2016-02-01 670 浏览
想不到旺角小巴站旁邊也會有不錯的泰國菜,要不是友人告知我,我想我也不會留意到餐廳十分多客人,大部份都是遊客,因為地點方便的原故所以我也是9時後才去餐廳,怕了遊客呢第一名點的是海南雞,老實說不是十分靚的雞,腫肉不夠滑,,但點上泰式醬汁後還不錯泰式辣醬炒飯,這個真的不錯,十分惹味,小小辣已經十分足夠而且份量真的超多,2人吃也吃不完泰國菜的味道太刺激了,所以吃回一個椰青,中和一下比較好,椰青的味道十分清甜,解渴一流

餐廳十分多客人,大部份都是遊客,因為地點方便的原故

所以我也是9時後才去餐廳,怕了遊客呢
泰式辣醬炒飯,這個真的不錯,十分惹味,小小辣已經十分足夠

而且份量真的超多,2人吃也吃不完
2016-01-30 639 浏览
這間的泰式食物味道是十分適合香港的口味,而且味道不太濃及不太鹹,所以很適合我的口味我食了咖哩蜆肉,所使用的是甜咖哩,所以令到蜆肉的味道更加出及更有鮮味,而且淡淡肉,每一粒的蜆肉都很大粒及更有用,所以令到食個一粒都會齒頰留香。甜咖哩還可以用來送飯,十分惹味及令到白飯的味道不再單調。(味道:9/10)臭蛋草炒粉絲,一嗅起來的味道都很大,一食起來其實很好味的,菜及蛋都可以保留到原來的味道及更加鮮,而且粉絲都很入味,伐起來的味道都很清新及更鮮甜,不會覺得過分鹹的。(味道:7/10)鮮魷魚筒,很厚肉的,而且點一點附上的辣醬,感覺更加鮮甜及更加有口味,而且魷魚是即燒的,所以感冒很新鮮及得有口感味道(7/10)菠蘿炒飯的味道都很岩我,味道不會太酸大鹹,而且材料十足,又有口感有蠟腸及有帶子等,十分好味(味道:7/10)飲品方面,青檸梳打十分好飲,可以開胃解渴之飲,還可以食得更加大(味道:7/10)而椰青很大個,味道真的十分鮮甜,而且飲品的温度都剛剛好(味道:10/10)

(味道:9/10)

(味道:7/10)

味道(7/10)

有蠟腸及有帶子等,十分好味

(味道:7/10)

而椰青很大個,味道真的十分鮮甜,而且飲品的温度都剛剛好

(味道:10/10)

2016-01-27 634 浏览
入面環境幾肆正,幾有泰國Feel!阿來泰式的裝修簡約座位舒適,佢仲有樓上雅座,條樓梯都幾型,整體環境感覺幾舒服!!泰式海南雞飯雞肉好嫩配上泰式醬分外好味。這裡的醬汁做得很好,酸中帶辣而且蒜頭及香葉味俱濃郁。泰式肉碎生菜包,肉碎十分香口但唔太膩用香茅同芫茜炒生菜好新鮮包住肉碎一齊食,口感幾爽口惹味炸蝦餅外層炸得十分香脆,蝦餅十分彈牙。泰式雞翼:雞皮又香又薄又脆,一咬落去好雞汁流出來,雞皮金黃,少少焦好味啊!椰青$28椰青好新鮮,甜度適中清甜解渴!旺角這種閙市地區來講,環境舒適食物味道尚算不錯

入面環境幾肆正,幾有泰國Feel!

泰式海南雞飯

泰式肉碎生菜包,
肉碎十分香口但唔太膩用香茅同芫茜炒
生菜好新鮮包住肉碎一齊食,口感幾爽口惹味

炸蝦餅外層炸得十分香脆,蝦餅十分彈牙。
椰青$28
椰青好新鮮,甜度適中清甜解渴!

旺角這種閙市地區來講,環境舒適食物味道尚算不錯
2016-01-27 541 浏览
朋友經常都遲收工,成日都係晚市最旺既時侯去搵位梗係難搵位,所以為免浪費時間搵位,朋友提早一日book左旺角一間泰式餐廳食晚飯。這次是第一次在地鋪吃泰菜,感覺特別 warm! 因為首先招待我們的是一個很親切的姨姨,她應該係老闆娘或者店經理(?)自坐下後,沒有再深究這個問題,只是被眼花瞭亂的餐牌吸引過去了。我們都十分苦惱應該選什麼特色菜,感覺上泰菜來來去去都係酸和辣的配搭,於是問問有什麼是推介。臭草蛋係店的招牌小炒,所以我們也試試。泰式臭草炒蛋粉絲 $68別被名字嚇怕!臭草吃落好香!平日吃綠豆沙都放臭草,使整窩的糖水更香更顯味。想不到會用臭草來炒蛋呢,挺新鮮的組合,而且炒粉絲和蛋好夾,好好食!汁燒魷魚筒 $78即叫即燒,所以等了大約10幾分鐘。厚肉又易嚼的魷魚圈好Q彈!配上磯燒感十足的表面,入口吃得出有好香的燒灼味,十足BBQ的感覺。咖喱炒蜆 $88性價比超高的一道海鮮,因為一盤有約10多隻的肥美蜆肉呢!甜咖喱巧妙地配合微辣感,很適合用來送飯吃。醬汁多得太過份了,不知不覺混雜在菠蘿飯中,送飯一流!差點想叫多一碗飯!菠蘿炒飯 $56平日吃的通常都係用個新觧菠蘿盛載炒飯,但其實份量則會被減半。
朋友經常都遲收工,
成日都係晚市最旺既時侯去搵位梗係難搵位,
所以為免浪費時間搵位,
朋友提早一日book左旺角一間泰式餐廳食晚飯。
這次是第一次在地鋪吃泰菜,感覺特別 warm!
因為首先招待我們的是一個很親切的姨姨,
她應該係老闆娘或者店經理(?)
自坐下後,沒有再深究這個問題,
只是被眼花瞭亂的餐牌吸引過去了。
我們都十分苦惱應該選什麼特色菜,
感覺上泰菜來來去去都係酸和辣的配搭,
於是問問有什麼是推介。

臭草蛋係店的招牌小炒,所以我們也試試。
泰式臭草炒蛋粉絲 $68
別被名字嚇怕!臭草吃落好香!
平日吃綠豆沙都放臭草,使整窩的糖水更香更顯味。

汁燒魷魚筒 $78
即叫即燒,所以等了大約10幾分鐘。
厚肉又易嚼的魷魚圈好Q彈!配上磯燒感十足的表面,
入口吃得出有好香的燒灼味,十足BBQ的感覺。
咖喱炒蜆 $88
性價比超高的一道海鮮,
因為一盤有約10多隻的肥美蜆肉呢!
甜咖喱巧妙地配合微辣感,很適合用來送飯吃。
醬汁多得太過份了,不知不覺混雜在菠蘿飯中,
送飯一流!差點想叫多一碗飯!
菠蘿炒飯 $56
平日吃的通常都係用個新觧菠蘿盛載炒飯,
但其實份量則會被減半。這個菠蘿炒飯足料又有鍋氣,
我同朋友都食到lum lum脷。
嚴寒吹襲,最鍾意吃有臘肉的菜式,
內有臘肉粒,菠蘿粒,提子乾,蝦和海量蔬菜粒,
營造出十分鮮甜和香口的感覺。
椰汁三色冰 $20
特飲均價$20杯,色彩繽紛,十分吸晴。
總喜歡食有咬口的綠色啫喱,混合椰汁,充滿泰越味道。
個人建議飲椰青,朋友那個非常清甜又多水。
對今餐幾滿意,店員又有禮貌,大件夾抵食的泰菜。
與姨姨幾岩傾,​​下次到我帶朋友來朝聖!
2016-01-24 483 浏览
友人相約小妹濕平,濕到咁上下,友人話泰國癮起,想食泰國菜,咁岩見到呢間阿來,入面坐滿晒人,好誇張,拿拿聲攞位入去食返餐一坐底,睇下有咩食先!粉面飯原本想食泰式炒金邊粉,但店員介紹我地食臭草炒粉絲肉類綠色果啲就係臭草,但一啲都唔臭粉絲略為乾身左小小,不過味道好夠,咸淡適宜去親食泰菜,呢個小食真係必食!酸辣鳳爪,材料十足,鳳爪多彈牙爽口,配合泰國特有嘅甜辣汁呢個冬陰公要讚,真係好好好味!!啲菇又多,海鮮又夠新鮮,香料又足,真係好濃好香小小辣多多味再黎個串燒,小店暫時只係有豬肉提供,肉質鮮嫩,唔會燒到乾爭爭,個沙爹醬一絕!甜甜地,唔辣,配合埋啲肉,噢~吊晒味~好味!最後食個馬拉盞炒通菜,香味唔太濃,夠大碟,两條友都食唔晒,菜都算新鮮!两個人,食得好飽好滿足!叉夠電,又係時候再濕平!
一坐底,睇下有咩食先!
粉面飯
原本想食泰式炒金邊粉,但店員介紹我地食臭草炒粉絲
肉類
綠色果啲就係臭草,但一啲都唔臭
粉絲略為乾身左小小,不過味道好夠,咸淡適宜
去親食泰菜,呢個小食真係必食!
酸辣鳳爪,材料十足,鳳爪多彈牙爽口,配合泰國特有嘅甜辣汁
呢個冬陰公要讚,真係好好好味!!
啲菇又多,海鮮又夠新鮮,香料又足,真係好濃好香小小辣多多味
两個人,食得好飽好滿足!
叉夠電,又係時候再濕平!

2016-01-17 309 浏览
行經先達,發覺多左間泰國野一場黎到,無理由唔試埋佢先走既見佢兩面牆身都寫到好似好得人驚甘"地道泰式辛辣味",好在可供調較開頭就食住蒜蓉包定定驚先蒜蓉包既蒜蓉同香草味都好濃但又唔會有臭蒜味焗得剛好,包身唔會乾硬小品已經好出色壓陣既有鹽燒鰂魚魚已經又嫩又滑最讚嘆既係個醬汁十級惹味又酸又辣又刺激同味道較淡既魚肉好配真係骨都就快拎黎食埋都未係其他泰國舖食過咁令人回味既醬汁怕男朋友唔夠飽,仲叫左隻金針粉店員仲同我地介紹左泰式正宗食法首先要加青檸汁,然後再落辣椒但我地唔食得辣,就省略左第二個步驟將碟上所有野撈埋一齊食口感豐富左而粉都無炒到乾加左青檸汁就多左微酸既刺激感不過半個青檸既汁係唔夠記得問店員拎多半個椰皇就好多舖頭都有清甜都唔算特別呢到特別在椰子肉係軟既好容易就刮到出黎亦好清甜可以睇得出餐廳揀再靚啲既椰皇來貨
行經先達,發覺多左間泰國野
一場黎到,無理由唔試埋佢先走既
見佢兩面牆身都寫到好似好得人驚甘
"地道泰式辛辣味",好在可供調較
開頭就食住蒜蓉包定定驚先
蒜蓉包既蒜蓉同香草味都好濃
但又唔會有臭蒜味
焗得剛好,包身唔會乾硬
小品已經好出色

又酸又辣又刺激
同味道較淡既魚肉好配
真係骨都就快拎黎食埋
都未係其他泰國舖食過咁令人回味既醬汁

怕男朋友唔夠飽,仲叫左隻金針粉
店員仲同我地介紹左泰式正宗食法
首先要加青檸汁,然後再落辣椒
但我地唔食得辣,就省略左第二個步驟
將碟上所有野撈埋一齊食
亦好清甜
可以睇得出餐廳揀再靚啲既椰皇來貨

2016-01-01
2016-01-15 423 浏览
旺角越嚟越多小舖跑出,今次就發現近先達有間未見過既泰國嘢,加上同朋友又好想食下酸甜嘢就try try啦。蝦餅即叫即炸,入面既肉好彈牙,份量吾大岩哂兩個人share。金邊粉都好大碟,佢酸甜既比例岩岩好,不愧係我泰國嘢最愛之一;佢頌比左青檸加入去,想fresh d都得。咖哩好正,椰奶既味好濃,頌好滑,小小辣,甘樣好岩d吾係好食得辣既人。佢個雞都好嫩口,吾會好乾。佢鹵水既嘢原來都吾差,個汁小小甜小小酸好開胃,而且肉都好入味。
旺角越嚟越多小舖跑出,
今次就發現近先達有間未見過既泰國嘢,
加上同朋友又好想食下酸甜嘢就try try啦。
蝦餅即叫即炸,
入面既肉好彈牙,
份量吾大岩哂兩個人share。
佢個雞都好嫩口,吾會好乾。

2016-01-15 189 浏览
上星期四陪朋友去旺角,之後往先逹對面阿來泰式地道吃飯,阿來泰式的裝修簡約座位舒適。枱上擺放泰式調味料。泰式炸蝦餅$68炸蝦餅特別厚身,蝦餅彈牙爽口,粉漿好脆,味道可口!椰青$28椰青把口中辣味化解,清甜解渴!雞肉好嫩配上泰式醬分外好味。這裡的醬汁做得很好,酸中帶辣而且蒜頭及香葉味俱濃郁。豬手飯,豬皮滑,豬手肉鬆化,加上醬汁更是為好味
上星期四陪朋友去旺角,之後往先逹對面阿來泰式地道吃飯,

阿來泰式的裝修簡約座位舒適。枱上擺放泰式調味料。

泰式炸蝦餅$68

炸蝦餅特別厚身,蝦餅彈牙爽口,粉漿好脆,味道可口!

椰青$28

椰青把口中辣味化解,清甜解渴!

雞肉好嫩配上泰式醬分外好味。

這裡的醬汁做得很好,酸中帶辣而且蒜頭及香葉味俱濃郁。

豬手飯,豬皮滑,豬手肉鬆化,加上醬汁更是為好味
2K
2016-01-11 514 浏览
一大班朋友出泥,當然要搵間好食兼坐得耐既餐廳,share一下大家近況啦!朋友提議吃泰國菜,上網一search之下發現「阿來泰式地道風味」是新開的,而且評語不錯,位置也非常就腳,朋友們也一致贊成,就決定一試!店內坐無虛席,但由於已預先訂位,到埗後也不用多等便可安排入座。(建議大家可先訂位,假期期間人客較多)我們點了一個二人餐($298),當中包括泰式海南雞(例牌)、生蝦刺身、泰式肉碎生菜包、飛天通菜、油飯2碗、飲品2杯。飲品方面選了青檸梳打和椰汁三色冰。青檸梳打放了三片青檸,非常慷慨。三色冰的馬蹄粒粒非常清爽,椰汁味帶咸味,咸甜交替,非常特別。 冬蔭公湯(小)($68)大約可分成4碗飯碗,材料有菇菌、蕃茄、檸檬葉、蝦、其他香料等,我們一人試一點也夠分,鮮蝦彈牙爽口,惹味開胃,香料味道突出,不會太酸或過辣,味道剛剛好。生蝦刺身跟餐一份有6隻,蝦肉厚身肥美,上面還有蒜蓉和辣椒,沾上惹味開胃的酸汁,辣得好過癮!泰式海南雞(例牌)點少得配埋2碗油飯,想不到例牌份量也能足夠應付我們幾個大胃王。肉質鮮嫩的海南雞很香,油飯夠煙韌,自家製的海南雞醬也很出色,還慷慨地給了兩小碟。 泰式肉碎生菜包做得頗為出

泰式肉碎生菜包做得頗為出色,肉碎鮮嫩多汁,香料味道突出,與肉碎融為一體很香,連埋生菜一齊食可中和膩感。
飛天通菜爽嫩翠綠,咸香的通菜用上蒜蓉和豆醬炒成。這個通菜正好為這頓晚餐中和一下,補充一下營養。
咖哩炒蜆($88)中用上大花甲炮製而成,肉質新鮮肥美。咖哩汁非常出色,味道不辣,卻很惹味。
 咖哩汁撈蒜蓉包($25)/白飯食一流。
泰式炸蝦餅($68)一份有6件,蝦膠夠厚,鮮嫩彈牙,推介!
酸辣鳳爪沙律($58)份量適中,鳳爪爽滑有嚼口,略嫌醃味不足。
極度推介的泰式炒金邊粉($56)賣相吸引,份量頗多,有三隻大蝦伴碟,粉質條條分明,煙韌可口,味道酸酸甜甜,很開胃的。旁邊還有青檸和碎花生隨意添加。
整體來說,服務和食物水準也很好。價錢大眾化,經濟實惠,款式選擇多,味道也是不錯!行開旺角,不妨試下,不過記得要預先卜位!

2016-01-10
  • 泰式炒金邊粉
  • 冬蔭公湯
  • 生蝦刺身
  • 泰式海南雞
  • 泰式肉碎生菜包
  • 咖哩炒蜆
2016-01-02 1655 浏览
每次想食泰國食物都會想到去九龍城區,因為泰式的食店數量比較多,選擇的時候也比較容易,但現在也有很多出色的泰式食店在其他地區出現,今次去過的就是在旺角的「阿來泰式地道風味」。「阿來泰式地道風味」就是在旺角通菜街97號地舖,就是在先達旁邊的這一段通菜街,就是這段通菜街已經有十多間的食店,已經變成了一條食街,而每一間的食店都各有特式,給予人們很多的美食選擇。來到食店時是晚上五時半左右,店內不是有太多的客人,被安排在店角的一張二人坐位,店的大小不太大,店的一邊放的是一些小小的二人位,另一邊就放了一些的四人位,店的裝潢沒有什麼特別,看來都是一間普通的茶餐廳模樣。而坐位也是比較逼,一張二人枱叫了三樣以上的食物已經沒有地方放了,坐位與坐位之間的通路也很窄,坐下之後的感覺不太好。餐牌的食物種類不太多,和很多的泰式食店差不多,有一些的招牌食物例如是海南雞飯、炒飯麵類、咖哩類、小炒類、蔬菜類和燒魚類等等,價錢上和九龍城這一些食店也是接近,對喜歡食泰式食的人士來說選擇也是可以。食物的選擇也是和之前的食客的選擇差不多,叫了冬蔭功湯、泰式鐵板蠔仔蛋、泰式炒雜菜、咖哩炒蜆、蒜茸包和椰青。冬蔭功湯(小)($68)
「阿來泰式地道風味」就是在旺角通菜街97號地舖
餐牌的食物種類不太多

食物的選擇也是和之前的食客的選擇差不多,叫了冬蔭功湯、泰式鐵板蠔仔蛋、泰式炒雜菜、咖哩炒蜆蒜茸包椰青
冬蔭功湯(小)
冬蔭功湯(小)($68)

由於不嗜食辣的我們只是叫了小辣,因為見到其他食客說這店的食物辣度高,材料上有很多的菇菌類、蝦、蕃茄、莞茜和一些的檸檬葉,聞落都有一些的辣椒醬味、香茅味和魚露的味道,南薑和椰漿的味道是淡淡的,飲落湯底的味道十分之豐富,因為是小辣所以辣度非常小,不嗜辣的我們也能接受,其他材料的味道都十分之平均,甜酸苦辣各樣的味道都能飲到,而入面的材料例如蝦和菇菌都非常入味,同行十分讚賞,我也覺得水準以上的食物。
泰式鐵板蠔仔蛋
泰式鐵板蠔仔蛋($78)

本來想叫燒魚這一些的食物,但同行驚魚始終有一點點腥,所以都叫了這個都算是海鮮類的食物鐵板蠔仔蛋,泰式的多數都會用一些的芽菜放在蠔仔蛋的下面,上面的蠔仔蛋都煎得全熟的樣子,和上一次在澳門食到的煎到半流質的蛋漿完全不同,全熟的煎蛋當然更能食到蛋的煎香了的味道,這個的蠔仔不太大,但數量很多,整個煎蛋中都充滿了蠔仔,細隻的蠔仔更加鮮海水味,點一點旁邊甜甜的辣椒醬感覺一流。
泰式炒雜菜
泰式炒雜菜
泰式炒雜菜($58)

又是想食多些蔬菜類的食物叫的,材料有椰菜、芥菜、西蘭菜和一些的紅蘿蔔,上面放了一些炸香的蒜茸,食落每一種菜都充滿了蝦乾和蒜茸的味道,口感上當然十分之爽口,不過油量多了一點點,每一條菜都是閃閃的。
蒜茸包
咖哩炒蜆
咖哩炒蜆($88)+ 蒜茸包($25)

又是其他食客的推介而叫的,不過這就是今餐出了一些問題的食物,下面的咖哩汁開到不太杰身,味道上完全不辣反而椰汁味十足,旁邊還有一些的青椒、洋蔥和一些的蔥條,用來點蒜茸包真是非常配合,本來也非常滿意之時,來時看到有十多隻大大的花甲,不過就有一半的開不了口,証明了這些花甲有一點不新鮮,而其他開了的肉也少得非常,肉感很瘦。到了食完和店員說出這個情況,食員都有點愕然,以為我們要更換的意思,但我們已經食得很飽,說出情況但不換新一碟反而令店員更有點不知所措。我說出這個情況只是因為一碟花甲有一半開不到的情況有點過了,而最後店員說不好意思就說送兩個椰青給我們,但我們只是要了一個就算了,因為連這個都不要時更令店員難堪了。
椰青
椰青

食落這樣多的東西最後飲一些的椰青能消一消滯了,感覺完滿了。
店員的態度非常有善,對客人的服務非常好
,出了問題之後也對我們非常抱歉,說不能令我們盡興,這樣的態度反而令我們有一點點的不好意思,不過有這種的態度對客人也能令客人感到安心,也能感受到他們真誠的待客之道。
食物的味道可以,每一樣的食物都令人難忘
,除了一味食物出了一點的問題外,其他的都令人有水準以上,加上這種的服務態度,一定能令我再來品嚐其他的招牌食物例如海南雞飯和燒魚等等。
態度非常有善的食店,水準可以的「阿來泰式地道風味」。
2015-12-31
蒜茸包
2016-01-02 1076 浏览
真係太耐無食泰國野心癮起上黎,止唔住於是拉埋男朋友,入左阿來餐廳飲品叫左杯男朋友最愛既青檸梳打但我一直都唔識欣賞直到今日,飲過呢杯我成世人覺得最好飲既青檸梳打我先明白佢既好青檸味非常清新,又酸又甜好刺激到味蕾令佢咁成功既因素,可能係用料同比例既不同雖然人就得兩個,但見隔離燒左條魚咁滋味,又好想食翻下menu,原來係鹽燒鰂魚男朋友話白肉健康,食多啲都無所謂因為係即燒,等既時間長啲,大約20分鐘廚房一早切開左魚皮,一翻魚皮就見到白雪雪既魚肉燒得岩岩好可以見到魚汁係裡面隱約有一股香矛味雖然就咁食已經好不得了加埋鹽吊一吊味就更正因為整條鰂魚外面都灑滿鹽花夾起魚肉,拖一拖佢係魚皮表面就已經好滋味真係兩個人都食得哂成條魚我地仲叫左另一樣黎泰國餐廳必食既蝦餅好彈牙,豐有蝦味唔會炸到有熱氣既感覺,剛剛好加埋泰式甜酸醬亦好惹味出色
真係太耐無食泰國野
心癮起上黎,止唔住
於是拉埋男朋友,入左阿來餐廳
青檸梳打
飲品叫左杯男朋友最愛既青檸梳打
但我一直都唔識欣賞
直到今日,飲過呢杯我成世人覺得最好飲既青檸梳打
我先明白佢既好
青檸味非常清新,又酸又甜好刺激到味蕾
令佢咁成功既因素,可能係用料同比例既不同

雖然人就得兩個,但見隔離燒左條魚咁滋味,又好想食
翻下menu,原來係鹽燒鰂魚
男朋友話白肉健康,食多啲都無所謂
鹽燒鰂魚
因為係即燒,等既時間長啲,大約20分鐘
廚房一早切開左魚皮,一翻魚皮就見到白雪雪既魚肉
燒得岩岩好
可以見到魚汁係裡面
隱約有一股香矛味
雖然就咁食已經好不得了
加埋鹽吊一吊味就更正
因為整條鰂魚外面都灑滿鹽花
夾起魚肉,拖一拖佢係魚皮表面
就已經好滋味
真係兩個人都食得哂成條魚
泰式炸蝦餅
我地仲叫左另一樣黎泰國餐廳必食既蝦餅
好彈牙,豐有蝦味
唔會炸到有熱氣既感覺,剛剛好
加埋泰式甜酸醬亦好惹味
出色

2015-12-22
青檸梳打
鹽燒鰂魚
泰式炸蝦餅
2015-12-30 836 浏览
見KC推介,挑起條根,又想再來。侍應姐姐推介新菜式 - 臭草炒蛋粉絲。最鍾意試新野,店員介紹臭草係泰國一種植物,未煮前係臭既,但煮左之後係香,咁神奇,試試佢先。冇老點喎,係有種特別既香味,好香,粉絲入味,炒蛋肉碎,出面唔係道道有,冇介紹錯。天氣凍,叫個湯暖下胃,同行友人唔太食辣,否決我必點之冬蔭功,咁叫個椰汁雞湯試下。 好味,有冬蔭功既酸味,有椰香,原來都有輕微辣,飲到底見有隻辣椒干,但只係好輕微,唔食辣既都可接受。生蝦,夠爽,唔係雪蝦,汁 酸辣開胃串燒,個沙嗲好香花生味,微辣,有麪包小食跟,少見。都幾細心,抵讚。繼續支持
見KC推介,挑起條根,又想再來。

生蝦,夠爽,唔係雪蝦,汁 酸辣開胃

繼續支持
  • 臭草炒蛋粉絲
2015-12-29 743 浏览
上星期四陪朋友去旺角先達看手機,我同朋友看完手機之後,決定在附近吃飯,我們行出先達見到對面有泰國餐廳,決定試下這間,阿來的環境十分乾淨企理,地方都夠大 ,朋友話似大排檔多過泰國餐廳,我同朋友坐下之後,點了一個468元套餐,另加招牌豬脾,咖哩炒蜆只可以跟套餐,平時炒蜆少見用咖哩,咖哩炒蜆是阿來獨有,估不到咖哩唔辣又仲有些小甜味,唔辣咖哩就啱我的口味,蜆肉味道新鮮,份量夠多,招牌豬脾十分入味,肉質夠淋. 炒芥蘭味道還可以,汁燒魷魚十分好味,魷魚味道夠入味,椰皇味道清甜 ,這裡價錢夠平,平均150元一個,服務亦都幾好,阿來可以再來

• 招牌豬脾/汁燒魷魚
2015-12-26 804 浏览
吃得酸辣口味的朋友大多數都會愛上「泰國菜」,酸酸辣辣的菜式總是可以打開悶悶不樂的胃口。今晚筆者就與好友一起到旺角嘗試一間新開的泰國菜館「阿來泰國地道風味」。鋪面的面積其實不算大,簡約的裝修,座位整潔舒適。枱上擺放泰式調味料,給食客備用。在店內一股股香氣傳出來,我們急不及待點菜,由有禮的店長介紹了幾款主打菜式…咖哩炒蜆$88黃黃的咖哩汁,加入蛋花,顯得又香又滑,味道偏向甜。蜆肉漲卜卜又肥美,大蜆肉質味道鮮甜。配上香脆惹味的蒜蓉包,沾滿咖哩汁,很滋味喔!冬蔭公湯$68冬蔭公湯不會太糊口,酸酸辣辣的,十分惹味!集齊豐富料:鮮蝦、香料葉、香茅、草菇、辣椒……泰式炸蝦餅$68這裡的炸蝦餅特別厚身,蝦餅結實彈牙!粉漿薄又脆,味道香脆可口!貨真價實!再配上特定甜酸醬就最合適不過!酸辣鳳爪沙律$48酸辣鳳爪味道就和一般平時吃到的差不多!泰式明爐烏頭$138十分欣賞這個明爐烏頭,味道調較得很好!喜歡明爐那種一邊吃還會熱辣辣的感覺,烏頭魚肉嫩滑,再加入湯汁,令魚肉可以深深吸收精華!肉質水份充足,滾出魚鮮的湯味,吃一口爽口的魚湯味粉絲,雖然是簡單的配料,但味道好到極!這道菜可以使我們添多一碗白飯!泰式咸肉炒

咖哩炒蜆$88
配上香脆惹味的蒜蓉包,沾滿咖哩汁,很滋味喔!

冬蔭公湯$68

泰式炸蝦餅$68

酸辣鳳爪沙律$48
酸辣鳳爪味道就和一般平時吃到的差不多!

泰式明爐烏頭$138
這道菜可以使我們添多一碗白飯!

泰式咸肉炒椰菜苗$68
綠油油的椰菜苗,經常吃的都是馬拉盏炒法,第一次吃這種咸肉炒,咸肉就如火腩一樣。味道香口,椰菜苗爽脆!

椰青$28
喝一口椰青,把口中的所有辣味都化解了!我把滑溜溜的椰子肉都刮清來吃!當作甜品!作一個美好的總結!

上菜的速度很快,我們吃的速度也因而快了。不經不覺間就把幾道菜,吃得乾淨俐落!整體來說,筆者最喜愛的是泰式明爐燒烏頭,粉絲吸收了所有精華,味道真的很好。希望下次再來,可以試試燒側魚…
2015-12-18
2015-12-23 859 浏览
Today I returned to Aroy after some Christmas shopping in Mongkok. As it was pretty good last time, I decided to try again this time with my partner. This time, I was pretty surprised as I saw many Thai people around us. They talk so loudly that I could clearly hear they were speaking Thai. I was a bit annoyed but my partner said it's actually a good point because that means Aroy serves good authentic Thai food. Back to the food, i ordered the curry fried clams, the curry sauce was just perfect!

Back to the food, i ordered the curry fried clams, the curry sauce was just perfect! They recommended us to order the garlic bread, which was a good idea to accompany the sauce. And the huuuuge clams were so tender! The waiter then told us they bought the clams freshly everyday. I think it's the truth because at the end of our dinner, I heard that they had to reject other clients' orders.

We also ordered the grilled fish, again as I really liked it last time. Again, they didn't disappoint me. The fish was perfectly cooked and even my partner who dislikes eating fishes, said this one was delicious!

It's good to know that there is a good and tasty Thai restaurant in Mongkok.
2015-12-22
  • 咖哩炒蜆