2017-02-28 1007 浏览
這個冬天不太冷已經不是第一天知道的事,不過就是人人趁著冬天的藉口,要暖笠笠吃雞鍋、打邊爐來暖暖身,但身邊的友人都埋怨近來的聚餐缺乏新意,終是今次決定來次烤魚邊爐,感受烤魚的滋味,或者又有另一番體驗。《鐵魚川式食堂》座落於鬧市銅鑼灣的京都廣場6樓,主打烤魚和雞煲火鍋。先參考一下價錢牌,逢星期日至星期四,正晚時段 7:00-9:30pm $268早鳥優惠 5:30-7:30pm $238夜鷹優惠 9:30pm後  $208星期五、六,公眾假期及前夕,正晚時段 7:00-9:30pm $278早鳥優惠 5:30-7:30pm $248夜鷹優惠 9:30pm後  $218火鍋主食分有鐵魚麻辣烤魚、阿來冬蔭烤魚、青檸越式烤魚和鐵咀雞鍋,不過我相信十居其九的客人都為烤魚而來吧,畢竟以烤魚做火鍋放題較雞鍋的少見。辣到方面都有得選擇,辣度由小到大分別是「都係唔麻」、「都係唔辣」、「流灘辣」、「尷尬辣」、「好銀辣」等,連諧音都玩埋,認真有趣。未上烤魚前,員工率先端上五款前菜比我地醫下肚,包括手拍溫室青瓜、魚情味豆芽、跳水木耳、亂七八草和手撕包菜。每碟份量都挺多的,不要輕看,當中以手撕包菜的椰菜和豆芽的辣

逢星期日至星期四,

正晚時段 7:00-9:30pm $268

早鳥優惠 5:30-7:30pm $238

夜鷹優惠 9:30pm後  $208

星期五、六,公眾假期及前夕,

正晚時段 7:00-9:30pm $278

早鳥優惠 5:30-7:30pm $248

夜鷹優惠 9:30pm後  $218

前菜-- 手拍溫室青瓜、魚情味豆芽、跳水木耳、亂七八草和手撕包菜
未上烤魚前,員工率先端上五款前菜比我地醫下肚,包括手拍溫室青瓜、魚情味豆芽、跳水木耳、亂七八草和手撕包菜。每碟份量都挺多的,不要輕看,當中以手撕包菜的椰菜和豆芽的辣度最強,入口辣勁非常,後有麻香的強勢。至於木耳則醃得像韓式醃蘿蔔般酸甜清脆,開胃一流。

烤魚方面一共有三款魚選擇,先有江團魚、福壽魚,兩種魚都是屬於淡水魚,前者肉嫩且滑、後者的肉質則強調實淨。第三款是沙巴龍躉,屬海水魚,魚骨較粗而明顯,實淨且鮮味最出色。
沙巴龍躉配阿來冬蔭湯底

和朋友商議後最終點了較為知名的沙巴龍躉配阿來冬蔭湯底。原條上枱,體積未算驚人,只有手肘般大,話大唔大、話細唔細,兩人分享綽綽有餘。
魚皮帶有烤過的香烤感,入口還帶點脆皮的滋味,魚骨較大而明顯,去骨也比較方便,容易夾起大大夠的魚肉。一啖咬下去,盡是魚肉的鮮味,一點也不腥臭,肉質滑滑嫩嫩,即使在鍋裡淆滾多時,肉質未有因此變老。
加上湯底的配料足砰,包括芫茜、金不換、草菇、金菇、秀珍菇、椰菜等,在鍋裡都舖得密密麻麻,泰式酸辣的味道在熱鍋中愈滾愈出味,令魚脂香氣不斷滲出清新的酸香,味道配合得天衣無縫。

海鮮方面,菜單分別有海蝦、紐西蘭大蜆、蟶子皇、扇貝、龍蠆片、白鱔片、鮑魚、廣島蠔和水魷等,每天會供應當中的六款。
海蝦
先試了海蝦,雖然較細隻,但也十分新鮮,肉厚爽彈,入口極鮮。

紐西蘭大蜆,體積比想像中大隻,可惜筆者掛住傾計忘記了大蜆一直在大海中等著我,以至肉質略為縮水,但出奇地無沙,而且鮮味依舊。
鮑魚
鮑魚連殼端上,入口軟中帶爽,煙韌而感到有微軟的彈性,軟硬度適中,愈咬愈滲出帶有冬蔭公湯的微酸,真值得一試。
扇貝
扇貝扇貝比起湯匙還要更大隻肉厚,味道嫩滑清甜,還索入冬蔭公湯的酸辣口感,特別的味道令人一吃難忘。
廣島蠔
廣島蠔絕對是encore再encore又選,皆因肥質肥厚,最重要是再點不需額外收費,是超值之選。廣島蠔的蠔肚未有煮至入陷,肉身仍舊脹卜卜而細軟,入口完全不腥,反而帶出蠔水本身的鮮味,十分出色。
手切安格斯牛肉在牛肉和精選配料中,一共有15款種類,例如各式丸類和腸類,但一定不可不點的是手切安格斯牛肉。雪花紋路清晰細膩,大概每面牛肉煮十秒就可以吃了。尚有淡紅偏竭色的和牛肉,肉質一點也不老,質感柔軟有咬口,肉香也挺濃。
西班牙豚腩肉
西班牙豚腩肉,肉質不如手切牛肉般鬆化,反而較為紥實煙韌,油香滑味。

旦家魚皮餃
魚皮餃浸在濃湯中,發大多一倍,半澄澈的皮餃下,豬肉和魚肉都擠得非常飽滿,肉饀煙韌有度,鮮嫩咸香,吃起來很有口感。
田園蔬菜和麵類則有25款選擇,我們點了一些唐生菜、蓮藕片、豆腐、萵苣、蘿蔔片等。蔬菜舖排得十分整齊,色澤鮮豔新鮮,份量也足夠兩人分享。浸在清湯之中,令蔬菜零舍甜美得多,自自然然吸引一些從不好蔬菜的人士,有更好的吸引力。
紅桑梅汁
菊花薑蜜
飲品方面,有餐廳自家制的紅桑梅湯和菊花薑蜜,兩款味道均有叫一瓶來品嚐,不過個人較為喜歡菊花薑蜜,既有菊花能清涼解熱,後有平淡的薑味,又甜甜的滋潤作用,對打邊爐這麼熱氣的食法有一定下火功效。
整體而言,主打的烤魚都十分出色,期望的魚肉的新鮮嫩滑表現都令人滿意。雖然其餘的打邊爐種類選擇性不多,但起碼叫做夠食,點幾多便來幾多貨,十分精準,未有漏單的情況發生。但美中不足是,加湯的打邊爐,餐湯只會提供清湯,以至原本所點的阿來冬蔭公湯湯底,酸辣性因清湯的增加而扯淡,令配料愈來愈沒有味道配搭,顯得失色暗然。

鐵魚川式食堂 (銅鑼灣)

銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場6樓
2017-02-13
扇貝
菊花薑蜜
2017-02-20 822 浏览
前排.. 有朋友同我講銅鑼灣京都廣場新開左間烤魚既食店味道唔差.. 配料係放題... 吸引到我想試試.. 但一直搵唔到適合人選同我去所以無諗lu終於.. 約到好朋友見面..我地2個又鍾意食魚.. 又好辣之人..我就簡左黎鐵魚同佢見面喇我地上到去大約7點左右...人唔係太多..店裝潢感覺偏向中國風而唔老土暗暗既燈光令人感覺舒適坐底後..待應過黎介紹返呢到既收費呢到$268 + 10% 一個人我地可以叫一個烤魚... 有一份指定海鮮併盤而大部分既配料都可以任食..介紹完之後..好快就上左5道小食其中2道麻麻辣辣 好開胃另外有D味道清D.. 小小酸... 就返唔係好食到辣既朋友但樣樣前菜味道都好好食我地就簡左佢地既鐵魚麻辣烤魚口味喇+沙巴龍躉我地叫左中辣.. 原來呢到既中辣出起出面既中辣係勁DD湯底味道又濃烈~~~ 麻度岩岩好愈食愈惹味而沙巴龍躉吸哂湯底精華肉質亦好滑..正而第一ROUND 餐廳會幫我地安排左海鮮、肉及菜既併盤一上枱.. 我睇到D配料都覺得好驚喜全部都好新鮮...同埋係靚野黎..最開心係海鮮併盤入面有鮑魚同大大隻扇貝牛肉亦好靚..豬肉 肉質係爽口..大大隻蠔拎去烚非常新鮮鮑魚
前排.. 有朋友同我講銅鑼灣京都廣場新開左間烤魚既食店

所以無諗lu

終於.. 約到好朋友見面..

我地2個又鍾意食魚.. 又好辣之人..

我就簡左黎鐵魚同佢見面喇

我地上到去大約7點左右...

人唔係太多..

店裝潢感覺偏向中國風而唔老土

暗暗既燈光令人感覺舒適
坐底後..待應過黎介紹返呢到既收費

呢到$268 + 10% 一個人

我地可以叫一個烤魚... 有一份指定海鮮併盤

而大部分既配料都可以任食..
介紹完之後..好快就上左5道小食

湯底味道又濃烈~~~ 麻度岩岩好

愈食愈惹味

而沙巴龍躉吸哂湯底精華

肉質亦好滑..正
而第一ROUND 餐廳會幫我地安排左海鮮、肉及菜既併盤

一上枱.. 我睇到D配料都覺得好驚喜

全部都好新鮮...同埋係靚野黎..

最開心係海鮮併盤入面有鮑魚同大大隻扇貝
牛肉亦好靚..
豬肉 肉質係爽口..
大大隻蠔拎去烚

非常新鮮
鮑魚新鮮

又甜又彈牙
扇貝好甜
我地2個女仔..

食左一ROUND都飽飽地

但都再ORDER左一ROUND

出去食火鍋放題... RE-ORDER既配料多數會開始差

但呢到仍然都係咁新鮮..

鍾意食牛既朋友.. 叫多幾ROUND 既話真係抵哂~~
鐵魚佢自家制飲品係任飲的..

但現在就做緊一個優惠..LIKE佢地FACEBOOK..

汽水就可以任飲..

超抵~~

值得再黎食過
2017-02-19 508 浏览
烤魚食得多,烤魚邊爐是第一次,味道原來可以咁好前菜都有五款,仲可以無限添加添雲耳是我最喜歡的一款,酸酸地醒胃;青瓜是麻辣,少少麻少少辣,夾埋啲肉一齊食就最啱;牙菜都係少少辣,夾落肉一齊食好爽口。侍應先解釋三款魚的好處魽魚和褔壽魚是淡水魚,比較滑,沙巴龍躉是海魚,魚味會較濃。我們選了越式湯沙巴龍躉,佢會起左中間條大骨,同翅骨,所以只有魚頭和魚夾有骨,很好的做法配菜都好多:金菇,草菇,磨菇。。。牛肉啲雪花均勻,雙飛的切法,令牛肉更大塊,口感更好,既香且林。用料新鮮豬肉是厚切,好爽好奇問下侍應是豬肉那個部位,點解可以咁爽口,原來用豬腩肉卷成香腸咁,雪凍之後再厚切,返屋企都可以學下先。海鮮是當日精選,有蠔(如果喺Facebook Like and share ,就可由廣島蠔轉為桶蠔),我當然會咁做啦廣島蠔是任食的呢淥完脹卜卜,鮮甜吾腥鮑魚新鮮好林,吾韌!仲有虾,大蜆,鱔片,樣樣都新鮮菜盤有萵筍,是我最喜愛的木薯粉索晒啲汁,又滑又爽,超正!紅桑梅蜂蜜茶,自家制,好清,酸酸甜甜的,好醒胃,最啱打邊爐飲其實份量已經好足夠,不過貪吃嘅我,都再Oder 左牛舌(都是厚切),芝士竹輪同鮮腐竹任飲任食嘛緊係
烤魚食得多,烤魚邊爐是第一次,味道原來可以咁好
前菜都有五款,仲可以無限添加添
侍應先解釋三款魚的好處
魽魚和褔壽魚是淡水魚,比較滑,沙巴龍躉是海魚,魚味會較濃。

配菜都好多:金菇,草菇,磨菇。。。
用料新鮮

豬肉是厚切,好爽

海鮮是當日精選,有蠔(如果喺Facebook Like
廣島蠔是任食的呢
淥完脹卜卜,鮮甜吾腥
鮑魚新鮮好林,吾韌!仲有虾,大蜆,鱔片,樣樣都新鮮
菜盤有萵筍,是我最喜愛的
木薯粉索晒啲汁,又滑又爽,超正!

任飲任食嘛
緊係試多幾款

侍應好細心,久不久就幫我地舀走湯上啲油,又提我們差不多食完再點
食咁多嘢都係三百蚊
仲係喺銅鑼灣,咁旺嘅地方噃

2017-02-16
  • 豬腩肉
  • 手切安格斯牛肉
天氣轉冷,冬天真係到了。一家人嚟食下熱辣辣既煲。銅鑼灣C出口行對面就到幾方便。入嚟環境唔會好熱,好香辣味!我地本身不是食辣人士,但酸酸辣個隻又ok。所以叫青檸越式烤魚,跟餐有牛 海鮮 菜同飲品,可以refill,抵!有個小筒放骨。先食5個小冷盤。跳水木耳同沙拉菜都不辣,好岩等一下清味。魚情味荳芽同手撕包菜小辣,可能椰菜佢地都吸味類,好入味,之後好辣haha。手拍溫室青瓜好好食,口感好脆一舊又一舊,再少辣點就好。如果我食到多d辣就好,好野味!青檸越式烤魚嚟啦,店員好好幫我地切開魚一件件。一眼都是芫茜 金針茹 菇 椰菜 一點點既肉碎,無乜紅,我地好放心唔會有辣haha。沙巴龍㚄,好厚肉都大條,起左骨每口都係肉。食完唔夠,我地再落白鱔片,就比較爽既厚肉感,但都好味唔腥。繼續海鮮類。海蝦size中等彈牙,唔會梅肉!大峴肉硬d,扇貝好好食 必食!d帶條就硬 肉就好軟。鮑魚又係勁彈同口感好,好難得任食有佢咁重本!之後仲有廣島蠔,煮完size都係縮左半個碼,可能不是雪蠔關係!海鮮仲有聖子 水魷咁,選擇都多!肉類有安格斯牛肉必食,高質入口少溶,肥既位一撕就ok唔洗食肥!一開二既牛肉好似食左好多咁,唔停
沙巴龍㚄,好厚肉都大條,起左骨每口都係肉。
食完唔夠,我地再落白鱔片,就比較爽既厚肉感,但都好味唔腥。
一開二既牛肉好似食左好多咁,唔停口。西班牙豬腩片既肥都易撕,似拉麵既叉燒但就厚肉d。魚皮餃勁大粒,至愛既原因係因為個皮,好煙un同一口肉,汁唔太多。

丸好多選擇,我地擇貢丸大粒,冬茹粒!沙津蟹丸之後講!雲吞有大蝦在內,我覺得魚皮餃比佢好食,雲吞皮薄同有大蝦都吸引,有木耳絲係入面,少少脆。
菜有唐生菜蕃茄冬瓜蘿蔔,勁多擇,入湯就酸帶甜!青檸減少左haha 甜湯配沙津蟹丸!一食就爆同芝士竹輪一樣,食物比湯更甜。沙津蟹丸可一試,出面少見,幾特別。
另外都有豆類,豆腐豆斗都係用嚟吸味。木薯粉吸味一流,好滿足又彈牙。紅桑茸梅汁等待時,店好好幫我地隔油,我地唔識。
服務好好,一開始同我地介紹下,之後食時見我地就食完就問我地要唔要加野食又加湯!
  • 魚皮餃
  • 芝士竹輪
2017-02-18 325 浏览
很喜歡四川火鍋5點多見到這個鐵魚開五時半最好了什麼都不用等專心吃喝這裡有我喜愛的特色街坊景觀6fl但奇妙的駱克道車來人稀的境象令深深認識灣仔的我也覺詫異心機飲料自家製紅桑特飲:🌹👋👏熱飲以至薑蜜都很得我和女友歡心 而且侍者提示在面書🤣like鐵魚川味食堂就送桶蠔我這精明食客當然從善如流喜獲2 big big 鮮蠔長大如我手原裝青檸烤魚大量芫茜金菇椰菜非常超值安格斯牛片任添西班牙豬腩肉潮式魚皮餃海鮮盤巨型扇貝鮑魚這兩種追加要收費其他大多數可任意再來一個新鮮配菜萵荀馬鈴薯蓮藕片冬瓜片唐生菜相當合時節青檸檬酸鍋味道清新惹味很配上面烤魚的清爽最終選擇1/ 白蟮片2/ 安格斯牛片3/ 沙巴龍躉肉 滑而飄超大隻扇貝雪白的肉以及每人一個新鮮鮑魚滿意
很喜歡四川火鍋

以及每人一個新鮮鮑魚

滿意

2017-02-18
2017-02-18 172 浏览
同事帶路之下去左食烤魚打邊爐,地點位置非常方便就係銅鑼灣京都廣場!坐底後店員就介紹點樣食法,我地諗緊食咩魚之際店員就介紹左隻江團魚比我地!話呢款魚比較肥美嫩滑!於是我地就簡左青檸越式烤江團魚啦!!之後有幾款前菜小食,最出色就係呢個麻醬沙津我refil左4-5次!!沙津菜超新鮮爽甜~麻醬香口!真係超口味之後叫左菊花薑蜂蜜茶,第一次飲呢個配搭!味道幾特別~菊花帶點薑既辛辣味!口感幾正!岩哂打邊爐清熱之後條江團魚到左!魚肉質感綿綿!好滑溜清清既青檸味滲哂入條魚到!!味道好突出仲有好多菜同埋菇都好入味成條魚啖啖肉味道夠哂正~食完之後就落其他料打邊爐!即場like佢地facebook and share就可以有一人一隻筒蠔同埋汽水任飲!超抵超正隻蠔夠哂飽滿脹卜卜好厚肉~味道仲好甘香鮑魚條亦都爽口彈牙!!!大部份火鍋料都係任食!!質數又正!唔錯
之後有幾款前菜小食,最出色就係呢個麻醬沙津
之後條江團魚到左!魚肉質感綿綿!好滑溜
清清既青檸味滲哂入條魚到!!味道好突出
仲有好多菜同埋菇都好入味
成條魚啖啖肉味道夠哂正~食完之後就落其他料打邊爐!
隻蠔夠哂飽滿脹卜卜好厚肉~味道仲好甘香

2017-02-14 187 浏览
今晚去左銅鑼灣行街同食飯,上左呢間川菜食魚煲。其實吾單係魚煲仲可以食雞煲嘅,我地選了食魚,就有三種魚選擇,有龍躉,福壽魚,同江團魚。仲有吾同嘅湯底,不過我地大多都食吾到辣,所以選吾辣嘅青檸越式味,但店員好好,尊為我一個愛辣嘅朋友一碗辣醬。魚未到,就有前菜先上,食完店員仲主動嚟問要吾要再加,好好丫,前菜有黃瓜,豆牙,木耳,泡菜等,個人覺得木耳最好食。魚煲味道鮮甜,魚肉好嫩滑,用左好多配料,例如青檸,葱等等,食落原本好怕有骨,但原來都吾會,小心食就得,d骨仲吾會掉到湯度,食完條魚,拎返成條魚骨就可以打邊爐啦都幾正,幾放便。任食中有好多海鮮可以任食,例如蝦,硯,聖子等,聖子好正,其他都好新鮮,而肉類都有豚腩片,安格西斯牛,牛舌等等,食物種類多,大食朋友岩晒。
今晚去左銅鑼灣行街同食飯,上左呢間川菜食魚煲。

2017-02-14 95 浏览
好耐冇約班中同食飯,今次幾個朋友一齊去銅鑼灣食魚煲。其實我都係第一次食魚煲,我諗應該同雞煲一齊食完再加水打邊爐,但原來吾係咁,係講究d,選擇性大d,正d。點解我咁講,因為連條魚係乜魚都有得選,雞煲吾會俾你選雞,而且魚煲湯底又可以選,通常d人都係食辣,但呢間吾辣都得,仲有好多味道選擇。魚煲吾洗好耐就上碟,放在爐中滾住食,熱辣辣好味丫,另外我地仲食左好多海鮮,白鱔正,好彈牙嘅肉質,聖子好鮮甜,大蝦都食得出新鮮,仲有桶蠔,超大隻,好好味,一口都食吾晒,超級美味,最正係有得任食,真係覺得佢點賺錢呢?除了海鮮,仲有安格西斯牛,牛舌,牛拍葉等,仲有我喜歡嘅魚皮餃,豬紅,豚肉片等,丸有芝士丸,貢丸,黑椒丸等等,菜嘅有鮮菇,金菇,草菇,唐生菜,椰菜,豆腐,豆卜等。全部任食,最後個個勁飽,每人好似都百幾蚊,超值丫。
好耐冇約班中同食飯,今次幾個朋友一齊去銅鑼灣食魚煲。

2017-02-13 120 浏览
去左銅鑼灣行街街,四人一齊去左京都廣場6樓,食川菜,叫鐵魚。我地入到去,店員好好咁安排坐位就介紹餐牌,原來係半任食,正丫,先選魚煲定雞煲,因為我未食過魚煲,所以選了魚煲,之後再選擇魚類,有三款選擇,最後朋友選了一種。還有湯底選擇,嚟到食川菜但多數朋友都吾食得辣,真搞笑,最後店員好好咁專為想食辣嘅朋友給了一碟特別辣醬。吾洗好耐,一大盆熱辣辣魚同好多配料上碟,放在爐上面,一邊煲住一邊食,凍天氣食最好丫。魚吾算多骨,所以都好滑好好味,而湯底都吾錯,入面仲有金菇等食物,食到咁上下,就選自選任食食物,超正丫,連蠔都有得任食,仲有好多海鮮,全部都好新鮮,仲有我朋友話超正係白蟮啊!除了海鮮,肉類都好多選擇,豬牛雞都有,仲有吾少打邊爐嘅料,丸等等,菜類都好多,食得勁飽,超值丫!一定再嚟,真係勁正,海鮮都有得任食,推介推介。

一定再嚟,真係勁正,海鮮都有得任食,推介推介。
2017-02-08 375 浏览
鐵魚川式食堂銅鑼灣駱克道491 號京都商場6.樓一間喺銅鑼灣區食任食邊爐既地方 278 蚊一位 除左某d海鮮好似鮑魚 要另外加錢外 其它所有餐前小食 飲品 魚肉菜 甚至連手切牛都任點前菜有手拍温室黃瓜 魚情味豆芽 跳水木耳 嫩七八草 手撕包菜全部味道唔錯 青瓜夠麻辣新鮮, 豆芽辣得黎爽口 木耳酸甜開胃 跟住 點雞煲或者魚煲, 魚煲有唔同味, 點左鐵魚麻辣烤魚 三種魚中揀左福壽魚 魚煲係以長方型比較薄身既煲上枱 中辣 喺魚上面都有好多辣椒醬 好香 仲有 蘿白 冬菇 雞脾菇 蓮藕 洋葱 做配菜 落足料 醬汁湯汁 麻辣得好惹味 福壽魚 骨比較少 魚質夠哂滑 而皮比較薄 所以麻辣汁完全入哂魚入面 好正 而飲品有紅桑梅蜂蜜茶 清熱羅漢果茶兩樣都係自家製 少糖 啱打邊爐清熱氣 尤其係羅漢果 十分香果味 應該落左好多果實黎煲而打邊爐既材料應有盡有海鮮有大蜆 鮑魚(第一次食唔洗錢), 桶蠔(第二次開始轉番廣島蠔) , 水魷 , 扇貝, 海蝦全部好新鮮 蠔 多汁大隻 扇貝夠鮮甜, 大蜆夠煙韌爽口 蝦夠蝦味 甘樣任食真係幾抵其它材料 肉類 蔬菜類 丸類任點 有好多款揀豚肉 手切牛 牛舌 特別好食 豚肉脂
鐵魚川式食堂
銅鑼灣駱克道491 號京都商場6.樓
一間喺銅鑼灣區食任食邊爐既地方 278 蚊一位
前菜有
手拍温室黃瓜 魚情味豆芽 跳水木耳 嫩七八草 手撕包菜
而飲品有紅桑梅蜂蜜茶 清熱羅漢果茶
而打邊爐既材料應有盡有
其它材料 肉類 蔬菜類 丸類任點 有好多款揀
豚肉 手切牛 牛舌 特別好食 豚肉脂肪比例夠多夠juicy , 牛肉好夠牛肉味 而牛舌好彈牙 其它野食 好似金菇 午餐肉 芝士竹輪 蟹子丸 雲吞 魚皮餃 牛柏葉 鍋筍 全部既食材都靚 係水準之上
如果以任食黎講真係好抵食好好味 !
2017-02-08
2017-02-08 184 浏览
農曆新年假期貶下眼又過去,今年真係嚐盡廣東美食,不過就有D悶,所以噚日我同左個Best Friend 去左銅鑼灣京都六樓嘅“鐵魚川式食堂”,試下佢地聞名嘅川色烤魚,開開胃。我地點左個阿來冬蔭烤魚(沙巴龍躉)$168,第一次咁樣食龍躉,冬蔭風味,少少辣,但又唔會掩蓋龍躉鮮味,但要趁熱食,先可以食到魚肉最鲜甜嘅味道,幾開胃,醒神。佢地係分段收費,各式其適:逢星期日至四:正晚時段入座 $268(7-10pm)早鳥入座優惠 $238(5:30-7:00pm)宵夜入座優惠 $208(10pm 開始)逢星期五,六,公眾假及前夕..... 正晚時段入座 $278(7-10pm)早鳥入座優惠 $248(5:30-7:00pm)宵夜入座優惠 $218(10pm 開始)整體水準不錯,不妨可以一試

佢地係分段收費,各式其適:

逢星期日至四:
正晚時段入座 $268(7-10pm)
早鳥入座優惠 $238(5:30-7:00pm)
宵夜入座優惠 $208(10pm 開始)

逢星期五,六,公眾假及前夕.....
正晚時段入座 $278(7-10pm)
早鳥入座優惠 $248(5:30-7:00pm)
宵夜入座優惠 $218(10pm 開始)

整體水準不錯,不妨可以一試
阿來冬蔭烤魚
手切安格斯牛肉
阿來冬蔭烤魚
手切安格斯牛肉
2017-02-01 335 浏览
今晚同男朋友食晚飯,選擇左大家最鐘意既烤魚火鍋,鐘意火鍋有烤魚,又魚又可以滾一滾,想食咩都得。火鍋爐。餐牌有好多火鍋食材選擇。青檸越式烤魚,我選擇左沙巴龍躉。火鍋有大大條龍躉,另有好多蔬菜,青檸味突出酸香,愈食愈開胃,打邊爐酸香湯底就最合適啦。先食開胃小食,麻辣清新爽甜,開胃清新,打邊爐前當然要先開胃先可以食多啲。肥牛片是必點的。男朋友和我爭食,肉香突出濃厚,溜脂分布平均入口嫩滑不膩。另點海鮮豪一豪,爽甜彈牙不是雪藏食材,男朋友都好鐘意。
火鍋爐。
餐牌有好多火鍋食材選擇。
青檸越式烤魚,我選擇左沙巴龍躉。
肥牛片是必點的。
男朋友和我爭食,肉香突出濃厚,溜脂分布平均入口嫩滑不膩。
另點海鮮豪一豪,爽甜彈牙不是雪藏食材,男朋友都好鐘意。
2017-02-01 222 浏览
十工味系列的姊妹店,朋友今晚帶路食火鍋。原來川式火鍋都可以選擇辣或不辣,我就叫左個麻辣沙巴龍躉,龍躉非常入味,滾左好耐吸哂湯汁。叫左啲蔬菜,菜類可以吸哂湯汁,蔬菜爽甜入味,爽脆新鮮,喜歡蘿蔔和蓮藕,脆口清甜。枝竹又喺火鍋必食既,豆香突出,鐘意枝竹軟身豆味濃。牛丸、竹輪都喺朋友鐘意食既,我就最鐘意午餐肉,肉香油香重,滾一滾味道更加肉味十足。薯粉打邊爐最健康,彈牙薯粉掛上麻香湯汁。食完哂仲有龍躉肉,最後食都好滑溜。
枝竹又喺火鍋必食既,豆香突出,鐘意枝竹軟身豆味濃。
2017-01-28 196 浏览
銅鑼灣的食肆競爭頗激烈就在不久前 京都廣場開設了一間以烤魚川式料理作主題的餐廳便到來一試 看看是龍還是鳳店內座位頗舒適 有卡位由於我未有訂枱 所以只能安排坐中間的長枱一坐下 店員很快便遞上餐牌由於朋友喜歡酸酸辣辣所以選了冬蔭公湯底配龍躉烤魚烤魚即叫即做 所以先上前菜小食手拍黃瓜 微凍帶酸 不俗 而木耳爽脆 很快烤魚亦上枱了餐廳添加了不少配菜於鍋內吸收湯汁當烤魚滾起時 香氣撲鼻 龍躉是新鮮的 配上冬蔭公 是另一番新嘗試跟接其後 就是海鮮是日有鮑魚、海蝦、扇具及生蠔不得不讚 餐廳把海鮮處理得十分乾淨而海鮮亦是新鮮貨 絕無欺場最後 店員看到我們快吃完海鮮就自動送上其他我們已下單的火鍋配料服務貼心 亦沒有漏單除此以外 餐廳亦有提供 紅莓水或羅漢果水作飲料不過味道就有點偏淡但整個晚餐都尚算不錯👌
銅鑼灣的食肆競爭頗激烈

餐廳添加了不少配菜於鍋內吸收湯汁
當烤魚滾起時 香氣撲鼻
龍躉是新鮮的 配上冬蔭公 是另一番新嘗試
跟接其後 就是海鮮
是日有鮑魚、海蝦、扇具及生蠔
不得不讚 餐廳把海鮮處理得十分乾淨

除此以外 餐廳亦有提供 紅莓水或羅漢果水作飲料
不過味道就有點偏淡
但整個晚餐都尚算不錯👌
2017-01-28 134 浏览
大年三十,我同屋企人行完維園就去左一間主打食烤魚既店黎迎接新年的到來🎉🎉🎉一入到呢間川式烤魚店,就覺得個裝修幾有特色特別是呢句😁哈哈哈哈,幾有意思!食物方面,有3款湯底同埋3種魚自由搭配我叫左個青檸越式鍋,魚就揀左沙巴龍躉個湯感覺好清新,酸酸地飲落好開胃,再配埋條魚,啖啖魚肉都是咁鮮甜,食得出條魚好新鮮除左魚,我地仲叫左d蔬菜,蝦等配菜加入去打邊爐,唔好浪費左個咁好味既湯底嘛仲有安格斯牛,脂肪分佈均勻,"碌"過後食十分嫩滑最後叫左d燒物整體黎講,呢餐食得滿足開心,我希望呢豐富一餐會迎來富足開心既新一年,大家新年快樂

一入到呢間川式烤魚店,就覺得個裝修幾有特色
特別是呢句😁哈哈哈哈,幾有意思!

食物方面,有3款湯底同埋3種魚自由搭配
我叫左個青檸越式鍋,魚就揀左沙巴龍躉

仲有安格斯牛,脂肪分佈均勻,"碌"過後食十分嫩滑
最後叫左d燒物