2018-02-15 32 浏览
這間地下台式餐廳,看來外表好像高格調台式餐廳。想不到,下樓梯之後,可以自行找座位,然後到外面落單付款,下單後等待店員端餐。餐牌上的口號使用對仗句,平衡有力:鐵一般的熱血,最原始的感動。最先端來的是涼拌小黃瓜,味道清淡,消滯開胃,微酸,也有點麻油味。細細碟,碟子精緻,上面放滿小黃瓜,橫橫直直,井然有序。在餐牌上面,看到幾款牛肉的類別:包括金錢𦟌、牛腩、牛筋、大塊牛肉。牛肉麵甚有台灣的味道,喝到有點藥材味,火喉十足,而且夠熱夠燙,拿來的時候不停出煙。兩大件牛肉,中間有筋,兩旁的牛肉夠鬆夠軟。既然湯底這麼美味,牛肉又算出色,麵條就普普通通也都會接受;意想不到,麵條卻是意料之外那麼彈牙爽口,以台式麵條點來說,確是難得一見,整得一讚。在餐牌上有其他不同的肉類,結果點了一個滷味拼盤(豬耳、滷蛋、豬大腸),碟子呈長條型,上面放了三款小食。豬大腸的質素亦都驚為天人,一來大大件,厚大多肉,亦都有彈牙爽口,不覺得骯髒有臭味,實在是好吃。豬耳的味道反而較為清淡,因為如果拼盤來說,可能其中一個使用麻辣味🤔,可能更加豐富。小香腸滷肉便當,這個名字看來相當吸引,又可以吃到滷肉飯,又可以吃到小香腸😀。滷肉飯的滷肉不

最先端來的是
緻,上面放滿小黃瓜,橫橫直直,井然有序。

鐵牛紅燒牛筋腩麵

牛肉麵甚有台灣的味道,喝到有點藥材味
,以台式麵條點來說,確是難得一見,整得一讚。

在餐牌上有其他不同的肉類,結果點了一個
,不覺得骯髒有臭味,實在是好吃。
台式小香腸蒜片

滷肉飯的滷肉不算太肥膩,有幾粒滷肉在面頭,肥瘦均勻,不算太油膩。結果,這款小香腸也如我心中所想,上面放有小塊蒜片,而蒜片當然有點辣味
,但是其蒜味亦都很濃郁,配合小香腸,肥瘦均勻,香氣四溢。

花枝丸,小小四顆,剛剛炸起,外皮微脆,可口。

跟餐可以選配飲料,店內除了
普通台式飲品:例如
珍珠奶茶、還有其他咖啡等等飲了,但是結果還是點了
熱珍珠奶茶,溫度夠熱,即使加入了珍珠,也沒有冷掉。

沒有聽到店員使用那些偽台灣口音所說的普通話,因為很多港式台店,大家都會扮作台灣人,「謝謝光lin」等等,毫無意思。服務殷勤,禮貌周到。

鐵牛紅燒牛筋腩麵
2018-02-14 19 浏览
香港有好好食既台灣菜😋記得有次係旺角食過一次,之後就一直都好想再食返,但一路都冇時間,今次係正尖沙咀,返工前放工後都食到呀,太開心喇😋》牛頭沙茶貢丸新竹米粉(呢隻米粉係我食過最好食架,每條都好幼,比起平時食開既更彈牙又有口感,平時食米粉好快會肚餓,但呢隻唔會😋)》鐵牛招牌紅燒牛肉麵(紅燒牛肉咬感一流,軟林林,又唔痴牙,一咬落去啲肉汁會流出,正呀!)》珍珠奶茶(珍珠好彈牙,每啖都有得咬咬下)好值得推薦既食店
香港有好好食既台灣菜😋

記得有次係旺角食過一次,
之後就一直都好想再食返,
但一路都冇時間,今次係正尖沙咀,
返工前放工後都食到呀,太開心喇😋

》牛頭沙茶貢丸新竹米粉

》鐵牛招牌紅燒牛肉麵

》珍珠奶茶
(珍珠好彈牙,每啖都有得咬咬下)

好值得推薦既食店

鐵牛招牌紅燒牛肉麵
2018-02-12
鐵牛招牌紅燒牛肉麵
2018-02-12 24 浏览
鐵牛台灣牛肉麵喺尖沙咀新開, 一於試下先😎餐廳係自助點餐, menu很可愛, 我仲拎左張摩托車形卡片留念😝主廚私房牛肉麵 $72一碗有齊金錢𦟌, 牛腩, 牛筋, 全部牛肉都又稔又入味, 特別係牛腩, 有入口溶化嘅感覺, 麵質剛剛好, 湯汁好濃味~~家鄕滷肉便當 $48滷肉肥瘦適中, 好多汁, 無得頂!麻辣豬爽耳 $38四個小食入面, 我最欣賞呢個! 又爽又辣, 喜歡麻辣嘅朋友必點, 絕對可以刺激你味蕾!芝士花枝丸 $38夠彈牙香口, 唔會乾, 同芝士醬幾夾!逢甲鹽酥雞 $36炸到脆卜卜, 炸皮唔厚, 雞肉保持鮮嫩, 好惹味!小香腸 $38好香口, 食落唔會成口油, 很有台灣夜市嘅風味!我地叫左咁多野都係$306, 抵食!! 但製作一d都唔hea, 推介~!!
鐵牛台灣牛肉麵喺尖沙咀新開, 一於試下先😎

主廚私房牛肉麵 $72

家鄕滷肉便當 $48
滷肉肥瘦適中, 好多汁, 無得頂!

麻辣豬爽耳 $38

芝士花枝丸 $38
夠彈牙香口, 唔會乾, 同芝士醬幾夾!

逢甲鹽酥雞 $36
炸到脆卜卜, 炸皮唔厚, 雞肉保持鮮嫩, 好惹味!

小香腸 $38
好香口, 食落唔會成口油, 很有台灣夜市嘅風味!

2018-02-12
2018-02-10 42 浏览
新年前買新衫,跟好姊妹血拼完之後極肚餓,見到金巴利道有間台式麵店,本身好台灣菜的姊妹二話不說拉了我進去!店子在地庫,地方好大,坐底之後店員會遞上餐牌和點餐紙,點完自行到收銀付錢!麵的種類有很多,有麻辣的,湯的,乾拌的等等。招牌紅燒牛肉麵這是我點的,大大的一碗,湯底濃郁沒有多餘味精!麵條是圓形的那種,粗幼中等,有一點咬口,帶點韌度,但不會過硬,麵質很出色!紅燒牛肉好稔好入味,有三大件!香酥排骨肉燥乾拌麵朋友的拌麵也很不錯,排骨炸得很酥脆!吃台菜怎能不試珍珠奶茶!我們分另點了熱的芋香和胚芽珍珠奶茶!Q彈的珍珠!原來胚芽珍珠奶茶是無糖的,店員會給你一包糖,自行選擇加不加糖!我們還點了一些小吃!夜市小香腸特別喜歡台式小香腸,甜甜的!木魚炸豆腐這個很推薦!炸得很脆,豆腐超滑,醬汁酸甜,加上木魚超有層次感!鹽酥小拼盤 有鹽酥雞、脆薯、花枝丸,我比較喜歡脆薯,加了椒鹽,是蕃薯來的,有點甜甜的!

麵的種類有很多,有麻辣的,湯的,乾拌的等等。
招牌紅燒牛肉麵

紅燒牛肉好稔好入味,有三大件!
香酥排骨肉燥乾拌麵

朋友的拌麵也很不錯,排骨炸得很酥脆!

我們還點了一些小吃!
夜市小香腸

特別喜歡台式小香腸,甜甜的!
木魚炸豆腐

2018-02-06
1K
2018-02-10 215 浏览
我輕輕的嚐一口你說的愛我還在回味你給我的溫柔A姐:M佬,唔好大庭廣眾口甜舌滑啦,呢啲嘢留返喺屋企先講啦!M佬:哈哈,我只係跟住Music唱,同埋講緊碗紅燒牛筋腩麵咋。A姐:你依家變咗啦,以前你都唔會咁講嘢㗎!M佬:傻豬,唔好嬲,等我嗌你上次話最好食嘅鹽酥小拼盤。話說,我哋突然有啲掛住台灣嘅味道,就係美麗華附近見到新開嘅鐵牛台灣牛肉麵分店,跟尖東店設計一樣,同樣播住台灣歌,好有Feel。紅燒牛筋腩麵紅燒牛筋腩夠軟腍,好入味,筋位夠晒彈牙,有好多骨膠原!最重點係湯底好香濃,好正宗嘅牛肉湯底呀!蔥燒豬軟骨肉燥乾拌麵乾拌麵煮得啱啱好,唔係太腍,仲係彈牙另,加埋少少麻油同肉燥,正。另外,豬軟骨煮得好入味,非常腍身。鹽酥小拼盤花枝丸夠晒香口彈牙,鮮甜美味;鹽酥雞鹹味適中,外脆內軟,濃郁嘅雞肉味道;炸番薯配上梅子粉,味道酸酸甜甜,食多件都唔會溜。麻辣豬爽耳豬耳切成一條條,仍然保持爽口度,麻辣味重,十分醒胃。肉燥小茄子小茄子細細條,一口一條,仲煮到非常入味,加埋肉燥,口感豐富。(記住Like同Share畀朋友)
我輕輕的嚐一口
你說的愛我
還在回味
你給我的溫柔

A姐:你依家變咗啦,以前你都唔會咁講嘢㗎!
M佬:傻豬,唔好嬲,等我嗌你上次話最好食嘅鹽酥小拼盤。

麻辣豬爽耳
豬耳切成一條條,仍然保持爽口度,麻辣味重,十分醒胃。

肉燥小茄子

(記住Like同Share畀朋友)

2018-02-02
2018-02-08 53 浏览
這回台灣料理來了個身心大滿足或許是店家宗旨風格簡約沉實雖然藏身地下但空間寬敞舒適自助式先付後食方便人又方便自己菜單選擇多有便當湯麵拌麵小菜小食我好不容易才選了主廚私房牛肉乾拌麵朋友則點了蔥燒牛筋麵小食點了酥炸花枝丸和夜市小香腸拼鹽酥雞跟餐飲品則是熱薄荷咖啡和熱珍珠奶茶先是飲品上枱薄荷咖啡散發微微薄荷香入口順滑推薦不加糖主菜牛肉乾拌麵不消十分鐘毫送上隨乾伴麵奉上的牛肉湯食法五花百門各有道理今次一點點地加進麵裡起初麵身略硬有咬口隨著湯愈來愈多麵吸滿牛肉湯變軟吃起來相當暢快牛三寶味道濃郁肥瘦適中牛筋爽滑牛腩軟嫩實屬佳品酥炸花枝丸香甜彈牙即使沾上少許五香粉仍能嚐出鮮甜味切件小香腸上有一片蒜頭滿口濃厚的蒜頭味甚是過癮是台灣原住民的傳統吃法鹽酥雞偏乾身雞肉煙韌不嚡口原來來回一趙台灣只需一個小時
這回台灣料理來了個身心大滿足
2018-02-06
熱薄荷咖啡
酥炸花枝丸
2018-02-07 32 浏览
店面幾大,坐得舒服,填好order紙要自己去櫃枱比錢,然後等候送餐。叫左紅燒牛筋腩麵,牛肉、牛筋各佔一半,牛肉軟腍,筋是爽口的,我比較鍾意啫哩狀,湯底帶甜,油略多,麵係幼麵,我覺得整體比「x木」好味又平一d,唔錯。

叫左紅燒牛筋腩麵,牛肉、牛筋各佔一半,
牛肉軟腍,筋是爽口的,我比較鍾意啫哩狀,湯底帶甜,油略多,
麵係幼麵,我覺得整體比「x木」好味又平一d,唔錯。
2018-02-03 74 浏览
琴晚同朋友見面食飯 預先搵好想食哩間鐵牛 所以就約咗係尖沙咀等 餐廳地點其實係美麗華隔離 相當易搵👍🏻 我地大概7點左右到 餐廳係地庫位置 可以坐低 然後去比錢再有人送餐☺️ 餐廳新裝修 座位數目唔少 我地兩個被安排坐係幾舒適既四人卡位✌🏻餐牌設計得唔錯 幾清晰 當中有唔少選擇👍🏻 我地各嗌一碗麵 另外簡咗一款台灣小食: 鹽酥雞配小香腸💕 我自己嗌既麵就係鮮蕃茄大塊牛肉麵🍅 湯頭充滿咗蕃茄味 有幾舊蕃茄 我覺得係唔錯既✨牛肉大塊 有幾塊 肥瘦適中 麵就係同平日在台食既台灣麵相若 無過軟過硬既情況出現 感到滿意🤤鹽酥雞配小香腸 雞就比較唔滿意 炸粉偏厚 咬落去個下係失望🤦🏻‍♀️而小香腸係滿意既 多汁 唔算太肥膩 最上層配既蒜片係最加分😆 我地兩個都覺得幾好食❤️成餐飯一人平均八十幾 唔洗加一👍🏻 性價比係尖沙咀黎講算係幾高 味道又唔錯 有機會我應該會encore😁
2018-02-03 81 浏览
間唔時都會喺尖沙咀呢頭食晏,得知鐵牛喺金巴利道開左分店,唔洗排大隊,就去一探究竟!門口比較隱蔽,亦冇大大個掂牌伸出黎,落一層地牢就會入到去。感覺較舊店寬敞舒服,枱冇擺得咁迫。午餐套餐價錢相宜,仲可以用優惠價加小食添!招牌牛肉麵固然好食,湯底濃、牛肉腍、麵質好,絕對有keep到水準。鹽酥雞都係熱辣脆口,同炸香葉一齊食更香。五味茄子都好入味,甜甜地幾得意。不過個沙茶新竹米粉就出左事,黎到唔係我預期中果種沙嗲湯底味,本身已經唔多湯,加上米粉索水,食食下好似變左撈麵咁🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️,都幾sad

午餐套餐價錢相宜,仲可以用優惠價加小食添!

紅燒牛肉麵

逢甲鹽酥雞

鹽酥雞都係熱辣脆口,同炸香葉一齊食更香。

五味小茄子

五味茄子都好入味,甜甜地幾得意。

沙茶貢丸新竹米粉

台灣奶茶
2018-01-31
紅燒牛肉麵
五味小茄子
台灣奶茶
2018-01-21 483 浏览
☆附上當日影片手機版(有可能)看不到, 如要睇片可坐定定在大電腦前收看☆還記得當年第一次邂逅(鐵牛 )台灣牛肉麵, 感覺印象良好、 所以今次週末約會朋友之時就揾上幾間不同形式嘅餐廳( 鐵牛)當然便選入名單之內。。今次得知它開了新的分店, 地點位置亦很就腳所以我們在吃過甜品後、[ 冇錯今次我們事先甜後鹹的食法], 便往這間新店試試~店內位置設於地牢空間感大,擺位設計盡以深色為主感覺時尚、 不過大大感到奇怪的是星期六的下午時段, 客人未為爆滿絕對是個人感到意料之外、 一如往常先購票後入座 ,(即是說揀好剔選自己心水食物繼而往收銀處埋單、之後便會有侍應送上枱前), 服務形式就如同大型連鎖快餐店一樣~3D別緻又有心思的餐牌, 令人翻了一次又一次~先叫來一碗麻辣大塊牛肉麵 HK$66.(小辣)呷一口湯頭麻辣香勁, 但不至於令人舌頭麻痺的那一味兒、 三大件厚厚的牛肉軟塊, 質地淋而冇渣、 視覺上看來七分瘦三分肥入口剛剛好, 麵質屬於中幼身麵條、 烹煮時間恰好咀嚼間有咬口, 整體上個人對此碗牛肉麵評價很高 、絕對值得有回頭之念~一份小小 逢甲鹽酥雞HK$36. 作為小食份量剛剛好, 賣相擺設得有點兒

3D別緻又有心思的餐牌,
令人翻了一次又一次~

先叫來一碗麻辣大塊牛肉麵 HK$66.(小辣)

一份小小 逢甲鹽酥雞HK$36. 作為小食份量剛剛好,
賣相擺設得有點兒西式化、 肉質炸得剛好入口亦不至過嚡和油膩, 沾上碟上附送的甜酸醬 別有一番味道
逢甲鹽酥雞

如果要挑剔可能便是沒有拍照的台式奶茶HK$23. 可能想著台式店飲品應該是台式味道, 誰不知入口完完全全感受是茶餐廳熱奶茶一杯之風格。

整體來說這次飯後感「牛肉麵」得分絕對是冇得輸, 短期內回頭的意慾實在很大。
2018-01-04 488 浏览
剛在尖沙咀諾士佛臺補堂,離開時看見有間叫鐵牛的台式麵店,一個人啱晒!食店在地庫,很大,很多座位,雖然是晚餐時段,可能新所以食客佔三四成。Menu是摩托車形,好可愛這兒先安排座位,店員會放底點餐紙、menu和留座牌,因為在紙上點餐再自己到收銀處付款,再等吃!有湯麵、乾拌麵、蕃茄湯麵、麻辣湯底今次試了主廚私房牛肉乾拌麵加朱古力珍珠(飲品跟餐有優惠價,原價$35,跟餐$18)朱古力看色已略知一二吧⋯朱古力味欠奉⋯太稀了!珍珠份量又少,若是正價支付,太不值!另點了一客肉燥拌青菜($35)這個價⋯這個份量實在太少了吧?青菜煮得有點過火了!沒有肉燥的也要$28牛腩應該是店中主打吧?但好鞋好乾⋯牛筋還可以!麵倒有驚喜,煙韌彈牙!

Menu是摩托車形,好可愛

有湯麵、乾拌麵、蕃茄湯麵、麻辣湯底

今次試了主廚私房牛肉乾拌麵加朱古力珍珠
(飲品跟餐有優惠價,原價$35,跟餐$18)

肉燥拌青菜

另點了一客肉燥拌青菜($35)
這個價⋯這個份量實在太少了吧?青菜煮得有點過火了!
沒有肉燥的也要$28

主廚私房牛肉乾拌麵

牛腩應該是店中主打吧?
但好鞋好乾⋯

牛筋還可以!
麵倒有驚喜,煙韌彈牙!

朱古力珍珠
2018-01-04