2015-12-08 216 浏览
食過翻尋味,再黎試新野。侍應推介新出品,咖哩炒蜆 $88, 一上枱真係有驚喜,好大隻花甲, 食得出好新鮮,冇沙,其他地方好少用咁大隻花甲,通常用蜆仔,細蜆仔口感差好多。另外個咖哩汁好正,又有洋蔥清召等配料送飯一流,叫左客蒜茸包好香,點個咖哩汁食去越食去越想食,再order多一客包。好滿意,一定會 Encore.
2015-12-08 127 浏览
經常去旺角行街,唔覺唔覺行左去先達附近,原來開左間新既泰國餐廳。入到去都好泰國餐廳既格局,牆都貼滿餐廳既菜式。餐牌有好多唔同既泰菜選擇。咖哩炒蜆,唔好以為個碟大但冇咩蜆,佢係都好多蜆而且隻隻都好大隻,絕對唔係一般細細隻炒蜆既size!蒜蓉包,呢個其實係連埋個咖哩炒蜆一整食,點左咖哩既蒜蓉包感覺冇咁炸,咖哩同埋蒜蓉味好夾,建議兩者要一齊叫。蝦餅魚餅,整得唔會太厚粉,每一件又唔會話太大舊難入口,配埋泰式辣醬,夠晒野味。椰青,超超大個椰青,而且味道都清甜,抵食!檸檬水,平時好多餐廳都係用濃縮既檸檬水再溝,但係今次係飲得出用新鮮青檸整出嚟,酸酸地,但就好新鮮,好少地方會比到你!去開旺角行街又想食好食既泰菜,唔一定要去九龍城,附近已經有一間!

餐牌有好多唔同既泰菜選擇。

椰青,超超大個椰青,而且味道都清甜,抵食!

泰國野真係好耐無食過,今日星期六早收工,喺公司附近就比我揾到呢間超就腳嘅泰國菜。一於入去試下😊😊泰式醃扎肉沙律 $48呢個沙律好特別,第一次食酸扎肉,再為主菜前嘅開胃菜,正👍🏻👍🏻海南雞 $58無骨嘅啖啖肉海南雞,正!最欣賞佢個酸醬。有左呢個醬,特別開胃。。我特別要左我最鐘意嘅雞胸,但佢地都煮得好滑溜!勁㗎喱炒蜆 $88+蒜蓉包 $25好好人嘅店員介紹地食呢個組合。呢個炒蜆真係不得了!首先係好似我手掌心咁大尺碼嘅大蜆。以經加晒分,㗎喱汁香而不辣,仲加左嫩嫩嘅蛋花。。呢個汁,再配蒜蓉包真係夾到不得了!好味到我一個人都可以食晒4件。而蒜蓉包好明顯係即叫即做,脆邊。面包中間係軟綿綿兼且鋪滿牛油。。真係唸返起都想再食😆地點又方便,菜式又有誠意,員員又nice嘅自家小店依家真係買少見少!下次一定再黎😁❤️❤️❤️

泰式醃扎肉沙律 $48

海南雞 $58

㗎喱炒蜆 $88+蒜蓉包 $25
好好人嘅店員介紹地食呢個組合。

2015-12-05
  • 咖哩炒蜆
  • 蒜蓉包
2015-12-07 169 浏览
陪大人去完先達睇野, 就響附近食埋晚飯, 見呢間門面光猛, 地方乾淨, 一於試下.要左個廚師推介<冬蔭功炒飯>$52, 冬蔭功味濃, 唔算太辣好易入口, 飯炒到一粒粒, 配料有蝦, 魷魚, 菇類等等, 份量幾多.<炸蝦餅>$68, 炸得好香口, 唔油膩, 蝦肉夠彈牙爽口.<泰式雜菜湯粉絲>$68, 呢個清清地, 個湯剩飲都幾好味. 菜新鮮, 下面有菇類, 粉絲等等, 唔錯. <棷青>$28, 好夠椰味, 好清甜.起初以為係普通泰菜, 但原來呢度師傅係泰國人, 有D食客仲係泰國人TIM.
<棷青>$28, 好夠椰味, 好清甜.
2015-12-04 284 浏览
小新和愛麗絲都完左sem啦,就趁有得閒既時候去左旺角行下街,同line公仔影下相咁我地就行下行下,去到呢間野門口聞到有香既椰香味,愛麗絲就捉住小新入去試食下一入到間鋪頭就好光亮,唔係好大間,不過整體間格幾好,坐得都舒服既。先叫兩杯野飲解解渴,小新叫左杯荔枝冰;愛麗絲就要椰子荔枝冰好鮮甜,用黎解辣就最岩啦,而且有好多果肉,飲落口好重荔枝味椰子都好新鮮,果肉好易就整到出黎第一個菜係泰式炒粉絲(海鮮$78), 配料有青口,蟹膏,蝦肉,魷魚;魷魚尤奇好食,吸晒啲泰式suki汁,好惹味!粉絲就算叫左少辣都比預想中仲要辣,唔慣食泰菜既朋友可以要多碗白飯,混埋一齊食,超正,食唔停口之後,就要左個海南雞(例牌 $58),佢係無啲醬料提供既,不過雞肉本身己經好滑,而且油香好足,同埋肉都算多。如果好鍾情既都可以一試,小新就覺得定價略高燒肉牛($128)絕對係小新必推之選,肉牛既選位都係牛肩肉的位置,肥肉不多,燒得好好,唔會話特別老身,反而係好香的情況下,肉質依然相當滑口。加上佢落左唔少泰式香料,特別好食,食唔慣辣都可以放心試下最後,我地就要多個芒果糯米飯($68),芒果係多既,糯米飯鹹鹹的,幾消飽肚感,唔

先叫兩杯野飲解解渴,小新叫左杯荔枝冰;愛麗絲就要椰子

椰子都好新鮮,果肉好易就整到出黎
第一個菜係泰式炒粉絲(海鮮$78)
之後,就要左個海南雞(例牌 $58)
燒肉牛($128)絕對係小新必推之選
最後,我地就要多個芒果糯米飯($68),芒果係多既,糯米飯鹹鹹的,幾消飽肚感,唔錯
2015-11-26
2015-12-01 301 浏览
I was doing some shoppings in MK with a friend and we discovered this newly opened Thai restaurant. The restaurant was often full of customers but the waiters didn't lose their smile, which is rare and a good point for them in MK.I was not a fan of 豬比 in the past, but surprinsingly theirs definitvely worth a try. The meat is sooo tender and they said the sauce is their homemade sauce. It's not something I can find in other Thai restaurants! I personally think it's the perfect match with the coco

I was not a fan of 豬比 in the past, but surprinsingly theirs definitvely worth a try. The meat is sooo tender and they said the sauce is their homemade sauce. It's not something I can find in other Thai restaurants! I personally think it's the perfect match with the coconut juice!

Other dishes I would definitevely recommend are their 燒魷魚 and the 烤魚, sooo fresh! You can feel they are not selling those frozen squids/fishes.

My friend also ordered the curry chicken. Some Thai restaurants would put too much coconut milk in the curry sauce, but Aroy's curry is just the perfect balance of all the ingredients!

After some shoppings in MK and tiredness, it's so convenient to get there and get a delicious Thai dinner!
2015-11-13
  • 豬比
  • curry
  • 燒魷魚
  • 烤魚
  • roasted lamb
2015-11-28 324 浏览
旺角通菜街附近一向好多野食。 近來仲開左幾間泰菜 同大排檔, 由於同朋友喺附近打完羽毛球 附近呢間阿來泰菜又剛剛有位 所以入去一試食店分兩層 都係一般 木枱櫈 裝修不算靚 但夠整齊 第一層既水吧亦好近坐位 所以上菜比較快menu彩色, 方便客人點菜我地一行三人點左 野飲 有泰象啤 同椰青 椰青夠新鮮 而 泰象啤比較清既啤酒 幾啱 食炸類既泰菜食物方面有炸蝦餅 蝦餅有三件大大舊 切開做6 件 出面夠脆 入面蝦滑夠味 而且夠彈牙木瓜沙律 比較辣, 木瓜切成絲 連埋酸甜汁, 連埋凍食既青檸 蕃茄生菜 再上面鋪上花生 開胃之選咸肉炒椰菜苗 椰菜苗泰國運到 食落清甜 可口 以少少蒜容炒更香 配上 前一晚醃過再炸成既咸肉 一清一咸 , 但記得咸肉好咸 所以要配白飯或飲啤酒鐵板蠔仔炒蛋 以熱辣辣著煙既鐵板上枱 香氣四溢, 鐵板蛋出面脆 人面8 9 成熟配以多汁大粒既蠔仔 下面再加以新鮮既芽菜墊底 呢味推介汁燒魷魚筒 魷魚筒 夠彈牙而又不會太un, 重點係醬汁溝得很好 甜得黎又真點醬油既香味 令普通既魷魚增添不少香味滷豬脾 豬脾既醬汁密度偏低 但肉味偏濃 所以深深甘滲左入豬仔脾入面, 豬仔脾出面既皮肥
menu彩色, 方便客人點菜

我地一行三人點左
食物方面有
滷豬脾 豬脾既醬汁密度偏低 但肉味偏濃 所以深深甘滲左入豬仔脾入面, 豬仔脾出面既皮肥得黎有少少爽口 入面既肉比想像中煙un有咬口 下面仲有酸菜做底 令整碟豬仔脾不太油。
鹽燒側魚 出面皮上面鋪滿鹽 魚入面塞滿香草去燒2p 分鐘而成 燒得好好 皮不吃而吃肉, 肉剛熟 而且魚肉十分滑溜 尤其係魚近肚位 油脂比較多 滲入魚肉連埋香草既味道令人食指大動, 不過小心多骨
泰式suki炒粉絲
呢個亦係推介之一。 粉絲偏辣 炒得十分乾身 入味 用左多種海鮮 例如魷魚 蜆 蝦 再加上洋葱 葱 辣椒 蛋等吊出海鮮既鮮味。呢味都必點
整體全部食物都好正 食得出係泰式既味道 拍得住九龍城好食嗰幾間 而且店員有禮
地方近mtr係一個旺角區食泰菜既好選擇!
2015-11-27
2015-11-23 178 浏览
午飯時間趕住去先達買嘢,是但搵間餐廳食完就算,撞左入去阿來泰式地道風味。香港工作日食ABCD午餐是常識吧? 叫A餐香辣肉碎煎蛋飯,心想是是但但食完就算,也不考究甚麼特色菜了。可能是店員先前見我於門口左望望右望望,一睇就知道是新客,很有心的向我介紹餐牌,加特飲加幾多錢左右,招呼不錯,很忘記還要是午餐時段啊!煎蛋,就是煎蛋嘛!沒甚麼特別。肉碎辣度適中,味有少許濃,我就是喜歡,很欣賞。加埋青檸梳打特飲,埋單$53,快快地就去購物了。雖然原本係是但的一餐,但竟然回味無窮,誤打誤撞食到好嘢!

香辣肉碎煎蛋飯

2015-11-23
香辣肉碎煎蛋飯
2015-11-21 334 浏览
和友人一行2人試了這間新舖。炸蝦餅,鮮味可口,可一試再試!。冰椰青,果肉啖啖,用來清熱下火superb.。豬脾仔,滷水味濃厚,2個人竟然不知不覺食哂。下次可再試串燒蝦同明爐烏頭!
和友人一行2人試了這間新舖
。炸蝦餅,鮮味可口,可一試再試!
。冰椰青,果肉啖啖,用來清熱下火superb.
。豬脾仔,滷水味濃厚,2個人竟然不知不覺食哂。
下次可再試串燒蝦同明爐烏頭!
蝦餅
椰青
豬脾仔
蝦餅
椰青
豬脾仔
2015-11-15 274 浏览
今日約左班大學同學食飯,見到開左間泰國菜,泰國菜係我最愛,咪一齊入去試下。一行5人叫左碟炸蝦餅,生菜包,酸辣鳳爪,燒魷魚,青咖哩雞,燒左條鰂魚,飛天通菜,滷豬脾,同埋2個椰青,3杯青檸梳打,食左咁多野,埋單時有驚喜,先$674,好抵!!。燒魷魚好新鮮,完全唔un,酸辣鳳爪夠哂辣,超好味。青咖哩送飯啱哂,滷豬脾夠入味。By the way,上菜略慢, 可能因為新開張關係啦~師傅係泰國人,除左係味道上食到泰國風味之外, 亦感受到佢地既熱情同好客!!我會再黎旺角幫襯
燒魷魚好新鮮,
By the way,上菜略慢, 可能因為新開張關係啦~
我會再黎旺角幫襯
  • 生菜包
  • 燒鰂魚
  • 酸辣鳳爪
2015-11-13 264 浏览
『娃會再去,經常去』原來這間舖是新開的自07/11/2015開始試業。就是因為09/11/2015食過好味所以今天13/11/2015再帶多D人去,今天一行8人。有件事你我真的估不到,原來『阿來』是有角樓,而且地方唔細,可以放圓台。另外還有彩顯招呼你添。講返第一次來吃(即09/11/2015),我食了E-泰式炒金邊粉,來到仲有煙,熬辡辡,食落口味道很好並且夠野味。正!!!裡面的細蝦仔都有5-6隻都不太細及無腸,好味。我朋友叫了B-榔汁青咖哩雞飯,他說汁不咸,雞肉嫩口,飯又不硬,不錯。另一位叫了D-泰式乾炒肉片河,來到見到和食到都一樣,乾身不太油正,我朋友說和我金邊粉一樣野味有镬氣。而且不收加一,仲有杯飲品送,所以『娃會再去』
『娃會再去,經常去』

而且不收加一,仲有杯飲品送,所以『娃會再去』
D-泰式乾炒肉片河
E-泰式炒金邊粉
B-榔汁青咖哩雞飯
题外话/补充资料: 有位應該是老板仔『四眼年青姊姊』今天仲請我地飲青檸冰,多謝晒!!! 所有同事態度很好。
2015-11-09
  • B-榔汁青咖哩雞飯