2023-04-14 63 浏览
食物無咩誠意,睇到啲野食既樣都無意欲打卡。泰國菜既野食應該要濃味,但除左個沙律又酸又鹹外,冬陰公湯直頭好似無味咁。好失望。茶記啲野食仲會好食啲。如果比呢個價錢,我期望啲野食起碼有擺碟、有服務或者啲野食會好食啲,但以上全部都無。
食物無咩誠意,睇到啲野食既樣都無意欲打卡。

前菜沙律
冬陰公麵
2023-04-11 64 浏览
今日同朋友去阿閒泰食lunch,入到去餐廳,成個裝修好靚,好舒服。我地揀左望海個邊既窗邊位坐,成餐飯望住個海,真係好正好chill!我地幾個點左lunch set ,有好多款選擇,樣樣都好似好吸引。Lunch set 有前菜香草蒜蓉焗包條同埋青芒果沙律選擇,個蒜蓉包好香同埋卜卜脆,朋友話青芒沙律好開胃。我揀左阿閒泰鹵豬手香飯配糖心蛋。豬手好入味,又唔會太咸,半肥瘦得黎比例岩岩好,食落又唔會太漏。餐飲upgrade 左蜂蜜鮮奶咖啡,有咖啡香得黎又唔會太甜。朋友揀左海南雞飯同埋泰北咖喱手作拉麵。朋友話個海南雞飯啲雞好滑,個油飯超香。泰北手作拉麵咖喱味濃,唔會太辣,麵質夠彈牙,好好食。朋友叫左泰式季節茶,今期係桃茶,朋友話好好特別!食物質素好,環境好舒服,價錢銅鑼灣黎講算平,性價比高👍🏻。

泰北手作拉麵咖喱味濃,唔會太辣,麵質夠彈牙,好好食。

朋友叫左泰式季節茶,今期係桃茶,朋友話好好特別!

食物質素好,環境好舒服,價錢銅鑼灣黎講算平,性價比高👍🏻。
2023-04-06 87 浏览
 同朋友去維港傾吓計吹下海風,散下步都幾寫意🥰 行行吓都去咗銅鑼灣🤣行到攰就去對面馬路嘅商場搵吓食😍 見到間泰式Fusion 菜都好似幾唔錯🤔 點知真係有驚喜‼️ 阿閒泰虎蝦冬陰功湯入面有兩大隻虎蝦、青口、車厘茄及菇類等等✨一人份嚟講材料都幾豐富‼️好吹料‼️海鮮冬陰功味道鮮甜,酸酸辣辣,仲帶有椰奶嘅香氣,真係幾好飲😋泰式棕櫚糖炭燒雞呢款係Chef’s Special,有半隻雞‼️雞肉外皮焦甜,肉質嫩滑多汁😍 配料好多選擇有豐富,特製嘅醬汁酸酸辣辣好醒胃😍菠蘿外表有燒過,甜味更加突出✨合桃用咗棕櫚糖製作,感覺食完隻雞仲有甜品😆 呢款食完真係好滿足,正😍南部蟹肉白咖喱 伴米線配泰國香葉白咖喱味道濃郁,椰漿嘅甜味+咖喱嘅辣味,入面應該都仲加咗唔少配料令到食落有啲麻辣嘅感覺💫 蟹肉好鮮甜,用泰國香葉包米線及蟹肉白咖喱真係好方便💕 富有泰國風味,幾特別😆椰汁芒果黑糯米飯食泰國嘢最鍾意嘅甜品就係芒果糯米飯😆 呢度嘅芒果糯米飯好精緻成個藝術品咁🥰 黑糯米飯泡住椰漿~芒果除咗係黑糯米表面,夾層仲有芒果片💕 口感好豐富,有別於傳統嘅軟糯口感,添加了椰子乾和焦糖脆脆,好有驚喜💕

阿閒泰虎蝦冬陰功湯
泰式棕櫚糖炭燒雞
南部蟹肉白咖喱 伴米線配泰國香葉
2023-04-06 54 浏览
同媽媽係銅鑼灣世貿中心做完facial當然要去覓一覓食!今次選左位於4樓的泰國菜-阿閒泰,餐廳佈置十分有格調,寬敞明亮的裝修,好舒適!Menu上都有好多選擇,有經典的泰菜,亦有混合fusion的泰菜!又話啦菠蘿雞肉炒糙米飯配牛肉串燒 $148炒飯配料好豐富,有雞肉、菠蘿、洋蔥、紅椒、蛋、提子同肉鬆,每樣配料都切成粒狀,食得方便而且每啖都食到每樣配料,口感好豐富!驚喜的係本身好驚糙米飯會好鞋好硬,但食落完全冇呢個感覺,炒得粒粒分明軟硬適中!牛肉串燒肉質鬆軟,配上酸辣汁更好食!泰式醉貓炒新鮮手造卷 $128睇到呢個菜名好得意就叫左!第一次食呢隻粉係用河粉捲成捲狀,口感比河粉更加有咬口但又保持住Q彈,再加上肉碎、羅勒、蔥粒同炸香蒜,超級泰國風味,又惹味又香口!椰汁芒果黑糯米飯 $68黎到泰國餐廳一定要點芒果糯米飯!但呢個糯米飯好特別係用黑糯米,賣相相當出色精緻,係糯米飯上面會放上用糖漿做的雕花,好靚!芒果好香甜新鮮,而黑糯米好軟糯,紫米味香濃,糯米中間仲會有多層芒果蓉,底層就係滿滿椰汁,簡直係絕配的享受!鳳梨清新特飲 $43內裏混合鳯梨醬、乾鳯梨片、薄荷葉同梳打水,鳳梨醬完全唔過甜,口感清新

又話啦菠蘿雞肉炒糙米飯配牛肉串燒 $148

泰式醉貓炒新鮮手造卷 $128

椰汁芒果黑糯米飯 $68

鳳梨清新特飲 $43
內裏混合鳯梨醬、乾鳯梨片、薄荷葉同梳打水,鳳梨醬完全唔過甜,口感清新!

芒果冰涼特飲 $58
內裏混合左芒果、青檸、薄荷葉同梳打水,芒果味足夠又會散發住薄荷葉同青檸的清香!

2023-04-04 119 浏览
一直喜歡這間餐廳,糅合泰式西式嘅fusion 菜。每道菜式都融入泰國地道風味。喺銅鑼灣世貿中心新開業嘅分店,裝修更加別出心裁,超高樓底,每處到散發着悠閒泰國度假feel。🇹🇭泰式生蝦刺身賣相好別緻。每隻生蝦刺身放入shooter 杯,可以直接蘸秘製泰國醬汁,生蒜片同吃,非常刺激醒胃,旁邊仲有炸蝦頭和沙律菜。🥗椰青滑冰$68🥥充滿椰香,也有椰奶的香滑。沙冰亦夠幼滑,而且充滿椰青水香甜味,冰凍清新。😋羅勇炸大蝦春卷$78地道小吃,大蝦春卷裏面有泰式臘腸同炸,口感特別但不算夾。春卷皮非常香口。蝦肉亦超爽彈牙!😋冬陰功虎蝦意大利麵$118依道菜算係泰西合璧的代表作,冬陰功醬 cross over 意粉又幾夾,辣辣地嘅冬陰功混合虎蝦,加上蝦頭蝦膏,令醬汁和意大利麵更加鮮味😋!泰式醉貓炒新鮮卷粉$128卷粉都是從泰國直送,有別於河粉,一塊塊捲着,少少煙靭帶米香,質感更勝河粉。配合肉碎、泰式豆角和金不換同炒,相當惹味。😍
泰式生蝦刺身
冬陰功虎蝦意大利麵$118
泰式醉貓炒新鮮卷粉$128
椰青滑冰
2023-04-02 106 浏览
約佐朋友係7:45去時代廣場睇戲,一打開openrice搜索銅鑼灣餐廳,就見到呢間係世貿中心既泰國菜。餐廳環境非常舒適,6:00到達餐廳得一枱客,所以無book 位既我地就選佐海景位。 美中不足既係窗外面係一條條線遮住,變相睇風景時睇得唔清楚。(1) 香芒紅菜頭米紙卷 $58除佐米紙卷入面有芒果之外,佢都放佐好多芒果碎圍住四舊米紙卷,賣相一流。米紙卷入面既料好足,紅菜頭有好多,每一啖好清新。(2)炭烤帶子冬蔭功湯 配泰國新鮮幼粉 $ 108望落去好似冇咩料,其實入面好足料。湯有4隻帶子,每粒帶子都好大粒。跟住每一啖都係蘑菇。 我地唔敢叫大辣,我地靜係叫佐小辣。味道岩岩好,辣度適中。幼粉配上湯一齊食,好快幾分鐘就被我地清哂。(3) 阿閒泰街頭大蝦炒金邊粉 $128金邊粉有兩隻蝦,兩隻蝦都好大隻好新鮮。除佐兩隻蝦,附帶一隻蛤。美中不足係金邊粉份量唔算太夠,但金邊粉配上砂糖同埋秘製既醬料都好好味。總括而言,香港出名既泰國菜我除佐會推介新泰之外,呢個絕對係不二之選!

美中不足既係窗外面係一條條線遮住,變相睇風景時睇得唔清楚。

(1) 香芒紅菜頭米紙卷 $58

米紙卷入面既料好足,紅菜頭有好多,每一啖好清新。

香芒紅菜頭米紙卷

(2)炭烤帶子冬蔭功湯 配泰國新鮮幼粉 $ 108
跟住每一啖都係蘑菇

我地唔敢叫大辣,我地靜係叫佐小辣。味道岩岩好,辣度適中。
幼粉配上湯一齊食,好快幾分鐘就被我地清哂。
炭烤帶子冬蔭功湯 配泰國新鮮幼粉

(3) 阿閒泰街頭大蝦炒金邊粉 $128
金邊粉有兩隻蝦,兩隻蝦都好大隻好新鮮

阿閒泰街頭大蝦炒金邊粉

2023-02-26
香芒紅菜頭米紙卷
炭烤帶子冬蔭功湯 配泰國新鮮幼粉
阿閒泰街頭大蝦炒金邊粉
  • 炭烤帶子冬蔭功湯配泰國新鮮幼粉
2023-03-31 55 浏览
世貿中心之前做大裝修經過見到又唔少食肆已經進駐返🤓當中見到有呢間新派風格嘅泰國餐廳,裝修用咗白色木系為主,帶有休閒度假感覺🏝️安格斯牛肉沙律牛肉預先醃好夠味,配上酸酸甜甜嘅沙律絲,好開胃,唔錯嘅頭盤首選鹹蛋黃單骨雞翼單骨雞翼較普通雙骨雞翼更加香脆,因為肉質位置較少,鹹蛋黃味濃,炸得夠脆口!牛肉牛丸船河船河湯底重牛肉濃湯味,粉嘅質地係泰國玻璃粉🤩煙韌有咬口亦掛到湯👍🏻牛丸有驚喜,口感彈牙得黎滿有牛肉汁!冬陰功湯冬陰功湯酸辣味道適中,唔會怕太辣,值得一讚蝦嘅份量夠晒足料!我哋叫咗二人份量入邊有四隻大嘅蝦,仲要預先剝好半殼,更容易進食🦐香葉大頭蝦炒手捲粉 出邊多數食炒河為主,呢度可以選擇手捲粉,質感較一般近煙靭,粉質較厚身,即使較厚身,廚師都炒得非常之有鑊氣,每條色澤均勻😋

安格斯牛肉沙律

鹹蛋黃單骨雞翼

牛肉牛丸船河

冬陰功湯

香葉大頭蝦炒手捲粉
2023-03-31 70 浏览
泰式棕櫚糖燒雞因為係點即製 需時會耐少少 份量大約有半隻 肉質燒得剛好 菠蘿超甜又多汁 阿閒泰秘製滷豬手肉質厚身 炆得夠淋 醬汁比較似食鵝片點個種酸醋汁 配菜仲有溏心蛋同酸菜 都幾豐富泰又話啦菠蘿雞肉炒糙米飯 • 炭烤牛肉串燒用上糙米較白飯健康 飯粒分明 味道帶點酸甜 而牛肉串炭烤味頗濃椰子莎莎配芒果雪糕凍雪條有淡淡芒果清香 面層有幾粒芒果凍 同椰子味道既沙冰好夾 賣相精美餐廳裝修舒服 幾有泰國風情 窗邊座位仲有無敵大海景

泰式棕櫚糖燒雞

阿閒泰秘製滷豬手

泰又話啦菠蘿雞肉炒糙米飯 • 炭烤牛肉串燒

餐廳裝修舒服 幾有泰國風情 窗邊座位仲有無敵大海景

2023-03-31 55 浏览
中午時段在銅鑼湾找尋午飯落腳點,陰陰的天正是往有蓋大型商埸的好借口,在這商場内有好多選擇,今次决定選泰國菜😉門外等位區好潮,内裏佈局簡潔,高樓底好開揚,更有海景位😀午餐時段有十幾款套餐可揀,餐費已包主食,沙律或麵包,飲品👏選了:牛肉濃湯船河(套餐);海蝦芒果牛油果有機藜麥沙律(套餐);烤原個椰菜花配青咖哩醬(單點)船河用上绵滑的泰國新鮮幼粉,湯頭味甘,牛肉片厚切,嫩滑有咬感,配上炸豬皮,豬紅,牛肉丸,材料足😋海蝦芒果牛油果有機藜麥沙律配上泰式芒果醬,芒果甜,牛油果滑,藜麥爽,一道色香味菜😋燙熱的烤原個椰菜花淋上青咖哩醬,輕微辣度的咖哩令單調的烤椰菜花味道大大提昇😋這頓泰式午膳在飲罷甘甜的 泰國季節茶完成👏

門外等位區好潮,内裏佈局簡潔,高樓底好開揚,更有海景位😀

午餐時段有十幾款套餐可揀,餐費已包主食,沙律或麵包,飲品👏

選了:
牛肉濃湯船河(套餐);
海蝦芒果牛油果有機藜麥沙律(套餐);
烤原個椰菜花配青咖哩醬(單點)

牛肉濃湯船河

海蝦芒果牛油果有機藜麥沙律
烤原個椰菜花配青咖哩醬
泰國季節茶
2023-03-29 138 浏览
位於銅鑼灣既阿閒泰一入到去既感覺係好舒服,環境好闊落,窗口位仲望到海景,裝修既感覺都好柔和,配埋啲輕快音樂,成件事好relax。環境好之外,食物質素都好高。叫左個手切豬肉丸船粉,一般船粉都較細份,但佢呢個就係正常size,絕對夠食,湯底唔會好辣,塊肉片又薄又大塊,肉丸都係有料到,夠彈牙同好有豬味。無骨海南雞有配埋開胃既菠蘿同酸蘿蔔,食完再食香滑既海南雞就岩哂,因為個海南雞個醬汁都係酸酸甜甜,成件事好夾,兩個人食份量岩岩好。特別想試下佢既冬蔭功濃汁海鮮配蒜茸,果然冇令我失望,佢既冬蔭功汁係夠濃味,又有小小辣味,海鮮有蝦、帶子,魷魚、同埋青口,仲有啲菇係度索哂d汁,好味。個蒜茸包都係好出色,蒜茸份量唔係小小係面,而係茶得好勻巡,個包又夠脆,絕對係高質蒜茸包,記得趁熱食。飲品叫左個椰青滑冰,椰奶味較重,唔係椰子水既感覺,夏天飲呢個一流,佢既滑冰真係涼透心。🍲手切豬肉丸船粉 $92🐓無骨海南雞 $158🥘冬蔭功濃汁海鮮配蒜茸 $208🍧椰青滑冰 $68

🍲手切豬肉丸船粉 $92
🐓無骨海南雞 $158
🥘冬蔭功濃汁海鮮配蒜茸 $208
🍧椰青滑冰 $68
2023-03-28
2023-03-29 1157 浏览
去到銅鑼灣世貿中心找 餐廳,  想想今日食泰菜也好.  於是選擇了  [阿閒泰].   門面好標青.有大白兔守門口, 打卡一流.餐廳設計很有格調, 環境寬敞舒適,  設有酒吧, 特高樓底, 裝修時尚, 燈光柔和, 摩登和舒適集於一身.  有兔子居高臨下, 也有守護著於座位旁, 綠色植物更帶來清新感覺, 氣氛挺好.  店員安排我們窗邊座位, 面對維港景, 晚上燈光閃爍, 好靚.  隨即送上暖開水, 餐牌, 服務好好.朋友點了餐,  小食  羅勇炸大蝦春卷,  十分鐘送到,  即叫即炸,  熱騰騰, 賣相吸引, 香脆好食.  內有大蝦及臘腸.  好特別.自家手打脆炸蝦棒   炸蝦棒幾好味, 蝦棒皮脆, 蝦肉新鮮爽彈, 調味亦恰到好處,  點些酸辣醬汁無得頂.  脆皮豬頸肉, 伴自家製檸檬蕃茄醬豬頸肉, 燒得夠香.  份量足.肉質稔甜,  調味適中, 入口細滑.  墊底有沙律菜, 可以減低油膩感.阿閒泰幸運炭燒拼盤,  非常豐富 ! 有燒牛肉, 魷魚鬚, 虎蝦, 手作香茅雞肉串燒, 雜菌, 蕃茄,  菠蘿, 配泰式酸辣青醬. 每款兩件起, 燒得冇過火, 有炭燒般既香氣,  烤牛肉,  囗感和
有大白兔守門口, 打卡一流.
餐廳設計很有格調, 環境寬敞舒適,  設有酒吧,
 也有守護著於座位旁, 綠色植物更帶來清新感覺, 氣氛挺好.
隨即送上暖開水, 餐牌, 服務好好.
羅勇炸大蝦春卷
香脆好食.  內有大蝦及臘腸.  好特別.
自家手打脆炸蝦棒   炸蝦棒幾好味, 蝦棒皮脆,
自家手打脆炸蝦棒
蝦肉新鮮爽彈, 調味亦恰到好處,  點些酸辣醬汁無得頂.
脆皮豬頸肉, 伴自家製檸檬蕃茄醬
豬頸肉, 燒得夠香.  份量足.
脆皮豬頸肉, 伴自家製檸檬蕃茄醬
阿閒泰幸運炭燒拼盤,  非常豐富 !
每款兩件起, 燒得冇過火, 有炭燒般既香氣,
阿閒泰幸運炭燒拼盤
烤牛肉,  囗感和 肉質也十分鮮嫩!
另外烤虎蝦,  選用了巨型虎蝦, 十分好肉又鮮甜.
 手作香茅雞肉嫰滑, 份量十足, 肉味香濃.  魷魚鬚,  雜菌, 蕃茄配搭得宜.
最後食烤菠蘿, 又大塊又好汁,  清甜好滿意!
甜品:  椰汁芒果黑糯米飯
有別於傳統芒果糯米飯,  上面加了花式焦糖片, 有點藝術氣派, 入口脆卜卜.
椰汁芒果黑糯米飯
一層紫糯米搭上一層芒果, 芒果夠鮮甜,  紫糯米飯軟糯滑口,  椰汁帶椰奶香.  這個甜品味道非常好.
[阿閒泰], 價錢中等, 食物款式多選擇,  夠摩登, 新風味, 值得推介 !
自家手打脆炸蝦棒
阿閒泰幸運炭燒拼盤
  • 脆皮豬頸肉
2023-03-28 40 浏览
週五晚梗係需要放鬆吓啦,相約良朋來到銅鑼灣shopping下同食好嘢. 知道世貿新裝修去逛下。呢間世貿4樓新開嘅泰國菜~阿閒泰裝橫新穎舒適 ,窗口位望着海景更是一流享受 青蘋果茄子沙律 青蘋果酸酸地,啲汁就鹹鹹地,一貫泰國菜嘅味道,我就覺得略酸,但白茄子就幾鮮嫩 虎蝦炒泰國新鮮卷粉雖然賣相比較素色不算太吸引 但味道很不錯,蝦新鮮,卷粉煙煙韌韌食吓食吓不知不錯就食晒成碟😃 亞閒泰秘製滷豬手 豬手都算入味,鍾意食佢嘅酸菜,如果配白飯就更好啦 脆炸豆腐配泰式魚露 呢碟真係超抵食,大大件有脆又有豆腐味,魚露汁偏鹹所以只需要點少少就夠啦 青檸冰特飲酸酸地好開胃,可以幫助解渴 椰汁芒果糯米飯 因為自己鍾意食這甜品,所以一定要試。比想像中清淡,唔算好甜 ,糯米都比較軟身,鍾意上面嗰層焦糖脆卜卜,加埋一齊甜到就剛剛好😁 伯爵忌廉牛角包窩夫 因為真係食咗太多嘢,食到呢個已經超級飽,鍾意食佢個窩夫,雪糕就比較一般了 如果下次再嚟就想試佢哋嘅Tea set 睇嚟好抵食,享受吓個黃昏景先😁😁

裝橫新穎舒適 ,窗口位望着海景更是一流享受

青蘋果茄子沙律
青蘋果酸酸地,啲汁就鹹鹹地,
一貫泰國菜嘅味道,我就覺得略酸,但白茄子就幾鮮嫩

虎蝦炒泰國新鮮卷粉
雖然賣相比較素色不算太吸引

亞閒泰秘製滷豬手
豬手都算入味,鍾意食佢嘅酸菜,如果配白飯就更好啦

青檸冰特飲
酸酸地好開胃,可以幫助解渴

椰汁芒果糯米飯

伯爵忌廉牛角包窩夫

2023-03-28 45 浏览
這間餐廳為處於世貿中心,座位寬敞,外望維多利亞港的景色,與友人聚餐不錯芒紅菜頭米紙卷做前菜,顏色靚、好食又健康,,清清地加芒果茸汁,開胃之選潮州蠔餅食得多,未試過在泰國餐廳吃蠔餅,幸好沒有令人失望,號的份量不少煎得金黃香脆🥰幸運炭烤拼盤有牛肉、雞串、大蝦、魷魚、蘑菇和菠蘿,超級大,上枱二令到我們不停打卡,牛肉燒得十分香,大蝦很惹味,菠蘿調和燒烤食物的油膩,這個拼盤配搭甚佳🎉特別配製的醬汁也不錯,少少辣酸酸地,與蠔餅的味道十分相配🥰這間餐廳的食物算不錯,我也欣賞侍應的態度喂喂都很有禮貌,今次用餐經驗滿意

特別配製的醬汁也不錯,少少辣酸酸地,與蠔餅的味道十分相配🥰

難得放假,走咗去銅鑼灣食lunch。朋友推介話呢一間餐廳裝修好靚,嘢食都高質,lunch time好抵,就走黎試下。~~~🐷豬肉濃湯船河泰國新鮮幼粉$ 83湯底非常濃郁,甜得黎帶有少少辣,新鮮幼粉軟韌彈牙,豬肉丸咬落bit汁,加埋爽脆通菜,口感很不錯。lunch set可以加錢配埋小食,香茅豬肉米紙卷扎實豬味濃,泰式生蝦刺身則鮮甜彈牙。🥥加上一杯高顏值斑蘭花椰香鮮奶咖啡,幸福❤。~~~🥑脆炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬3件 $78軟殼蟹脆卜卜,米紙皮入邊加入咗紫薑平衡炸物膩感,再加埋酸酸地嘅開胃牛油果醬,整體balance得很好。~~~🐷阿閒泰秘製滷豬手 $98呢個豬手絕對係叫之選,豬皮啖啖的骨膠原,豬肉部份則非常入味,配搭佢哋自家製,開胃而不過鹹嘅酸菜,味道非常下飯。~~~🥭椰汁芒果黑糯米飯 $68佢哋嘅椰汁芒果糯米飯同出面嘅好唔同,顏值不是一般的高,表面一層焦糖,焦糖下有芒果、花生🥜碎碎,而糯米飯的中央也有芒果層,浸泡在滿滿的一層椰汁上,吃下去濃而不過甜,味道亦都同傳統嘅芒果糯米飯有所不同,幾特別。~~~阿閒泰 (銅鑼灣)銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓L4-06號舖

🐷豬肉濃湯船河泰國新鮮幼粉

🥑脆炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬3件 $78

🐷阿閒泰秘製滷豬手 $98

🥭椰汁芒果黑糯米飯 $68

~~~
阿閒泰 (銅鑼灣)
銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓L4-06號舖
今次與兩位朋友仔來到位於銅鑼灣的泰式餐廳——阿閒泰。剛進入餐廳,就感受到了寬敞明亮的用餐環境,令人倍感舒適。菜單上的選擇也十分豐富,既有經典泰式菜式,也有不同的Fusion菜。脆炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬這道菜絕對是阿閒泰的招牌之一!以脆炸的軟殼蟹為主角,搭配著一層層輕薄的米紙和濃郁的牛油果醬,蟹殼外脆內嫩,每一口都能感受到軟殼蟹的鮮味和米紙的嚼勁,而牛油果醬的酸甜口感更是為這道菜增色不少。非常滋味!泰式鹹蛋黃金單骨雞翼這道泰式鹹蛋黃金單骨雞翼可謂是一道讓人驚艷的開胃小菜。雞翼上的鹹蛋黃醬炸得外脆內嫩,入口能嚐到鮮嫩的雞肉和香脆的皮,搭配上鹹蛋黃的香氣,真的是無法抗拒的誘人香氣。脆炸豆腐配泰式魚露豆腐炸得外皮酥脆,內裡卻非常軟嫩,搭配上泰式魚露的酸辣風味,非常開胃。泰式醉貓炒新鮮手造卷粉細嫩的泰式肥河粉捲成卷狀,粉質Q彈,入口韌而不膩,帶著淡淡的米香味,真是讓人意猶未盡。加上豆角和肉碎炒製,散發出醬油的香氣,再加上熱鑊煸炒的鑊氣,味道更是惹味,是個值得品嚐的招牌菜之一。無骨海南雞(半隻) 配 雞油香飯無骨海南雞的皮薄肉厚,雞肉口感滑嫩,每一口都能夠感受到肉質的鮮美,搭配香氣十足的雞油香飯

無骨海南雞(半隻) 配 雞油香飯
無骨海南雞的皮薄肉厚,雞肉口感滑嫩,每一口都能夠感受到肉質的鮮美,搭配香氣十足的雞油香飯更加美味。醬汁味道帶點香辣可口。雞油香飯香氣四溢,非常開胃美味,飽足感十足。
無骨海南雞(半隻) 配 雞油香飯
無骨海南雞(半隻)

總體來說,阿閒泰的菜式非常道地,將泰國菜的風味展現得淋漓盡致,而且菜量十足,非常值得一試。除了菜品外,餐廳的環境也相當舒適,空間感十足和獨特的裝潢,讓用餐環境更加寫意。
2023-03-21
無骨海南雞(半隻) 配 雞油香飯
無骨海南雞(半隻)