2020-01-10
位於旺角油麻地旺區,選擇眾多,想食下東南亞嘢,見到一間門面似茶餐廳嘅東南亞嘢...睇下餐牌,價錢好相宜,喺呢個區有呢個價錢真係好吸引。睇下餐牌嗰陣,聞到好香好有泰國風味,就決定入去試下今晚唔算肚餓,所以冇叫傳統易飽肚嘅飯同麵兩個人食,先叫嘅係必食串燒。雞豬各3條,肉質幾好口感,本身鋪面嘅沙嗲汁都夠味,唔錯唔錯跟住嚟嘅係招牌海南雞,雞肉好嫩,有傳統泰國海南雞特式,最正係個醬,有唔辣蔥油同辣汁揀,悉隨尊便食咁多肉,梗係要叫碟菜啦!泰國嘢我一向鍾意食馬拉盞通菜。嘩!呢間通菜有鑊氣同味道好好之外,仲要好大碟好抵食,好彩夠開胃,唯有發揮我嘅小宇宙啦最後仲叫咗黑胡椒炒大蝦!香港唔係太多東南亞餐廳有得食,之前喺星加坡食炒蟹食得多,香港食炒蝦就第一次,我覺得好夠味,仲比我想像中辣,搞到要叫個椰青解解辣呢度茶餐廳格局,夠港式但不失東南亞美食風味,想家常便飯食一餐好味嘅,值得返頭再食!
今晚唔算肚餓,所以冇叫傳統易飽肚嘅飯同麵
题外话/补充资料:
好多人啤啤去,有泰國啤正呀