2022-02-12
今日同朋友喺旺角行街,中午諗住搵啲有特色而且性價比唔錯嘅餐廳坐低食飯。所以我哋就嚟到呢間旺角通菜街嘅阿來泰式地道風味。呢間餐廳裝修企理,簡潔乾淨。可能我哋嚟到嘅時間尚早,樓面人客唔算太多,坐低食飯感覺都好舒服。泰式清湯金邊粉配豬頸肉平時食泰國餐廳都食得好濃味,今日就想試吓泰國嘢食清淡嘅一面。呢道清湯金邊粉有香濃雞湯熬製而成,配上分量十足嘅金邊粉,飽肚得來味道清新濃郁。如果覺得湯嘅份量太少,夥計仲會不時走過來同你加湯,味道中帶有一點人情味。豬頸肉食落唔會太油膩,兩面煎成悅目嘅金黃色,令人胃口大開。金不換香辣肉碎炒河呢一道同樣係令人讚不絕口嘅菜餚。上菜嘅時候,香噴噴濃郁嘅氣味已經隨着熱辣辣嘅蒸氣揮發出嚟。河粉、肉碎、同埋其他蔬菜嘅配合,都好平均,可以極速清碟。飛天炒通菜呢道炒通菜鑊氣十足,用料新鮮,賣相晶瑩。配上香辣嘅香料同埋指天椒,將呢道曼谷嘅傳統菜藝發揮得淋漓盡致。汁燒原隻魷魚筒每次去泰國餐廳食飯都唔少得嗌呢一道餸。將原隻新鮮魷魚筒燒到外脆內軟,配上餐廳獨門熬製嘅汁醬,實在令人一再回味。
泰式清湯金邊粉配豬頸肉
金不換香辣肉碎炒河