2021-07-29 114 浏览
🇹🇭今次搵食黎到尖沙咀K11呢間新派泰國菜- 阿閒泰,集合西餐+泰菜,經過門口見到有個好signature嘅打卡位,餐廳裝修幾靚,環境好闊落,坐得舒服,價錢就比街鋪貴少少~野食選擇都好多,我地先點咗前菜➡️”脆炸軟殼蟹卷配牛油果醬",有6件,軟殼蟹面層炸粉厚薄適中,好香脆😍😍卷嘅皮好煙韌,墊底嘅牛油果份量好多,中和返炸軟殼蟹嘅油膩感,配埋一齊食味道相當夾!👍🏻食泰國野點可以唔食船粉,我地點咗主食➡️”手切豬腩豬肉丸船粉",船粉係空運直送新鮮手造幼粉,面質口感爽彈,湯底濃郁😋豬腩片好軟腍入味,豬肉丸細細粒正常發揮,面頭嘅炸豬皮索下湯底真係無得頂👍🏻另外點咗主食➡️”泰式海蝦卜卜蜆炒金邊粉",賣相幾靚,份量好多下,兩隻海蝦同卜卜蜆都幾大隻,海蝦幾彈牙,金邊粉酸酸辣辣幾開胃,不過可能食得慢乾咗有少少難分開D粉,留意返呢道菜本身係辣,我地叫咗走辣,但都有照配辣粉係碟邊,唔食得太辣的話食時要小心D,我地八卦點咗小小黎食,辣到狂隊水先得😂😂

脆炸軟殼蟹卷配牛油果醬

船粉係空運直送新鮮手造幼粉,面質口感爽彈,湯底濃郁😋
手切豬腩豬肉丸船粉

另外點咗主食➡️”泰式海蝦卜卜蜆炒金邊粉",
我地八卦點咗小小黎食,辣到狂隊水先得😂😂
泰式海蝦卜卜蜆炒金邊粉
2021-06-19
脆炸軟殼蟹卷配牛油果醬
手切豬腩豬肉丸船粉
泰國菜出名的不一定要去九龍城,其實尖沙咀已經有一間很出色,已經食過幾次,這間店由開業當初不多人認識,到現在已經長期滿座,證明好味最終獲得肯定門面和內裡裝修很文青feel, 用上很多綠色葉作裝飾,燈光柔和很浪漫,座位亦舒服闊落menu 選擇很多,喜歡用圖片顯示菜式,清晰夠吸引飲品菜單圖片十分吸引,每樣都很想試泰式奶茶 $68玻璃樽倒出冰凍奶茶,配上奶茶雪條,一次過品嚐兩種口味,飲品+甜品,而玻璃樽還可以送給顧客取走,簡直一流,絕對值得推介泰式生蝦刺身 $98好貼心擺盤設計,每隻生蝦放入醬汁內,可以一口連醬汁吃,正生蝦夠新鮮最愛生蝦醬汁,很惹味虎蝦卜卜蜆冬陰功意粉 $148大大隻虎蝦夠彈牙,冬陰功醬汁融合於意粉內,很入味脆皮豬頸肉 $78豬頸肉炸得夠乾身,不油膩,夠香口,令人食不停整體(服務,環境,食物) 十分出色, 已經沒有挑剔可言,這間泰國菜唯獨我最愛

menu 選擇很多,喜歡用圖片顯示菜式,清晰夠吸引

飲品菜單圖片十分吸引,每樣都很想試

泰式奶茶 $68

泰式生蝦刺身 $98

好貼心擺盤設計,每隻生蝦放入醬汁內,可以一口連醬汁吃,正

生蝦夠新鮮最愛生蝦醬汁,很惹味

虎蝦卜卜蜆冬陰功意粉 $148

大大隻虎蝦夠彈牙,冬陰功醬汁融合於意粉內,很入味

脆皮豬頸肉 $78

豬頸肉炸得夠乾身,不油膩,夠香口,令人食不停

2021-07-26
  • 泰式生蝦刺身
  • 泰式生蝦
  • 阿閒泰虎蝦卜卜蜆冬蔭功湯
  • 泰式奶茶配自家製奶茶啫喱及奶茶雪條
2021-07-27 74 浏览
收工想行陣街先食飯,於是就漫無目的咁喺K11到Hea行,行到咁上下喺二樓有間餐廳入面坐滿哂人,於是就八卦望下,原來係食泰國菜,咁就同Honey提議入去食。好彩啱啱有幾枱客人埋單,所以都係喺門口等職員執好張枱就有得坐。睇咗一陣餐牌後,就揀咗四款菜:- 阿閒泰酸辣柚子沙律- 自家手打脆炸鮮蝦餅- 泰式生蝦刺身- 香辣炒通菜另外再點咗兩杯特色飲品:- 檸檬香茅- 蝶豆花野食一嚟到就即刻覺得自己去咗泰國咁,因為柚子沙律用嘅泰式酸辣汁嘅香味真係令人身處喺泰國咁,而柚子嘅味道又好清甜,真係好啱喺夏天食。生蝦刺身嘅上碟形式好特別,用咗一set酒杯嚟擺放,而每隻杯裝滿咗酸辣汁、辣椒同蒜片,一拎上嚟就食得,好方便。炸蝦餅新鮮即炸好香脆彈牙。通菜就覺得咸咗些少。兩杯嘢飲都好啱夏天飲,解渴得嚟又有特色,特別係蝶豆花,配咗薰衣草檸檬汁,加埋一齊嚟飲個味道好好。有揸車嘅話埋單記住用信用卡比錢就可以有埋Free parking添

睇咗一陣餐牌後,就揀咗四款菜:
- 阿閒泰酸辣柚子沙律
- 自家手打脆炸鮮蝦餅
- 泰式生蝦刺身
- 香辣炒通菜
另外再點咗兩杯特色飲品:
- 檸檬香茅
- 蝶豆花

炸蝦餅新鮮即炸好香脆彈牙。

通菜就覺得咸咗些少。

2021-07-13
2021-07-26 78 浏览
Ordered 4 items 先上thai milk tea 飲完第一啖忍吾住check下杯野 係咪有d咩 吾係煙燻 又吾係茶「澀」味 點解咁怪既絕對係人生飲過既bottom 3跟住黎素Carbonara 除咗「漿住」果口(sorry 我用吾到creamy黎形容佢)係冇味架之後黎烤青咖哩椰菜花 果青咖哩出色既 但果椰菜花係刀仔都吉吾入咁硬 用埋臂力成功解體 除左硬左d之外係好味既等多3個字終於黎埋 經典既 「冬蔭公濃湯糙米飯」咦 請問果湯去左邊 汁都冇滴 問侍應1 佢話改左menu 而家係 乾燴飯 問題係我本身吾鍾意食risotto 我冇expect你私自改我order 咁侍應1都好有禮貌建議比果冬蔭湯自製 濃湯飯 之後侍應2過黎解釋吾係冇濃湯 係d飯索哂濃湯 再比湯你會好咸 所以吾會另上湯 因為佢地吾想影響味道 你地吾鍾意可以cancel 多到侍應2 本身你既青咖哩都好味到令我原諒你地既milk tea 同冇味意粉 但因為你既講解 我唯有花時間寫依篇食評比你 因為食完3個items 我真係估吾到原來你地對 味道 有份執著 咁我真係強烈建議你試一試自己既milk tea / no s
Ordered 4 items

多到侍應2 本身你既青咖哩都好味到令我原諒你地既milk tea 同冇味意粉 但因為你既講解 我唯有花時間寫依篇食評比你 因為食完3個items 我真係估吾到原來你地對 味道 有份執著 咁我真係強烈建議你試一試自己既milk tea / no seasoning carbonara . 仲有雖然你地青咖哩出色 但係你地淋完果汁應該吾記左放入焗爐烤一烤所以先咁硬

最後 有圖有真相 送上 聲稱既 濃湯飯 比大家參考下

真係恕我孤陋寡聞 我未見識過咁既濃湯飯 我自己就絕對吾會再幫襯
冬蔭公濃湯糙米飯
2021-07-10
下午茶
2021-07-24 68 浏览
次次都食西式tea set,未食厭睇相都睇厭🥱今次Jenny就決定試下泰式high tea😚又驚要睇價錢?2人set先$248咋😏地點好就腳喺正k11,裝修都幾elegant😏揀左角落小卡位坐,加分位係連隔板都有幾精緻嘅花紋,打卡都唔覺煞風景😚𝙁𝙤𝙤𝙙Tea set用兩層金色架上枱,presentation 都幾吸引~上甜下鹹兩層食物LIST懶人包✨甜點:斑斕奶凍、4粒馬卡龍(檸檬、紅莓、咖啡味)雪糕芒果糯米飯鹹點:芒果牛油果蝦米紙卷、冬蔭公飯連蝦餅同沙律、兩款酥皮盒(豬肉碎、蟹肉)老規矩,Jenny重點pick鐘意嘅講😙上層⬆️咖啡macaroon世一🥳咖啡味好出,食落夠濃但唔會太甜,夠晒特別🤤雪糕芒果糯米飯都係大熱,酸酸甜甜,食到底有粒粒糯米,超有口感下層⬇️芒果牛油果蝦米紙卷好煙韌彈牙,芒果牛油果同蝦三樣互相好夾,冇一個係第三者🤗夠清新蟹肉酥皮盒蟹肉係full晒嘅,入口juicy,酥皮比較厚但咬落脆口,都係Jenny 嘅 top pick😍講完tea set啦,其實份量夠晒但Jenny手多叫多樣🤪🥘雙色芝士紅咖哩omnipork 肉醬多士配野菜沙律 $58見個名幾得意,估唔到食落都咁

𝙁𝙤𝙤𝙙
兩層食物LIST懶人包✨

老規矩,Jenny重點pick鐘意嘅講😙

上層⬆️

下層⬇️

講完tea set啦,其實份量夠晒但Jenny手多叫多樣🤪

見個名幾得意,估唔到食落都咁得意🤣紅咖哩芝士toast 真係未食過,呢個芝士超滿瀉😍一拉就拉絲!撈埋Omnipork 呢隻最近咁hit 嘅純素豬肉,入口唔講都唔知係素,即刻諗起班餓鬼素食朋友😏

🥗豬頸肉沙律 (小食追加 $)
啲肉好嫩口,加埋係炭燒嘅夠晒香口,好快就完食😇

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨
🌹玫瑰青檸梳打
🥭芒果青檸梳打
🍋青檸梳打

tea set跟兩杯,加埋個多士杯野飲,前後總共三杯免費野飲🤪樣都靚靚仔仔,用玻璃樽仔裝住,梳打好夠氣,好fruity~Jenny 最中意芒果貪佢夠濃但又唔太甜💛

埋單300幾連加一,份量多到趴喺度🤣Jenny 下次要控制下隻手唔好嗌咁多😂其實tea set 當正餐食完全唔係問題😚仲要!冇用餐時間😍真係超抵

𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩 @hungry_meanjenn
青檸梳打
Tea set - 雪糕芒果糯米飯
  • Tea  set
2021-07-21 163 浏览
每次諗唔到食咩好,最後都會去食泰國嘢,可能開胃啲啦😝呢兩日又係熱到冇晒胃口。咁就試試呢間位於尖沙咀K11既泰式cafe啦。📌手切豬腩豬肉丸船粉$98本人十分之好肥野,呢個豬腩肉真係好岩我,好大超肥!個份量當然唔似正宗船麵咁迷你啦,但味道係幾似既。📌阿閒泰冬蔭功濃湯野米糙米飯$158希望越大,失望越....本來睇menu同埋呢道菜名, 以為會飲到冬蔭功湯。點知係咁樣子🤯店員解釋落單時忘記提醒我地係冇湯的😢撇開呢個期望,個飯既味道真係辣得幾過癮。📌烤原個椰菜花配青咖喱醬$78係咪幾新奇呢!成個椰菜花咁樣即場切開黎食真係第一次。今次呢個辣唔只係過癮,係辣到食唔晒啦(利申:譚仔2小辣)📌泰式奶茶$68食泰國嘢唔飲一個椰青,就一定要飲杯泰式奶茶先滿足😌
每次諗唔到食咩好,最後都會去食泰國嘢,可能開胃啲啦😝

📌手切豬腩豬肉丸船粉$98

📌阿閒泰冬蔭功濃湯野米糙米飯$158
阿閒泰冬蔭功濃湯野米糙米飯

📌烤原個椰菜花配青咖喱醬$78
烤原個椰菜花配青咖喱醬

📌泰式奶茶$68
食泰國嘢唔飲一個椰青,就一定要飲杯泰式奶茶先滿足😌
泰式奶茶
2021-07-21 61 浏览
經過望落幾靚就坐低試下, 果然唔錯‥食物有質素 帶到我返去泰國咁其中最深刻既菜式係泰式餐廳必嗌菜式燒豬頸肉, 出面燒到脆脆地 但入面仲KEEP 到好JUICY。好味必叫!!!!

2021-07-19
2021-07-20 89 浏览
今日Lunch Time同朋友去咗K11食泰菜午餐午市時段只有lunch set選擇 我同朋友嗌咗兩個lunch set 另外加配咗跟餐小食餐湯係磨菇忌廉湯 帶有蘑菇蓉香烤帶子冬陰功船麵冬陰功湯底酸酸辣辣 溝埋椰漿 味道更香濃 麵底煙煙靭靭 帶子生熟度剛剛好 亦有輕輕煎過幾香口泰式炒意大利麵配肉眼意大利麵唔會過熟 醬汁酸酸咪咪 因為有一啲香料 所以仍然感受到泰國風味 整體嚟講有口感 肉眼有牛味香濃富有炭燒香味 熟成度控制得非常好 整體配搭都幾新鮮 泰北豬頸肉沙律以一個add on嘅小食嚟講 豬頸肉分量非常之足 沙律味道附有魚露香醋等香料 開胃又美味泰式生蝦刺身生蝦夠新鮮爽口亦都夠凍 醬汁夠酸夠辣夠蒜冷泡氮氧黑咖啡只要係社交平台讚好就可以免費升級飲品 除咗呢個黑咖啡外 亦有檸檬梳打等等選擇 個樽好靚 而且咖啡味香濃季節冰茶正常跟餐飲品 不過不失埋單350蚊有找 如果想搵個地方輕輕鬆鬆舒舒服服坐下食下 呢度不失為一個選擇
今日Lunch Time同朋友去咗K11食泰菜午餐

冷泡氮氧黑咖啡

季節冰茶
正常跟餐飲品 不過不失

2021-07-20 89 浏览
餐廳散發住翠綠小清新既感覺🌿周圍佈置左綠油油既草裝飾🪴☘️夜晚好旺場😎😎 🐽 阿閒泰虎蝦卜卜蜆冬蔭功意大利麵🍝 ($148)冬蔭功味幾香濃 炒得偏乾身😛有兩隻虎蝦 同 卜卜蜆🦐卜卜蜆好巨型 兩款海鮮都夠新鮮鮮甜🤩🤩意粉都幾煙韌 有咬口🥰同埋佢都幾辣 惹味😼😼🐽 阿閒泰冬蔭公湯粉🌶️ ($128)依個湯粉係由泰國空運直送既新鮮手造金邊粉✋🏻金邊粉幾爽口 吸曬濃濃既冬蔭公湯🥣比冬蔭功意大利麵 更加辣🌶️🌶️🌶️ 嗜辣人士一定要試下🤤虎蝦同卜卜蜆充滿住香辣濃郁既湯底😋😋🐽 自家手打脆炸鮮蝦餅🦐 ($78)推介既小食🤪🤪 手打蝦餅非常彈牙 好足料😻而且鮮蝦味十足💯🐽 椰青滑冰🥥 & 特調檸檬冰涼特飲🍋 ($68 & $58)食泰國野梗係要飲埋泰特色飲品😙😙椰青滑冰 份量超巨型😝檸檬冰涼特飲酸酸地 夠曬冰涼💦💦

餐廳散發住翠綠小清新既感覺🌿
周圍佈置左綠油油既草裝飾🪴☘️
夜晚好旺場😎😎

🐽 阿閒泰虎蝦卜卜蜆冬蔭功意大利麵🍝 ($148)
冬蔭功味幾香濃 炒得偏乾身😛
有兩隻虎蝦 同 卜卜蜆🦐
卜卜蜆好巨型 兩款海鮮都夠新鮮鮮甜🤩🤩
意粉都幾煙韌 有咬口🥰
同埋佢都幾辣 惹味😼😼

🐽 阿閒泰冬蔭公湯粉🌶️ ($128)
依個湯粉係由泰國空運直送既新鮮手造金邊粉✋🏻
金邊粉幾爽口 吸曬濃濃既冬蔭公湯🥣
比冬蔭功意大利麵 更加辣🌶️🌶️🌶️
嗜辣人士一定要試下🤤
虎蝦同卜卜蜆充滿住香辣濃郁既湯底😋😋

🐽 自家手打脆炸鮮蝦餅🦐 ($78)
推介既小食🤪🤪
手打蝦餅非常彈牙 好足料😻
而且鮮蝦味十足💯

食泰國野梗係要飲埋泰特色飲品😙😙
椰青滑冰 份量超巨型😝
檸檬冰涼特飲酸酸地 夠曬冰涼💦💦
2021-07-20 52 浏览
🌴今晚在這一間充滿田園綠色🌿,設計雅致的餐廳食泰菜,真是一種享受🥰🥰K11 旗下建築推廣環保,對環境和食家有所得益😄😄餐牌設計別緻,那一雙手,令人難忘串燒通常都會叫,豬、牛、雞各2串肉厚好味,值得一讚的是這個醬汁,並不是用普通的沙爹醬,而是特制配方,由不同香料和少許麻辣組成,更加增進食慾秘製鹵豬手最好食是豬皮部位,炆到軟腍入味,膠質重又滑溜,這個必食虎蝦卜卜蜆冬陰野米糙米飯煮法似西班牙飯,但用冬陰公湯底,無西班牙飯的硬郎,十分軟熟,粒粒都充滿了冬陰公味,比起飲湯,這煮法更新穎出色香葉鴨肉肉碎豬肉碎食得多,試下這款,肉質較豬肉更有咬口,可以用生菜包或且用蝦片包住食又得,風味各有不同,美味可口,但要注意,辣味好重椰青滑冰買相吸引,食完辣飲一口透心涼刨冰,辣感全消,還有啖啖滑溜椰青肉,超正這一餐無論是環境和食材都非常滿意❤❤

K11 旗下建築推廣環保,對環境和食家有所得益😄😄

餐牌設計別緻,那一雙手,令人難忘

串燒通常都會叫,豬、牛、雞各2串

秘製鹵豬手

最好食是豬皮部位,炆到軟腍入味,膠質重又滑溜,這個必食

虎蝦卜卜蜆冬陰野米糙米飯

香葉鴨肉肉碎

豬肉碎食得多,試下這款,肉質較豬肉更有咬口,可以用生菜包

椰青滑冰

這一餐無論是環境和食材都非常滿意❤❤

• 秘製鹵豬手
  • 椰青滑冰
2021-07-19 81 浏览
跟媽媽在K11逛街,差不多中午時份,看到這家裝修給我舒適感覺的餐廳,決定進去試一試。 午餐餐牌午餐飯,意粉類會跟湯,如湯麵類就跟小沙律。泰式炒意大利麵配肉眼 - 泰式炒有另一番風味,喜歡辣的朋友可以一試。香烤帶子冬蔭功湯配船粉 - 這個粉用上泰國空運直送的手切幼粉,彈牙亦非常有口感。媽媽大讚。冬蔭功湯底帶有香濃蝦鮮味,熱熱的很開胃。另外點了小食,豬頸肉沙律 - 份量頗大,豬頸肉爽口,味道不錯。香芒紅菜頭米紙卷 - 這個賣相很漂亮,喜歡芒果濃香加上紅菜頭爽脆感,so refreshing。還有就是like fb page 可以免費升級飲品,我們選了:冷泡氮氣黑咖啡泰式香茅香鮮青檸梳打

午餐餐牌

午餐飯,意粉類會跟湯,如湯麵類就跟小沙律。

冷泡氮氣黑咖啡

泰式香茅香鮮青檸梳打

2021-07-17 64 浏览
這間餐廳是朋友介紹我來的,在K11很方便,裝修不錯👌🏻是食新派泰國菜 真的很不錯是一間非常適合聚餐的餐廳青咖喱牛油果帶子蟹肉意粉非常推薦🤩很好食!青咖喱醬超濃郁 很creamy~蟹肉份量又有不少 帶子大大粒 生熟程度剛剛好!泰式生蝦刺身來泰國餐廳必叫的生蝦刺身,一杯杯的賣相吸引,又可以刺身充分地沾上醬汁!👍🏻👍🏻👍🏻脆炸薯條泰式三色醬份量有不少抵讚~炸得剛剛好外脆內軟!三個醬汁都好味😋泰式香葉鴨肉肉碎平時都是吃豬肉的今次第一次吃鴨肉版本,有驚喜,比豬肉的還要惹味,很香口~
是一間非常適合聚餐的餐廳

青咖喱牛油果帶子蟹肉意粉

泰式生蝦刺身

脆炸薯條泰式三色醬
份量有不少抵讚~炸得剛剛好外脆內軟!三個醬汁都好味😋

泰式香葉鴨肉肉碎
2021-07-16 58 浏览
我黎過阿閒泰幾次真心推介係好好食嘅泰國餐廳 鍾意佢食物選擇多室內環境好舒服價錢非常合理最重要係每次試唔同嘅菜式都有驚喜樣樣都好味道 飲品亦都好多元化適合唔同人嘅要求今日黎晚餐先叫冬蔭功冰涼特飲 解渴有辛辣味道 好特別泰式生蝦刺身 好欣賞個醬汁好夠惹味! 偏辣 加埋蒜片一啖吞非常刺激脆皮 豬頸肉 配自家製檸檬蕃茄醬送飲一流 夠鹹香 又唔會太油膩肥瘦岩岩好香紅咖哩鴨胸 通常鴨胸會有好大機會煮到好硬身但係今次好有驚喜鴨胸嘅份量好多而且係非常非常嫩仲係好軟身吸收曬紅咖哩汁 建議加印度薄餅一齊食泰式醉貓炒新鮮手做卷粉泰國空運直送非常 煙韌 有口感都係非常推介

我黎過阿閒泰幾次

泰式醉貓炒新鮮手做卷粉
泰國空運直送
非常 煙韌 有口感
都係非常推介
呢間野好早期已經mark左係list 今日終於食到佢🤭門口有個小小既打卡位 如果要坐位可以過去影下相🤪佢既裝潢唔算十分起眼 輕輕保留左小小泰風😌-🔸阿閒泰手作香茅雞肉串燒 以香茅當作竹籤串住d雞肉黎燒😌每粒雞肉都可以燒到有好香既香茅味😋而雞肉都唔會乾身 但亦保留到燒烤微燶口感比起食普通既泰式串燒 佢係相對惹味👍🏼-🔸脆皮豬頸肉配自家製檸檬蕃茄醬 有時覺得食泰國野豬頸肉係必點既item😂呢度既豬頸肉做到外面脆口🐷入面保留到肉汁亦唔會有好韌既情況出現👍🏼再配埋佢既自家製檸檬蕃茄醬🍋🍅帶點微酸咁 幾開胃😌-🔸濃汁咖喱軟殼蟹配印度薄餅食完兩個咁出色既頭盤之後 呢個咖喱真有d失色喇😖咖喱食唔到有咖喱味 而且係比較稀 近乎水狀💧咖喱亦係泰菜既必選item🥘呢下真係大打折扣🥴不過個軟殼蟹都係炸得幾好既 同埋份量都算多只係個咖喱好唔合格 令到成件事好唔抵食👎🏼-🔸 芒果椰汁糯米飯希臘式乳酪軟雪糕芭菲甜品唔會太過死甜 配乳酪雪糕比起普通軟雪糕特別🤤一黎味道同口感都唔同😳二黎乳酪雪糕冇溶得咁快🍦芒果肉🥭好甜好大粒 糯米飯中亦有少少椰粒🥥打破左傳統芒果糯米飯既食法👍🏼👍🏼👍🏼-🔸泰式奶茶配自家製奶茶啫喱及奶
呢間野好早期已經mark左係list 今日終於食到佢🤭

🔸Ahan Thai Tropical Punch

奶茶都幾特別 係d花臣野黎😂
佢有杯奶🥛同一樽奶茶既茶底俾你去調教個味道
而雪條就係泰式奶茶味 雪條會隨住茶同奶既加入而溶化😲
雖然成件事其實都係gimmick野黎 不過杯奶茶都係好飲既😂
茶底都係香濃 個人比較欣賞佢可以俾你自己調教👍🏼

佢係可以再去既 即管睇下其他款式既咖喱會唔會都係咁😬
🧸🌞C.ookingbear推介指數 👉🏼👉🏼7️⃣🌟
2021-05-01
2021-07-09 61 浏览
❤TST 阿閒泰 🐷太掛住泰國啦🥺😭 泰式按摩同泰國街頭小食我都好中意😆 前幾日同Mammy 黎到K11呢間小清新風泰國餐廳,款式多而創新,味道都好出色,值得一試啊~~💓💓 👅酸甜香芒魷魚沙律 $98【Mango Calarmari Salad🥭】▪︎醬汁酸酸甜甜仲混合左芒果粒粒,清新又開胃☺ 沙律唔單止有青木瓜絲,仲夾雜左爽脆既雪梨絲幾特別吖👍 魷魚切成粒狀,煙煙韌韌,增加口感🐙 👅脆皮豬頸肉伴自家製檸檬蕃茄醬 $78【Deep-Fried Pork Jowl & Lime Leaf with Tomato Jam🍅】▪︎係我暫時食過最好食既豬頸肉😍🐷 豬頸肉件件厚切,經過油炸後變得超脆身但完全唔會太油膩👍 加埋微微酸辣既自家製檸檬蕃茄醬,令整道菜式既味道變得更豐富😊 👅青咖哩牛油果帶子蟹肉意粉 $148【Signature Green Curry Fresh Scallops, Crab Meat with Spaghetti🍝 】▪︎好創新又好味既意粉😋 青咖哩偏辣但超級惹味🌶 意粉超Creamy 好掛汁,牛油果🥑×青咖哩,綠綠地幾靚啊~~  帶子大大隻,煎得剛剛好半熟,嫩滑鮮甜😚🤗
❤TST 阿閒泰

👅酸甜香芒魷魚沙律 $98

【Mango Calarmari Salad🥭】

👅脆皮豬頸肉伴自家製檸檬蕃茄醬 $78

👅青咖哩牛油果帶子蟹肉意粉 $148

👅芒果椰汁糯米希臘式乳酪芭菲 $78
【Mango& Coconut Sticky Rice, Greek Style Frozen Yoghurt Parfait🍦】

▪︎第一次食希臘乳酪芭菲,用乳酪雪糕代替牛奶雪糕,感覺更健康❣ 配料有微暖軟糯既椰汁糯米飯🍚芒果粒🥭 荔枝爆珠🍡 最後再淋上芒果汁,甜入心喲~~💋💋💋

👅椰青滑冰 $68
【Coconut Smoothie🥥】

▪︎用原個椰青裝滿椰青沙冰,多到滿瀉,好震撼吖🤩🤩🤩 份量多到足夠2個人開心Share😝 椰汁冰打得細滑,濃濃椰子味,一路飲一路覺得自己置身於布吉島,好享受好寫意好有度假Feel🏝