(剛剛發現間餐廳有website有每日不同的set menu,唔使我打字咁辛苦)
餐: 香燒安格斯肉眼扒配香草油
餐: 香烤虎蝦鳳尾蝦意大利粉配蕃茄汁
餐: 紅酒燴羊膝腿
散: 煙三文魚菠菜意粉,好似係忌廉汁 (反而網頁搵唔到散叫MENU的items)

先上湯,蟹肉南瓜湯ok,餐包夠熱又軟,配湯好味.女友選了蕃茄湯,凍的,以前在西班牙餐廳飲過好貴,估唔到呢度跟餐飲到.佢死黨試左一啖頂唔順辛辣味,但係女友就話好味獨吞唔俾我試.(佢死黨反而有得試lor)相信係果d love-it-or-hate-it的湯.

頭盤沙律主要係西餐沙律菜,都幾清甜新鮮,最正就係沙律上面D汁,我個上面有芝麻汁.我問waitress是哪牌子(女友話我咁問好無禮貌但係我想知嘛),佢話原來是廚房homemade的,原來如此.伴沙律的煙鴨胸,煙三文魚卷都OK.

主菜肉眼扒超大塊(個餐$168就真係底),我估有12安士(女友話10安士),比較少食香草油作sauce但效果唔錯.叫7成但塊扒應該只得5成多D不過我十分ok因為試過stonegrill,habitu都會咁安排,以免太熟番唔到轉頭(stonegrill個waiter告訴我的).

紅酒燴羊膝腿--通常都係食羊扒,比例少見羊膝.人地老公食呢個,見分量不錯,佢都話OK好食無投訴.

香烤虎蝦鳳尾蝦意大利粉配蕃茄汁(個名太長了,可否短D)--原本有一隻大虎蝦數隻中蝦,有點似日本的雞肉和雞蛋的"母子飯".組合ok,配蕃茄汁好味.

煙三文魚菠菜意粉--人地老婆食.菠菜又綠煙三文又紅,整碟color tune不錯.我無份食.味道不詳.

飯後可以跟餐選餐飲,呢度可以唔加錢都飲到凍latte,凍mocha,這個真係未在其他餐廳遇過.算叫底.

我地加左$20有甜品,有CAKE,有chocolate mousse,燉蛋.唔會話超好味但份量都OK公道.

當晚餐廳有班後生仔慶祝生日可能比較嘈,但都係可以接受又唔關餐廳事.(不過佢地好似真係好開心,後生真係好).總括來說,我明白餐廳定位中價,雖然桌子較細,但是食物+服務在這價位絕對可以接受,講真我讀經濟出身好明白supply demand的平衡和pricing strategy,所以唔會在這裡要求貴一倍有多的stonegrill,habitus和Lawry的食物質素.結論是,找朋友casual dinner平平地spend一個簡單的evening唔錯,但大時大節燭光晚飯慶祝等,這裡就比較適合20多歲剛出社會工作消費力唔高的年青人也.
2009-12-28
  • 香燒安格斯肉眼扒配香草油
  • 蕃茄凍湯
(非会员)
2009-12-21 85 浏览
The salad is bad bad taste.This salad realli left some bad memories in Hong Kong!!!As you can see that !!! I never feel it in HK !it's make me feel very very disappointed.By da way, da bread was really good and made a realli nice sandwich. da sandwiches accompanied wif a cup of Mocha it's not much special, but still tasted good, sandwiches was good, Mocha were ok. this is my last day in hong kong high-tea feeling.
下午茶
  • none
2009-11-25 7 浏览
特意將生日會地點選了跟壽星女同名字的加路連山路, 在當中幾間食肆裡挑了這間風評不錯又似乎蠻有氣氛及文化氣息的阿麥廚房。週末晚上人客也不算太多, 幾隻嘩鬼佔據店中長桌,只可惜玻璃窗旁的位置不夠容納,不然風味應該更好;電話中有禮貌先生繼續以高級餐廳待客態度來招待我們,分別向每位客人詢問晚餐配搭, 細心。是日餐湯蕃茄凍湯及雜菜湯, 朋友們都選了熱湯,而我和A哥哥則選了較特別的蕃茄凍湯。凍湯以蕃茄打成茸, 冰冰凍的感覺跟飲熱湯是兩種感覺,蠻有趣的;味道跟吃生蕃茄沒兩樣,細味中還帶有西芹味道,可愛朋友形容為"勁青"! 感覺很清怡但又不是每人接受的一道西湯; 小試朋友的雜菜湯,質感較稀較清, 不如坊間的雜菜湯來得濃稠,溫度只是微微暖,喜飲熱湯的就不太對味了,個人認為以清湯看待它會較好。配湯的麵包反而很夠熱, 餐包外脆內軟帶點微甜, 抹上軟化了的盒裝牛油,這個牛油麵包反而令胃口大開, 可以多來一個嗎???沙律分別有鴨胸沙律和青口沙律選擇,大家對青口沒興趣, 一致都選了前者。沙律菜新鮮爽脆, 火箭菜微苦的味道仍舊特別!兩片鴨肉比一般的煙鴨胸來得油潤,肉質也較滑溜, 肥美外皮更令鴨肉多點甘香;寥寥數滴的

沙律分別有鴨胸沙律和青口沙律選擇,大家對青口沒興趣, 一致都選了前者。沙律菜新鮮爽脆, 火箭菜微苦的味道仍舊特別!兩片鴨肉比一般的煙鴨胸來得油潤,肉質也較滑溜, 肥美外皮更令鴨肉多點甘香;寥寥數滴的甜醋味道很濃甜,是我喜歡的黑醋味道,配上沙律菜實在美味,個人好怕那些酸得盲公也開眼的酸醋,這裡的極對我的口味,只是份量實在太少而已。

餐牌中的主菜基本上都被我們點了, 自己的煎青衣柳芥末忌廉汁, 份量看似不多其實都很飽肚的。青衣魚肉雪白表面煎得香脆, 沒有過多調味,很天然的味道。魚肉肉質較實,以魚肉來說頗有嚼勁, 以為是魚柳可放心大口地吃,誰知最後一口竟有2支小魚骨!! 要是以為像魚柳包般大啖咬或給小朋友吃則會出事了!

配菜以軟滑茄子、微甜紅綠橙椒和粉糯薯仔配搭而成,個人偏好那粒有薯香又粉糯的小薯仔,除了好吃還能飽肚,讚! 芥末汁沒有想像中濃味, 芥末味真的不明顯, 用來配魚肉則算不俗。

以同樣配芥末汁的煎三文魚柳,肉質比青衣柳更加實在,兩款吃來實實的魚肉各具風味, 只是個人認為三文魚還是生吃較為美味。

帶子意粉的意粉很有嚼勁,很不錯的水準!那應是忌廉汁勁重芝士香,醬汁很滑但又頗膩口; 帶子大大的有幾隻, 自己沒有試過但相信應該水準不錯吧。

牛扒份量十足, 無論七成熟或全熟的要求也做得到, 火候拿捏得不俗, 加上黃芥末後兩位愛牛之人也吃得相當合意。

飲品選了荔枝冰茶, 荔枝味頗為薄弱,只有很淡的疑似荔枝香從飲品中透出, 味道跟凍檸茶走檸檬不相伯仲, 不過其清淡味道配合濃味朱古力就會很好!

很喜歡那些很家政堂感覺的手工餐牌和每枱也不同的布公仔, 我們那桌剛好是壽星喜歡的小象!真像為壽星而設, 真巧!

服務方面真的不錯,致電訂位時女侍應已經有禮的回答電話中的問題兒童, 用餐當日一位極有禮貌的男士作電話確實,兩次印象皆不錯。最令我抓不著頭腦是....為什麼店員會知道那位是壽星呢?? 送上蛋糕時準確無誤的送到壽星面前, 但我們沒有跟她們提示過呀!! 而且還在壽星不為意時送上蛋糕和一句生日快樂, 讓壽星驚喜不已 , GOOD JOB!! !另外店方提供的爆炸燭非常漂亮, 不時爆出美麗火光, 讓大家驚喜一下!

HAPPY BIRTHDAY, HON!
其中一本餐牌封面
鴨胸沙律
有骨的青衣魚柳
若隱若現荔枝冰茶
2009-10-28 9 浏览
放假, 好遲先食早餐, 所以唔係好肚餓去到銅鑼灣, 諗住食個tea 算次次去果頭都係雞扒飯, 今次行過, 見坐得都好似舒舒服服又有d tea set 食...就去幫襯下...點知...講返正題, 唔知食乜好, 又唔想食三文治諗住食個西多士啦...見有法式西多士老實, 我真係唔知.法式西多士係點上枱...真係用法包整...唔通用法包就係法式?呢個唔係問題, 個問題係, 佢好似將d 麵包浸左水咁...個口感好差, 差到爆...好難食...我為係我見識少, 到我得閒上網睇下, 冇一個介紹係我食果個咁樣衰的...而我太太就叫左三文魚意粉, 份量少, 但正常, tea set 丫嘛不過, 得d 三文魚碎, 好似好少家, 我都試左啖, 好咸~都係唔好食個凍檸茶就ok, 又夠大柸, 我懷疑, 呢度係咪比人飲野同hea, 而唔係比人食野既地方...我見呢度d 食評都唔錯喎, 不過唔知點解我搞成咁可能wrong timing wrong food....
放假, 好遲先食早餐, 所以唔係好肚餓
去到銅鑼灣, 諗住食個tea 算
次次去果頭都係雞扒飯, 今次行過, 見坐得都好似舒舒服服
又有d tea set 食...就去幫襯下...點知...
講返正題, 唔知食乜好, 又唔想食三文治
諗住食個西多士啦...見有法式西多士
老實, 我真係唔知.法式西多士係點
上枱...真係用法包整...唔通用法包就係法式?
呢個唔係問題, 個問題係, 佢好似將d 麵包浸左水咁...
個口感好差, 差到爆...好難食...
我見呢度d 食評都唔錯喎, 不過唔知點解我搞成咁
可能wrong timing wrong food....
(發水)法式西多士
三文魚意粉
凍檸茶
2009-10-26
凍檸茶
2009-10-13 5 浏览
繼續同友人黎銅鑼灣搵食. 本來諗住去試一間靚相好靚既cafe. 點知上到去先見到佢話今日收6點. 後選就決定由呢間補上.一入到餐廳就覺得呢到好有home既感覺. 好舒服可以hea好耐既感覺... 可能因為佢既店內既燈光同裝修啦. 店員安排我哋入座之後就送上一本本好有心思既餐牌. 餐牌既封面係繡左d好得意既公仔布. 感覺好似d小朋友書既封面. 好特別囉.我哋兩個點左個set dinner. 仲有餐包送tim.凍蕃茄湯: 見到個名好似幾得意咁, 凍既蕃茄湯. 除左佢係凍既之外, 無咩特別.煙鴨胸沙煙肉什菌意大利粉配白汁: 白汁好creamy, 不過略厭味道唔係咁夠. 但係加左芝士粉之外就good晒. 香烤虎蝦鳯尾蝦意大利粉配蕃茄汁: 有一隻大既虎蝦同埋幾隻鳯尾蝦. 蝦既份量比我想像中多. 紅汁唔會太酸, 味道我覺得比白汁調校得好. 不過兩碟意粉都有同一個問題, 意粉好似煮過左少少龍, 不過係係可接受既範圍入面.甜品我哋要左new york cheese cake 同 chocolate fudge cake. 佢既new york cheese cake唔錯喎. 係焗既, 蛋糕都夠實又有

我哋兩個點左個set dinner. 仲有餐包送tim.
煙鴨胸沙
甜品我哋要左new york cheese cake 同 chocolate fudge cake. 佢既new york cheese cake唔錯喎. 係焗既, 蛋糕都夠實又有芝士味, 不過無左sour cream既cheese cake 好似唔係叫new york cheese cake..... chocolate fudge cake我誤會左, 開頭我以為係有d似brownie咁既質地. 不過原來係朱古力cream 加 朱古力海綿蛋糕咁. 我個人唔係咁鐘意食cream, 所以未能非常enjoy. 不過都唔錯既.
跟餐既咖啡, 少有地我唔係叫blew coffee而點左carmel coffee. 一送上枱就有陣陣香甜既咖啡味. 不過飲落又唔會好甜, 啱啱好.
食左$300野佢就送番$30cash coupon比你下次食野黎用. 唔黎食飯, 黎呢到飲番杯咖啡hea下都唔錯呢!
好有心思既餐牌
好有心思既餐牌
  • carmel coffee
2009-09-07 18 浏览
好鍾意加路連山道一帶環境,朋友請食,便諗起同事向我推廣、派「阿麥」咭片。餐牌好有心思,用布製,縫上公仔,有點返回校園感覺。已是2:24pm,過左lunch時間,朋友想食午餐,店員有善地說,仍然有材料,可以整比我地。沙律,朋友說好fresh,我睇有哈蜜瓜、西瓜、蘋果之類,墊底是生菜,汁唔夠,無食。煙三文魚意粉,白汁超正!有香草、蒜片,香到不得了!一點也不奶油,馥郁的白汁黏附在每條意粉上。三文魚雖是猜碎了,但也很大件和份量多。朋友讚左十次,話下次來一定再點此意粉。我唔肚餓,吃了煙三文魚三文冶配青芥末醬$49,番茄和生菜都好多,三文魚肉也相對地多,如果芥末醬加多D芥末味就perfect喇!焦糖咖啡,試左一口,陣陣焦糖甜甜地,且有奶香,幾好味!Camomile甘菊花茶,原來係平平無奇既「TWININGS」…..今日quota超額,未有+$20食cake…..。
好鍾意加路連山道一帶環境
,朋友請食
,便諗起同事向我推廣、派「阿麥」咭片。
餐牌好有心思,用布製,縫上公仔,有點返回校園感覺。
,仍然有材料,可以整比我地。
煙三文魚意粉,白汁超正!有香草、蒜片,香到不得了!一點也奶油,馥郁的白汁黏附在每條意粉上
!
焦糖咖啡,試左一口,陣陣焦糖甜甜地,且有奶香,幾好味!
今日quota超額,未有+$20食cake…..

Menu
Lunch set 沙律 (或可選餐湯)
煙三文魚意粉
煙三文魚三文冶配青芥末醬
焦糖咖啡
  • 煙三文魚意粉/扁意粉
2009-08-18 56 浏览
Is quie crowded and noisy actually, very close to next table.The spegatti is too cream! coffee just so so , but acceptable.With salad+spegatti+coffee at $75, counted the location "CWB" in, still ok, but nth special indeed.
2009-08-18
2009-07-23 7 浏览
Set Dinner鱸魚$148磨菇湯濃度適中,湯內有打碎嘅磨菇粒,飲落有口感,好味意大利風乾火腿沙律,火腿雖然得一片但味道不錯,其餘係生菜配醋汁,幾醒胃鱸魚配忌廉汁、矮瓜、青紅黃椒、小薯,魚肉質屬嫩滑唔太實,但魚味偏淡,好在忌廉汁味略濃食落才剛好,但對鍾意濃味嘅人來講都可能要加鹽或調味囉荔枝凍茶,不錯,茶中滲出荔枝香味,感覺清新紐約芝士餅Set+$20,本人對芝士餅甚有研究(女皇經常造餅),所以對外面嘅餅唔會有太大希望,當見到餅時更覺其怪,竟然紐約芝士餅嘅上面冇放上酸忌廉如果咁只可叫芝士餅喇,再講芝士餅偏實,芝士味屬一般,同感覺到未算新鮮,冇希望就唔會失望純粹係想飯後食甜品啫Set Dinner三文魚$138蕃茄凍湯,係超濃蕃茄味,又帶好少少嘅辣,飲完唔會熱辣辣煙鴨胸沙律,鴨胸3片夠滑,生菜配千島醬汁,普通得嚟好食三文魚新鮮又夠大件,再配上忌廉汁好不錯同樣跟配菜熱咖啡香濃Summary:店內提意大家唔要餐包請揚聲,環保好牆上有好多畫,令置身其中嘅客人感覺舒服溫馨服務及食物上枱速度都好好食物質素與價錢相比合理

Set Dinner鱸魚$148

磨菇湯濃度適中,湯內有打碎嘅磨菇粒,飲落有口感,好味

略濃食落才剛好,但對鍾意濃味嘅人來講都可能要加鹽或調味囉

荔枝凍茶,不錯,茶中滲出荔枝香味,感覺清新

希望,當見到餅時更覺其怪,竟然紐約芝士餅嘅上面冇放上酸忌廉
如果咁只可叫芝士餅
喇,再講芝士餅偏實,芝士味屬一般,同感覺到未算新鮮
,冇希望就唔會失望
純粹係想
飯後食甜品

Set Dinner三文魚$138

蕃茄凍湯,係超濃蕃茄味,又帶好少少嘅辣,飲完唔會熱辣辣

煙鴨胸沙律,鴨胸3片夠滑,生菜配千島醬汁,普通得嚟好食

三文魚新鮮又夠大件,再配上忌廉汁好不錯
同樣跟配菜

熱咖啡香濃

Summary:店內提意大家唔要餐包請揚聲,環保好
牆上有好多畫,令置身其中嘅客人感覺舒
服溫馨
服務及食物上枱速度都好好
食物質素與價錢相比合理

2009-07-23
2009-07-04 15 浏览
一號風球的中午,銅鑼灣的雨勢非常大,左閃右避(有帶雨傘) 下胡亂轉了入加路連山路。這裏一連有幾間看似不錯的食肆,很久沒經過這裏,又沒有做功課,只靠直覺選了阿麥厨房。這街道我一直都不太留意,今日見到有不少想試的餐廳,相信不用多久便會重臨。這間餐廳全場約四十個座位,午飯時間座無虛設,座位雖然較窄迫,環境卻令人很舒服放鬆。牆上有畫展,一系列奪目而富有活力的作品為餐廳生色不少。set lunch 價錢大概60-80,配有精緻的餐飲,加$20還有不錯的甜品,絕對食得過。今日點了2個set,首先來的是健康的麵包,青豆湯不是很細滑的,味道則可以;用上新鮮菠蘿的菠蘿田園沙律,配以千島汁卻沒有我愛的黑醋汁。主菜點了蟹肉露筍扁意粉 ($68) 和香煎石班魚飯 ($78) ,前者勝在忌廉汁不太” 漏” ,略嫌蟹肉太少,而且發現蟹殼碎;後者值得一讚的是份量夠而且味道鮮而不濃,加上香草忌廉汁簡值是錦上添花,唯美中不中的是白飯未能合格。餐飲方面,平時不常飲coffee的我也要了cappuccino 同 mocha,賣相精緻、比其他只有coffee or tea的餐廳已贏了幾班。最後還試了 New York Che

餐飲方面,平時不常飲coffee的我也要了cappuccino 同 mocha,賣相精緻、比其他只有coffee or tea的餐廳已贏了幾班。最後還試了 New York Cheesecake ,都幾得。

2009-06-26
2009-06-17 5 浏览
昨晚和好友到「阿麥」食晚餐,餐廳內客人不是太多,適合靜靜地傾吓計。此店每枱的枱面都有一隻布娃娃,連餐牌的封套也繡有公仔,倒是特別。Set-dinner大概有十款選擇,價錢百餘元一客。餐包:微暖;味道普通。大蒜薯仔湯:大蒜總給人刺激惹味的感覺,但事實正好相反,湯的味道不算濃烈,反而覺得有點淡口。煙鴨胸沙律:賣相味道都無乜特別驚喜。蟹肉露荀意大利粉配忌廉汁($108):略嫌餸料過少,忌廉汁亦不夠濃郁,以致整碟菜賣相味道都較單調。意大利粉本身煮得過久,口感腍了一點。香烤紐西蘭羊扒配迷迭香汁($148):羊扒肉質味道普通;反而配菜如薯仔、矮瓜等燒得唔錯。薄荷朱古力咖啡:有我至愛嘅薄荷朱古力,緊係好啦!藍莓芝士餅($20):芝士味唔算好濃,亦唔係好滑,OK啦!

餐包:微暖;味道普通。

煙鴨胸沙律:賣相味道都無乜特別驚喜。

薄荷朱古力咖啡:有我至愛嘅薄荷朱古力,緊係好啦!

藍莓芝士餅($20):芝士味唔算好濃,亦唔係好滑,OK啦!

[16/6/2009; Tue]

藍莓芝士餅
2009-06-16
餐牌
2009-03-03 18 浏览
中環high tea過後,到銅鑼灣high dinner.原計劃去大坑,竟走錯方向,去咗加路連山道.經過一排大樹,發現幾間別緻餐廳.其中一間特別Home,所以友人選擇在這裏興祝生日.入到餐廳,似返咗屋企,不過一定唔係我同他既屋企,邊有咁別緻!餐廳由擺設,餐牌到相片都是自家制的.還有書架,養書虫的罷,下午應該會走晒出來!坐下,番閱整個餐牌,發現菜式不同了.細問waitress J小姐,原來chef會收集客人意見,改動餐牌,很不錯呢!雖然我喜歡的雲吞不見了...見J小姐很熱心,於是徵詢她的意見,選了三文魚扒及肉跟扒晚餐.先上的是凍蕃茄湯及熱菠菜忌廉湯.凍蕃茄湯幾酸,但好開謂.原隻蕃茄去皮跟湯一起煮,再放入搞拌機打碎.所以湯好有口感,只是當我飲到尾時,似有點飽,所以麵包只食咗半個.而菠菜忌廉湯,一樣好,有口感又滑.要挑的是不夠熱.麥包香軟新鮮.若要比較,Baby Blue確實精彩一點,包心有果仁更有口感而牛油香軟又有香草提味.碎蛋及水果沙律,都交足功課,因為菜新鮮,紫色的菜亦唔苦.若菜沾過olive oil會更滑.比起湯及沙律,我更愛主菜.三文魚扒跟濃白汁是最佳拍當.三文魚煎得皮脆,心嫩,加

...

比起湯及沙律,我更愛主菜.三文魚扒跟濃白汁是最佳拍當.三文魚煎得皮脆,心嫩,加上白汁就更滑更好味.六七乘熟的肉跟扒伴紅(酒)汁,雖然少肥但一d都唔韌.已經飽飽地都食晒…兩個主菜的伴菜,都係煎過既三色茄子,紫茄好似雪過,煮極都唔稔,黃茄有d苦,綠茄最似樣,所以得一件.

J小姐不時經過,我地就傾起食野,Openrice,煮食的話題.見她那麼熱情,又要她推介飲品跟蛋糕.她推介的桃茶確是不錯,不太甜.而朋友的latte,玻璃杯用麻繩束上一張紙巾,好細心,咖啡上的心形拉花好精緻,精緻得友人不想喝掉…

唔該晒J小姐在蛋糕上加上洋燭.她推介的藍莓芝士蛋糕十分美味.有藍莓粒的藍莓醬配唔太勁的芝士蛋糕沒半點膩.

這天好開心,除了是友人的生日,還認識了J小姐,一個愛食又愛煮的人.I can feel her passion for food…

及後得知她轉職成為café的廚師,很開心
.我一定會再去.I want to taste her passion and food.
2009-02-02 16 浏览
這是本人在openrice的第一篇食評, 生日lunch @ Mackie Kitchen跟一位朋友吃生日飯, 她推介這間, 於是去試了位置不算太好, 加上已經差不多2點, 因此比較少人, 我最喜歡這樣的餐廳了。跟朋友一人叫了一個set lunch。前菜 - 什菜配上蓄茄仔的沙律, 蓄茄仔的口感真的好清新, 而且有點甜, 很好主菜 - 我點的是 紅酒汁烤羊架配意粉 (大概是這樣子, 全名不記得了)。 不錯, 羊肉幾嫩, 但紅酒汁普通, 份量少 >"<她點的是 白汁龍脷柳意粉。她說龍脷柳一般, 不太新鮮, 而且芝士味不夠我們叫了cake of the day: Chocolate fudge & Marble cheese cakeChocolate fudge: ok, 外層幾脆Marble cheese cake: 一般, 跟外面吃的沒大分別值得一讚的是環境, 十分寧靜, 幾乎沒有人, 完全沒有壓迫感。跟朋友由2點談天談到4點半亦沒有人趕, 加上可以望到出面的景色(雖然只是普通街景), 可說是完美的一餐。我亦在此感謝她能夠讓我過一個很久都未試過的悠閒的下午。

跟一位朋友吃生日飯, 她推介這間, 於是去試了

跟朋友一人叫了一個set lunch。

Chocolate fudge: ok, 外層幾脆

前菜 - 蓄茄仔very good
主菜 - 紅酒汁烤羊架配意粉
主菜 - 白汁龍脷柳意粉
甜品 - Chocolate fudge
前菜 - 蓄茄仔very good
2009-01-29 7 浏览
和兩好友到銅鑼灣食tea,walk-in一試此處的tea-set。點了Blueberry Chess Cake、Chocolate Fudge及Apple Pie。Blueberry Chess Cake芝士味不算太濃,texture ok,幾好食。Chocolate Fudge則由三種朱古力造成,適合喜愛朱古力之士,都唔錯。Apple Pie則覺得酸了一點,個人覺得麻麻。咖啡試了Mocha及Caramel Macchiato,賣相不俗,可以一試!

[24/1/2009, Sat]