2021-09-16 39 浏览
泰國菜🇹🇭平時食得多,但泰國同西方Fusion菜大家又食過未?在尖沙咀K11的一間泰國餐廳,提供西式及泰式美饌,在視覺同味覺上有一流嘅體驗。阿閒泰秘製三色串串燒:包含冬蔭豬豬串、孜然雞肉串同醬燒雞腎串。豬肉、雞肉串燒得靚,肉汁豐富:雞腎則口感一般,欠缺咬口感覺,甚至唔知道自己食緊雞腎。😅($148)阿閒泰手切蝴蝶腩豬肉丸船粉🍜:侍應姐姐話無空運到港的手製卷粉,只可以用米粉做配料,令船麵失色不少,變成只係普通嘅船麵。不通佢的蝴蝶腩口感唔錯,湯底香料足、辛辣得嚟又開胃。($98)安格斯一口牛黑松露雜菌忌廉燴飯:一口牛牛味不足,🍖而且太韌,應該over-cooked咗;黑松露味道唔太突出,好彩忌廉落得剛剛好,雜菌炒得香,令碟飯尚算及格。($158)泰式冬蔭功海蝦手拉薄餅🦐:海蝦爽口,同芝士的味道夾🧀;冬陰功嘅味道恰到好處,唔會搶咗芝士嘅味道;pizza香脆可口,係成餐最好食嘅一碟菜。🍕($158)冬蔭功冰涼特飲🍸:($52)落咗薄荷葉、香茅、辣椒🌶️、青檸,滲上少少辣粉。但味道出奇地清新,好解渴。餐廳嘅裝飾頗為西式田園風格:我特別鍾意佢嘅木製吊燈;餐具都係銅製的刀叉🍴,有別於其他餐廳。坐喺度傾

阿閒泰秘製三色串串燒
阿閒泰秘製三色串串燒

阿閒泰手切蝴蝶腩豬肉丸船粉

安格斯一口牛黑松露雜菌忌廉燴飯

泰式冬蔭功海蝦手拉薄餅

冬蔭功冰涼特飲

餐廳嘅裝飾頗為西式田園風格:我特別鍾意佢嘅木製吊燈;餐具都係銅製的刀叉🍴,有別於其他餐廳。坐喺度傾吓計,感覺好放鬆,係朋友聚會的好地方。

餐廳評分(5分為最高)
美味:🐤🐤🐤
泰式冬蔭功海蝦手拉薄餅
冬蔭功冰涼特飲
  • 手切豬腩豬肉丸船粉
2021-09-16 76 浏览
泰式生蝦刺身生蝦刺身肉質爽口彈牙,伴隨的酸酸甜甜的泰式酸辣汁,將其鮮甜提升到另一境界。而且擺盤都好有特色,令這道菜更添新鮮感。脆皮豬頸肉豬頸肉油脂平均分布,每口都充滿油香,另外更加入肉碎香葉炒,更香口惹味,配上泰式醬汁同青檸後,整道菜層次分別,令人食不停。脆炸薯條泰式三色醬炸薯條三色醬有泰式蜜糖芥末醬、泰式青咖哩醬、泰式香茅醬。蜜糖芥末醬帶點酸酸甜甜,青咖哩醬微辣惹味,泰式香茅醬芳香平實。一大盤薯條可以沾上不同特色的醬汁後不容易膩,令小朋友的美食都立即升價好幾倍。芒果椰汁糯米飯希臘式乳酪軟雪糕芭菲去不了泰國也能食超級美味芒果糯米飯,這個芒果椰汁糯米飯希臘式乳酪軟雪糕芭菲,絕對係芒果糯米飯的升級版!以輕盈柔軟的乳酪雪糕包着新鮮芒果肉、微暖口感煙韌的椰汁糯米飯,再飾以珍多冰、爆珍,口感非常豐富。一份甜品已經可以吃盡這款地道泰式街頭甜品的精髓。
泰式生蝦刺身

脆炸薯條泰式三色醬

芒果椰汁糯米飯希臘式乳酪軟雪糕芭菲
早排行K11購物藝術館見到商場多左好多新面孔既餐廳,而呢間位於2樓既泰式餐廳🇹🇭環境望落好green🌿又夠chill,夜晚7點零去到見到門口聚集左唔少客人等位,感覺應該唔錯就決定係度食晚餐🍴.排隊既時候先知原來餐廳設有訂座服務,無預訂既客人就要係門口排隊等候👫🏼👭🏻,當日我地等左大約15分鐘入座🪑唔算好耐,如果大家要食呢間餐廳記得提前訂座咁就唔洗等呀😊.係menu上得知呢間餐廳係以Thai Western Cafe為概念,將亞泰料理融合西方餐飲,主打傳統泰菜同摩登泰西fusion菜式,所以佢地部分菜式例如係豬頸肉配檸檬蕃茄醬、青咖哩帶子蟹肉意大利粉同芒果椰汁糯米希臘乳酪軟雪糕芭菲等係揉合左泰式同西式,可以話係夠創新得黎又不失傳統,別具特色🌟******************************✨阿閒泰秘製三式串燒🍢 (6串) ($148)大多數串燒都係雞肉、豬肉同牛肉呢個組合,餐廳呢度就以羊肉🐑取代牛肉🐂,口感上同牛肉相似,加上食落唔膻,如果唔係睇過menu知道有羊肉串真係會以為自己食左既係牛肉🙈串燒帶有濃郁香茅味,醬汁係餐廳自行調配,有d似泰式酸辣汁帶有少少辣🌶,食到最後我地更

✨阿閒泰秘製三式串燒🍢 (6串) ($148)

串燒帶有濃郁香茅味,醬汁係餐廳自行調配,有d似泰式酸辣汁帶有少少辣🌶,食到最後我地更加將醬汁淋落旁邊既木瓜絲同紅蘿蔔絲上面變成一小份泰式青木瓜沙律🥗咁,好有泰式風味😆
✨阿閒泰秘製滷豬手🐷 ($98)
豬手並唔似中式烹調咁炆到好腍,脂肪層同豬皮5:5比例食多幾件都唔會覺得油膩,而且豬皮口感煙韌👅

個人認為溏心蛋🥚既蛋黃應該要有如蜜糖🍯一樣咁黏先好食,而呢度溏心蛋既溏心效果做得唔錯,味道甜甜地,正正合符我既口味😋
✨慢煮手切肉眼爽彈牛丸船粉🍜 ($108)
本來想試下呢度泰西fusion既青咖哩帶子蟹肉意大利粉🍝,不過見到呢度湯麵既麵底係未曾係其他泰式餐廳見過既手造卷粉,仲要係由泰國新鮮空運直送✈️,無理由唔試下既😌

呢碗船粉既份量都幾大碗,配料有炸豬皮、豬紅、牛丸、肉眼扒、通菜同芽菜等;炸豬皮無炸魚皮咁香脆,係韌得黎而有咬口但又唔會有油溢味🙆🏻‍♀️
牛丸牛味濃郁夠彈牙,而牛扒🥩大約有5、6件切件,經香烤🔥後味道同西式燒牛扒無異,肉質唔鞋有嚼勁😋
至於手造卷粉其實有d似係厚身既白布烏冬捲成條狀既咁,口感似河粉而且幾有米香🌾;而個人就幾鍾意佢個湯頭清甜唔油膩,帶有d香料🌿既味道又唔會好似傳統船麵咁濃味,飲左唔少啖都無出現口渴既感覺😌

✨椰青滑冰🥥 ($68)
原個椰青係泰式餐廳必定有得飲既item,而呢度就將椰青水同椰汁打成冰沙🍧再倒返落椰青入面,非常澎湃💥

椰汁冰沙富有椰香🥥,冰沙打得均勻得黎又不失咬口,加上十足份量,解渴又抵飲👍🏻
✨泰式奶茶配自家製奶茶啫喱及奶茶雪條🧋 ($68)
飲品上桌時店員同我地講返呢杯泰式奶茶既甜味係黎自枝雪條,教我地先將旁邊既奶🥛倒入杯內再倒入泰式紅茶🫖,等到雪條半融既時候攪拌下就可以飲👌🏻

個人覺得幾有驚喜既係呢杯泰式奶茶富有泰式紅茶獨特既茶香而且唔過甜,完全改變左我對於「泰式奶茶=好甜」既印象😳
當雪條溶化之後飲品變到好似奶昔咁creamy🍦,再食埋幾粒奶茶啫喱,感覺有如食左一客甜品咁滿足🥰

✨楊枝金露沙冰配自家製芒果雪條🥭 ($68)
有別於平時食開既港式楊枝金露個種「甜姐姐」既味道,呢客楊枝金露冰沙有芒果味🥭得黎又帶有西柚既苦澀味,甜與苦之間既味道幾平衡⚖️,不過冰沙既碎冰就無椰青滑冰打得咁幼細,略嫌有少少影響口感🤏🏻
冰沙底再配埋枝芒果汁雪條夠晒清涼❄️,令人懷念泰國既熱辣辣☀️,唔知幾時先有得去旅行呢😣
另外,冰沙入面仲有d椰果條增添口感,整體黎講係幾有特色既一客甜品💗
👧🏻人均消費:$279 (另+10%服務費)
😋味道指數:3.8/5
💰抵食指數:3.5/5
🪑環境指數:3.8/5
💁🏻‍♀️服務指數:3.5/5
👍🏻再訪指數:3.5/5
📍阿閒泰
地址:尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓219號舖
⏰營業時間:12:00–22:00 (Mon–Sun)
2021-09-15 32 浏览
今日在尖沙咀開完會後放工,便約了朋友在附近吃個晚餐。位於K11的阿閒泰 是出名的泰式西式fushion 菜餐廳,於是便決定選這家。今晚餐廳都很多人,建議先訂位。餐廳裝修新穎有格調,座位舒適。泰式醉貓炒新鮮手造卷粉顏色即叫即炒,豉油醬汁味道濃郁香甜,炒得很入味。手造卷粉薄身而輕盈,口感彈牙而爽滑,有肉碎和九層塔等一起炒,味道層次豐富,令人吃不停口。炒通菜惹味香濃,通菜新鮮爽脆,炒得綠油油,吃下不覺油膩,配有炸香蒜和辣椒等,令味道更突出。泰式紅咖哩虎蝦卜卜蜆意大利粉泰式紅咖哩醬汁吸附意大利粉,醬汁濃香但不稠,意粉爽身香口,泰式單骨雞翼師傅把雞翼拆至單骨再香炸,皮脆肉嫩,肉汁充沛。配上自家製泰式辣醬,入口酸甜香嫩多汁,簡單易吃。伯爵茶熱騰騰伯爵茶香濃,紅茶味濃稠卻帶著柑橘的特殊清香。

泰式醉貓炒新鮮手造卷粉

炒通菜

泰式紅咖哩虎蝦卜卜蜆意大利粉
泰式紅咖哩醬汁吸附意大利粉,醬汁濃香但不稠,意粉爽身香口,

泰式單骨雞翼

伯爵茶
熱騰騰伯爵茶香濃,紅茶味濃稠卻帶著柑橘的特殊清香。
2021-09-15 34 浏览
行過K11見到這間店門外經常有人排隊,今晚特意來試試。門外分了有訂位及無訂位的隊,會先安排有訂位的入座。餐廳用了些東南亞風🛖作裝飾,坐得幾舒服。阿閒泰酸辣有柚子沙律 | $88柚子沙律🥗中有些脆脆片,柚子甜,沙律帶些辣味,不太酸。阿閒泰冬陰功湯粉 | $128冬陰功湯粉上有兩隻蝦🦐、大蜆,湯味道較酸,有點辣。椰汁🥥分開上,可以隨自己喜好加入椰汁。加入椰汁後,中和了酸辣味。濃汁咖喱軟殼蟹|$198軟殼蟹🦀份量多,炸得香脆。咖哩多蛋花,味道夠鹹用來餸薄餅不錯。印度薄餅|$28薄餅是一塊圓餅餅,有層次及香脆,點咖哩夠香口。

阿閒泰酸辣有柚子沙律 | $88
柚子沙律🥗中有些脆脆片,柚子甜,沙律帶些辣味,不太酸。

阿閒泰冬陰功湯粉 | $128

濃汁咖喱軟殼蟹|$198

印度薄餅|$28
薄餅是一塊圓餅餅,有層次及香脆,點咖哩夠香口。
2021-08-24
2021-09-15 33 浏览
今日推介- 清新泰國菜 🇹🇭天氣咁熱,傳統泰國菜可能食到悶悶地,一於試吓新野,等我帶 @shockben 去覓食啦!我最想就係試吓 fusion 啲嘅泰國菜。我知道尖沙咀K11有一間CP值超高嘅泰國餐廳 @Ahan.Thai 嚟到門口,就有一個好吸睛嘅打卡位🥰 環境舒適,坐得舒服,價錢亦都非常合理。泰式生蝦刺身 $98 🦐一板六隻,每隻都用shot 杯裝住特別調製嘅泰式辣汁,生蝦屬於爽身,鮮味彈牙!係食泰國菜必食嘅菜式。濃汁咖喱軟殼蟹 $198 🦀咖喱係用泰式紅咖喱配微炸軟殼蟹,呢款紅咖喱食入口比較似日式咖喱嘅味道,唔會太辣,又不失咖喱味。軟殼蟹炸得岩岩好,再扣住啲咖喱汁,簡直絕配。(因為唔想浪費啲咖喱,另外叫多咗個蒜蓉包,都好鬆脆)炸原條盲曹配酸辣醬青芒沙律 $188 🐟一送上台面,第一時間已經俾我食曬所有青芒沙律。酸酸辣辣,勁開胃!盲曹外表煎炸過,但係裏面一啲都唔乾,肉質鮮嫩多汁。好味好味!睇返我叫左嘅嘢食,原來我哋都幾鍾意食海鮮喎。下次繼續去搵好野食俾大家參考
今日推介- 清新泰國菜 🇹🇭

泰式生蝦刺身 $98 🦐

濃汁咖喱軟殼蟹 $198 🦀

炸原條盲曹配酸辣醬青芒沙律 $188 🐟

2021-08-31
2021-09-15 34 浏览
🍴阿閒泰冬蔭功湯粉 HK$128湯底雖然睇落較稀,但因為炒香蝦殼先再熬湯,所以飲落蝦味非常之濃,就咁放蝦落去煲絕對煲唔出呢種香濃,另外仲加咗海蜆,鮮味更突出,酸味同辣勁十足,層次豐富,椰漿另上,落少少湯底更厚更滑,每一啖有齊酸、辣、鮮、香,配埋泰國空運嘅新鮮手造金邊粉,爽滑煙韌,分量亦唔少。🍴阿閒泰秘製滷豬手 HK$98豬手滷得入味,香而不膩,口感出奇彈牙,唔會煮到過於軟爛,十分出色。酸菜酸爽開胃,同豬手好夾,本來對滷水蛋無乜期望,多數滷得太硬,但一咬落去有如溏心蛋一樣非常軟滑,喜出望外。🍴泰式香葉炒肉碎配炸米餅 HK$98半肥瘦肉碎口感爽脆,連埋辣椒、乾蔥等香料爆香,香濃惹味,放上富有米香嘅炸米餅一齊食,香脆可口,可惜醬汁較稀,唔太掛汁,而且偏鹹,加少少青檸汁先食較好。🍴自家製氮氣冷泡檸檬茶 HK$58加入氮氣嘅檸檬茶就好似生啤一樣格外冰涼幼滑,茶味香醇,檸味清香,酸、甜、澀嘅比例啱晒我口味,令我諗起多年前飲過嘅碧泉有氣檸檬茶,大大杯可以慢慢細味。🍴泰式鴛鴦 HK$58先飲一啖咖啡,夠濃夠醇,唔酸,再撞落奶茶冰粒,甘香茶味慢慢滲出,落少少奶更加絲滑,風味獨特。平日夜晚七點半去到爆場要

🍴阿閒泰冬蔭功湯粉 HK$128

🍴阿閒泰秘製滷豬手 HK$98

🍴泰式香葉炒肉碎配炸米餅 HK$98

🍴自家製氮氣冷泡檸檬茶 HK$58

🍴泰式鴛鴦 HK$58

平日夜晚七點半去到爆場要等位,等咗半個鐘終於入得,唔少人仲邊等邊喺門外招牌位打卡。

📍阿閒泰
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓219號舖
2021-09-15 30 浏览
餐廳位於K11,位置方便,裝修風格少女得黎又熱帶,一入到餐廳已經比中間以玫瑰金同植物為主嘅bar枱吸引住,唔怪得平日晚餐時間都有唔少人排隊~泰式冬陰功湯粉($128)金邊粉幼得黎好有咬口,麵質值得一讚! 冬陰功湯入面有蝦,蜆同魷魚,飲落幾惹味但係幾辣,加椰漿就可以中和翻啲辣味~炸原條盲曹配酸辣醬青($188)條盲曹幾大條,份量夠三個人食!啖啖魚肉配埋上面醃到微酸嘅生果同酸辣醬青一齊食夠晒開胃,又唔會太Heavy。係我哋成餐最滿意嘅一個餸~香紅咖喱鴨胸($168)+ 印度薄餅($28)咖喱加鴨胸呢個組合我之前未試過,都幾夾~紅咖喱比想像中辣,唔食得辣嘅朋友要注意啦

泰式冬陰功湯粉($128)

炸原條盲曹配酸辣醬青($188)

香紅咖喱鴨胸($168)+ 印度薄餅($28)

2021-09-15 26 浏览
尖沙咀 K11 一家新派泰國菜餐廳走西式田園風 裝修雅緻 感覺好舒服門口有小清新打卡位🪴自家手打脆炸鮮蝦餅 $78熱辣辣炸起 雖然睇落得三件份量有啲少但勝在蝦肉夠飽滿紮實 香口彈牙 係高質小食👍🏻泰式醉貓炒新鮮手造卷粉 $128見到手造卷粉幾特別 係由泰國空運直送 有似食炒腸粉+粗河粉嘅口感 質地再較煙靭一點加入免治豬肉碎同香葉炒得好好味😋棕梠糖脆燒雞 $168係望到已經好吸引嘅燒雞🍗外皮香甜 雞肉嫩滑帶肉汁 好好味伴碟一邊有青蘋果沙律 一邊有腰果合桃肉鬆好豐富 fusion 嘅配搭烤原個椰菜花配青咖哩醬 $78感覺新奇嘅菜式 原個椰菜花烤得好靚囉😍中間部份唔會仲係硬 外層又唔會熟到好淋帶點微辣 而且非常之入味👍🏻仲另加🫓印度薄餅($28) 點埋個咖喱醬食添啊
尖沙咀 K11 一家新派泰國菜

中間部份唔會仲係硬 外層又唔會熟到好淋
帶點微辣 而且非常之入味👍🏻
仲另加🫓印度薄餅($28) 點埋個咖喱醬食添啊
2021-09-14 31 浏览
和好姐妹在尖沙咀shopping後搵地方食晚飯,阿閒泰就在k11的2樓,裝修頗別致的 晚上6點左右人不太多店員安排我坐在卡位位置  cocktail飲料也很吸引 價錢不貴主打泰菜,食物款式都很多,平常都會點的菜色例如 泰式青咖哩, 豬手 ,串燒, 泰式炒飯 之 之類, 還有一些比較 新派fushion的 價錢在尖沙咀區不算貴, 食物幾十蚊就有交易 而且份量都唔細碟  小食點了香芒紅菜頭米紙卷$78, 入面有粉絲芒果 ,紅菜頭絲,紅蘿蔔,青瓜和九層塔 ,點配上香芒汁同食  口感豐富,味道清清甜甜 ,夏天食好清爽  冬陰功湯粉$128 ,未上檯已經聞到陣陣冬陰功香味 。湯係有啲辣,怕辣嘅人士就要留意 上面有兩隻大蝦, 飄逸著陣陣蝦糕香味  用料十足 ,一個女仔係絕對食唔曬! 用上嘅米粉口感應有啲彈牙 秘製滷豬手$98 分量非常之大 !伴碟的一隻糖心蛋 ,黃澄澄好搶眼! 下面墊了些鹹酸菜 豬手唔會太肥或太瘦。豬手皮好入味,爽口彈牙,至於豬手肉 ,多汁又唔會太鞋 ,just

晚上6點左右人不太多
店員安排我坐在卡位位置

cocktail飲料也很吸引 價錢不貴

小食點了香芒紅菜頭米紙卷$78,

口感豐富,味道清清甜甜 ,夏天食好清爽

豬手唔會太肥或太瘦。豬手皮好入味,爽口彈牙,至於豬手肉 ,多汁又唔會太鞋 ,just fit

秘製三式串燒$148 ,包括了豬牛雞三款。
伴碟嘅汁是秘制泰式汁,口味酸酸辣辣

食起來聞到陣陣炭火氣味,而串燒都好入味下,下面放了青木瓜沙律,食起來有助消滯口感清爽

我們點的分量比預算的多,這個份量其實三個人都會夠食 ,五百蚊有找,坐得又舒服,值得encore
2021-09-14 124 浏览
《🇹🇭Thai food🍽》放完假幾日,今日忙到咩咁,要望返啲美食平衡一下~本來係睇相見好似幾好食咁,去到一坐低,好多人嘅飲品都好吸引!所以我都破例入咗凍飲🤣凍飲飲品靚好多😅🦀濃汁咖喱軟殼蟹 Deep-Fried Soft Shell Crab in Thai King Curry $198🍛🧄香草蒜蓉焗麵包 Garlic Bread with Thai Basil $58🥖嘢食都好好味!最鐘意咖喱汁點蒜蓉法包!超超超好食!我諗我可以瘋狂食呢個都夠,索晒啲汁!正!🤩咖喱軟殼蟹都十分好食!香濃咖喱汁,唔辣,好味!🉐推介🉐🐷脆皮豬頸肉 Deep-Fried Pork Jowl & Lime Leaf with Tomato Jam $78🐽豬頸肉都好味,不過感覺少咗啲,點埋茄汁食,酸酸哋幾好,唔會太油🍝青咖喱帶子蟹肉意大利麵 Signature Green Curry Fresh Scallops, Crab Meat with Spaghetti $148🦀最普通無特別係帶子青咖喱意粉,味道唔係特別夾,汁唔夠,味道偏淡,我哋食剩咗啲,可想而知佢嘅味道真係好唔吸引🤨🍹芒果冰涼特飲 Manb
《🇹🇭Thai food🍽》

放完假幾日,今日忙到咩咁,要望返啲美食平衡一下~

濃汁咖喱

青咖喱帶子蟹肉意大利麵

🍹芒果冰涼特飲 Manbo Mojito $68🥭
我係因為佢嗰樣靚我先揀嘅,但就覺得好淡,主要都係梳打咁嘅味,最後都係飲唔晒嘅,因為冰溶咗仲淡添
芒果冰涼特飲

🥥椰打滑冰Coconut $67🍨
朋友揀呢個,一樣靚爆,吸引眼球🤩椰汁沙冰滿瀉晒~好清甜!透心涼!🉐推介🉐

🥭芒果希臘式乳酪軟雪糕芭菲 Mango Sofe-served Greek Style Frozen Yogurt Parfait $78🍦
只係覺得好甜好甜😂有早餐脆片口感係幾好嘅,但太甜,食咗一半就放棄啦😂

💰$766/2ppl

🚩阿閒泰 (尖沙咀)
📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓219號舖

#foodie #hkfoodie #foodiehk #852foodie #foodblogger #hkfoodblogger #hkfood #hkfoodstagram #hongkongfoodie #hkfoodblog #hkfoodpic #hkfoods #happyday #食好西 #whatweeat #foodporn #foodblogger #foodphotography #foodart #foodart #dinnertime #dinner #thaifood #泰菜 #晚飯 #咖喱 #青咖喱軟殼蟹 #椰汁沙冰 #豬頸肉 #芒果特飲 #雪糕芭菲 #阿閒泰
2021-08-19
濃汁咖喱
脆皮豬頸肉
唔講都無特別留意到,原來K11入面有間咁清新既泰國餐廳,仲要平日夜晚去都滿座咁犀利😳依間餐廳主打西式泰菜,菜式都幾新穎,好多都係用傳統泰式既味道去做西式菜🙀而餐廳環境幾舒服,中間水吧位置有好多倒掛嘅綠植,加上歐式嘅欄柵就好似一個小庭園咁🏰—《 #脆皮豬頸肉配自家製檸檬蕃茄醬》$78 ⭐⭐⭐可能係fusion菜嘅關係,呢碟豬頸肉同平時嘅泰式豬頸肉做法唔同,每件都係條狀嘅😗外面頗為香脆,不過肉既口感較紮實,所幸佢地既自家製檸檬蕃茄醬加返分,味道集香甜酸辣於一身,非常開胃🥸—《 #香茅豬肉米紙卷》$88 ⭐⭐⭐💥比較少見到將紫蘇放米紙卷外面包,無得透視中間啲野食,要咬開一半先睇清楚😂入面有香茅、豬肉碎、菠蘿,配埋米紙同紫蘇,好清新嘅味道🍃而且米紙唔會好厚,食多一兩舊都唔會滯🤠—《 #冬陰功濃湯野米糙米飯》$158 ⭐⭐💥小編都好鐘意飲冬陰功湯,將佢加糙米飯聽落既新鮮又健康😎睇佢餐牌張相以為係湯飯,侍應都同咗我哋講整出嚟嘅野唔一樣,但上枱嘅時候都係有啲驚訝🥺佢係有冬陰功味嘅乾身糙米飯,將平時冬陰公湯嘅香料撈埋落個飯到,加上糙米本身都硬身,搭配一般🧐不過依個飯有足足三隻大虎蝦,十分慷慨,一啲都唔

《 #脆皮豬頸肉配自家製檸檬蕃茄醬》$78 ⭐⭐⭐

《 #香茅豬肉米紙卷》$88 ⭐⭐⭐💥

《 #冬陰功濃湯野米糙米飯》$158 ⭐⭐💥
小編都好鐘意飲冬陰功湯,將佢加糙米飯聽落既新鮮又健康😎睇佢餐牌張相以為係湯飯,侍應都同咗我哋講整出嚟嘅野唔一樣,但上枱嘅時候都係有啲驚訝🥺佢係有冬陰功味嘅乾身糙米飯,將平時冬陰公湯嘅香料撈埋落個飯到,加上糙米本身都硬身,搭配一般🧐不過依個飯有足足三隻大虎蝦,十分慷慨,一啲都唔梅,殻肉容易分離,食得出大蝦嘅質素🥳

《 #烤原個椰菜花配青咖喱醬》$78⭐⭐⭐
原個洋蔥就聽得多,原個椰菜花就真係第一次試😹餐廳將原個椰菜花香烤,再淋上海量嘅青咖哩🌊不過始終椰菜花太厚實,中間個芯未熟到軟腍,唔夠索汁,可能配番洋蔥仲入味 小編就相當中意佢青咖喱既味道,有少少辣,夠哂甜又富椰香味,用黎餸白飯或蒜蓉包就正

《 #椰青滑冰》$68 ⭐⭐⭐⭐️
飲品可以話係餐廳嘅重頭戲,原本點咗玩味十足嘅泰式奶茶,入面有枝雪條再自己淋啲茶落去,好特別嘅飲法😂可惜入口就發現個茶底同平時嘅泰式奶茶差好遠,味道非常苦澀,雖然雪條好味,都係要換過第二個飲品😫

換咗依個椰青滑冰就正常得多,平時一個椰青都唔係好夠飲,打做冰之後就襟飲得多😂夠冰嘅關係飲一兩淡已經好解渴,而且係夠濃嘅椰青味,無偷工減料㗎🤪

2021-09-12 19 浏览
今天約了朋友到尖沙咀晚飯,之前在K11行街時都留意過這餐廳是因為看見這餐廳長期滿座,所以今次來之前一早預約好了,而且這間泰菜餐廳但其實又有西餐風味,真的很特別。我們點了以下食物:香芒紅菜頭米紙卷($78)這是朋友選的,朋友一向很喜歡米紙卷,而她覺得這配搭很新穎就點了,我開頭都很猶豫這是什麼味道,結果吃的時候就改觀了,芒果味很清新,再配上菜,蘿蔔絲和紅菜頭覺得非常健康,而碟上有兩種不同顏色的芒果作為醬汁,很欣賞這心思。自家手打脆炸鮮蝦餅($78)蝦餅有三件大大粒,剛炸起熱辣辣,而且蝦餅很彈牙,果然是手打的,配上泰式醬汁酸酸甜甜很滋味。泰式香葉鴨肉肉碎生菜包($98)我都是第一次吃是鴨肉的生菜包,令生菜包味道更加豐富,帶有微辣很開胃,而生菜的清新和鴨肉的油香很配。另外一提是生菜包會配上炸蝦片,又脆又大塊。泰式海蝦卜卜蜆炒金邊粉($128)大蝦有兩隻,煎得非常香口。而蜆肉鮮甜多汁,金邊粉調味適中,旁邊配有花生碎和辣椒碎。椰青滑冰($68)這飲品覺得很有驚喜,一看到已經覺得很漂亮,沙冰多到幾乎滿瀉,而且椰味十足,大大個,兩個人飲剛剛好,由於是凍飲會有倒汗水,侍應即使很忙,但也留意到我們裝椰青的

我們點了以下食物:

香芒紅菜頭米紙卷($78)

自家手打脆炸鮮蝦餅($78)

泰式香葉鴨肉肉碎生菜包($98)

泰式海蝦卜卜蜆炒金邊粉($128)

椰青滑冰($68)
這飲品覺得很有驚喜,一看到已經覺得很漂亮,沙冰多到幾乎滿瀉,而且椰味十足,大大個,兩個人飲剛剛好,由於是凍飲會有倒汗水,侍應即使很忙,但也留意到我們裝椰青的碟都裝滿了倒汗水,主動幫我們換碟,值得一讚。

難怪這餐廳長期都滿座,店舖食物款式選揀有很多,下次有機會再試其他菜式。

2021-08-25
2021-09-12 19 浏览
同朋友來食晚餐 walk-in 係要排隊等位嘅😢 餐廳以田園綠草主題 感覺小清新🌱 除左泰國菜之外 仲有fusion 菜😍泰式生蝦刺身 ($98)手作香茅雞肉串燒 ($88)泰式香葉鴨肉肉碎生菜包 ($98)慢煮手切肉眼爽彈牛丸船粉 ($108)泰式海蝦卜卜蜆炒金邊粉 ($128)hot chocolate ($42)thai milk tea ($48)death by cookies cocktail ($88)前菜/小食方面 食泰菜來講 生蝦刺身必食 少少辣幾好食😛 雞肉串燒略嫌佢乾左d 咬落硬d🙈 肉碎生菜包係幾好食🤤 食完會再想繼續食嘅感覺😋 可惜都真係幾辣🥺 食唔到辣嘅都真係幾搞唔掂🤣主菜方面 個船粉幾好食😆 第一次食船粉又覺得幾得意😳 個湯底個味幾好😙 粒牛丸都真係爽彈😍 至於個金邊粉就比預期中冇咁好食😬 碟邊有一堆花生碎粒同一堆似係帶辣嘅調味粉可以撈好再食🙈 然後仲有蝦同蜆😀 整碟感覺一般😗飲品冇咩特別 要提一下嘅係杯cocktail 好好飲😋 係朱古力同曲奇味😍 仲有幾多雲尼拿味cream😆

泰式生蝦刺身 ($98)
手作香茅雞肉串燒 ($88)
泰式香葉鴨肉肉碎生菜包 ($98)
慢煮手切肉眼爽彈牛丸船粉 ($108)
泰式海蝦卜卜蜆炒金邊粉 ($128)
hot chocolate ($42)
thai milk tea ($48)

2021-07-18
2021-09-12 21 浏览
收工去到尖沙咀行下,k11 有間時尚店食泰菜,裝修華麗,吸引左我入去了😆😆「泰式香葉鴨肉肉碎」平時外間食只有豬飲碎,今次有埋鴨肉,的確另有風味👍🏻😋,而且菜形長狀好方便夾肉碎👍🏻👍🏻😆「泰式手斯豬手脆漢堡配脆炸薯條」好好食❤️❤️ 手斯豬手粒粒雖然麻煩,但係好好味🥰🤣😂🤣 ,而且配上脆包😋, 薯條係我最愛粗薯😙😙「泰式醉貓炒新鮮手造粉卷」粉皮簿身👍🏻 加埋辣肉碎炒成👍🏻👍🏻「特調檸檬冰涼特飲」好fresh😘「泰式街頭椰子雪糕」好有椰子味😙 配上脆片👍🏻👍🏻備註:🔺新穎泰菜,都好吸引👍🏻👍🏻🔺地方坐得都舒服😍🥰🔺店員nice,主動建議雪糕後上🤝

「特調檸檬冰涼特飲」好fresh😘
「泰式街頭椰子雪糕」好有椰子味😙 配上脆片👍🏻👍🏻

備註:
🔺新穎泰菜,都好吸引👍🏻👍🏻
🔺地方坐得都舒服😍🥰
🔺店員nice,主動建議雪糕後上🤝