2008-10-26 26 浏览
不知是否近酒店的關係,居然在旺角區的日本餐廳地舖,有差不多一半的客人都不是港人,感覺有點奇怪。這間餐廳,成日看食評都會見到有人提起好吃。所以又去試試,原本想吃魚生飯,但沒理由專誠來試,不試鐵板的,所以點了一吃點豚肉及三文魚的鐵板定食。裝修不錯,上碟時一碟有齊菜及,賣相有點像吃西餐,感覺不錯。吃下味道不錯,但略多調味料,肉的味道給遮蓋了大部份,有點失望,而且吃後有口渴的現象,應下了不少味精,不過炒菜的味道香口、豐富,是我吃的鐵板燒店的做得較好的一間。但沒理由為了碟炒菜而去幫襯。而且中午的價錢也不便宜。

但沒理由為了碟炒菜而去幫襯。而且中午的價錢也不便宜。
三文魚
黑豚肉
2008-10-07 15 浏览
今天同朋友去完街,突然想吃日本野,啱啱想起這間,我們三位叫了7款壽司,海膽炒飯,鐵板炒雜菌,牛油帯子,秋刀魚一條.........壽司同帯子都幾好食,但海謄炒飯&炒雜菌,嘩!完全唔掂個飯無味又唔香,個炒雜菌又淡"茂茂",秋刀魚又苦初初仲以為佢服務態度都幾好,點知埋單時,我個朋友臨時話check單,個侍應(高高戴眼鏡既,女)用怒氣沖沖既目光盯著我朋友check單啫,洗唔洗咁"串"呀所以,以後唔會再幫襯

壽司同帯子都幾好食,但海謄炒飯&炒雜菌,嘩!完全唔掂
個飯無味又唔香,
個炒雜菌又淡"茂茂"
,秋刀魚又苦

既,女)用怒氣沖沖既目光盯著我朋友

check單啫,洗唔洗咁"串"呀

所以,以後唔會再幫襯
2008-09-17 24 浏览
昨晚接女朋友放學,原本女友想吃壽司,但我想不到在太子或旺角區有哪間較好吃的壽司,又不想去排哪些連鎖式壽司店,於是我提議來鐵板超。因為我很久沒有吃過和在這裡吃,而且這店也有壽司供應,順便補祝上星期六拍拖兩個月紀念!每次吃鐵板燒,我都一定會堅持坐bar檯,因我覺得看著師傅在顧客面前即席烹飪才是鐵板燒,這次也不例外!之前和女友已經商議過,不叫二人餐,散叫,當然還有壽司!因為bar檯祇有鐵板燒的menu,我問其中一位年輕的女侍應有沒有其他menu,她稍有愕然之後都有給我們其他日本料理的menu,不過附加了一句:如果你想轉落order檯可以幫你轉!我倆合共點了芝士鰻魚卷、火炙三文魚、火炙帆立貝各一客,安格斯牛扒厚燒和鐵板炒雜菇。各款壽司都是水準一般,用料尚算合格,但是壽司飯還是很鬆散!安格斯牛扒厚燒($188):幾大件,很有肉味,師傅手勢不錯,火候剛好,而且將一塊牛扒切成粒和條狀,先後上給我們,時間掌握得很好!鐵板炒雜菇:很新鮮,配以牛油炒,很香口!如果祇是吃鐵板燒的話,我倆會十分滿意!因為女友要簽卡儲分,這頓晚飯由女友找數,多謝女友!

各款壽司都是水準一般,用料尚算合格,但是壽司飯還是很鬆散!

鐵板炒雜菇:很新鮮,配以牛油炒,很香口!

安格斯牛扒厚燒
鐵板炒雜菇
安格斯牛扒厚燒
鐵板炒雜菇
2008-08-23 18 浏览
朋友提議去食午餐...因為好食喎........................ 雜錦魚生刺身配烏冬 -- $6 x - 有甜蝦、三文魚、吞拿魚、油甘魚、八爪魚... 頗豐富的... 賣相亦不錯的... 甜蝦、三文魚、吞拿魚魚生飯 -- $ 5 x 甜蝦、三文魚、香蔥吞拿魚蓉魚生飯 -- $ 5 x - 魚生不太新鮮 ... 即使賣相擺得漂亮 ... 沒什麼 sauce 配...只得魚生很乾的... - 而且香蔥不是"蔥"...而是"蔥白"苟王"...not so good!!可能此店的鐵板燒會好食些...因為打正招牌嘛... 所以點了魚生飯的確有點不智...服務 : 沒神沒氣的服務態度 ...

雜錦魚生刺身配烏冬 -- $6 x

甜蝦、三文魚、吞拿魚魚生飯 -- $ 5 x
甜蝦、三文魚、香蔥吞拿魚蓉魚生飯 -- $ 5 x

可能此店的鐵板燒會好食些...因為打正招牌嘛...
所以點了魚生飯的確有點不智...

服務 : 沒神沒氣的服務態度 ...
雜錦魚生刺身
甜蝦、三文魚、吞拿魚
甜蝦、三文魚、香蔥吞拿魚蓉
2008-07-07 10 浏览
見openrice 禁多好評於是o係2008年7月5日星期六 12:40同老婆一齊黎依度食lunch可能係早既關係 餐廳唔係太多人餐廳左邊係order檯 右邊係鐵板燒旁既位我地揀左order檯諗左一陣同老婆分別揀左兩個午市刺身飯套餐舉起手叫人落單第一個女侍應好有禮貌咁就過黎"唔好意思 請等一等"跟住佢就用佢個對講機話"xx號檯落單....."我地心諗 可能佢唔係落單既 搵人幫手o者等左一分鐘 仲冇人黎我地再舉手叫另一位女侍應第二位侍應好似好趕咁"等一等丫" 跟住又走開左等左30秒 都係冇人理......於是再舉手幾經辛苦至落島單咩心情都冇曬............先黎麵豉湯 普普通通啦再黎 係我要既 三文魚 吞拿魚 甜蝦 刺身飯刺身幾新鮮 亦都幾好味食既途中仲見島師傅o係度整燒板燒tim...食到十二點島 見成間餐廳都滿曬人仲有人o係門口等位於是我地就走人la埋單$122食物算ok既 但咁既服務 我就覺得唔值la如果唔係得一個小時lunch我會寧願過旺角食日本野law 起碼多d選擇有機會既我會再黎食一次晚餐睇下openrice d 哈哈笑係真定假......
見openrice 禁多好評

諗左一陣
同老婆分別揀左兩個午市刺身飯套餐
舉起手叫人落單
第一個女侍應好有禮貌咁就過黎
"唔好意思 請等一等"
跟住佢就用佢個對講機話"xx號檯落單....."
我地心諗 可能佢唔係落單既 搵人幫手o者
等左一分鐘 仲冇人黎
我地再舉手叫另一位女侍應
第二位侍應好似好趕咁
"等一等丫" 跟住又走開左
等左30秒 都係冇人理......
於是再舉手
幾經辛苦至落島單
咩心情都冇曬............

先黎麵豉湯 普普通通啦
再黎 係我要既 三文魚 吞拿魚 甜蝦 刺身
刺身幾新鮮 亦都幾好味
食既途中仲見島師傅o係度整燒板燒tim...

食到十二點島 見成間餐廳都滿曬人

如果唔係得一個小時lunch
我會寧願過旺角食日本野law 起碼多d選擇

有機會既
我會再黎食一次晚餐
睇下openrice d 哈哈笑係真定假......
2008-06-15 32 浏览
選了這間評價不錯的鐵板燒~ 鐵板超~ 相信店已開了許多年,裝修等都幾舊,不過環境尚好唯一的鐵板檯已full,無奈只好坐過隔離的鐵板檯~ 老婆鍾愛刺身,來個雜錦刺身定食我本想來個鐵板比目魚+豬軟骨飯,再3追問下可不可以在面前的鐵板開燒,服務生話唔得要食齋鐵板餐先得~ 好就換鐵板餐,來個鐵板雪花牛肉定食,再度確認是要求在面前燒的服務生話ok,是的~ 跟住加多個燒鯖魚,心想燒物店應該燒得不錯的~~餐飲很奇怪,要的橙汁+咖啡是在定食上檯之前上?港式作風?見老婆的刺身已上檯師傅還沒開面前的鐵板爐已心知不妙,難道係第2檯燒完攞過離就算數?不好的感覺果然是靈驗了,不知從哪遞上來1碟燒好的牛肉,我當場非常失望離食鐵板燒沒感受到1路燒的氣氛,仲特意為jor佢換成可以係我面前到燒ge餐再三同服務生確認係係面前燒的沒錯才order的咁算點?牙菜乾得離1D調味都無,見全場得1位師傅1次過燒曬1大堆菜已經好唔妥~ 牛肉是韌的,上檯後是凍的,完全唔知想點~ 價錢雖平55蚊個鐵板定食但質素可以話係完全唔掂老婆仔的刺身不新鮮,味增湯也是非常1般唯一尚OK的屬條燒鯖魚,45蚊大大條咬落有汁夠味,皮夠脆,不過熟~ 食到1

再三同服務生確認係係面前燒的沒錯才order的咁算點?

老婆仔的刺身不新鮮,味增湯也是非常1般

食到1把火,買單142是1仙tips也不想給!最後沒加1留低1蚊就算,睇在燒鯖魚的份上

其餘係完全唔掂~
唔新鮮的雜錦刺身
好韌的鐵板雪花牛肉定食
幾好的燒鯖魚
幾好的燒鯖魚
2008-05-05 8 浏览
2人 松板牛套餐海蝦很大隻有鮮味鱈魚都有口感有甜味松板牛很軟 加醬汁更好吃炒牙菜就一般 冇咩味道烏冬很滑而且唔斷總括味道不錯 可以間中食下
2人 松板牛套餐

海蝦很大隻有鮮味
鱈魚都有口感有甜味
松板牛很軟 加醬汁更好吃
炒牙菜就一般 冇咩味道
烏冬很滑而且唔斷

總括味道不錯
可以間中食下
$約650 (晚餐)
2008-05-03 3 浏览
見有好多食評都要黎幫襯下先.叫左日式燒餅同拉麵定食and火炎三文魚壽司.壽司方面.大家都係行多兩步去和花亭食啦...拉麵方面就估佢唔到.個湯都幾好味.麵都唔會太"諗".下次再試其他拉麵先.價錢十分抵食!!
見有好多食評都要黎幫襯下先.
叫左日式燒餅同拉麵定食and火炎三文魚壽司.
壽司方面.大家都係行多兩步去和花亭食啦...
拉麵方面就估佢唔到.個湯都幾好味.麵都唔會太"諗".
下次再試其他拉麵先.
價錢十分抵食!!
$50 (其他)
  • 拉麵
2008-04-19 10 浏览
這次是我第一次食鐵板燒,OK啦。跟阿姨叫了一個餐,有沙律、麵豉湯、安格斯牛柳、帆立貝、炒飯、銀鱈魚、菜和雪糕,再來一客刺身和一隻大蝦。個餐整體上不錯。牛柳我們叫七成熟,連蒜片一起食零舍香,不過下次再熟一些會較好,畢竟我比較喜歡熟的肉;銀鱈魚煎得入味;炒飯煙韌,大蝦鮮味,刺身爽滑。這餐唯一的瑕疵是帆立貝,師傅說不全熟較好,不過我略嫌中間太腍,而且不夠入味。侍應的確招呼周到,不過我特別不喜歡她們時常穿過我和阿姨之間遞菜。其實我左手邊和阿姨的右邊有不少空間,為何硬要選擇我們之間那狹窄的空隙呢?我最討厭這種遞菜方法。
這次是我第一次食鐵板燒,OK啦。

2008-04-18 10 浏览
星期5的中午, 2人.難得的day off,和母親大人行街後,故意黎E度一試.環境:位同位之間迫左少少.味道:叉燒拉面餐- $38,包2舊特定壽司和飲品.如果連這個都做得差,咁就真係無話可說,Mother話個面都係正常水準,有d似味千但冇咁多味精,同埋e度多d'送'.(附圖)鐵板雪花牛肉定食-$55,包飲品,面試湯,小食.主菜係除左有鐵板雪花牛肉.仲有炒什菜,白飯x1.湯及小食一般.什菜淡左D,但牛肉處理得唔錯,雪花果然有保證,只係略嫌蒜味勁左DD.服務:我果邊就冇乜特別,d人d手腳都幾快.不過見到隔離木台2人好好笑,就走果陣,因為有6人黎左,manager想佢地換位,佢地都未答應就被迫調左位.....""""抵食:淨係講我個餐丫,其實$55咁多野食,仲要味道至少有中等ge水平,真係幾好,所以俾4分.PS:店內冇乜凍飲GE選擇.
星期5的中午, 2人.
難得的day off,和母親大人行街後,故意黎E度一試.

環境:
位同位之間迫左少少.

味道:
叉燒拉面餐- $38,包2舊特定壽司和飲品.

(附圖)鐵板雪花牛肉定食-$55,包飲品,面試湯,小食.
主菜係除左有鐵板雪花牛肉.仲有炒什菜,白飯x1.
湯及小食一般.

服務:
我果邊就冇乜特別,d人d手腳都幾快.

抵食:

PS:店內冇乜凍飲GE選擇.
2008-03-27 21 浏览
生日那天,朋友請了我來這裡。- 燒銀雪魚:好味,但略多油- 羊肉燒:好吃,沒有蘇味,口感一流- 炭燒鯖魚:似生又似熟,小小酸味感覺新鮮我們還吃了多種不同的魚生,味道也不錯。
生日那天,朋友請了我來這裡。
- 燒銀雪魚:好味,但略多油
- 羊肉燒:好吃,沒有蘇味,口感一流
- 炭燒鯖魚:似生又似熟,小小酸味感覺新鮮

我們還吃了多種不同的魚生,味道也不錯。
2008-03-20 13 浏览
今日去左鐵板超度食下午茶,叫左客希靈魚壽司同火焰芝士三文魚壽司再加多一個泡菜涿肉拉麵餐\,全部加埋都係$54,又幾抵食喎,不過個拉麵好鬼死(林),湯味好淡,豚肉還好,壽司反而ok好食喎,下次再去既話會主打食壽司.
2008-03-11 12 浏览
星期六lunch, 旺角好多人, 坐下order 了鐵板餐set$55雪花牛, 但來錯了個和風牛, 算了, 牛切得太大粒, 有點硬, 一大堆淡味芽菜, 一小碟漬物,一碗飯及麵鼓湯, 味道只是一般,不太值$55, 另叫了一碗豬軟骨烏冬連兩件壽司$42, 味道不錯, 埋單$110
2008-03-02 6 浏览
補食評: 12/26呢晚去位於太子既\"鐵板超\"到食dinner....呢餐\食得唔飽架, 食左: 鹽燒牛脷 - ok, 好香口鹽燒三文魚頭- 麻麻地, 千之壽既好好多迷你魚生飯- 唔錯, 足料新鮮花之戀- 麻麻地, 都係千之壽好d三文芝士卷- 一般 埋單差唔多$200, 咁既價錢係\"千之壽\"食到嘔都得呀....之後我同男朋友再去花園街篤左串\"辣辣魚旦\"同去Haagen Dazs到食埋雪糕, haha咁先滿足番個肚仔咋另外環境坐得唔舒服, 好窄, service都一般, 好港式茶餐\廳既招乎, 門口帶位位既都無咩禮貌
補食評: 12/26

鹽燒牛脷 - ok, 好香口
鹽燒三文魚頭- 麻麻地, 千之壽既好好多
迷你魚生飯- 唔錯, 足料新鮮
花之戀- 麻麻地, 都係千之壽好d
三文芝士卷- 一般

2008-02-13 10 浏览
有一日o黎食晚餐, 1. 鐵板燒極品牛肉($108): 牛肉嫩滑, 真正有牛味! 正!2. 壽司: 海膽壽司超好食, 因為海膽好新鮮, 而且係好完整的一片片, 唔係低價品, 食落唔腥, 好得!三文魚腩都好好, 魚油在口中Long long long, 正!3. 炸蠔: 都ok, 不過唔太鮮味咋~值得再幫襯!
有一日o黎食晚餐,

3. 炸蠔: 都ok, 不過唔太鮮味咋~

值得再幫襯!