2024-01-03 29 浏览
GYOJASANG 교자상 📍銅鑼灣加寧街1-3號Fashion Walk地下C號舖銅鑼灣食街開咗間高級韓國餐廳氣氛都好好,揀咗聖誕節來同朋友食大餐。醃青瓜賣相好精緻 原條青瓜都冇被切開到個汁辣辣地 幾開胃布拉塔即係burrata 芝士估唔到襯落去韓式泡菜同豬肉又幾夾好快就食哂熟成烤雞翼熟成雞翼都係第一次食雞皮烤得好香脆將肉汁緊緊鎖住海膽紫菜包飯係呢間餐廳嘅招牌菜式一次過滿足晒幾個願望壽司放上咗口感幼滑嘅生牛肉再放鮮甜美味嘅海膽 口感層次豐富八爪魚牛肋骨牛肋骨肉質滑嫩 牛味幾濃而且仲好大塊 分量十足八爪魚一啲都唔韌 又煮得夠入味烤1++韓牛 (大)絕對係必點而且仲係由侍應喺面前烹調嘅席前料理韓牛嘅牛花好均勻 牛香味好濃 牛肉質感好柔嫩 絕對食得出係高級嘅牛肉煮出嚟嘅牛油 仲可以拎去炒飯點咗兩杯梳打 用嚟襯煎牛肉就最好不過可以減低油膩感又清涼聖誕甜點聖誕節嚟食仲有期間限定嘅甜品聖誕老人嘅造型令到個蛋糕賣相好豐富
GYOJASANG 교자상
📍銅鑼灣加寧街1-3號Fashion Walk地下C號舖

銅鑼灣食街開咗間高級韓國餐廳
氣氛都好好,揀咗聖誕節來同朋友食大餐。

賣相好精緻 原條青瓜都冇被切開到

八爪魚牛肋骨
牛肋骨肉質滑嫩 牛味幾濃
而且仲好大塊 分量十足
八爪魚一啲都唔韌 又煮得夠入味

烤1++韓牛 (大)
絕對係必點

聖誕甜點
聖誕節嚟食仲有期間限定嘅甜品
聖誕老人嘅造型令到個蛋糕賣相好豐富

2024-01-02 29 浏览
之前去Fashion Walk,經過一間韓國菜【GYOJASANG】好多人食,所以打算下次試下。趁今次聖誕有優惠就去試左。布拉塔:布拉塔芝士搭配番茄炒煙肉泡菜,芝士凍凍地又creamy搭配微辣又熱辣辣既番茄炒煙肉泡菜一流,中和左個辣味。腌黃瓜:非常清爽、微酸微甜既冰涼腌青瓜,解膩一流。韓式生牛肉:生牛肉好鮮甜,再有少少調味唔會蓋過牛肉嘅鮮味。旁邊有D佐料可以按個人喜好撈埋。生蛋黃好creamy,搭配紫菜天婦羅又有唔同口感。海膽紫菜包飯:本身個人麻麻海膽,但完全唔會腥,鮮甜creamy。另外仲有生牛肉、又幾match。烤1++韓牛:第一次食1++韓牛,雪花好均匀、牛味香濃。搭配香葱減少油膩感。半半炸鷄(芝士/甜辣):無骨炸鷄,最岩懶人,外皮炸得非常脆,裏面juicy。調味唔會太鹹太重口味,炸蓮藕係畫龍點睛。Latte:可圈可點既latte,唔會太多奶但又足夠。冷壓橙汁:真係好fresh既橙汁,飲得出有橙皮味。聖誕版甜品:Tiramisu整成聖誕版,非常可愛,味道都不錯。
腌黃瓜:非常清爽、微酸微甜既冰涼腌青瓜,解膩一流。
Latte:可圈可點既latte,唔會太多奶但又足夠。
冷壓橙汁:真係好fresh既橙汁,飲得出有橙皮味。
  • 韓式生牛肉
  • 熟成泡菜布拉塔
🇰🇷🐂【 교자상 • GYOJASANG 】🐂🇰🇷⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄日式居酒屋就食得多,韓式卻鮮有聽聞🤔 今日特意同朋友嚟到銅鑼灣加寧街,試試由韓國人擔任大廚嘅高級韓式居酒屋GYOJASANG(교자상)🇰🇷❤️餐廳燈光黝黯,裝修型格高雅,非常有格調🖤 設有室內外座位,地方闊落,具空間感✨無論係情侶約會、知己談心、同事聯誼,抑或一大班朋友敘舊都非常適合👭💬✨烤1++韓牛選用最高級別1++韓牛前胸肉,由店員幫忙即席燒🔥牛肉佈滿大理石花紋,肉質鮮嫩細膩,油脂甘香,口感軟滑,真係頂級享受👅大size共有16件韓牛,份量充足,適合一大班朋友一齊分享😁✨布拉塔布拉塔(Burrata)係一種用牛奶製成嘅半軟芝士,呈圓球形,內餡半流質🧀 撈埋底層嘅熟成泡菜、炒豬肉片以及番茄🐷🍅 勁好味🤤✨韓式生牛肉生牛肉配切粒雪梨、青瓜、松子仁、泡菜、蒜蓉及生雞蛋,拌勻後口感順滑清爽💓 配炸脆海苔同吃非常夾👍🏻✨海膽紫菜包飯紫菜包飯嘅材料非常矜貴:生牛肉、海膽、魚子醬,呢個配搭天衣無縫,一絕🤩✨半半炸雞炸雞係即叫即炸㗎,分別有芝士及甜辣口味🧀🌶️炸得外表卜卜脆,裏面又勁有肉汁💦 伴碟嘅炸蓮藕都好食,可以
🇰🇷🐂【 교자상 • GYOJASANG 】🐂🇰🇷
⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

餐廳燈光黝黯,裝修型格高雅,非常有格調🖤
✨烤1++韓牛
選用最高級別1++韓牛前胸肉,由店員幫忙即席燒🔥
✨布拉塔
✨韓式生牛肉
✨海膽紫菜包飯
✨半半炸雞
炸雞係即叫即炸㗎,分別有芝士及甜辣口味🧀🌶️炸得外表卜卜脆,裏面又勁有肉汁💦 伴碟嘅炸蓮藕都好食,可以放心order!
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🥒醃青瓜($55)
🧀布拉塔($145)
🥩韓式生牛肉($215)
🐂烤1++韓牛($456/regular ; $858/large)
🍣海膽紫菜包飯($380)
🍗半半炸雞 : 甜辣、芝士($178)
🍹Lychee Soda ($48)
🍸Lychee Black Tea($36)
🍰Christmas Special Dessert ($78)
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:교자상 (銅鑼灣)
銅鑼灣加寧街1-3號Fashion Walk地下C號舖

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #ccrreami銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #gyojasang #gyojasanghk @gyojasang
2023-12-18
銅鑼灣Fashion Walk內的餐廳大部份都有室外座位,所以可以帶同狗狗一起用餐呢🐶🤍這天帶同狗狗來到了位於Fashion Walk的韓國餐廳-GYOJASANG(교자상)🇰🇷餐廳裝潢時尚有格調,韓式居酒屋風格☺️🧡莫蕯里拉芝士排骨鍋甜甜辣辣非常入味,加上拉絲芝士超滿足🤤🧀 🤎石頭鍋飯蔬菜石頭鍋飯,適合素食者🌱加上韓式辣醬攪拌一起吃非常惹味呢😋底部飯焦很多,超喜歡吃飯焦😏💛人蔘雞湯店員會幫忙把雞隻煎開~份量很大,味道則不過不失,人蔘味略嫌不夠濃😂🤍Lychee Soda整體食物質素不錯!店員服務態度也很友善👍🏻 比較可惜的是餐廳沒有酒精飲品提供呢~🥹GYOJASANG (교자상)地址: 銅鑼灣加寧街1-3號Fashion Walk地下C號舖

餐廳裝潢時尚有格調,韓式居酒屋風格☺️

🧡莫蕯里拉芝士排骨鍋
甜甜辣辣非常入味,加上拉絲芝士超滿足🤤🧀

🤎石頭鍋飯
蔬菜石頭鍋飯,適合素食者🌱
加上韓式辣醬攪拌一起吃非常惹味呢😋
底部飯焦很多,超喜歡吃飯焦😏

💛人蔘雞湯
店員會幫忙把雞隻煎開~
份量很大,味道則不過不失,
人蔘味略嫌不夠濃😂
人蔘雞湯

🤍Lychee Soda
Lychee  Soda

整體食物質素不錯!店員服務態度也很友善👍🏻
比較可惜的是餐廳沒有酒精飲品提供呢~🥹

GYOJASANG (교자상)
午餐
石頭鍋飯
姐係咁,作為韓國菜黎講,你都算百足咁多爪,又有醬油蟹,又牛肉他他,又生蠔,韓牛,牛肋骨,蛋卷,咁多樣選擇,你叫我呢d選擇困難症點揀先,你好野,我就係比你考到啦,我全部都要算啦!👇🏻📌간 식 -▪️ 오이 피클 - 55▫️ 先黎個前菜「醃青瓜」,個賣相好吸引,成條青瓜原條上,STAFF會幫我剪開,食落仲有D辣汁,清爽又開胃。📌공 유 하 다 - ▪️ 구운 쇠고기 플래터 - $325/Regular▫️ 第一道招牌菜試左個「烤牛肉三合」,牛肩肉做主角,全程由staff幫我地燒,大概每塊每邊燒5-6秒,唔需要燒太耐,咁樣食落口感做到最嫩滑juicy,而配菜方面有韓式白菜、帶子刺身、蘑菇,本身已經熟左,可以直接食,呢個價錢性價比不錯,值得一試。📌밥 -▪️ 성 게 김 밥 - $380▫️ 另一個「海膽紫菜包飯」絕對係有驚喜,每一舊飯團以紫菜包住,面頭鋪住一大舊海膽,再加左d黑魚子,再夾雜牛肉他他,一啖過口感豐富,成個層次相當突出,幾種味道擺埋一齊完全無違和感,鹹鮮味十足,正!📌한 식 - ▪️ 구운 닭 날개 - $88▫️ 估唔到「熟成烤雞翼」比平時食既烤雞無咁油膩,外層微微焦脆,口感十足,配埋兩杯
姐係咁,作為韓國菜黎講,你都算百足咁多爪,又有醬油蟹,

又牛肉他他,又生蠔,韓牛,牛肋骨,蛋卷,咁多樣選擇,

你叫我呢d選擇困難症點揀先,你好野,我就係比你考到啦,

我全部都要算啦!👇🏻

📌간 식 -
▪️ 오이 피클 - 55
醃青瓜

▫️ 先黎個前菜醃青瓜」,個賣相好吸引,成條青瓜原條上,
STAFF會幫我剪開,食落仲有D辣汁,清爽又開胃。

📌공 유 하 다 -
▪️ 구운 쇠고기 플래터 - $325/Regular
烤牛肉三合

▫️ 第一道招牌菜試左個「烤牛肉三合」,牛肩肉做主角,
全程由staff幫我地燒,大概每塊每邊燒5-6秒,
烤牛肉三合

唔需要燒太耐,咁樣食落口感做到最嫩滑juicy,
而配菜方面有韓式白菜帶子刺身蘑菇,本身已經熟左,
烤牛肉三合

可以直接食,呢個價錢性價比不錯,值得一試。

📌밥 -
▪️ 성 게 김 밥 - $380
海膽紫菜包飯

▫️ 另一個「海膽紫菜包飯」絕對係有驚喜,每一舊飯團紫菜包住,
面頭鋪住一大舊海膽,再加左d黑魚子,再夾雜牛肉他他
海膽紫菜包飯

一啖過口感豐富,成個層次相當突出,幾種味道擺埋一齊
完全無違和感,鹹鮮味十足,正!

📌한 식 -
▪️ 구운 닭 날개 - $88
熟成烤雞翼

▫️ 估唔到「熟成烤雞翼」比平時食既烤雞無咁油膩,
外層微微焦脆,口感十足,配埋兩杯梳打
熟成烤雞翼

分別「柚子梳打」、「青檸梳打」,夠哂透心涼,唔錯。
柚子梳打、青檸梳打

📌치 킨 -
▪️ 치 즈 치 킨 - $158
芝士炸雞

▫️ 呢個「芝士炸雞」一定要嗌,事關份量比我預期中多好多,
首先炸雞面灑滿芝士粉炸雞外層鬆脆,裡面完全唔乾身,肉質嫩滑;
芝士炸雞

而且仲有D蓮藕青椒,整體好抵食。

📌디 저 트 -
▪️ 티라미수 - $88
Tiramisu

▫️ 最後甜品提拉米蘇」撞正岩岩聖誕,所以有個Limited edition
聖誕老人做擺盤,食落甜而不膩,打卡一流。
2023-12-29
柚子梳打、青檸梳打
  • 提拉米蘇
  • 柚子梳打
  • 青檸梳打
2023-12-28 28 浏览
行過銅鑼灣嗰陣,我揀左間韓式食堂,話你知,真係正!嗰份韓式辣味前菜,泡菜味道啱啱好,辣魷魚鬚夠勁,開胃到不得了🌶️!生牛肉拌生雞蛋超正,靚靚細絲生牛肉夾住滑溜生蛋,海苔脆餅嘅歡樂碰撞,真係得意得滯!有款原味辣味雞,皮脆肉嫩,辣得嚟又唔會過火,啖啖都惹味。而和牛壽喜燒?哥哥嗰個溫柔,和牛肉質滑得橫溜,勁到不行,又唔似我食慣嗰啲油膩膩。再嚟碟八爪魚牛肋骨,八爪魚咬落鮮甜又爽口,醬汁甜度正,加啲冬菇蘿蔔,家嘅味兒真心滿分🐙🥩!要講,呢度啱晒搵幾個朋友一齊嗌餐,大家笑住嘆呢啲咁滿足嘅好菜,真係正!👍🏼
在銅鑼灣鬧市轉角的Fashion Walk食街加寧街 💗來一頓氛圍感滿滿的韓式晚餐。在加寧街街頭有這間高質韓國料理 「교자상 GYOJASANG 」,格局時尚非凡,低調見優雅大氣🫶🏻很適合跟閨蜜或三五知己聚餐🥳傾偈享美食。🔶熟成烤雞翼 $88烤雞翼就是要趁熱吃喔!雞翼烤皮脆內嫩😋金黃雞皮超輕脆的~入口鮮香肉嫩,惹味香口,蘸點酸甜醬汁更有風味。🔶海膽紫菜包飯 $380店家人氣招牌菜!🥳紫菜包飯上面有澎湃甘甜的海膽配以質感錦滑的生牛肉碎,賣相色澤和味道配搭都很吸引,鮮香味美。🔶烤1++韓牛 $456/Regular高等級1++韓牛油花均勻很誘人,捲着紫蘇葉和韭菜等蔬菜,由店員席前即場烹調~香氣四溢💗入口柔嫩細膩,脂香肉香皆備~🔶海鮮煎餅 $158煎餅煎得金黃薄脆,配料豐富,海鮮料鮮甜彈牙,配上秘製醬汁,酥脆香口。🔶醃青瓜 $55賣相獨特!青瓜🥒被切成一片片但不切斷的,就像一整條捲着的模樣。口感冰涼,酸爽開胃。🔶飲品 有各款梳打和咖啡可選~點了荔枝梳打和冷壓橙汁 ,清涼可口解膩感。🔶 聖誕甜點感到節日期間來用餐🎄特別的有氣氛🫶🏻店員更特意為我們送上一客聖誕甜點。超可愛的!有2個士多啤梨雪人⛄️

🔶熟成烤雞翼 $88

🔶海膽紫菜包飯 $380

🔶烤1++韓牛 $456/Regular

🔶海鮮煎餅 $158

🔶醃青瓜 $55

🔶飲品

🔶 聖誕甜點
感到節日期間來用餐🎄特別的有氣氛🫶🏻店員更特意為我們送上一客聖誕甜點。超可愛的!有2個士多啤梨雪人⛄️,蛋糕口感香濃細滑💗

2023-12-23 46 浏览
每次黎食呢間都好full,大家黎之前記得打黎book定位。餐廳裡面有個可以容納十幾人一齊餐聚嘅位置,拉上布簾後,私隱度高,侍應們都十分友善。醃青瓜一整條青瓜🥒切成一串,侍應幫忙用剪刀剪開,咬落新鮮爽口,味道帶點兒酸辣布拉塔頂層係切開嘅布拉塔芝士,下層🈶泡菜、碎肉及蕃茄仔,芝士口感香滑軟綿,配上泡菜同肉碎一齊食,層次豐富,非常開胃烤1++韓牛係Openrice 見到呢個好正😋叫咗黎試吓,真係都好高質,韓牛西冷嘅油脂分佈均勻,裡面包住蔥,入口牛味濃郁,充滿油脂香氣,加上蔥就更香口更juicy,唔需要點醬都已經好好味魚籽蛋卷面層鋪滿三文魚籽,又大粒又鮮甜,蛋卷口感好嫩滑,非常不錯八爪魚牛肋骨估唔到呢個咁分量十足,配菜炸蓮藕炸得好好味,仲有厚肉大冬菇,牛肋骨都有好幾件,煮得夠晒香腍,肉味香濃,八爪魚香口得黎又唔會韌👍🏻海膽紫菜包飯呢個賣相好靚好吸引😍魚子醬➕海膽➕生牛肉他他個配搭真係一流,食落鮮味十足,入口香滑聖誕甜品士多啤梨🍓香甜,蛋糕配上cream一齊食,十分美味,甜度剛剛好荔枝梳打有荔枝果肉,飲落充滿香甜嘅荔枝味,又唔會太甜菠蘿梳打味道清新得黎又甜度適中,仲有菠蘿🍍果肉

布拉塔

烤1++韓牛

魚籽蛋卷
面層鋪滿三文魚籽,又大粒又鮮甜,蛋卷口感好嫩滑,非常不錯

八爪魚牛肋骨

聖誕甜品

荔枝梳打
有荔枝果肉,飲落充滿香甜嘅荔枝味,又唔會太甜

菠蘿梳打
味道清新得黎又甜度適中,仲有菠蘿🍍果肉
2023-12-22 34 浏览
不得不說,這家韓國餐廳在Fashion walk開業,感覺跟韓國當地的小街小巷,竟十分相似。餐廳燈光微信,裝修簡潔,頗有氣氛。⭐️烤熟成雞翼雞翼經過烤製後皮脆肉嫩,每一口都充滿了豐富的口感。⭐烤1++韓牛 烤1++韓牛搭包著捲菜,烤至五成熟,香氣四溢,沾特製芝麻醬,讓人垂涎欲滴。⭐海膽紫菜包飯類似壽司的組合,加入了不少蔬菜,口感清新。⭐煎餅一半泡菜煎餅,一半海鮮煎餅,泡菜煎餅比較辣,海鮮煎餅有海鮮,蝦米、蜆肉、帶子、魷魚等,煎餅的口感酥脆,搭配海鮮的鮮美味道。⭐醬油炸雞 炸雞香脆的外皮和多汁的雞肉。每一口都能感受到炸雞的美味和醬油的香氣,令人食指大動。⭐柚子梳打柚子梳打散發著柚子的香氣,帶來一種獨特的口感。⭐青檸梳打青檸梳打則帶有清新的青檸味,讓人在用餐過程中感到愉快。⭐聖誕甜品聖誕甜品的雪人造型令人印象深刻。士多啤梨棉花糖慕士蛋糕以其可愛的外觀和美味的口感吸引著每一位食客。每一口都能品嚐到士多啤梨的酸甜和棉花糖慕士的柔軟口感。

餐廳燈光微信,裝修簡潔,頗有氣氛。

⭐️烤熟成雞翼

雞翼經過烤製後皮脆肉嫩,每一口都充滿了豐富的口感。

⭐烤1++韓牛

⭐海膽紫菜包飯

類似壽司的組合,加入了不少蔬菜,口感清新。

⭐煎餅

⭐醬油炸雞

⭐柚子梳打

柚子梳打散發著柚子的香氣,帶來一種獨特的口感。

⭐青檸梳打

青檸梳打則帶有清新的青檸味,讓人在用餐過程中感到愉快。

⭐聖誕甜品

2023-12-22 31 浏览
再訪位於銅鑼灣名店坊的特式韓式居酒居🇰🇷「GYOJASANG」上次食過翻尋味,最喜歡食佢哋嘅海膽紫菜包飯 ,另外有多款主打菜式,熟成泡菜布拉塔、燒紅竹蝦、韓牛胸肉、燉牛肋骨等等,最近餐牌添加了多款新菜式,特別係韓牛炮製的壽喜燒、烤1 + +韓牛、烤牛肉三合等,牛魔王絕對唔可以錯過👍🏻🍙▪️GIMBAP WITH SEA URCHIN $ 380海膽紫菜包飯 ,就係為咗呢個飯再黎,紫菜包住的米飯嘅蔬菜,鋪上厚厚的鮮味的生牛肉他他,入口油潤約鮮甜海膽和黑魚籽,整件包飯就是頂級的美味🥩▪️GRILLED 1 ++HANWOC $ 456烤1 + +韓牛,這款韓牛被韓國政府定為最高級的韓牛,油花滿滿牛味香濃,牛肉卷住大量香蔥,烤至七成熟,牛的油脂超香,口感軟腍入口即化,沾上鹽香麻油,更加滋味🐔▪️DRY-AGED GRILLED $ 88CHICKEN WINGS熟成烤雞翼,烤至雞皮超香脆充滿鹽香,肉質入味鮮嫩多汁,真係咁簡單嘅雞翼食材,都可以整到咁好食,亦可沾上甜辣醬更加惹味🫓▪️ASSORTED PANCAKE PLATTER $ 188煎餅拼盤有海鮮和泡菜兩款,兩款各有特色,煎餅餅皮香脆又煙靭,

🥩▪️GRILLED 1 ++HANWOC $ 456

🐔▪️DRY-AGED GRILLED $ 88
CHICKEN WINGS

煎餅拼盤有海鮮和泡菜兩款,兩款各有特色,煎餅餅皮香脆又煙靭,海鮮餡料豐富,有魷魚、鮮蝦、香蔥、紅椒等,泡菜味道香辣爽口,都一樣美味

🍍▪️PINEAPPLE SODA $ 48
清清甜甜充滿菠蘿香,食完牛肉飲特飲好味🤣

🍯▪️柚子蜜 $ 48
柚子蜜上再加片檸檬,甜蜜潤喉

🤶▪️聖誕蛋糕
適逢聖誕節即將來臨,餐廳贈送了賣相超級可愛的美味蛋糕
2023-12-21 36 浏览
是日放工想食好啲,於是嚟到銅鑼灣Fashion Walk食街行下,見到有間幾高級嘅韓國餐廳,就同朋友入去試吓🤤店內燈光昏暗有情調,裝修豪華有氣派,難怪吸引不少年輕型男型女前來用餐☺️店名「교자상」解作「方形飯枱」🍽️我哋也於店內嘅方形木餐桌就坐,品嘗精緻韓國料理🇰🇷布拉塔($145)呢款咁特別嘅前菜係餐廳獨有嘅菜式,去韓國都未必有得食😆以布拉塔芝士🧀配搭熟成泡菜同辣炒豬肉口感同味道都好豐富😋烤1++韓牛(Regular)($456)1++係韓牛🥩嘅最高級別,肉質鮮嫩,入口即融、甘香四溢而直接以韓牛嘅油脂烤熟,不需添加額外油份韓牛中間包住蔥、韭菜同紫蘇葉,中和飽膩感又能增加口感韓式豬手($190)韓式豬手係我最愛嘅韓國菜式之一,特別喜愛其醬汁、軟嫩肉質以及攞有豐富骨膠原嘅皮😍今次嘅豬手亦冇令我失望,非常出色😍海膽紫菜包飯($380)鮮甜味美嘅海膽配上生牛肉,再鋪上魚子醬,賣相極之誘人😍下層亦唔只得飯咁簡單,仲有爽脆嘅青瓜令人十分滿足🤤🤤魚籽蛋卷($85)蛋卷質感柔嫩,中間有紫菜增加咸香,再加上份量十足嘅魚籽提升鮮味,可惜只得兩件,完全唔夠喉!😭食完仲有聖誕版甜品贈送!用士多啤梨🍓同棉花糖砌成
見到有間幾高級嘅韓國餐廳,就同朋友入去試吓🤤
店內燈光昏暗有情調,裝修豪華有氣派,
難怪吸引不少年輕型男型女前來用餐☺️
店名「교자상」解作「方形飯枱」🍽️
我哋也於店內嘅方形木餐桌就坐,品嘗精緻韓國料理🇰🇷

布拉塔($145)

呢款咁特別嘅前菜係餐廳獨有嘅菜式,
去韓國都未必有得食😆
以布拉塔芝士🧀配搭熟成泡菜同辣炒豬肉
口感同味道都好豐富😋
烤1++韓牛(Regular)($456)

1++係韓牛🥩嘅最高級別,肉質鮮嫩,入口即融、甘香四溢
而直接以韓牛嘅油脂烤熟,不需添加額外油份
韓牛中間包住蔥、韭菜同紫蘇葉,中和飽膩感又能增加口感
韓式豬手($190)

韓式豬手係我最愛嘅韓國菜式之一,
特別喜愛其醬汁、軟嫩肉質以及攞有豐富骨膠原嘅皮😍
今次嘅豬手亦冇令我失望,非常出色😍
海膽紫菜包飯($380)

鮮甜味美嘅海膽配上生牛肉,
再鋪上魚子醬,賣相極之誘人😍
下層亦唔只得飯咁簡單,仲有爽脆嘅青瓜
令人十分滿足🤤🤤
魚籽蛋卷($85)

蛋卷質感柔嫩,中間有紫菜增加咸香,
再加上份量十足嘅魚籽提升鮮味,
可惜只得兩件,完全唔夠喉!😭

食完仲有聖誕版甜品贈送!
用士多啤梨🍓同棉花糖砌成雪人超可愛😍
蛋糕口感鬆軟,好味😋😋

因為天氣太凍了,所以飲品方面,
我哋嗌咗熱嘅Latte($42)同Cappuccino($42),暖暖胃😝
2023-12-20
2023-12-20 26 浏览
好耐冇食韓國野 見到呢間好似幾正就黎試下✨烤1++ 韓牛 (regular) $456職員會問我地喺枱面燒 定燒完再攞出黎 雖然喺枱面燒會有啲油彈出黎 但可以睇住佢煮正好多😆 啲牛勁好食🤤🤤 一攞出黎已經見到個牛嘅油脂分佈好均勻好靚 食落真係有少少融化喺口嘅感覺 啲油脂感超級正!!🤩🤩 必食推介!!原來呢個唔只啲牛 仲有個泡菜炒飯🤤🤤 用煎完牛嘅同一隻鑊黎炒飯 個炒飯都沾到啲牛味 炒到夠乾身 粒粒分明 辣辣地咁好好味👍👍👍✨海膽紫菜包飯 $380有六舊飯團 每舊都比海膽滿滿咁覆蓋住😍😍😍 一食落口真係好鮮甜嘅海膽味😋😋😋 ✨炸雞(芝士) $158炸得好脆 啲炸粉又唔會好厚 啲肉仲keep 到有肉汁😋😋😋✨熟成烤雞翼 $88賣相已經好靚 金黃色嘅雞翼 隻隻都脹卜卜 好飽滿🤤🤤🤤 真係忍唔住要咬落去 個皮好香脆🤤🤤 肉又嫩又有汁🤤✨荔枝梳打 $48好香荔枝味 因為有氣所以又唔會覺得好甜 好飲👍👍✨柚子梳打 $48好清爽👍👍 好清新嘅柚子味👍✨辣漬前菜 $38有泡菜 魷魚同魚 辣辣地好開胃😋😋總括黎講所有食物都超級好食 超高質 十分推薦👍👍👍服務都好好 職員會幫手燒個牛同埋煮個炒飯 最後仲
好耐冇食韓國野 見到呢間好似幾正就黎試下

好清爽👍👍 好清新嘅柚子味👍

✨辣漬前菜 $38
有泡菜 魷魚同魚 辣辣地好開胃😋😋

總括黎講所有食物都超級好食 超高質 十分推薦👍👍👍
服務都好好 職員會幫手燒個牛同埋煮個炒飯 最後仲有個聖誕甜品送 真係食得好開心❤️❤️❤️

💰晚餐人均~$670(收+1)
2023-12-20 20 浏览
銅鑼灣Fashion walk果到有好多美食餐廳,今次就去咗食呢間主食韓國菜式嘅---🌟GYOJASANG🌟餐廳由韓國當地大廚主理研發菜式,用上濟州新鮮食材,仲有燒肉可以揀🤩餐廳一入到好有格調,用上石質感覺嘅裝修,樓底高,一啲都唔焗促,坐得舒適._.🐥| 熟成烤難翼 |🐥烤得外層好脆,而裏面嘅雞翼肉質好腍身,保留曬啲肉汁,係我最鐘意嘅烤法,仲配埋隻汁可點,點完無咁乾身·🐂| 烤牛肉三合 |🐂呢個好特別,燒完嘅牛肉配撘埋三款唔同材料(冬菇、帶子、生菜)可以包住黎食,牛肉油脂分佈均勻,大大塊,燒完之後配埋啲清清地嘅配料食,味道好夾·🥢| 海膽紫菜包飯 |🥢呢個見到係海膽已經心心眼😍每舊壽司上面都佈滿海膽,每一舊都可以話係幸福嘅味道,壽司飯又唔會話好大舊,配埋紫菜好好食,啱曬鐘意海膽嘅人·🐥| 半半炸難 (洋蔥芝士🧀+蔥蒜醬油🤎) |🐥炸雞炸到外層勁香脆,裏面嘅雞肉一啲都唔乾身,好好食。半半仲可以揀兩種口味,我鐘意食芝士,所以覺得芝士味好正👍🏻·🍍| 菠蘿梳打 |🍍有好多菠蘿粒粒係底,唔會太甜·🩷| 荔枝梳打 |🩷好香嘅荔枝味,仲有啲荔枝果肉係底Tim·🍰| 聖誕版甜品 |🍰於12月17日前
._.
🐥| 熟成烤難翼 |🐥
🐂| 烤牛肉三合 |🐂
🥢| 海膽紫菜包飯 |🥢
🐥| 半半炸難 (洋蔥芝士🧀+蔥蒜醬油🤎) |🐥
🍍| 菠蘿梳打 |🍍
有好多菠蘿粒粒係底,唔會太甜
🩷| 荔枝梳打 |🩷
好香嘅荔枝味,仲有啲荔枝果肉係底Tim
🍰| 聖誕版甜品 |🍰
於12月17日前預訂12月22-26及31日的訂座,即可享用免費聖誕版甜品一客⛄️
季節限定嘅甜品有聖誕造型,係好可愛嘅雪人,好有心機整,而且味道亦好好食!又啱曬打卡影相📸
._.
2023-12-19 29 浏览
12月係我嘅生日月好多飯局…一般我都唔特登寫食評但係呢間Fusion韓國居酒屋真係一流無論係裝修環境同食物質素都值得我留低食評醃漬前菜 $38有三款開胃小菜~食住等主菜上~😋熟成烤雞翼 $88用熟成方法烤嘅雞翼~同平時烤雞翼果真係有啲分別~啲皮更加脆~啲肉質更加嫩滑😋烤牛肉三合 $325店員會先幫忙將牛胸腹煎香再可以夾住帶子刺身同白菜冬菇一齊食呢種食法都幾得意😋海膽紫菜包飯 $380比起傳統嘅紫菜包飯,我更加喜歡呢款fusion嘅紫菜包飯,飯卷上面有魚子醬~海膽~生牛肉~簡直係味蕾嘅衝擊享受😋煎餅拼盤 $188荔枝梳打 $48Latte $42又係滿意嘅一餐🩵絕對係可以二訪嘅餐廳
12月係我嘅生日月
好多飯局…
一般我都唔特登寫食評
但係呢間Fusion韓國居酒屋真係一流
無論係裝修環境同食物質素都值得我留低食評

醃漬前菜 $38
有三款開胃小菜~
食住等主菜上~😋
荔枝梳打 $48
Latte $42
又係滿意嘅一餐🩵絕對係可以二訪嘅餐廳

2023-12-19 21 浏览
🍊 餐廳名稱:교자상 (銅鑼灣)🐝 味道:9/10環境:8.5/10整體分數:9/10💰人均:$200~400———————————————————臨近聖誕節都同朋友出去食左唔少好野,當然一部分係為左介紹俾大家啦。今次係銅鑼灣搵到間非常有格調既韓國高級餐廳,唔單止食材上乘,氣氛都好適合同朋友屋企人聚餐!醃青瓜 💰55前菜已經俾師傅既工刀震懾到!原條青瓜切成龍的型態,加入醋,辣椒醃製,好開胃。辣漬前菜 💰38有泡菜同辣魷魚乾,如果之後會食牛肉既話建議叫一份一齊人食。熟成烤雞翼 💰88唔好以為只係普通既雞翼,其實佢係熟成雞翼黎!食落塊皮脆口,入面多汁,再點埋個韓式辣醬一齊食真係一流!煎餅拼盤 💰188呢份拼盤一半係泡菜煎餅,一半係海鮮煎餅。泡菜個份就酸左少少,應該泡菜太足料了!我本人就喜歡海鮮,首先食落個口感我覺得有啲似蠔仔餅,脆炸既口感,而且都非常多料,有蜆仔,魷魚,魚仔乾等等!海膽紫菜包飯 💰380一直都好怕食海膽,因為怕有腥味,但呢份係完全癲覆左我既認知。有魚子,海膽,生牛肉他他,食材矜貴細緻。食落完全無腥味而且成個口感都好豐富,必叫!烤1++韓牛(Large)💰858呢份真係聚餐必
🍊 餐廳名稱:교자상 (銅鑼灣)🐝

味道:9/10
環境:8.5/10
整體分數:9/10

💰人均:$200~400
———————————————————

醃青瓜 💰55

辣漬前菜 💰38
有泡菜同辣魷魚乾,如果之後會食牛肉既話建議叫一份一齊人食。

熟成烤雞翼 💰88

煎餅拼盤 💰188

海膽紫菜包飯 💰380

烤1++韓牛(Large)💰858
呢份真係聚餐必點之選!16件上等1++韓牛包住啲蔥,油脂分佈得好平均,自己燒仲可以控制想要既熟度。咬落去啲牛油係個口到爆發出黎,簡直係天上先有既美食。食完之後店員會再用上面既油做個泡菜炒飯,但我地太飽所以就無要到。另外有細份可供選擇,為8件$456。

聖誕甜品 💰free
呢份就只要係12月17日前預訂12月22-26及31日的訂座,即可享用免費聖誕版甜品一客。如果大家想要都可以打去問下仲有無架!

🗺️ 銅鑼灣加寧街1-3號Fashion Walk地下C號舖
🔍#FlavorforToday銅鑼灣
🚆銅鑼灣站E出口,步行約2分鐘