2020-12-09
疫情下餐廳都要提早關門,呢日夜晚差唔多九點大部份都無得入,唯獨呢間仲未last order,拿拿臨入左去落單😀本身以為係主打泰菜,但原來係少少fusion路線,仲有唔少西式選擇😛環境亦都唔錯,見到隔離檯訂餐廳蛋糕款慶生▪️ 阿閒泰慢煮牛面頰爽彈牛丸船粉(7/10)💲108豬油渣保持脆身唔會油膩,平時船麵入面係較有咬口既豬紅,但呢度既係好嫩滑😎至於五大塊既慢煮牛面頰入口軟腍,牛丸彈牙度適中,兩者頗重既牛味,配料黎講都唔錯😚船粉話明係泰國手製空運到港,出到黎係一卷卷既河粉,呢個形狀其實好壞參半,好既係都幾掛到個類似滷水汁既湯底,但壞既係好似未熟透咁質感都頗為實淨硬身😳整體份量係足料幾飽肚▪️ 泰式奶茶配自家製奶茶啫喱及奶茶雪條(7.5/10)💲68呢個單係賣相都幾吸引,有一條雪條同埋啫喱係杯內,店員叫我地先加上熱奶,待雪條溶溶地後再倒入茶🤭好奇下試左啖條話係奶茶味既雪條,但係我會覺得剩係得帶甜既煉奶味,不過可能人地都唔預我會就咁食🤪啫喱就有陣陣奶茶味既🙈所以每樣試完下之後就跟返本身步驟,過程有得玩下都真係幾治癒🤣最終如願以償,係幾滑身香濃既泰式奶茶😍🔎 整體評分(7/10)
▪️ 阿閒泰慢煮牛面頰爽彈牛丸船粉(7/10)💲108
阿閒泰慢煮牛面頰爽彈牛丸船粉
泰式奶茶配自家製奶茶啫喱及奶茶雪條
泰式奶茶配自家製奶茶啫喱及奶茶雪條
🔎 整體評分(7/10)