2020-09-27
幾鍾意行尖沙咀K11,喜歡這個商場人流唔係太多,有嘢行之餘又有嘢食。二樓開咗間新嘅泰國餐廳,門面裝修得幾靚,入面坐位舒適,見有set lunch,於是同朋友二話不說就入咗去食午餐。Set lunch有14款選擇,價錢由$88至$152 , 另可以優惠價追加小食或甜品。蘑菇湯蘑菇湯是我最喜愛的西湯之一。一上枱就聞到好濃嘅菇味,creamy 而且濃郁,一點都沒有令我失望。大蝦䉫麥羽衣甘藍雜菜沙律配泰式芒果醬沙律顏色鮮艷,有不同顏色的健康元素。大蝦煎得香而且肉質實正。羽衣甘藍好夠嫰口,一D都吾硬。泰式芒果醬有新鮮芒果肉,甜甜酸酸,係我最鍾意嘅味道。如果藜麥可以多番少少就更好。這是一道又睇得又健康的沙律。泰式慢煮豬頸肉惹味喇沙醬炒新鮮手造卷粉賣相有啲似乾炒牛河,慢煮豬頸肉比起一般煎焗好食,冇咁乾身,而且切得厚身,豬頸肉份量多。卷粉是由泰國直接空運到港,有啲似船河,但比船河煙靭,有咬口,用喇沙醬一齊炒非常惹味。碟粉望落吾算大碟,但食落都好夠。泰式單骨雞翼香口兼有淡淡香茅味,十分有泰式風味。100%阿拉比卡即磨咖啡日本季節限定冰茶淡淡荔枝味,冰涼可口。
蘑菇湯
大蝦䉫麥羽衣甘藍雜菜沙律配泰式芒果醬
泰式慢煮豬頸肉惹味喇沙醬炒新鮮手造卷粉
泰式單骨雞翼
香口兼有淡淡香茅味,十分有泰式風味。
100%阿拉比卡即磨咖啡
日本季節限定冰茶
淡淡荔枝味,冰涼可口。