2020-01-05 53 浏览
尖沙咀新開了一間食泰式fusion的餐廳,餐牌內食物選擇甚多,飲品和甜品也美美的。沙律點了軟殼蟹沙律,也點了咸蛋黃軟殼蟹Pizza, 咸蛋黃配上pizza味道沒有違和感;泰式蝦刺身用Vodka杯呈上,蝦肉爽甜,不過不太吃得辣就不建議一飲而盡了!泰式豬頸肉很惹味,愈食愈辣很過癮!泰式醬焗粟米吃起來很特別,吃厭牛油粟米不妨一試。意粉點了冬蔭公海鮮意粉,泰西crossover, 這個配搭很新穎呢!甜品點了士多啤梨芭菲,四個女生share份量剛剛好!
2020-01-04 74 浏览
睇openrice見呢間食評吾錯,食物又幾特別,就去試下。去到坐2人檯好逼好嘈,因檯與檯嘅距離超窄。由於吾太肚餓,只叫了冬陰冬湯飯及小食拼盤。前者其實吾錯,但太辣,無法食完;後者味道ok。但最扣分嘅係個個職員都好無水準,落單、斟水、連埋單都要等好耐,d食物未食完問都吾問就想收走,見到客人走又吾會講bye bye......所以試一次就夠了。
2020-01-04
最近k11又多咗間靚靚餐廳,主打摩登創意泰西fusion菜, 一些食材更加係特別從泰國空運直送而來,充滿泰國地道風味,非常吸引。半開放式的餐廳空間,有充滿泰式風情的吊燈及特色壁畫。-我又想食招牌冬陰功,又想食手造金邊粉,結果就揀咗冬蔭公湯新鮮手做金邊粉($128)。 冬陰功湯用鮮蝦頭熬製, 配料有大大隻虎蝦及大大粒卜卜蜆,湯頭非常濃郁,色澤深,辣度足。可惜金邊粉竟然無貨!但也給了我機會嘗試卷粉,同樣是新鮮手造及泰國直送, 卷粉顧名思義就是捲起來的粉皮,很索湯, 盡吸冬陰功精華, 是我最喜歡的一道菜。-基於樣樣都想試嘅關係,就點咗幸運7式拼盤($168),有秘製三色串燒、泰式單骨雞翼、泰式香煎肉餅、芒果牛油果海蝦米紙卷、及脆炸薯條,不過這天又竟然沒有串燒,轉了豬頸肉, 對我來說吸引度大減,不過一試無妨。 當中米紙卷最特別,採用羽衣甘藍代替一般的生菜, 芒果可能不當造,比較酸,海蝦彈牙沒有梅。 另一我期待的菜式是泰式香煎肉餅, 因為第二度好少見,原來味道偏鹹。 豬頸肉以切粗條的方式呈上,爽口味濃, 個人卻覺得少了點泰式風味。 結果還是單骨雞翼和厚切薯條夠穩陣。呢度仲提供唔少泰西fusion

呢度仲提供唔少泰西fusion pizza,我們試了泰式冬陰功海蝦手拉薄餅($158), 店員很細心還提醒我們這個要趁熱食, 手拉薄餅批邊薄脆,但批底較軟, 賣相不俗但冬陰功味不濃,反而芝士味較重。

門口放著一個甜品連生日快樂牌的demo, 煞是吸引, 一問之下原來這裏提供生日甜品服務,可以預訂,在其招牌甜品之上插上金色亮麗的氣球,及生日快樂牌,還可以在碟上寫上生日主角的名字呢。
2020-01-02 58 浏览
呢度環境靚,坐得舒適👍🏻阿閒泰自家製氮氣冷泡檸檬茶+$28甜度調教好的,唔會太甜👌🏻好飲呀!😋.泰式醉貓炒扁意大利麵 $96呢道菜幾fusion🤣泰式辣肉碎幾正!不過好似油膩咗啲,同埋扁意粉過硬🙈.炭燒澳洲草飼西冷扒配黑松露薯蓉雜菜沙律 $138好大份🤩店員當天話轉肉眼扒,心諗仲好🤣牛扒嘅口感唔錯,可以再多加調味~有勁多黑松露薯蓉!😳好香黑松露呀!沙律菜好新鮮、高質👍🏻.泰北豬頸肉沙律+$28豬頸肉微辣,爽口~沙律菜有羽衣甘藍!好健康🤣是日餐湯:薯仔煙肉忌廉湯~
呢度環境靚,坐得舒適👍🏻

阿閒泰自家製氮氣冷泡檸檬茶+$28

甜度調教好的,唔會太甜👌🏻好飲呀!😋
泰式醉貓炒扁意大利麵 $96

炭燒澳洲草飼西冷扒配黑松露薯蓉雜菜沙律 $138

泰北豬頸肉沙律+$28

豬頸肉微辣,爽口~沙律菜有羽衣甘藍!好健康🤣

是日餐湯:薯仔煙肉忌廉湯~
2020-01-02 30 浏览
AHAN THAI K11 ARTMALL 新開張的西式泰國餐廳裝潢 餐桌 至餐具也是白色爲主整體食物質素還可以 食環境 阿閒泰自家製氮氣冷泡檸檬茶$58味道好清新 七色小食拼盤單骨雞翼 脆炸薯條 冬蔭豬豬串、孜然雞肉串、醬燒雞軟骨雞軟骨多肥膏 我麻麻地 冬蔭豬豬串有驚喜 豬腩肉有入味 椰汁卜卜蜆湯🍲店員提醒落青檸汁 更加清新 冬陰功海鮮意粉酸辣冬陰功sauce挂上意粉 虎蝦🦐蜆新鮮度普通pasta軟硬度適中-————————————————AHAN THAI 阿閒泰Shop 219, 2/F, K11 Art Mall, 18 Hanoi Road Tsim Sha Tsui
AHAN THAI

酸辣冬陰功sauce挂上意粉 虎蝦🦐蜆新鮮度普通
pasta軟硬度適中

————————————————

2020-01-02 50 浏览
今日來到K11這間人氣新派泰國菜餐廳「阿閒泰」吃晚飯,晚飯時間全餐廳滿座,的確受歡迎,我們選擇坐在面向商場的長枱座感覺也不錯。《阿閒泰秘製滷豬手撈新鮮手做蛋麵 $118》配有辣粉,按自己喜歡辣度撈入麵中,還有花生碎和酸菜,糖心蛋流心好吸引。豬手可蘸蒜蓉辣椒醋。蛋麵帶微甜,配上辣粉,中和味道,更惹味。《阿閒泰慢煮牛肉頰船粉 $108》泰國空運直送新鮮手造卷粉,口感爽滑;牛肉頰十分嫩,完全不韌,有質素。湯底色澤深味道香濃,餸吸湯後更美味。《幸運七式拼盤 $168》阿閑泰秘製三式串燒、泰式單骨雞翼、泰式香煎肉餅 、芒果牛油果海蝦米紙卷、脆炸薯條。三式串燒有雞軟骨、豬頸肉和豬腩肉,豬腩肉用冬陰功湯煮過所以更有味道更野味,可蘸上新鮮青檸汁,更配有特調串燒醬,薯條 可點蜜糖芥末醬。《椰青 $58》既清甜解渴又可以當作甜品。

《阿閒泰秘製滷豬手撈新鮮手做蛋麵 $118》

豬手可蘸蒜蓉辣椒醋。
蛋麵帶微甜,配上辣粉,中和味道,更惹味。

《阿閒泰慢煮牛肉頰船粉 $108》
泰國空運直送新鮮手造卷粉,口感爽滑;

牛肉頰十分嫩,完全不韌,有質素。

湯底色澤深味道香濃,餸吸湯後更美味。

《幸運七式拼盤 $168》

《椰青 $58》
既清甜解渴又可以當作甜品
2019-12-12
2020-01-01 45 浏览
位於K11的阿閒泰 以白色為主調、開放式的設計與大量綠色植物點綴、裝潢設計比較年輕、座位闊落舒適。阿閒泰手切豬腩肉豬肉丸船粉 $88採用手造幼粉、口感幼細滑溜、豬肉丸細細粒夠彈牙、豬腩肉份量也頗多的。阿閒泰慢煮牛面頰豬肉丸船粉 $98同樣地牛骨湯底非常濃郁但沒有過鹹、店員建議每呷一口湯底,再伴上一口船粉會更美味。較闊身的手造卷粉、有點像粉皮、吸收濃湯的味道、煙煙韌韌口感不錯。牛面頰亦較軟嫩。跟餐包沙律和季節冰茶、幾抵食。

阿閒泰手切豬腩肉豬肉丸船粉 $88

阿閒泰慢煮牛面頰豬肉丸船粉 $98

牛面頰亦較軟嫩。

跟餐包沙律和季節冰茶、幾抵食。

2019-12-30 56 浏览
〰️泰式紅咖喱卜卜蜆虎蝦意大利粉 💲148泰式紅咖喱配西式意大利粉真系第一次見🤭用上原只虎蝦 新鮮得黎肉質好彈牙🤤紅主角咖喱嘅用量絕對唔輕手一食落已經有強烈嘅咖喱香 之後辣味開始出嚟食得辣嘅朋友都覺得辣 辣得黎又好爽真系好惹味 愛辣嘅朋友岩曬🤞🏿〰️藍青口燒帶子闊條麵佢哋嘅闊條麵仲要標榜係手造粗身嘅闊條麵口感煙韌 夠晒彈牙 麵粉味好香本身其實呢款係配墨魚汁闊條麵可惜我去嗰日咁岩冇晒 如果墨魚汁應該更正另外闊條麵係配上青口 帶子同三文魚子帶子幾厚身 食落好新鮮之餘 火候控制得啱啱好食落有刺身級帶子嘅感覺 嫩得黎好鮮甜〰️咸蛋黃薯條 💲68見到有咸蛋黃薯條當然要叫🤭薯條新鮮炸起外脆內軟 咸蛋黃包裹住每一條薯條咸蛋味好足好重 越食越惹味!!🤞🏿〰️泰式奶茶配泰奶啫喱雪條 💲58除咗有好多Fusion菜之外飲品都有好多選擇! 甚至酒精cocktail都有!我就叫左款泰式奶茶 但絕對唔簡單分別系有一壺茶 一杯熱奶同一支雪條落奶之前 我有偷偷地試咗一啖雪條泰奶味極濃郁極Rich!!之後落埋茶同奶 加埋杯底嘅泰奶啫喱成個Combination好豐富又香

〰️泰式紅咖喱卜卜蜆虎蝦意大利粉 💲148

薯條新鮮炸起外脆內軟 咸蛋黃包裹住每一條薯條
咸蛋味好足好重 越食越惹味!!🤞🏿

〰️泰式奶茶配泰奶啫喱雪條 💲58

除咗有好多Fusion菜之外
飲品都有好多選擇! 甚至酒精cocktail都有!
我就叫左款泰式奶茶 但絕對唔簡單
分別系有一壺茶 一杯熱奶同一支雪條

落奶之前 我有偷偷地試咗一啖雪條
泰奶味極濃郁極Rich!!

之後落埋茶同奶 加埋杯底嘅泰奶啫喱
成個Combination好豐富又香
2019-12-29 31 浏览
放工和老公去尖沙咀睇燈飾,之後去左同事介紹的阿閒泰食晚餐,他說餐廳位於KII,是一問泰國新派菜,有别一般味道,所以今晚就去試下。餐廳燈光柔和,佈置得好有聖誕氣氛。泰式紅咖哩免治雞肉手拉薄餅:材料有免治雞肉、紫洋蔥、馬蘇里拉芝士、巴馬臣芝士。選用意大利入口傳統石爐焗製,務求做到餅底外脆內軟的薄餅。餡料除了惹味,還可以拉絲。泰式香煎肉餅:肉餅煎至金黃色,加左香料和洋蔥,肉質軟嫩有肉汁,配自家製泰式辣醬,可令味道提升。阿閒泰手切蝴蝶腩豬肉丸船粉:因船粉售罄,改用泰國空運直送新鮮手造卷粉,湯底用上20多種泰國直送的材料及大量新鮮豬骨、鴨血,每天慢火熬煮8小時而成,湯頭鮮甜,濃而不膩,配口感煙韌的手造卷粉,味道鮮甜。蝴蝶豬腩肉肥瘦適中又入味,豬肉丸爽口。阿閒泰秘製滷豬手撈新鮮手造蛋麵:豬手林滑夠入口,流口蛋滑溜,手造蛋麵爽口,旁邊加左炸蒜和辣椒粉,還有豬手的醬汁,伴均匀食甚美味!
餐廳燈光柔和,佈置得好有聖誕氣氛。

2019-12-19
2019-12-29 35 浏览
尖沙咀K11不嬲多特色,又啱聚會嘅餐廳👭 依間都唔例外~ 佈置非常文青風🌿,餐廳中間仲有開放式水吧,見menu入面嘅嘢飲非常特別創新,其中仲竟然有cocktail 飲,令🍔十分期待!-幸運七式拼盤($168) 本身有三色串燒,但就轉左蝦多士。食落脆身唔會好油,蝦膠都幾彈牙🦐 泰式單骨雞翼醃得幾入味,加埋泰式酸辣醬,十分開胃😚 芒果牛油果海蝦米紙卷好足料,有大大舊牛油果🥑 加埋芒果,羽衣甘藍等,好fresh而且幾特別~ 其餘香煎肉餅同脆炸薯條就不過不失啦~*虎蝦卜卜蜆冬蔭公濃湯飯($158) 其實幾似risotto 😋 飯粒偏硬身,放耐啲等佢慢慢吸收啲冬蔭公湯,食落就會非常入味!虎蝦都幾新鮮,仲有唔少卜卜蜆😍 幾推介大家試下。*Whole coconut smoothie cocktail 🥥 ($78) 同時有冇酒精版🤪 沙冰入面落左椰奶,椰子rum酒。飲落唔會過甜,但酒味就冇乜,係非常入門版嘅cocktail 🤣 份量幾多而且幾解渴,而且打卡一流!*泰式鴛鴦($58) 必試打卡item🌟 泰茶味雪條加上齋啡同奶,就自製左杯鴛鴦喇~ 一次過食埋甜品又飲埋嘢😂 但就咁食支雪條會甜左啲,最

泰式鴛鴦($58) 必試打卡item🌟 泰茶味雪條加上齋啡同奶,就自製左杯鴛鴦喇~ 一次過食埋甜品又飲埋嘢😂 但就咁食支雪條會甜左啲,最好都係加返啲咖啡去balance返。
2019-12-26 153 浏览
[環境舒服有驚喜]這間泰式的餐廳,裝修闊落清新,見到餐牌之後,決定拉上友人一齊入去食。這間店主打創意的泰式和西式菜色。首先點了:芒果牛油果海蝦米紙卷沒想過酸酸甜甜的芒果再配上大大件的蝦肉再配用紙米卷將生菜、牛油果和羽衣金蘭包起作為前菜,很開胃又清新泰式生蝦刺身 建議食法:不怕辣的可以將成杯生蝦刺身一次過倒入口 當然,怕的可以將蝦取出阿閒泰自家製氮氣冷泡檸檬茶 必點之選,店家特制的冷泡檸檬茶,幾清新 入口味道都夠香,邊食辣野邊飲,絕配!椰青滑冰喜歡泰國美食的,不少得會來一杯椰汁。這個椰青滑冰是椰青再搭配椰奶,令椰子的味道更出,而且有綿綿冰的一層感覺,好清甜又用心阿閒泰秘制滷豬手飯中式的豬手夠入味,再配上泰式香料、溏心蛋,一口飯一口豬手,令口感更豐富,別有一番風味泰式海蝦卜卜蜆炒金邊粉 大大隻海蝦再配芽菜、雞蛋及洋蔥等香料,撒上櫻花蝦及花生粒,一起攪拌後再吃,有點辣但很香,值得一試!
[環境舒服有驚喜]

這間店主打創意的泰式和西式菜色。

首先點了:芒果牛油果海蝦米紙卷

沒想過酸酸甜甜的芒果再配上大大件的蝦肉
再配用紙米卷將生菜、牛油果和羽衣金蘭包起
作為前菜,很開胃又清新

泰式生蝦刺身

建議食法:不怕辣的可以將成杯生蝦刺身一次過倒入口

當然,怕的可以將蝦取出

阿閒泰自家製氮氣冷泡檸檬茶

• 泰式生蝦刺身
  • 阿閒泰自家製氮氣冷泡檸檬茶
  • 芒果牛油果海蝦米紙卷
2019-12-26 33 浏览
今日來一個high tea很久沒吃過的泰食 阿閒泰Thai style pumpkin and coconut cream soup $58濃濃厚厚粒粒肉洒在湯面的芝士碎可以說完全把湯的鮮味和椰子香完全帶出所以見意大家吃前最好攪拌一下好讓整碗湯的味道都均勻Baked corn in homemade thai style barbecue sauce $68別小看五件仔玉米起肉後還真覺得底食特甜又多汁燒完一輪也不變乾身芝兩滴青檸汁甜酸的沖擊使人食胃大開Thai stir fried linguine with minced pork in.sweet soy and wine sauce $118看來小小一碟吃落才感受到無法完成的感覺有青豆紅椒肉碎加上幾片微炸脆的香葉除味道上 口感都一樣得到滿足Young coconut $58這大概是在下到泰餐廳的必點之物吧而這也是在下見過開得最整齊的一粒椰青😂

今日來一個high tea

2019-12-25
庆祝纪念
圣诞节
2019-12-25 22 浏览
一直很喜歡泰菜,今次嘗試 K11 Art Mall 新開業的泰x西式 fusion 菜《阿閒泰》。值得一讚的是職員態度,每上一道菜也會簡單介紹菜式特點和食用先後順序與方法。先嘗試「酥炸軟殼蟹鹹蛋黃金手拉薄餅」,薄餅皮為師傅手拉,軟殼蟹鬆脆多汁,鹹蛋黃跟兩種芝士亦十分相配!再點了「阿閒泰手切豬腩肉豬肉丸船粉」,豬腩肉軟淋,湯底濃郁,幼粉為泰國空運直送。蜆湯椰香極濃,加上青檸提鮮後不會過膩。我倆小鳥胃,一邊喊飽卻忍不住通通吃光,以後去尖沙咀又一新選擇!

My friend and I went to a restaurant called “AHAN THAI的餐廳” (阿閒泰) located in Shop 219, 2/F, K11 Art Mall, 18 Hanoi Road, Tsim Sha Tsui(尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓219號舖).The restaurant is inside the artistic modern shopping mall K11.The restaurant is decorated in modern Thai style with cool graffiti on the wall, bamboo curtains and rattan woven pendant lights...etc.A chic cocktail bar is located at the centre of the restaurant!!“Ahan Thai boat noodles with slow cooked beef cheek”阿閒泰慢煮牛面頰船粉HKD$108Made with
(尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓219號舖).

阿閒泰慢煮牛面頰船粉
HKD$108

Made with smooth handmade fresh flat rice noodles imported from Thailand (泰國空運出送手做船粉)!!

The slow cooked beef cheek is very soft and tender.

The broth is very sweet and clean!!

Very special and highly recommended!!

“Thai style organic quinoa trio salad with shrimp, mango and avocado in homemade tamiarind dressing”
泰式香煎海蝦,芒果牛油果有機3色藜麥沙律
HKD$108

With super food quinoa and avocado!!

Homemade tamarind sauce gives a tangy, zingy kick!!

Bright and healthy!! Recommended!!

“Pad Thai”
泰式海蝦卜卜蜆炒金邊粉
HKD$118

Stir fried handmade rice noodles with fresh clams and shrimp!!

Nicely seasoned!!

“Lucky platter”
幸運拼盤
HKD$168

With shrimp rice paper rolls, Thai style single bone chicken wings, Thai style minced pork patties and French fried...etc.

Like the shrimp rice paper rolls with super veggie kale in it!!

The French fries are hot and crunchy with crispy fried basil leaves on top!

“Coconut pandan latte”
椰子班蘭鮮奶咖啡
HKD$42

Strong aromatic coconut fragrance!!

• “Ahan Thai boat noodles with slow cooked beef cheek” 阿閒泰慢煮牛面頰船粉
  • “Thai style organic quinoa trio salad with shrimp
  • mango and avocado in homemade tamiarind dressing” 泰式香煎海蝦,芒果牛油果有機3色藜麥沙律
2019-12-24 53 浏览
同朋友行K11藝術購物館,行到2樓被一間半開放式嘅餐廳吸引左過去,看一看餐牌,嗯!菜式好特別喔,就決定要試下喇🙄。“阿閒泰"係一間泰西融和菜,菜式既摩登又有創意,讓大家可以感受到不一樣嘅泰國風情。望住個餐牌,樣樣都好想食,突然覺得有選擇困難症🤔,最後點左兩款麵類。虎虾卜卜蜆肉冬陰功金邊粉🦐$128🦐上菜時服務員清楚講解湯底係以蝦殼淆湯,湯底會比較鮮及帶點酸,椰漿和青檸分開上,客人可自行調味。大蝦新鮮肉質彈牙,新鮮手造嘅金邊粉造型比一般幼身條狀嘅金邊粉有別,阿閒泰嘅金邊粉係方型兼好有口感,一個字【正】。阿閒泰秘製滷豬手撈新鮮手造蛋麵🐖$118🐖上菜時服務員又好貼心提示客人,佢地啲辣椒粉比較辣, 提議我哋逐少逐少咁加,非常貼♥️。豬手炆得好淋,豬皮入口溶化,鹵水汁好入味,手造蛋麵煙韌彈牙。不過要趁熱食,凍咗就會有啲肥膩感。

虎虾卜卜蜆肉冬陰功金邊粉🦐$128🦐
阿閒泰虎虾卜卜蜆肉冬陰功金邊粉^