2021-09-16
泰國菜🇹🇭平時食得多,但泰國同西方Fusion菜大家又食過未?在尖沙咀K11的一間泰國餐廳,提供西式及泰式美饌,在視覺同味覺上有一流嘅體驗。阿閒泰秘製三色串串燒:包含冬蔭豬豬串、孜然雞肉串同醬燒雞腎串。豬肉、雞肉串燒得靚,肉汁豐富:雞腎則口感一般,欠缺咬口感覺,甚至唔知道自己食緊雞腎。😅($148)阿閒泰手切蝴蝶腩豬肉丸船粉🍜:侍應姐姐話無空運到港的手製卷粉,只可以用米粉做配料,令船麵失色不少,變成只係普通嘅船麵。不通佢的蝴蝶腩口感唔錯,湯底香料足、辛辣得嚟又開胃。($98)安格斯一口牛黑松露雜菌忌廉燴飯:一口牛牛味不足,🍖而且太韌,應該over-cooked咗;黑松露味道唔太突出,好彩忌廉落得剛剛好,雜菌炒得香,令碟飯尚算及格。($158)泰式冬蔭功海蝦手拉薄餅🦐:海蝦爽口,同芝士的味道夾🧀;冬陰功嘅味道恰到好處,唔會搶咗芝士嘅味道;pizza香脆可口,係成餐最好食嘅一碟菜。🍕($158)冬蔭功冰涼特飲🍸:($52)落咗薄荷葉、香茅、辣椒🌶️、青檸,滲上少少辣粉。但味道出奇地清新,好解渴。餐廳嘅裝飾頗為西式田園風格:我特別鍾意佢嘅木製吊燈;餐具都係銅製的刀叉🍴,有別於其他餐廳。坐喺度傾
阿閒泰秘製三色串串燒
阿閒泰秘製三色串串燒
阿閒泰手切蝴蝶腩豬肉丸船粉
安格斯一口牛黑松露雜菌忌廉燴飯
泰式冬蔭功海蝦手拉薄餅
冬蔭功冰涼特飲
餐廳嘅裝飾頗為西式田園風格:我特別鍾意佢嘅木製吊燈;餐具都係銅製的刀叉🍴,有別於其他餐廳。坐喺度傾吓計,感覺好放鬆,係朋友聚會的好地方。
餐廳評分(5分為最高)
美味:🐤🐤🐤
環境:🐤🐤🐤🐤