相信大家都過咗一個好美好嘅中秋節但係相約朋友又點止有中秋節一日揀一間好嘅餐廳同朋友食餐飯都係個唔錯嘅選擇👍🏻今日就想介紹一間韓式嘅居酒屋俾大家呢間以簡約為主題嘅居酒屋 充滿格調半暗半光之下晚餐 份外Chill🍹而主打嘅韓式嘢食真心高質 好有驚喜😍先有醃蘿蔔做前菜 幫我哋開開胃然後就可以按自己想食嘅點菜我建議大家都係每個菜式次序揀選一款進食層次就更加豐富喇🤨可以食生冷野嘅朋友 可以同我一樣叫個生蠔生蠔size幾大 加上特製醬汁 蕃茄同魚子醬味道鮮甜帶酸 超級開胃 口感層次亦都好豐富再嚟一個特色小食 熟成泡菜布拉塔($145)泡菜豬肉上面鋪上一層滿滿嘅布拉塔芝士呢個新奇又好味嘅配搭 忍唔住一啖接着一啖講到韓式美食又點少得韓式炸雞($188)呢份炸雞就分成左原味同埋韓式酸辣味原味配上柚子蛋黃醬 超好食!😋鍾意食炸雞嘅你 嚟到一定要叫一份啊!嚟到主食方面我哋叫咗一份八爪魚($258)八爪魚一上枱就已經聞到陣陣香味煙靭帶焦香味道 加一兩塊辣泡菜 Good🐙最後叫咗一個最傳統嘅韓國菜式 燉牛肋骨($228)熱鍋裏面 有非常入味又軟腍嘅牛肋條湯汁鮮甜有肉味帶甘香 其他配料都好好味😆喺寧靜嘅餐廳下享受
相信大家都過咗一個好美好嘅中秋節

可以食生冷野嘅朋友 可以同我一樣叫個生蠔
生蠔size幾大 加上特製醬汁 蕃茄同魚子醬
味道鮮甜帶酸 超級開胃 口感層次亦都好豐富
生蠔

再嚟一個特色小食 熟成泡菜布拉塔($145)
泡菜豬肉上面鋪上一層滿滿嘅布拉塔芝士
呢個新奇又好味嘅配搭 忍唔住一啖接着一啖
熟成泡菜布拉塔

講到韓式美食又點少得韓式炸雞($188)
呢份炸雞就分成左原味同埋韓式酸辣味
原味配上柚子蛋黃醬 超好食!😋
韓式炸雞

鍾意食炸雞嘅你 嚟到一定要叫一份啊!
嚟到主食方面我哋叫咗一份八爪魚($258)
八爪魚一上枱就已經聞到陣陣香味
煙靭帶焦香味道 加一兩塊辣泡菜 Good🐙
八爪魚

最後叫咗一個最傳統嘅韓國菜式 燉牛肋骨($228)
熱鍋裏面 有非常入味又軟腍嘅牛肋條

生蠔
韓式炸雞
八爪魚
燉牛肋骨
今次介紹韓式居酒屋Gyojasang 八月尾先開幕,裝修型格食物質素都好好海膽牛肉他他 $156呢個係必叫小食!牛肉他他上面有海膽同埋鮮味十足嘅魚子醬,下面就係脆口炸紫菜,一口酥脆一口軟滑口感有強烈嘅反差好有驚喜既組合蛋卷 $88蛋卷蛋味香濃,芝士份量勁多,上檯嗰陣仲可以做到拉絲嘅效果,蛋卷上面仲有茄汁等調味,令蛋卷無咁膩。韓式白切肉 $188先用水煮豬腩肉令油膩感降低再用菜葉包住嚟食再加埋韓式大醬咸蝦醬泡菜醃韮菜同生蒜頭等配料一齊食,味道好豐富。八爪魚 $258下面既主菜已係牛肉,所以就試試個八爪魚。八爪魚嘅足鬚夠哂粗口感彈牙爽口,入口仲有陣陣炭烤味,可以配埋泡菜一齊黎食~韓牛胸肉 $520主角終於黎喇!佢上到黎我都嚇一跳,好大一盤肉~ 職員會現場炒製,鑊氣十足,牛胸肉油脂比例好均勻紋理清晰,炒牛肉嗰陣成暑餐廳都聞到啲牛肉香~炒完牛肉再同其他配菜泡菜醃韮菜靈芝菇等一齊炒香。牛胸肉口感嫩滑,肉汁滿滿同各款嘅配菜味道好夾,荔枝生米酒 $380/ 750ml 嘩上黎係用壺上!感覺old school 之餘仲覺得自己好豪氣😂米酒加埋荔枝,入口好清甜,啱晒女仔呀#大口在銅鑼灣#銅鑼灣美食#打

海膽牛肉他他 $156

蛋卷 $88

韓式白切肉 $188
先用水煮豬腩肉令油膩感降低

八爪魚 $258

韓牛胸肉 $520
主角終於黎喇!佢上到黎我都嚇一跳,好大一盤肉~

荔枝生米酒 $380/ 750ml

#大口在銅鑼灣#銅鑼灣美食#打卡餐廳#打卡美食#韓式居酒屋#銅鑼灣韓國菜
#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#like4like#followme#photooftheday#foodoftheday#ufoodphoto
  • 韓牛胸肉
名店坊食街開左間韓國居酒屋GyoJaSang,成個環境、服務同用餐體驗都好滿意!店員推薦左枝少見嘅無花果韓式米酒,好好飲。酸酸甜甜好易入口,而且飲落似飲梅酒。仲要係迷人粉紅色,隻色好夢幻!前菜叫左吞拿魚,好厚切,仲好肥美新鮮!而韓式生牛肉仲好食!生牛肉好鮮好惹味,加上生雞蛋更加滑溜,仲有炸紫菜不一樣嘅口感,但又好夾。主菜好推薦食白切肉。佢用左五花肉,用生菜包上泡菜、蘿蔔絲、蒜頭、青辣椒等等,仲有蝦醬同大醬,加埋一齊食,口感同味道都好豐富,而且仲會中和膩感。另外叫左炭燒肉眼扒,燒到Medium Rare,牛肉味突出,仲有陣陣炭火燒烤味,好香。最後主角係醬油蟹。醬油蟹調味岩岩好,仲好有好多蟹膏。蟹肉蟹膏亦都好滑好鮮甜。一啖蟹,一啖紅米飯同紫菜一齊食,真係鮮味十足,好滿足。成餐飯都好高質,好似去左轉韓國咁滿足!

店員推薦左枝少見嘅無花果韓式米酒,好好飲。

酸酸甜甜好易入口,而且飲落似飲梅酒。
仲要係迷人粉紅色,隻色好夢幻!

前菜叫左吞拿魚,好厚切,仲好肥美新鮮!

而韓式生牛肉仲好食!

主菜好推薦食白切肉。

最後主角係醬油蟹。

醬油蟹調味岩岩好,仲好有好多蟹膏。
蟹肉蟹膏亦都好滑好鮮甜。
一啖蟹,一啖紅米飯同紫菜一齊食,真係鮮味十足,好滿足。

成餐飯都好高質,好似去左轉韓國咁滿足!
  • 醬油蟹飯
  • 肉眼
  • 白切肉
  • 無花果米酒
2022-09-12 27 浏览
Happy Friday嚟左呢間韓式居酒屋食野。環境好似傳統韓屋,幾新潮,主打韓式居酒屋係香港少有。先叫左枝fig makgeolli,即係無花果馬格利米酒,飲落有淡淡嘅無花果味,米酒加左冰更易入口。前菜叫左吞拿魚刺身,刺身厚切。韓式小食叫左熟成泡菜布拉塔,入面有泡菜、腩肉,面頭蓋上布拉塔cheese。燒紅竹蝦有兩隻,size比想像中大隻,火喉烤得啱啱好,蝦肉爽身,好新鮮。蝦頭仲有好多蝦膏添。白切肉好厚切,配左多種蔬菜,夾住食好爽。職員幫手炒熟韓牛胸肉,仲有啲小菜一齊配炒,份量都幾多,牛肉幾嫩,肉味偏濃。
Happy Friday嚟左呢間韓式居酒屋食野。
環境好似傳統韓屋,幾新潮,
主打韓式居酒屋係香港少有。
先叫左枝fig makgeolli,
即係無花果馬格利米酒,
飲落有淡淡嘅無花果味,
米酒加左冰更易入口。
前菜叫左吞拿魚刺身刺身厚切。
韓式小食叫左熟成泡菜布拉塔,
入面有泡菜、腩肉,
面頭蓋上布拉塔cheese。
燒紅竹蝦有兩隻,size比想像中大隻,
火喉烤得啱啱好,蝦肉爽身,好新鮮。
蝦頭仲有好多蝦膏添。
白切肉好厚切,
配左多種蔬菜,夾住食好爽。
職員幫手炒熟韓牛胸肉,
仲有啲小菜一齊配炒,份量都幾多,
牛肉幾嫩,肉味偏濃。
2022-09-12 43 浏览
嚟介紹特色餐廳啦🥢發現自己都有一段時間冇介紹韓式餐廳俾大家啦🥹。最近咁啱見到銅鑼灣新開左一間韓式居酒屋🤩,仲要見到網上嘅評價其實都唔錯。既然係咁我就當然唔可以錯過啦😎,如果想知我喺呢間餐廳叫咗啲咩嘅,就一定要繼續睇落去啦🤪。唔講咁多廢話,即刻入正題!環境方面☝🏻我想講餐廳嘅環境真係畀到人一種好chill嘅感覺😍,個人認為餐廳嘅韓式裝修夠晒有格調😚,淨係喺枱放咗盞燈都已經加晒分,影相都特別靚📸。同埋餐廳嘅間隔都好有空間感👍,確保到座位用座位之間有足夠嘅空間❤️。值得讚嘅一個位係餐廳真係好着重顧客嘅私人空間,仲記得我嗰日坐嘅位係可以放簾落嚟🥳,完全係製造到個空間俾我同朋友暢所欲言🤣。食物方面✌🏻#吞拿魚($170)首先想介紹嘅就係吞拿魚刺身啦😋。其實係呢啲天氣食刺身本身都會有少少擔心,始終天氣咁熱🥵。如果刺身處理程序唔恰當嘅話,就有可能會變壞。但係見到餐廳吞拿魚刺身嘅賣相,就即刻放心晒🫢。吞拿魚刺身睇落真係充滿光澤🤤,淨係睇個色澤就已經判斷到有幾咁新鮮🙌🏻。講吓個味道先,我自己覺得呢個吞拿魚刺身嘅油脂分布真係啱啱好😍,肉質咬落都唔易散,保留到應有嘅口感😋。食完飯吞拿魚刺身再食一片青瓜片🥒,個
嚟介紹特色餐廳啦🥢

環境方面☝🏻

食物方面✌🏻
#吞拿魚($170)
首先想介紹嘅就係吞拿魚刺身啦😋。其實係呢啲天氣食刺身本身都會有少少擔心,始終天氣咁熱🥵。如果刺身處理程序唔恰當嘅話,就有可能會變壞。但係見到餐廳吞拿魚刺身嘅賣相,就即刻放心晒🫢。吞拿魚刺身睇落真係充滿光澤🤤,淨係睇個色澤就已經判斷到有幾咁新鮮🙌🏻。講吓個味道先,我自己覺得呢個吞拿魚刺身嘅油脂分布真係啱啱好😍,肉質咬落都唔易散,保留到應有嘅口感😋。食完飯吞拿魚刺身再食一片青瓜片🥒,個感覺真係好Fresh 😚。

#熟成泡菜布拉塔($145)
跟住要介紹嘅呢款食物絕對係我見過最邪惡嘅食物之一😈,佢就係泡菜布拉塔啦🇰🇷。相信大家都對泡菜唔陌生🫡,不過泡菜同布拉塔整成嘅食物就可能冇咩點見過啦🤭。今次呢一個配搭其實我都係第一次食,估唔到真係好有驚喜🤤。首先講吓個賣相先,就咁睇就已經見到有滿滿嘅布拉塔舖喺泡菜上面😚,令到啲鍾意食芝士嘅人真係無法抗拒🧀。味道方面同樣冇令我失望,因為布拉塔嘅質地比一般芝士更加柔軟,所以其實我覺得佢都有種效果係可以將泡菜豬肉包裹喺入邊咁😋,泡菜豬肉嘅辣味都會畀布拉塔中和返🤩,所以就算唔係咁食得辣嘅都可以試吓㗎🔥。重點係佢芝士拉絲嘅效果真係比想像中勁,用嚟影相真係一流🤳。

#白切肉($188)
之後要介紹嘅都算係韓國其中一樣經典食物嚟㗎,佢就係韓式白切肉啦😎。今次我食嘅呢款白切肉係用咗豬腩肉嘅部份,所以喺口感方面都會比一般嘅肉更加豐富😍。同埋由於白切肉已經去除咗腥味,所以就算係包生菜食都唔會有問題👍。識嘅時候可以用山菜先包起一塊白切肉再夾餐廳提供嘅韓式配菜👾,如果大家唔抗拒蒜片嘅話,我強烈建議大家夾埋蒜片入去🧄。真係會香好多。因為當中都夾咗一啲韓式配菜,所以塊白切肉就算冇乜調味,個味道依然會好有層次好豐富😬。嗰種一啖放落口嘅滿足感真係冇得輸!

#肉眼($480)
之後要介紹嘅就係肉眼啦🥩。今次亦都係我喺韓式居酒屋第一次叫肉眼嚟食🤣,其實就咁睇個賣相都已經見到塊肉眼有幾咁靚,佢煎嘅坑紋實在太明顯啦,睇到都食慾大增🤭。肉眼嘅熟度啱啱好,口感軟嫩,保留到應有嘅肉汁😎。值得一提嘅係肉眼下面嘅薯蓉🥔,我自己真係第一次食淺橙色嘅薯蓉,食完先知原來佢係泡菜薯蓉嚟㗎,口感好軟滑,真係夠晒特別🤩。

#韓牛胸肉($520)
之後想介紹嘅絕對係呢一餐嘅重頭戲,就係牛胸肉啦🤫。淨係見到個賣相都知道佢絕對係正宗嘅牛胸肉👀,仲要係食之前係會有專人即時幫你炒㗎🫡,所以個賣相絕對係新鮮滾熱辣咁砌出嚟🤣。講吓個味道先,牛胸肉嘅質素真係好高。由於牛胸肉嘅脂肪比較少,佢個口感會有啲爽脆😚。絕對算係健康嘅一個部位😗。除咗牛胸肉,喺盤上面嘅其他小菜都一樣好好食😇。仲要佢個份量其實都算幾多,同朋友share食真係啱晒!

Goheung Yuja wine ($120)
我嗰日飲嘅飲品就係呢款韓式嘅柚子酒啦,因為佢嘅酒精濃度唔算高。所以其實都幾易入口😌,飲落有少少清甜,喺口腔都會殘留煮少少柚子嘅味道,所以其實都算係幾清新嘅一款酒🥂。

👉🏻另外最正嘅就係喺我哋諗緊食咩嘅時候店員已經即刻攞咗前菜同埋問我哋飲唔飲Sparking water😝,要知道呢啲天氣飲梳打水係真係加晒分㗎🤤。

日式居酒屋去得多, 韓式居酒屋就真係未試過, 於是今晚車車就約埋朋友仔一齊去試下, E間剛剛開業嘅居酒屋位於加寧街嘅food street, 餐廳設有室外同室內, 室內裝潢走型格路線, 室外感覺就比較chill d, 秋天坐室外都係一個不錯嘅選擇🌟青檸梳打🌟柚子梳打🌟牡丹蝦肉質鮮甜爽彈嘅牡丹蝦上面擺有海膽同魚子醬, 下面係香脆嘅炸紫菜, 味道鮮甜, 口感相當豐富🌟韓式生牛肉牛肉他他上面有鮮味十足嘅海膽同魚子醬, 將其放係酥脆可口嘅炸紫菜一齊食, 牛肉嫩滑, 鮮味十足🌟炸雞E道韓式炸雞不得了, 一碟炸雞有兩款口味兩種質感享受, 一半係香脆炸雞沾上附上既柚子醬更滋味, 另一半係沾滿甜辣醬汁嘅韓式炸雞, 兩款都啖啖肉, 各有風味, 車車就比較喜歡後者, 炸雞旁邊亦有炸過嘅魚仔, 辣椒, 蓮藕片, 清新解膩🌟八爪魚八爪魚嘅腳非常粗, 帶陣陣燒烤味, 份量幾多, 食落口感爽口彈牙, 配埋泡菜一齊食微辣微辣更開胃🌟韓牛胸肉嘩~E個一上枱已經被嚇親, 成大盤牛肉係面前, 牛胸肉油脂分佈均勻, 紋理清晰, 靚到咁即刻忍唔住要拍個照留念先! 職員會現場為客人炒製, 望住職員熟練嘅技巧, 炒嘅時候牛肉香氣

🌟青檸梳打
🌟柚子梳打

🌟牡丹蝦

🌟韓式生牛肉

🌟炸雞

🌟八爪魚

🌟韓牛胸肉
嘩~E個一上枱已經被嚇親, 成大盤牛肉係面前, 牛胸肉油脂分佈均勻, 紋理清晰, 靚到咁即刻忍唔住要拍個照留念先! 職員會現場為客人炒製, 望住職員熟練嘅技巧, 炒嘅時候牛肉香氣撲鼻, 令人垂涎三尺, 鑊氣十足! 炒完牛肉之後, 會炒埋旁邊嘅配菜泡菜/菇類/芽菜等等牛胸肉口感軟嫩多汁, 牛嘅脂香滲哂入配菜到, 食落非常惹味, E個時候如果有埋碗熱辣辣嘅白飯真係無得彈!
2022-09-02
2022-09-11 45 浏览
銅鑼灣嘅名店坊出名多好野食最近新開咗間韓式居酒屋餐廳嘅食物款式好多有d更加係我第一次見😍鐘意食🇰🇷韓國菜嘅朋友要去試吓絕對係有驚喜嘅一餐🔸生蠔 $88🔸海膽牛肉他他 $156🔸烤和牛肉 $178🔸八爪魚 $258🔸紅竹蝦 $228🔸醬油蟹飯 $388🔸海鮮湯 $210🔸柚子梳打 $48🔸青檸梳打 $48呢間餐廳環境非常優美,典雅嘅裝修就好似食緊fine dining咁😍估唔到韓式餐廳都有得食🦪生蠔,質素仲要好好,食落鮮甜嫩滑😋海膽牛肉他他食落都好有驚喜,上層嘅海膽唔腥唔苦,口感非常creamy,同牛肉他他好夾,下層係紫菜包住紅米飯,食落層次感十足🤤和牛肉上菜時已聞到好香,牛肉烤得啱啱好,食落勁juicy😍之後就到烤八爪魚同烤紅竹蝦,八爪魚烤完嘅香味真係令人流哂口水,口感非常有咬口,鮮甜無比😋紅竹蝦好大隻,有成隻手臂咁長,烤完之後口感好彈牙,配埋莎莎醬食勁正🤤醬油蟹🦀飯真係米飯小偷,將蟹膏撈埋紅米飯,非常鮮甜入味,兩三啖已經食完。第一次試係配紅米飯,但口感極好。海鮮湯入口鮮甜,有帶子、🦐蝦,好足料。
銅鑼灣嘅名店坊出名多好野食

🔸青檸梳打 $48

2022-09-02
  • 紅竹蝦
2022-09-11 49 浏览
교자상 (銅鑼灣).海膽/ 牡丹蝦.精緻度滿分嘅海膽,下面係包住紅米,海膽非常新鮮。牡丹蝦又係新鮮肥美,再加上多一個海膽!.韓式生牛肉.又有海膽,意想不到咁正,生牛肉醃得恰到好處,夠滑.熟成泡菜布拉塔.原來係芝士係面,下面係泡菜加上少少豬肉.白切肉.即係五花肉,另加上青椒🫑蒜片,蘿蔔絲等配料,仲有生菜比你包住食。醬汁除左有大醬,仲有個鹹蝦汁!.烤和牛肉.呢個有磨菇,金針菇以及醃牛肉,牛肉好腍又入味,仲可以拌生蛋汁!.紅竹蝦.原來紅竹蝦上枱係咁震撼,有手臂咁長嘅一隻,蝦肉爽口又實正,上面有蕃茄切粒調味.八爪魚伴泡菜.燒好嘅好正,唔洗自己燒會好難處理,泡菜都好好食!.醬油蟹配飯.呢到嘅飯係健康嘅紅米飯,醬油蟹唔算好大隻但都香同唔會浸得過鹹.韓牛胸肉.切到成朵花咁原個鑊上,店員會幫手炒熟.GYOSASANG 교자상 (銅鑼灣)銅鑼灣加寧街1-3號Fashion Walk地下C號舖
교자상 (銅鑼灣)

海膽/ 牡丹蝦

韓式生牛肉
又有海膽,意想不到咁正,生牛肉醃得恰到好處,夠滑

熟成泡菜布拉塔
原來係芝士係面,下面係泡菜加上少少豬肉

白切肉

烤和牛肉

紅竹蝦

八爪魚伴泡菜
燒好嘅好正,唔洗自己燒會好難處理,泡菜都好好食!

醬油蟹配飯

韓牛胸肉
切到成朵花咁原個鑊上,店員會幫手炒熟
GYOSASANG 교자상 (銅鑼灣)
銅鑼灣加寧街1-3號Fashion Walk地下C號舖
吞拿魚🐟雖然餐牌只係寫上「吞拿魚」三字,但係做法原來唔係普通吞拿魚刺身簡單,吞拿魚係用咗醬油蝦醬油蟹嗰款醬油醃製,入口軟滑,唔覺有筋位👌 韓式生牛肉🥢平時食生牛肉他他可能會加生雞蛋,不過依度就行奢華風,落咗新鮮海膽,同樣能夠帶來creamy口感,至於紫菜天婦羅脆卜卜,食嘅時候將海膽、生牛肉放喺紫菜上面,一次過就可以食到三重口感😋 炸雞🐓一份炸雞有兩種口味,原味同埋甜辣醬,原味可以點酸酸甜甜嘅柚子蛋黃醬,雖然係炸雞但係食落一啲都唔覺油膩,一來醬汁調較得非常好,甜酸辣恰到好處,二來就係炸粉薄身,完美黏附喺嫩滑雞肉上面,炸得透徹香脆,好食! 紅竹蝦🦐紅竹蝦如筷子般長,大隻肉厚,蝦頭更加有蝦膏,見到焦痕就知好有燒烤風味,上面係嘅泡菜蕃茄莎莎🍅韓牛胸肉🔥侍應會即席烹煮菜式,一片片牛胸肉舖滿鐵鑊,面頭有韓國水芹,賣相好吸引,傅應先煮熟牛肉,再逐一炒香芽菜、泡菜等韓式小菜,然後整齊放喺鐵鑊一旁,有專人即席烹煮又係一番體驗🍳 Cold pressed orange juice, Yuzu soda🍹底下有充足柚子蜜,甜度合適👍
吞拿魚🐟

韓式生牛肉🥢

炸雞🐓

紅竹蝦🦐

韓牛胸肉🔥

底下有充足柚子蜜,甜度合適👍
2022-09-11 120 浏览
仲未去到韓國旅行,又好掛住各樣美味既韓國食物、牛肉他他、醬油蟹、白切肉、韓牛扒、樣樣都想食,仲想飲返兩杯開心一下係銅鑼灣名店坊食街入便新開左一間韓式居酒屋,真係可以比我一個回到首爾的感覺餐廳裝修水泥色牆為主,設計走黑色型格路線,設有戶外和戶內用餐區域仲有一個特別既包廂,空間感中足,座位寬闊,同朋友、同事聯絡感情的好地方,勢成香港品味一族的嶄新聚腳點餐廳除左有刺身、醬油蟹、韓式小食、韓式燒肉等美食,做得居酒屋當然有各式各樣既傳統韓國酒、燒酒、米酒,非常適合同三五知己把酒談歡食物方面:前菜 : 有醃蘿蔔、洋蔥及青椒,酸酸辣辣,開胃惹味,當堂喚醒味蕾海膽牛肉他他 : 生牛肉新鮮肉質嫩滑,加入鮮味既海膽、蔥粒及松子仁攪拌後,鮮上加鮮,仲可以放到炸紫菜上一起食,另一番滋味牡丹蝦 : 牡丹蝦肉質厚身爽甜,配上黑魚子同海膽,味道充滿鮮味,再伴上底部的蘿蔔絲及炸紫菜,多重口感荔枝馬格利酒 : 馬格利酒帶有荔枝味,味道偏甜,容易入口,用上傳統的壇子上枱,大湯匙放上粒粒鮮甜的原粒荔枝,再舀到小碗子到飲,真係好似去左首爾居酒屋一樣醬油蟹飯 : 醬油蟹用秘製醬油醃製,味道鹹甜適中,蟹肉非常鮮甜而且蟹膏甘甜,鮮

食物方面:

醬油蟹飯 : 醬油蟹用秘製醬油醃製,味道鹹甜適中,蟹肉非常鮮甜而且蟹膏甘甜,鮮味十足,加入乾紫菜再伴上到紅豆飯,真係一個不可不試的白飯小偷
白切肉 : 韓式白切肉水煮烚到熟透去除油膩感,味道爽口,配上蒜片、蘿蔔絲、青椒、泡菜,韓式韭菜,加入大醬或蝦仔醬,再包到生菜或紫蘇葉,口感有層次的蔬菜包,味道豐富
烤肉眼 : 肉眼扒用上韓國最高級別 1++ 韓牛肉眼,味道特別濃郁,烤得剛剛好五成熟,帶點焦香味,仲可以用生菜包著一起食,另外仲伴有口感順滑既泡菜薯蓉,充滿韓國味道
2022-09-09
  • 醬油蟹飯
  • 白切肉
日式居酒屋去得多,最近銅鑼灣新開呢間韓式居酒屋🥃門面打造韓屋感,內裏木傢具、水泥牆感覺型格,燈光亦有情調!點左枝sparkling,係英國皇室御用品牌,入口清爽軟潤🥂Jeju Omegi Malgeunsul 呢枝餐前開胃酒,金黃色充滿菠蘿青蘋果果香。🥢吞拿魚一客4件厚切吞拿魚,周邊火炙過,魚肉色澤紅潤,有咬口,魚味濃鮮。🥢韓式生牛肉有最愛既海膽,驚喜😻!生牛肉用醬油拌好,味道唔太搶,將生牛肉、海膽、松子放上炸紫菜上,鮮味極致。炸紫菜炸得非常脆口🍗炸雞 原來係原味拼甜辣醬炸雞,分量幾大份。原味蘸上柚子蛋黃醬,香滑帶點小清新! 炸得香脆又唔油膩,無骨啖啖肉,仲有沙律菜、青辣椒伴食~ 甜辣醬炸雞味道幾balance,加左醬汁依然保持脆口度少少辣,甜甜地有果香感,特別開胃!🥩肉眼用韓國1++韓牛,網燒至半熟,肉質軟腍鬆化,肉味甘香濃厚,又唔會有油膩感,配上泡菜甜薯蓉作拌菜,辣辣地好韓風既食法,幾惹味!🦀醬油蟹飯 $ 188 呢隻係公蟹雖然唔多膏,但肉質肥美鮮甜,生蟹肉鮮味十足,配埋紅豆紅米飯同吃,仲可以包紫菜食,真係好正!

日式居酒屋去得多,最近銅鑼灣新開呢間韓式居酒屋🥃
門面打造韓屋感,內裏木傢具、水泥牆感覺型格,燈光亦有情調!

點左枝sparkling,係英國皇室御用品牌,入口清爽軟潤

🥂Jeju Omegi Malgeunsul
呢枝餐前開胃酒,金黃色充滿菠蘿青蘋果果香。

🥢吞拿魚

🥢韓式生牛肉
有最愛既海膽,驚喜😻!
生牛肉用醬油拌好,味道唔太搶,
將生牛肉、海膽、松子放上炸紫菜上,鮮味極致。
炸紫菜炸得非常脆口

🍗炸雞
原來係原味拼甜辣醬炸雞,分量幾大份。
原味蘸上柚子蛋黃醬,香滑帶點小清新!
炸得香脆又唔油膩,無骨啖啖肉,
仲有沙律菜、青辣椒伴食~
甜辣醬炸雞味道幾balance,
加左醬汁依然保持脆口度
少少辣,甜甜地有果香感,特別開胃!

🥩肉眼
配上泡菜甜薯蓉作拌菜,辣辣地好韓風既食法,
幾惹味!

🦀醬油蟹飯 $ 188
呢隻係公蟹雖然唔多膏,但肉質肥美鮮甜,生蟹肉鮮味十足,
配埋紅豆紅米飯同吃,仲可以包紫菜食,真係好正!

庆祝纪念
纪念日
韓式生牛肉
銅鑼灣食街開左間新韓式居酒屋,見到環境咁靚就捉住男朋友去試🤩 海膽牛肉他他賣相好精緻, 有魚子醬點綴,海膽鮮甜,令到下一層嘅牛肉他他都提升唔少,仲有個紫菜包住紅米飯,唔捨得一次過放曬入口😂😂 韓式生牛肉因為我真係好鐘意食生牛肉,侍應落單果陣已經提左我地2 個都係有海膽,我聽到更加同堅定嘅眼神答,要👍🏻紫菜炸到脆卜卜,海膽,香蔥,加埋d 生牛肉撈埋一齊, 大大啖咁食,無得頂👍🏻炸雞 有2款口味,原味同甜辣味鬆脆嘅外層入面包住嫩滑嘅雞肉,真正嘅外脆內軟!甜辣味其實唔辣,好惹味!我鍾意原味,點埋個沙律醬一絕紅竹蝦碟蝦好大隻,長過一隻手掌,蝦肉爽口彈牙👍🏻 讚👍🏻韓牛胸肉哩個係重頭戲,侍應會即場係你面前炒香d 韓牛同配菜。韓牛脂肪比較厚,好適合韓國燒烤,因為會自帶油甘香,口感鬆化,鮮嫩多汁!因為今日揸咗車,所以我地望住個drink list 只可以叫無酒精飲品。 Menu 有好多款唔同嘅韓國酒,下次黎一定要暢飲!

海膽牛肉他他

炸雞
有2款口味,原味同甜辣味
鬆脆嘅外層入面包住嫩滑嘅雞肉,真正嘅外脆內軟!
甜辣味其實唔辣,好惹味!我鍾意原味,點埋個沙律醬一絕

紅竹蝦
碟蝦好大隻,長過一隻手掌,蝦肉爽口彈牙👍🏻
讚👍🏻

• 紅竹蝦
朋友飯局,梗係要揀一間環境+食物都高質既餐廳❤️呢間首創韓式居酒屋有室內同室外位置選擇,室內型格裝修充滿空間感,非常適合同朋友嘆住美食、飲住酒暢談既地方🥰美食都有fusion感覺,大玩mix and match刺身+韓式小食,當然唔少得必食嘅韓式燒肉同炸雞啦🥹刺生吞拿魚$170厚切4片,肉質肥美鮮甜,好有口感🥹牡丹蝦$178(2件)牡丹蝦上配一片吞拿魚,下面墊上一片爽脆紫菜,同肉質較軟既牡丹蝦互相輝映,一淋一脆,prefect match👍🏻蛋卷$88食韓菜芝士蛋卷係必叫🥹蛋卷內有半溶拉絲芝士,好治癒辣雞腳$88濃味控之選,用上辣醬汁煮成,煮得非常入味,雞腳爽口~食得好滋味🤭炸雞$188最愛韓式炸雞😍呢款炸雞仲可以一次過享受兩種質感,一邊係炸雞,口感爽脆,微辣,沾上附上既蛋黃醬,更有風味👍🏻另一邊係沾上醬汁嘅炸雞🍗韓式醬汁酸酸甜甜,帶有辣味,好惹味,我鍾意食呢個味多啲😍燒肉眼扒$480燒肉眼大約5成熟,我就食唔到太生既牛,但同行友人牛魔王秒清🤣據說肉質juicy,充滿油脂,五成熟恰到好處,而且肉眼份量都好多韓牛胸肉$520驚喜!以為係普通燒牛胸肉,一上枱好大鑊,而且鑊內鋪滿薄切牛胸肉,有

刺生吞拿魚$170
厚切4片,肉質肥美鮮甜,好有口感🥹
牡丹蝦$178(2件)

蛋卷$88
食韓菜芝士蛋卷係必叫🥹蛋卷內有半溶拉絲芝士,好治癒
辣雞腳$88

炸雞$188

燒肉眼扒$480

韓牛胸肉$520
驚喜!以為係普通燒牛胸肉,一上枱好大鑊,而且鑊內鋪滿薄切牛胸肉,有店員在你面前炒牛胸,炒肉時香氣撲鼻,太誘惑😍
薄切牛胸肉外層有油脂包裹着,先同韭菜加韓式醬汁炒勻,之後再加埋其他配料分開略炒,用一片牛胸肉夾住其他配料,我最愛夾芽菜+泡菜,牛胸肉鮮嫩入味,再沾上帶有鹹味既鹽醬汁,令味道更豐富,推介❤️

聚會又點少得酒呢🤭叫咗支柚子酒Jeju Omegi Malgeunsul $950
有16%酒精成份,柚子味甜甜地好易入口,女仕都會愛上🫰🏻
2022-08-30
  • 韓牛胸肉
교자상 (銅鑼灣).今次我係比佢嘅環境吸引,呢排唔係好熱,臨近中秋,就book個四人韓國野提早食中秋飯! 點知連食物味道都好好(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)適逢中秋,四個人叫支柚子酒飲下🤭🥂🥂.▪️海膽•牡丹蝦▪️.🥹愛海膽之人必吃,海膽新鮮不在試下,下層好似草皮嘅包裹住紅米飯,口感好特別!牡丹蝦五星推薦,極肥美,同樣伴有海膽,下面有紫菜脆片.▪️韓式生牛肉▪️.又係伴有紫菜脆片同海膽係面😭極華麗,生牛肉好滑溜,就咁食同放上面食一樣正.▪️熟成泡菜布拉塔▪️.呢個我男朋友同爸爸好喜,上面係佈滿芝士,下面有泡菜皮豬肉切碎.▪️白切肉▪️.喜歡食五花腩必食,有醃韭菜,泡菜,蒜片,椒,蘿蔔絲,再加生菜🥬包住肉食,無曬豬肉嘅油膩感.▪️烤和牛肉▪️.呢個有啲中式嘅炒牛肉,但醃製過好有味,仲有隻生蛋黃,伴金菇等.▪️紅竹蝦·八爪魚🐙▪️.勁勁勁大隻紅竹蝦,上面釀左蕃茄粒,蝦肉非常爽口,證明非常新鮮。 八爪魚燒得啱啱好,擺盤精美,伴泡菜!.▪️醬油蟹配飯▪️.🤭🦀醬油蟹又係韓國菜必叫之一,怕鹹嘅可以伴飯,但個人覺得就咁食都好ok!!.▪️韓牛胸肉▪️.最後登場係主食韓牛胸肉,會有店員幫你烹調,落油炒,係好腍身.📌 GYOSASANG 교자상 (
교자상 (銅鑼灣)

適逢中秋,四個人叫支柚子酒飲下🤭🥂🥂

▪️海膽•牡丹蝦▪️
牡丹蝦五星推薦,極肥美,同樣伴有海膽,下面有紫菜脆片

▪️韓式生牛肉▪️

▪️熟成泡菜布拉塔▪️

▪️白切肉▪️

▪️烤和牛肉▪️

▪️紅竹蝦·八爪魚🐙▪️

▪️醬油蟹配飯▪️

▪️韓牛胸肉▪️
最後登場係主食韓牛胸肉,會有店員幫你烹調,落油炒,係好腍身
📌 GYOSASANG 교자상 (銅鑼灣)
銅鑼灣加寧街1-3號Fashion Walk地下C號舖
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-09-10 59 浏览
今天約了朋友放工後在銅鑼灣搵食,行到名店坊找到這家韓式居酒屋,餐廳分室內和半室外,餐廳環境舒適,座位寬敞,完全沒有擠逼的感,令人有一種放鬆的感覺,非常適合三兩知己把酒談心,聯絡感情,我們選了室內的位置,侍應的服務也非常熱誠,亦會主動上前介紹菜單及加水。入座後,侍應馬上奉上前菜, 即使只是前菜, 看上去顏色繽紛美觀,微辣的醃蘿蔔, 令人胃口大開, 未正式點菜已經感受到餐廳那種一絲不苟的態度。熟成泡菜布拉塔 : 熟成泡菜加上肉粒,在上面的一層像福袋一樣漲卜卜的香滑芝士,這種配搭不單完全沒有違和感,相反地配合起來十分夾,難怪成為這店的其中一道主打菜式。烤和牛肉 : 新鮮靚和牛肉,即使用最普通的方法烹調,仍能帶出食物的鮮甜味,這道菜正能充分體現這一點,吃起來十分惹味。牛肉飯 : 石鍋飯驟眼看上去以為份量不多,吃下去發現原來石鍋十分深,無論牛肉粒及飯的份量十足,牛肉新鮮有牛味而且完全唔會韌,外層的飯焦香脆美味,內層的飯有種軟綿的感覺,飯中也混了一些豆,整體來説有口感層次又夠咬口,一道非常有水準石鍋飯。吞拿魚 : 四大件特厚吞拿魚以半熟的情況上碟, 十分鮮甜美味, 以前吃吞拿魚多數是刺身魚片,

吞拿魚 : 四大件特厚吞拿魚以半熟的情況上碟, 十分鮮甜美味, 以前吃吞拿魚多數是刺身魚片, 但這種食法非常特別, 口感很有層次之餘,夠厚身啖啖肉食落十分滿足。

燒肉眼扒 : 新鮮的靚肉眼扒,外面燒得香脆,內裡肉汁充分保留,厚薄適中食落一點又唔會韌,配上特別的泡菜味薯蓉,口感新鮮又特別。

原本我們想試醬油蟹,但可惜我們今天8時半才入座,醬油蟹已一早沽清,有點失望,還好我們點了幾味有水準的牛肉菜式,正好配合我那位牛肉控朋友,下次有機會一定要再來嘗試一下醬油蟹。