2020-11-16 40 浏览
同朋友喺K11行完街,見到呢間裝修幾靚嘅泰國菜,加上啱啱好唔使等位,所以就決定喺度食晚餐。呢度嘅Menu好大本,各種各樣不同嘅菜式都有,睇咗個餐牌好耐,最後先決定到食咩,選擇困難症發作😆😆自家手打脆炸鮮蝦條,其實就係泰式蝦餅,好彈牙,而且蝦味濃郁,配上醬汁,感覺清新。泰式海蝦トト蜆炒金邊粉,份量都幾大,而且賣相都好靚。入面有好多隻蝦,金邊粉嘅調味啱啱好,唔會過甜,而且麵質彈牙,煙煙銀銀,配埋花生碎,真係食到停唔到口。秘製孜然雞肉串燒,串燒都十分惹味,雞肉肉質結實,配上醬汁,令人回味無窮,胃口大增。黑松露野菌手拉薄餅,有好多好多火箭菜,一解油膩感。個皮脆卜卜,應該係即叫即整,熱辣辣,好好食。佢食一啖都有濃濃嘅黑松露味,鍾意食黑松露嘅朋友一定要試👍🏻👍🏻

自家手打脆炸鮮蝦條,

泰式海蝦トト蜆炒金邊粉,

秘製孜然雞肉串燒,

黑松露野菌手拉薄餅,
2020-11-15 46 浏览
下雨天沒有帶傘,友人提議到阿閒泰,中午供應午市套餐,我們每人一份share吃。套餐配包括飲品,我要了一杯熱即磨咖啡。對於泰式餐廳的咖啡,本身不抱厚望,沒想到有驚喜,啡味香濃,而且還有拉花!手切蝴蝶腩肉肉丸船粉湯底濃郁,蝴蝶腩肉帶脂香,肉丸好彈牙,遇有大大件豬紅。船粉細身掛湯力強,口感幼滑。船粉套餐還配上沙律秘製滷豬手飯醬汁惹味,豬手皮膠質豐富,豬手炆得入味又腍身流心蛋誘人以$32加配的泰式單骨雞翼是新鮮炸起的,香脆肉嫩

船粉細身掛湯力強,口感幼滑。

船粉套餐還配上沙律

秘製滷豬手飯醬汁惹味,豬手皮膠質豐富,豬手炆得入味又腍身

流心蛋誘人

以$32加配的泰式單骨雞翼是新鮮炸起的,香脆肉嫩

2020-11-15 618 浏览
很久沒有去泰國了,心血來潮想食一餐泰國菜,諗起K11有呢一間阿閒泰,每次行過都仲覺得好有泰國風情,今日決定去試一試不知道是否太久沒有去旅行,看到這裏種感覺到一份休閒的氣氛水吧都裝飾得有點椰林樹陰,這裏是泰國還是香港呢?幸運七色拼盤這個拼盤份量認真夠大,有三串串燒,有厚切薯條,單骨雞翼,芒果牛油果海蝦米紙卷同埋煎肉餅。別看這個煎肉餅外表平平無奇,咬下去充滿着肉汁,好有一種Juicy的感覺,濃郁的肉味充斥着口腔。雞翼係單骨,食起來好方便,烹調的時候可以更容易掌握火候,令到肉質更均勻鮮嫩,調味惹味得很在拼盤當中,有一個米紙卷,蔬菜中混入酸酸甜甜的芒果再加上清新的牛油果,在整個拼盤中加添了很強烈的清新感覺泰式醉貓炒新鮮手做卷粉這道菜很特別,即使香港的泰國菜館,也不是經常看到。加了甜豉油同酒炒出來的手做卷粉,配上微微辣的味道,榨上幾滴青檸汁,酸,辣,甜的味道層次都各適其適,恰到好處最特別的,當然是手做卷粉,是每日新鮮直送,食入口幼滑,每一片都是薄薄的,但一同吃起來卻很有口感泰式冬陰功海蝦手拉薄餅用石爐焗製的手拉薄餅,餅底會有一種外脆內軟的感覺,更能散發出那種小麥的味道。用上海蝦,連同冬陰功的香料

不知道是否太久沒有去旅行,看到這裏種感覺到一份休閒的氣氛

水吧都裝飾得有點椰林樹陰,這裏是泰國還是香港呢?

幸運七色拼盤

泰式醉貓炒新鮮手做卷粉

泰式冬陰功海蝦手拉薄餅

用上海蝦,連同冬陰功的香料,配以雙重芝士,將平常在冬陰功湯裏面感受到的味道,均勻地滲透在薄餅當中。那種清新又刺激的香料,令到薄餅味道更濃郁,肉質結實的海蝦,昇華了薄餅的鮮味

在這個休閒的地方,吃一個很地道的泰國菜,暫時解決了去不了泰國的這個心結

2020-11-11 66 浏览
首先我要說明我要給一個劣評!這間餐廳食物很好,不過去到最後環節,就是我們準備了一個蛋糕與朋友慶祝生日,切餅費需要收$100,但是竟然在我們沒有通知服務員和不知情況底下,服務員竟然把蛋糕上了在我們的餐枱上,那時候,我們本來有5人同行,有三人去了洗手間離開了,所以我們的餐桌只有兩個人,此時令人無奈與尷尬,破壞了給朋友嘅驚喜,然後我們詢問服務員為什麼會把蛋糕沒有通知嘅情況底下上了?竟然服務員是回答不了!而且沒有不好意思!令人覺得服務太差!真的太差太差太差!犯了超級低級錯誤!令我覺得整頓晚餐感覺太差!
令我覺得整頓晚餐感覺太差!
2020-11-11
庆祝纪念
生日
2020-11-07 114 浏览
成間餐廳都好多影相位,例如水泥磚、籐織吊燈、垂吊嘅植物等阿閒泰秘製滷豬手飯 ($96)豬手份量夠多,及糖心蛋都超入味,仲有好多汁撈飯食!但如果再軟腍啲就更好嘞阿閒泰慢煮牛面頰牛肉丸船粉 ($98)每天慢火熬煮8小時而成嘅湯底非常濃郁,都唔算太鹹;牛丸非常彈牙,牛面頰肥瘦適中;來自泰國嘅人手製造船粉口感滑溜煙韌,仲有炸豬皮及豬紅!超豐富~阿閒泰自家製氮氣冷泡斑蘭茶斑蘭味幾重,唔甜,仲係紫色,影相一流
成間餐廳都好多影相位,例如水泥磚、籐織吊燈、垂吊嘅植物等

阿閒泰秘製滷豬手飯 ($96)
阿閒泰秘製滷豬手飯
阿閒泰秘製滷豬手飯

阿閒泰慢煮牛面頰牛肉丸船粉 ($98)

阿閒泰自家製氮氣冷泡斑蘭茶
斑蘭味幾重,唔甜,仲係紫色,影相一流
2020-11-04 90 浏览
你到尖沙咀地鐵 上蓋 有少少時間就食個lunchk11 都幾鬼多嘢食 咁我就揀咗呢間泰國嘢你間泰國嘢座位好舒服好闊落 幾好坐首先嗌咗個泰式 肉鬆煎蛋飯泰式肉鬆身先好味 豬肉用上新鮮豬肉 再用上有機雞蛋煎蛋 雖然食材簡單但食出水準之後就叫咗個泰式豬頸肉漢堡 配上薯條這款算係泰式菜西式食法豬肉好新鮮 漢堡的包皮看到外脆內軟仲有好多新鮮蔬菜食出田園風味新鮮即炸薯條外脆內軟可口配上一杯泰式奶茶 又係完美的一餐呢度服務員服務水準很高
你到尖沙咀地鐵 上蓋 有少少時間就食個lunch

新鮮即炸薯條外脆內軟可口

配上一杯泰式奶茶 又係完美的一餐
呢度服務員服務水準很高
2020-11-02 76 浏览
星期六中午和朋友來試吓,點了三樣嘢試。酥炸軟殼蟹芒果牛油果他他牛油果芒果和蟹肉一層一層,外表美觀吸引,再配上藜麥及羽衣甘藍沙律,感覺高級,芒果中和了牛油果的油膩感。加上藜麥一起吃口感特別又清新,層次分明。軟殼蟹炸得恰到好處,外脆內軟,又不會太咸。泰式椰香卜卜蜆湯卜卜蜆很多,新鮮而且香味十足。椰汁湯又香又滑,充滿著香茅香味。份量很足夠。說二人份量但三四個人也夠分。阿閒泰虎蝦トト蜆冬陰功意粉遠遠已經問到濃郁嘅冬陰功味,雖然係fusion菜,但係泰味十足。充滿着冬陰功應有的香味及香茅味道。海蝦同蜆嘅鮮甜俾意粉吸收晒。帶點辣,惹味又過癮!整體來講,座位舒適乾淨空間感十足。會再來。
星期六中午和朋友來試吓,點了三樣嘢試。
酥炸軟殼蟹芒果牛油果他他

泰式椰香卜卜蜆湯

阿閒泰虎蝦トト蜆冬陰功意粉

整體來講,座位舒適乾淨空間感十足。會再來。
  • 泰式椰香卜卜蜆湯(2人份量)
  • 酥炸軟殼蟹芒果牛油果他他
2020-11-01 108 浏览
最近好鍾意行K11 ,鍾意呢度有好多唔同嘅藝術元素,每一度都好似係打卡位咁靚😍又多商店多食肆好好行!行到攰就搵間餐廳嚟嘆下,so chill!#幸運七式拼盤 $178這個七色拼盤集合了七款最受歡迎的小吃,當中包括阿閒泰秘製三式串燒,泰式單骨雞翼,泰式香煎肉餅,芒果牛油果海蝦米紙卷,脆炸薯條🍟百幾蚊就可以試晒咁多款,都幾抵食,同埋真係啱晒我呢啲樣樣都想試匀的花心小蘿蔔😆其中我好鍾意食煎肉餅,肉餅鹹香十足而且保持到肉汁,食嘅時候仲好鮮嫩多汁,好味😋 米紙卷都有驚喜,記得點埋中間嗰個辣汁一齊食,米紙卷充分吸收左辣汁真係勁香口,中間捲着嘅海蝦同埋菜,口感清新形成強烈對比😋#阿間泰手切豬腩肉豬肉丸船粉 $98第一次見到船粉個名咁得意就試吓,原來係泰國空運直送新鮮手造幼粉,口感煙煙韌韌好鬼正,吸收左呢個超濃郁湯底之後勁好食😋這一碗也用料十足,除咗本身碗麵好大碗,一碗頂兩碗之外,仲有好大舊豬腩肉,足足4塊咁多,而且塊塊都半吋厚,食起嚟軟綿綿,入口即溶,好味到震呀😋另外仲有好彈牙嘅豬肉丸同埋好多塊炸豬皮,仲有豬紅添,簡直係一碗豬嘅盛宴呀!#泰式香葉肉碎飯 $ 128好鍾意食加咗荷包蛋嘅飯!最鍾意篤穿個

#幸運七式拼盤 $178

#阿間泰手切豬腩肉豬肉丸船粉 $98

#泰式香葉肉碎飯 $ 128

好鍾意食加咗荷包蛋嘅飯!最鍾意篤穿個蛋黃,將啲蛋汁混合埋飯一齊食超好食!而且這碟肉碎飯勁多肉碎,超正!加咗細粒豆角更加增添口感,而且辣辣地好惹味👍

1K
2020-10-30 224 浏览
A姐話佢每一日最享受就係食嘢嘅時間,食物嘅質素固然重要,色香味缺一不可,但餐廳嘅裝修、服務、menu嘅創意同樣重要。今日外面落住雨,我哋就喺尖沙咀K11購物藝術館閒逛嘅時候,發現呢間主打新派泰國菜嘅阿閒泰,餐廳好舒服,又坐得闊落,一於同大家推介。幸運七式拼盤拼盤包括有七種小食:三式串燒、泰式肉餅、雞翼、薯條同牛油果海蝦紙米卷。雞翼係單骨雞翼,燒得好入味;泰式肉餅嘅豬味香濃,好有口感;三式串燒分別係雞腎、豬肉同雞肉,雖然佢唔係配沙嗲醬,但秘製醬汁同樣好味;至於牛油果海蝦米紙卷就好有層次,唔錯。阿閒泰手切豬腩肉豬肉丸船粉雖然船粉本身係廉價嘅平民食物,但近年慢慢改良,由船上賣到上岸,配料食材都講究起嚟。其實船面嘅湯底係靈魂所在,每間鋪頭都有獨門配方,但主要以滷水料加入豬血做湯底,再以芫荽、玉桂、八角、香茅等唔同嘅泰式香料熬製,所以味道濃郁,好有層次。至於一層肥一層瘦嘅豬腩肉雖然好有罪惡感,但食落唔油膩。阿閒泰慢煮厚切脆皮豬頸肉配椰香糯米飯、羽衣甘藍、蒜頭、青瓜份量好多,最重要係呢個慢煮厚切脆皮豬頸肉真係好好好好味!豬頸肉脆皮而入邊好juicy,加埋蒜頭一齊食,味道層次大大提升!旁邊嘅羽衣甘藍

阿閒泰慢煮厚切脆皮豬頸肉配椰香糯米飯、羽衣甘藍、蒜頭、青瓜
份量好多,最重要係呢個慢煮厚切脆皮豬頸肉真係好好好好味!豬頸肉脆皮而入邊好juicy,加埋蒜頭一齊食,味道層次大大提升!旁邊嘅羽衣甘藍同青瓜新鮮爽脆,解膩一流。

楊枝金露沙沙配自家製芒果雪條
呢個甜品,真係好滿足!雪條嘅芒果味濃郁,啖啖芒果肉;楊枝金露香滑細膩,酸甜開胃,仲有芒果爆珠添,正呀!
楊枝金露沙沙配自家製芒果雪條

(記住Like同Share畀朋友)

2020-10-28
2020-10-30 86 浏览
K11 分為Art 和Musea相對於Musea, Art 館裡的餐廳和店鋪就比較平民一點!今天, 我和女朋友就到了這一家人熱長龍店 - 阿閒泰!我們總共點了三樣東西!1. 泰式紅咖哩虎蝦卜卜蜆意大利粉 - $1482. 阿閒泰虎蝦卜卜蜆冬蔭功湯 -$1283. 幸運七式拼盤 - $178坦白說, 說味道不是我吃過最好的, 價錢也不是最CP值的。但餐廳的質素其實也不差, 而且誠意十足!首先很少見冬蔭功湯是用虎蝦的! 這碗湯卻毫不留情, 大大隻虎蝦放在湯中!味道也不錯, 可以一改善的地方就是, 如果用明火上湯保持住湯的溫度, 會好一點!意粉也不錯!! 味道是足夠, 偏辣了一點, 不能吃的朋友們要注意!但是味道不錯, 份量也足夠!最後是一道七式拼盤! 這個如果人多也是必點! 因為裡面總有一款你喜歡的小食!而我最喜歡就是無骨雞翼!! 整體而言, 這個價錢跟質素, 也是不錯的!大家如果有K11 Art, 不妨一試
K11 分為Art 和Musea
今天, 我和女朋友就到了這一家人熱長龍店 - 阿閒泰!

我們總共點了三樣東西!
1. 泰式紅咖哩虎蝦卜卜蜆意大利粉 - $148
2. 阿閒泰虎蝦卜卜蜆冬蔭功湯 -$128
3. 幸運七式拼盤 - $178

坦白說, 說味道不是我吃過最好的, 價錢也不是最CP值的。
但餐廳的質素其實也不差, 而且誠意十足!
但是味道不錯, 份量也足夠!
而我最喜歡就是無骨雞翼!!

整體而言, 這個價錢跟質素, 也是不錯的!
大家如果有K11 Art, 不妨一試
2020-10-29 65 浏览
去到尖沙咀k11 2樓見到有間裝修得幾chill, 空間感幾闊落既餐廳,睇睇 menu, 原來係係泰式 fusion, 幾有創意,價位唔貴!見又有位所以就同 friend入去食!店員既服務都幾好,都幾細心。阿閒泰自家製啖氣冷泡檸檬茶,去濃郁既泰式香茅味,味道好突出,再配上清香既檸茶,好好飲,好優香!會有想一飲再飲既感覺。泰式燒烤焗粟米,燒到外層微微焦黃,再加上清檸,令粟米變得不普通!味道更加清甜但不失被燒過既惹味!自家製泰式手打鮮蝦脆漢堡配薯條, 內層有炸鮮蝦堡,車打芝士,蕃茄,羽衣甘藍而且做左自家製泰式青咖哩醬!整體份量好大份好厚身,蝦堡夠爽彈有層次,麵包焗到幾脆口,咁多配料!口感好豐富,還有點惹味青咖喱香,但唔會過火!同個蝦堡個味幾夾,而且 side dish有香脆薯條,大量沙律菜!賣相又靚又開胃!讚呀

2020-10-28 274 浏览
自從自己跟友人到過「阿閒泰」用膳後都十分滿意,所以一直都在說要帶母親大人到此吃他們的美食,但我一直在忙,到現在才有一點時間跟她一起到此用膳。不知道是否自己一直在忙,最近沒有怎樣跟母親外出用膳,所以今次到此用膳,她明顯特別高興! 這裏有不少木製品和藤製品,營造了舒適又悠閑的環境,頓時令我放下了平日的忙碌,感覺真的不錯! 欣賞完這裏的環境後,我們急不及待點下了飲品和食物。芒果冰涼特飲先上的就是母親大人的芒果冰涼特飲 ,這特飲分量十足,每喝一口特飲都滲透出芒果的香氣,配上薄荷葉和青檸後,更見清新怡人!特調檸檬冰涼特飲至於我的特調檸檬冰涼特飲帶有濃郁的檸檬香,而檸檬的酸勁令整杯飲品都變得更為開胃可口!泰式燒烤醬焗粟米泰式燒烤醬焗粟米香甜又多汁,配上甜甜酸酸的泰式燒烤醬和鹹香的芝士後變得特別濃郁惹味,難怪我們都吃過不停!阿閒泰慢牛面頰爽彈牛丸船粉牛面頰口感軟腍又富有相當濃郁的肉香味,配上爽口彈牙又多汁的牛丸和帶嚼勁的船粉在一起配搭得宜,將它們和濃郁的湯底一起吃絕對是美味非常! 自家製泰式手打鮮蝦脆漢堡配脆炸薯條薯條薯香味濃又炸得香脆可口,所以我們都吃得津津有味! 而自家製泰式手打鮮蝦堡爽口彈牙,

欣賞完這裏的環境後,我們急不及待點下了飲品和食物。

芒果冰涼特飲

特調檸檬冰涼特飲

泰式燒烤醬焗粟米

阿閒泰慢牛面頰爽彈牛丸船粉

自家製泰式手打鮮蝦脆漢堡配脆炸薯條

薯條薯香味濃又炸得香脆可口,所以我們都吃得津津有味! 而自家製泰式手打鮮蝦堡爽口彈牙,又富有濃郁的鮮蝦味,配上外脆內軟的麵包、羽衣甘藍、蕃茄和車打芝士一起吃的確是美味可口,所以即使我們明知漢堡包是邪惡的,我們還是忍不住吃了一口又一口!

芒果希臘式乳酪軟雪糕芭菲

當芒果希臘式乳酪軟雪糕芭菲來到的時候,真的把我們嚇到了,這芭菲比我們想像中還要有份量。香滑得來帶甜酸滋味的希臘式乳酪軟雪糕配上香甜又冰凍的芒果和粟米脆片,不論是口感還是味道都非常出色,討得母親大人的歡心之餘,自己又十分喜歡!

想不到他們的食物能夠保持水準之外,同時帶有驚喜的感覺,難怪我們都吃得如此高興! 那當然食物美味之外,舒適的環境和優質的服務都令我們更為滿意!
2020-10-19
Thai Food🍽 Thai Fusion❤️ Thai Good💫..開心呢日同朋友來個極速之約,黎到K11 吃個Quick Lunch🍽.阿閒泰.一間食東南亞美食既西餐廳。因為時間尚早,剛好2個人安排到大圓枱,坐得更舒服。.ll $88邪惡流黃既太陽蛋🍳,加上炒香既惹味肉碎,泰式香葉、青檸帶出東南亞味道,很好下飯。.ll $108泰國空運直送新鮮手造粉,吃下與一般唔同。而海蝦🦐、卜卜蜆🐚,吃下感覺新鮮呢,酸酸甜甜的冬陰功湯,辣味足,愈吃愈火辣辣。.ll & llll白忌廉餐湯,一貫濃厚;泰式奶茶,這家奶味不重,岩朋友喝;自家製斑蘭葉蝴蝶花🦋 茶 顏色美美的。..朋友係要見既,呢個朋友實在太掛住我,呢日都要特登出黎搵我食lunch 極速見個面😚 哈哈哈。..×××××ש尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓219號舖.

l[泰式香葉肉碎煎蛋飯]l $88

l[阿閒泰海蝦 卜卜蜆冬蔭功湯金邊粉]l $108

l[白忌廉餐湯]l & l[泰式奶茶 +$18]l
l[阿閒泰自家製氮氣冷泡斑蘭葉蝴蝶花茶]l

白忌廉餐湯,一貫濃厚;泰式奶茶,這家奶味不重,岩朋友喝;

自家製斑蘭葉蝴蝶花🦋 茶 顏色美美的。

×××[阿閒泰 -AHAN THAI]×××