2023-03-02 151 浏览
晚飯 - 佈置優雅但食物很差 - 我們兩人晚飯叫了柚子沙拉, 豬, 燒雞, 白飯和芒果黑糯米.  菜上得很快,但白飯催了兩次還要等20分鐘才到, 菜已食完, 白飯只好取消. 1. 柚子沙拉從冰箱取出, 冰到全無柚子味道. 2. 燒雞太乾, $178 但分量很小, 每人只有4件; 伴菜的菠蘿太酸. 3. 芒果黑糯米的芒果發黑,無味,整個甜品很冷很難食.  員工因為趕住收工, 8:50要埋單, 9:00突然發現桌上的食物不翼而飛.  整體評價是劣.
2023-03-01
  • 豬手
2023-03-01 964 浏览
最近彷彿迷上了泰國菜,可能因為天氣潮濕,特別想食啲酸酸辣辣嘅嘢食。剛巧世貿開咗間新派fusion泰菜,所以毫不猶豫就入咗去光顧。泰式椰汁雞湯雖然係一人分,但都夠兩個人share。雞湯味道清甜,好足料,椰子味好香濃,滿有驚喜。香茅豬肉米紙卷豬肉香口,香茅味突出,配搭魚露一同進食,簡直冇得頂!阿閒泰幸運炭烤拼盤呢個拼盤真係超級豐富,未食已經垂涎三尺。燒牛肉軟腍多汁,係剛剛好的熟度。魷魚鬚香噴噴,有吱口。虎蝦大隻,蝦肉彈牙,味道新鮮。手作香茅雞肉串賣相好得意,用香茅變做竹籤串起雞肉,雞肉軟腍入味。菠蘿真係燒得好Juicy,清甜多汁。另外仲有大大個番茄🍅,舖有黑胡椒粒,雜菌入味,成個拼盤簡直一絕。椰子沙沙配自家製芒果雪條賣相吸引,用嚟打卡一流。不得不讚係芒果雪條,芒果味豐富,係自家出品。而椰子又香又濃,食完真係大滿足!整體而言,呢度食飯可以嘆到靚海景,環境舒適,而且服務員都好勤快呢!

泰式椰汁雞湯

香茅豬肉米紙卷
豬肉香口,香茅味突出,配搭魚露一同進食,簡直冇得頂!

阿閒泰幸運炭烤拼盤
呢個拼盤真係超級豐富,未食已經垂涎三尺。

燒牛肉軟腍多汁,係剛剛好的熟度。

魷魚鬚香噴噴,有吱口。

虎蝦大隻,蝦肉彈牙,味道新鮮。

手作香茅雞肉串
賣相好得意,用香茅變做竹籤串起雞肉,雞肉軟腍入味。

菠蘿真係燒得好Juicy,清甜多汁。

椰子沙沙配自家製芒果雪條

• 泰式椰汁雞湯
  • 阿閒泰幸運炭烤拼盤
  • 椰子沙沙配自家製芒果雪條
  • 香茅豬肉米紙卷
2023-02-27 115 浏览
今次黎試呢間餐廳係銅鑼灣新開既分店 @ahan.thai 位於世貿中心,呢個商場最近進行翻新,所以多了很多名牌店舖及新餐廳,係最近銅鑼灣既新好去處🌝餐廳新裝修,有小小海景睇,環境乾淨,光線充足,座位都幾大,坐得好舒服。叫咗個牛肉船河同蝦餅。蝦餅冇我想像中咁香脆,但味道都算唔錯。而船河味道好香濃,值得encore ☺️最後仲加咗個椰子雪糕🍦入面仲配有腰果,粟米同粟米片! 好豐富 😁只係略嫌椰子雪糕未夠香濃,但整體都算唔錯 😋唯一唔係幾好既係服務方面。唔係冇禮貌,不過可能新開店,員工唔係好熟手,又唔係好醒目,坐低後冇主動提供水,要問先比; 而且上飲品時將飲品放係枱同枱之間既罅隙 😵‍💫 杯飲品差d 俾佢倒瀉 😳
今次黎試呢間餐廳係銅鑼灣新開既分店 @ahan.thai

叫咗個牛肉船河同蝦餅。
蝦餅冇我想像中咁香脆,但味道都算唔錯。
而船河味道好香濃,值得encore ☺️
只係略嫌椰子雪糕未夠香濃,但整體都算唔錯 😋

唯一唔係幾好既係服務方面。

2023-02-24 93 浏览
海景新派泰國菜,餐廳用上清新自然既淺木色同綠色,而空間亦都非常闊落,好悠閒舒適的感覺,窗邊仲可以望到海架☺️脆炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬 (3件) $78💮透光輕薄既米紙包住鹹香酥脆既軟殼蟹同生菜💮放在米紙卷底的是清新綿滑既牛油果醬💮再蘸一點微辣沙律醬伴食,清新又醒胃💮係一個可口又滋味既配搭小食泰式鹹蛋黃金薯條 $63💮薯條炸到金黃色,香脆可口💮鹹蛋黃漿都黏上各條薯條💮入口即有濃濃既鹹蛋黃味,但又唔會太鹹💮食起黎都無油膩感,非常滋味阿閒泰冬蔭功炒虎蝦意粉 $128 👑💮有2隻大虎蝦,虎蝦大隻厚肉,肉質鮮甜爽彈💮吃前滴上青檸汁,味道更清新舒爽💮配料有草菇、車厘茄同冬蔭功香料等💮揉合酸中帶微辣的泰式冬蔭功醬汁,特別開胃💮意粉彈性中帶點煙韌的麵質,極易掛汁💮泰西Fusion的新穎配搭完全不帶半點違和感楊枝金露沙沙配自家製芒果雪條 $58💮就像天然無添加的的清新感覺💮芒果雪條啖啖芒果肉,又香又甜💮面頭鋪左微酸的芒果爆珠,配埋一齊食,酸甜酸甜,味道好豐富💮楊枝金露配芒果是無敵配搭伯爵忌廉牛角包窩夫 $68💮牛角包麵團焗壓成窩夫,有齊牛角包的酥脆及窩夫的烘烤口感💮外脆內軟的牛角包窩夫配上Earl Gr

脆炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬 (3件) $78
💮透光輕薄既米紙包住鹹香酥脆既軟殼蟹同生菜
💮放在米紙卷底的是清新綿滑既牛油果醬
💮再蘸一點微辣沙律醬伴食,清新又醒胃
💮係一個可口又滋味既配搭小食
脆炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬 (3件)

泰式鹹蛋黃金薯條 $63
💮薯條炸到金黃色,香脆可口
💮鹹蛋黃漿都黏上各條薯條
💮入口即有濃濃既鹹蛋黃味,但又唔會太鹹
💮食起黎都無油膩感,非常滋味

阿閒泰冬蔭功炒虎蝦意粉 $128 👑
💮有2隻大虎蝦,虎蝦大隻厚肉,肉質鮮甜爽彈
💮吃前滴上青檸汁,味道更清新舒爽
💮配料有草菇、車厘茄同冬蔭功香料等
💮揉合酸中帶微辣的泰式冬蔭功醬汁,特別開胃
💮意粉彈性中帶點煙韌的麵質,極易掛汁
💮泰西Fusion的新穎配搭完全不帶半點違和感
阿閒泰冬蔭功炒虎蝦意粉

楊枝金露沙沙配自家製芒果雪條 $58
💮就像天然無添加的的清新感覺
💮芒果雪條啖啖芒果肉,又香又甜
💮面頭鋪左微酸的芒果爆珠,配埋一齊食,酸甜酸甜,味道好豐富
💮楊枝金露配芒果是無敵配搭
楊枝金露沙沙配自家製芒果雪條

伯爵忌廉牛角包窩夫 $68
💮牛角包麵團焗壓成窩夫,有齊牛角包的酥脆及窩夫的烘烤口感
💮外脆內軟的牛角包窩夫配上Earl Grey忌廉
💮Earl Grey茶味清幽,忌廉像雪糕般幼,甜而不膩
💮加上面層的香滑朱古力醬,有多重層次
💮而配料有半條焦糖香蕉同一球雪糕
伯爵忌廉牛角包窩夫

2023-02-15
脆炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬 (3件)
阿閒泰冬蔭功炒虎蝦意粉
楊枝金露沙沙配自家製芒果雪條
伯爵忌廉牛角包窩夫
2023-02-23 290 浏览
銅鑼灣好難搵到一啲比較寧靜嘅餐廳,今日竟然畀我搵到世貿中心呢一間環境恬靜嘅泰國餐廳,仲對住遊艇會靚景!一坐低我就叫左杯阿閒泰自家製氮氣冷泡檸檬茶,飲品上面有一層厚厚嘅泡,而且好香檸檬味,係唔錯嘅開胃飲料。餐廳上菜速度非常快,適合嗰晚就快餓死嘅我。先嚟泰式生蝦刺身,蝦肉新鮮彈牙,連埋上面嘅辣椒同蒜頭一齊食,辣味十足。仲有炸蝦頭,咬落有蝦膏。泰式三文魚牛油果他他,牛油果他他酸酸地夠開胃,三文魚又大粒又新鮮。泰式鹹蛋黃金薯條,炸到香口但唔會太膩,仲有啲炸咗嘅香茅葉,可以就咁食或者點醬。阿閒泰街頭大蝦炒金邊粉,非常足料,有青口、蝦和蛋,撈埋花生芽菜等配料一齊食非常滿足。椰青滑冰係一大大杯的椰青冰,有刨冰口感,不能係聞落去或者飲落去椰子味都好重,飲完仲可以刮啲椰青肉出嚟,飲品同甜品兼備,非常抵玩。勿洞脆脆煎蠔餅,用咗好多蛋,令到蠔餅好厚,外層炸到好脆,同時加咗木瓜絲、沙律零成件事冇咁熱氣。餐廳仲提供辣椒醬同魚露美食客點嚟食。餐廳仲有很多甜品同cocktail,個樣好吸引,下次嚟要試一試。

自家製氮氣冷泡檸檬茶

餐廳上菜速度非常快,適合嗰晚就快餓死嘅我。

泰式生蝦刺身

泰式三文魚牛油果他他
阿閒泰街頭大蝦炒金邊粉
椰青滑冰
勿洞脆脆煎蠔餅
世貿終於裝修重開襯食Lunch時間去睇吓有咩新餐廳。阿閒泰裝修幾靚,又清新,咁我哋就入去食喇!Lunch set 都多選擇,有飯,有麵,仲有輕食添。今次我哋兩個,每人各點咗2個Lunch set:(1)燒雞酸辣湯。配泰國新鮮幼粉燒雞無被酸辣湯蓋咗個香味雞肉唔算好滑,無咩雪藏雞味,算不過不失酸辣湯似係東陰公湯,酸辣適中,酸辣之間無互搶大家嘅味。酸辣湯清清嘅酸酸辣辣帶點香茅味(2)青咖喱雞扒焗茉莉香飯 香濃青咖喱有椰香味,配飯一流👍🏻雞扒同 "燒雞酸辣湯。配泰國新鮮幼粉" 個雞口感差不多個set我哋都揀咗泰式奶茶濃濃茶味配香滑奶,味道咁香
世貿終於裝修重開
襯食Lunch時間去睇吓有咩新餐廳。
阿閒泰裝修幾靚,又清新,咁我哋就入去食喇!

Lunch set 都多選擇,有飯,有麵,仲有輕食添。

今次我哋兩個,每人各點咗2個Lunch set:
(1)燒雞酸辣湯。配泰國新鮮幼粉

燒雞無被酸辣湯蓋咗個香味
雞肉唔算好滑,無咩雪藏雞味,算不過不失
酸辣湯似係東陰公湯,酸辣適中,酸辣之間無互搶大家嘅味。
酸辣湯清清嘅酸酸辣辣帶點香茅味

(2)青咖喱雞扒焗茉莉香飯
香濃青咖喱有椰香味,配飯一流👍🏻
雞扒同 "燒雞酸辣湯。配泰國新鮮幼粉" 個雞口感差不多

個set我哋都揀咗泰式奶茶
濃濃茶味配香滑奶,味道咁香
燒雞酸辣湯。配泰國新鮮幼粉
青咖喱雞扒焗茉莉香飯
2023-02-06
燒雞酸辣湯。配泰國新鮮幼粉
青咖喱雞扒焗茉莉香飯
2023-02-20 97 浏览
泰休閒 你到銅鑼灣 想搵一撻地方 坐得 的舒舒服服 我個選擇呢一間泰國嘢門口裝修優雅 闊落安排設計簡約頭先叫咗杯 鮮磨薑汁黑糖鮮奶咖啡 ,薑汁咖啡第一次嘗試。配上特濃鮮奶 非常之香滑好味!之後就叫咗一客炭燒牛肉配青芒果沙律! 炭燒牛肉燒到焦香,青芒果過非常之醒胃。田園沙律新鮮好味!脆炸軟殼蟹 米紙卷!脆炸軟殼蟹脆卜卜 , 米紙卷包上去好味 又醒胃!炭燒魷魚, 即叫即燒 炭燒魷魚燒到焦香! 魷魚非常之肥美, 大大啖一啖咬落去清新可口! 炭燒虎蝦串燒! 虎蝦非常之大隻, 新鮮虎蝦,蝦肉紮實! 去上泰式甜酸在非常之好味!!

門口裝修優雅 闊落

安排設計簡約

2023-02-19 84 浏览
銅鑼灣世貿中心裝修咗好耐,近排見佢開返,仲有啲新食肆,發現一間新派泰國菜叫阿閒泰,對正告士打道海景,即刻幫襯吓先去嘅時候係黃昏,仲睇到少少日落頭盤係泰式三文魚牛油果他他,牛油果打到變成漿鋪响底,三文魚就切粒粒,配襯切咗絲嘅檸檬葉同一啲食用花,上枱好精緻,調味方面有微微嘅青檸酸同牛油果溶,幾開胃第二個前菜係泰式香葉肉碎蘑菇沙律,做法似肉碎生菜包,但入邊加咗香菇,味道層次豐富咗,辣度方面都適中,食得好過癮再嚟就係脆皮豬頸肉伴自家製蝦片,豬頸肉係厚切,口感爽脆。蝦片新鮮炸起特別香脆,伴泰式酸辣汁,惹味跟住叫咗個冬陰功虎蝦意粉,冬陰功味道好濃,虎蝦大大隻,仲有其他海鮮。意粉嘅口感屬於偏硬,冬陰功嘅辣味就令人越食越想食最後嘅甜品梗係芒果椰汁糯米飯啦,呢度選用嘅係黑糯米,而入面更混合咗果仁碎,增加口感。椰汁方面選用唔太甜嘅,整體唔會食得太漏餐廳整體感覺幾好,新淨闊落光猛開揚,坐得又舒服,我諗食中午飯都會好超好舒服
銅鑼灣世貿中心裝修咗好耐,近排見佢開返,仲有啲新食肆,
發現一間新派泰國菜叫阿閒泰,對正告士打道海景,即刻幫襯吓先

去嘅時候係黃昏,仲睇到少少日落

2023-02-19 115 浏览
昨晚,我跟女朋友打算堂食,在門口拿飛排隊後,一直沒有叫號,我們在門外企了差不多30分鐘,不停看到有人買單出嚟,當時大約晚上8:30 ,直至我走到門口向門口的女服務員查詢,他第一句就跟我說「咩呀」,我還很有禮貌地問他請問什麼時候才會叫號,已經最少五至六枱人離開,何況我跟我女朋友,只是兩個人。最後那個女服務員竟然跟我們說如果等不到可以離開🤬你估我好想食你嗰間嘢未啊,如果你唔打算俾人入,你就直接我攞飛嗰陣時就叫我唔好攞飛,同埋如果9:00 last order,拎飛時你係咪應該要提吓啲消費者?
2023-02-10
2023-02-17 404 浏览
#銅鑼灣地膽 話世貿中心最近又有新餐廳開!一於去試下喺4樓嘅阿閒泰!餐牌主打泰國菜,有前菜沙律🥗粉麵🍜甜品等fusion菜式;餐廳內空間感中足,超濶超大窗邊景觀相當唔錯!特大卡位濶落舒適!🥗🥑泰式三文魚牛油果他他 $98底層厚厚一層牛油果他他,上面滿滿三文魚粒粒,味道酸甜,清新又開胃! 🍤自家製手打脆炸蝦餅 $48/ 2pcs炸至金黃色嘅脆炸蝦餅,呈方條型狀,切開滿滿蝦肉,扎實香甜!配埋酸甜醬食更惹味!🌶️🍝冬蔭功虎蝦意大利粉🍝 $128上枱超香嘅冬蔭功虎蝦意大利粉,搶眼嘅大虎蝦,蝦肉爽甜,冬蔭功味道濃郁,每一啖意粉都掛湯汁;配料有草菇、車厘茄同冬蔭公香料等,口感豐富,十分出色!🍜炭烤牛肉。濃汁牛丸船河  $98大大件炭烤牛肉果然有炭香味,咬開肉嫩唔係全熟;湯頭香濃惹味,捲粉增加口感,牛丸滿滿肉汁又彈牙,配菜有卜卜脆嘅炸豬皮,綿滑嘅豬紅同芽菜等,值得一試!🥭楊枝金露沙沙配自家製芒果雪條 $58 自家製芒果味雪條啖啖芒果肉又香又咁;楊枝金露酸甜醒胃,裡面仲有粒粒芒果爆珠!必點之選!阿閒泰地址 📍:銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓L4-06號舖

🥗🥑泰式三文魚牛油果他他 $98

🍤自家製手打脆炸蝦餅 $48/ 2pcs

🌶️🍝冬蔭功虎蝦意大利粉🍝 $128

🍜炭烤牛肉。濃汁牛丸船河  $98
🥭楊枝金露沙沙配自家製芒果雪條 $58

阿閒泰
地址 📍:銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓L4-06號舖
  • 楊枝金露沙沙配自家製芒果雪條
  • 炭烤牛肉。濃汁牛丸船河
  • 冬蔭功虎蝦意大利粉
  • 自家製手打脆炸蝦餅
  • 泰式三文魚牛油果他他
2023-02-15 120 浏览
今天約了在銅鑼灣上班的好友在世貿中心阿閒泰午膳,吃了一頓精緻的Fusion泰菜。這店子的雅緻陳設為食客帶來一種悠閒恬靜的進餐環境;其中一面的落地大玻璃窗更能遠眺部份維多利亞港,非常舒適。餐牌內的午市套餐組合選擇很多,豐儉由人、各適其適、任君選擇。~阿閒泰虎蝦炒金邊粉 (配香草🌿蒜蓉焗包、香茅豬肉米紙卷和熱蜂蜜鮮奶咖啡☕️)泰國經典食材金邊粉入口煙韌彈牙,加入了豐富的配菜如豆乾、菜甫粒、雞蛋等和泰式醬料一起炒,鹹甜酸味俱全,既惹味又醒胃。煎得剛熟的虎蝦和青口,鮮美可口。再加上擺碟一點也不馬虎、賣相吸引,令人食慾大增。伴碟的還有清爽芽菜、小青檸、辛辣紅椒粉和惹味花生碎等,客人可按照自己口味添加嚐試,非常貼心。*這份午餐我選的前菜是焗麵包條,香草蒜蓉味突出;香茅豬肉米紙是另一個不錯的選擇,輕薄的米紙包裹著清香菠蘿和香茅肉碎等豐富餡料,入口又爽又醒胃😋。至於鮮奶咖啡☕️的賣相亦十分討好,除了有美觀的拉花外,鮮奶泡沫製作得細緻綿密,蜂蜜的味道與咖啡融合到位,入口又香又滑。~又話啦菠蘿雞肉炒糙米牛肉串燒 (配青芒沙律🥗、泰式季節奶凍和熱花茶)餐前先亨用一份由新鮮疏菜配製的沙律,可讓胃口大開。主菜有著濃

餐前先亨用一份由新鮮疏菜配製的沙律,可讓胃口大開。主菜有著濃厚的東南亞賣相和風味,糙米炒飯可以用粒粒分明來形容。除爽口的糙米外,飯裡還加入了味美雞粒、醒胃菠蘿粒、甜甜的提子乾和乾肉絲等,入口層次感十分豐富,再配上兩串醃製得十分入味的燒牛肉粒,真教人滿足。

餐後來一客凍甜品是讓味蕾冷靜下來的聰明選擇,爽口的奶凍配上碎士多啤梨🍓和芒果🥭粒入口清香爽滑,討人喜歡。而今天的茘枝桃茶亦絕不遜色,清新怡人。

此店提供的食品價錢大眾化,製作卻並不馬虎,食品有著濃厚的東南亞風味和精緻的賣相,值得一再捧場。

2023-02-15 101 浏览
晚上總是令人回味宵夜的味道。這天和朋友晚上一同前往吃飯,回味一下泰國的情懷。脆炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬,內裏香脆可口配搭零負擔的米紙,加入Superfood牛油果調制而成的果醬,味道一流,口感極具層次,我香脆的軟殼蟹,令我不禁回味跳脫的泰國。泰南紅咖喱慢煮牛肋條,熱情如火就像太多的生活一樣,熱辣辣好熱好熱,但卻令人不自覺一步一步的投入起來,就如這個咖喱一樣,吃完一口一口,停不了的感覺。楊枝金露沙沙配自家製芒果雪條,極度喜愛自家製的芒果雪條,就是天然無添加的感覺,配搭港人最愛的楊枝甘露,最佳選擇。鳳梨清新特調,小清新,酸酸甜甜,就是開胃。
鳳梨清新特調,小清新,酸酸甜甜,就是開胃。
2023-02-13 115 浏览
有一段時間沒吃泰菜,特別掛住最愛的阿閒泰,今天在銅鑼灣發現有阿閒泰分店,即時入去就坐醫肚,味道果然依舊的好。脆炸軟殼蟹米紙卷 $118軟殼蟹即叫即炸,所以十分香脆,包裹着新鮮蔬菜,還有薑片,多重口感和味道,非常清新,米紙卷旁邊還有牛油果醬,很滋味,作為頭盤非常不錯。阿閑泰秘製鹵豬手$98豬手鹵得非常入味,豬手肉質軟念Q彈,柔軟又不爛,份量多,肥瘦均勻,糖心蛋也恰到好處,又入味又滑溜溜的,蛋香十足,最愛伴碟的酸菜,和醬汁異常配。阿閒泰冬陰功虎蝦意大利麵 $128整碗意大利面散發著濃郁的冬陰公味,入口更不用說了,冬陰公汁伴的意大利麵更香濃可口入味,濃縮了冬陰公的精髓,虎蝦超大超香,青口飽滿入味,味道難忘。炭燒牛肉濃汁牛丸肉丸船河 $98這個船粉份量也夠有很大,湯底很濃的牛肉汁味,牛腩肉夠香又厚切,牛肉丸彈牙,保留了肉汁。豬油渣既可口又邪惡,油香提升了整碗粉的味道,居功不少。

脆炸軟殼蟹米紙卷 $118

阿閑泰秘製鹵豬手$98

阿閒泰冬陰功虎蝦意大利麵 $128

炭燒牛肉濃汁牛丸肉丸船河 $98

2023-02-07 150 浏览
銅鑼灣世貿翻新之後 俾我發現到4樓有ahanthai裝修得好靚 空間非常闊落 用上清新自然嘅綠色同埋淺木色系 有好休閒同埋舒服嘅感覺窗邊仲要係望海㗎 食物選擇都好多 睇落除咗傳統嘅泰式食物之外仲有一啲新鮮大膽嘅配搭 飲品有好多唔同嘅選擇 仲要好靚 ♡´・ᴗ・`♡♥︎泰式三文魚牛油果他他 $98 新鮮嘅三文魚 有呢個泰式嘅新食法非常清新 顏色配搭得好豐富 ♥︎街頭大蝦炒金邊粉 $128 大蝦好彈牙 加上好多唔同配料 食落去好香 ♥︎炭烤帶子冬陰功湯配泰國新鮮幼粉$108有大大粒帶子 仲有唔同嘅配菜有大量嘅新鮮香草 包括 檸檬葉 香茅 九層塔就咁睇已經非常豐富同埋吸引 食落去真係好美味 冬陰公湯滋味無窮最鍾意呢隻粉 連埋湯一齊食 軟綿綿有彈力 超級好食 ♥︎Ahan Thai topical punch $78有酒類 好冰涼 有唔同嘅果味 ♥︎蘋果汁 $35
銅鑼灣世貿翻新之後 俾我發現到4樓有ahanthai

♥︎Ahan Thai topical punch $78
有酒類 好冰涼 有唔同嘅果味

♥︎蘋果汁 $35
2023-02-07 1349 浏览
世貿裝修咗咁耐,終於逐漸重開並且有食肆進駐啦!其中一間就係阿閒泰,因為有自然光嘅關係,感覺新店更加開揚舒適。閒日三點非凡忙時間真係可以坐到窗邊四人座。同時又係下午茶時段,有成21個選擇,價錢由$42 - $88(另加一服務費)。《 T14 無骨海南雞濃湯船麵 · 泰國新鮮幼粉/卷粉 💲66 》雞件無骨十分嫩滑,配上泰式酸辣汁好提味~湯底香濃,配料有通菜、芽菜、豬紅、泰式炸豬皮、蘿蔔,可能因為係Tea set所以無肉丸架~《 T19 無骨海南雞冬蔭· 泰國新鮮幼粉/卷粉 💲72 》椰汁味濃又唔會太重奶味,而且當中亦有香茅及香葉提味,有菇、車厘茄、芽菜,不過可能係Tea set所以無蝦~《 T15 東羅泰滷豬手飯 💲60 》豬皮極軟腍入味,豬手肉都嫩滑無渣,本身豬手汁已經夠下飯,再配上酸汁及酸菜開胃和減膩,惹味~飲品:2x 泰式季節茶凍➕$5 《 菠蘿紅茶 》微甜好味~《 蜂蜜鮮奶咖啡+💲15 》香滑微甜有啡香~甜品:《 泰式季節奶凍➕💲30 》上面放滿士多啤梨,都幾大杯,入口香滑有奶香~《 AhanThai Earl Grey Croffle 💲62 》窩夫酥香脆口,加上雲呢拿雪糕及伯爵

閒日三點非凡忙時間真係可以坐到窗邊四人座。

雞件無骨十分嫩滑,配上泰式酸辣汁好提味~

《 T15 東羅泰滷豬手飯 💲60 》

飲品:
2x 泰式季節茶凍➕$5 《 菠蘿紅茶 》微甜好味~

《 蜂蜜鮮奶咖啡+💲15 》香滑微甜有啡香~

甜品

《 泰式季節奶凍➕💲30 》
上面放滿士多啤梨,都幾大杯,入口香滑有奶香~

窩夫酥香脆口,加上雲呢拿雪糕及
伯爵茶籽cream 更香滑又有奶香~
另有焦糖香蕉,然後全碟灑上花生碎有口感~

服務唔錯,職員會主動收拾及更換餐具,有禮貌。
2023-01-30