2018-03-11 47 浏览
朋友相約尖沙咀食飯, 本來打算喺美麗華度食,不過發現性價比實在太低, 朋友就話隔離新開咗間台灣嘢,一於去試一試。 點知去到原來已經試過, 不過唔係同一間分店。最重要嘅食嘅唔係單單味道, 而係一種態度。 食過沒有就知道 我講嘅係乜嘢, 堅持原味大自然嘅感覺。先付款點餐後上菜, 先點了 皮蛋豆腐 一個 簡單但係味道十足嘅前菜。 豆腐大大舊香滑可口。主食 招牌紅燒牛肉麵 ,牛肉依舊充滿誠意, 超越坑腩嘅質素 ,冇諗過香港都可以做到, 但係鐵牛最得人鍾意, 冇諗過佢同銅鑼灣既味道係一樣。飲品方面凍柑桔檸檬, 下次都係淨係食麵算, 主食比較吸引。尖沙咀有一個性價比高嘅地方,岩晒月光的我。

飲品方面凍柑桔檸檬, 下次都係淨係食麵算, 主食比較吸引。

尖沙咀有一個性價比高嘅地方,岩晒月光的我。
2018-03-11 48 浏览
這店子燈光昏暗,灑著鐵一般的熱血,播著節拍強勁的音樂,有一股年輕的感覺。這兒是先付款點餐,然後返回座位等食。餐牌就只有這一張紙,包括台灣湯麵、便當、乾拌麵、蕃茄麵同麻辣湯麵$58-78不等,還有小吃和小菜,以及台式飲品。鮮蕃茄大塊牛肉麵$68牛肉大大塊,有三條,全都是牛𦟌部分。牛肉炆得十分軟稔入味,牛筋和牛肉軟得融為一體,入口即化。麵條是幼身麵,份量唔少,口感Q彈,又有麵粉香。而湯底十分鮮美!有鮮茄天然蕃茄味,加上茄油茄膏的酸,味道酸中帶甜,精神為之一振,正!真叫人吃過不停!這是我吃過最好味的蕃茄湯麵!芋香珍珠奶茶$28這奶茶芋頭味十足,十分香濃,入口奶滑又唔會太甜。加上QQ珍珠,正呀!有空一定再來!

鮮蕃茄大塊牛肉麵$68

麵條是幼身麵,份量唔少,口感Q彈,又有麵粉香。

芋香珍珠奶茶$28

有空一定再來!
2018-03-11
2018-03-10 928 浏览
上年呢個月份就同好姊妹去左台北,差唔多晚晚都去唔同既夜市大吃大喝,而今年就無得去旅行,所以呢幾日諗返都特別想食台灣野~尤其係台灣既小食所以呢晚放工就突然拉左個黑洞同事陪我黎食台式牛肉麵,既然有黑洞同事喺度,咁我就可以放肆叫多幾款小食同佢share啦呢度係半自助模式,剔好自己要咩之後就先去前台俾錢,然後再由店員送上食物我地total要左三個小食一齊share,首先係“夜市小香腸”HKd$38煎到香噴噴既台灣腸帶有微甜,配上蒜片一齊食就更加惹味,絕對可以媲美當時我係夜市街中食既味道呢我地仲要左一客“鹽酥小拼盤”HKd$48貪佢樣樣有啲,咁就可以食多幾款香口野呀嘛當中我最中意既就係喺中間既黃金梅子脆薯,地瓜香甜軟糯,外層炸漿脆而不厚,沾有帶酸既梅子粉一併吃下就更覺開胃,當埋甜品食都無問題而第三樣既小食就要左碟“蔥油淋青菜”HKd$28黎平衡一下平日外出食飯成日都多肉少菜既情況而主食方面我就要左碗“紅燒牛筋腩麵”HKd$60黑洞同事一向無飯不歡,所以就要左份“滷肉香酥排骨便當”HKd$56湯底濃而不油膩,而麵質就掛湯有彈性,唔會煮得過淋而變到一pat野咁而當中既牛筋仲好入味,豐富既膠質食完都覺

我地仲要左一客“鹽酥小拼盤”HKd$48

貪佢樣樣有啲,咁就可以食多幾款香口野呀嘛

而第三樣既小食就要左碟“蔥油淋青菜”HKd$28
黎平衡一下平日外出食飯成日都多肉少菜既情況

而主食方面我就要左碗“紅燒牛筋腩麵”HKd$60

而當中既牛筋仲好入味,豐富既膠質食完都覺得會養顏啲咁

食得台灣野就梗係要飲返杯台式特飲啦,我地兩個都揀左去到台灣都必飲既“珍珠奶茶”,跟麵/便當轉餐只係要加18蚊就可以嗌任何一款既特飲

呢晚食到咁多款台灣小食,仲要飲埋珍珠奶茶,完全止到我近日想去夜市掃街既心癮
  • 黃金梅子脆薯
2018-03-09 46 浏览
舊同學從加拿大回來, 馬不停蹄又要回國內。 她說很想吃一頓地道台灣牛肉麵。 因我們約了在尖沙咀區晚飯, 網上這找到這間 抵吃又方便的 牛肉麵。 店舖在地牢,面積都很闊落, 唔算焗促,座位間都寬闊。 餐牌都是的tick紙仔,很有台灣小店風味。價錢唔貴,亦冇加一, 一於開懷暢食。主廚私房牛肉麵湯底香濃, 清而不油膩 ,滲有淡淡的藥材味。 牛肉選取筋腩部位, 大件頭,肉質鬆化軟淋, 非常入味。 面底是 粗麵帶少許彈性唔算滑溜, 所以很快便吸乾了湯。另一款選了鮮蕃茄 牛筋腩麵。顏色鮮明,令人食指大動。 番茄味令牛筋腩味道更突出, 配合得來又可減輕太多肉的肥膩感。 每件牛筋腩都同樣是大大嚿, 有口得嚟又又唔韌, 處理得唔錯。逢甲鹽酥雞滷肉便當。曾經去過逢甲夜市, 美食真的多不勝數 。 比起在地的鹽酥雞, 此店炸得比較柔和, 沒有過份重味的調味粉, 用來送魯肉飯一流。 滷肉飯上的魯肉唔算炒得香口, 但調味都唔錯, 加上一些小配菜, 五十幾蚊好抵食。跟餐加12蚊可選台式特飲。胚芽珍珠奶茶, 很多胚芽好香, 珍珠選取較軟腍唔會勁q彈的, 唔使到個口咁攰。 奶茶濃香唔算太甜。巨峰葡萄梳打飲落幾舒服,

價錢唔貴,亦冇加一, 一於開懷暢食。

主廚私房牛肉麵
面底是 粗麵帶少許彈性唔算滑溜, 所以很快便吸乾了湯。
鮮蕃茄 牛筋腩麵
另一款選了鮮蕃茄 牛筋腩麵。

逢甲鹽酥雞滷肉便當

逢甲鹽酥雞滷肉便當。

跟餐加12蚊可選台式特飲。

巨峰葡萄梳打
飲落幾舒服,劲有汽又有很多椰果增加口感。

小朋友叫了珍珠朱古力。 唔算太甜, 飲到最後啲冰溶曬都唔算稀。

花之丸彈牙香口, 幾惹味,有些辣椒粉可添加不過都相當夠味道了。

蔥油淋青菜
蔥油混入甜豉油確實幾惹味,生菜立時變得不一樣,但都頗為油膩。

黃金梅子脆薯
炸好的脆薯,很香甜軟骨。 洒上話梅粉, 甜甜酸酸的減低了油炸感覺。

鹽酥雞配台灣香腸
很喜歡吃台灣香腸,味道带甜, 肉味香濃。配鹽酥雞吃好惹味。

菜式都很富台灣地道口味,味濃豐富。 朋友吃到好滿足!
鮮蕃茄 牛筋腩麵
逢甲鹽酥雞滷肉便當
放學去左學校附近嘅鐵牛食晚餐叫左個燒雞腿肉燥麵呢個燒雞排幾高質 有好似炸子雞咁香脆嘅表皮😋加埋個甜甜地嘅醬油 好好味不過個肉燥麵湯底比較清 得少少蒜香裡面嘅肉燥無乜味道 可能比湯沖淡曬😐下次試下雞排撈麵 咁就唔會比湯沖淡曬d肉燥☝🏻仲叫左台式小食同飲品 正呀!炸雞同台灣腸~香芋珍珠奶茶~
放學去左學校附近嘅鐵牛食晚餐

叫左個燒雞腿肉燥麵

奮起湖燒雞腿扒肉燥麵

呢個燒雞排幾高質 有好似炸子雞咁香脆嘅表皮😋
加埋個甜甜地嘅醬油 好好味
不過個肉燥麵湯底比較清 得少少蒜香
裡面嘅肉燥無乜味道 可能比湯沖淡曬😐
下次試下雞排撈麵 咁就唔會比湯沖淡曬d肉燥☝🏻

仲叫左台式小食同飲品 正呀!

炸雞同台灣腸~

香芋珍珠奶茶~
奮起湖燒雞腿扒肉燥麵
2018-03-06 46 浏览
那天晚上跟約了老婆去麗華, 過馬路的時候看到鐵牛的招牌, 門口有位小哥在派menu, 看了一下原來是台式料理。餐廳主打是牛肉面, 但還有其他滷肉飯, 鹽酥雞等等小食。老婆見到價錢合理, 還有他最愛的台式飲品, 就主動說要試這間新店。去餐廳要在地面下一層樓梯, 即是位置在地底, 所以空間非常大, 色調以黑白和木材為主, 很時尚。我們二人被安排坐了卡位。 點餐是劃紙形式再去櫃檯付款之後坐下來等就可以啦。的確這樣不用老是舉手叫人亦不怕下錯單。等了不久老婆點的牛肉面和我的主廚私房牛肉面就送到來了。效率蠻高的。湯底基本上都是一樣的. 濃濃的又帶點藥膳的味道. 材料方面我的私房牛肉面就包含了牛肉牛筋和牛展. 普通的牛肉面就只有牛肉一款. 牛肉很軟很淋.  咬下去有肉汁又有湯汁. 牛筋也是很軟的部位, 吃起來充滿了骨膠原. 牛展就則有很重的牛味. 面份量也很多. 面條沾滿湯汁的味道, 而且彈牙之餘不易變淋. 除非你不喜歡他湯底的味道非則我找不到挑剔之處. 太好吃了.小食我們又重覆叫了一碟牛三寶拚盤, 因為我們沒想到牛肉面的配料有那麼多. 小食則配有很多的蔥花各酸菜. 是另一種的口味呢. 鹽酥雞雖然不

除非你不喜歡他湯底的味道非則我找不到挑剔之處. 太好吃了.

鹽酥雞雖然不像台灣某小食店的惹味, 可是也很香口, 而且炸的熱呼呼咬下去真的要小心肉汁會燙.

鹵大腸拚豬耳, 豬耳還不錯, 鹵得算入味. 但大腸就比較普通, 雖然是彈牙. 但感覺太凍了不像熱食, 就缺少了那種脂肪香的味道.

飲品水準還算不錯, 薄荷朱古力薄荷味夠, 甜度又剛好。另一杯芋頭奶茶味道則不大自然。

這次無意中嚐到了如斯有驚喜的牛肉面。下次想食牛肉面可以不用去台灣啦。

2018-02-06
  • 主廚私房牛肉面
2018-03-06 724 浏览
和朋友來到最近很出名有三間分店的鐵牛吃飯, 由於我和朋友也不算很大食,所以只是叫了一個主食再加三個小食每人一杯嘢飲便足夠飽了。尖沙咀這家新分店,比同區另一家闊落得多,坐得舒適,環境很不錯,亦較就近,可能未有很多人知道,仍未有排隊情況。洛神花茶$22 女生都愛喝, 酸酸甜甜有其獨有的花香。跟主食台式特飲$28變$18, 價錢相宜, 大大杯, 檸檬冬瓜茶兩種味道平衡清新, 不像平常喝的冬瓜茶那麼甜膩。我們點的小食也比較大份,有鹵水拼盤及鹽酥拼盤。鹵水拼盤$49 有鹵豬耳鹵水蛋跟鹵大腸, 鹵水蛋十分入味,滷豬耳十分爽口,滷大腸洗得乾淨,沒有特別的怪味道,總體來說不錯。鹽酥小拼盤$48 有鹽酥雞、炸花之丸及酸梅粉炸薯(地瓜)。 鹽酥雞不會炸得太乾,而且有雞肉味,炸花之丸的海鮮味十分重,不是一般普通的魚蛋, 酸酸微微的酸梅粉配上香甜的炸地瓜,我最喜歡。我們亦叫了魚鬆皮蛋豆腐$36, 如果是兩人來吃的不要亂衝動。 四大件舊豆腐加皮蛋, 十分之漏, 如果是三至四人吃便剛好了,但是味道真是不錯,豆腐好滑溜,汁料甜甜地好惹味。來了主食了,私房牛肉麵$72。 私房牛肉麵用了牛筋牛腩牛展,三種牛作餸,各有風

洛神花茶$22 女生都愛喝, 酸酸甜甜有其獨有的花香。
我們點的小食也比較大份,有鹵水拼盤及鹽酥拼盤。

來了主食了,私房牛肉麵$72。
私房牛肉麵用了牛筋牛腩牛展,三種牛作餸,各有風味,烹調得恰到好處夠入味夠軟腍,再加上軟硬度剛好的麵,配上淡淡藥材味的牛肉湯,好吃到不得了。

一個主食已經把我們吃到飽到不行了,滿足的一餐。
2018-03-06 45 浏览
鐵牛這名字聽起來剛強硬實,但在尖沙咀這間鐵牛台灣牛肉麵吃到的牛筋腩麵卻食出柔嫩細緻既感覺,真的是我吃過最好味的一間牛肉麵,絕無花假!這碗麻辣牛筋腩麵相當入味,筋腩位置炆到好軟淋!挎張點講句真係有入口溶化既感覺,麵條份量都幾多!麻辣湯底滲入麵條中,食出麻香既滋味!66蚊絕對係物有所值!麻辣豬耳食出爽彈既口感,沒有點點豬既 騷味!用來襯牛肉麵真係不錯既選擇呀!食麵類就有優惠價錢飲到這杯焦糖珍珠奶茶,茶底香濃,沒有死甜的感覺!調教得好呢,珍珠彈彈嫩嫩的~正呀!

2018-03-06 34 浏览
朋友想食台灣野 經過尖沙咀見到新開既鐵牛 決定食呢間喇鹽酥雞-形狀似麥樂雞,炸得鬆脆,唔會太咸太油,肉質淋稔 忍唔住一舊接一舊咁食魚酥皮蛋豆腐-凍食的 份量好大 有4舊大豆腐 豆腐嫩滑 配上木魚皮蛋非常配合好吃肉燥伴青菜-諗住都係烚菜一碟無咩特別 點知高度推介!肉碎係炒過 所以好香口 又有小小咸香 配合青菜好好味 唔會剩食菜咁淡口私房牛肉乾伴麵-上菜時會有多碗牛肉湯 覺得乾可以除自己喜歡加湯 好好食 麵質剛好 不會過淋過硬麻辣牛肉麵-麻辣好香 唔會得個辣字 牛肉味仍然香濃 牛肉淋稔 脂肪比例好好 唔會過瘦過肥杯芽奶茶-係傳統台灣奶茶 好香好好飲呢間係一定會encore 又好食又抵食
朋友想食台灣野 經過尖沙咀見到新開既鐵牛 決定食呢間喇
杯芽奶茶-係傳統台灣奶茶 好香好好飲
呢間係一定會encore 又好食又抵食
鐵牛都已經不是第一次食,平日都有食開尖東那一間。這裏的牛肉麵大大碗,而且價錢便宜,性價比高。難得今次又在尖沙咀新開一間分店,一定要來幫襯一下。這間鐵牛位於地庫,環境夠大,而且也有不少長枱,坐得舒適。點食物的方式是先看餐牌,後到櫃位付錢。這樣子點餐非常自助化,而且也不用加一服務費呢!涼拌小黃瓜$29這個小食很開胃,酸酸甜甜的,加上腌製過的黃瓜,味道完全滲入黃瓜之中。黃瓜爽脆,加上酸酸辣辣的味道,是很開胃的前菜。肉燥小茄子$36這是用台式的肉燥與茄子拌勻,肉燥味道濃郁,有很香的醬油香氣。味道非常濃郁,清楚看見每一條茄子都沾滿醬汁,加上上面香氣十足的蔥花,令人忘不了這個味道。鹽酥雞拌夜市小香腸$42鹽酥雞炸得香脆,而且啖啖肉,帶有鹹香,味道不錯。小香腸和蒜片配在一起,這是很正宗的台灣食法。鮮番茄大塊牛肉麵$68這個牛肉麵真的很大碗,番茄湯底味道濃郁,更有一片片的鮮蕃茄肉,很清新的感覺。番茄味道完全滲入牛肉之中,令到牛肉更加清甜。麵質爽彈,帶有嚼勁,濃郁的蕃茄湯底精華完全滲入麵裏,滋味無比。鮮蕃茄牛筋腩麵$68我朋友就點了番茄牛筋腩麵。牛筋腩夠腍,而且帶有些少幼筋,有嚼勁,有口感。珍珠奶茶$2

涼拌小黃瓜$29

鮮蕃茄牛筋腩麵$68
鮮蕃茄牛筋腩麵

珍珠奶茶$28
珍珠奶茶

奶香味濃郁,加上有嚼勁的珍珠,更添飽肚和滿足感。

蜂蜜柚子梳打$35
蜂蜜柚子梳打

這個飲落口很清涼,柚子味道清新,加上有氣梳打,解渴。

這裡牛肉麵的份量夠大,加上味道真的不錯,二人埋單都是200多元,性價比十分高。
涼拌小黃瓜
鹽酥雞伴夜市小香腸
鮮蕃茄大塊牛肉麵
鮮蕃茄牛筋腩麵
珍珠奶茶
蜂蜜柚子梳打
2018-03-04 51 浏览
終於有時間出去食東西開心今天選了一家之前不太覺眼的餐廳在金巴利道的鐵牛好可愛的菜單還有很多的食物選擇選好食物要自己走出去購買然後很快很快菜就會一個一個出現先上了一杯有珍珠的朱古力寶物沈歸底飲飲下珍珠便會出現帶有黑糖味的朱古力不會很甜大大淡飲也不怕膩之後出現的是被人炸的豆腐兩件外面的全都是木魚還有一堆超清甜青瓜絲墊底的是椰菜豆腐滑滑的然後有麵食了細細碗剛食完正餐現在份量剛剛好麻醬不杰不醬不太濃真係好好味不怕食到整個嘴巴也是醬清清淡淡也不失麻醬味最後到的是台灣腸腸皮不夠脆不過配上生蒜䓤粒和芝麻好搭耶大滿足中。。環境方面因下午茶時間客量不多座很滿舒服的音樂有點大聲如果需要寧靜環境的這裡不太適合但三五好友聚餐閒聊這絕對是好地方
終於有時間出去食東西

炸豆腐
小碗麻醬乾拌麵
小腸腸
2018-03-03 802 浏览
香港有好多大大小小既台灣食店,而我就覺得鐵牛都算係其中既表表者,之前食過佢既旺角店,今晚happy hour 完就食左呢間尖沙咀分店。原來除左尖東店之外,尖沙咀金巴利道長利商業大廈都仲有一間分店,仲係正諾士佛臺隔離,位置方便易搵。呢度裝修簡約,以木黑色爲主,地方寬敞,環境舒服座位闊落。Menu呢度係半自助形式,店員安排好座位之後,自己用劃紙方式落完單,再去收銀處比埋錢,就可以返位等用餐。餐牌分為台灣湯麵/便當、特色乾拌麵、鮮蕃茄麵、台式麻辣湯麵、台灣小吃/小菜,同台式特飲,價錢公道,仲好多選擇tim。夜市小香腸$38呢個小香腸用左台式腸仔,外面比較脆身,入面就煙韌,食落除左有蜜糖甜味,仲有蒜香味逢甲鹽酥雞$36鹽酥雞炸得香酥惹味,食落又唔會太多炸粉而且肉質都算滑肉燥拌青菜$35肉燥用左少肥既瘦肉,食落味道ok,不過唔夠油香,但係配落去新鮮青菜都應該係少油既,食得健康d好魚酥皮蛋豆腐$36呢個豆腐食落超級嫩滑,加埋皮蛋魚酥係面,增加埋個口感同味道,perfect主廚私房牛肉麵$72呢碗牛肉麵有齊牛腩、牛筋、同金錢𨫀,滿足晒鍾意食牛既朋友。湯底係甘甜既,有少少藥膳香,超級濃郁,而牛腩同牛筋

呢度裝修簡約,以木黑色爲主,地方寬敞,環境舒服座位闊落。

Menu

夜市小香腸$38

逢甲鹽酥雞$36
鹽酥雞炸得香酥惹味,食落又唔會太多炸粉而且肉質都算滑

肉燥拌青菜$35

魚酥皮蛋豆腐$36

主廚私房牛肉麵$72
呢碗牛肉麵有齊牛腩、牛筋、同金錢𨫀,滿足晒鍾意食牛既朋友。湯底係甘甜既,有少少藥膳香,超級濃郁,而牛腩同牛筋食落唔會韌,煮得軟腍仲好入味tim,至於d麵條食落爽口彈牙,簡直係完美演繹牛肉麵

麻辣大塊牛肉麵$66
至於呢碗麻辣牛肉麵就只係得牛腩,不過一樣入味軟腍,而湯底就多左種麻辣香,食落又唔算好辣,但係聞落就陣陣麻香味

焦糖珍珠奶茶(左)$30
台灣奶茶(右)$23
食台灣野又點少得台灣既珍珠奶茶呢?!呢度order任何麵類或者便當都可以以$18加杯台式特飲。我杯焦糖珍珠奶茶茶夠香,而且味道較濃,入口香滑,又唔會過甜喎,至於d珍珠就細粒煙韌,係冇咩焦糖味姐

2018-02-27
2K
2018-03-01 24 浏览
不時都會懷念台灣🇹🇼的牛肉麵🍜和街頭小吃 😍 今晚下班後約了朋友到尖沙咀逛街,肚子餓了,便到了金巴利道新開的鐵牛台灣牛肉麵,在香港🇭🇰也可隨時吃到台灣美食😋 🥒涼拌小黃瓜($29) 小黃瓜充滿麻油香味,冰涼可,爽脆可口。 🍆肉燥小茄子($36) 小茄子用燒汁撈過,切成幼條,軟腍又入味! ☘️肉燥拌青菜($35) 肉燥惹味,配上青翠嫩綠的蔬菜感覺很好! 🍡鹽酥小拼盤($48) 包括了鹽酥雞、脆薯、花枝丸,店員推介脆薯,炸到香脆後再加入酸梅粉,味道特別! 🐄香鹵滑牛筋($48) 牛筋炆得夠腍又入味,入口嫩滑,頂部放了酸菜,底下還加了生菜,平衡一下,真好! 🍜招牌紅燒牛肉麵($60) 湯底濃郁好味,大塊金錢𦟌、秘製牛腩、香滑牛筋軟腍好吃,麵條浸了很久也不會太腍。 🍱鹵肉香酥排骨便當($56) 鹵肉飯細細碗岩曬一人份量,又香又好味! 香酥排骨炸得非常香,鬆脆香口。 還配有麵筋、生菜和鹵蛋,非常豐富。 凡惠顧麵類或便當,可以以優惠價加配飲品, 熱飲加$12, 凍飲加$16, 特飲加$18。 🍠芋香珍珠奶茶($

🥒涼拌小黃瓜($29)

小黃瓜充滿麻油香味,冰涼可,爽脆可口。

🍆肉燥小茄子($36)

小茄子用燒汁撈過,切成幼條,軟腍又入味!

☘️肉燥拌青菜($35)

肉燥惹味,配上青翠嫩綠的蔬菜感覺很好!

🍡鹽酥小拼盤($48)

🐄香鹵滑牛筋($48)

🍜招牌紅燒牛肉麵($60)

🍱鹵肉香酥排骨便當($56)

鹵肉飯細細碗岩曬一人份量,又香又好味!

香酥排骨炸得非常香,鬆脆香口。

還配有麵筋、生菜和鹵蛋,非常豐富。

凡惠顧麵類或便當,可以以優惠價加配飲品,

熱飲加$12, 凍飲加$16, 特飲加$18。

🍠芋香珍珠奶茶($28)

🍼焦糖珍珠奶茶($30)

🍇巨峰葡萄梳打($35)

📌店名:鐵牛台灣牛肉麵‘

📍地址:尖沙咀金巴利道25號長利商業大廈地庫

2018-02-27
2018-03-01 20 浏览
由於lunch太多人喇,所以就決定買外賣返去,等咗大約15-20分鐘。係紙飯盒便當😳!滷肉飯加3樣配料:豆卜、白菜、滷蛋(連蘿白乾),當然仲有主角香酥排骨❤啦!香脆外皮充斥住胡椒嘅香味,不過就稍嫌肉比較薄,如果厚啲juicy啲就好喇。加$5就有杯珍珠奶茶,份量大約比茶餐廳外賣奶茶多20%,唔落糖甜度就啱啱好😋,比一般台灣奶茶重茶味,唔錯。珍珠冇乜特別,可以放棄,除非你超鍾意食珍珠。整體嚟講,都算滿意嘅!又一餐。
香酥排骨
滷肉飯
珍奶
2018-02-28
香酥排骨
滷肉飯
珍奶
雖然口裡常常說已經去了很多次台灣了,要多去一些其他地方。但其實心底裡一直想念台灣的一切,一直想著那邊的夜市,一直想著那邊的風景,甚至一直回憶那邊的牛肉麵...話說香港開的台灣牛肉麵愈來愈多,但到底哪一家才最正宗最好吃?恰巧這天工作到晚上八時,跟同事們在尖沙咀想著想著有什麼好吃,看到這家一直想吃的鐵牛台灣牛肉麵就直接進去。為什麼一直想吃?因為住在太子,旺角那麼坐車上班,一直看到上車位置的那邊有一家鐵牛台灣牛肉麵的分店,但每天早上都只可以望,不可以吃。。。 ( 因為根本未開店!)三個男生的晚餐,看見什麼吃什麼!招牌紅燒牛肉麵 - $60這個招牌菜我實在想不到理由不點吧!單看湯底就是足料地熬出,帶有香味四溢的藥材味;牛肉!超捧,肉很嫰、很稔、很牛,令我想起台灣的味道;麵質算是彈牙,吃得雪雪聲,當然湯也不可以放過!紅燒牛筋腩乾伴麵 - $66有湯麵,也換個角度來試試!乾伴麵也是不錯的,牛筋腩的份量也真的不少,性價比可以說超高!為什麼?當然是他的味道也相當不俗,有咬口也沒有到任何 "鞋" 的感覺,牛肉跟筋很分明!奮起湖燒雞腿排便當 - $60無飯不歡又愛啖啖肉的同事吃這個就最合適不過了,燒雞腿排

三個男生的晚餐,看見什麼吃什麼!

招牌紅燒牛肉麵 - $60

紅燒牛筋腩乾伴麵 - $66
紅燒牛筋腩乾伴麵

奮起湖燒雞腿排便當 - $60
無飯不歡又愛啖啖肉的同事吃這個就最合適不過了,燒雞腿排去骨,醬汁的加持下雞肉份外多一種醬油的甜香。配菜,鹵蛋樣樣足,而且飯還是香味陣陣的鹵肉飯,這個價錢配這個味道,實在太令人想起台灣了。
奮起湖燒雞腿排便

芝士花技丸 - $38
這個好!是這種黃黃的,味道濃郁的,而且放涼了也不會凝固的芝士醬!配花枝丸也是第一次嚐試,想不到這樣子也很不錯。
芝士花技丸

肉燥小茄子 - $36
喜歡濃味的就不可以錯過這個,肉燥的味道很突出,小茄子都被薰成顏色深深的,不用形容都大概知道味道吧!

逢甲鹽酥雞 - $36
一直想念的夜市之一,逢甲夜市風味的鹽酥雞,帶著青青的香葉,金黃脆身,一口一件!
逢甲鹽酥雞

黃金梅子脆薯- $35
話梅粉一直都是我的最愛,無論沾西瓜,生果,還是炸薯,一直都感覺很完美。由其是炸得脆身又熱辣辣的薯蕃薯條!既酸又甜,相當吸引!
黃金梅子脆薯

珍珠奶茶是好喝,但加點其他味道就變成一種新鮮感,當然要喝喝這些味道!

焦糖珍珠奶茶- $18
芋香珍珠奶茶- $18

剛剛工作了一整天,再來這裡吃了這頓飯。。。老闆,我想請幾天假過一過台灣看看那邊同事的工作進度可以嗎。。。
2018-02-21
紅燒牛筋腩乾伴麵