2022-12-27 17 浏览
前幾日同男朋友去咗呢間新開嘅韓式居酒屋食飯(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 餐廳環境充滿韓式風格,提供各種韓式小食、烤肉、主食等。店員先送上餐前小食,韓式醃蘿蔔酸酸甜甜好開胃。🦐牡丹蝦 $178牡丹蝦好大隻,用醬油醃過,肉質爽口,配埋海膽同黑魚子食好鮮味,底層係紫菜天婦羅,香脆可口,層次豐富。🐮韓式生牛肉 $168估唔到韓式生牛肉上面都有海膽😍😍 生牛肉好滑溜,配脆紫菜脆片一齊食好夾。🍗炸雞 $188超大份的雙拼炸雞,分別有原味同甜辣。炸雞差唔多有十件,同朋友share 就啱晒。雞皮炸得好香脆,入面嘅雞肉好Juicy🤤🤤 甜辣更加惹味。🥩肉眼 $480男朋友最鍾意食牛扒,就叫咗肉眼。肉眼煎得啱啱好,大約五成熟,好重炭香。😋 牛味濃郁,配菜有泡菜薯蓉同沙律菜。🦀醬油蟹飯 $388見到呢度都有醬油蟹食就試下😆 醬油蟹好鮮甜多膏,調味唔會太鹹,配埋紅豆飯好好食♪(´ε` )🍊Goheung Yuja Wine另外仲叫咗一支柚子燒酒同梳打,兩款都好易入口,好重柚子味,值得一試。

🦐牡丹蝦 $178

🐮韓式生牛肉 $168

🍗炸雞 $188

🥩肉眼 $480

🦀醬油蟹飯 $388

🍊Goheung Yuja Wine
2022-12-27 24 浏览
位於銅鑼灣的食街最近越來越熱鬧,其中這家新派韓國料理——교자상進駐,環境型格輕奢๑❛ᴗ❛๑-海膽 2件 $156賣相夠精緻,用紫菜去包住,底下的是飯,很好的和鮮甜海膽融合在一起。-韓式生牛肉 $220推介之一!生牛肉比較大粒好有口感呢,加上脆脆的炸紫菜,口感一流。-肉眼 $480大大塊的肉眼沒有多加調味,如果需要芥末的話可以跟餐廳提出,炭燒味濃郁!-醬油蟹飯 $360醬油蟹個頭較小,可能今年的蟹也是這樣吧。不過蟹膏肥美,用來拌飯一流哦。-白切肉 $188白切肉本身沒有調味,不過把肉、醃菜、各款醬料一起擺落爽脆的生菜上,非常惹味。-生米酒提拉米蘇 $78生米酒的提拉米蘇真的是第一次吃!有米酒的米香味,-Tiger $280為乳酸味的米酒,甜甜的比較易入口。

海膽 2件 $156

韓式生牛肉 $220
推介之一!
生牛肉比較大粒好有口感呢,加上脆脆的炸紫菜,口感一流。

肉眼 $480

醬油蟹飯 $360
醬油蟹個頭較小,可能今年的蟹也是這樣吧。
不過蟹膏肥美,用來拌飯一流哦。

白切肉 $188

生米酒提拉米蘇 $78
生米酒的提拉米蘇真的是第一次吃!
有米酒的米香味,

Tiger $280
為乳酸味的米酒,甜甜的比較易入口。
放工同朋友去咗銅鑼灣食飯,🏮Fashion Walk食街有間韓式居酒屋叫「GYOJASANG」,人氣頗高,一定要訂定枱先有位。呢度裝修富格調,燈光偏暗,氣氛好好,環境寬敞;秋涼就最適合坐户外座位。餐廳主打韓國菜🇰🇷,所提供嘅菜式選項都幾廣泛,例如有刺身、小食、料理、燒烤、主食同湯等,並唔係集中某一類食物。所以我哋就每個類別都嗌咗啲,而全部出品亦都無令人失望😋。前菜係酸蘿蔔粒,食粒開開胃,佢係全晚最普通🙈,不過接住落嚟好精彩。生蠔($88/2 pcs),首先咁大隻生蠔只係賣緊$4X隻好抵🦪,蠔本身高質,集肥美與鮮甜於一身,帶海水味,夠Creamy。另一邊廂,生蠔上面放咗由餐廳自家醃製嘅泡菜蕃茄莎莎🍅同魚子醬,並能豐富生蠔味道,且帶來新鮮感。蛋卷($88),雞蛋卷好多餐廳都有得食,但好食嘅唔多,抑或Overpriced。不過呢度嘅蛋卷味道出色,定價合理。🍳蛋卷富層次感,煎蛋薄薄一片,捲埋再包裹紫菜同拉絲芝士,另配以茄汁同沙律醬食,惹味得嚟唔重口味,並保留蛋香。芝士炸豬扒($128),佢係一件完美嘅炸豬扒,並唔係急凍舖買到嘅吉列豬。🐷豬扒形狀不規則,炸皮酥脆唔油膩,同肉層緊貼。豬扒肉厚,肉質
酸蘿蔔粒
生蠔
芝士炸豬扒
芝士炸豬扒($128),佢係一件完美嘅炸豬扒,並唔係急凍舖買到嘅吉列豬。🐷豬扒形狀不規則,炸皮酥脆唔油膩,同肉層緊貼。豬扒肉厚,肉質鬆軟,中間並釀入拉絲芝士🧀,相當邪惡。由於芝士唔係流質,所以食落唔算溜。底部墊咗少量椰菜絲,參考自日式風格。
紅竹蝦
紅竹蝦($228),店員推介食紅竹蝦,因為好大隻。佢果然無呃人,🦐紅竹蝦有筷子咁長,大小同波士頓龍蝦相若,但可以食嘅肉更多,而味道亦更突出。燒蝦香氣特別強,蝦頭位置附有鮮甜蝦膏,而蝦肉自身就超級爽彈,完全將蝦嘅優點一覽無遺咁呈現出嚟。為咗進一步增添蝦香,廚師更用上櫻花蝦作點綴🌸。
牛骨清湯
牛骨清湯($115),牛骨湯還原度極高,同喺韓國飲嘅雪濃湯好相似。🔥湯品熱辣辣,湯頭高溫熬煮至奶白色,味道天然,鹹度適中,無添加味精,亦唔肥膩。牛湯之中仲有牛肉薄片🐮、洋蔥、椰菜同粗粉絲等,飲完好滿足。
燉牛肋骨
燉牛肋骨
燉牛肋骨($228),呢道菜係食肉獸之選,因為牛肋骨超大嚿兼厚肉🍖,並有成三件。牛腩肉具質感,但並唔嚡口,筋位則炆至軟淋。除咗肉之中,鍋物中亦有雙色蘿蔔,佢哋煮至超甜、超入味,又無渣。整體醬汁調味比較濃稠,有少少似中式小菜,適合配飯食🍚。
飲品方面,因為揸咗車,所以無嗌酒,但非酒精類嘅飲品唔多。我哋最終嗌咗青檸梳打橙汁,價錢每杯$48,大大杯🍹,都OK。
總括嚟講,呢間韓式居酒屋嘅出品水準極高💯,基本上今晚食嘅菜式,如果下次嚟我都想Encore。餐廳雖然喺銅鑼灣地段,但難得唔算貴,怪不得開業半年就成為大家嘅寵兒。最後,店員服務態度專業有禮,並會主動詳細介紹菜式,抵讚👍。
生蠔
牛骨清湯
-𝙂𝙮𝙤𝙟𝙖𝙨𝙖𝙣𝙜 교자상 🇰🇷上星期行開銅鑼灣搵野食果陣發現有間新開既新派高級韓國餐廳係餐廳門口見到個裝潢幾有格調別緻有室外同室內既位置 環境幽暗燈光柔和有別於一般舊式韓式重油煙又熱既餐廳 反之冷氣夠 空氣清新 空間闊落舒適✨🐙 八爪魚 문어 ($258)❤️❤️❤️❤️❤️呢款係最有驚喜 因為個炭燒味真係好好味即叫即燒既關係 製作方面會較為費時 但係值得的!八爪魚肉質都好爽口彈牙 即使係厚切但都唔會韌一啖八爪魚 一啖泡菜 加一啖막걸리 有如置身於韓國~🐟 吞拿魚 참치 ($170)厚切醬油漬吞拿魚 係參考左醬油蟹既做法可以配上青瓜 醃蘿蔔 蔥花 組合清新 甘甜鮮美食落帶有鹹鮮 入口軟腍 成個口腔都有滿滿既魚油香🥩 韓式生牛肉 육회($220)韓式生牛肉配梨就食得多 但係配海膽同海苔脆脆就第一次店員教可以係海苔脆脆放上撈好左海膽汁既牛肉 蔥花咬落去口感味道層次豐富 有牛肉既香氣 海鮮膽既鮮甜 ✨🥩 韓牛胸肉 차돌박이 ($660)會由店員即席烹飪 用上頂級1++ 韓牛前胸肉韓牛出名油花豐富 香氣四溢 係面前煎果陣真係香到流口水! 🤭由於韓牛會同5種韓式小菜一齊煮 所以食落都爽而不膩🥩 白切肉
𝙂𝙮𝙤𝙟𝙖𝙨𝙖𝙣𝙜 교자상 🇰🇷

上星期行開銅鑼灣搵野食果陣
發現有間新開既新派高級韓國餐廳
係餐廳門口見到個裝潢幾有格調別緻
有室外同室內既位置 環境幽暗燈光柔和
有別於一般舊式韓式重油煙又熱既餐廳
反之冷氣夠 空氣清新 空間闊落舒適✨

🐙 八爪魚 문어 ($258)
❤️❤️❤️❤️❤️
呢款係最有驚喜 因為個炭燒味真係好好味
即叫即燒既關係 製作方面會較為費時 但係值得的!
八爪魚肉質都好爽口彈牙 即使係厚切但都唔會韌
一啖八爪魚 一啖泡菜 加一啖막걸리 有如置身於韓國~

🐟 吞拿魚 참치 ($170)
厚切醬油漬吞拿魚 係參考左醬油蟹既做法
可以配上青瓜 醃蘿蔔 蔥花 組合清新 甘甜鮮美
食落帶有鹹鮮 入口軟腍 成個口腔都有滿滿既魚油香

🥩 韓式生牛肉 육회($220)
韓式生牛肉配梨就食得多 但係配海膽同海苔脆脆就第一次
店員教可以係海苔脆脆放上撈好左海膽汁既牛肉 蔥花
咬落去口感味道層次豐富 有牛肉既香氣 海鮮膽既鮮甜 ✨

🥩 韓牛胸肉 차돌박이 ($660)
會由店員即席烹飪 用上頂級1++ 韓牛前胸肉
韓牛出名油花豐富 香氣四溢
係面前煎果陣真係香到流口水! 🤭
由於韓牛會同5種韓式小菜一齊煮 所以食落都爽而不膩

🥩 白切肉 수육($188)
肥瘦均勻嘅五花腩 配爽口生菜/紫蘇葉
林芝蓮最中意係用紫蘇葉包住2件五花腩
點上蝦醬 + 包飯醬 + 醃蘿蔔 + 蒜片 + 韭菜泡菜 一齊食🤌

🍶荔枝米酒 리치 막걸리 ($280/750ml)
水果米酒都飲得多 但係可以有咁足料就未試過
因為入面真係有好多荔枝🤤 好好味🤗
每一杯都一定會有幾粒荔枝食到 所以有落係有真荔枝香氣~
2022-09-11
2022-12-27 27 浏览
第一次食比較高級嘅韓國餐,午市套餐都唔算太貴石頭鍋飯 ($102)我食過差唔多最好食嘅石頭鍋飯😩 料給足 有飯焦超好食😋 但係呢個就冇肉 得蛋黃烤肉飯 ($155)牛肉份量唔少,甜甜地唔會太鹹,肉質都淋都係配紫米飯😋芝士蛋卷 ($126)雖然貴但係都好大份,卷得好靚😍,雞蛋煮得啱啱好唔會過熟,芝士夾係中間唔會太多個人唔係好鍾意mayonnaise,如果可以自己沾就更加好—— 🌟 𝗈𝗏𝖾𝗋𝖺𝗅𝗅 8/10📍GYOJASANG (Causeway Bay)Shop C, G/F, Fashion Walk, 1-3 Cleveland Street, Causeway Bay—𝖿𝗈𝗅𝗅𝗈𝗐 @𝗈𝖺𝗍𝗌𝗇𝗐𝖺𝖿𝖿𝗅𝖾𝗌 𝖿𝗈𝗋 𝗆𝗈𝗋𝖾!
第一次食比較高級嘅韓國餐,午市套餐都唔算太貴

石頭鍋飯 ($102)
烤肉飯 ($155)
牛肉份量唔少,甜甜地唔會太鹹,肉質都淋
都係配紫米飯😋

芝士蛋卷 ($126)

個人唔係好鍾意mayonnaise,如果可以自己沾就更加好

——
🌟 𝗈𝗏𝖾𝗋𝖺𝗅𝗅 8/10
📍GYOJASANG (Causeway Bay)

2022-12-23
2022-12-26 18 浏览
喺呢間韓國餐廳食過午餐及晚餐,韓國食品係近期至愛之一,韓國一般嘅嘢食都係好味嘅,例如石鍋飯、辣拉麵、部隊鍋、炸雞等,去到韓國餐廳試呢幾款就會試到食物水準。呢間餐廳店員服務態度好,地方環境好,個人覺得係性價比高嘅餐廳。烤和牛肉,佢係appetiser前菜,但其實好大碟,可以就咁送飯。牛骨清湯,除咗牛骨肉,入面仲有牛𦟌肉。炸雞,好好食,一啲都唔油,有兩種口味,一定要送啤酒。韓國啤酒韓牛胸肉,有店員幫你煮,唔洗自己郁手。配菜炒完之後你可以將牛肉夾埋啲配菜食。其實食完呢個之後仲有一個泡菜炒飯,店員會幫你用呢個鍋炒埋個飯,但因已太飽所以我哋冇食到個飯。價錢係少少貴。叫得太多嘢所以過咗$1,000蚊,否則$700-800都夠食有找。呢張相其實唔係同一日食,係隔咗幾日再去食午餐時叫嘅牛骨飯。好味。

牛骨清湯,除咗牛骨肉,入面仲有牛𦟌肉。

炸雞,好好食,一啲都唔油,有兩種口味,一定要送啤酒。

韓國啤酒

韓牛胸肉,有店員幫你煮,唔洗自己郁手。

配菜

2022-12-10
西餐fine dining 就食得多,韓式fine dining唔知大家又試過未?未試過嘅話,小編有推介!Gyojasang 位於銅鑼灣Fashion Walk,地點方便之餘,浪漫以及格調氣氛拉滿。無論室外還是室內的位置,裝修同樣雅致。服務令人賓至如歸,10分照顧顧客需要,高檔次高質素!🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸2人份:-       STARTER: 韓式生牛肉$185雪梨用、泡菜、乾蔥,蒜蓉、青瓜、松子雖然係生牛肉,肉質嫩滑,鮮而不腥,配上蛋漿鮮香濃郁,蒜蓉最為突出,帶點蒜香辣,其他配料味道不會太過霸道喧賓奪主 ,味道融洽和諧。-GRAIN: 韓牛飯$390呢個韓牛飯有驚喜!用了鐵鍋作為器皿,燒熱鐵鍋,令原本粒粒分明米飯成為香脆的飯焦。 慷慨韓牛肉粒令人興奮!每一粒牛肉粒都很juicy ,肉質以及蛋黃裹上飯粒,蛋香濃郁牛肉鮮香,份量好足!推介~-SHARE: 韓牛胸肉 配泡菜炒飯$660由店員職場烹調,頂級韓牛胸肉 毫不吝嗇 ,片片油花若現,肥而不膩!生熟亦恰到好處。泡菜炒飯極具韓式風味,香氣撲鼻。-梳打飲品2杯lime soda $48有濃郁的香茅味!為平淡的青檸梳打生色不少

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
2人份:
-       STARTER: 韓式生牛肉$185
雪梨用、泡菜、乾蔥,蒜蓉、青瓜、松子

-GRAIN: 韓牛飯$390

-SHARE: 韓牛胸肉 配泡菜炒飯$660
由店員職場烹調,頂級韓牛胸肉 毫不吝嗇 ,

-梳打飲品2杯
lime soda $48
有濃郁的香茅味!為平淡的青檸梳打生色不少 同出面的soda 很不同很獨特!

yuzu soda $48
賣相很精緻,底部有柚子,亦有香橙片片,好fruity 的soda !
2022-12-22 19 浏览
臨近聖誕節,周圍嘅食肆都人頭湧湧。今晚收工後嚟到位於銅鑼灣嘅Fashion Walk 食韓國嘢,好彩有訂位,因為室內同室外座位都full晒。餐廳係韓式fusion 居酒屋,嘢食餸酒一流。一坐底就送上前菜醬油蘿蔔~韓式生牛肉($185)- 店員會你面前將生牛肉、蛋黃、雪莉、泡菜、松子、乾蔥、蔥、蒜等配料撈勻。生牛肉睇落真係好生咁,但估唔到一啲都唔腥,反而仲有好嫩滑嘅質感。配埋脆身嘅炸紫菜片非常夾。韓牛飯($390)- 天氣凍食個石鍋飯就最好不過~ 韓牛粒腍而入味,就算放入石鍋內都完全唔變韌。底下嘅係紫米飯,好有咬口,份量仲好多,我諗有4碗飯,沾啲辣椒醬食就更惹味。韓牛胸肉配泡菜炒飯($660)- 差唔多每枱都有嗌,店員會先炒熟牛胸肉同韓國水芹菜,然後再炒埋配菜,有芽菜、泡菜、黑木耳、韭菜同菇。牛胸肉都幾肥,但油脂味勁濃,鐘意濃味啲嘅仲可以點埋麻油鹽。食到咁上下,仲會放碗白飯炒,煮到起飯焦😝柚子梳打($48)- 除咗柚子同有西柚片,好refreshing 。

餐廳係韓式fusion 居酒屋,嘢食餸酒一流。

一坐底就送上前菜醬油蘿蔔~

牛胸肉都幾肥,但油脂味勁濃,鐘意濃味啲嘅仲可以點埋麻油鹽。
食到咁上下,仲會放碗白飯炒,煮到起飯焦😝

*此餐廳收取加一服務費。韓牛胸肉(單點$520),以席前料理形式烹煮,採用頂級1++韓牛前胸,肉質嫩滑,油脂味濃,配以木耳、靈芝菇、泡菜、韭菜泡菜、芝麻芽菜慢煮。八爪魚(單點$258),肉質彈牙,味道鮮甜,帶有焦香,配以泡菜食用,味道更佳。白切肉(單點$188),採用濟洲黑毛豬製作,肉質肥瘦相間,油脂部分入口即化,配料包括有青陽辣椒、蒜片、韭菜泡菜、醃白蘿蔔絲、泡菜、紅毛菜、紫蘇葉、生菜,韓式大醬味道正宗,鹹蝦醬味道鹹鮮。吞拿魚(單點$170),吞拿魚腩,肉質厚嫩,食落好新鮮,配以醃白蘿蔔、青瓜片食用,可以解膩。熟成泡菜布拉格(單點$145),意大利Burrata布拉塔水牛芝士奶味濃郁,自家製熟成泡菜口感爽脆,配以五花肉、紫酥葉食用,味道豐富。前菜(跟餐$0),韓式傳統醃蘿蔔,口感爽脆,味道酸辣Llanllyr Source Still Water(單點$50)。青檸梳打(單點$48),味道酸溜,配以薄荷飲用,味道清新。冷壓橙汁(單點$48),味道酸甜,飲落好清爽。
*此餐廳收取加一服務費。

前菜(跟餐$0),韓式傳統醃蘿蔔,口感爽脆,味道酸辣

青檸梳打(單點$48),味道酸溜,配以薄荷飲用,味道清新。

冷壓橙汁(單點$48),味道酸甜,飲落好清爽。
  • 韓牛胸肉
  • 熟成泡菜布拉塔
  • 白切肉
  • 八爪魚
2022-12-20 33 浏览
今日嚟到銅鑼灣行街行到攰搵地方食飽回家, 都行到百德新街那邊就諗起食街,一行到去第一間餐廳就入啦!先來兩隻生蠔生蠔肥美飽滿入口少少海水味非常新鮮辣雞腳味道是酸酸甜甜也帶點辣紅竹蝦蝦肉爽口,燒得比較乾身,但上面配上一些新鮮蕃茄粒將佢啲鮮味帶返出嚟!炸雞甜辣味,蒜香味,炸雞既皮薄,入口非常香脆,雞肉嫩滑!韓牛胸肉牛胸肉油脂分布得不錯,牛味濃,加埋配菜抄出好香既牛肉味環境底下點,早知帶有酒精飲品HONEY MAKGEOLLI ,淡淡酒香、微甜米香,加上香甜蜂蜜,甜而不膩,清爽潤喉地方環境舒適,慢慢品嚐美酒佳餚

先來兩隻生蠔
生蠔肥美飽滿入口少少海水味非常新鮮

辣雞腳
味道是酸酸甜甜也帶點辣

炸雞
甜辣味,蒜香味,炸雞既皮薄,入口非常香脆,雞肉嫩滑!

韓牛胸肉
牛胸肉油脂分布得不錯,牛味濃,加埋配菜抄出好香既牛肉味

地方環境舒適,慢慢品嚐美酒佳餚

2022-12-19 37 浏览
餐廳位於銅鑼灣  設有戶外/室內座位,主打新派韓式創意料理,擺盤精緻。配搭亦非常有心思~當日假期安排了室外座位,亦別有番風味!Still Water $50供應嘅水都係玻璃樽裝Goheung yuja wine$420/bottle食韓式料理點都會想點番支酒~酒精濃度唔算高嘅韓式柚子酒,酸甜清新岩晒熱辣辣夏天刺身類:牡丹蝦 2pcs$178用天婦羅海苔墊底,鮮甜牡丹蝦配creamy海膽同烏魚子,多重鮮味融合於口中勁鮮味 韓式生牛肉 $220 生牛肉他他已用麻油、芝麻等調味,加入海膽口感再豐富!烤和牛肉 $178韓式經典醬油調味牛油係最滋味,伴勻生雞蛋口感再更順滑~真想來碗米飯和牛三文治$320 吉列和牛外皮,加上炸豬扒酸甜醬汁內裏肉質粉嫩軟稔~燒八爪魚$258 燒八爪魚有焦香,味道爽彈鮮甜~tiramisu $78以傳統韓式黃豆粉取代可可粉,口感一樣軟綿順滑!
配搭亦非常有心思~

當日假期安排了室外座位,亦別有番風味!
Still Water $50
供應嘅水都係玻璃樽裝

Goheung yuja wine
$420/bottle
食韓式料理點都會想點番支酒~
酒精濃度唔算高嘅韓式柚子酒,酸甜清新岩晒熱辣辣夏天

刺身類:
牡丹蝦 2pcs

韓式生牛肉

生牛肉他他已用麻油、芝麻等調味,加入海膽口感再豐富!

烤和牛肉

和牛三文治
吉列和牛外皮,加上炸豬扒酸甜醬汁
內裏肉質粉嫩軟稔~

燒八爪魚
燒八爪魚有焦香,味道爽彈鮮甜~

tiramisu
以傳統韓式黃豆粉取代可可粉,口感一樣軟綿順滑!
2022-09-11
  • 牡丹蝦
  • 海膽牛肉他他
2022-12-18 101 浏览
位於銅鑼灣加寧街1至3號Fashion Walk地下C號舖的GYOJASANG,是一個頗有特色的高檔韓式居酒屋。。餐廳的燈光浪漫,適合打工一族下班後和同事或朋友小酌一下。侍應先送上一客開胃的前菜,是日前菜為爽脆的韓式醃蘿蔔粒,切成丁方,一口一粒。Grain - 主食醬油蟹飯 - GANJANG-GEJANG醃醬油蟹的時間拿捏得當,醬油味道濃郁而又不會過鹹,醬油蟹用料也頗為新鮮。侍應更會貼心地奉上膠手套和蟹鉗。熱騰騰紫米飯是跟隨醬油蟹一同上桌的,紫米質感煙韌。朋友頗喜愛紫米獨有的甜味。Raw - 刺身牡丹蝦 - MORANSAEU - $178 (2pc)這款刺身是餐廳的皇牌,感覺就如韓式「蝦多士」。最底層有香脆可口的炸海苔,由下而上排列的有:白蘿蔔絲、醬油醃過的牡丹蝦刺身、鮮甜的海膽、黑魚子醬。這款菜式的重點:牡丹蝦質感厚肉而味道鮮甜又濃厚,不會被其他食材的味道蓋過。吃一口,感覺就如在大海中與一群鮮蝦暢泳。。Snacks - 小吃韓式生牛肉 - YUKWE - $168侍應上桌時,溫馨提示了這款小吃的建議吃法:將炸海苔當成匙羹,盛載起生牛肉、松子仁和海膽,一併享用。。筆者本身擔心這款小

餐廳的燈光浪漫,適合打工一族下班後和同事或朋友小酌一下。

Grain - 主食
醬油蟹飯 - GANJANG-GEJANG

Raw - 刺身
牡丹蝦 - MORANSAEU - $178 (2pc)

Snacks - 小吃
韓式生牛肉 - YUKWE - $168

筆者本身擔心這款小吃會較難入口,但真實味道比想像中更加不錯。牛肉質感細嫩,味道比想像中鮮甜,與其他配料同吃,整體味道豐富。

Grill - 燒烤
八爪魚 - MUNO - $258

八爪魚片厚薄適中,有嚼勁之餘又不會過韌。表皮烤得微焦,有炭燒的香氣,頗為有風味。

Savoury - 鹹食
炸雞 - CHIKIN - $188
吃畢前四款菜式,同行的男性友人覺得意猶未盡,所以點了一客相對飽肚的鹹食。

炸雞即點即製,上桌時熱騰騰的。有一半炸雞沾了甜辣醬,而另一半則是原味。筆者較為喜愛甜辣醬口味的,口感更為濕潤。

Naroo Saeng Makgeolli - $380 (935ml)
Alcohol: 6%
漢江酒造

餐廳有不少韓式米酒 (Makgeolli)提供,酒精濃度各有不同。筆者不算是十分能喝酒,所以點了一款酒精濃度6%,性價比頗高的米酒。

GYOJASANG
📍銅鑼灣加寧街1至3號Fashion Walk地下C號舖
📍Shop C, G/F, Fashion Walk, 1-3 Cleveland Street, Causeway Bay
2022-09-02
  • 韓式生牛肉
  • 牡丹蝦
  • 炸雞
  • 醬油蟹飯
  • 八爪魚
2022-12-18 28 浏览
銅鑼灣韓國居酒屋環境、美酒、美食高級享受Jeju Omegi Malgeunsul 16% alcohol 甜甜地易入口吞拿魚顏色非常粉嫩❤️❤️外面輕輕火炙處理過,鎖住甜甜肉汁,口感柔軟幼嫩韓式生牛肉粒粒狀生牛肉他他+海膽牛肉清甜,彈牙,配上海膽嘅甜味,兩種甜味交織,非常滋味❤️八爪魚外面係滿滿炭燒香味,入面質感軟熟,生熟程度拿捏得非常好,配上清新泡菜,效果好refreshing白切肉脂肪比例比想像中少,做到啖啖肉嘅效果,仲有少少軟骨部份,口感豐富!另外配有紫蘇葉同埋生菜,照顧唔同口味嘅食客,非常細心

銅鑼灣韓國居酒屋
環境、美酒、美食高級享受

Jeju Omegi Malgeunsul
16% alcohol 甜甜地易入口

吞拿魚
顏色非常粉嫩❤️❤️
外面輕輕火炙處理過,鎖住甜甜肉汁,口感柔軟幼嫩

粒粒狀生牛肉他他+海膽
牛肉清甜,彈牙,配上海膽嘅甜味,兩種甜味交織,非常滋味❤️

八爪魚

白切肉
2022-12-18 33 浏览
ɢʏᴏᴊᴀsᴀɴɢ是香港首間韓式居酒屋🍶, 環境帶點型格、裝潢時尚, 顏色是採用灰黑色調, 座位寬敞舒適, 特設室外位置, 這間餐廳是寵物友善餐廳, 可以帶毛小孩一同用膳🐶, 近日天氣寒冷, 戶外用餐位置設有暖風機, 非常細心👍🏻, 有渡假風ғᴇᴇʟ, 很ᴄʜɪʟʟ很舒服我們點了韓式生牛肉配料有雪梨、泡菜、松子、洋蔥、青瓜、蒜蓉, 牛味濃郁、生牛肉超新鮮、入口即溶, 細拌蛋後更加香滑幼緻, 加入青瓜、洋蔥、蒜蓉增加了甜味、層次更加爽口, 非常不錯韓牛飯用了鑄鐵鍋盛載著, 石鍋被燒至熱辣辣, 滿滿韓牛肉粒, 蛋黃及肉汁完全沾於米飯上, 口感煙韌、有香脆飯焦, 必食推介👍🏻韓牛胸肉配泡菜炒飯服務員會在客人面前展現烹調, 選用頂級1++韓牛前胸肉, 牛味濃肉嫩、油脂分佈均勻, 再配上多款傳統韓式小菜, 泡菜、韭菜、芽菜、蕨菜及靈芝菇, 香氣撲鼻、再加配泡菜炒飯, 整個精華更加提升, 除了色香味俱全, 滿足了視覺、嗅覺與味覺的高級享受, 必點推介😍飲品🍹柚子梳打梳打清甜解渴, 味道不錯食物質素高, 賣相很精緻, 氣氛良好, 服務員招呼親切有禮, 由帶位至用餐完都招呼周到, 詳細介紹ᴍᴇɴᴜ,

我們點了

韓牛飯

韓牛胸肉配泡菜炒飯

飲品🍹
柚子梳打
梳打清甜解渴, 味道不錯

食物質素高, 賣相很精緻, 氣氛良好, 服務員招呼親切有禮, 由帶位至用餐完都招呼周到, 詳細介紹ᴍᴇɴᴜ, 用餐非常愉快, 值得推介✨
之前行街經過名店坊食街 望入去見到有間新韓國餐廳 裝修好靚咁 就約咗一日同朋友去試一行入去就係reception位置見到餐廳有inside同outside坐宜家過咗夏天最熱嘅時間 夜晚坐outside都幾chill成間餐廳裝修都好靚 較哂空間感 坐得好舒服坐低無耐就有前菜係小編最鍾意嘅醃蘿蔔 有好多粒 切得幾大粒 咬落好爽我地喺menu揀咗好耐揀咗呢隻米酒佢酒精濃度11% 啱啱好 太高會enjoy唔到啱哂同朋友吹水食飯頭盤叫咗個吞拿魚佢係西餐嗰種seared tuna 姐係吞拿魚刺身側邊d位會燒過呢個好新鮮 燒得好香口亦都切得幾大片同厚 咁就唔會燒一燒就成舊無乜生嘅位咁韓式餐廳serve呢種刺身魚有咁嘅質素都幾有驚喜另一個冷盤我地叫咗韓式生牛肉估唔到會有埋海膽佢個生牛肉無腥味 撈咗d麻油同醬汁 勁香個炸紫菜好脆好香紫菜味 就咁食都有食唔停口嘅感覺將生牛肉同海膽放喺炸紫菜上面 食落口口感好正又脆又林咁同埋各樣食材嘅味都唔會搶咗其他嘅味道呢個白切肉有驚喜!佢個樣好似平平無奇咁 但真係好好食個肉好林 好香麻油味 而且都醃得好夠味 又唔會鞋sap sap啲肉同肥嘅部份好均勻另一個種點係d菜好好

一行入去就係reception位置

韓式生牛肉 Yukwe

將生牛肉同海膽放喺炸紫菜上面 食落口口感好正
又脆又林咁
同埋各樣食材嘅味都唔會搶咗其他嘅味道

呢個白切肉有驚喜!
佢個樣好似平平無奇咁 但真係好好食

啲肉同肥嘅部份好均勻
另一個種點係d菜好好好新鮮 好大片 小編勁開心!
白切肉 Suyuk

旁邊係用嚟包白切肉嘅配料
都係d辣蘿蔔絲 韭菜 等等
怕辣嘅朋友要包少d

跟白切肉有2個醬
近d嘅係白蝦醬 係幾特別嘅 不過對小編嚟講有d咸 同行朋友覺得無咩問題 可能係d海鮮嘅咸味
遠d嘅係一般食韓國嘢嘅大醬

包埋一齊食好滿足

繼續食肉!
因為同行朋友鍾意食牛扒 所以叫咗嚟試下
呢個係肉眼扒 烤得好香 5-7成熟左右 平時鍾意食3-5成熟嘅小編覺得呢個都好好食呀!
個扒好林 完全唔韌 好正

牛味都好夠 薄薄地咁好好食
下面係泡菜同薯蓉 可以夾埋扒一齊食 唔洗咁溜 又有d嘢餸下口咁~
肉眼 Galbissal Seuteike

比大家睇埋入面

喺其他人嘅食評見到醬油蟹個樣好靚好吸引 所以叫埋嚟試
個蟹好新鮮呀
嚟到凍冰冰咁 好正!
下面d䜴油係甜甜地 亦都唔會太咸
點蟹食同撈飯 一流!
呢個仲跟咗個紫菜比我地包 好得意
醬油蟹飯 Gangjang Gejang Bap

小編同朋友兩個人食咗好多嘢 好滿足
我地坐outside 幾 chill 飲下酒吹下水 仲有咁多美食 兩個都食得好開心
喺銅鑼灣有呢間韓國嘢食選擇都幾好 坐得好舒服 行完街好攰都唔怕啦~
總括嚟講呢度嘢食一流 食材新鮮 質素都好高
呢度service都幾好 員工都殷勤