2023-03-05 81 浏览
这家餐廳好像沒有中文名字,不知道怎麼讀~哈~裝修和氣氛好像很高級~~晚市全場爆滿,替餐廳、集團、飲食業和香港高興~~餐廳同事很年輕~但可能因為經驗不足和群龍無首,有一點點招呼不到~~不琢不成器~~加油!說回食物~~吃了牛肉、八爪魚、蠔和蝦~~逐一品評~~1. 牛肉,看起來平平無奇~~但竟然是全晚之最大驚喜~牛肉的質素和調味恰到好處~~薄切口感很好~~ 2. 生蠔~~不知道為什麼要加類似漬蘿蔔的物體~~味道有點衝突~~有點失望~~3. 蝦~~正常~~不過不失~4. 八爪魚~~調味不錯但偏硬~~有一點點難咀嚼~~~如果人均要500元~~不容易持續地客似雲來~~尤其是同一條食街,競爭劇烈,要突圍而出,要再動腦筋~
这家餐廳好像沒有中文名字,不知道怎麼讀~
哈~裝修和氣氛好像很高級~~
晚市全場爆滿,替餐廳、集團、飲食業和香港高興~~

說回食物~~吃了牛肉、八爪魚、蠔和蝦~~逐一品評~~

1. 牛肉,看起來平平無奇~~但竟然是全晚之最大驚喜~
牛肉的質素和調味恰到好處~~薄切口感很好~~
2. 生蠔~~不知道為什麼要加類似漬蘿蔔的物體~~
味道有點衝突~~有點失望~~
3. 蝦~~正常~~不過不失~
4. 八爪魚~~調味不錯但偏硬~~有一點點難咀嚼~~~

如果人均要500元~~不容易持續地客似雲來~~
尤其是同一條食街,競爭劇烈,要突圍而出,要再動腦筋~

🍽️餐廳整體風格為黑色米色為主搭配的木系傢具,燈光昏暗柔和很適合情侶約會很有氛圍情調~每桌都會附送一份前菜醬油蘿蔔,味道偏鹹。...🐂韓式生牛肉- 牛肉很新鮮,混著蒜頭、青瓜、洋蔥松子、泡菜、雪梨和生雞蛋一起拌勻,放在炸好脆卜卜的紫菜上一起吃,口感嫩滑不過有點偏咸。🐔炸雞-有經典原味的炸雞搭配著柚子蛋黃醬和酸甜醬的炸雞,兩種口味都烤的外酥里嫩很好食 。🐔辣雞爪-不用吐骨頭的無骨辣雞爪真的好正!醬汁有一點點偏辣,這個味道吃久了有點單調。🦀️醬油蟹-有點腥!!真的不推薦!!🥣牛骨清湯-喝下去暖暖的很好喝,有一整根牛骨在裡面料很足,店員會在你面前幫你把牛骨上的肉剪下來,味道調味的適中不會過咸過淡也完全不會油膩,湯里還有牛肉薄片、洋蔥和粉絲等。

🦀️醬油蟹-有點腥!!真的不推薦!!

2023-03-02 1159 浏览
Gyojasang is the latest restaurant to open in Fashion Walk. Taking over the spot Lady M vacated, it serves modern Korean. At least that is what they advertise. I decided to try it out for lunch.The decor was more modern. No old school Korean here. They also have outdoor seating as well.Menu is English, Korean and Chinese. During lunch time they offer a lunch menu that is enough for one or they have sharing plate options. They also ask if you want still or sparkling water the minute you sit down.

Menu is English, Korean and Chinese. During lunch time they offer a lunch menu that is enough for one or they have sharing plate options. They also ask if you want still or sparkling water the minute you sit down. Regular tap is available, so ask for it as bottled water is not required of you. And when you're eating for one, it's hard to finish a whole bottle of water.

They also start you off with pickled daikon. They do have a bit of heat but they are refreshing enough as a palate clenser.

Rice is provided for each set. The rice here is red rice and not white. I don't believe white rice is available as an option.

For lunch, I chose the Galbijjim ($198). It was served in a piping hot stone bowl. Plenty of short ribs were found along with carrot, daikon, green peppers and shitake mushroom. Topped with a shredded egg. Everything was huge in size. The short ribs itself wasn't cut so they provided you with tweezers and scissors for cutting. I was having a bit of trouble and someone came over to help me do so. Probably saw my distraught face. Tastewise, it was quite good. The beef was soft and tender. The sauce was savory and all the vegetables, especially the daikon, soaked up everything. Add the  rice and really not waste the delicious sauce.

Food was quite good. Service was interesting. Mostly ignored except for the one person who helped me out. The place is tidy enough and I might be back.
2023-02-24
2023-02-17 121 浏览
교자상 GYOJASANG🇰🇷GRILLED BEEF RICE BOWL $155GRILLED PORK BELLY@$112STONE BIBIMBAP WITH HANWOOBRISKET $190Lunch menu is niceThis is a newly Korean Restaurant located in Fashion Walk with chill environmentYou can choose to sit in the Tatami section while need to take off your shoes 🙊They serve with red rice, more healthy 😋Recommend to try!
교자상 GYOJASANG🇰🇷
GRILLED BEEF RICE BOWL $155
GRILLED PORK BELLY@$112
Lunch menu is nice
Recommend to try!

2023-02-14 95 浏览
餐廳位於fashion walk餐廳小巷內,環境裝修靚、食物都有水準☺️白切肉 - $188係厚切既五花腩,另外餐廳仲會俾咗唔同嘅蔬菜同醬料去配搭,選擇多而且味道正宗,真係有種係韓國食野既感覺牡丹蝦 - $178前菜共有兩件,有海膽、牡丹蝦同魚籽,呢個配搭100分之餘再加埋下面炸到脆卜卜既紫菜,勁想encore🥹熟成泡菜布拉塔 - $145泡菜我反而無咩感覺,加埋一大份芝士味道咸咸地、甜甜地、辣辣地😂好複雜..海鮮餅 - $118海鮮餅海鮮份量好多,炸粉薄而且唔會成口油!勁鍾意😍

白切肉 - $188

牡丹蝦 - $178

熟成泡菜布拉塔 - $145

海鮮餅 - $118
海鮮餅海鮮份量好多,炸粉薄而且唔會成口油!勁鍾意😍
2023-02-12 164 浏览
幾年無見,相約舊同學聚會,有同學提議銅鑼灣晚飯,近排新開嘅韓式居酒屋Gyojasang位於銅鑼灣Fashion Walk,主打新派韓國料理,有室內及戶外座位,裝修以黑色、米色為主,配襯木系傢俬,環境昏暗,燈光柔和,設計很有格調。我哋一行七人book咗八點,等咗一陣安排好座位,奉上前菜醬油蘿蔔洋蔥,店員細心有禮貌,食物高質有水準,大家食吓嘢、飲吓酒、傾吓偈,好開心嘅一晚。#韓式生牛肉 $185必點之選,一上枱賣相好吸引,生牛肉呈現心形,拎嚟打卡一流。餐廳店員先向客人介紹配料,有蒜頭、青瓜、洋蔥、松子、泡菜同埋雪梨,然後用生蛋黃拌勻。生牛肉冰冰凍凍,入口滑溜會有化了的感覺,比熟牛肉更嫩,多款配料加入令味道豐富有層次,但不會蓋過牛肉鮮味,配上炸紫菜一齊食,又凍又滑又嫩又脆,多層次口感令整體感受提升。#烤和牛肉 $178有別於平時韓式烤牛肉,因為餐廳採用和牛,即時升級咗去另一個層次。和牛肉切薄片拌洋蔥絲醃好烤熟,配金菇、本菇,撒上白芝麻,用生蛋黃拌勻,和牛肉入口肉質軟嫩,牛味香濃。#年糕 $155用石鍋奉上,上枱時仍然保持熱辣辣嘅溫度,辣醬汁仲不停冒緊泡泡,辣醬炒年糕放底,單憑餐牌寫住年糕個名

醬油蘿蔔洋蔥
#韓式生牛肉 $185
烤和牛肉
#烤和牛肉 $178
年糕
#年糕 $155
用石鍋奉上,上枱時仍然保持熱辣辣嘅溫度,辣醬汁仲不停冒緊泡泡,辣醬炒年糕放底,單憑餐牌寫住年糕個名,都唔知會有芝士炸豬扒同紫菜粉絲卷放喺面,仲鋪上香濃芝士,都幾有驚喜,半溶芝士混和辣醬汁一齊食,食落都算幾辣。
#炸雞 $158
有兩款口味,原味及甜辣味,雞肉新鮮炸起,脆漿酥脆,咬開裏面熱辣辣,雞肉嫩滑juice。甜辣醬味濃,甜辣度適中,唔會蓋過炸雞原有味道,配菜係蓮藕、沙律菜,加埋一齊食更清新,配有柚子蛋黃醬。
芝士蛋卷

#芝士蛋卷 $125
卷得好靚,蛋卷香滑,仍然喺半生熟狀態,加入mozzarella同紫菜做餡料,蛋面唧上茄汁同柚子蛋黃醬,熱辣辣拉絲芝士,咬落去半溶流心口感,味道好夾。
炒粉絲

#炒粉絲 $108
最鍾意佢個粉絲夠粗夠煙韌,加入彩椒、洋蔥、韭黃、本菇同椰菜,用醬油炒得好勻,粉絲條條分明,醬油味香濃,調味適中唔會太鹹,而且一啲都唔油膩,放上蛋絲撒上白芝麻,增加口感層次。
泡菜煎餅

#泡菜煎餅 $115
煎餅薄身,橙紅色賣相好靚,煎餅係反轉個餅底上碟,餅底同餅邊都煎得焦脆,咬開裡面質地軟軟,夾著泡菜嘅口感同辛辣味道,上面仲放有五花腩,味道更香。一貫會配上煎餅醬油,餐廳另有秘製柚子蛋黃醬奉上,係將柚子汁同蛋黃打成。
荔枝生米酒
荔枝生米酒 (壺750ml) $280
韓國生米酒本身係較清淡,容易入口,加咗荔枝增添一份生果嘅清甜味,仲有一粒粒荔枝肉,成壺上枱,用碗飲好豪氣,cheers!

飲飽食醉後,埋單$1436,張單仲有個咁靚嘅套入住,埋單都增添了儀式感。

Gyojasang교자상
地址:銅鑼灣加寧街1-3號Fashion Walk地下C號舖
2023-02-10
烤和牛肉
年糕
芝士蛋卷
炒粉絲
泡菜煎餅
荔枝生米酒
今次嚟呢間韓式居酒屋食午餐,order左3樣野,都係menu嘅小食類,估唔到食物嘅份量都唔細,又因為烤和牛太好食,追加咗個白飯🍚食飽飽,大滿足!🐰烤和牛肉 $178勝過一般嘅韓式炒牛肉,皆因佢哋係用和!牛!🐂即時昇華咗去另一個lv,一食落口就知係靚食材,又滑又淋,汁料又調配得好,仲配埋雜菌,真係忍唔住叫多碗白飯送嚟食😋🐰 炒粉絲 $108呢個炒粉絲食落口唔覺得油,食多幾條都無成口油林林,配料有炒菇、雜菜同蛋絲,都幾大碟架🍽️🐰芝士蛋卷 $126呢個蛋卷制作好有心機,餡料有拉絲芝士同紫菜,表面有茄汁同沙拉醬,蛋亦做到有層次,半生熟狀態,出色!🐷🛎️ 必試指數 : 9/10🌟
🐰烤和牛肉 $178
🐰芝士蛋卷 $126
🐷🛎️ 必試指數 : 9/10🌟
2023-01-27
午餐
  • 蛋卷
2023-01-30 140 浏览
GYOJASANG 🇰🇷🦀#約會慶生之選Located at Fashion Walk, GYOJASANG provides a high-class dining experience. Feel free to reserve outdoor seats for a fancy date, or book through open rice for 12% off. 🌹Crab marinated in soy sauce $258Highly recommended, you will get a gently soy-marinaded crab. Super fresh! Egg roll with cheese $126Definitely above average, with seaweed inside. 🧀 🍳 Kimchi pancake $115Also good, thin but yet to be crispy. It also comes with mayonnaise and Korean soy sauce. 🌶️Home Makgeolli $15
GYOJASANG 🇰🇷🦀
#約會慶生之選

Egg roll with cheese $126

Kimchi pancake $115

Home Makgeolli $150
My go to drink in Korean restaurants! 🍶

💰~300pp

🕥 Mon - Sun 12:00 - 22:00
📍Shop C, G/F, Fashion Walk, 1-3 Cleveland Street, Causeway Bay
醬油蟹
Kimchi  pancake
  • 蛋卷
  • 醬油蟹飯
2023-01-20 103 浏览
我係係Day 1岩岩開箱就有緣行左入來,一入來waiter係個可愛既男仔,服務態度好好,笑容都好親切😆前菜係fusion 特色生蠔🦪,生蠔當然係新鮮又甜,唔夠特別其實係個醬料,唔係傳統海鮮醬汁,係有果味同魚子係上面👍🏻👍🏻今次仲係食左我心心念念既醬油蟹,實在冇去韓國太耐,雖然價錢唔係算平,但質素真系有,醬油蟹鮮甜多膏又一d都唔腥,真系米飯神偷👀另外再食左韓國炸雞,都好脆又juicy~ 好好味👍🏻再有個韓國🇰🇷肉套餐,估唔到係面前即時炒比我地,儀式感滿滿💯推薦✅
  • 炸雞
  • 生蠔
  • 醬油蟹飯
2023-01-19 73 浏览
二訪餐廳🤪餐廳嘅裝修高級典雅服務亦都好好用餐嘅感覺好舒適佢嘅食物全部都好有特色擺盤設計好有心思食物水準亦都非常高‼️可以做得更好-前菜-დ 韓式生牛肉 $185-主菜-დ 韓牛飯 $390დ 韓牛胸肉配泡菜炒飯 $660-飲品-დ 青檸梳打 $48დ 柚子梳打 $48韓式生牛肉嘅醃法非常正宗,用咗韓式麻油去醃製,所以勁香,碟邊亦有泡菜、松子、青瓜碎、洋蔥等等嘅醃料,將所有配料撈勻再放喺炸海苔到食,真係好味到不得了🥰韓牛胸肉配泡菜炒飯係今晚嘅主菜,餐廳非常貼心,會有職員喺上菜時幫我哋烹調埋👍韓牛嘅牛味好香濃,油脂分布亦都好靚,燒完之後嘅牛胸肉油香味十足,超級好味😋加埋菇類、泡菜、芽菜、韭菜等等嘅配菜同埋泡菜炒飯食就仲正🤤韓牛飯係用咗石頭煲上菜,所以食果陣仲係熱辣辣,啱哂依家冬天食😍韓牛粒非常多,每一啖飯都食到韓牛粒,韓牛好有咬口,食落好juicy,個飯仲食到飯焦,真係好好味我哋叫咗兩杯飲品,分別係青檸梳打同柚子梳打,兩杯飲品賣相都好精嫩,青檸梳打飲落酸酸哋,柚子梳打就好甘甜,兩杯飲落都好涼快
二訪餐廳🤪

-飲品-
დ 青檸梳打 $48
დ 柚子梳打 $48

2022-12-29
最近銅鑼灣開了幾家新的韓式料理 ,而且都是屬於比較fusion 的菜式風格 。.這一間【GYOJASANG 교자상 】位於銅鑼灣加寧街 Fashion Walk 裡裝修以木調配上柔和黃色昏暗燈光 很有格調店內的氛圍也很適合跟朋友週末小酌放鬆一下.韓式生牛肉$185平時最鐘意食生牛肉,韓式新鮮生牛肉與生蛋黃與配料泡菜、雪梨、生薑、蔥及蒜蓉攪拌均勻, 配上紫菜片一齊食,生牛肉口感滑嫩非常適合當開胃菜。.韓牛飯$390就是高級版的石鍋拌飯,用上高級的韓牛與健康的紅米與蛋黃、芝麻、蔥絲及蔥花調味.韓牛胸肉$660店員現場烹飪,頂級1++ 韓牛前胸肉韓牛,油花豐富,韓牛仲有有蕨菜,泡菜,豆芽,韭菜一齊炒,加上韓牛 們夾埋食都幾清新唔油膩,而且最後還有現場用同ㄧ鍋來炒泡菜炒飯, 好滿足。.
最近銅鑼灣開了幾家新的韓式料理 ,
而且都是屬於比較fusion 的菜式風格 。
這一間【GYOJASANG 교자상 】
位於銅鑼灣加寧街 Fashion Walk 裡
裝修以木調配上柔和黃色昏暗燈光 很有格調
店內的氛圍也很適合跟朋友週末小酌放鬆一下

韓式生牛肉$185

韓牛飯$390

韓牛胸肉$660

早排聖誕節喺銅鑼灣行完街,估唔到係Fashion Walk 雲雲cafe臨立既小巷之中,竟然見到有間燈光設計昏暗、有格調嘅韓式居酒屋 🇰🇷 咁有feel...梗係忍唔住入去試吓先!!🥩 KOREAN RAW BEEF | 韓式生牛肉 ($185)基本上生牛肉切到細細粒,頂端有粒金黃色既蛋黃,而旁邊既配料仲分別有泡菜、雪梨、生薑、蔥及蒜蓉。店員會先將牛肉及蛋黃拌勻,之後就可以跟個人喜好再加埋唔同配料放上炸紫菜片一齊食。拌好既生牛肉口感滑滑加埋其他配料真係開胃而且層次夠哂豐富。🥩 HANWOO RICE | 韓牛飯 ($390)高級既石鍋伴飯,用上既牛種就係高級既韓牛,之所謂叫得上高級係因為韓牛有均衡既大理石花纹,雖然與和牛相比少一種入口即溶既感覺,但相反油脂甘香且充滿肉香口感相嫩滑多汁,呢個拌飯中既韓牛當然完全達標阿!只係加埋蛋黃、芝麻、蔥絲及蔥花調味,而飯底就用上左健康既紅米飯,由於石鍋經燒過,鍋底仲會有少少飯焦,成個石鍋飯拌勻真係邪惡到爆,好彩既係食緊紅米飯感覺上食多幾啖都唔洗怕啦! 🥩 HANWOO BRISKET | 韓牛胸肉 ($660)+SERVED WITH KIMCHI
咁有feel...梗係忍唔住入去試吓先!!

🥩 HANWOO RICE | 韓牛飯 ($390)

+SERVED WITH KIMCHI BOKKEUMBAB 泡菜炒飯🍚
韓式煎牛胸肉,一望住塊牛就會見到油脂分佈果個位白雪雪,煎起上黎油香勁正,當然可以夾埋其他配菜一齊食!
食到中段既時候仲可以叫店員將韓式配菜加入煎鍋中炒埋一個泡菜炒飯阿,可以講將所有既精華都放哂入個炒飯中,一啖一啖真係停唔到口,連小編都覺得大滿足阿!Order黎同一大班朋友開心share就岩哂啦!
🍹 柚子梳打 ($48)
甜甜既柚子香配埋酸酸既西柚及檸檬片,味道夠哂清新🍋特別!

🍸 青檸梳打 ($48)
青檸既微酸既口味配上有氣既梳打水,感覺就好似飲汽水一樣咁爽快,都係一樣咁清新,飲幾啖夠哂開胃!
2022-12-29
  • 韓式生牛肉
🎈總論.第一個要提的是全晚不知是味精還是什麼,不斷十分口渴,不斷需要叫侍應斟水。現時其實都很少餐廳是食完會這樣口渴。.侍應態度其實好,同時不夠醒目。.食物味道十分一般,但價錢不算平,所以不會再來,亦不會特別推介。.侍應說餐廳算,只開了幾個月,可能還在摸索吧。.🎈餐牌.🎈食物.👇醬油蟹 每隻$258 ⭐️⭐️⭐️⭐️我們叫了兩隻,有點似上海的醉蟹。.👇炸雞 $158 ⭐️⭐️⭐️雞炸得比較乾,皮不多脆,是失望的。.👇海鮮煎餅 $178 ⭐️⭐️我們旁邊的食客叫了泡菜煎餅,看上去都知比這個要好味,這個海鮮煎餅是料頗多,味道不吸引,煎餅應有的口感亦沒有了。2分。.👇韓牛胸肉 $660 (配以泡菜炒飯) ⭐️⭐️⭐️ (3.5分)這味是for share,是原盆在食客餐桌上煮的。.侍應會在煮好牛肉後加上其他配料連泡菜一起炒飯。這味偏淡,我們叫侍應給了韓國辣醬自己來炒,他們加了太多人,故此變成烚熟牛肉,靚牛如能真的炒香(即少點水來煮)便更好了。
🎈總論
侍應態度其實好,同時不夠醒目。
侍應說餐廳算,只開了幾個月,可能還在摸索吧。
🎈餐牌

🎈食物

👇醬油蟹 每隻$258 ⭐️⭐️⭐️⭐️

我們叫了兩隻,有點似上海的醉蟹。

醬油蟹 $

👇炸雞 $158 ⭐️⭐️⭐️

雞炸得比較乾,皮不多脆,是失望的。

👇海鮮煎餅 $178 ⭐️⭐️

海鮮煎餅

這味是for share,是原盆在食客餐桌上煮的。

韓牛胸肉

侍應會在煮好牛肉後加上其他配料連泡菜一起炒飯。

2022-12-05
醬油蟹 $
我一直都好鍾意係銅鑼灣搵食,加寧街Fashion Walk隱藏好多間唔錯嘅餐廳🍴呢日經過見到有間新開嘅韓式料理餐廳,同朋友就想黎試試先✌️餐廳以黑色為主調,簡約時尚,環境寬闊舒適,好啱同朋友聚餐✌️韓式生牛肉話時話平時我唔係太敢食生牛肉,今次見到牛肉都幾新鮮所以想挑戰下,食法係將香脆開胃嘅海苔加上生蛋黃同生牛肉,口感層次好豐富😋幾唔錯👍韓牛飯用石鍋燒出黎,好大一份,俩個人食啱啱好😍牛肉切成小小塊,肉質鮮嫩,上層灑上蔥花,好惹味😋韓牛胸肉店員現場烹飪,頂級1++ 韓牛前胸肉韓牛,油花豐富,韓牛仲有有蕨菜,泡菜,豆芽,韭菜一齊炒,加上韓牛🐂夾埋食都幾清新唔油膩!最後仲有免費泡菜炒飯食😋再黎一杯柚子梳打,好滿足😋

韓牛飯

韓牛胸肉

最後仲有免費泡菜炒飯食😋再黎一杯柚子梳打,好滿足😋
  • 韓牛胸肉
2023-01-04 93 浏览
身為韓國菜既愛號者,梗係除咗鐘意傳統韓國菜之外,都想食下啲新式既韓國菜啦🤩😋 海膽牛牛他他依個他他既調味有別於西式既他他,係用咗韓式既方法去調味,牛肉腌得好好,而且都好滑,配埋脆炸紫菜食好夾。估吾到都有海膽,重好新鮮,放埋一齊食,都吾會搶咗大家個味。😋 韓式生牛肉依個菜式係綜合晒我鐘意食既野,而且係一個壽司既配搭,飯係用咗紅米飯,加上乾紫菜,而紫菜上既配料係生牛肉、海膽同埋魚子。😋 烤和牛肉餐廳將和牛扒用咗煎牛扒既方法處理,但有啲位略嫌有點過熟。餐廳用咗坑紋煎pan煎,所以賣相吾錯。😋 醬油蟹飯原本以為只有拆咗蟹肉同埋啲汁係飯入面,但原來係全隻上,仲配上紅米飯,好夾。一定要將醬油蟹既膏撈埋啲汁同飯食。😋 炸雞嚟韓式餐廳點少得食炸雞,炸雞分咗2種味,一種係原味炸雞,另一種就係甜辣醬炸雞。個人比較鐘意食甜辣醬炸雞。😋 Fig Makgeolli依款係桃味米酒,如果吾鐘意原味米酒,可以試下依一款,有啲桃味,會易入口啲。😋 Naroo Sang Makgeolli依款係原味米酒,係韓國比較岀名既米酒,個人比較鍾意飲原味多啲。

😋 海膽牛牛他他

😋 韓式生牛肉

😋 烤和牛肉

😋 醬油蟹飯

😋 炸雞
嚟韓式餐廳點少得食炸雞炸雞分咗2種味,一種係原味炸雞,另一種就係甜辣醬炸雞。個人比較鐘意食甜辣醬炸雞

😋 Fig Makgeolli

😋 Naroo Sang Makgeolli