2023-04-22 174 浏览
上一次幫襯是去年疫情期間和五位同事午飯,整體感覺很好,被安排坐大枱,店員亦有禮貌,食物味道也令人難忘,於是打算來為先生慶生。這次一個月前就訂位,換來的是在確認出席時被試探是否可以坐戶外,坐戶外雖然不是首選,如果是非「呼吸」區,我可以接受。由於並非,加上昨天仍是陰晴不定,於是我表示希望坐戶內。說好只留位15分鐘,我們提前15 分鐘就到,當時有很多吉枱,意想不到被安排坐門口位置,原因是今晚很滿而此餐廳主要是大枱,只有這張二人枱給我們,所以勉強接受。可是一直在用膳的時候仍有很多是只有兩位的客人光顧,很難明白這是什麼安排。於是一整頓慶生晚餐就在自動門旁邊吃,有着自動門一開一關的餘興節目。食物是不過不失,但不想重複這種體驗。

食物是不過不失,但不想重複這種體驗。

醃漬前菜
韓牛胸肉
海膽牛肉他他
人參雞

韓牛胸肉
海膽牛肉他他
2023-04-19 47 浏览
FASHION WALK 呢條銅鑼灣食街出名多野食,今次初嘗韓式居酒屋 GYOJASANG 🇰🇷 門面是有格調和行高級風格的餐廳,有別於一般韓式餐廳,靜靜地好啱傾下計。食物由韓籍大廚炮製,絕對唔失望!🍴辣漬泡菜 ($85)前菜有辣和不辣選擇,辣的有魷魚乾、醃魚和泡菜。揀辣的沒有錯,做下酒小食一流!🥢海膽 ($360)以紫菜薄脆做底,加入生牛肉他他和海膽,各種食材都好鮮甜,為味蕾帶來衝擊!🍴蝦煎餅 ($165)有別於一般的泡菜煎餅,這款是綠色的,用上了大蝦,煎得幾香口!🐃和牛肉鍋 ($520)和牛油花平均,食落去好有油香!一上枱本來以為是日式STYLE🥰甜甜的自家製韓式醬汁的確和日式好相似,鍋卻用了芽菜、菇類等,這就是韓式的感覺吧?😂建議3-4人分享!好滿足!🍶LYCHEE MAKGEOLLI ($280)最後要來個馬格利米酒,不然點叫做黎過韓國居酒屋呢?餐廳有多種口味選擇,特登揀左款不會太甜。飲落有淡淡的荔枝香,酒精濃度不太高加上飲落甜甜地好易會停不到口愈飲愈多。一班人來share就啱啱好!下次要來試下lunch set!想試下薯仔排骨湯♥️
食物由韓籍大廚炮製,絕對唔失望!

🍴辣漬泡菜 ($85)

🥢海膽 ($360)

🍴蝦煎餅 ($165)

🐃和牛肉鍋 ($520)
😂建議3-4人分享!好滿足!

🍶LYCHEE MAKGEOLLI ($280)

下次要來試下lunch set!想試下薯仔排骨湯♥️

• 海膽
2023-04-18 38 浏览
Fashion Walk出名多靚餐廳,今次嚟咗呢間韓式居酒屋,昏暗嘅環境幾好feel💁🏻‍♀️✨• 辣漬前菜 $85係雜錦式嘅泡菜,酸酸辣辣好開胃,亦好適合餸酒🫶🏻• 韓式生牛肉 $195生牛肉撈勻咗蛋黃、泡菜、蒜蓉、蔥、雪梨等配菜,口感非常非常之滑溜,本身嘅調味就帶點甜,掩蓋咗生肉味同腥味,令整體都變得易入口,仲可以配埋紫菜脆片一齊食,增加口感同味道嘅層次🙆🏻‍♀️• 海膽紫菜包飯 $315豪華版紫菜包飯!上面放有新鮮海膽同生牛肉,海膽肉好鮮甜綿密,雖然貴咗少少不過食完好滿足✨• 八爪魚牛肋骨 $245以石鍋裝住,打完卡就可以叫店員幫手將原條八爪魚腳剪開一粒粒,食嘅時候就更加方便!八爪魚肉腍身易咬,不過就唔算好入味,而下底嘅牛肋骨就好香牛味,同甜甜哋嘅湯底幾夾,感覺有啲似西式嘅紅酒燉牛尾😚• Red Monkey Makgeolli $320嚟到韓式居酒屋,當然要叫支韓國酒試吓~揀咗呢支Red monkey係由100%紅麴米釀製而成,倒出嚟都係呈鮮紅色!飲落質地creamy,帶有啖啖米香☺️

• 辣漬前菜 $85
係雜錦式嘅泡菜,酸酸辣辣好開胃,亦好適合餸酒🫶🏻

• 韓式生牛肉 $195

• 海膽紫菜包飯 $315

• 八爪魚牛肋骨 $245

• Red Monkey Makgeolli $320

2023-04-18 36 浏览
銅鑼灣fashion Walk向來好多特色餐廳同朋友決定試下全港首創既韓式居酒屋교자상 GYOJASANG餐廳裝修非常高雅有格調用光影投射牆壁,令氛圍更有情調拉下布簾更變成私人小包間,私隱度十足ꔐ辣漬前菜($85)醃青瓜、魷魚絲、魚乾魷魚乾同魚乾好適合送飯青瓜酸酸辣辣好清爽ꔐ韓式生牛肉($195)生牛肉上面蛋黃很誘人牛肉有調過味,可以感受到牛肉既香甜生牛肉很嫩滑,拌氛韓式配料及炸紫菜食用令口感好豐富ꔐ海膽紫菜包飯($355)賣相非常精緻,是高級版既紫菜包飯!這小傢俬也太有食慾紫菜包飯上面放了海膽、生牛肉,再以魚子點綴每口都非常幸福ꔐ魚籽紫菜蛋卷($145)蛋卷賣相同樣是顏值行先,魚籽絕對令賣相大加分!蛋卷濕潤綿密,中間包裹住紫菜但相較其他菜式,呢道味道會較淡ꔐ八爪魚牛肋骨($245)雖然是regular size,但足夠2-3人食用牛肋肉有4大舊,炆煮到入口軟腍另外超粗既八爪魚腳,柔軟口感富彈性不過最正都係個湯汁,香甜帶肉香配白飯應該很不錯ꔐBaum Sea Breeze Mulberry Wine ($88)帶果香既香甜,幾易入口ꔐRed Monkey Makgeolli($88)紅
銅鑼灣fashion Walk向來好多特色餐廳
同朋友決定試下全港首創既韓式居酒屋
교자상 GYOJASANG
餐廳裝修非常高雅有格調
用光影投射牆壁,令氛圍更有情調
拉下布簾更變成私人小包間,私隱度十足

ꔐ辣漬前菜($85)
醃青瓜、魷魚絲、魚乾
魷魚乾同魚乾好適合送飯
青瓜酸酸辣辣好清爽

ꔐ韓式生牛肉($195)
生牛肉上面蛋黃很誘人
牛肉有調過味,可以感受到牛肉既香甜
生牛肉很嫩滑,拌氛韓式配料及炸紫菜食用
令口感好豐富

ꔐ海膽紫菜包飯($355)
賣相非常精緻,是高級版既紫菜包飯!
這小傢俬也太有食慾
紫菜包飯上面放了海膽、生牛肉,再以魚子點綴
每口都非常幸福

ꔐ魚籽紫菜蛋卷($145)
蛋卷賣相同樣是顏值行先,魚籽絕對令賣相大加分!
蛋卷濕潤綿密,中間包裹住紫菜
但相較其他菜式,呢道味道會較淡

ꔐ八爪魚牛肋骨($245)
雖然是regular size,但足夠2-3人食用
牛肋肉有4大舊,炆煮到入口軟腍
另外超粗既八爪魚腳,柔軟口感富彈性
不過最正都係個湯汁,香甜帶肉香
配白飯應該很不錯

帶果香既香甜,幾易入口
ꔐRed Monkey Makgeolli($88)
紅色既傳統瑪格利酒,奶香味十足

ꔐ柚子梳打($48)
非常清爽,好refreshing
2023-04-16 50 浏览
原本對fusion韓國菜式冇咩期待,但估唔到每個餸都有驚喜。第一道:炖牛肋骨,係最驚喜,開頭仲擔心會鞋黐牙,估唔到牛炖很淋不會散又入味,入邊仲有一隻手掌大好厚身嘅花菇,一樣非常入味,仲有啲配菜蘿蔔蓮藕,好豐富,好味到飲埋湯底。第二道:醬油蟹,隻蟹好新鮮,應該只係醃咗一兩日,味道我覺得唔錯。朋友唔食生蟹,係我一個人食晒成隻😋第三道:韓國牛肉他他,啲牛好鮮嫩,加佐小小麻油更香,可以配鮮苔同炸天婦羅紫菜一齊食。第四道:拖羅海膽魚子壽司,呢個都好好味,食材好新鮮。每道餸都好滿意👍餐廳環境亦不錯。

第四道:拖羅海膽魚子壽司,呢個都好好味,食材好新鮮。

每道餸都好滿意👍餐廳環境亦不錯。
  • 燉牛肋骨
2023-04-14 44 浏览
💡高質fusion韓國居酒屋知道另一伴鍾意食韓國菜,就特意搵左一間走高級路線的韓國菜。裝修以偏暗黑,米色為主,配襯好多木系傢俬🪵燈光昏暗,營造出有格調的感覺🍽前菜:醃蘿蔔酸辣有海帶,魚仔,好開胃🍽韓式生牛肉🐂必點之選,生牛肉呈現心形,混合著青瓜、蒜頭、洋蔥松子、泡菜、雪梨和生雞蛋一起拌勻,生牛肉比熟牛肉更嫩更滑,配上炸紫菜一齊食,口感頓時提升👍🏼🍽八爪魚牛肋骨🐂🦑叫左regular,但份量都好多,配料非常豐富,有青椒、紅蘿蔔、白蘿蔔、蓮藕及冬菇,當然仲有主角牛肋骨肉,有好多舊,燉得很香腍入味,食個陣可以好輕易將肉骨分離,蓮藕炸得好鬆脆,咬落去卜卜聲⁣ 😋🍽海膽紫菜包飯賣相夠精緻,估唔到有咁多件,鮮甜海膽及生牛肉融合係一齊,上面就加埋魚子醬,簡直係一種享受。🍽 泡菜豬肉🐖五花肉肥瘦平均,配埋辣辣地的泡菜,好蕙惹味。🍽FIG MAKGEOLL(500ml)🍸無花果味嘅米酒,味道酸酸地,帶淡淡酒香,容易入口,酒精濃度有12%,不知不覺就飲多左😋
💡高質fusion韓國居酒屋

🍽前菜:醃蘿蔔酸辣
有海帶,魚仔,好開胃

🍽韓式生牛肉🐂

🍽八爪魚牛肋骨🐂🦑

🍽海膽紫菜包飯

🍽 泡菜豬肉🐖
五花肉肥瘦平均,配埋辣辣地的泡菜,好蕙惹味。

🍽FIG MAKGEOLL(500ml)🍸

2023-04-13 33 浏览
gyojasang 韓式料理,像一間居酒屋但佢係全韓式,韓國燒酒、韓國米酒、韓國啤酒都有多款口味😉裝潢設計非常摩登又高格調,食物亦都好高質😍🔹醬油蟹 $288,醬油蟹係韓國直運到香港,蟹膏都唔少而且鮮味💯 配埋一碗紅米飯,撈飯食非常好吃😋😋😋🔹韓式生牛肉 $195,生拌牛肉和生雞蛋撈來,廿感很滑😙😙🔹八瓜魚牛肋骨 $245,非常豐富的一大碗,牛肋骨很淋又多肉,八瓜魚多點會更好,整體味道很有韓風味🥰🥰🥰🔹海膽紫菜包飯 $315,賣相好精緻,上層海膽下層生牛肉既紫菜包飯,混合得好好,perfect match 😊😊🔹醃漬前菜 $72,有銀魚干、海藻、紫菜,三款都爽口😍😍🔹Seoul Night Fruity Soju $220,韓式燒酒,一邊輕鬆食野,一邊輕飲下,就係餐廳宗旨!要食客輕鬆愉快👍🏻👍🏻👍🏻교자상 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣加寧街1-3號Fashion Walk地下C號舖

🔹韓式生牛肉 $195,生拌牛肉和生雞蛋撈來,廿感很滑😙😙

🔹醃漬前菜 $72,有銀魚干、海藻、紫菜,三款都爽口😍😍

교자상 (銅鑼灣)
2023-04-10 82 浏览
某ʜᴀᴘᴘʏ ꜰʀɪᴅᴀʏ ʟᴜɴᴄʜ來到ꜰᴀsʜɪᴏɴ walk的一間走高級路線的韓國菜。走進店內氣氛舒適,偏暗黑有格調,還有一個角落有趟簾可間開為獨立的空間,私人度高。中午套餐有多款選擇,價錢為$98-198不等。前菜有醃蘿蔔,可以解辣,很好味。☀︎︎ 烤五花肉 $112烤五花肉好香,熱食泡菜幾特別(可能筆者較少食韓國菜)配上紅米飯很健康,但整體偏辣。☀︎︎ 石頭鍋飯 $102店員有特別提醒是素菜飯,心想:太好了~剛好可以green一下。石頭鍋飯內有紅米飯、蕨菜、大豆芽、甘筍、茹等正常石頭鍋飯配料。店員有禮貌地詢問是否能吃辣後幫忙攪拌,可惜只是我亂答了,吃到中後段辣到傻~~☀︎︎ 海鮮煎餅 $178賣相不錯,好豐富有魷魚和蝦,個人覺得煎得幾香脆,但朋友們都覺得比一般外間吃的較乾身,配料也較乾,感覺有點不一樣。整體個人感覺還好的,環境不錯,服務好,選擇亦不少。唯離開店後衣服葵莫名其妙地吸有了一陣韓燒味(但我們是沒有韓燒的),讓我感到有點奇怪。

中午套餐有多款選擇,價錢為$98-198不等。
前菜有醃蘿蔔,可以解辣,很好味。

☀︎︎ 烤五花肉 $112
烤五花肉

☀︎︎ 石頭鍋飯 $102
石頭鍋飯

☀︎︎ 海鮮煎餅 $178

烤五花肉
石頭鍋飯
2023-03-26 97 浏览
好耐冇去過韓國旅行,同朋友都好掛住韓國菜,今日收工就同朋友去咗食,餐廳等候時間都唔算太耐,好快就可以入去今日比較推薦既食物係韓式醬油蟹韓式醬油蟹既味道非常獨特,餐廳以韓式醬油、辣椒粉,大蒜等調味料慢慢烹調而成,味道醇香濃郁,口感鮮美。醬油同大蒜既味道好完美咁結合埋,蟹入面散發出濃郁既香味,適量既辣椒粉就為成碟蟹增加左一絲微辣口感,令人回味無窮,同行嘅朋友亦讚不絕口另外,韓式醬油蟹既蟹肉鮮嫩多汁,味道鮮甜,入口即化,口感唔會太腥。韓式醬油蟹既味道非常好,蟹肉既鮮美同醬汁非常入味完美咁結合,喺呢間餐廳非常值得推介嘅食物

今日比較推薦既食物係韓式醬油蟹

교자상 主打韓式fusion料理 🇰🇷座落於銅鑼灣fashion walk裝潢以木製家具為主 🪵🪑一系列綠色植物作陪襯🌵🌴☘️營造出高格調既感覺✨***\ 🧀 熟成泡菜布拉塔 ($145) / 新鮮意大利布拉塔奶酪 mix 熟成泡菜再配上特製既醬料同香料🌿最後將鋪係面既布拉塔焗到融化 🫠製造出拉絲效果 口感豐富 泡菜開胃 非常適合做前菜\ 🥚 芝士蛋捲 ($126) / 熱騰騰既芝士蛋捲 上枱既時候香氣撲鼻蛋捲上面鋪滿茄汁同沙律醬切開蛋捲 入面有紫菜同滿瀉既芝士!! 🧀 同樣做到拉絲既效果!! \ 🦀 醬油蟹 ($258/隻) / 我最期待既菜式 ✨醬油蟹✨終於出現!!!!醬油蟹配上秘製醬汁 蟹肉味道鮮甜!! 🦀🦀仲有超級多甘甜既蟹膏!! 最後將蟹蓋既醬汁+蟹膏 紅米飯同紫菜混合埋黎吃!! 簡直係人間美食😍😍\ 🐽 白切肉 ($288) /水煮五花腩後 再將五花腩兩邊煎到金黃色五花腩肥瘦均勻 將紫蘇葉包住五花腩 韓式辣醬 泡菜 青陽辣椒 大蒜 醃製既蘿蔔絲同韭菜材料豐盛到一啖都食唔完😆仲有醃製生𧐢同魷魚做配菜 味道都唔錯\ 🍗 炸雞 ($188) /半半炸雞 原味 x 甜辣 原味 - 外
교자상 主打韓式fusion料理 🇰🇷

\ 🥚 芝士蛋捲 ($126) /
熱騰騰既芝士蛋捲 上枱既時候香氣撲鼻
蛋捲上面鋪滿茄汁同沙律醬
切開蛋捲 入面有紫菜同滿瀉既芝士!! 🧀
同樣做到拉絲既效果!!

\ 🦀 醬油蟹 /

\

\ 🦀 醬油蟹 ($258/隻) /
我最期待既菜式 ✨醬油蟹✨終於出現!!!!
醬油蟹配上秘製醬汁 蟹肉味道鮮甜!! 🦀🦀
仲有超級多甘甜既蟹膏!!
最後將蟹蓋既醬汁+蟹膏 紅米飯同紫菜混合埋黎吃!!
簡直係人間美食😍😍

連配菜既炸蓮藕都好好味!! 大推👍

\ 🦑 海鮮煎餅 ($178) /
炸粉落得岩岩好 煎餅煎到薄脆
蝦 魷魚 白飯魚 🦐🦑🐠
啖啖都食到海鮮 非常之足料~

***

總括黎講 餐廳環境舒服
每款食物質素都係水準之上
會再訪既餐廳 🥳🥳

餐廳出名特式酒精飲品🥂
當中最想試荔枝米酒🍶
可惜同行友人唔鍾意飲酒 所以今次無叫
期待下次再訪時試試😋😋

📝 小tips: 餐廳係韓文名「교자상」
係OpenRice 比較難search
  • 炸雞
  • 醬油蟹飯
  • 白切肉
2023-03-17 187 浏览
Okay: - Location is convenient- Nice outdoor seating areaNot so good: - Food price is high (beef bimbimbap priced at 400)- Was super thirsty and throat got really dry after eating here (not sure if it’s because of any use of MSG?)- Service was very slow, took almost 30 mins for soup and rice dish to arrive after appetizers were served…There are def other better options out there. Wont return.
Okay:
- Location is convenient
- Nice outdoor seating area

Not so good:

2023-03-17
2023-03-14 105 浏览
已經第三次嚟,次次都好識做包咗廂,今次同11個friends食,個個都好開心,支王酒勁正,個個都好鍾意,可能order太多酒,個waitress再送多兩支俾我哋,好大方😁,會一直再去!食物方面牛tartare食完一份再叫一份,好好食咁最後叫咗四份😂炸雞都係,一份兩味半甜半乾,覺得太細份,而家嘅份量約半隻,可以加多個portion係全份就正喇,咁我哋都叫咗三份牛肋條最好食係條筋,可以幫啲客剪埋就最好lah泡菜薄餅我本身麻麻哋粉嘢,不過啲朋友話好好食,個comment係好脆,我都唔係好明😅,咁做得再脆D咪變咗signature dish💪🏻加油

牛肋條最好食係條筋,可以幫啲客剪埋就最好lah

2023-03-11
  • 醬油蟹飯
  • 炸雞
  • Kimchi  pancake
2023-03-10 151 浏览
🇭🇰GYOJASANG 📍 Shop C, G/F, 1-3 Cleveland Street, Fashion Walk🎖️8/10Weekend lunch 又去再encore 韓式fine dinning 餐廳,呢個好好食☺️水$50一坐底店員就會問你想要普通水定係sparking 前菜:醃蘿蔔酸辣,好開胃Snacks: 芝士蛋卷$126蛋捲香滑,入面夾咗芝士同紫菜咬落去半溶的流心,芝士仲可以拉絲🧀烤和牛肉$178薄薄的和牛肉拌洋蔥絲配上金菇、蘑菇用生蛋黃拌勻,肉質軟嫩,推介👍🏻Grain :雜菌飯$198呢個係小編嘅💗用石鍋燒出嚟,兩個人食份量啱啱好雜菌鮮味,灑上特製嘅醬汁食食吓有啲飯焦,好惹味Dessert : 生米酒提拉米蘇$78每一啖都食到米酒味道配上滑滑嘅cream
🇭🇰GYOJASANG
🎖️8/10

水$50
一坐底店員就會問你想要普通水定係sparking

前菜:醃蘿蔔酸辣,好開胃

Snacks: 芝士蛋卷$126
蛋捲香滑,入面夾咗芝士同紫菜
咬落去半溶的流心,芝士仲可以拉絲🧀

烤和牛肉$178

Grain :雜菌飯$198
呢個係小編嘅💗
用石鍋燒出嚟,兩個人食份量啱啱好
雜菌鮮味,灑上特製嘅醬汁
食食吓有啲飯焦,好惹味

Dessert : 生米酒提拉米蘇$78
午餐
  • 烤和牛肉
  • 蛋卷
2023-03-09 77 浏览
叫左3樣野,醬油蟹 唔知咩炒牛肉六百幾蚊 同埋八爪魚沙拉醬油蟹份量偏細 味道還可以個炒牛肉有點不知所謂 個牛炒到爖曬加無咩味 啲配菜之後撈埋一碟 泡菜都炒埋一齊 之後改左要泡菜煎餅 感覺麻麻 泡菜煎餅內有帶骨嘅五花腩片同豬皮
叫左3樣野,醬油蟹 唔知咩炒牛肉六百幾蚊 同埋八爪魚沙拉

醬油蟹份量偏細 味道還可以

2023-03-08 145 浏览
滿懷期望到高級韓國餐廳食晚飯,可是十分十分失望。因為上次已經去過時代廣場嘅分店食飯,所以今次唔想叫返同一樣嘅嘢。一開始諗住叫咗個韓國牛胸肉($660)先,點知嚟到毫無調味,只係淨煮牛肉。牛肉唔靚又肥勁多肥膏,價錢又唔係平。幸好都仲有跟個炒飯頂下肚。其實份量已經唔多,點知個侍應一開始仲叫我哋唔好食晒啲牛肉,因為陣間要用嚟炒飯啲。成餐都一路食飯,一路諗緊陣間食咩。叫了一樣嘢都唔敢再叫其他食物。真的不會再幫襯
滿懷期望到高級韓國餐廳食晚飯,可是十分十分失望。

叫了一樣嘢都唔敢再叫其他食物。

真的不會再幫襯