好耐冇同朋友食泰國嘢啦💜 最近就同朋友去咗尖沙咀食精緻泰西fusion菜🫖餐廳裝修走西式田園風🥗白色主調位置闊落啱晒打卡😘同朋友可以舒舒服服食吓嘢傾吓計😉_🍡阿閒泰休閒下午茶(兩位用) $248呢個價錢嚟講CP值真心幾高,下午茶包左五款鹹點及四款甜點,亦包左兩杯特色飲品,另外仲可以加錢轉其他泰式特飲㗎👍🏻📎鹹點包括:▪️炸冬陰功飯團▫️泰式炸手工蝦餅▪️芒果牛油果海蝦米卷▫️紅咖喱肉碎酥皮盒▪️蟹肉牛油果酥皮盒小編特別喜愛手工炸蝦餅同蟹肉牛油果酥皮盒 ,炸蝦餅食落彈牙入面仲有蝦肉🦐酥皮盒外皮酥脆,蟹肉分量十足,食落去香口惹味⁣📎甜點包括:▪️芒果糯米飯▫️威士忌鴛鴦Tiramisu▪️兩款果撻特別推介芒果糯米飯,糯米飯食落去軟糯有口感,⁣配上乳酪雪糕同清甜芒果食落去甜到剛剛好,分量足夠兩個人share😋💜⁣_🍗泰式單骨雞翼 +$38另外我哋亦都額外加咗款小食試下,單骨雞翼外皮香脆,內裏仍然保留肉汁,配上泰式醬汁一齊食更滿足_🥭芒果青檸梳打⁣ (跟餐飲品)玻璃樽仔裝住啱晒打卡,芒果配上青檸飲落酸酸甜甜幾開胃😍⁣⁣_🍋自家製氮氣冷泡檸檬茶 +$28平時比較少飲冷泡檸檬茶,檸檬皮⁣嘅清香更為濃郁,飲落去唔會

_

▪️兩款果撻

⁣_
🍗泰式單骨雞翼 +$38

_
🥭芒果青檸梳打⁣ (跟餐飲品)
玻璃樽仔裝住啱晒打卡,芒果配上青檸飲落酸酸甜甜幾開胃😍⁣

⁣_
🍋自家製氮氣冷泡檸檬茶 +$28
平時比較少飲冷泡檸檬茶,檸檬皮⁣嘅清香更為濃郁,飲落去唔會有苦澀味,味道亦較一般檸檬茶更為清新,有助解膩
2021-03-11 4997 浏览
位於K11二樓的這家阿閒泰上一次來應該都2三年了都是在High Tea的時間是上一份工作時的事真有點懷緬 過去今日由親愛的發版那之前在下忍不住先點了杯又在看眼前出現的Mojito $68 w Alcohol而且是..冬陰公味的好可愛 還有辣椒途中在不小心吸了粒籽還咳了幾下好刺激不過 還是正正常常的Lime會開心點至少不會嘗不出酒精味(?) 😅之後來的是這個軟腳蟹蟹他他沙律芒果是淋ji ji的蟹蟹有豐厚的炸粉保護其實有小小【在下到底吃了什麼】的感覺..嗯..下道菜 😃阿閒泰虎蝦卜卜冬陰公湯(2人份)$128對在下而言 還不錯耶可能不正宗?但在下反而比較喜歡這裡的風格清清淡淡的 放久了後也不會變得過咸這對在下而言是很重要的因為在下的喵喵舌頭總是要把食物放一下才能吃 😶蒜蓉炒栮菜 $78嗯..腎要受罪這大概是師傅忘記自己已調味嗎?感謝親愛的把它處理掉但在下開始擔心他的腎 😶青咖哩牛油果帶子蟹肉手作濶條麵 $148如果帆立貝能入味會更加開心可惜的一大粒帶子哎手作的濶條麵口感會比較糊糊的繼而有小小漿漿麵條好開心的整條長長的不愛咬斷麵的在下吃一口就讓嘴巴塞到滿滿的突然有倉鼠上身的感覺 🐹場地寬敞的
位於K11二樓的這家阿閒泰

至少不會嘗不出酒精味(?) 😅

之後來的是這個軟腳蟹蟹他他沙律
芒果是淋ji ji的
蟹蟹有豐厚的炸粉保護
其實有小小【在下到底吃了什麼】的感覺..
嗯..

這對在下而言是很重要的
因為在下的喵喵舌頭總是要把食物放一下才能吃 😶

蒜蓉炒栮菜 $78
嗯..腎要受罪
這大概是師傅忘記自己已調味嗎?
感謝親愛的把它處理掉

提醒客人們地滑 👍
可質素跟2三年前相比
有所下滑呢
2021-03-09 129 浏览
同朋友行開k11,見到有間好靚既泰國菜餐廳,一於去食個靚tea先。阿閒泰式全日早餐一黎到嘩左一聲因為賣相又靚又勁豐富,有香茅冬蔭功燒蝦,泰式西多士,黑松露炒蛋,腸仔,香茅牛油炒野菌,紅咖哩酥皮盒,牛油果酥皮盒,同野菜沙律。蛋同野菌都炒得好香,酥皮盒酥脆,泰式西多第一次食都幾特別。阿閒泰豬肉丸船湯卷粉配脆爆豬腩仔黎到泰國餐廳梗係要食下泰國粉。卷粉係店員推薦,一塊塊尖尖地既粉,食落少少煙韌有咬口。豬腩仔份量都幾多,炸得皮脆好入味。熱情果菠蘿冰配芒果椰汁糯米芭菲下午茶梗係唔少得甜品。宜個組合可以一次過試到2款甜品。菠蘿冰好refreshing。芭菲就相對邪惡好多,又有軟雪糕,又有好軟好煙韌既糯米飯,仲有好多脆爆波波。食完超滿足。跟下午茶餐有一杯飲品,我地分別係飲熱同冷凍既荔枝花茶,味道清新香甜。。。阿閒泰尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓219號舖。。

阿閒泰式全日早餐

蛋同野菌都炒得好香,酥皮盒酥脆,泰式西多第一次食都幾特別。

阿閒泰豬肉丸船湯卷粉配脆爆豬腩仔

熱情果菠蘿冰配芒果椰汁糯米芭菲

阿閒泰
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓219號舖

2021-03-02 125 浏览
雖然已經過左十五但利是一樣要逗所以約左好姐妹黎食泰國野見佢係funsion 泰菜咁得意就黎試一試啦姐妹嗌左杯椰清smoothie黎到嚇左一跳超大杯叫左「泰式咸蛋黃金薯條」炸得幾好既但其實唔太食到咸蛋黃可能我地expect佢會似咸蛋黃薯片咁「秘製三色串燒」分別有雞軟骨 雞肉同豬肉就不過不失啦係豬肉un左少少最欣賞係呢碟「泰式醉貓炒新鮮手造卷粉」黎到望落好似一碟普通炒河咁 冇咩特別但一擺入口酸酸地 少少辣味加埋鹹香味真係勁開胃好快就清哂碟
雖然已經過左十五
但利是一樣要逗

所以約左好姐妹黎食泰國野
見佢係funsion 泰菜咁得意
就黎試一試啦

姐妹嗌左杯椰清smoothie
黎到嚇左一跳超大杯

叫左「泰式咸蛋黃金薯條」
炸得幾好既
但其實唔太食到咸蛋黃
可能我地expect佢會似咸蛋黃薯片咁

「秘製三色串燒」
分別有雞軟骨 雞肉同豬肉
就不過不失啦
係豬肉un左少少

最欣賞係呢碟「泰式醉貓炒新鮮手造卷粉」
黎到望落好似一碟普通炒河咁 冇咩特別
但一擺入口酸酸地 少少辣味加埋鹹香味
真係勁開胃
好快就清哂碟
2021-02-28
  • 泰式醉貓炒新鮮手造卷粉
2021-02-26 114 浏览
政府恢復晚市後,我地一班人當然要立即約出黎食晚市啦~想起對上一次大家好開心咁傾計食晚市已經係11月底的事了!!由於大家都好鍾意食泰國菜的關係,就決定去試下呢間位於K11的泰國菜~芒果牛油果海蝦米紙卷 HK$88食得出啖啖芒果味,認真唔錯!泰式香葉肉碎羽衣甘藍包 $98食落口就普通生菜咁,無乜羽衣甘藍的味道。同時碎肉比較硬身,同真正泰國菜的香葉肉碎包有點差距!阿閒泰秘製三式串燒 (6串) 冬蔭豬豬串(2串)、孜然雞肉串(2串)、醬燒雞腎(2串)$148串燒就整得比較香口,肉質都比較軟,唔錯唔錯!軟殼蟹鹹蛋黃手拉薄餅$188一直都覺得泰國菜同PIZZA沾不上邊,但出奇地呢個菜色竟然係最好食的一道!咸蛋黃加上軟殼蟹的配搭,真係無得輸!!阿閒泰虎蝦卜卜蜆冬蔭公湯新鮮金邊粉 $128冬蔭公一開始就當然要飲下個湯底先,一飲就發覺唔係好飲得出冬蔭公味,只有強勁的SPICY味,對呢個菜比較失望!總括黎講,我覺得PIZZA真係最值得食!!!
政府恢復晚市後,我地一班人當然要立即約出黎食晚市啦~
想起對上一次大家好開心咁傾計食晚市已經係11月底的事了!!

芒果牛油果海蝦米紙卷 HK$88

食得出啖啖芒果味,認真唔錯!

泰式香葉肉碎羽衣甘藍包 $98

食落口就普通生菜咁,無乜羽衣甘藍的味道。
同時碎肉比較硬身,同真正泰國菜的香葉肉碎包有點差距!

串燒就整得比較香口,肉質都比較軟,唔錯唔錯!

軟殼蟹鹹蛋黃手拉薄餅$188

咸蛋黃加上軟殼蟹的配搭,真係無得輸!!

阿閒泰虎蝦卜卜蜆冬蔭公湯新鮮金邊粉 $128

冬蔭公一開始就當然要飲下個湯底先,

總括黎講,我覺得PIZZA真係最值得食!!!
2021-02-19
2021-02-24 117 浏览
📍 K11 2樓 阿閒泰💰 平均150左右 星期六中午時間過來吃飯,還是要等位的,不過人不多,等了20十分鐘左右侍應就打來電話說可以去吃了!我本人很喜歡吃泰國菜的,不過這間餐廳貌似改良了很多,更迎合本地人口味,menu上居然還有泰式風味的漢堡🍔 我要的是冬陰功金邊粉,湯裡的料非常濃郁,蝦也很大隻,金邊粉煮的時間過長,不過我比較喜歡吃算一點的粉絲,肉碎飯就不過不失
📍 K11 2樓 阿閒泰
💰 平均150左右
冬陰功金邊粉
泰式肉碎飯
冬陰功金邊粉
泰式肉碎飯
2021-02-20 87 浏览
嚟到k11呢間泰國菜餐廳,睇menu就發現原來係一間泰國同西式fusion嘅,仲有飲品menu都好吸引😋青咖哩牛油果帶子蟹肉新鮮麵 $148汁醬有牛油果creamy同泰式香葉嘅清新味道,帶子夠大粒,但雪藏貨冇咩鮮甜味,新鮮麵係比較厚實嘅寛條麵,食落有少少梘水味,由於比較厚實,掛汁能力一般阿閒泰脆爆燒腩仔 $88皮香脆,忍唔住肉連肥一齊食哂🤣 加埋泰式辣醬(唔係m記嗰啲😂)一齊食仲正!香辣通菜 $78好大碟,食頭幾啖好香口好搶味,但食食吓愈食愈咸,會覺得太濃味🤣所以基本上要叫返啲飲品凍柚悠 $56 (檸檬,西柚,蜜糖,茶)主要似檸檬茶加咗啲柚子茶喺下面😂 味道幾好,賣相好好,比下一杯普通好多😂椰青滑冰 $68啲冰多到要用個大碟連椰青一齊上,但一路飲(食)啲椰青汁會融,冇浸住椰青水嘅冰會愈來愈淡同由沙冰變咗硬冰粒!要快啲食哂碟上面啲冰先🤣 椰青仲可以食埋啲肉,食到好飽🤣

青咖哩牛油果帶子蟹肉新鮮麵 $148

阿閒泰脆爆燒腩仔 $88

香辣通菜 $78

所以基本上要叫返啲飲品
凍柚悠 $56 (檸檬,西柚,蜜糖,茶)

椰青滑冰 $68
2021-02-19 108 浏览
宜家要係六點前堂食所以慣左係4點時食餐好今日想食泰國餐所以黎阿閒泰食番餐飽之前黎過幾次鐘意佢環境舒服食物好有質素今日個tea set更加抵食兩個人太肚餓叫左泰式鹹蛋黃單骨雞翼 脆炸薯條 雜菜沙律 配泰式青咖哩醬雞翼好鹹香 唔油膩 薯條都係新鮮熱辣 經典卡邦拿意粉煙燻豚肉意大利粉估唔到個Carbonara都咁好食好creamy 意粉彈牙泰式紅咖哩香草雞扒 配 薑黃飯我最鐘意既一道菜咖哩好夠辛辣 惹味雞扒有驚喜 外脆內軟飲品都唔馬虎泰式香茅青檸梳打 用個別緻玻璃樽裝住倒出黎飲微甜好清新自家製氮氣冷泡檸檬茶 茶味香濃 同泰國菜好夾

宜家要係六點前堂食

微甜好清新

自家製氮氣冷泡檸檬茶
茶味香濃 同泰國菜好夾

2021-02-17 86 浏览
K11 泰國菜環境舒適,高級餐廳感覺#泰式手撕豬脆漢堡 配薯條 $138手撕豬肉碎肉嫩不會硬惹味,很有特色,推介( ´ •̥  ̫ •̥ ` )#秘製三式串燒惹味,幾好食。有肥豬肉和雞軟骨等等,邪惡#檸檬冰涼特飲 $58味道淡偏酸,冇乜甜味#玫瑰花洛神茶 $38聞到香味,飲落似水#荔枝椰汁奶凍椰奶味道濃郁,雙層有些荔枝味粒粒( ⁎ᵕᴗᵕ⁎ )❤︎#班蘭布丁 #🍮幾特別,班蘭味濃,偏向結實,吃到最後有點濟 服務質素:7/10環境舒適度:8/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
K11 泰國菜

環境舒適,高級餐廳感覺

#泰式手撕豬脆漢堡 配薯條 $138
手撕豬漢堡

#秘製三式串燒
串燒

惹味,幾好食。有肥豬肉和雞軟骨等等,邪惡
凱撒沙律

#檸檬冰涼特飲 $58
冰涼青檸

味道淡偏酸,冇乜甜味
蝦堡

#玫瑰花洛神茶 $38
玫瑰洛神花

聞到香味,飲落似水

#荔枝椰汁奶凍
荔枝椰奶凍

椰奶味道濃郁,雙層有些荔枝味粒粒( ⁎ᵕᴗᵕ⁎ )❤︎

#班蘭布丁 #🍮
班蘭

幾特別,班蘭味濃,偏向結實,吃到最後有點濟

服務質素:7/10
環境舒適度:8/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
手撕豬漢堡
串燒
荔枝椰奶凍
2021-02-08 114 浏览
今日同朋友去尖沙咀行街,K11商場有唔同地方特色食肆同店舖,揾餐廳食完晏先,再慢慢行😄,商場二樓,揾到呢間阿閒泰餐廳,田園木系裝飾,感覺比一般泰國餐廳高檔整潔,Set Lunch價錢又唔貴😄Set Lunch價錢由$88起,包餐湯同即磨咖啡或者限定果茶,如要粉麵套餐,餐湯就轉什菜沙律😊餐湯係忌廉湯,什菜沙律有青瓜同紅蘿蔔絲、羽衣甘藍,蕃茄仔😄阿閒泰秘製滷豬手飯滷豬手切開一嚿嚿,份量都唔少,流心滷水蛋一隻,秘製醬汁入味,有嚼勁,豬手皮軟糯唔膩,骨膠原豐富😋阿閒泰海蝦卜卜蜆冬陰功湯金邊粉足料大大碗,有大大粒蝦仁、卜卜蜆、秀珍菇同草菇,冬陰功湯用香茅、南薑、檸檬葉配搭,更濃郁惹味,金邊粉索咗湯汁,雖然加多咗椰汁,都覺得幾辣,但又爽滑好食😂,鍾意食辣嘅朋友,最啱食👍🏻最後飲埋杯香濃即磨拉花咖啡,為呢餐劃上完美句號🤭

餐湯係忌廉湯,什菜沙律有青瓜同紅蘿蔔絲、羽衣甘藍,蕃茄仔😄

阿閒泰秘製滷豬手飯

阿閒泰海蝦卜卜蜆冬陰功湯金邊粉

最後飲埋杯香濃即磨拉花咖啡,為呢餐劃上完美句號🤭

2021-02-05
2021-02-05 94 浏览
尖沙咀泰國菜在附近逛街,肚子餓了就在這裏吃下午茶。因為很餓,所以我們兩個人點了三個下午茶餐,以為下午茶的份量應該會不多,但是餸菜一來就嚇了一跳,份量很多 (笑)阿閒泰手切豬腩肉豬肉丸船粉:船粉湯底偏酸甜,有肉汁嘅味道,很開胃。豬腩肉軟稔,入味。豬肉丸跟其他配料新鮮,整體不錯。泰式紅咖哩香草雞扒配薑黃飯:雞扒份量很多!有兩大塊。雞扒有濃濃的香茅香味,煎得香口,跟薑黃飯很配合。泰式鹹蛋黃金單骨雞翼:鹹蛋醬的鹹香很惹味,煎雞翼跟它是最好最邪惡的小食。(笑)下午茶CP值很高。地方又乾淨,位置又方便,有機會會再來。
尖沙咀泰國菜

在附近逛街,肚子餓了就在這裏吃下午茶。

下午茶CP值很高。

泰北豬頸肉沙律

地方又乾淨,位置又方便,有機會會再來。

2021-02-04 96 浏览
Done shopping with my wife in a first grade mall and we were ready for our lunch exploration. My wife saw this restaurant with very spacious setting. Simple but pleasant interior decoration with a bar as highlight at the middle of the place. Getting a table was not an issue around noon. We found a set lunch menu on every table which offered wide selection of food. We decided to take a look at the regular ala carte menu.We started with the Thai-style fresh clams in coconut broth which was very re

We started with the Thai-style fresh clams in coconut broth which was very refreshing and tended to stimulate your appetite. Followed by a Lucky 7 platter which was a combination of 7 Thai snacks including potato chips, fried chicken wings, crispy pork belly, rice paper roll with shrimp. The snacks and the soup were an ideal match. We finished the lunch by choosing rice with Angus beef cubes and assorted mushrooms in black truffle cream sauce. The rice tasted very much the same as an Italian risotto with fragrance of black truffle.
It was a great crossover of Thai and western gourmet meal.

Thai style fresh clams in coconut broth

lucky 7 platter

2021-02-04
lucky 7 platter
  • ricewithAngusbeefcubesandassortedmushroomsinblacktrufflecreamsauce
  • lucky7platter
  • Thaistylefreshclamsincoconutbroth
2021-02-04 4137 浏览
就快過年,又要辦年貨🎁見今日放假就同老媽子去K11商場,陪佢去買番d禮盒準備過年。不過,買野之前要先食個lunch行到呢一層,見呢間好岩食,而且成年無得飛去泰國,就食餐泰國菜啦🇹🇭環境好舒服,夠晒開揚,而且又清幽,坐得好舒服👍🏻LUNCH SET款式超多,花多眼亂下,同老媽子各自揀一個餐share來食😋老媽子好識食😂點左呢個👉🏻自家泰式手撕豬手.蕃茄.紫洋蔥.羽衣甘藍漢堡配脆炸薯條🍔🍟首先薯條超脆🤤而且熱辣辣,配埋沙律菜一齊食就最夾另外漢堡包配料係將豬手切粒粒,口感彈牙到不得了,成個咁樣食,都唔會太肥膩😋至於我就點左呢個👉🏻泰式慢煮豬頸肉惹味喇沙醬炒新鮮手造卷粉(泰國空運直送)新鮮手造卷粉每一片卷粉都好薄👍🏻夠滑煙韌又彈牙,配埋d泰國香料炒係好惹味😋Set  lunch包野飲,我就加$18飲泰式奶茶,奶+茶既比例岩岩好而且好香滑。而老媽子就係限定果茶,我試左一啖,真係好清香👍🏻👍🏻

環境好舒服,夠晒開揚,而且又清幽,坐得好舒服👍🏻

首先薯條超脆🤤而且熱辣辣,配埋沙律菜一齊食就最夾

2021-02-01
2021-02-03 72 浏览
朋友約食午餐,他事先揀了這間泰菜,環境的確不錯。餐廳在商場入邊開放式設計,感覺空氣很流通。疫情期間客人都坐得很疏落,不會與隔離坐的人太近。我和朋友不約而同都選了泰式船麵,應該是大家都很想念泰國的味道。手切豬腩肉豬肉丸粉:有幾片豬腩肉、2-3粒細豬肉丸、一塊鴨血和大量炸豬皮。湯底非常香濃,豬腩肉炆得幾淋,鴨血好大塊,好嫩滑,肉丸都不錯。慢煮牛面頰肉丸粉:有兩粒牛丸、一塊鴨血和大量炸豬皮。手造卷粉好特別,口感彈牙有咬口。牛肉丸好濃郁的牛肉味,非常好食,但只有兩粒牛丸有點太少。加錢叫了泰式單支雞翼(6支)有淡淡香茅味,好惹味。Like 社交平台由日本季節水果茶升級了鮮青檸梳打。青檸梳打唔會太甜,like!

加錢叫了泰式單支雞翼(6支)有淡淡香茅味,好惹味。

2021-02-02 66 浏览
今日岀開尖沙咀 經過K11想揾食見到一間店舖裝修好靚嘅餐廳行近啲睇發現原來係泰國餐廳感覺走高檔路線正值lunch 時間 啱啱有lunch set又唔算太貴 所以就試試佢大蝦藜麥羽衣甘藍雜菜沙律配泰式香芒醬 $88有四隻新鮮大蝦🍤 入口好爽口沙律菜配上徵甜香芒醬 部加清甜泰式香葉肉碎煎蛋飯 $88肉碎加上勁多嘅豆角送飯真係好正而隻蛋亦煎到流心😋另外加$38要咗一客泰式生蝦刺身(2隻)雖然價錢唔算平但隻生蝦明顯係新鮮嘅生蝦浸喺泰式辣汁內 入口好有層次而lunch set 亦包了餐湯 同 季節限定餐茶感覺呢個質素對得住呢個價錢 😋
今日岀開尖沙咀 經過K11想揾食

泰式香葉肉碎煎蛋飯 $88
肉碎加上勁多嘅豆角
送飯真係好正
而隻蛋亦煎到流心😋

另外加$38要咗一客泰式生蝦刺身(2隻)
雖然價錢唔算平
但隻生蝦明顯係新鮮嘅